Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Samsung Galaxy S9 en S9+ Review

Hetzelfde, maar dan beter

22-03-2018 • 06:00

362

Multipage-opmaak

Inleiding

  • Samsung Galaxy S9
  • Samsung Galaxy S9+

Samengevat

De Galaxy S9 ligt fijn in de hand, heeft een prachtig scherm dat in vrijwel alle omstandigheden goed afleesbaar is, verbeterde luidsprekers die nu ook stereo weergeven, een van de beste camera's die je in een smartphone zult vinden, vooral voor fotograferen bij weinig licht, en krachtige hardware die een vloeiende gebruikservaring biedt. Tel daarbij op de mogelijkheid om óf geheugen uit te breiden óf een tweede simkaart in te voegen en de aanwezigheid van een 3,5mm-jack, en je hebt een zeer complete telefoon. Daar staat wel een erg hoge aanschafprijs tegenover, plus de concurrentie van Samsungs eigen Galaxy S8. Die telefoon doet niet heel veel onder voor de S9, maar is wel fors goedkoper.

Samengevat

De Galaxy S9+ ligt fijn in de hand, heeft een prachtig scherm dat in vrijwel alle omstandigheden goed afleesbaar is, verbeterde luidsprekers die nu ook stereo weergeven, een van de beste camera's die je in een smartphone zult vinden, vooral voor fotograferen bij weinig licht, en krachtige hardware die een vloeiende gebruikservaring biedt. Tel daarbij op de mogelijkheid om óf geheugen uit te breiden óf een tweede simkaart in te voegen en de aanwezigheid van een 3,5mm-jack, en je hebt een zeer complete telefoon. Daar staat wel een erg hoge aanschafprijs tegenover, plus de concurrentie van Samsungs eigen Galaxy S8+. Die telefoon doet niet heel veel onder voor de S9+, maar is wel fors goedkoper.

Vorig jaar wist Samsung met de Galaxy S8 een enorme klapper te maken. Het prachtige, verlengde scherm met de afgeronde hoeken, de kleine schermranden, de goede camera, de water- en stofdichtheid: het leverde bij elkaar een telefoon op die vanaf het moment dat je hem vastgreep, indruk maakte. Niet voor niets was de S8 in het afgelopen jaar het populairste product in de Pricewatch. De basis voor het uiterlijk van de Galaxy S8 was twee jaar eerder al gelegd met de Galaxy S6 edge, waarna Samsung het ontwerp steeds verder optimaliseerde.

Bekijk deze videoreview op YouTube.

Niet elk nieuw model kan even vernieuwend zijn. Of het nou om telefoons, laptops, behuizingen, televisies of auto's gaat, échte innovatie kost tijd. Vernieuwende producten worden daarom afgewisseld met nieuwe modellen die wat minder afwijken van hun voorgangers.

Is dat erg? Niet per se. Samsung gebruikt de uitstekende basis van de Galaxy S8 en bouwt daarop bij de S9 verder met een betere camera, snellere hardware, stereoluidsprekers en nieuwe softwarefuncties. Daarnaast heeft de grote S9+ nu een dubbele camera, iets dat de Galaxy S8+ niet heeft. En voor het eerst is de standaarduitvoering voorzien van twee simslots, waardoor mensen met twee nummers niet meer genoodzaakt zijn tot het importeren van het dualsimmodel of het meenemen van twee telefoons.

Tegenover al die vernieuwing zet Samsung een prijsverhoging van 50 euro, waardoor de S9 uitkomt op 849 euro en de grotere S9+ op 949 euro. In de afgelopen weken hebben we beide toestellen aan de tand gevoeld om te kijken of Samsung die forse prijzen kan rechtvaardigen.

Behuizing

Zet de Galaxy S9 naast de S8 en het is moeilijk om de verschillen te ontdekken. Het kleinere model uit de line-up heeft opnieuw een 5,8"-scherm, terwijl dat voor de S9+ op 6,2" uitkomt. Dat klinkt fors, maar dankzij de schermverhouding van 18,5:9 blijft de breedte beperkt. Ter vergelijking: de 5,8"-Galaxy S9 is vrijwel even breed als de 4,7"-iPhone 8. Dat heeft tot gevolg dat je hem makkelijk vastgrijpt, al is het wel moeilijker om de hoeken van het scherm met je duim te bereiken.

De combinatie van de relatief smalle behuizing en de vele rondingen maakt dat de twee S9's fijn in de hand liggen. Net als de S8-lijn heeft ook de S9-serie een ip68-classificatie, omdat hij bestand is tegen stof en water. De ip68-rating houdt in dat de telefoons helemaal stofdicht zijn en dat ze een halfuur anderhalve meter onder water kunnen zonder het te begeven.

Samsung gebruikt opnieuw een combinatie van metaal en glas voor de behuizing, waarbij het glas aan de zijkanten richting de rand gekromd is. Boven het scherm is slechts een klein strookje vrijgelaten voor onder meer de luidspreker, frontcamera en verschillende sensoren. Zo'n strookje onder het scherm houdt het ontwerp in balans. Achterop vinden we de welbekende hartslagsensor en naast de volume- en aan-uitknop is er nog een knop om Samsungs eigen Bixby-assistent te activeren. Er is een optie in de software om de knop uit te schakelen, zodat je Bixby niet per ongeluk inschakelt.

De telefoons kunnen een combinatie van frontcamera en irisscanner gebruiken om ontgrendelen op basis van je gezicht mogelijk te maken. Dit klinkt als een systeem dat vergelijkbaar is met Apples Face ID, maar de achterliggende techniek is niet zo geavanceerd. Waar Apple een infraroodlaser en -camera gebruikt om een 3d-mesh van het gezicht te maken, gebruikt Samsung een combinatie van de irisscanner, die we al van de S8 kenden, en de frontcamera. Die combo wordt Intelligent Scan genoemd door Samsung. Waar de S8 wel eens weigert om via de iris te ontgrendelen of aangeeft dat je de telefoon dichterbij moet houden, heeft de S9 er minder moeite mee. Wel is Intelligent Scan net een fractie trager dan ontgrendelen met enkel de irisscanner.

Was het voorheen nog aluminium dat aangaf dat je met een high-end smartphone te maken had, tegenwoordig vinden we dat ook terug in heel goedkope telefoons. Vrijwel alle high-end telefoons hebben een achterkant van glas en daarmee is dat materiaal terug van weggeweest. Dat is begrijpelijk, want een vers gepoetste glazen achterkant ziet er indrukwekkend uit en het maakt de doorgifte van radiosignalen een stuk makkelijker. Daardoor kunnen telefoons ook draadloos laden ondersteunen. De keerzijden zijn ook bekend; glas is breekbaar, krast en zit binnen de kortste tijd vol vingervegen. Toen we voor dit artikel ons testexemplaar van de Galaxy S8 er weer bijhaalden, schrokken we toch wel hoe gehavend de achterzijde eruitzag, terwijl wij hem alleen gebruiken voor reviews en vergelijkende tests. Ook bij de S9 is een hoesje dus geen overbodige luxe.

Voor de S9 heeft Samsung de vingerafdrukscanner verplaatst en dat was hard nodig. De positie bij de S8, naast de camera, is ronduit onhandig en veel mensen klaagden dat ze soms in plaats van de vingerafdrukscanner de cameralens aantikten. Bij de S9 zit de scanner onder de camera en is hij voorzien van een opstaand randje, zodat je hem op de tast makkelijker vindt. Hij zit veel dichter bij de cameralens dan bij veel andere telefoons met een scanner aan de achterkant en is aan de kleine kant. Wat ons betreft had hij nog wat meer vrij mogen liggen en groter mogen zijn, want ook met de S9 kan het voorkomen dat je de cameralens aantikt.

Galaxy S9 en Galaxy S8
Galaxy S9 (links) en Galaxy S8

Waar steeds meer fabrikanten de 3,5mm-jack niet langer op telefoons zetten, heeft Samsung hem ook bij de S9 gewoon weer ingebouwd. De markt voor bluetoothkoptelefoons groeit hard, we hebben nog nooit iemand horen klagen over de aanwezigheid van een audiojack en we zijn blij dat Samsung hem weer ingebouwd heeft. 'Baat het niet, dan schaadt het niet' gaat hier zeker op.

Wel zien we verandering bij een andere audiofunctie. Sinds jaar en dag hebben Galaxy-telefoons een luidspreker aan de onderzijde van de telefoon, waardoor je dus monogeluid hebt dat, als je de telefoon horizontaal houdt, ook nog eens van slechts één kant komt. Vooral bij het kijken van video's levert dat maar een matige ervaring op. Bij de S9 past Samsung een truc toe waarin andere fabrikanten voorgingen. De luidspreker bovenaan, die normaliter alleen bij het bellen aanstaat, wordt door de telefoon ook gebruikt voor de weergave van andere audio. Zo krijg je dus een stereo-opstelling, wat fijn is bij het kijken van video en daarbij een voller geluid oplevert.

De S9 klinkt dan ook een hele klap beter dan zijn voorganger. Naast het stereo-effect krijg je meer bas en het hoog klinkt helderder. We hebben de S9 even naast de iPhone X beluisterd en konden weinig kwaliteitsverschil ontdekken, wat een duidelijk compliment aan het adres van Samsung is.

