Washington bevrijden en opbouwen
Tom Clancy's The Division 2
Tom Clancy's The Division 2 is een fijne loot-shooter die zowel coöperatief als in je eentje erg vermakelijk is. De game speelt zich af in Washington DC, wat een prachtige achtergrond oplevert voor de fijne actie in de diverse missies en de overige bezigheden in het spel. Daarbij valt vooral de variatie in omgevingen en de originaliteit in sommige missies op, al voorkomt die originaliteit niet dat er op termijn wel wat repetitie optreedt in de gameplay. Net als in het eerste deel zijn de Dark Zones goed voor lekkere gevechten met andere spelers, en dat soort actie is ook te vinden in Conflict, de nieuwe PvP-modus. Daar komt nog bij dat The Division 2 nu al bulkt van de content, en dat wordt het komende jaar alleen nog maar meer, zonder dat iemand er extra voor hoeft te betalen. Het levert een overtuigend totaalpakket op. Daarmee is The Division 2 een van de sterkste games van dit voorjaar.
Eindoordeel
Tom Clancy's The Division is een wat vreemde game. Het spel van Ubisoft kwam drie jaar geleden op de markt en was redelijk succesvol. Toch haakten veel gamers af, met name omdat de gameplay na verloop van tijd repetitief werd en omdat er aanvankelijk weinig content was voor spelers die het hoofdverhaal hadden afgerond. In het jaar na de release werd het spel echter voorzien van meerdere updates, waardoor er niet alleen meer content kwam, maar The Division ook echt een wat andere game werd. Over deze verandering kunnen wij moeilijk meepraten, want net als veel anderen speelden wij de game na die eerste periode niet meer. Desondanks geeft het aan dat Ubisoft - toen al - naar zijn fanbase luisterde om de game beter te maken. Dat biedt perspectief voor het tweede deel van The Division, dat sinds vorige week te koop is.
Er zijn zeven maanden verstreken sinds de gebeurtenissen in het eerste spel. Destijds was er sprake van een uitbraak van een levensgevaarlijk virus dat de beschavingen zoals we die nu kennen goeddeels heeft verwoest. We zagen hoe New York werd getroffen door de crisis, waarbij nietsontziende 'opruimteams' onschuldige burgers aanvielen, onder het mom van 'verdere uitbraken voorkomen'. De agenten van The Division, een laatste redmiddel van de Amerikaanse regering als alle andere instanties hebben gefaald, werden geactiveerd om orde op zaken te stellen.
In de tussenliggende periode is de situatie in de Verenigde Staten iets gestabiliseerd, maar zeker niet opgelost. Dat blijkt wel als in Washington DC het netwerk van The Division offline gaat. Jij, de speler, komt van buitenaf aan in de Amerikaanse hoofdstad om The Division aldaar weer op weg te helpen. Ze noemen je 'The Sheriff', en al snel blijkt waarom: je wordt geacht de orde te herstellen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want de straten van Washington DC worden gedomineerd door verschillende gewapende facties. De Hyenas, True Sons en Outcasts hebben stukken van de stad in handen. Die stukken zul je allemaal terug moeten veroveren.
/i/2002570098.jpeg?f=imagearticlefull)
Globaal gezien kun je de weg daar naartoe onderverdelen in twee takken, de missies en alle overige bezigheden. De missies brengen vordering in het verhaal en zorgen voor de snelste stijging in je level. Ze brengen je naar de leukste locaties en bieden de meest intense gevechten. Er zijn sidemissions die gear en punten voor je skills opleveren, en main missions die wat langer zijn en direct binnen de campagne vallen.
Aan de andere kant is er al het andere dat in Washington DC is te vinden. De stad is opgedeeld in verschillende wijken of sectoren. Per wijk heb je een of twee facties die er de baas zijn, en er is een indicatie van het level dat je moet hebben om kans te maken die vijanden te verslaan. In elk van deze gebieden vind je enkele Outposts die je moet veroveren. Van daaruit zullen 'de goeden' proberen de controle over de zone terug te krijgen. Je kunt ze helpen door ze te voorzien van onder meer water en voedsel, zodat ze zelf meer tijd kunnen besteden aan patrouilles. Dat leidt tot het terugdringen van het aantal vijandelijke patrouilles, wat de straten steeds veiliger maakt. Zo krijg je meer en meer het gevoel dat je inderdaad rust en orde terugbrengt in Washington DC.
