Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Fairphone 3 Review

De meest repareerbare smartphone

27-08-2019 • 12:00

218

Multipage-opmaak

Inleiding

Dit is geen normale review van een smartphone. Dat wil zeggen, uiteraard vind je in deze review testresultaten, testfoto's en andere bevindingen over de Fairphone 3, waardoor je op de hoogte bent van wat deze telefoon kan en waar hij wel en niet goed in is. Dat is echter niet het hele verhaal. Wat we normaal gesproken doen, is een telefoon afzetten tegen vergelijkbare modellen. Dat kunnen telefoons zijn die je voor ongeveer evenveel geld kunt kopen, vorige modellen van dezelfde fabrikant of telefoons die gericht zijn op hetzelfde publiek. Dat gaat nu niet; waar je in vrijwel elke supermarkt de keuze hebt uit reguliere producten en fairtradevarianten van sommige producten, is er geen enkele andere smartphone als de Fairphone 3.

Dat is heel jammer, want smartphonemakers beconcurreren elkaar op allemaal dingen die slechts door een bepaalde groep belangrijk worden gevonden: betere koeling voor gamers bijvoorbeeld, een scherm met een hogere verversingssnelheid voor een soepelere gebruikservaring of een betere camera. Als je echter gaat zoeken naar telefoons die zijn gemaakt voor mensen die fair trade belangrijk vinden, die hechten aan goede arbeidsomstandigheden voor de mensen die hun telefoons maken of grondstoffen daarvoor delven, of die jarenlang met hun telefoon willen doen en hem zelf makkelijk willen kunnen repareren, dan is de keuze heel beperkt.

Die doelgroep kon de Fairphone 2 uit 2015 kopen en nu heeft het Amsterdamse bedrijf een opvolger gemaakt. Veel van de verbeteringen zul je op geen enkele specsheet tegenkomen. Een van de belangrijkste wijzigingen is dat de fabrikant die de telefoons in elkaar zet, een bedrijf in Taiwan, een bonus krijgt als medewerkers rapporteren dat overwerk beperkt is en dat ze tevredener zijn, om zo een financiële prikkel te creëren om ze goed te behandelen. Goud komt uit een fairtrademijn in Peru, maar dat moet uiteindelijk uit een Afrikaanse mijn komen als die zijn goud als fair trade mag verhandelen. Fairphone investeert erin om de voorwaarden daarvoor voor elkaar te krijgen.

Is de telefoon helemaal duurzaam en eerlijk? Vast niet. Fairphone probeert vooral een voorbeeld te stellen voor andere fabrikanten wat er beter kan bij de fabricage van smartphones. Aan de andere kant moet de Fairphone 3 laten zien dat er een publiek is dat best wat extra wil betalen voor een soort eerlijkere telefoon. Zo moet het mes aan beide kanten snijden.

Zonder een aantrekkelijke telefoon zou dat hele plan natuurlijk instorten. De Fairphone 3 heeft diverse upgrades gehad ten opzichte van de 2 - dat mag ook wel na zoveel tijd - en heeft diverse upgrades niet gehad. De telefoon gaat dinsdag in de voorverkoop voor 450 euro. Een los scherm kost 90 euro, een camera 50 euro en een accu 30 euro. Tweakers had de kans om als een van de eerste met deze bijzondere telefoon aan de slag te gaan.

Uit elkaar schroeven

De filosofie van Fairphone komt vanaf het eerste moment duidelijk naar voren. Als je de doos opendoet, tref je daarin geen lader aan, en ook geen simprikker, want die heb je niet nodig. Wat er wel in zit? Een schroevendraaier. Het is een standaard #00. De schroeven zijn dus gewoon standaard en niet propriëtair, zoals bij een bepaalde andere smartphonemaker. Nu is het geen geweldige schroevendraaier; om de telefoon open te maken, gebruikten we liever een eigen, steviger exemplaar.

De Fairphone 2 gebruikte clips, maar schroefjes moeten ervoor zorgen dat de diverse modules steviger op hun plek blijven zitten. Openmaken blijft dus belangrijk voor Fairphone, maar het hoeft niet meer binnen enkele seconden te kunnen.

Fairphone 3

Klik gerust als je bovenstaande foto groter wilt zien. Net als de Fairphone 2 is de 3 opgebouwd uit vervangbare modules. Het scherm is een module, net als de camera aan de achterkant. Dan zijn er de 'top module' met het pcb en de 'bottom module' met de usb-c-poort. De luidspreker is ook apart vervangbaar. Kleine kanttekening: het pcb-shield is geen module en vereist een ander soort schroefjes: T2.

In theorie zijn naast vervangende onderdelen ook upgrades mogelijk. Fairphone heeft twee jaar na de release een betere camera voor de Fairphone 2 uitgebracht. De toekomstplannen voor upgrades van modules van de Fairphone 3 zijn nog niet bekend.

Het modulaire ontwerp blijft vernuftig en maakt goedkope en gemakkelijke reparaties mogelijk. Het is te hopen dat andere smartphonefabrikanten hiervan leren. Het moet de basis leggen voor een vijfjarige levensduur van de telefoon en de constructie wekt de indruk dat dat in veel gevallen moet lukken.

Fairphone 3 - teardownFairphone 3 - teardownFairphone 3

Een operatie begint, na het verwijderen van de accu, bij het loshalen van de schroefjes voor de module van het scherm. Dat zijn er twaalf. Als je die los hebt, kun je het scherm eruit drukken aan de rechterkant van de behuizing. Het frame is los van de behuizing, dus je wipt het scherm eruit door druk vanaf de achterkant.

Daarna kun je bij de andere modules. De usb-c-module zit onderaan en die moet je verwijderen om bij de luidsprekermodule te komen; die twee modules delen een schroefje. Voor elke module moet je ook de connector loshalen. Fairphone zegt dat het met de vingers kan, maar dat bleek wat lastig zonder lange nagels; een plectrum of ander plastic hulpmiddel is handig. Vermijd metaal, omdat je daarmee de connector kunt beschadigen. Het hele proces kostte de eerste keer toch een minuut of twintig. Als je eenmaal weet hoe hij in elkaar zit, gaat het openhalen natuurlijk gemakkelijker. Wel lijkt het alsof de schroefjes iets in lengte verschillen en dus past niet elk schroefje in elk gat. Hou ze dus goed georganiseerd.

Ontwerp en scherm

Een telefoon uit elkaar halen is leuk, maar het is ook belangrijk hoe hij is als hij helemaal in elkaar zit. Gelukkig is dat goed voor elkaar; hij is fijn om vast te houden. Hij is 157x71mm groot en 10mm dik. Daarmee is hij aan de grote kant, al valt de breedte mee. Door de afgeronde achterkant ligt hij lekker in de hand. Het gewicht is met 187 gram vrij hoog. Sommige mensen vinden dat fijn, anderen niet. Het valt op dat hij veel weegt voor zijn formaat, maar dat past deze telefoon wel.

De knoppen zitten allemaal aan de linkerkant en dat is ongebruikelijk. Ze zijn bovendien relatief zwaar om in te drukken, wat het gebruik niet altijd even comfortabel maakt. De vingerafdrukscanner zit achterop en is een capacitieve scanner. Hij is veilig en supersnel, maar zit wel relatief ver naar boven. Daardoor zul je je vinger moeten strekken bij het ontgrendelen.

Fairphone 3Fairphone 3Fairphone 3Fairphone 3

De achterkant van de versie die wij voor deze review van Fairphone hebben geleend, is half-transparant. Dat past goed bij de telefoon. Voor wie dat niet wil, komen er voor zover wij hebben begrepen ook andere achterkantjes.

Uiteraard moeten we het even hebben over de bezels. Die zijn relatief groot; aan de boven- en onderkant zit ongeveer 3cm en dat is fors voor een telefoon anno 2019. Het is handig voor wie graag games speelt, want dan heb je een plek om het toestel goed vast te houden. Aan de andere kant maakt het de telefoon groter dan je op basis van het schermformaat zou verwachten. Hij is ongeveer even groot als veel andere telefoons anno nu, maar heeft een kleiner scherm.

Scherm

Het scherm is een lcd van 83 vierkante centimeter met een formaat van ongeveer 12,7x6,4cm. De lcd heeft een diagonaal van 5,67", een schermverhouding van 18:9 en een resolutie van 2160x1080 pixels. Hij is scherp genoeg voor dagelijks gebruik.

Fairphone 3

Het scherm is in direct zonlicht af te lezen, maar erg comfortabel is dat niet. Je moet goed turen en wellicht de telefoon wat draaien om hem goed te kunnen zien. Er zijn veel telefoons die dat ongeveer hetzelfde doen, maar er zijn ook best wat telefoons die je op een zonnige dag beter bij je kunt hebben. We hebben uiteraard onze schermmetingen gedaan met de SpectraCal C6-colorimeter en CalMAN 5-software.

Piekhelderheid wit (33% schermoppervlakte)
Smartphone Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
OnePlus 7
764
Apple iPhone 7
588
Google Pixel 3a XL
539
Fairphone 3
470
Motorola Moto G7
437
Fairphone 2
405

Dat zie je ook aan de piekhelderheid. Met 470cd/m² is die redelijk, maar niet meer dan dat. Veel telefoons komen tegenwoordig ver boven 500 of 600cd/m² uit en dat is in direct zonlicht wel zo fijn. Dan hoef je geen moeite te doen om je telefoon af te lezen. Dat is ook fijn bij foto's maken. Er is geen boostmodus om de helderheid op te krikken.

  • Contrast
  • Gemiddelde grijswaardenfout
  • Gemiddelde kleurfout
  • Min helderheid
Contrast
Smartphone Gemiddelde contrast in verhouding (hoger is beter)
Apple iPhone 7
1655:1
Fairphone 3
1463:1
Motorola Moto G7
1291:1
Fairphone 2
882:1
Gemiddelde grijsafwijking
Smartphone Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
OnePlus 7
2,80
Google Pixel 3a XL
4,50
Motorola Moto G7
5,10
Apple iPhone 7
7,70
Fairphone 3
8,80
Fairphone 2
8,90
Gemiddelde kleurafwijking (excl wit)
Smartphone Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
OnePlus 7
1,40
Apple iPhone 7
1,78
Google Pixel 3a XL
2,30
Motorola Moto G7
4,10
Fairphone 2
5,29
Fairphone 3
6,10
Minimale helderheid
Smartphone Gemiddelde helderheid in cd/m² (lager is beter)
OnePlus 7
1,78
Google Pixel 3a XL
2,31
Motorola Moto G7
2,40
Fairphone 3
19,57

Het contrast is dik in orde en veel beter dan bij de Fairphone 2. De afstelling van de kleuren lijkt tussen srgb en dci-p3 in te zitten en daardoor scoort hij op geen van beide goed. Voor de kleurechte weergave hoef je deze telefoon dus niet te kopen. Ook opvallend: het scherm is te helder in het donker. Wie dus 's ochtends na het openen van de ogen eerst op zijn telefoon kijkt, is direct hartstikke wakker. Met appjes is de helderheid terug te brengen, maar het is altijd fijner als dat in de telefoon zit; appjes werken vaak met overlays en sommige andere apps, zoals die van banken, werken dan niet of beperkt.