Camera

Cameraspecs  
  Achterkant Voorkant
Sensor Isocell Fast
S5K2L3
S5K3H1
Fotoresolutie 12Mp 8Mp
Pixelgrootte 1,14μm 1,22μm
Diafragma f/1.5 - f/2.4 f/1.7
Optische stabilisatie Ja Nee
Autofocus Dualpixel- fasedetectie -
Videomodi

720p960
1080p60
2160p60

1440p30
1080p30

Omdat de smartphone voor veel mensen tegenwoordig de primaire camera is, is het voor de fabrikanten de uitdaging om het kwaliteitsverschil tussen een smartphone en een echte camera zo ver mogelijk terug te dringen. In de afgelopen jaren zagen we daarom al de introductie van betere camerasensors, dubbele camera's en vooral veel slimmere algoritmes om foto's softwarematig te verbeteren. Tegenwoordig is het echt niet meer zo dat twee telefoons met dezelfde camerasensor dezelfde kwaliteit foto's afleveren. Software voert de boventoon. Toch heeft Samsung bij de camera van de S9 twee interessante hardwareverbeteringen doorgevoerd.

De S9 heeft een camera met variabel diafragma, iets dat we vooral bij echte camera's aantreffen. Bij een normale cameralens, bijvoorbeeld op een dslr of systeemcamera, zitten er lamellen in de lens die de lensopening kunnen verkleinen. Zo beheers je de hoeveelheid licht die de sensor bereikt. Dit is nuttig om bijvoorbeeld de sluitertijd te beïnvloeden. Daarnaast heeft het diafragma effect op hoe groot het gebied is dat de foto scherp zal weergeven: de scherptediepte. Lenzen met een grote opening hebben een laag f-getal; een 50mm-f/1.8-lens laat meer licht door dan een 50mm-f/4-lens.

Tot dusver stond het diafragma bij een smartphonecamera altijd wijd open, maar bij de S9 kan gewisseld worden tussen een f-getal van 1.5 en een van 2.4. Dat betekent niet dat je opeens enorm met scherptediepte kunt spelen, daarvoor is de sensor veel te klein, maar je kunt wel de hoeveelheid licht bepalen die op de sensor valt.

Hoewel het een technische prestatie van formaat is, rijst de vraag waarom Samsung dit eigenlijk heeft ingebouwd. Een overdaad aan licht is bij een smartphone vrijwel nooit een probleem. Aanvankelijk vermoedden we dat het een noodzakelijk kwaad is. De lensopening van f/1.5 is een record in smartphoneland en heeft tot gevolg dat veel licht de sensor bereikt, wat gunstig is voor fotograferen bij weinig licht. De keerzijde is dat lenzen met zulke grote lensopeningen problemen hebben met scherpte. Schroef je een 50mm f/1.8 op een dslr, dan zal de foto op f/2.8 scherper zijn dan die op f/1.8, vooral in de hoeken.

Variabel diafragma Galaxy S9
Beeld uit de teardown van JerryRigEverything

We dachten dat Samsung niet tevreden was over de scherpte van de beelden op f/1.5 en daarom het variabele diafragma ontworpen heeft. Onze tests wijzen echter uit dat er zelfs compleet ingezoomd geen verschil in scherpte valt waar te nemen, dus daarvoor hoeft Samsung het niet te doen. Wellicht dat er in bepaalde situaties wel kwaliteitsverlies optreedt met het diafragma helemaal open, maar wij konden ze niet vinden.

Fotokwaliteit

Samsung gooide vorig jaar al hoge ogen met de camera van de S8 en doet daar dit jaar een bescheiden schepje bovenop. We hebben de S9's vergeleken met de Galaxy S8, de iPhone X en de Google Pixel 2. Dat zijn allemaal telefoons die bekendstaan om hun camerakwaliteit. Vervolgens hebben we al die camera's uitgebreid getest onder goede en minder goede lichtomstandigheden. In die eerste situatie is het moeilijk om echt grote verschillen in kwaliteit te ontdekken. Alle telefoons hebben net even hun eigen karakter, maar er zit geen slechte foto tussen.

Fotovergelijking 1 voor Galaxy S9 reviewFotovergelijking 1 voor Galaxy S9 reviewFotovergelijking 1 voor Galaxy S9 reviewFotovergelijking 1 voor Galaxy S9 review
Fotovergelijking 2 voor Galaxy S9 review'Fotovergelijking 2 voor Galaxy S9 review'Fotovergelijking 2 voor Galaxy S9 review'Fotovergelijking 2 voor Galaxy S9 review'

Kijken we echter naar situaties met weinig licht, dan zien we dat de S9 een kleine voorsprong pakt ten opzichte van de Pixel 2 en iPhone X. Die laatste gaat bijvoorbeeld minder goed om met felle highlights en de Pixel 2 gaat wat witbalans betreft telkens de warme kant op.

Fotovergelijking bij slecht licht voor Galaxy S9 reviewFotovergelijking bij slecht licht voor Galaxy S9 reviewFotovergelijking bij slecht licht voor Galaxy S9 reviewFotovergelijking bij slecht licht voor Galaxy S9 review
Fotovergelijking bij slecht licht voor Galaxy S9 reviewFotovergelijking bij slecht licht voor Galaxy S9 reviewFotovergelijking bij slecht licht voor Galaxy S9 reviewFotovergelijking bij slecht licht voor Galaxy S9 review

Onderstaande fotoserie duwt de telefoons tot het uiterste van hun kunnen. Hoewel het op de foto's wellicht niet zo lijkt, was er extreem weinig licht voorhanden en de camera's moesten dus flink aan de bak. Vooral in het detailshot zie je de verschillen goed. Opvallend is hoe goed de één jaar oude Galaxy S8 zich houdt, maar in de S9 echt zijn meerdere moet erkennen. Dankzij het grotere diafragma hoeft de isowaarde minder ver omhoog en behoudt de foto meer detail.

Lowlight-vergelijking voor Galaxy S9-reviewLowlight-vergelijking voor Galaxy S9-reviewLowlight-vergelijking voor Galaxy S9-reviewLowlight-vergelijking voor Galaxy S9-review

Lowlight-vergelijking voor Galaxy S9-review

Dubbele camera op de S9+

De Galaxy S9+ is de eerste telefoon in de Galaxy S-lijn die een dubbele camera heeft, nadat Samung het concept voor het eerst toepaste op de Note 8. Net als bij de iPhone-serie heeft dus alleen de grotere van de twee toestellen een dubbele camera. Ergens begrijpen we dit vanuit ruimteoverwegingen wel, maar het blijft zuur dat je als liefhebber van kleine telefoons niet alle nieuwste snufjes krijgt.

De tweede camera heeft net als de hoofdcamera een resolutie van twaalf megapixel, maar kleinere pixels en een kleiner diafragma van f/2.4. Dit alles om ervoor te zorgen dat de combinatie van sensor en lens niet te groot wordt. Dit betekent dat de tweede camera het een stuk minder goed zal doen in slecht licht dan de hoofdcamera. Overdag en bij goed licht kun je er echter prima mee uit de voeten en is het een heel handige feature om te hebben. Met een omgerekende brandpuntsafstand van 52mm kun je zaken een stuk dichterbij halen of landschappen wat meer in elkaar drukken. Ook komt de tweede camera goed van pas in de portretstand, omdat gezichten er met het langere brandpunt wat flatteuzer uitzien.

Galaxy S9+

Foto's gemaakt met de dubbele camera van de S9+Foto's gemaakt met de dubbele camera van de S9+Foto's gemaakt met de dubbele camera van de S9+Foto's gemaakt met de dubbele camera van de S9+Foto's gemaakt met de dubbele camera van de S9+Foto's gemaakt met de dubbele camera van de S9+Foto's gemaakt met de dubbele camera van de S9+Foto's gemaakt met de dubbele camera van de S9+

Frontcam

We hebben de camera's aan de voorzijde eveneens in een vergelijking getest, met opnieuw de Galaxy S9's, S8's Pixel 2 en iPhone X. Met goed licht is het zoeken naar de verschillen, maar bij minder licht valt de iPhone X door de mand en zijn de andere drie nog flink aan elkaar gewaagd.

Selfievergelijking voor Galaxy S9-reviewSelfievergelijking voor Galaxy S9-reviewSelfievergelijking voor Galaxy S9-reviewSelfievergelijking voor Galaxy S9-review
Selfievergelijking voor Galaxy S9-review (lowlight)Selfievergelijking voor Galaxy S9-review (lowlight)Selfievergelijking voor Galaxy S9-review (lowlight)Selfievergelijking voor Galaxy S9-review (lowlight)

Video

De tweede hardwareverbetering van de S9-camera betreft 2Gbit lpddr4-dram dat rechtstreeks aan de beeldsensor gekoppeld is. Daardoor is het mogelijk om kortstondig een enorme hoeveelheid data uit de sensor te trekken en op te slaan. Die hardware ligt ten grondslag aan de nieuwe Super Slowmotion-modus van de S9, waarbij 720p-video met 960 beelden per seconden wordt opgenomen. Een normale video speelt af met 30 beelden per seconde en de slowmotionbeelden zijn dan ook met een factor 32 vertraagd. Met een dergelijke snelheid kun je de vleugels van een vogel bijna stilzetten, van snelle sportacties een dramatisch schouwspel maken en in detail vastleggen hoe een waterballon uit elkaar spat. Deze functie zagen we vorig jaar al op de Sony Xperia XZ Premium, XZ1 en XZ1 Compact.

Super Slowmo werkt prima, maar het is een kwestie van goede timing om de opname juist te krijgen. Uiteindelijk leg je maar ongeveer 0,2 seconden vast, waar de telefoon zes seconden video van maakt. Gelukkig kun je in de camera-app een klein vierkantje plaatsen waarin de telefoon op zoek gaat naar beweging; zodra dat gedetecteerd wordt, start de opname in Super Slowmotion.

In de normale videostand doen de S9 en S9+ het erg goed. Schiet je in normale 4k of 1080p, dan krijg je uitstekende beeldstabilisatie, een combinatie van optisch en digitaal, zoals je in onderstaande video kunt zien. Die stabilisatie verlies je als je voor de nieuwe 4k-stand met 60fps kiest. Je krijgt dan het scherpste en vloeiendste beeld, maar niet het stabielste. Dit raden we dus alleen aan voor statische shots. Waar we bij de video van de Galaxy S8 af en toe nog wat geknipper in het beeld zien, is dit bij de S9 afwezig.