Via Conflict en Dark Zones richting de Endgame
De game begint als je als lid van The Division aankomt bij het Witte Huis in Washington DC, waar het deel dat nog van de regering resteert vecht voor een laatste kans op overleving. Je helpt de aanval af te slaan en vanaf daar begint de wederopbouw pas echt. Zoals gezegd doe je dat op twee manieren, en je bent redelijk vrij om ze met elkaar af te wisselen. Missies zijn zeker in het begin wel even handig om 'je handje vast te houden' en je op weg te helpen, maar al vrij snel daarna kozen wij ervoor om op eigen houtje te gaan verkennen. Dat doe je dus vanuit het Witte Huis - je Base of Operations - maar ook vanuit kleine nederzettingen op andere plekken.
Nederzettingen ondersteunen en opbouwen
In die nederzettingen hebben groepen welwillende mensen zich verzameld om veilig te zijn voor het gevaar dat in de straten op de loer ligt. De nederzettingen staan er aanvankelijk vaak slecht voor, maar daar kun jij verandering in brengen. Door specifieke grondstoffen en voorwerpen te doneren en door bepaalde activiteiten en missies uit te voeren, volbreng je projecten die de nederzetting nieuwe voorzieningen oplevert. Dat verhoogt niet alleen het niveau van de nederzetting, maar zorgt er ook voor dat nieuwe personen zich bij je missie aansluiten. Zij voegen zich vervolgens bij je Base of Operations en openen daar nieuwe mogelijkheden. Er is bijvoorbeeld iemand die het mogelijk maakt om Clans te organiseren, er is iemand die de Dark Zones voor je opent, en iemand die je op de hoogte houdt van uitstaande bounties.
/i/2002570046.jpeg?f=imagearticlefull)
Om die reden is het dus noodzakelijk om te helpen bij de opbouw van de nederzettingen, en dit past ook goed bij het overkoepelende thema. Als het je toch niet heel erg aanspreekt, is er geen man overboord. Veel van wat je moet doen voor de projecten, doe je automatisch als je gewoon missies uitvoert, Outposts inneemt, en af en toe een 'random encounter' aangaat. Daarmee heb je de benodigde activiteiten al vrij snel te pakken, terwijl je onderweg genoeg loot opraapt om spullen te kunnen doneren. Het duurt dan ook niet heel lang voor je alle facetten van The Division 2 hebt geopend.
Conflict: PvP met teams van vier spelers
Op dat moment valt op dat alles op een leuke manier met elkaar is verweven. Alles wat je doet of kunt doen is nuttig. Neem bijvoorbeeld de PVP-modus 'Conflict', die je al vrij vroeg in de game opent. Hierin speel je met twee teams van vier spelers tegen elkaar. Het zijn simpele, niet al te lang durende potjes die op zichzelf niet direct verband houden met het verhaal. Het levert je echter wel beloningen op, in de vorm van pakketten waar je nieuwe gear uit haalt. Wij haalden dankzij een paar potjes Conflict bijvoorbeeld een rugtas met heel aardige bonussen op, en dat is natuurlijk wel lekker.
Conflict biedt een heel directe manier van knokken tegen andere spelers. Het is belangrijk om te weten dat de stats die je ontleent aan je wapens en armor in Conflict worden genormaliseerd. Dat betekent dat er een gelijk speelveld is voor alle spelers. Je kunt hooguit een lekker stabiel wapen hebben, en de kracht daarvan is niet anders dan die van andere wapens van hetzelfde type. En hetzelfde geldt voor de armor. Die normalisatie vindt ook plaats in twee van de drie Dark Zones die Washington DC rijk is. De derde geldt als 'occupied' Dark Zone. Daar zijn spelers gewoon hun eigen level. Welke zone de Dark Zone is, wisselt regelmatig.
/i/2002570078.jpeg?f=imagearticlefull)
Net als in het eerste deel is de Dark Zone vaak goed voor sterke loot. Wij kwamen er onze eerste 'gouden' items tegen, wat staat voor de High-End-classificatie. Sommige items die je in de Dark Zone vindt zijn meteen mee te nemen, maar andere items moeten eerst een decontaminatieproces ondergaan voor je ze kunt gebruiken. Dat werkt nog zoals in de eerste The Division: je roept een helikopter om je spullen op te laten halen. Gedurende de tijd dat de heli onderweg is en boven de extractiezone hangt, kunnen jij en je (eventuele) team worden aangevallen door andere spelers, die erop uit zijn om je loot te stelen. Ze veranderen dan wel in 'rogue agents' die op hun beurt kunnen worden opgejaagd door andere spelers.