Hardware en camera

Een van de grootste knelpunten van een smartphone die vijf jaar moet meegaan, is de soc. De Fairphone 2 heeft een Snapdragon 801 uit 2014 en Qualcomm heeft het vertikt om drivers te maken voor Android 7 op de 801. Dat moet Fairphone dus handmatig doen. Nu is de situatie met ondersteuning voor socs wel beter geworden. Google stemt alles beter af met processorontwerpers en dankzij Project Treble zijn smartphonemakers niet meer altijd afhankelijk van bedrijven als Qualcomm voor upgrades naar een nieuw besturingssysteem, die op termijn nodig zijn om beveiligingsupdates te kunnen blijven uitbrengen.

Qualcomm Snapdragon 632Daarom doet de keuze voor de Snapdragon 632 de wenkbrauwen fronsen. Voor wie Qualcomms line-up niet helemaal scherp in het blikveld heeft: de 632 is een soc van medio vorig jaar en heeft diverse beperkingen ten opzichte van nieuwere midrange-socs als de Snapdragon 670 en 710. Hij zit onder meer ook in de Xiaomi Redmi 7 en Moto G7-serie.

Qualcomm laat Samsung de 632 maken op een 14nm-procedé. Er zijn vier Kryo 250 Gold-processorkernen op 1,8GHz en dat is de Qualcomm-variant van Cortex A73. Daarnaast zijn er vier Kryo 250 Silver-kernen, eveneens op 1,8GHz - dat is afgeleid van de Cortex A53. De gpu is een Adreno 506. Hij heeft een X9-modem van Qualcomm zelf, die 4g ondersteunt via lte cat 7 met maximaal 300Mbit/s down en 150Mbit/s up. Dat klinkt acceptabel, maar ligt ver achter bij wat voor een telefoon anno 2019 in deze prijsklasse normaal is. Bovendien is er geen ondersteuning voor carrier aggregation op meer dan twee frequentiebanden tegelijk en modulatie via 256qam is ook al niet mogelijk. Daar kom je nu nog mee weg, maar in 2024 is dat echt heel beperkt.

Update, 14:32: Tweaker r100 merkte op dat er een foutje zat in de specs van de processorkernen, dat is aangepast.

Dat geldt ook voor het geheugen. Er zit 4GB werkgeheugen in en dat is anno 2019 nog acceptabel, maar niet futureproof. De opslag is 64GB aan emmc en daarmee moeten veel mensen wel even vooruit kunnen, maar meer en snellere (ufs-)opslag was zeker geen overbodige luxe geweest. Er is wel naast beide simslots een apart slot voor een micro-sd-kaart en dat is netjes. Hij heeft WiFi 5, nfc en bluetooth 5.0 aan boord. De haptische feedback is niet zo best. Het is een forse trilmotor die zijn trillingen niet goed doorgeeft aan de behuizing. Subtiele trillingen hoor je alleen, maar voel je niet. Forse trillingen voelen juist te fel aan.

Camera

Het gebeurt nog maar zelden dat we een telefoon met een enkele camera onder handen krijgen. Zelfs veel budgetmodellen hebben anno nu een dubbele camera. Vrijwel allemaal hebben ze een dieptesensor voor portretfoto's, veel hebben tegenwoordig een camera met ultragroothoeklens. De Fairphone 3 heeft een enkele camera. De laatste keer dat we dat zagen, ging het om een Pixel 3a.

Fairphone heeft er niet over opgeschept, maar weet je wat de Fairphone 3 en Pixel 3a nog meer gemeen hebben? De camerasensor: de Fairphone 3 beschikt over dezelfde Sony IMX363 als de Pixel 3a. De software ondersteunt trouwens ook de Sony IMX486, een iets nieuwere en kleinere sensor met dezelfde resolutie, zo zagen we nadat we met onze CSI-skills hadden gevonden welke camera de telefoon aan boord heeft. Wellicht is dat een camera die je in de toekomst voor deze telefoon kunt kopen.

Camera Fairphone 3 - achter Fairphone 3 - voor
Sensor Sony IMX363 Samsung S5K4H7
Pixels 12,2Mp 8Mp
Grootte 1/2,55" 1/4"
Brandpunt 4,37mm 2,51mm
Beeldhoek 77 graden 90 graden
Focus Dualpixel-af Fixed focus
Diafragma f/1.8 f/2.0

Er is geen optische stabilisatie, maar in video is er wel elektronische stabilisatie. Dat werkt hoogstens in full hd, maar niet in 4k. De maximale resolutie is 4k op 30fps. Full-hd-video's neemt hij op met ongeveer 20MB/s en stereoaudio met ongeveer 100kbit/s.

De camera-app ziet eruit als ongeveer elke andere camera-app van de afgelopen jaren, met horizontaal allerlei modi en bovenin wat instellingen. De camera-app heeft best wat opties, maar er ontbreekt ook een aantal. Zo is er geen mogelijkheid om in raw te schieten en ook hulplijnen om composities te maken ontbreken.

Camera-app Fairphone 3Camera-app Fairphone 3Camera-app Fairphone 3Camera-app Fairphone 3

Wat verder opvalt, is dat er nog weleens shutterlag is; hij maakt de foto een paar tienden van een seconde nadat je de sluiterknop indrukt. Dat zien we zelden meer in smartphones en kan soms vervelend zijn. Ook heeft hij soms moeite met scherpstellen; dan blijft hij zoeken en dan heb je even pech. Dat lijkt iets wat Fairphone met een update kan oplossen.

Foto gemaakt met Fairphone 3
Foto gemaakt met Fairphone 3Foto gemaakt met Fairphone 3
Foto gemaakt met Fairphone 3Foto gemaakt met Fairphone 3Foto gemaakt met Fairphone 3Foto gemaakt met Fairphone 3

Om de camera te vergelijken, hebben we er twee andere telefoons bij gepakt: de Google Pixel 3a, die bij benadering even duur is en dezelfde camerasensor heeft, en de Moto G7 van Lenovo, die veel minder kost, maar dezelfde soc aan boord heeft.

Foto gemaakt met Fairphone 3 voor review Fairphone 3Foto gemaakt met Pixel 3a voor review Fairphone 3Foto gemaakt met Moto G7 voor review Fairphone 3Foto gemaakt met Fairphone 3 voor review Fairphone 3Foto gemaakt met Pixel 3a voor review Fairphone 3Foto gemaakt met Moto G7 voor review Fairphone 3Foto gemaakt met Fairphone 3 voor review Fairphone 3Foto gemaakt met Pixel 3a voor review Fairphone 3Foto gemaakt met Moto G7 voor review Fairphone 3Foto gemaakt met Fairphone 3 voor review Fairphone 3Foto gemaakt met Pixel 3a voor review Fairphone 3Foto gemaakt met Moto G7 voor review Fairphone 3Foto gemaakt met Fairphone 3 voor review Fairphone 3Foto gemaakt met Moto G7 voor review Fairphone 3Foto gemaakt met Pixel 3a voor review Fairphone 3Foto gemaakt met Fairphone 3 voor review Fairphone 3Foto gemaakt met Pixel 3a voor review Fairphone 3Foto gemaakt met Moto G7 voor review Fairphone 3Foto gemaakt met Fairphone 3 voor review Fairphone 3Foto gemaakt met Pixel 3a voor review Fairphone 3Foto gemaakt met Moto G7 voor review Fairphone 3Foto gemaakt met Fairphone 3 voor review Fairphone 3Foto gemaakt met Pixel 3a voor review Fairphone 3Foto gemaakt met Moto G7 voor review Fairphone 3Foto gemaakt met Fairphone 3 voor review Fairphone 3Foto gemaakt met Moto G7 voor review Fairphone 3Foto gemaakt met Pixel 3a voor review Fairphone 3Foto gemaakt met Fairphone 3 voor review Fairphone 3Foto gemaakt met Moto G7 voor review Fairphone 3Foto gemaakt met Pixel 3a voor review Fairphone 3

Als het licht goed is, zijn de verschillen tussen de telefooncamera's klein. Sterker nog: de drie telefoons wisselen stuivertje als het gaat om wie het bruikbaarste plaatje aflevert. Het gaat echt om kleine punten. Zo heeft de Fairphone het meeste detail behouden van het felle buitenlicht achter de oude stationsklok, de Moto G7 doet dat juist het best bij de containers en met tegenlicht lukt het de Pixel 3a het best om het licht van de zon te beperken tot de zon, al maakt de Fairphone er weer een scherper plaatje van.

Als het licht wat verder uitgaat, is het geen eerlijke wedstrijd meer. De Pixel loopt rondjes om de andere telefoons heen. De Fairphone doet het net iets beter dan de G7, maar het verschil is uiteindelijk relatief klein.

Portretfoto's zien er daadwerkelijk niet slecht uit, met voor een enkele camera prima onderscheid tussen voor- en achtergrond. Het is zeker niet perfect en sommige telefoons doen het een stuk beter, maar we hebben het ook weleens minder gezien.

Video's zien er prima uit, met voldoende detail en goede kleurweergave. De elektronische stabilisatie werkt prima. Bugvrij is het niet. Hij lijkt af en toe wat frames te missen, waardoor we schokjes tegenkomen.

Accuduur en software

Een gemakkelijk verwisselbare accu heeft bij dezelfde grootte minder capaciteit dan eentje die strakker is ingebouwd. Immers, er moet ruimte zijn om hem makkelijk los te halen en de connector zit op de accu zelf in plaats van via een kabeltje op het pcb.

De accu van de Fairphone 3 heeft een capaciteit van minimaal 3000mAh en typisch 3060mAh, met de spanning van 3,85V goed voor 11,78Wh. Dat is aan de krappe kant voor een smartphone anno nu. Desondanks moet het goed mogelijk zijn de dag door te komen met redelijk intensief gebruik. Heel intensieve gebruikers zullen wellicht af en toe voor het einde van de dag moeten bijladen, maar dat hangt uiteraard af van je gebruik, de lengte van je dag, de helderheid van het scherm en het bereik van je netwerk.

  • Wifi
  • 4g
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Google Pixel 3a XL
11u17m
Fairphone 3
10u37m
Apple iPhone 7
9u12m
Motorola Moto G7
8u53m
OnePlus 7
8u50m
Fairphone 2
4u9m
Accuduur bij webbrowsen mobiel netwerk (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Google Pixel 3a XL
10u19m
Fairphone 3
8u46m
Apple iPhone 7
8u22m
OnePlus 7
8u12m
Motorola Moto G7
7u48m

De Fairphone 3 scoort iets bovengemiddeld voor een telefoon anno nu, vermoedelijk door de relatief zuinige soc. Hij komt tot 10,5 uur op de browsetest en dat is maar een stukje minder dan de Google Pixel 3a XL met zijn veel grotere accu. Bij browsen via 4g blijft daarvan iets minder dan negen uur over, maar dat is alsnog een prima score.

Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
OnePlus 7
22u59m
Google Pixel 3a XL
18u18m
Fairphone 3
11u9m
Apple iPhone 7
9u50m
Motorola Moto G7
9u17m
Fairphone 2
6u2m

Met video's kijken is het een iets ander verhaal. Met iets meer dan elf uur is het zeker niet slecht, maar voor een lcd met een zuinige soc iets onder wat we hadden verwacht. Aan de andere kant: hij doet het een stuk beter dan de Fairphone 2.