Het verschil tussen 4k in 30 en 60fps hebben we geprobeerd vast te leggen in de onderstaande video met wapperende vlag. Waar de beweging bij 30fps minder scherp en vloeiend is, ziet de 60fps-video van de Galaxy S9 en iPhone X er strak uit. De nieuwe 4k60-stand kan overigens maximaal vijf minuten gebruikt worden, waarschijnlijk om oververhitting te voorkomen.

Hieronder vind je een galerij van foto's die we gemaakt hebben met de Galaxy S9 en S9+.

Foto's gemaakt met de Galaxy S9 en S9+Foto's gemaakt met de Galaxy S9 en S9+Foto's gemaakt met de Galaxy S9 en S9+Foto's gemaakt met de Galaxy S9 en S9+Foto's gemaakt met de Galaxy S9 en S9+Foto's gemaakt met de Galaxy S9 en S9+Foto's gemaakt met de Galaxy S9 en S9+Foto's gemaakt met de Galaxy S9 en S9+Foto's gemaakt met de Galaxy S9 en S9+Foto's gemaakt met de Galaxy S9 en S9+Foto's gemaakt met de Galaxy S9 en S9+Foto's gemaakt met de Galaxy S9 en S9+Foto's gemaakt met de Galaxy S9 en S9+Foto's gemaakt met de Galaxy S9 en S9+Foto's gemaakt met de Galaxy S9 en S9+Foto's gemaakt met de Galaxy S9 en S9+Foto's gemaakt met de Galaxy S9 en S9+Foto's gemaakt met de Galaxy S9 en S9+Foto's gemaakt met de Galaxy S9 en S9+

Scherm en accuduur

De 5,8"-Galaxy S9 en de 6,2"-Galaxy S9+ hebben beide een oledpaneel met een resolutie van 2960x1440 pixels. Zoals gebruikelijk zijn de schermen van Samsungs nieuwste telefoons dik in orde. De oledschermen hebben een gigantisch contrast en een hoge maximale helderheid. Ze zijn, als je in de software voor de Basis-stand kiest, accuraat afgesteld. Met een kleurtemperatuur van tussen de 6700 en 6800 kelvin komen beide displays dicht bij het ideaal van 6504 kelvin en met het oog zijn er dan ook geen kleurzwemen waar te nemen. Kies je voor de dynamische stand, dan krijg je een scherm voor je neus dat weliswaar indrukwekkend oogt, maar met correcte kleurweergave weinig te maken heeft.

Galaxy S9+

We hebben de schermen van beide telefoons doorgemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en CalMAN 5-software, en de resultaten zijn dik in orde. Vooral de hoge maximale helderheid valt op. Deze kun je niet behalen door zelf aan de slider te trekken; alleen in heel felle lichtomstandigheden wordt deze stand geactiveerd. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je buiten in de volle zon loopt. Mede dankzij die hoge helderheid is het scherm in de buitenlucht prima af te lezen. Ten opzichte van de S8 en S8+ zijn de schermen een tikkeltje blauwer, maar dat stoort in de praktijk niet.

  • Maximale helderheid
  • Minimale helderheid
  • Grijswaardenfout
  • Kleurfout
Helderheid wit
Smartphone Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Samsung Galaxy S9
864
Samsung Galaxy S8
758
Samsung Galaxy S8+
758
LG V30
733
Samsung Galaxy S9+
678
Apple iPhone X
655
OnePlus 5T
514
Google Pixel 2
455
Google Pixel 2 XL
432
Minimale helderheid
Smartphone Gemiddelde helderheid in cd/m² (lager is beter)
Google Pixel 2 XL
1,40
Apple iPhone X
1,80
Samsung Galaxy S8
1,93
OnePlus 5T
2,03
Samsung Galaxy S9
2,20
Samsung Galaxy S9+
2,30
Samsung Galaxy S8+
2,41
LG V30
3,77
Google Pixel 2
6,49
Gemiddelde grijsafwijking
Smartphone Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Apple iPhone X
2,01
Samsung Galaxy S8
2,70
Google Pixel 2
3,20
OnePlus 5T
3,40
Google Pixel 2 XL
4,10
Samsung Galaxy S8+
4,30
Samsung Galaxy S9
4,40
Samsung Galaxy S9+
4,50
LG V30
7,10
Gemiddelde kleurafwijking (excl wit)
Smartphone Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Google Pixel 2
1,20
Samsung Galaxy S9+
1,40
Samsung Galaxy S9
1,50
OnePlus 5T
2,33
Samsung Galaxy S8
2,80
Apple iPhone X
2,90
Samsung Galaxy S8+
3,00
Google Pixel 2 XL
3,60
LG V30
4,50

Accu

Aan de accucapaciteit heeft Samsung niets veranderd ten opzichte van de S8. De S9 en S9+ moeten het dus doen met respectievelijk 3000 en 3500mAh. Met de wetenschap dat schermen jaar op jaar wat zuiniger worden, wat ook vaak geldt voor de soc in een telefoon, en dat Android steeds beter omspringt met de accu, hadden we op voorhand de verwachting dat de S9-telefoons net wat langer zouden meegaan dan hun voorgangers. De praktijk is anders.

  • Webbrowsen
  • Webbrowsen 4G
  • Video kijken)
  • PCMark Android - Work 2.0
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) oud Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Apple iPhone 8
10u39m
Apple iPhone 8
10u25m
OnePlus 5T
9u55m
Apple iPhone X
9u26m
LG V30
9u25m
Samsung Galaxy S8+
9u22m
Samsung Galaxy S9+
9u21m
Google Pixel 2 XL
9u5m
Samsung Galaxy S9
8u11m
Samsung Galaxy S8
7u59m
Google Pixel 2
7u28m
Accuduur bij webbrowsen mobiel netwerk (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) oud Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Apple iPhone 8
9u58m
Apple iPhone 8
9u25m
Apple iPhone X
8u39m
OnePlus 5T
8u27m
Samsung Galaxy S8+
8u25m
Samsung Galaxy S9+
8u10m
LG V30
8u5m
Google Pixel 2 XL
7u56m
Samsung Galaxy S8
7u27m
Samsung Galaxy S9
7u17m
Google Pixel 2
6u34m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) oud Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
OnePlus 5T
20u56m
Samsung Galaxy S8+
19u38m
Samsung Galaxy S8
18u
Samsung Galaxy S9+
17u21m
LG V30
16u57m
Samsung Galaxy S9
15u50m
Google Pixel 2
13u41m
Huawei P10
13u31m
Apple iPhone X
12u28m
Apple iPhone 8
8u44m
Apple iPhone 8
8u43m
PCMark Android - Work 2.0 (accu)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) oud Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
OnePlus 5T
8u30m
Google Pixel 2
8u11m
Google Pixel 2 XL
8u8m
LG V30
7u49m
Samsung Galaxy S8
7u40m
Samsung Galaxy S8+
7u27m
Samsung Galaxy S9+
7u10m
Samsung Galaxy S9
6u33m
Huawei P10
6u16m

Het meten van accuprestaties is een moeilijke en tijdrovende klus en een accutest die dagelijks gebruik perfect simuleert, is er niet. Toch durven we op basis van de uitgebreide tests die wij doen, te stellen dat de S9 en S9+ net wat korter meegaan op de accu dan hun voorgangers. In onze webbrowsetests over wifi en 4g is het verschil slechts een paar procent, maar kijken we naar onze videotests, normaliter een eitje voor Samsung-telefoons, dan zien we het verschil oplopen naar de dubbele cijfers. Ook in de PCMark-accutest, die poogt dagelijks gebruik te simuleren, is het verschil aanzienlijk. Het verschil is zo groot dat we de test meer dan eens gedraaid hebben, maar het resultaat blijft gelijk.

De enige verklaring die we hiervoor kunnen bedenken, naast bugs in de software, is de nieuwe Exynos 9810-soc. Hoewel deze op een verbeterd 10nm-procedé wordt gebakken, bevat hij ook een krachtigere gpu en hoger geklokte cores. Dat zou er de oorzaak van kunnen zijn dat het gemiddelde verbruik hoger uitkomt dan bij de Exynos 8895 uit de S8-serie. Slecht zouden we de accuduur niet noemen, maar de S9's steken ook niet boven de middenmoot uit.

  • Laadtijd
  • Procent vol na 30 minuten
Laadtijd
Smartphone Accucapaciteit (mAh) oud Gemiddelde tijd in uren en minuten (lager is beter)
OnePlus 5T
1u42m
Samsung Galaxy S8+
1u43m
Samsung Galaxy S9
1u44m
Samsung Galaxy S8
1u54m
Samsung Galaxy S9+
2u4m
Huawei P10
2u5m
Apple iPhone 8
2u12m
LG V30
2u21m
Google Pixel 2
2u27m
Google Pixel 2 XL
2u58m
Apple iPhone X
3u4m
Apple iPhone 8
3u7m
Procent vol na 30 minuten
Smartphone Accucapaciteit (mAh) oud Gemiddelde toename acculading in % (hoger is beter)
OnePlus 5T
56
Samsung Galaxy S9
49
Huawei P10
48
Samsung Galaxy S8+
42
Google Pixel 2
39
LG V30
36
Samsung Galaxy S8
35
Samsung Galaxy S9+
35
Apple iPhone 8
29
Apple iPhone X
20
Google Pixel 2 XL
20
Apple iPhone 8
19

Zoals tegenwoordig gebruikelijk ondersteunen beide telefoons snelladen. Dat betekent dat een S9 na een half uurtje laden alweer voor de helft vol zit. Dat kan op een drukke dag, met veel telefoongebruik, een redding zijn. De S9+ doet er iets langer over, maar is in vergelijking met bijvoorbeeld een iPhone alsnog veel sneller vol.

