Na mijn iPhone 7 werd het eens tijd voor een nieuwe, de batterij was versleten en wou eigenlijk al lang een nieuwe.
Het was kiezen tussen een iPhone XS en een 11 om de reden van het geld want de Pro is wel redelijk duur.
Ik weet, mijn username op Tweakers is AppleFan en dat is een beetje misleidend.
Ik heb wel zeker een paar puntjes kritiek maar de positieve punten zijn echt gemeend omdat het zo is.
Omdat ik eerder een iPhone 7 had ga ik deze ook vergelijken met de iPhone 11
Batterij
Met mijn iPhone 7 haalde ik 1 dag zonder tussentijd op te laden, de iPhone 11 heeft mij hier enorm verrast, ik haal makkelijk 2 dagen om dan s’nachts op te laden.
De bijgeleverde lader laadt een beetje aan de trage kant maar als je hem s’nachts oplaadt heb je er geen last van.
Als je een iPad in huis hebt kan je die lader gebruiken waardoor die iets sneller laadt.
Na 4 maand gebruik en om de 2 dagen opladen met de meegeleverde lader is de maximum capaciteit nog steeds 100%.
Draadloos opladen heb ik nog niet geprobeerd.
Scherm
Een nadeel is dan weer het scherm.
De pixeldichtheid is niet zo hoog waardoor er minder scherpte is.
Als je van een iPhone komt waar de pixeldichtheid hoger is dan schrik je hier wel van.
Voor de rest is dit een mooi LCD display met genoeg helderheid in de zon maar als de zon recht in je scherm schijnt en iets te fel is, dan kan je het scherm moeilijk lezen.
Camera
De Camera is een van de punten waardoor ik de 11 echt wou.
Met een 12MP primaire camera maak je mooie scherpe foto’s van hoge kwaliteit.
De nachtmodus is een functie waar ik een grote fan van ben, je maakt duidelijke foto’s in het donker die er echt mooi uitzien
Dit is een foto gemaakt op een iPhone 11 met nachtmodus.
Hier zie je de vergelijking van een foto gemaakt door een iPhone 11 en iPhone 7, ik denk dat wel duidelijk is welke van de 2 door de iPhone 11 is genomen.
Het filmen in 4K is ook zeker een meerwaarde, met verschillende keuzen aan frames per seconde maak je bij iedere video de beste video.
De selfie camera die nu ook een 12MP sensor heeft maakt ook fantastische foto’s en video’s.
De A13 en U1
De snelheid van deze smartphone is top, je merkt duidelijk een verschil als je de iPhone 11 naast een 7 legt, Apple zegt dat de A13 tot 80% sneller is dan de A10. Apple is hier duidelijk niet aan het liegen.
Je ziet wel de apps die nog niet geoptimaliseerd zijn voor iOS 13 en de A13 chip, ze zijn even traag als op de iPhone 7. Erg is dat niet want die was al enorm snel.
Dan heb je de U1 chip, een gemiste kans dat apple daar tot nu toe nog niet veel mee gedaan heeft. In AirDrop gebruik je de U1 chip door te wijzen naar andere iPhones, niet broodnodig maar wel een toffe functie. Ik had het liever gezien dat ze de U1 chip gebruikte in navigatie apps wan die kunnen altijd nauwkeuriger.
De 4G is niet zoals bij de duurdere smartphones maar veel verschil merk je echt niet.
Jammer dat Apple nog niet meeging met 5G.
Behuizing
De behuizing van aluminium ligt zeer goed in de hand.
Op de achterkant van het scherm heb je een glazen achterkant waar nogal snel vingerafdrukken op komen.
Met de verschillende kleuren is er voor iedereen een geschikte kleur.
Ik had eigenlijk liever het blauw van de XR gehad maar ja.
Een stevig hoesje is wel aangeraden, als de iPhone verkeerd valt zal je achterkant een barst of andere sporen vertonen.
Face-ID
Face-id is veel sneller dan touch id en ook veel prettiger in gebruik.
Gewoon omhoog swipen en het is unlockt.
Face-ID werkt voor 90% van de tijd (tijden in corona met mondmasker niet meegerekend)
Geen gedoe meer met vettige handen waardoor de touch-id niet meer werkt.
Grote
Voor mezelf vind ik de iPhone 11 groot genoeg, doordat de bezels kleiner zijn heb je de indruk dat je een veel grotere iPhone hebt terwijl dit in praktijk niet veel groter is dan de iPhone 7/ iPhone 8.
De bezels zelf zijn niet groot dus daar heb je ook geen last meer van.
Prijs
De prijs is inderdaad een beetje aan de hogere kant maar daar ga ik niet over klagen.
Wil je niet veel betalen voor een smartphone? Oké, dan koop je een goedkopere zoals de iPhone 2020.
Zelf vind ik dat je meer dan waar krijg voor deze prijs.
Software
Met iOS 13 heeft apple niet een al te vlotte start gehad, er waren veel bugs die kort nadien verholpen werden.
De functies is iOS 13 zijn wauw, de donkere modus is prachtig, look around die nu ook in België en Nederland komt, meerdere AirPods gebruiken enzovoort.
Meestal kan je van Apple ongeveer 4 à 5 jaar updates krijgen, dat wil zeggen tot iOS 17/18.
Tot 2023 of 2024 is je iPhone nog up-to-date. Je kan hem nadien verder blijven gebruiken want apple zorgt nog steeds voor beveiligingsupdate.
De iPhone 11 is zeker zijn geld waard met alle functies die je krijgt.
De nadelen wegen niet op tegen de voordelen (vind ik toch).
Ben je nu nog op zoek naar een gsm en ben je een beetje een apple freak dan zou ik wachten tot september.
Ben je een gewone gebruiker dan zou ik niet twijfelen.