Fairphone levert geen lader mee, vandaar dat we geen testresultaten daarvan hebben. Het bedrijf gaat ervan uit dat mensen wel een usb-c-lader hebben. De telefoon ondersteunt snelladen en kan dus met 15W opladen, mits je een compatibele lader hebt. Dat is relatief snel. Binnen een half uur is je telefoon in elk geval weer voldoende opgeladen om er even tegenaan te kunnen.

Software

De Fairphone 3 draait stock Android, versie 9.0. We hebben in de firmware geen extra apps en diensten aangetroffen ten opzichte van een Google-telefoon: geen toegevoegde bloatware dus. Dat is een fijne keuze. Het scheelt vermoedelijk in de ontwikkelkosten van apps.

Android 9 op Fairphone 3, augustus 2019Android 9 op Fairphone 3, augustus 2019Android 9 op Fairphone 3, augustus 2019
Android 9 op Fairphone 3, augustus 2019Android 9 op Fairphone 3, augustus 2019

Fairphone belooft vijf jaar updates en upgrades voor deze telefoon. Dat is een stuk langer dan gebruikelijk. De meeste fabrikanten beloven drie jaar beveiligingsupdates. Apple belooft niets, maar heeft met de iPhone 5s zes jaar ondersteuning aangetikt; andere iPhones krijgen vier of vijf jaar ondersteuning. Zo houdt het dit jaar op voor de iPhone 6-generatie uit 2014. De Fairphone 2 heeft het Amsterdamse bedrijf veel hoofdbrekens opgeleverd, maar Android 7 kwam in november vorig jaar uit en de volgende stap is Android 9 Pie. De Fairphone 2 kwam in december 2015 uit en de ondersteuning loopt dus tot december volgend jaar. Dat biedt hoop dat Fairphone zich aan zijn belofte kan houden. Dat de ondersteuning lang duurt, is niet hetzelfde als dat updates en upgrades snel komen. Fairphone is geen grote fabrikant. Het bedrijf heeft wel laten zien tijd, geld en middelen vrij te maken om beloftes voor upgrades na te komen, maar je kunt geen wonderen verwachten.

Het ontgrendelen van de bootloader is een eitje: je zet oem-unlocking aan in ontwikkelaarsopties, herstart het toestel in fastboot-modus, hangt hem aan een computer en typt 'fastboot oem unlock' in. Try this at home. Er kwam in de afgelopen jaren veel experimentele software voor de Fairphone 2. Zo draait Ubuntu Touch op de telefoon, evenals Sailfish OS. Voor een primaire telefoon is dat misschien niet ideaal, maar als zulke projecten ook voor deze Fairphone uitkomen, is dat voor liefhebbers leuk om mee te spelen.

Conclusie

Wat is waar voor je geld? Als je het vergelijkt met andere smartphones, biedt de Fairphone 3 niet zoveel voor de 450 euro die de fabrikant vraagt. Een relatief klein en niet geweldig scherm, een verouderde midrange-soc, relatief weinig geheugen en slechts een enkele camera. Aan de andere kant krijg je wel iets unieks. Op het gebied van de productieketen doet Fairphone meer dan welke fabrikant ook om bijvoorbeeld de werkomstandigheden te verbeteren en grondstoffen op een betere manier in te kopen. Het gaat niet om de laagste prijs bij Fairphone, het gaat om de eerlijke prijs.

De filosofie van Fairphone uit zich in andere dingen dan deze fairtradezaken. Zo kun je makkelijk de accu verwisselen en daarnaast de usb-poort, luidspreker, camera en frontcamera gemakkelijk vervangen of hopelijk upgraden als dat nodig of gewenst is. Ook krijg je de belofte van vijf jaar softwareondersteuning, een makkelijk ontgrendelbare bootloader en hopelijk op termijn veel interessante, alternatieve firmware.

De toekomst ziet er minder rooskleurig uit, want met een Qualcomm Snapdragon 632 en 4GB geheugen is het je moeilijk voor te stellen dat deze telefoon over een jaar of drie tot vier nog snel en vloeiend kan zijn. Hopelijk zitten we ernaast en weet het Nederlandse bedrijf de telefoon vlot te houden.

Dat alles leidt ertoe dat we deze telefoon geen cijfer kunnen toekennen, want er is niets om hem mee te vergelijken. We hopen wel dat die situatie gaat veranderen. Fairphone is op de smartphonemarkt een druppel op een gloeiende plaat, maar als fabrikanten als Samsung en Xiaomi besluiten om zich te richten op makkelijk repareerbare telefoons met zorgvuldiger ingekochte componenten, dan zou dat nog veel meer mensen kunnen overtuigen om meer voor een dergelijke telefoon neer te leggen dan voor een reguliere smartphone van dezelfde kwaliteit.

Als er een markt is voor biologische producten in de supermarkt, schonere auto's op de weg en zonnepanelen op het dak, waarom zou er dan geen markt kunnen zijn voor een duurzamere en beter repareerbare telefoon? In elk geval is het lovenswaardig dat Fairphone iets probeert te doen om de productieketen en de telefoon duurzamer te maken. Deze telefoon moet je uiteraard alleen kopen als je veel geeft om de idealen van Fairphone en weinig om hoeveel telefoon je krijgt voor dat geld. Als je hem hebt gekocht, heb je in elk geval een telefoon met stock Android en een prima accuduur, die ook nog eens goed te repareren is als er iets stukgaat.

Reacties (218)

218
213
144
25
2
53
Wijzig sortering
Het is opmerkelijk dat milieuvriendelijkheid geen criterium is bij de reviews van 'normale' smartphones. Al helemaal omdat er dus wel degelijk alternatieven zijn.

Zolang reviewsites zoals Tweakers geen aandacht aan milieuvriendelijkheid besteden in een review (e.g. een slechte milieuvriendelijkheid niet aanmerken als negatief punt in de eindbeoordeling), zullen fabrikanten het dus niet meenemen in hun design proces.

Het komt er botweg op neer dat het praktisch niemand interesseert of zijn of haar gadget of apparaat goed of slecht voor het milieu is, omdat er niet over dit aspect gesproken wordt. En de producten die er daadwerkelijk iets aan doen, worden weggezet als 'niche' voor mensen die er expliciet bij stilstaan.

Dit is nou typisch iets waar een site als Tweakers het verschil zou kunnen maken door iets als milieuvriendelijkheid wel expliciet mee te nemen in de eindbeoordeling van alle producten, en dit ook daadwerkelijk te vergelijken met producten zoals de FairPhone (als je alleen Apple en Samsung onderling vergelijkt, dan schiet je nog niet veel op).
Zou het de consument iets interesseren, dan was het niet zover gekomen...

Iedereen gaat voor in China gemaakt zooi. Toen Nokia nog een beetje meedeed, kochten veel mensen liever een telefoon uit China om twee tientjes te besparen, dan een in Europa gemaakt toestel (met in Europa geldende maatstaven ten aanzien van milieu (productie) en arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden.

Mijn laatste Nokia, de C7, werd nog in Europa gemaakt. Naar mijn weten nu niets meer. Maar inmiddels zouden we 200 euro meer moeten. neerleggen voor deze Fairphone... en ondertussen gewoon kleding blijven kopen, evenals andere goedkope zooi (menig huis staat vol), uit Azië, alwaar goedkoper geproduceerd kan worden, omdat ze niet de milieuwetgeving/-richtlijnen hanteren zoals wij dat hier doen, en arbeidsomstandigheden nog niet in de buurt komen van wat wij hier acceptabel vinden en zelfs eisen.

Rare wereld. Eerst nergens oog voor hebben, vervolgens met een Fairphone de sier maken. Desalniettemin, prima initiatief, maar laten we ook verder kijken. Vroeger kocht je meubels voor het leven, tegenwoordig voor twee jaar. Allemaal op de boot van Azië naar Ikea, Kwantum en Leen Bakker.
"Zou het de consument iets interesseren, dan was het niet zover gekomen..."

Wow, wat cynisch. Dit terzijde. Dit is niet hoe mensen werken. Mensen kunnen bijv. naief zijn.

Ik weet zeker dat mensen dit wel interesseert. De ene meer dan de andere uiteraard. De vraag is alleen: zijn mensen op de hoogte van de omstandigheden? Zijn mensen op de hoogte van de productienadelen?

Als mensen denken dat dit 'normaal' is, dan gaan ze er gerust in mee. Daarom is het zo nuttig wat TRG zegt. Maak het bespreekbaar.

Uiteraard speelt ook het prijsverschil mee. Als maar meer fabrikanten concurreren op duurzaam, gaan de prijzen uiteraard omlaag voor duurzaam. Niet naar de prijs van nu wellicht, maar wel naar een acceptabele prijs.
Anoniem: 1092407 @Edddd31 augustus 2019 12:05
Zou het de consument iets interesseren, dan was het niet zover gekomen...
Wat niet is, kan nog komen. Bij kleding bijv zie je nu heel langzaam het besef komen wat een ongelofelijk vervuilende industrie dat is en dat je eigenlijk veel langer met je kleding zou moeten doen dan je nu vaak doet. Bijv het produceren van 1 kledingstuk kost gemiddeld 10.000 liter water! Tienduizend inderdaad.. Dat is absurd veel in een wereld waar straks mensen letterlijk om gaan komen van de dorst omdat er niet genoeg meer is. Alles moet veel en veel duurzamer. Letterlijk alle productie moet het cradle-to-cradle concept gaan volgen willen we deze planeet leefbaar houden met zoveel mensen. Over ruim 50 jaar zijn gaan er ook nog eens landen bijkomen met meer dan 1 miljard inwoners. Nigeria is daar een goed voorbeeld van. Al die mensen willen straks ook een smartphone en die kunnen niet meer door de huidige vervuilende industrie geproduceerd worden mits we deze planeet niet om zeep willen helpen als geschikte leefomgeving.
Afgezien van het milieu is het ook gewoon superhandig als je gewoon je accu kunt vervangen voor een paar tientjes zoals vroeger wat meestal na 1,5 jaar al nodig is.
Dit.
Dat zou inderdaad een vergelijking tot op zeker hoogte mogelijk maken! Veel mensen zijn er zich gewoon niet van bewust wat ze eigenlijk in hun hand houden en waar het vandaan komt.
Je hebt al de labels die rankabrand geeft, er staan een heel aantal telefoonfabrikanten bij: https://rankabrand.nl/elektronica
Het is opmerkelijk dat milieuvriendelijkheid geen criterium is bij de reviews van 'normale' smartphones.
Dat, en natuurlijk het handelsaspect omdat juist onze branche volledig afhankelijk is van mineralen die voornamelijk uit conflict gebieden komen. Gebieden waar wij aan de ene kant met onze handel grote invloed op hebben en aan de andere kant de grootste schandalen van onze tijd plaatsvinden.
Ik denk ook dat milieuvriendelijkheid een item zou kunnen/moeten zijn. Ook al kan het soms niet veel meer zijn dan de opmerking: "de fabrikant doet geen uitspraken" o.i.d.