Hardware en prestaties

Zoals inmiddels gebruikelijk bij Samsung zijn er twee varianten van beide telefoons: een met de eigen Exynos-soc en een met Qualcomms Snapdragon-soc. In de Benelux krijgen we de Exynos-versie. Deze is uitgerust met Samsungs nieuwste zelfgebouwde soc: de octactore Exynos 9810. Ten opzichte van de Exynos 8895 uit de Galaxy S8 zijn de kloksnelheden van zowel de zuinige als de krachtige rekenkernen opgevoerd, is een krachtigere gpu aanwezig en wordt het geheel gebakken op een getweakt 10nm-procedé.

  Exynos 9810 Apple A11 Exynos 8895 Snapdragon 845
Cpu

2,9GHz-quadcore (Custom)
+
1,9GHz-quadcore
(Cortex A55)

2,52GHz-dualcore (Monsoon)
+
1,42GHz-quadcore (Mistral)

2,3GHz-quadcore (Custom)
+
1,7GHz-quadcore
(Cortex A53)

2,8GHz-quadcore (Kryo 385)
+
1,8GHz-quadcore
(Kryo 385)

Gpu Mali-G72 MP18 Apple 3-core Mali-G71 MP20 Adreno 630
Mem Lpddr4x Lpddr4x Lpddr4x Lpddr4x
Process 2nd gen.10nm-FinFET 10nm-FinFET 10nm-FinFET 10nm-FinFET
Lte 1,2Gbit/s / 200Mbit/s 600Mbit / 150Mbit 1Gbit/s / 150Mbit/s 1,2Gbit/s / 150Mbit/s

Het belangrijkste is hoe snel de telefoons in de praktijk zijn en daar hebben we niets over te klagen. De combinatie van Android Oreo, de 9810, en respectievelijk 4 en 6GB geheugen (voor de S9 en S9+) leidt tot soepele software.

Standaard is de Galaxy S9 uitgerust met 64GB opslag, dat gebruikers met een geheugenkaart flink kunnen uitbreiden. Ook is er een 256GB-model. Dat micro-sd-slot zit in dezelfde tray als de simkaart en kan ook worden gebruikt om een tweede simkaart te huisvesten, een uitkomst voor mensen die een zakelijke simkaart en een privénummer hebben, maar niet met twee telefoons willen rondlopen. In het verleden maakte Samsung ook dualsimversies van zijn telefoons, maar dit is de eerste keer dat Samsung de dualsimversie standaard levert in de Benelux.

Update 04-08-2018: Het blijkt dat Samsung het rsap-bluetoothprofiel niet meer ondersteunt bij de dualsimversies van de Galaxy S9 en S9+. Dit betekent dat auto's geen toegang tot de simkaart meer kunnen krijgen via bluetooth om zo verbinding te maken met het internet. Andere bluetoothfuncties zoals muziek streamen en bellen werken wel gewoon.

Benchmarks

Natuurlijk hebben we beide telefoons aan onze gebruikelijke benchmarks onderworpen om te kijken hoe de hardware zich tot de concurrentie verhoudt.

  • Native
  • Java
  • Native (singlecore)
  • Java (singlecore)
AndEBench - native
Smartphone Gemiddelde in iteraties per seconde (hoger is beter)
Samsung Galaxy S8+
32.953
Samsung Galaxy S8
32.923
Samsung Galaxy S9
32.232
Samsung Galaxy S9+
32.016
OnePlus 5T
30.666
Google Pixel 2 XL
30.214
Google Pixel 2
29.043
LG V30
28.429
AndEBench - Java
Smartphone Gemiddelde in iteraties per seconde (hoger is beter)
OnePlus 5T
3.925
Samsung Galaxy S8+
3.799
Samsung Galaxy S8
3.792
LG V30
3.524
Samsung Galaxy S9+
3.456
Google Pixel 2 XL
3.326
Samsung Galaxy S9
3.318
Google Pixel 2
2.876
AndEBench - native (singlecore)
Smartphone Gemiddelde in iteraties per seconde (hoger is beter)
Samsung Galaxy S9+
9.066
Samsung Galaxy S9
9.000
Samsung Galaxy S8+
7.038
Samsung Galaxy S8
7.033
LG V30
5.985
OnePlus 5T
5.974
Google Pixel 2
5.905
Google Pixel 2 XL
5.898
AndEBench - Java (singlecore)
Smartphone Gemiddelde in iteraties per seconde (hoger is beter)
Samsung Galaxy S9
1.568
Samsung Galaxy S9+
1.557
Samsung Galaxy S8+
1.216
Samsung Galaxy S8
1.210
Google Pixel 2
1.197
OnePlus 5T
1.189
Google Pixel 2 XL
1.187
LG V30
1.148
  • Geekbench 4.1 - Single
  • Geekbench 4.1 - Multi
Geekbench 4.1 - Single
Smartphone Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Apple iPhone X
4.283
Samsung Galaxy S9
3.727
Samsung Galaxy S9+
3.715
Samsung Galaxy S8+
1.996
Samsung Galaxy S8
1.982
OnePlus 5T
1.959
Google Pixel 2
1.918
LG V30
1.913
Geekbench 4.1 - Multi
Smartphone Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Apple iPhone X
10.377
Samsung Galaxy S9+
8.905
Samsung Galaxy S9
8.761
OnePlus 5T
6.742
Samsung Galaxy S8+
6.718
Samsung Galaxy S8
6.332
Google Pixel 2
6.254
LG V30
6.197

Op papier zijn er dus geen spannende vernieuwingen, maar Samsung claimt dat beide type cores niet alleen hoger geklokt zijn, maar ook op het gebied van architectuur beter zijn. Singlecoreprestaties zouden daardoor maar liefst dubbel zo hoog liggen en bij inzet van alle cores moet de 9810 veertig procent beter presteren dan zijn voorganger.

In de cpu-benchmarks van AndEBench en Geekbench is duidelijk te zien dat de rauwe prestaties van de nieuwe Exynos-soc erg hoog zijn. Ten opzichte van de Exynos 8895 hebben we het over een verschil van bijna dertig procent in AndEBench en bijna de geclaimde verdubbeling in singlecoreprestaties in Geekbench. Gek genoeg wordt die lijn niet doorgetrokken als we in AndEBench in plaats van één core, alle cores aan het werk zetten. Waar dat aan ligt, is moeilijk te zeggen. Throttling lijkt het probleem niet te zijn, want in de multicoretest van Geekbench zijn de scores wel naar verwachting.

PCMark Android - Work 2.0 (perf)
Smartphone Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Google Pixel 2
7.302
Google Pixel 2 XL
7.143
OnePlus 5T
6.744
LG V30
5.729
Samsung Galaxy S9+
5.405
Samsung Galaxy S9
5.324
Samsung Galaxy S8
5.257
Samsung Galaxy S8+
5.177

Voorgaande tests zijn allemaal synthetische benchmarks die kijken hoeveel berekeningen een soc binnen een bepaalde tijd kan uitvoeren. PCMark probeert zoveel mogelijk dagelijks gebruik te simuleren door bijvoorbeeld video af te spelen, foto's te bewerken, door grote documenten te scrollen en webpagina's te renderen. Hierin is de Galaxy S9 eigenlijk vrijwel even snel als zijn voorganger en fors langzamer dan bijvoorbeeld de Pixel 2-telefoons van Google. Waarom die rauwe rekenkracht hier niet omgezet kan worden in real-life-prestaties, is niet duidelijk. Zorgwekkend is het niet, want we hadden in het dagelijks gebruik nooit het idee dat de telefoons traag aanvoelden.

  • Car Chase
  • Manhattan
  • Sling Shot Unlimited
GFXBench Car Chase - onscreen
Smartphone Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Google Pixel 2
25
OnePlus 5T
22
Samsung Galaxy S9
15
Samsung Galaxy S9+
15
Samsung Galaxy S8
13
Samsung Galaxy S8+
13
LG V30
13
Google Pixel 2 XL
12
GFXBench Manhattan - onscreen
Smartphone Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Apple iPhone X
58,5
OnePlus 5T
53,0
Google Pixel 2
49,0
Samsung Galaxy S9
45,0
Samsung Galaxy S9+
45,0
Samsung Galaxy S8+
39,0
Samsung Galaxy S8
36,0
Google Pixel 2 XL
35,0
LG V30
34,0
3DMark - Sling Shot Unlimited
Smartphone Gemiddelde 3DMarks in punten (hoger is beter)
LG V30
4.970
OnePlus 5T
4.526
Google Pixel 2
4.423
Samsung Galaxy S9
4.069
Samsung Galaxy S9+
4.011
Samsung Galaxy S8+
3.919
Samsung Galaxy S8
3.916

Naast de nieuwe cpu-cores is er ook een nieuwe gpu. Deze laat in onze verschillende grafische benchmarks een nette prestatiewinst zien van maximaal vijftien procent.