Endgame: Gear Score opbouwen
De loot die je ophaalt uit Conflict of uit de Dark Zones draagt bij aan hoe sterk jouw agent is. Tot aan level 30 maakt het op zich niet veel uit hoe je aan die spullen komt, en zal succes nog niet echt afhangen van je gear. Dat verandert echter in de endgame. Vanaf Level 30 kun je een specialisatie kiezen waar een specifiek speciaal wapen aan is gekoppeld. Bovendien wordt vanaf daar je 'Gear Score' belangrijk. Dat werkt vergelijkbaar met bijvoorbeeld het Light Level uit Destiny. De endgame draait uiteindelijk om het volbrengen van een aantal pittige missies tegen de geheimzinnige Black Tusk-factie. Sommige missies kun je pas uitvoeren als je een bepaalde Gear Score hebt behaald. Level 30 bereiken kost je op zichzelf al tientallen uren, en daarna gooit de engame-content er dus nog de nodige uren bovenop.
Daar komt nog bij dat Ubisoft al heeft aangekondigd dat alle content in elk geval het eerste jaar na de release gratis zal zijn, voor alle spelers. Een van de eerste updates zal een Raid toevoegen die bedoeld is om met acht spelers te worden gespeeld. The Division 2 heeft dus al veel content, en er komt alleen maar meer bij.
Spectaculaire missies in kleurrijke gebieden
Het belangrijkste onderdeel van de content die nu al in de game zit, wordt geleverd door de missies. Daarin vind je structuur en verhaal, en de meest pittige gevechten. Gezegd mag worden dat Ubisoft behoorlijk zijn best heeft gedaan om de main missions van behoorlijk wat originaliteit te voorzien. Daarvoor is Washington DC ook wel een handige locatie. De vele monumenten en monumentale gebouwen zorgen van zichzelf al voor veel sfeer en zijn stuk voor stuk fijne 'achtergronden' voor de missies. Dat geldt nog vele malen extra voor de musea waar je komt. Een van de hoogtepunten beleefden we in het Historisch Museum, waar een expositie over de Vietnamoorlog was te vinden. Zo ontstond er een vuurgevecht, midden in zalen waarin de sfeer van Vietnam werd nagebootst, waardoor je jezelf even in die oorlog waant. Het is een leuke manier om wat variatie aan te brengen in de stijl en omgevingen van de missies.
Diversiteit in omgevingen
Variatie is een factor die de game op sommige punten goed doet en op andere punten net wat minder. We zijn zeer te spreken over de omgevingen. Het Washington DC van The Division 2 is een stuk veelzijdiger dan het New York van de eerste game. Er zijn delen van de stad met een erg open karakter, wat de gevechten heel anders maakt dan in delen waar de straten smaller zijn en de stegen nauwer. Ook is er veel meer groen te vinden dan in New York het geval was, wat mede komt doordat Washington deels door natuur is overwoekerd. Dat is overigens wel een tikje vreemd, want het lijkt ons sterk dat de natuur in zeven maanden een stad zo heftig weet te overwoekeren, maar vooruit: we zullen veronderstellen dat het virus daar iets mee te maken heeft gehad. Het zorgt in elk geval wel voor een fleuriger, kleurrijker geheel.
/i/2002570086.jpeg?f=imagearticlefull)
Dat sluit goed aan bij het toch al hoge niveau dat The Division 2 laat zien. Het eerste deel maakte al indruk, maar de meer nadrukkelijke aanwezigheid van licht en kleur maakt dit spel nog eens een tandje mooier. Met name de omgevingen zien er prachtig uit. Wel hadden we wat last van langzaam inladende textures. Je ziet daarbij eerst een ruwe - lelijke - versie in beeld, die pas na enkele seconden wordt vervangen door een texture van hogere kwaliteit. Dat is niet helemaal hoe het zou moeten zijn, al is het geen heel groot probleem.