Ik denk verder dat cijfers bij reviews eigenlijk bijna nooit iets zeggen. Er worden voor- en nadelen gewogen, maar niet elk aspect zal voor iedereen even belangrijk zijn. Wat mij betreft prima om die altijd achterwege te laten.
In aanvulling op wat velen hier opmerken of de oorsprong van de materialen, desinteresse van 90% van de gebruikers, gebrek aan bekendheid van dit probleem; geld er nog één ander belangrijk issue:

De media is vrijwel geheel in handen van de producent of zo sterk afhankelijk van contacten met leveranciers / adverteerders, dat uit de ban springen niet zonder gevolgen zal zijn voor de desbetreffende website.

Het moment dat je de nieuwe Samsung / iPhone een fors lager cijfer geeft en deze afrekent op wanpraktijken bij productie, of de manier waarop grondstoffen uit conflict gebieden worden gebruikt valt dat natuurlijk op. En zal je als reviewer waarschijnlijk in het vervolg geen nieuwe modellen meer ontvangen. Of wordt je als bedrijf of zelfs persoonlijk vervolgd voor laster. Daarnaast is het natuurlijk iets waar soms erg moeilijk bewijs voor is te vinden, dan is het ook wel moeilijk het in reviews mee te nemen.

Het hier positief opmerken opent hopelijk genoeg ogen, net als deze discussie. Wellicht kan er langzaam naar andere berichtgeving toegewerkt worden... We gaan het merken de komende jaren.
Maar je zegt het zelf al, praktisch niemand interesseert of zijn of haar gadget of apparaat goed of slecht voor het milieu is, je zegt dat dat komt omdat er niet genoeg over gesproken wordt, maar wie zegt dat dat de reden is, de reden kan niet zijn dat de meeste financiën voor milieu zetten?

Als de meeste mensen het niet interesseert of hun toestel goed is voor het milieu, vind ik het goed dat Tweakers hier geen aandacht aan geeft, anders zouden telefoons die aan al jou eisen voldoen een lage rating krijgen als die niet goed voor het milieu is, waardoor je hem wellicht niet koopt, omdat het gemiddelde cijfer in de review lager kan uitvallen hierdoor, terwijl je er misschien niets om geeft of het toestel '' goed voor het milieu'' is.
Om maar met de deur in huis te vallen: een telefoon uitbrengen met een soc die nu al verouderd is is toch helemaal niet duurzaam? Juist kiezen voor een soc welke nog lange tijd zal meegaan is dat wel in mijn ogen, aangezien je in dat geval nog makkelijk jaren vooruit kan. Ik vind de keuze van de soc een zeer vreemde..
Om maar met de deur in huis te vallen: een telefoon uitbrengen met een soc die nu al verouderd is is toch helemaal niet duurzaam? Juist kiezen voor een soc welke nog lange tijd zal meegaan is dat wel in mijn ogen, aangezien je in dat geval nog makkelijk jaren vooruit kan. Ik vind de keuze van de soc een zeer vreemde..
Dan ga je er vanuit dat een telefoon vervangen wordt doordat deze niet snel genoeg meer is, ik zou eerder stellen dat een telefoon wordt vervangen omdat er geen support meer op is, de batterij op is of dat deze stuk is. Nu kan je makkelijker repareren en de batterij vervangen. Als Fairphone het OS niet bloat en het blijft ondersteunen met security updates is er niets mis met een oudere soc...
Mijn vorige telefoon, onplus 3, deed het nog top.

Alleen: camera stuk en accu gaar. Kon ik laten repareren voor 90 euro ofzo (vond ik prima); bleek de camera niet meer leverbaar. Dan 60 euro voor enkel een accu terwijl de camera al stuk is...

TOen het scherm ook nog eens stukviel was de keuze snel gemaakt: een nieuwe telefoon dus (cheap ass ding van 150euro, voldoet prima!).
Ik zal je het nog sterker vertellen, mijn Oneplus 1 doet het nog prima, enkel is de accu nu te ver heen om hem als daily driver te gebruiken maar voor zaken als browsen, youtube, whatsapp en telegram was hij meer dan snel zat.
Mijn vader gebruikt mijn Oneplus One. Met Big Launcher Pro erop.

Werkt nog prima, alleen de onderliggende software is natuurlijk diep verouderd. Mirakel dat ING nog werkt.
Ik draaide LineageOS dat was gewoon android 9.
Dat zou ik in theorie erop kunnen zetten, maar dan moet ik alles weer opnieuw installeren en hopen dat het ding nog werkt met de launcher van m’n vader.. ga er niet aan beginnen.
Hier iemand met een oneplus 2. updates zijn bij mij een doorn in het oog. verder is de telefoon nog 100% oke en voldoet aan al mijn wensen. alleen het frame is wat beschadigt en het scherm heeft een klein oppervlakkig krasje.
Tip: gebruik hem naast je PC als een soort luxe identifier voor 2FA en alle apps die je toch niet regelmatig gebruikt. Scheelt een hoop crap (en batterij gebruik) op je daily driver en heeft ie toch nog nut.
Ik hoop dat telefoon cpu's snel het punt bereiken van desktop cpu's: een vijf jaar oud model is daar ook geen beperking meer voor normaal gebruik (behalve games)...

[Reactie gewijzigd door PizzaMan79 op 23 juli 2024 12:53]

Het nadeel van een oudere SoC is dat de chipmaker beperkte updategarantie geeft.

Hierdoor moet de smartphone-fabrikant zelf veel gaan coderen bij een nieuwere versie van het OS. Hulde aan Fairphone dat ze deze mogelijkheid in het verleden wel wilden onderzoeken: https://tweakers.net/nieu...ate-voor-fairphone-2.html

Zodra je een oudere SoC neemt, heb je al 1 van de (bijvoorbeeld) 3 jaren die Qualcomm meegeeft aan ondersteuning verloren.
Ligt er een beetje aan, veel mensen zien geen enkele meerwaarde in het cijfertje wat uit een willekeurige benchmark komt, als dat ding soepel werkt en blijft werken dan is het prima.

En zeg nou zelf de rekenkracht van de meest moderne telefoons is toch voor het gros van de mensen pure overkill?

Ik kijk al 3 telefoons niet meer naar de soc die erin zit hoor, zal me echt een worst wezen. Een telefoon boven de 400€ is snel zat voor alles wat ik wil doen.

En ja er zijn mensen die FPS games willen spelen op hun telefoon en wel naar benchmarks kijken.
En zeg nou zelf de rekenkracht van de meest moderne telefoons is toch voor het gros van de mensen pure overkill?
Klopt.
Ik kijk al 3 telefoons niet meer naar de soc die erin zit hoor, zal me echt een worst wezen. Een telefoon boven de 400€ is snel zat voor alles wat ik wil doen.
Mijn eerste smartphone was een Gallaxy Gio voor €199,- de eerste die mijn insziens betaalbaar was (al had ik toen liever een T-mobile G-1 gehad, maar dan zonder T-mobile, of een HTC Dream waarvan ik pas hoorde toen er daar al geen restpartijen meer van waren) en ik was enthousiast over wat er mee kon en over het opensource karakter van Android (wat later toch wel tegen bleek te vallen). De SOC boeide me nog niet. Uiteindelijk beviel hij toch niet en werd de opvolger een dumbphone, met qwerty keyboard.

Bij de tweede smartphone, m'n vrouw had inmiddels een 4,7" Lumia 635, keek ik ook niet naar de SOC (een Mediatek MT6735) maar wel naar de grootte van het scherm (moest meer zijn als 5", werd dus 5,5"). Steeds echter bleek dat de Lumia (Qualcomm Snapdragon 400) wel wifi-signaal ontving en mijn Acer 630Z niet. Ook het 4G signaal was op diverse plaatsen beduidend minder met de Acer als met de Lumia.

Na deze twee volgden voor de kinderen twee goedkope telefoons, beiden toevallig met Mediatek SOC's, resp. een MT6735 en een MT6580 en beiden hadden hetzelfde slechte wifi-bereik. Toen m'n vrouw's Lumia 950XL (Qualcomm Snapdragon 810 ) ook een goed bereik had koos ik als opvolger bewust voor een telefoon met een Qualcomm Snapdragon, (430) en wat betreft wifi en 4G bereik was dit een schot in de roos maar het feit dat die kleiner was (5,2") was echt wel wel een misser.

Inmiddels hebben we een LG G6 en een Nokia 8, beiden met Qualcomm Snapdragon en een telefoon met Mediatek SOC komt er hier echt niet meer in. Over een Exynos twijfel ik (maar ik koop na 2 Samsungs geen Samsung telefoon meer) maar ook in een Kirin (Huawei) heb ik nog geen vertrouwen.

Wat betreft de Snapdragons, ook nu nog zijn er telefoons te koop met Snapdragons 212, 210 en 205 (zelfs met de S4 pro, S4 plus, S4 en S3) maar die worden door Qualcomm ook niet meer ondersteund, laat staan dat je dus nog security-fixes mag verwachten van de telefoonfabrikant. Ook daarvan zitten er met een vraagprijs boven de 400 (Cat, Doro, Blackberry) maar op misschien de eerste na (en recentere goedkopere modellen zoals de LG K9) zijn die toestellen echt niet meer geschikt voor hedendaagse websites en apps. Ook de opslagruimte is in de helft van de gevallen echt onvoldoende (8GB) en in de andere helft gewoon erg krap (16GB), ook voor de apps, de Blackberry dus uitgezonderd.
De 'zakelijke' Windows 10 Wileyfox (geintroduceerd november 2017) staat gelukkig niet meer in de pricewatch, ook die had een sd210 (uit 2014).

In het algemeen klopt het echter wel dat een telefoon boven €400 wel snel genoeg is, zelfs voor de meeste goedkopere modellen is dat zo.
Anderzijds, mogelijk komt er over een jaar een nieuwe losse module waarmee je de soc (PCB) kunt upgraden zonder een geheel nieuw toestel te hoeven kopen...?
Maar desondanks blijft het veel geld voor een in feite reeds verouderd toestel...
Je betaald niet alleen voor het toestel. je betaald voor het idee erachter. je moet maar eens doorklikken op de website van fairphone, daar zie je dat ze ook onderzoek doen naar hoe hun eigen telefoons het beste gerecycled kunnen worden en hoe ze grondstofkringlopen proberen uit te pluizen. ze zijn een te kleine speler om echt zoden aan de dijk te zetten, maar je stuurt een signaal: mensen willen beter zijn.
Geheel mee eens! Maar onder de streep blijft het veel geld en verouderde hardware... En ik vrees dat er dan toch te weinig mensen zullen zijn die die prijs willen betalen enkel vanwege het (zéér) goede verhaal achter de telefoon... (zit zelf ook in de verkoop van bepaalde duurzaam geproduceerde producten - je krijgt toch wel erg vaak de reactie dat het te duur is - soms zelfs met een beschuldigende blik richting ons dat we met die prijzen veel te veel zouden verdienen - terwijl het vooralsnog geheel hobbymatig is en we er geen cent op verdienen...).
Helaas leven we in een wegwerpmaatschappij en fabrikanten spelen daar een grote rol in door de mogelijkheden om iets te repareren (of zelfs maar een batterij te vervangen) zo moeilijk en duur mogelijk te maken. Ook de ondersteuning van 2 à 3 jaar is niet op duurzaamheid gericht.