  • PCMark - Storage
  • Seq. read
  • Random read
  • Seq.write
  • Random write
PCMark Android - Storage (1.0)
Smartphone Gemiddelde pCMarks in punten (hoger is beter)
Google Pixel 2
6.217
Samsung Galaxy S9
5.034
Samsung Galaxy S9+
4.934
OnePlus 5T
4.836
Samsung Galaxy S8
4.633
LG V30
4.572
Samsung Galaxy S8+
4.394
Androbench - sequential read
Smartphone Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Samsung Galaxy S9+
812,00
Samsung Galaxy S9
811,50
Samsung Galaxy S8
786,00
Samsung Galaxy S8+
782,50
Google Pixel 2
759,90
Google Pixel 2 XL
753,34
OnePlus 5T
708,20
LG V30
656,00
Androbench - random read
Smartphone Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Google Pixel 2 XL
173,33
Google Pixel 2
168,70
OnePlus 5T
135,50
Samsung Galaxy S8+
130,70
Samsung Galaxy S9+
130,00
Samsung Galaxy S9
129,41
Samsung Galaxy S8
124,00
LG V30
81,00
Androbench - sequential write
Smartphone Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
OnePlus 5T
207,10
Samsung Galaxy S9+
206,00
Samsung Galaxy S9
205,45
LG V30
203,00
Google Pixel 2
197,70
Google Pixel 2 XL
197,56
Samsung Galaxy S8
196,00
Samsung Galaxy S8+
192,10
Androbench - random write
Smartphone Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Samsung Galaxy S9+
23,10
Samsung Galaxy S9
22,47
OnePlus 5T
20,10
Google Pixel 2
17,80
Google Pixel 2 XL
17,60
Samsung Galaxy S8
15,36
Samsung Galaxy S8+
15,23
LG V30
14,00

Samsung is een heel grote speler op de markt van flashgeheugen en zorgt er duidelijk voor dat zijn eigen telefoons ook van goede chips zijn voorzien. Ten opzichte van de S8-serie zijn vooral de random-writeprestaties verbeterd, waardoor de S9-serie in de Storage-test van PCMark een mooie voorsprong pakt.

Software

Samsung Experience op de Galaxy S9Samsung legt beide S9-toestellen met Android 8.0 in de winkels. Hoewel we het liefst versie 8.1 zouden zien, die eind vorig jaar uitkwam, zijn de verschillen tussen 8.0 en 8.1 niet enorm en zul je er als gebruiker niet veel van merken. Bovendien past Samsung Android naar eigen smaak aan met de Samsung Experience, iets dat in de volksmond nog steeds als TouchWiz bekendstaat.

Treble

Een van de grootste vernieuwingen in de software zit heel, heel diep onder de motorkap: Project Treble. Dat is de technische basis van Android Oreo, waarbij een scheiding is aangebracht tussen de diepe lagen van het besturingssysteem en het Android-framework dat daarbovenop draait. Voorheen was dat zo met elkaar verweven dat het upgraden van telefoons naar nieuwe Android-versies flink wat voeten in de aarde had, zeker omdat fabrikanten en chipontwerpers drivers en andere software eerst compatibel moesten maken.

Dankzij Treble moet dat laatste niet per se meer nodig zijn en dat is niet alleen goed nieuws voor fabrikanten die toestellen moeten ondersteunen, maar ook voor tweakers. Treble moet het namelijk ook makkelijker maken om de stock aosp-versie van Android naar telefoons te porten, iets wat notoir moeilijk is bij Samsung-telefoons met Exynos-socs. Sterker nog: het is een ontwikkelaar al gelukt om aosp te booten op de Galaxy S9, inclusief werkende camera, wifi en andere basisfeatures. Dit geeft geen garantie op een honderd procent werkende rom, maar nooit eerder wisten rom-ontwikkelaars in zo'n korte tijd al zoveel progressie te boeken bij een Samsung-telefoon. Ondersteuning voor Treble is verplicht voor toestellen die uitkomen met Android 8.0 of hoger.

Samsung Experience

Hoewel Samsung het ontwerpen en schrijven van software beter doet dan een paar jaar terug, zitten de S9's nog steeds tjokvol functies en opties, zoals we van Samsung gewend zijn. Het credo 'less is more' lijkt in Zuid-Korea niet bekend en het kan soms best moeilijk zijn om in dat oerwoud net die ene instelling te vinden die je zoekt. De zoekbalk in het instellingenmenu biedt vaak uitkomst.

Samsung Experience op Galaxy S9Samsung Experience op Galaxy S9Samsung Experience op Galaxy S9Samsung Experience op Galaxy S9Samsung Experience op Galaxy S9Samsung Experience op Galaxy S9Samsung Experience op Galaxy S9

Bixby

De bij de Galaxy S8 geïntroduceerde virtuele assistent Bixby vinden we ook op de S9 terug, met een paar nieuwe trucjes. Je kunt Bixby oproepen met een stemcommando (Bixby Voice), via een knop aan de zijkant van de telefoon (Bixby Home) of via de camera-app (Bixby Vision). Bixby Home is een feed van informatie die relevant moet zijn voor de gebruiker, zoals agenda-afspraken, informatie over de dagelijkse reis naar je werk, herinneringen enzovoort. Via Bixby Voice kun je vragen stellen en zaken regelen, zoals die herinneringen en afspraken die weer in Bixby Home verschijnen. Via Bixby Vision in de camera-app kun je zaken scannen of vertalen. Zo is het mogelijk om een tekst in beeld te nemen, bijvoorbeeld een informatiebord of een label, en die in een andere taal te vertalen. Ook kun je qr-codes scannen en het is mogelijk het etiket van een wijnfles te scannen om meer over die wijn te weten te komen.

Bixby op de Galaxy S9Bixby op de Galaxy S9Bixby op de Galaxy S9Bixby op de Galaxy S9Bixby op de Galaxy S9Bixby op de Galaxy S9Bixby op de Galaxy S9Bixby op de Galaxy S9

Die functionaliteit werkt aardig, maar is tegelijk een schoolvoorbeeld van het wiel opnieuw uitvinden. Bixby Home is een kopie van de Google feed, Bixby Voice lijkt op Google Assistant, het vertalen van tekst in beeld kan via Google Translate en wijn opzoeken kan met de app Vivino. Sterker nog: Bixby maakt gebruik van bijvoorbeeld Google Translate en Vivino om de functionaliteit aan te sturen.

Als je bestaande functionaliteit nabouwt, is het zaak dat je ook iets weet toe te voegen, en dat doet Samsung nauwelijks. Ondersteuning voor Nederlands zou bijvoorbeeld een mooie functie zijn, want Google Assistant heeft dat nog niet, maar ook Bixby spreekt geen Nederlands, waardoor je op Engels bent aangewezen. Voor alles wat Bixby doet, zijn er eigenlijk betere alternatieven voorhanden.

AREmoji's

Samsung is niet te trots om een idee van een concurrent over te nemen en dat is precies wat het gedaan heeft met AREmoji's, die duidelijk op Apples Animoji's zijn geïnspireerd. Net als bij die feature kun je met de camera je gezicht filmen en daar vervolgens een ander hoofd overheen leggen, dat dan wel jouw gezichtsuitdrukking volgt. Zo kun je praten als een konijntje of verschillende oufits digitaal op je hoofd projecteren, zoals we dat kennen van bijvoorbeeld Snapchat.

AREmoji op de Galaxy S9AREmoji op de Galaxy S9AREmoji op de Galaxy S9AREmoji op de Galaxy S9AREmoji op de Galaxy S9AREmoji op de Galaxy S9

Ook kun je een digitale avatar van jezelf maken. Hiervoor neem je simpelweg een foto van je gezicht en Samsung bakt er vervolgens een poppetje van. De gelijkenis is ronduit matig; de huidskleur en het haartype zijn nog wel oké, maar de vorm van het gezicht lijkt niet te worden meegenomen. Wel wordt de foto van je gezicht gebruikt als textuur op het poppetje. Heb je dus bijvoorbeeld een moedervlek, dan zie je die terug in je digitale avatar. Samsung gebruikt voor al deze functies de frontcamera en de tracking van je gezicht is niet zo best, zeker als je die vergelijkt met Apples Animoji's. Veel meer dan een gimmick is het niet.

Specificaties

Merk en productserie Samsung Galaxy S Samsung Galaxy S
Type S9 64GB S9+ 64GB
 
Besturingssysteem
Serie besturingssysteem Android 8 Android 8
Mobiel besturingssysteem Google Android 8.0 Google Android 8.0
Beeldscherm
Schermdiagonaal 5,8" 6,2"
Resolutie 2960x1440 2960x1440
Dots per inch 568dpi 531dpi
Relatieve schermgrootte 84,1% 83,6%
Schermtype Oled Oled
Invoermethode Touchscreen Touchscreen
Secundair scherm Nee Nee
Technische kenmerken
Cpu/soc Samsung Exynos 9 Octa (9810) Samsung Exynos 9 Octa (9810)
Aantal cores 8 8
Processorsnelheid 2,9GHz 2,9GHz
Geheugengrootte 4GB 6GB
Opslagcapaciteit 64GB 64GB
Geheugenkaart (mobiel) Micro-sd, micro-sdhc, micro-sdxc Micro-sd, micro-sdhc, micro-sdxc
Aantal sims Dual Dual
Simkaartslot 1 Nanosim Nanosim
Simkaartslot 2 Nanosim Nanosim
Sim2 gedeeld met micro-sd Ja Ja
Camera
Cameraresolutie 12Mp 12Mp
Diafragma f/1.5 - 2.4 f/1.5 - 2.4
Resolutie secundaire camera (achter) N.v.t 12Mp
Diafragma secundaire camera (achter) N.v.t F/2.4
Cameraresolutie (voor) 8Mp 8Mp
Camera-autofocus Ja Ja
Gsm-flitsertype Enkele led Enkele led
Ondersteunde videoresolutie 3840x2160 (4k) 3840x2160 (4k)
Stabilisatie Optische stabilisatie Optische stabilisatie
Verbindingen
Mobiele netwerk 2g - edge, 2g - gprs, 3g - hsdpa, 3g - hspa, 3g - hspa+, 3g - hsupa, 3g - umts, 4g - lte 2g - edge, 2g - gprs, 3g - hsdpa, 3g - hspa, 3g - hspa+, 3g - hsupa, 3g - umts, 4g - lte
Met wifi Ja Ja
5GHz-ondersteuning Ja Ja
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n
Met bluetooth Ja Ja
Bluetooth-versie Bluetooth 5.0 Bluetooth 5.0
Overige draadloze verbindingen Ant+, near nield communication (nfc) Ant+, near nield communication (nfc)
Gsm-connector 3,5mm, usb 3.1 (type-c, g1, 5Gbit/s) 3,5mm, usb 3.0 (type-c)
Accu en lader
Accucapaciteit (mAh) 3.000mAh 3.500mAh
Accutype Li-ion Li-ion
Accu verwisselbaar Nee Nee
Draadloos laden Ja Ja
Leveringsomvang
Meegeleverde gsm-accessoires Datakabel, headset bedraad, oplader Datakabel, headset bedraad, oplader
Uiterlijke kenmerken
Telefoonmodel Bar Bar
Invloeden van buitenaf Stofdicht, waterdicht Stofdicht, waterdicht
Ip-classificatie Ip68 stof- (volledig) en waterdicht Ip68 stof- (volledig) en waterdicht
Afmetingen, gewicht en kleur
Lengte 147,7mm 158,1mm
Breedte 68,7mm 73,8mm
Dikte 8,5mm 8,5mm
Gewicht (gram) 163g 189g
Kleur Zwart Zwart