Hetzelfde doen in gevechten
Een iets groter probleem, als je het zo wilt noemen, is de variatie in de gameplay. Gaandeweg speel je acht skills vrij en die kun je een beetje afwisselen om wat andere dingen te doen tijdens gevechten. Maar dan nog valt op dat je per missie, per gevecht, toch veelal hetzelfde aan het doen bent, tegen dezelfde soorten vijanden. Zeker na enkele tientallen uren spelen, valt de herhalingsfactor behoorlijk op. Het goede nieuws is dat de gameplay ondanks dat erg vermakelijk is en blijft. Een 'reddende' factor daarbij is dat het steeds gaaf blijft om nieuwe wapens op te pikken en uit te proberen. Soms merk je direct dat je een stuk effectiever bent tegen de vijanden die je tegenkomt. Dat houdt de actie leuk en het maakt dat je voortdurend honger houdt naar nieuwe wapens. Dat laatste is wel zo handig in een loot-shooter. Daarnaast zul je veelvuldig gebruikmaken van de twee (van de acht) skills die je tot je beschikking hebt. Dat kan een drone of turret zijn die vijanden aanvalt, maar ook een doelzoekende mijn, of een drone die juist jou en je teamgenoten kan healen. Hiermee experimenteren kan nog een vleugje extra variatie aan de gameplay toevoegen.
/i/2002570076.jpeg?f=imagearticlefull)
Het is goed om te zien dat Ubisoft naar zijn community heeft geluisterd. Een van de grootste kritiekpunten op de eerste game was dat vijanden te veel 'bullet sponges' waren. Normale mensen die een onredelijke hoeveelheid kogels kunnen absorberen zijn op zich niet vreemd in games, maar The Division ging wel erg ver. Ook in dit tweede deel moet je af en toe honderden kogels in vijanden pompen, maar dat heeft dan vaak te maken met hun armor, niet met een magisch vermogen om kogels te incasseren. Dat voelt een stuk fijner en natuurlijker aan.
Leuk samen, maar ook in je eentje
The Division 2 is, net als vele andere games in hetzelfde genre, min of meer bedoeld om met meerdere spelers te spelen. De hele game is coöperatief te spelen en in die vorm spelen levert je onderweg meer ervaringspunten op. Het is echter ook mogelijk The Division 2 in je eentje te spelen. De meeste missies zijn goed in je eentje te doen, omdat de game de moeilijkheidsgraad vrij goed schaalt op basis van het aantal spelers in je team. Je kunt jezelf op elk moment laten matchmaken met andere spelers. Dat kan in het algemeen, om samen met anderen te freeroamen, maar ook meer specifiek voor een bepaalde main mission. Daarbij is het jammer dat de optie om jezelf te teleporteren naar het startpunt van de missie niet altijd goed werkt, waardoor je soms toch even een stukje moet lopen.
Die ogenschijnlijke bug en enkele grafische bugs zorgen samen met de soms net wat te lange laadtijden voor een redelijk bescheiden verzameling technische moeilijkheden. Dat was kort na release nog net anders, toen er - in elk geval in de PlayStation 4-versie - een bug actief was die het onmogelijk maakte om Skills te gebruiken. Die bug is de maandag na de release van de game al door Ubisoft verholpen. We kwamen verder geen grote problemen tegen, wat anno 2019 een compliment waard is. Het lijkt immers steeds normaler te worden dat games vol bugs en fouten worden uitgebracht.
/i/2002570080.jpeg?f=imagearticlefull)
Behoorlijk 'oepsje' in beeld. Dit is de heftigste grafische bug die we, één keer, zijn tegengekomen. (PS4 Pro)
Conclusie
The Division 2 is een heerlijk spel, wat onderstreept wordt door het feit dat wij ook na het verschijnen van deze review nog de nodige uurtjes zullen doorbrengen in Ubisofts versie van Washington DC. Dat is lang niet bij elke game die we hier bespreken het geval. The Division 2 is in diverse opzichten een betere game dan het eerste deel, met name dankzij de grotere variatie in omgevingen en kleurgebruik, de net wat geloofwaardigere vijanden en de wagonlading aan content. Ook het idee van het bevrijden en helpen opbouwen van een beschaving komt heel goed over in de game, die zowel in coöp als solo prima speelbaar is. Waarom krijgt dit tweede deel dan toch nét een lagere beoordeling dan het eerste deel? Het antwoord daarop is vrij eenvoudig. De gameplay, en daar gaat het uiteindelijk om, voelt soepel en is vermakelijk. Maar hij wordt toch ook wat repetitief, wat mede komt doordat niet heel ver afgeweken wordt van de basis, die afkomstig is van de eerste game. Dat mag de pret echter niet al te veel drukken. The Division 2 is een erg fijne game die spelers waarschijnlijk nog maanden geboeid zal houden.
:strip_exif()/i/2002570044.jpeg?f=imagearticlefull)
De screenshots zijn afkomstig van PlayStation 4 en PlayStation 4 Pro.