Als Fairphone in de toekomst hetzelfde ontwerp blijft gebruiken en componenten zijn in een nieuwe, kale basis te zetten, kan de Fairphone uiteindelijk wel goedkoper uitpakken. Je hebt dan eigenlijk alleen maar een nieuwe behuizing met moederbord en de basis componenten (cpu, werkgeheugen, gpu) nodig. De rest kan je overzetten. Als de oude telefoon nog voldoet zou je ook alleen een nieuwe camera moeten kunnen plaatsen. Je kan op die manier je telefoon zonder hoge (twee jaarlijkse) kosten bij de tijd houden, zonder veel weg te hoeven gooien.

Wet mij betreft wordt repareerbaarheid weer een echt issue bij de aankoop van een smartphone of andere elektronica! Tweakers.net kan daar een rol in spelen door een reparatie-index in de pricewatch op te nemen.
Amen. Helemaal voor om een reparatie index toe te voegen. Zeker Tweakers zou dit aan moeten staan.
Maar persoonlijk? Als ik heel eerlijk ben? Ik koop nu 'flagship' toestellen van bekende merken (nu de Samsung S10) en vervang die na 2 jaar. Daarvan weet ik dat het me in die 2 jaar 150-250 euro kost (Aanschafprijs minus bijkomende kortingen minus verkoopprijs na 2 jaar). Deze fairphone daarentegen is nog een gok! Het kan zomaar zijn dat Fairphone het niet gaat redden en dan zit je over 2 jaar met een waardeloos toestel (en met deze specs betwijfel ik me sterk of het toestel die 2 jaar überhaupt wel uithoudt!).
En wat betreft de huidige toestellen (zeg mijn voorgaande S8), helemaal wegwerpmaatschappij is het ook niet... Ik heb er twee jaar plezier van gehad en verkoop hem weer aan iemand die er wellicht ook 1 a 2 jaar plezier van heeft en er is een redelijke kans dat het toestel dan nog een derde persoon (kind van, familielid met weinig te besteden, etc.) blij gaat maken voor nog eens een jaartje. Dus dan gaat zo'n toestel toch zomaar 5 jaar mee. En als degene die hem dan heeft hem ook nog eens netjes recycled...
Wij zijn in middels zo geconditioneerd met de prijzen van de reguliere aanbieders dat we dit nu veel geld vinden. Maar wellicht zijn die reguliere aanbieders wel zo goedkoop doordat ze minder eerlijk opereren? Misschien moeten we die reguliere prijzen los laten en voor onze goederen kijken naar de eerlijke/echte prijs. https://trueprice.org/

Maar dat is een stuk bewustwording richting de consument (ver van hun bed show dus niet interessant, is lekker makkelijk want dan hoef je er ook niet over na te denken).
Het is, zoals je zegt, een combinatie van dingen.... Veel mensen interesseert het gewoon niets! Een deel heeft er oprecht geen weet van. Een deel vind het wel belangrijk, maar niet uit de eigen portemonnee. Een deel heeft gewoon beperkt centen in de portemonnee en tja, als je dan voor hetzelfde geld iets kunt krijgen dat echt stukken beter is... tja. afweging! Blijft over een deel dat het geld er voor (over) heeft én die het belangrijk vindt. Helaas is dat een heel kleine doelgroep... En in die zin is een stukje bewustwording richting de consument inderdaad erg belangrijk. Maar daarmee blijft de doelgroep nog steeds relatief beperkt vrees ik... Dan trek je enkel nog mensen over de streep die het wel boeit, die het geld hebben, maar die het gewoonweg niet wisten.

Wat dat betreft zie ik overigens meer waarde in een fairphone met wél actuele hardware voor bv. dubbel het geld als de huidige vraagprijs... Zou mij niet verbazen als ze daar uiteindelijk meer mensen mee over de streep trekken, met mogelijk zelf nog eens een hogere winstmarge ook?

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 23 juli 2024 12:53]

true... misschien jouw idee eens opperen bij Fairphone?
Waarom niet! Zal er binnenkort eens een berichtje aan wagen.
Wie weet brengen ze misschien over een paar jaar een nieuw moederbord-module uit met een nieuwere soc?
Die kans lijkt mij heel klein. Het moederbord is wel de basis voor het hele systeem en dat zomaar vervangen door een exemplaar met een andere soc heeft grote gevolgen voor allerhande drivers.

Ik zal het al handig vinden als een deel van de overige componenten straks te vervangen zullen zijn door componenten van de Fairphone 4 en omgekeerd.
Wat dan misschien ook kan is het verkopen van een uitgeklede versie van een Fairphone 4 waarin je de nog werkende componenten van de Fairphone 3 zet. Dan ben je inderdaad echt duurzaam bezig door alle componenten tot het einde van de levensduur te gebruiken.

Hoewel de soc niet de nieuwste is, is het ook geen erg oude. Het aantal mensen dat de cpu van een smartphone echt tot het maximum gebruikt is niet zo groot. Het zal mij niet verbazen als deze over 5 jaar nog best redelijk bruikbaar is.
Dat is een goed idee! Toekomstige fairphones steeds op hetzelfde ontwerp baseren. Is wel wat meer werk om te checken dat alles compatibel blijft.
Nee, dat gaan ze niet doen...
We zijn immers al weer bij versie 3, zonder de mogelijkheid versie 1 en 2 op die aan te passen.
Daarnaast is het vervangen van een moederbord in een telefoon niet iets wat je zelf thuis doet, ook niet bij de fairphone.
... dat kan prima, ook bij de fairphone. Zelfs bij normale telefoons is het niet moeilijker dan het scherm, en hier ook niet.
Ze zullen lijkt mij niet op het laatste moment pas voor deze soc hebben gekozen. Fairphone is dan ook een toestel wat vrijwel vanaf scratch is gebouwd en heel anders dan de reguliere smartphone. Ik neem aan dat om die reden al veel eerder in het ontwerp proces voor de processor gekozen moest worden.
Of juist wel: Vrijwel geen fabrikant koopt nog oude SoCs: Waarschijnlijk heeft Fairphone met deze SoC nieuw leven geblazen in overgebleven dies van Qualcomm. Dit is namelijk juist wel erg duurzaam.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 12:53]

tja dat kan weer heel wat kanten uit gaan maar nieuwere soc's zijn ook vaak weer zuiniger. Dus dit is puur speculatie. Blijft jammer dat het zo'n oude soc is.
Het stroomverbruik van je smartphone gaat geen zoden aan de dijk zetten mbt duurzaamheid hoor
dat beetje zuinigheid is compleet verwaarloosbaar als je kijkt naar andere besparingen die je maakt met deze telefoon.
Energie is hernieuwbaar, de metalen die in een SoC zitten niet.
Misschien, maar je kunt je afvragen of het niet duurzamer is om overgebleven dies van een oude chip weg te gooien, dan dat je ze nu nog probeert te slijten in telefoons die daardoor als geheel een jaar eerder de prullenbak in gaan.
Anoniem: 310408 @Tozz27 augustus 2019 13:24
Ik kwam laatst op Ebay een batch van duizend 8086 CPU tegen. Wellicht kan je daar ook nog wat mee?
Nah... Als Tweaker zou ik dan eerder dit draadje volgen :+
Ga er vanuit dat die CPUs niet voor gebruik waren, maar voor het verkrijgen van het goud er in.

(Wat imo erg jammer is voor een retro enthousiast)
Ik kwam laatst op Ebay een batch van duizend 8086 CPU tegen. Wellicht kan je daar ook nog wat mee?
Daar heeft NASA waarschijnlijk meer aan :P

Edit: ja, dat artikel is uit 2002 en gaat over de space shuttle, I know, achterhaald nieuws dus

[Reactie gewijzigd door Wildfire op 23 juli 2024 12:53]

Ze zullen lijkt mij niet op het laatste moment pas voor deze soc hebben gekozen. Fairphone is dan ook een toestel wat vrijwel vanaf scratch is gebouwd en heel anders dan de reguliere smartphone. Ik neem aan dat om die reden al veel eerder in het ontwerp proces voor de processor gekozen moest worden.
Dat, en met de kleine aantallen die FairFone produceert, hebben ze waarschijnlijk geen toegang tot recentere modellen
Ik vind duurzaam juist dat het om componenten gaat die je makkelijk zelf kunt upgraden.
Een beetje ala pc...is de videokaart te langzaam? dan moet 't ding eruit te halen zijn en een nieuwe erin te zetten zijn.
Mijn pc komt uit 2011, is dus allanggggg technisch afgeschreven, maar door slimme upgrades toe te passen, kan ik op die allereerste i7 nog alles doen wat vandaag de dag gevraagd wordt (ook recente, zware spelen draaien enzo).
Dat vind ik duurzaamheid zonder dat ik inlever op mijn 'gebruikerservaring'.
Ik wil hier even op inhaken want dat klinkt fantastisch: een SoC in een telefoon die je kan upgraden. Maar hoe werkt dit in de praktijk? Is er daadwerkelijk een module gemaakt met een Snapdragon 835/845 of iets vergelijkbaars? Of met meer/sneller RAM?
Ik denk dat zelfs de mensen die de Fairphone gekocht hebben omdat hij makkelijk te reparen is er na een jaar of 2 à 3 liever niet nog een 801 in doen, maar als de 801 de geest heeft gegeven het liefst upgraden naar (toen waarschijnlijk) de 835. En stel dat je die zou kunnen monteren, kan Android daar dan spontaan mee overweg, of heeft Fairphone drivers ontwikkeld oid?

Wat mij betreft is de Fairphone een leuk concept, maar moet het vooral hebben van zijn inzet voor goede omstandigheden voor arbeiders en een eerlijke bron voor grondstoffen. Niet van goede specs of makkelijke upgrades.....
Ja en dat laatste (goede omstandigheden enzo) is natuurlijk ook belangrijk. Ik wil best een paar tientjes meer betalen als daarmee een hoop slechte dingen voorkomen worden, maar ik wil natuurlijk in de eerste plaats een fatsoenlijke, toekomstbestendige telefoon.
Ik neem ook geen fairtrade duif als ik 's avonds een kipfilet wil eten, dan ga ik wel op zoek naar een fairtrade kip...
ik snap alleen de duif < > kip vergelijking niet. Het is allebei gevogelte?
In dit geval van de FP gaat het om allebei telefoons. Volgens mij is het vraagstuk hier enkel: ga je voor performance en kijk je dan of je een eerlijke apparaat kunt vinden binnen dan criteria, of vindt je het belangrijk dat het apparaat in eerste instantie eerlijk geproduceerd wordt en kijk je daarna naar performance? Volgens mij zijn er niet zoveel alternatieven voor Fairphone als het gaat om eerlijke productie. Maar beide zijn telefoons. Volgens mij is de vraag in dit geval dus enkel een morele vraag aan de gebruiker....
wat ik daarmee bedoelde, is dat ze buiten het fairtrade gebeuren, wel de klant moeten bieden waar de klant om vraagt. De klant wil een vergelijkbaar product kunnen kopen dan bij andere leveranciers, maar dan fairtrade gemaakt. Als deze telefoon oude specs heeft (een duif is zeg maar), dan kopen mensen die een nieuwe(re) telefoon willen 'm juist niet, want die willen alles erop en eraan, maar dan op een eerlijkere manier gemaakt...
ah, I see... begrijp hem zo beter.
Ze zullen ook vast hebben gekeken naar de complexiteit van de verschillende SoC's.