Alternatieven

De Galaxy S9 en Galaxy S9+ kunnen rekenen op concurrentie van een aantal andere telefoons, die we hieronder behandelen. Bij telefoons waarvan net als bij de S9 twee modellen bestaan, noemen we er voor de overzichtelijkheid slechts een. Van de iPhone 8 bestaat een grotere versie en van de Pixel 2 ook.


Samsung Galaxy S8 Zwart

De grootste concurrent voor de Galaxy S9 is Samsungs eigen Galaxy S8. Voor een paar honderd euro minder krijg je een telefoon met hetzelfde mooie design en scherm, een camera die nog steeds heel goed kan meekomen, en een iets betere accuduur. Je levert in op camerakwaliteit bij weinig licht en op de luidsprekerkwaliteit, en je hebt niet de optie om er een tweede simkaart in te steken. Kies je voor de grotere +-versie van de S8, dan moet je het zonder de tweede camera van de S9+ stellen.

4 van 5 sterren
(55 reviews)

Apple iPhone 8 64GB Grijs

Apples iPhone 8 heeft misschien niet het gelikte design van de S9-serie of het mooie oledscherm, maar wel een zeer vloeiende gebruikservaring, een stevige behuizing en een goede camera. Ook is de vanafprijs lager dan bij Samsungs nieuwe topmodellen.

4 van 5 sterren
(16 reviews)

Apple iPhone X 64GB Grijs

Samsung is niet de enige die telefoons maakt met kleine schermraden. Als je het niet erg vindt veel geld uit te geven en niet gehecht bent aan Android, is de iPhone X met zijn snelle hardware, goede accuduur, vloeiende werking en goede dubbele camera zeker een alternatief. Geheugen uitbreiden is niet mogelijk en ook is er geen optie voor dualsim.

4 van 5 sterren
(24 reviews)

LG V30 (4GB ram) Blauw

LG's V30 is met zijn grote 6"-oledscherm en goede accuduur vooral een alternatief voor de S9+. Op absolute camerakwaliteit komt de V30 niet in de buurt van de S9+, maar je krijgt wel een unieke cameraset-up met een extra groothoeklens. Erg handig als je meer landschappen en gebouwen dan mensen op de foto zet. Ook is de V30 een stuk scherper geprijsd.

4.5 van 5 sterren
(5 reviews)

OnePlus 5T (6GB RAM, 64GB opslag) Zwart

Voor iets meer dan de helft van de prijs van een Galaxy S9+ koop je al een OnePlus 5T. Deze biedt ook een groot oledscherm met kleine schemranden, een vloeiende interface, dualsimfunctionaliteit, uitbreidbaar geheugen en een goede accuduur. De camerakwaliteit haalt het echter niet bij de nieuwste telefoons van Samsung, net als de kwaliteit van de luidsprekers. Ook is de 5T niet stof- en waterdicht.

5 van 5 sterren
(10 reviews)

Google Pixel 2 64GB Zwart

Google heeft eveneens een grote en kleine variant van zijn toestel in het assortiment. Google heeft de Pixel 2 en Pixel 2 XL niet uitgebracht in de Benelux, maar via grijze import of een ritje over de grens kun je ze eenvoudig bemachtigen. Op het vlak van snelheid, schermkwaliteit, accuduur en fotokwaliteit bij goed licht kunnen de Pixels zich prima meten met de S9-toestellen. Daarbij ben je verzekerd van snelle updates. Dualsim, een gekromd scherm en een dubbele camera bieden de Pixels dan weer niet.

4.5 van 5 sterren
(4 reviews)

Conclusie

Hoewel de Galaxy S8 en Galaxy S9 veel op elkaar lijken, is het gevoel dat we aan beide toestellen overhouden, behoorlijk verschillend. Toen de S8 uitkwam, had Samsung op vrijwel alle vlakken grote stappen gezet en flink vernieuwd. Zeker het verlengde scherm met de afgeronde hoeken gooide hoge ogen. De S9 is op vrijwel alle vlakken een betere telefoon, maar omdat de verbeteringen zo incrementeel zijn, roept hij niet direct dezelfde bewondering op.

Dat is niet helemaal passend, want Samsung heeft met de Galaxy S9 en Galaxy S9+ wel twee van de beste Android-telefoons van dit moment in handen. Ze liggen fijn in de hand, hebben prachtige schermen die in vrijwel alle omstandigheden goed afleesbaar zijn, sterk verbeterde luidsprekers die nu ook stereo weergeven, een van de beste camera's die je in een smartphone zult vinden, vooral voor fotograferen bij weinig licht, en krachtige hardware die een vloeiende gebruikservaring oplevert. Tel daarbij op de mogelijkheid om óf geheugen uit te breiden óf een tweede simkaart in te voegen en de aanwezigheid van een 3,5mm-jack, en je hebt twee telefoons die bijna elke checkbox afvinken die je maar op je wensenlijst kunt hebben.

Het grootste manco van de Galaxy S9 is dat de Galaxy S8 ook een groot deel van die checkboxen afvinkt en op het moment van schrijven tussen de 250 en 300 euro goedkoper is. Dat is een forse meerprijs voor een iets betere camera, iets betere luidsprekers, een handiger geplaatste vingerafdrukscanner, dualsimfunctionaliteit en een jaar langer ondersteuning. Heb je op dit moment dus een Galaxy S8, dan is er geen goede reden om over te stappen. Kom je van een oudere telefoon en ben je op zoek naar iets nieuws, dan verdienen de Galaxy S9 en S9+ een plekje in je overwegingen. Maar vergeet dan ook hun voorgangers niet; wij denken dat sommigen ook heel tevreden zullen zijn met de Galaxy S8 en driehonderd euro extra in de portemonnee.

Lees meer

Reacties (362)

362
330
139
15
0
141
Wijzig sortering
Gezien de minimale verbeteringen zou ik bijna zeggen dat elk jaar een nieuw flagship uitbrengen te snel is. Investeer dit liever in support en ondersteuning naar je huidige flagship die pas een jaar oud is en nu alweer 300 euro minder waard..
Ik ben het wel met je eens, voor de consument zou dit inderdaad beter zijn.

Echter verliest Samsung als ze dat zouden doen marktaandeel, omdat (helaas) een groot aantal klanten in de doelgroep van de S-serie het nieuwste willen hebben, en als je twee jaar lang niet een nieuwe high-end telefoon uitbrengt, geef je de concurrentie twee jaar de tijd om een "nieuwere" high-end telefoon uit te brengen. Het is voor Samsung enorm belangrijk elk jaar een S-serie telefoon uit te brengen om hun klanten, reputatie, en marktaandeel te behouden in dat segment. Zeker om tegen de iPhone te concurreren, waarvan wel gewoon elk jaar een nieuwe telefoon uitgebracht zou worden als Samsung 2 jaar zou wachten.

[Reactie gewijzigd door unilythe op 23 juli 2024 19:55]

Ik wou al zeggen, ik zou dat echt niet willen! Bovendien kun je zelf gewoon bijv de S8 kopen en (zoals ik) de S9 vervolgens overslaan.

Nu lijkt dit sowieso geen upgrade vanaf de S8, ik wacht dus op de Note 9 met hopelijk in het scherm gebouwde fingerprint reader, dat zou echt de volgende grote innovatie zijn waar ik op zit te wachten.

Dat de accuduur minder is dan de S8 vind ik overigens ook ontoelaatbaar, nee zeker voor deze prijs is dit er eentje om te skippen, of je nu op een S7 of S8 zit. Beter wacht je dan op de Note 9 of de S10.
Ik was een paar weken terug bezig met een nieuw toestel, en vond het prijsverschil van ruim 300 euro inderdaad te veel om voor de S9+ te gaan, i.p.v. de S8+ te kopen.
Nou ben ik sowieso wel van het kopen van de "voorlaatste" generatie telefoons om de prijs maar dit vond ik wel echt hardcore gezien ik breed genomen het gevoel had 2x hetzelfde toestel vast te hebben.
Inderdaad, deze upgrade rechtvaardigt echt die 300 euro niet en voor die meerprijs krijg je nog een slechtere accuduur ook. Ik snap die score van 8.5 ook niet zo, het is echt oude wijn in nieuwe zakken.
Je kan niet blijven verbeteren als je al op een hoog niveau zit. Het voordeel elk jaar een nieuw toptoestel uit te brengen is dat het vorige model dan aanzienlijk goedkoper wordt. Zeker als er maar minimale verbeteringen zijn dan is dit alleen goed voor de consument.
Anoniem: 583079 @aval0ne22 maart 2018 11:38
Als het nieuwe toestel een excuus is om de ondersteuning van het oudere model snel te stoppen, is dat uiteraard niet goed voor de consument die vindt dat hij geen nieuw toestel nodig heeft.
Ik word wel een beetje moe hoor van dat gezever over ondersteuning. Een collega van mij heeft een S4 en die kreeg nog security updates. Hoeveel jaar wil jij doen met een telefoon en nog support krijgen? 10?