Met de vorige was het bijvoorbeeld enorm moeilijk om Android 7 aan de praat te krijgen op een SD801 omdat Qualcomm daarvoor geen support geeft.

Ik denk dat ze daar juist een lesje van hebben geleerd en nu dus niet meer zo'n geavanceerde SoC gebruiken omdat ze daarme in de problemen kunnen komen met volgende Android versies.
Dat was net omdat ze toen een verouderde SoC gebruiken. De SD801 is een 32bit SoC in zomer 2013 uitgekomen en die steken ze dan 2.5 jaar later (eind 2015) nog in een nieuwe duurzame telefoon. Qualcomm stopt de ondersteuning voor hun end-of-life SoC en dan krijg je dat. Nu lag het toen wat moeilijker omdat het ontwikkelproces van de fairphone een stuk langer is dan de grote fabrikanten en een nieuwere generatie SoC niet plug & play was (onder andere door 32 vs 64 bit).
Op zich is de SD632 niet slecht. Natuurlijk niet zo snel als de flagships maar vlot genoeg voor de meesten en nog vrij recent. De prijs van het toestel is een ander dingetje natuurlijk...
In de zomer van 2014*.
Dus 1.5 jaar nadat een topmodel is aangekondigd krijg je dus geen updates meer en ben je de sjaak.
Dat de opensource community het dan nog wel aan de praat krijgt laat zien dat Qualcomm hier toch wel steken laat liggen.

Ik hoop dat het deze reis beter gaat.
Ik vind het wel meevallen. De soc is iets meer dan een jaar oud. Die ondersteuning gaat nog wel even door hoor. En ze zijn best innovatief bij Fairphone op dat gebied, want ze brachten ook een android versie (weet niet meer welke) naar de fairphone 2 met snapdragon 801, terwijl dat erg lastig was door ontbreken van een Vulkan ondersteuning.
en soc die nu al verouderd is is toch helemaal niet duurzaam? Juist kiezen voor een soc welke nog lange tijd zal meegaan is dat wel in mijn ogen, aangezien je in dat geval nog makkelijk jaren vooruit kan.
Dat is "meegaan" alleen in de zin van "voldoende performance leveren voor nieuwe apps die meer performance vragen". Lang niet iedereen heeft behoefte aan de nieuwste apps die meer performance vragen (lang niet alle nieuwe apps vragen meer performance).
Als je verwacht met de functionaliteit van de phone op dit moment nog vele jaren toe te kunnen, dan is de Fairphone juist wel duurzaam omdat die daarvoor is ontworpen: zo nodig eenvoudig/goedkoop te repareren en de accu is eenvoudig te vervangen als die is versleten (wat je wel kan verwachten als je een phone langer dan een paar jaar intensief gebruikt).
Over het daadwerkelijk gebruik van deze telefoon:
is het toestel traag ?
wat als ik veel apps open heb ?
Hierover geen nuttig woord van de tweakers-reviewer, die hier mijns inziens duidelijk aspecten on(der)belicht laat.

En, heb je echt een super nieuwe soc nodig in je toestel ?
Misschien jij wel... dan is dit niet jou telefoon.
Kan natuurlijk ook gewoon zijn. Dat je over 6 maanden een snellere SoC/PCB kan bestellen. ;)
En het geheugen dan... 4GB?!
Fair phone zou duurzaam moeten zijn... maar niet future proof is dus niet duurzaam.
Ziet er weer erg mooi uit. Ik kan niet wachten tot er weer een Life Cycle Assessment rapport verschijnt zoals destijds met de Fairphone 2: https://www.fairphone.com...phone-2-weve-got-results/

Dat is zo'n beetje de meest wetenschappelijke accurate berekening die je kan doen kwa duurzaamheids waardes van producten, wel erg arbeids intensief en erg afhankelijk van welke informatie je leveranciers geven, maar Fairphone is zeer uniek in dat ze juist daar op letten :)

Interessant is bijvoorbeeld hoe de modulariteit de Fairphone 2 kwa productie eigenlijk slechter was dan de Fairphone 1, maar over zijn gehele leven genomen wel weer beter voor het milieu. Met de grote maar dat mensen wel daadwerkelijk de telefoon er langer door gaan gebruiken!

Koop deze telefoon dus ook absoluut niet als hebbedingetje om dan in de la te schuiven als je met 1-2 jaar weer een nieuwe koopt! Verkoop je hem door na 1-2 jaar dan is het wel prima ;)

@efari, dat klopt helemaal. Ik wou vooral ook duidelijk maken dat een 'duurzaam' product kopen niet gelijk de wereld verbetert, maar dat dit erg afhankelijk is van het gebruik gedurende de levensloop. Dus ook bij de Fairphone. Een vergelijkbare discussie is dat electrische autos niet persé beter zijn dan een een simpel stadskarretje op benzine als je weinig kilometers maakt. Koop vooral niets nieuws als het niet hoeft in het geval van telefoons, red er een van de sloop als het kan, wil je dan toch een nieuwe, houd dan rekening met je gebruik om te bepalen wat je nodig hebt! En er komen natuurlijk ook een hoop persoonlijke voorkeuren bij kijken, een kleinere telefoon met minder materialen is misschien beter voor het milieu, maar de Fairphone 3 heeft weer betere arbeids omstandigheden, hou dat zich moet verhouden is voor iedereen ook weer anders.

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 23 juli 2024 12:53]

Dat laatste punt kan je eigenlijk met gelijk welke smartphone (of zelfs eender welk toestel) doen hé. Dat is niet specifiek voor de fairphone.
Als meer mensen dit al zouden doen met hun iPhone/Samsung/etc... zou er al een heel deel van het idealisme van de fairphone waar gemaakt worden.
(Ik maak mijzelf hieraan helaas ook schuldig :| )

[Reactie gewijzigd door efari op 23 juli 2024 12:53]

Toen ik anderhalf jaar geleden en nieuwe telefoon nodig had was een fairphone helaas geen serieus te nemen optie. Ik heb toen gezocht naar een telefoon die zo lang mogelijk mee zou kunnen, omdat dat m.i. de beste manier is om de milieuimpact te verkleinen. Omdat degelijkheid in reviews en bij fabrikanten zwaar onderbelicht wordt kwam ik daar niet verder mee en heb ik uiteindelijk alleen gelet op specs die zoveel mogelijk toekomstbestendig waren, omdat mijn oude telefoon daarop stukliep uiteindelijk. Nu is er eindelijk weer een telefoon te koop die redelijk scoort op milieu en goed op arbeid.

Ik hoop dat Tweakers onderwerpen als degelijkheid/toekomstbestendigheid en milieubelasting ook wat meer gaat belichten in andere reviews. Het zou zoveel helpen bij het maken van een keuze voor mij en zoveel helpen bij de broodnodige omslag in denken!
Toch wel jammer dat de fairphone niet zo heel toekomstbestendig is qua geheugen en vooral qua soc...
Qualcomm laat Samsung de 632 maken op een 14nm-procedé. Er zijn acht Kryo 250 Silver-processorkernen op 1,8GHz en dat is de Qualcomm-variant van Cortex A53.
Dit klopt dus niet. Het is ontzettend verwarrend van Qualcomm, maar hun SD632 bestaat uit 4 Kryo 250 Silver cores (op basis van Cortex A53) en 4 Kryo 250 Gold cores (op basis van Cortex A73). Dat is dus wel even andere koek.

Het verwarrende is dat deze twee clusters elk op maximaal 1,8 GHz draaien en Qualcomm het in zijn promotiemateriaal enkel over losse performance en efficiency cores heeft. Maar dat zouden ze dus nooit los noemen als het alle 8 dezelfde A53-gebaseerde cores waren. Anandtech heeft het nog bij Qualcomm nagevraagd.

Tldr: De Snapdragon 632 is qua CPU dus wel iets sneller dan deze review doet vermoeden. Met een paar benchmarks zou dat overigens direct zijn opgevallen, naast bijvoorbeeld een SD625 (wel écht 8x A53).

[Reactie gewijzigd door Trygve op 23 juli 2024 12:53]

Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Trygve27 augustus 2019 14:33
Dank, je hebt gelijk, ik heb het aangepast :)
Voor de geïnteresseerden is er nog een video van het launch event, daar word nog h.e.e.a. van de visie toegelicht. https://www.youtube.com/watch?v=hX_47ee5vBo
Anoniem: 457607 27 augustus 2019 12:30
"Als er een markt is voor biologische producten in de supermarkt, schonere auto's op de weg en zonnepanelen op het dak, waarom zou er dan geen markt kunnen zijn voor een duurzamere en beter repareerbare telefoon?"

Biologische voedselprodukten zijn vaak duurder, maar smaken beter, en als bonus heb je het gevoel iets goeds te doen (of iets minder ergs).

Schonere/zuinige auto's zijn naast duurzaam goed voor de eigen portemonnee, dus wederom wordt zowel eigenbelang als gedeeld belang bedient. Als het om elektrische auto's gaat is het produkt vaak zelfs veel beter dan een niet-duurzame auto.

Deze "duurzame smartphone". Tja. Iedere vorm van verduurzaming moeten we aanmoedigen, dat respect krijgen ze van me. Maar ik vind het geen bijster sterk concept.

Allereerst zit men in exact de verkeerde prijsklasse. Een fors deel van de wereldbevolking moet het doen met zeer low-end devices, categorie 100$. Daar zit de grootste kans voor verduurzaming. Toegeven, het is ook juist die categorie waar mensen simpelweg geen duurder duurzaam produkt kunnen betalen.

High-end is semi-duurzaam in de zin dat devices vaak meerdere levens hebben, worden doorgegeven aan familie e.d. Blijft over mid-end, waar de concurrentie het heftigst is.

Je moet het hier dus puur hebben van mensen die bewust een minderwaardig produkt kopen voor veel meer geld. Het enige argument is het "feel good" effect. Die mensen bestaan, maar het zijn er veel minder dan mensen die verduurzamen omdat er ook een persoonlijk voordeel te bemachtigen is (zoals bij duurzaam voedsel, auto's, huizen, etc).

De andere zwakte is dat niets in-house is, dus is men afhankelijk van de grillen van hardware- en software leveranciers die juist omgekeerde belangen hebben. Bij aankoop is je smartphone al ondermaats en de ervaring zal steeds verder verslechteren naarmate je hem langer hebt. Alleen de echt fanatieke aanhang zal dat slikken.

Wat wel lovenswaardig is, is dat ze zich bemoeien met de supply chain. Maar hier vind ik dat wetgeving dient op te treden. Het kan niet zo zijn dat fabrikant A uitsluitend "eerlijke" grondstoffen gebruikt en mensenrechten respecteert terwijl de andere foute grondstoffen gebruikt en moderne slavernij inzet. Dat moet gelijk getrokken worden. Je gelooft in mensenrechten of doet dat niet. Het zou simpelweg niet mogelijk moeten zijn om foute goedkope produkten aan te bieden. Mensen zullen altijd naar die optie neigen, dus neem de optie weg.