Ik heb een S8+ en vorige week de nieuwe Android gekregen. Ik zie het verschil amper. Zolang er security updates uitkomen en je kunt alles draaien is het toch goed?
Anoniem: 583079 @mkools2425 maart 2018 20:39
Er zal nu en dan nog wel eens een security update komen, dat kan best maar dat zijn dan bijvoorbeeld zaken die door Google ontwikkeld werden en gemakkelijk uitgerold kunnen worden, zonder veel testen.
Samsung bijvoorbeeld is niet snel met security updates en geeft de meeste telefoons duidelijk minder dan twee jaar security updates: https://mobile.twitter.com/SecX13/status/968225118517452800

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 583079 op 23 juli 2024 19:55]

Het gaat toch niet alleen maar om security updates.

Vaak zitten er bugs in waarvan je hoopt dat ze worden opgelost maar dan blijkt dat er geen updates meer uitkomen.

Vervolgens zit je dus opgescheept met die bugs.

Je zou haast denken dat ze dat express doen zodat je sneller overstapt op het nieuwere model.
Een S7 haal je nu al voor 340 euro, een S8 voor 450.
Een S8 voor 450, excl btw dan?
S8 heb je niet voor 450 euro, niet nieuw en inclusief BTW in ieder geval. Laagste PW prijs is 545 momenteel. Waarmee ik niet wil pretenderen dat dat ook echt de laagste prijs is maar daar nog eens 100 euro onder ga je niet zomaar dat toestel voor krijgen...

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 23 juli 2024 19:55]

Heb je daar ook op doorgeklikt? Ik kom op een Ebay pagina uit waar hij gewoon 529 euro moet kosten namelijk.

Ook leuk met garantie om op deze manier aan te kopen trouwens.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 23 juli 2024 19:55]

Je moet de kortingscode invullen
Waarom wordt de reactie van brammetje geminned? Er zijn zat andere merken die prima goedkopere telefoons aanbieden dan samsung.

[Reactie gewijzigd door Mschrijver88 op 23 juli 2024 19:55]

Als je elk jaar een nieuw toestel zou nemen, dan zou ik je gelijk geven.
Meeste mensen nemen om de 2 jaar een nieuw toestel, en dan is het best een leuke stap.
Van een Galaxy S6 of S7 naar een galaxy S9 is toch prima?
De huidige toptoestellen zijn goed genoeg om minimaal 3 jaar mee te gaan. Alleen die software!

Dus eigenlijk zijn iPhones goed genoeg als je een telefoon langer dan 18 maanden gebruikt en een veilig en up-to-date OS belangrijk voor jou is.
Ik weet het wel. Dit is een Samsung onderwerp, en Samsung fans zijn het niet met me eens. Het verbaast mij eerder dat het nog niet is gedownmod.
Mooie review. Heb de S9+ sinds afgelopen vrijdag maar helaas wel een probleem met het scherm: Bij weinig omgevingslicht met een lage schermhelderheid lijkt zwart (of bijna zwart) echt niet goed te worden weergegeven. Alsof er teveel compressie wordt toegepast in de afbeelding of het filmpje, maar op mijn S7 is het effect bij dezelfde content niet zichtbaar. Ook in omgevingen met meer licht en hogere schermhelderheid is het effect op mijn S9+ bijna niet te zien, maar 's avonds gaat dit toch echt wel irriteren. Gezien de reacties hier zie ik inderdaad geen spoken en hebben meer (of alle?) S9+'s hier last van. Leek me toch goed om hier even te melden, mocht je overwegen deze te kopen.

Edit: In dit filmpje is op 4:15 goed te controleren of het effect op andere S9+'s ook zichtbaar is.

[Reactie gewijzigd door NeLiZu op 23 juli 2024 19:55]

Inderdaad niet handig van Samsung.

Hier het verschil, let op de bovenste rij: https://abload.de/img/dscf6326p6uc2.jpg
En hier het probleem in aktie, let op de kastjes rechts: https://forums.androidcen...s-img_20180317_181257.jpg

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 23 juli 2024 19:55]

Ik heb zo vermoeden dat dit met de hdr settings te maken heeft.
Ik denk dat samsung hdr niet goed heeft afgesteld wat in begin ook bij sommige tv was.
Een maat van mij had een sony en bij hem was ze ondertiteling te helder maar ik had weer nergens last van.
Als dit het probleem is kunnen zit dit verbeteren met een update.
Ik hoop ook dat het software is wat met een update nog verbeterd kan worden. Heb er in ieder geval nog een foto van gepost in het Tweakers S9 ervaringen topic van mijn eigen scherm met een Samsung achtergrond waar het effect ook goed zichtbaar is. Daar wel wat andere Tweakers die het effect ook herkende, dus ben toch bang dat het voor nu 'normaal' is.
Anoniem: 483372 @NeLiZu23 maart 2018 14:45
Ja maar ik denk dat het in de HDR zit probeer het eens uit te zetten HDR en kijk dan een filmpje als het blijft is het als nog wel ergens in de software dat het probleem er is geloof ik graag.
Maar misschien een oplossing voor je probleem nu is gewoon hdr uit.
Het is ook bij afbeeldingen/achtergronden (niet alleen bij film dus). Dus zou best software kunnen zijn, maar niet iets wat je zo aan of uit (HDR) kan zetten voor zover ik weet.
Heb de zelfde probleem ook daarom terug gestuurd morgen krijg ik een nieuwe binnen hopelijk zonder dat probleem want de s9 van mijn vrouw heeft dat probleem niet dus het kan aande scherm liggen en dit is natuurlijk niet acceptabel voor zo een duur toestel.
Ik begreep van anderen dat de S9 er ookgeen last van heeft, maar de S9+ wel. Zou je kunnen laten weten of je (vervangende) toestel een S9+ is en of je nieuwe toestel dan beter of hetzelfde is? Alvast bedankt.
Ja het is een s9 plus morgen laat ik het weten als het probleem blijft gaat dit exemplaar ook meteen retour want het is zeker niet bruikbaar zo zeker niet in een donkere ruimte.

[Reactie gewijzigd door ati77 op 23 juli 2024 19:55]

Net de nieuwe s9 Plus na gekeken wat ik vandaag hebt ontvangen helaas met de zelfde scherm probleem dus deze gaat ook retour. groot kans dat dit bij alle s9 Plussen zit raar want de s9 is gewoon prima. onbegrijpelijk dat dit vervelende bug wel bijde plus aanwezig is kijk ervaring is waardeloos zo.wel is er app screen balence genoemd die lost de problemen aanzienlijk op maar black is dan niet echt deep black meer.maar je kan wel fatsoenlijk een video bekijken dus voor mensen die de s9 Plus gaan houden proberen waard. nu hopen dat dit snel opgelost wordt want nu is het gewoon een waardeloos toestel echt slecht van Samsung en onbegrijpelijk.
Ik was er al bang voor, maar dank je voor het melden.
Vorige week ook even een S9 in mijn handen gehad.
Even naast mijn oneplus 5 gelegd en volgende conclusie kon ik maken.

- Toestel is zeer vlot, maar snelheidsverschil tov de op5 is miniem.
- Opstarten van bvb candycrush: 0,3-0,5 sec trager op op5.
- Edge scherm is niet zo fijn omdat het keyboard letters plaatst op de afgeronde kant en zijn dan iets moeilijker te bedienen.
- Wat ik niet begreep:
graphics op op5 zagen er veel scherper uit dan op S9(zelfs op de verschillende resoluties).

Dus zelf niet 100% onder de indruk.
We hebben er op 't werk eentje voor development (android app dev.) en er lijken flink wat bugs in te zitten, met name in de GPU drivers, iig op de Exynos variant. Het probleem treed sowieso op in bepaalde RenderScript operaties. We zien dit in onze eigen apps maar ook in apps van anderen.

Ik zou er met een grote boog omheen lopen, iig tot de boel gefixed is. Tot die tijd is een SG8 een betere keuze.
Anoniem: 636113 @Yelti22 maart 2018 15:14
Ik denk dat je vooral ziet wat je wilt zien:

https://youtu.be/HANhNxmSck0

S9+ aanzienlijk vlotter in gamen dan de 5T. Nergens wordt er over graphics gerept zoals jij beweert. Spoort ook niet met de snellere GPU die er in de S9 zit vergeleken met de 5t.

En het is niet zo dat het scherm het niet kan renderen want die is helemaal aanzienlijk beter dan op de 5t.
Ik heb niks gezegd over game prestaties, enkel dat het beeld scherper op de oneplus 5(geen T versie) is.
Ik ben geen Android fan. Maar ik moet wel zeggen dat ik het heel slim van Samsung vind om de koptelefoonaansluiting nog steeds te behouden en niet mee te doen aan de notch-mode. Mooi dat de onderkant van de telefoon symmetrisch is met de bovenkant. Jammer dat men niet de ruimte gebruikt heeft om de vingerprintscanner daar te zetten.