Tevens pleit ik voor wetgeving waarbij fabrikanten bij wet verplicht zijn om een smartphone te ondersteunen op basis van de redelijke levensduur van de hardware. De 5 jaar die fairphone neerzet acht ik een goed begin. Ook redelijke repareerbaarheid zou een wettelijk vereiste moeten zijn.
Misschien is de strategie ook een beginnen met een niche, en later uitbreiden? Het is een klein bedrijf, het is ontzettend moeilijk om een smartphone te maken. Daarom alleen al zijn ze duurder. Maar als er geld binnenkomt, dan kunnen ze groeien, worden ze volwassenener, en schaalvergroten, etcetera, en dan betere, goedkopere smartphones produceren.
Ik geloof dat Tesla een voorbeeld hier van is. Ze begonnen met een dure auto die alleen een kleine doelgroep aanspreekt. Ze doen ervaring op, en ze maken de Model S: een iets toegankelijkere auto. En nu is er de Model 3, die een groot publiek probeert aan te spreken.
De FP3 is dan ook zo'n 20% goedkoper dan een FP2 bij launch :)
Je kunt niet in absolute zin stellen dat dit een minderwaardig product is. Mijn Fairphone 2 voldoet tegenwoordig nog prima qua performance (misschien omdat er geen bloatware bij wordt geleverd). Ik zou niet weten waarom ik een snellere SOC zou moeten hebben.

Sterker nog, dit is juist een van de weinige telefoons die uitsteekt boven de zee van telefoons die zich proberen te onderscheiden met onbenulligheden als overtollige CPU of nog kleinere bezels.
Allereerst zit men in exact de verkeerde prijsklasse. Een fors deel van de wereldbevolking moet het doen met zeer low-end devices, categorie 100$. Daar zit de grootste kans voor verduurzaming. Toegeven, het is ook juist die categorie waar mensen simpelweg geen duurder duurzaam produkt kunnen betalen.
In dit geval belicht je duurzaamheid nog enkel vanuit milieuperspectief. Duurzaamheid is ook qua eerlijke beloning en werkomstandigheden in het hoge segment relevant. De omstandigheden voor de product van de apple apparaten zijn al vaker in het nieuws geweest. Eerlijke prijs is gewoon duurder dan flink drukken in de keten om de laagste inkoop te krijgen (die ten koste gaat van de mensen die de grondstoffen winnen of de producten maken in de keten.

En verder ben ik het met je eens. Zo lang geaccepteerd wordt dat er "oneerlijke" apparaten zijn voor een (veel) lagere prijs, gaat de FP nooit verschil maken. Maar je moet ergens beginnen. Laten we hopen dat het ogen opent en er meer aanbieders op deze manier willen werken.
Het fairtrade idee dat de "boeren" in dit geval eerlijk betaald worden kan ik alleen maar toejuichen.
Verder is het een beetje te laat.

De meeste telefoons zijn redelijk eenvoudig te repareren voor een beetje tweaker.
Oplaadpoorten, accu's camera's zijn allemaal eenvoudig te vervangen bij de meeste toestellen.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen waar je zelf beter niet aan kan gaan sleutelen, maar dat zijn er niet zoveel.

Elk component van dit toestel is bij andere toestellen ook te vervangen.

Als je als tweaker even kijkt op ifixit.com en je pakt een willekeurig toestel dan kan je zelf prima de onderdelen vervangen zonder speciale apparatuur.
*Warmte doe je door een boterhamzakje met kokend water op je achterkant te leggen in afwezigheid van een hot-air gun.
* rare schroefjes ga je te lijf met een rare schroefjes schroevendraaier van ebay.

Onderdelen zijn er ook genoeg te krijgen, ook originele onderdelen voor Apple toestellen.
Weliswaar 2e hands (over duurzaam gesproken) maar ze zijn er genoeg.
Maar je hele verhaal gaat compleet onderuit voor de non-tweaker, en laten we eerlijk zijn: het gross van de doelgroep is echt geen tweaker.
Precies, de tweaker is nog niet eens 1% van de mensen met een smartphone.
De rest wilt geen gedoe en geklier. Die willen een smartphone die werkte en als deze stuk gaat laten ze hem repareren of kopen wat anders.
Als diezelfde telefoon gewoon onbruikbaar wordt (traag, geen updates, etc) dan haalt men sowieso wat nieuws.
Ik denk juist dat er een hele grote groep is die tussen tweaker en 'geen gedoe en geklier' zit. Menig smartphone is echt doffe ellende om grondig te repareren, dat gaat vaak genoeg mis want het zijn juist veelal de mensen die het 'toch willen proberen' (met de hoop hun telefoon te redden) maar nog nooit een telefoon hebben opengesleuteld (lees maar eens de comments van dit soort YouTube repair videos).

Bovendien is een mindset niet statisch, maar kan een telefoon die gebouwd is op repareerbaarheid ook gedachte doen veranderen over hoe we denken over de smartphone. Die semi-onhandige middenmoot (zelfs 'de rest' die je zelf aanstipt) kan ook dan zelf gaan vervangen, de schroevendraaier word zelfs meegeleverd!
Kijk eens naar de comments hier .....
En kijk eens naar de prijs en doe eens een Pricewatch vergelijk met de huidige markt en het aanbod.

Ga dan eens logisch nadenken en overschat dan niet de Nobele insteek van mensen.


Maar eh @Tiimmeh Wat heb je zelf voor smartphone ??

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 23 juli 2024 12:53]

Vergeet niet dat een voornamelijke reden dat deze telefoon relatief duur is vanwege de enorme kosten bij het opstarten van een productielijn en R&D afdeling. Vanzelfsprekend kan zo'n kleine producent (nog) niet aan de prijs tippen van de grote jongens.

En het klopt helemaal dat het gross van de mensen niet de 'nobele insteek' heeft die jij schetst, hoeft ook helemaal niet. Als we allemaal dezelfde insteek hadden dan hadden we ook allemaal dezelfde telefoon gehad. Andere eisen, andere telefoon. Ik ben wel van mening dat dit concept schaalbaar is en een groot verschil kan maken in de duurzaamheid van smartphones. Je kan mij een idealist noemen maar kijk eens naar de verkoopcijfers: 60.000 stuks van de FP1 en 110.000 van de FP2. Dat zijn toch een boel 'nobele' mensen!
Cijfers wil niet zeggen dat ze verkocht zijn aan mensen !
Grote providers nemen die dingen massaal af maar mensen ervoor vinden is niet altijd even eenvoudig.
Laat ik het zo zeggen, ik heb nog nooit iemand ermee gezien en ik heb ze nog nooit ergens te koop zien staan.
Vergeet niet dat de meeste mensen hem kopen via een provider, bij de belwinkels en coolblue en dergelijke.
Als je geen tweaker bent koop je toch geen telefoon die je zelf uit elkaar kan schroeven om onderdelen te vervangen?

Doe je dat wel dan kan je dat ook met elke andere telefoon, en voor sommige toestellen heb je de 2 aangehaalde punten nodig.

Koop je het toestel voor de duurzaamheid, zie mijn eerste zin..
Nou doet apple er alles aan om 2e hands (of zelfs nieuwe) onderdelen NIET in hun apparaten te laten installeren, alleen zijzelf mogen dat doen, om dan te zeggen dat het niet te repareren is voor een bedrag onder de prijs van een nieuwe.

En dat is niet voor de gewone man geschikt. Een gewone schroevendraaier-bit die iedereen heeft liggen zou genoeg moeten zijn, en die gebruikt FairPhone.

Dus als je een repareerbedrijfje hebt, hoef je niet zo blij te zijn met deze telefoon (net zo min als met apple), maar voor de rest van ons gewone mensen...
Ik had vooral interesse in deze telefoon omdat Ubuntu ports hem waarschijnlijk gaat ondersteunen. Maar voor €450 is dit toestel niet aantrekkelijk.
Je bedoeld dat je het stukje duurzaamheid (sociaal/milieu) wat in de prijs vertaald is teveel vindt kosten?
De Pinephone https://www.pine64.org/pinephone/ gaat UBPorts ook ondersteunen voor zover ik weet en die wordt naar verwachting goedkoper.
Het lijkt mij veel beter om je "oude" telefoon op te knappen indien deze nog vlot genoeg is voor dagelijkse taken en de security patches niet te oud zijn. Bij AliExpress gooien ze je dood met onderdelen voor veel telefoons - veelal voor een scheet en drie knikkers.

Goed; dat is natuurlijk niet fair trade, maar als je effectief langer doet met een toestel dat je bereids in je bezit hebt zou het zo maar kunnen dat het onder de streep duurzamer is dan een nieuwe Fairphone met verouderde hardware aan te schaffen.

Nu wil ik hier wel de kanttekening bij plaatsen dat dit enkel geldt voor toestellen die zich laten repareren. Met alle gelijmde smartphones kun je het eigenlijk wel vergeten, tenzij je dit bij een professionele reparateur laat doen.
Dit stellen ze zelf ook overigens: de duurzaamste telefoon is die welke je al hebt. Een tweedehandsje is onder de streep natuurlijk precies hetzelfde.
Een tweedehandsje is van iemand die zelf niet lang genoeg met zijn foon doet. En omdat er een markt voor refurbished is, rechtvaardigt hij/zij zichzelf nog sneller om recht te hebben op een recent exemplaar :)
Nee ik loop te zeuren, lees hier vooral dat het aan kind, jonger broertje of ouders wordt gegeven. Maar zeker bij apple-telefoons wordt vaak gezegd dat ze een hoge restwaarde hebben en dat is een goed excuus om een nieuwe te kopen of zo.
Ik vind dit een prachtig idee en is zeker toe te juichen. Maar dit gaat de gemiddelde consument gewoon niet kopen. Het meest maximaal haalbare is dat andere fabrikanten lering trekken uit het "fairtrade" idee mbt componenten. En daar houdt het dan (helaas) mee op vrees ik.

Het modulaire van de telefoon is leuk en geeft wellicht leuke upgrade mogelijkheden naar de toekomst toe. Echter lever je daarmee in op compactheid en volgens mij (maar ik kan mij vergissen) is deze telefoon ook niet waterproof. Als laatste, maar dat is heel persoonlijk, vind ik het geen schoonheid en volgens mij willen mensen ook graag wat moois in handen. Die drie elementen (compactheid, waterdichtheid en schoonheid) staan wmb haaks op het modulaire concept.

Leuk niche product maar niet voor de massa. En is dat nu niet net het idee :?

[Reactie gewijzigd door Spam op 23 juli 2024 12:53]

Niet persé. Ik meen dat Fairphone het er vooral om te doen is om fabrikanten bewust te maken, niet om zelf de grootste te worden.

Laten we "beginnen" met de herintroductie van de kunststof telefoon met verwisselbare batterij en koptelefoonaansluiting, met tenminste 4 jaar lang updates. Hoe moeilijk kan het zijn?
Tjsa, hier doe je al wat aannames met wat belangrijk is? Wie zegt dat de massa dat wil? Volgens mij kiezen mensen nu massaal voor telefoons zonder koptelefoon aansluiting? En volgens mij gaan de telefoons met glazen achterkant ook als hete broodjes over de toonbank. Ik denk te lezen uit jouw reactie dat JIJ dat belangrijk vind maar daarmee gaat zo'n telefoon nog niet gelijk een succes worden. En helaas doen fabrikanten nog steeds wat de "meeste mensen" willen.

Let wel; ik zeg niet dat dit goed is he? Maar innovatie (of de terughouding erin) wordt nog altijd gedreven door verkoopcijfers.
Wil de massa zonnepanelen, een windmolen achter de tuin, een roetfilter onder de auto, een hoge gasrekening en een spaarrente van nul procent?

Soms moet je als overheid een verstandig besluit nemen en regels opstellen. Een verwisselbare accu is verstandig.
Ik denk dat de overheid hier wel een rol kan spelen ja. Dat ze fabrikanten tenminste verplichten dat een batterij verwisselt kan worden.

Alleen...hoe ga je zoiets aanpakken? Wat zijn de criteria? Wie is geautorisereerd om zo'n reparatie uit te voeren? We willen (denk ik) allemaal snellere hardware en langere batterij duur maar willen we ook inleveren op compactheid om zoiets als een verwisselbare batterij mogelijk te maken?

Al met al is het gewoon niet zo simpel..
Het zal wel wat complexer zijn dan bij oudere smartphones (warmteafvoer e.d.), maar die millimeter extra dikte zou mij niet uitmaken.
En helaas doen fabrikanten nog steeds wat de "meeste mensen" willen.
Het volgende wordt aan Henry Ford toegeschreven: "If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses." en hij gaf ze de T-ford.
Tsja als Henri Ford de auto had geïntroduceerd terwijl er al andere type autos waren dan was hij niet zo succesvol geweest. Tuurlijk is de innovatie van Fairphone mooi en moet er zeker lering uit getrokken worden. Maar er (teveel) zijn teveel alternatieven in bijna elke prijsklasse.
En helaas doen fabrikanten nog steeds wat de "meeste mensen" willen.
En dit is de spijker op zijn kop. In de perfecte wereld deden fabrikanten dat niet en hadden "de meeste mensen" geen andere keuze dan een maatschappelijk verantwoorde telefoon kopen.
Maar helaas, onze consumptie drang en low time preference wint het van ons gezond verstand.

Ik vind het zelf trouwens erg dubbel. Aan de ene kant vind ik de innovatie en techniek erg tof, aan de andere kant verkloten we 't hiermee op een andere plek van de wereld. Maar dat geldt natuurlijk niet alleen voor telefoons maar eigenlijk voor bijna alles wat we hier in het westen consumeren.
"Maar dit gaat de gemiddelde consument gewoon niet kopen"

Wat mij betreft is dat hetzelfde als stellen dat de gemiddelde consument geen biologisch vlees, eieren of andere producten koopt waar je meer voor betaald vanwege 'beter voor.....'

En dat lijkt mij wel erg ver gaan.
Ik vind die vergelijking wat krom. Het verschil tussen kiloknallers en biologisch vlees is veel minder en laagdrempelig voor de consument. Het scheelt misschien wat geld maar voor het goede gevoel zijn mensen best wel te porren om biologisch te kopen. En het bewijs is ook daar dat mensen echt bereid zijn om dit te doen.

Het verschil tussen de Fairphone en een "minder milleuvriendelijke" telefoon echter TE groot. Je levert er gewoon teveel op in. Dat gaat de gemiddelde consument niet doen. Voor hetzelfde geld koop je tegenwoordig een Pixel 3A of een Galaxy S9. Daar kan de Fairphone gewoon niet tegenop. Op het moment dat je het verschil te groot maakt laten de meeste mensen het gewoon zitten.
Biologisch rundergehakt is twee keer duurder dan de kiloknaller (zonder aanbiedingen).

Het verschil bij vlees is even groot zo niet groter. Alleen bij een telefoon zijn de kosten volledig upfront. Een heel vreemde vergelijking is het niet.
Mijn argument was dat als het verschil tussen een "Goed" product en een "Slecht" product te groot is dat gaat de gemiddelde consument het niet kopen. Dan kan je nog zoveel praten over karma en milleu...mensen doen het niet. Bij eten is het verschil gewoon vele malen kleiner; het smaakt nagenoeg hetzelfde (en vaak beter) en het prijsverschil is "te overzien". Als je nu kijkt wat je voor een 450 euro kunt krijgen dan moet de consument wel heel milleubewust zijn om voor een fairphone te kiezen. Een Galaxy S9 kan gewoon veel meer; betere camera, beter scherm, waterdicht, strakker vormgegeven etc etc. Als die verschillen te groot zijn dan laat de "gewone consument" het dus gewoon liggen.

In dat opzicht vond ik dus de vergelijking met biologisch vlees niet opgaan.
Je vergelijkt nu bij vlees op product (zelfde product, verschillende prijs) en bij de telefoon vergelijk je op prijs (verschillend product, zelfde prijs). Kies er één en pas die op beiden toe. Nu meet je met twee maten.
Okee, je hebt gelijk. ik zal het anders beargumenteren.

Het gaat er in de stelling over of mensen wel of niet milleubewust willen zijn als het ze in de portemonee raakt. Mijn bewering is dat als dit verschil KLEIN genoeg is ZONDER al te veel ongemak dat mensen dit wel willen doen. Zie het succes van biologisch vlees.

Bij deze Fairphone zou je dus eigenlijk een soortgelijke telefoon moeten pakken met dezelfde specs en schoonheid. Nu ben ik niet zo bekend met de android markt maar laten we zeggen dat het verschil 100 tot 200 euro is met een vergelijkbare telefoon? Mijn bewering is dat de "gewone'' consument dat dus niet gaat doen. Zoveel houden de mensen nu ook niet van de natuur.

DAT is het begin geweest van de discussie met WimmieV hierboven. ik vond zijn vergelijking krom omdat het bij biologisch vlees meer om een impuls aankoop is voor een klein bedrag wat je vaak dezelfde dag nog op eet. Een telefoon zit je 2-3 jaar aan vast, voor een groter bedrag en je kijkt er 20x per dag op. Dat kun je niet vergelijken.

Om nog maar terug te komen op mijn eerste stelling; ik denk dat een telefoon als Fairphone gewoon niet zal aanslaan bij de massa. Het zou mij niks verbazen dat Fairphone nu nog draaiende wordt gehouden met crowdfunding en investeerders.

Hoe lang gaat zo'n bedrijf het volhouden vraag ik me af? Wat als die onderdelen niet meer te verkrijgen zijn of gewoonweg te duur?

[Reactie gewijzigd door Spam op 23 juli 2024 12:53]

Ik weet het niet, de prijsverschillen tussen Android en iOS toestellen zijn soms ook enorm, en toch geeft Apple er blijkbaar genoeg voor terug op een of andere manier. Terwijl de massa zegt dat het het prijsverschil niet waard is, verdienen ze goed.
De tijd zal het leren :)
Haha, een stuk beter verwoord dank. Had puur kritiek op je vergelijking, niet de conclusie die je trok :Y)

Het is ook niet raar hier vraagtekens bij te zetten. Ze hebben dit exact geprobeerd met de FP2, en dit is verre van aangeslagen. De FP3 wordt op dezelfde manier in de markt gezet als de FP2 toen, dus ik verwacht ook niet een ander resultaat.
"Het verschil tussen de Fairphone en een "minder milleuvriendelijke" telefoon echter TE groot."


Voor jou !
Zo denk jij er over.

[Reactie gewijzigd door WimmieV op 23 juli 2024 12:53]

Zo denk ik er inderdaad over. En als dit slechts mijn mening is; zullen we de verkoopcijfers van de vorige Fairphones even naast die van andere fabrikanten leggen die hetzelfde prijssegment zitten?

Ik baseer mijn mening op wat ik om mij heen zie en hoe verkoopcijfers lopen. En ja ik denk dat jan en ingrid dit soort telefoons niet gaan kopen omwille van het verschil van bepaalde features. Bij de fairphone moet je, naar mijn mening, teveel inleveren om iets goeds te doen voor het milleu. Dat is jammer want ik zou het graag zien dat dit soort praktijken meer standaard worden.

Vooralsnog vind IK het verschil te groot. Excuses voor mijn mening ;)

[Reactie gewijzigd door Spam op 23 juli 2024 12:53]

Toevallig had ik deze fairphone 3 naast de pixel 2 (XL of niet) in de prijsvergelijker gezet. Daar zie ik veel overeenkomsten: Geheugen, opslag, camera voor, camera achter. En 1 mm dikker dan de XL versie. Dus als de pixel 2 goed genoeg is maar er voor een goed gevoel meer betaald kan worden: waarom niet. De pixel 2 kost nu €400 op zijn goedkoopst maar bij de meeste winkels is ze zelfs net zo duur of duurder dan de fairphone 3.

Dus zo ver loopt de fairphone niet uit de pas. Iedereen die in de markt is voor een Pixel 2 XL zou heel goed naar de fairphone moeten kijken. Voor een iets mindere CPU en een lagere scherm resolutie (maar nog steeds full HD!) heb je wel een goed gevoel!
En voor de tweakers: De fairphone heeft een redelijke reputatie als het gaat om alternatieve operating systemen.

Toevoeging: De pixel 2 heeft maar 1 sim-slot en geen micro-sd kaartlezer. De Fairphone 3 heert 2 sim kaart sloten EN een aparte micro-sd kaartlezer! EN 3.5 mm audio EN FM-Radio!

[Reactie gewijzigd door beerse op 23 juli 2024 12:53]

Je vergeet even gemakshalve dat de Pixel 2 een OLED scherm heeft en de Fairphone een LCD. Dat verschil mag je niet even opzij schuiven. Kijk verder ook uit met louter op specs te vergelijken. De pixel 2 doet wonderen met die camera en daar kan de Fairphone niet aan tippen. Ga je 50 euro hoger (dus op dezelfde prijs als de Fairphone 3) en dan heb je de Pixel 3A met headphone jack, superieure camera, OLED scherm en e-sim support.
Het is ook niet bedoeld voor de gemiddelde consument.

Duidelijk ook niet voor jou als je eisen als waterproof en een mooi uiterlijk hebt. Mij interesseert het bijvoorbeeld niets hoe een telefoon eruit ziet; het is voor mij een gebruiksvoorwerp. Waterproof is handig, maar duurzaamheid vind ik belangrijker dan zoiets.
Dus jij gaat een Fairphone kopen?
Zeker! Echter, nu nog niet, want zoals Fairphone zelf zegt: "de meest duurzame telefoon is je huidige telefoon". Mijn Samsung S4 mini doet het nog uitstekend met /e/. :)
Hartstikke mooi. Mijn dochter gebruiken ook nog steeds mijn oude iPhone 6. Ietsje jonger maar net zo milleuonvriendelijk gemaakt als de S4 mini ;)
Hier nog een, goed initiatief, de beste manier om het te steunen is er een te kopen. Faiphone heeft succes nodig om binnen het vizier van de grotere doelgroepen te komen.

Door de uitstekende camera wordt m'n belangrijkste requirement ook nog eens vervuld.
Lijkt me vooral tof voor bedrijven die een milieu vriendelijk imago wensen, koop zo 500 telefoons om de 5 jaar en blijf ze herstellen tot ze EOL zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.