Als het toestel op iOs zou kunnen draaien zou ik hem zeker prefereren boven mijn iPhone 8+
Ik verbaas me erover dat de accu duur van de S9(+) iets minder is dan zijn voorganger. Ja capaciteit is gelijk gebleven (rare keuze overigens want het toestel is wat groter) maar de nieuwere SOC scheen zuiniger te zijn?
AuteurWoutF Hoofdredacteur @Mrjraider22 maart 2018 08:31
Dat verbaasde mij ook. Daarom zijn we alle instellingen nagelopen en hebben we de tests meerdere malen gedraaid. Resultaat blijft hetzelfde.
Hebben jullie ook de S8(+) opnieuw getest met Android 8?
Dat is een zeer goed punt, volgens mij komt het namelijk mede door Oreo. Iedereen die ik ken met een S8(+) heeft een redelijke achteruitgang in battery life gehad na de update (ook na de eerste paar dagen). Dat staat dus buiten een graduele achteruitgang door slijtage. M.n. de hier niet geteste standby tijd zou ook flink geraakt zijn (tot wel 5% per uur, ipv max 3).
Of het aan Oreo ligt of Oreo i.c.m. Samsungs software is een tweede, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat ditzelfde probleem niet bij de S9 zou spelen.
Waarom niet ook de standby tijd testen. Juist daarin zou Oreo veel beter zijn. Lijkt me cruciaal als je een conclusie wil trekken over battery life in de praktijk.

Overigens is s8 met android 7 en s9 met 8.0 testen iets met appels en peren.

Een betere battery life verwachten terwijl prestaties gemiddeld 30% hoger liggen met een scherm dat helderder kan ontgaat me.

Op dezelfde clocksnelheid zal de s9 waarschijnlijk wel langer meegaan dan s8. Het is gewoon een keuze van samsung om voor prestaties te gaan ipv battery life. Niet terecht dat battery life dan als negatief punt wordt genoemd zonder de betere prestaties als positief te noemen. (ook al zijn er nog weinig apps die de extra power al nodig hebben).
AuteurWoutF Hoofdredacteur @smokey22 maart 2018 12:56
PCMark is daar een goede test voor. We zien vaker dat telefoons die een hogere performancescore hebben, lager scoren op de accutest .En vice versa. In dit geval is de performanceverbetering een heel stuk kleiner dan de achteruitgang in accuprestaties.

Standbytijd testen hebben we heel vaak geprobeerd, maar is enorm moeilijk om goed uit te voeren. Er zijn softwarematig en qua hardware en netwerk zoveel variabelen, dat we het niet voor elkaar kregen om consistente resultaten te produceren.
Ik verwacht dat de standby testen erg lastig is en erg veel tijd kost. Het is moeilijk om hier altijd precies dezelfde situatie te schetsen en heeft niet per se veel met werkelijke batterijduur te maken.
Zo heb ik een Xiaomi Mi A1 een tijd op mijn tafel laten liggen met wifi aan en voor voice verbonden met het mobiele netwerk (prepaid simmetje er in), gmail laten syncen maar verder niet veel, en die telefoon heeft het zo'n 10 dagen uitgehouden voordat hij over kritieke batterijstatus ging zeuren. Indrukwekkend, maar waarschijnlijk niet indicatief van hoe lang hij het bij werkelijk gebruik uit houdt. Bovendien denk ik niet dat Tweakers de mogelijkheid heeft om een toestel even 10 dagen los te laten liggen. Een kortere tijd testen en dan het percentage verschil aangeven is ook niet ideaal want dat percentage hoeft niet accuraat te zijn.

Het scherm dat helderder kan weet ik ook niet of dat nou zoveel uit zou maken. De schermen worden namelijk ingesteld om exact even helder te zijn. Dan zou het dus al moeten zijn dat dat scherm dat helderder kan bij die instelling ook minder efficiënt gaat zijn? Ik weet er niet genoeg van om het met zekerheid te zeggen maar het lijkt mij niet heel waarschijnlijk. Dat Android 8.0 er iets mee te maken zou kunnen hebben lijkt me logischer inderdaad.

Wat betreft de clocksnelheid, dat is tegenwoordig eigenlijk niet meer echt aan de orde omdat chips als ze niet zwaar belast worden flink omlaag geklokt worden (of er zelfs naar andere zuinige cores overgeschakeld wordt). Die hoge topsnelheid wordt dus alleen onder volle belasting gebruikt.
Kan dit te maken hebben met de hogere nits waarde? Is de capaciteit op papier gelijk of gedaald?
AuteurWoutF Hoofdredacteur @gubyan24 maart 2018 09:30
Accutests worden allemaal op 250 cd/m2 gedraaid.
Right, en op papier hebben ze de zelfde accu's. Kijken jullie ook naar allerlei processen die draaien? Zijn daar nog verschillen in die iets kunnen verklaren? Imap accounts wel of niet aan? Dat soort kleine stroomvretertjes?
AuteurWoutF Hoofdredacteur @gubyan26 maart 2018 09:26
Natuurlijk :) Telefoons staan in een testconfiguratie, dat betekent dezelfde accounts ingesteld, dezelfde syncopties, etc...
Oke, dan lijkt de enige "conclusie" dat de mobiele cpu of OS het verschil maakt.
Het scherm is wat groter en kan wat feller. Wellicht zijn zulke kleine hardwarematige verschillen wel oorzaak van de iets mindere accu? En kan je bijna zeggen dat het gelijk is gebleven.
Voor zo ver ik lees zijn de schermen even groot gebleven?
Ik kan nergens teruglezen : zijn de tests uitgevoerd bij 1080p of 1440p resolutie?
AuteurWoutF Hoofdredacteur @mohf22 maart 2018 12:57
Standaardsettings.
Anoniem: 636113 @WoutF22 maart 2018 09:22
Van de S9+ is hij gek genoeg wel verbeterd ten opzichte van de S8+, maar niet de S9... Ben dus blij met mijn S9+.

https://youtu.be/1jMnpHtK1Zg

https://youtu.be/a6kLLqPPi1c

https://youtu.be/gBEbuFyuJaI

Ik wil wel graag toevoegen dat ik je score wederom erg karig vind. Misschien dat je de S9+ wel op waarde weet te schatten. Het kan namelijk niet zo zijn dat de S9+ dezelfde score als de S8+zou krijgen, aangezien het toestel op elk vlak is verbetert en met name de grootste pijnpunten van de S8+ heeft aangepakt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636113 op 23 juli 2024 19:55]

Zo werkt het niet met score beoordeling. Iedere nieuwere versie is beter. Als dan het cijfer mee omhoog moet , zouden we nu 12en en 14 als cijfer uit moeten delen.
Onzin. Als een toestel op alle pijnpunten is verbetert hoort hij niet dezelfde score te krijgen, maar een iets hogere score. Met jouw redenatie kan een nieuw toestel dus nooit een 10 krijgen, want er is altijd ruimte voor verbetering?
Er is idd altijd ruimte voor verbetering, vandaar dat iedere nieuwere versie beter is. Dat zeg je net zelf al. En dan zou volgens jou ook nog eens iedere keer het cijfer mee moeten groeien. Totaal onlogisch natuurlijk.
Het gaat toch ook om de prestaties van de telefoon op het moment dat hij uit is?
Prestaties van een S7 waren toen het toestel uitkwam indrukwekkend, nu niet meer.

-edit-
Allemaal al verteld

[Reactie gewijzigd door coob op 23 juli 2024 19:55]

Hoezo onzin? Er is ook een jaar verstreken waarin er weer vanalles is gebeurd op technologisch vlak. Ja, er zijn dingen verbeterd, maar dan zou hij op een gegeven moment een 10 krijgen (wat al niet mogelijk is) en dan kan je niet meer verbeteren in jouw verhaal.
Enigszins off topic, maar dat een 10 nooit zou kunnen is op zich eigenlijk al onzin. Een 10 betekent niet dat er niks meer verbeterd kan worden...
Het probleem als je zegt dat je geen 10 geeft omdat er altijd ruimte is voor vebetering is dat je (als je met halve punten werkt) dan effectief een 9,5 het hoogst mogelijke punt maakt. Maar... als er nooit iets meer dan 9,5 mogelijk is, dan kun je de 9,5 dus óók pas geven als een product niet meer verbeterd kan worden! En daarna de 9, de 8,5, de 8 enzovoorts...
Met andere woorden, je moet het idee 10=perfect los laten, het is gewoon het hoogste cijfer op je schaal maar wil niet zeggen dat het nooit meer verbeterd kan worden. Het is op dat moment het beste. Een 8 van nu kun je ook niet vergelijken met een 8 van 2 jaar geleden. Dus waarom zou dat voor een 10 anders zijn?
maar dat een 10 nooit zou kunnen is op zich eigenlijk al onzin. Een 10 betekent niet dat er niks meer verbeterd kan worden..
Als je een schaal tot 10 hebt, dan kun je toch ook niet hoger scoren? Als er dan nog verbetering mogelijk is, dan is er blijkbaar ook wat op te merken geweest aan het toestel en is de 10 gewoon onterecht, aangezien je met een 10 (in een schaal tot 10) aangeeft dat deze op alle vlakken geen steken laat liggen. Dan spreek je dus jezelf tegen, als je een 10 geeft, maar toch punten voor verbetering ziet, maar kan aan mij liggen.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 19:55]

Nee dat is het punt dus juist... Een 10 betekent niet dat er geen verbetering mogelijk meer is, het is puur de maximale subjectieve waarde beoordeling die je kunt geven.
Zodra je zegt dat een 10 alleen voor perfectie is en eigenlijk dus nooit gegeven kan worden heb je effectief een schaal tot 9,5. Maar dan heb je daar hetzelfde probleem.

Om het makkelijker te maken, misschien moeten we een schaal tot 10,5 maken? Dan kunnen we de 10,5 perfectie noemen die nooit bereikbaar is.
Eigenlijk zou je dan dus af moeten stappen van becijfering, het verschilt ook per persoon hoe een product (zoals een smartphone) bevalt. Iedereen heeft daar zijn of haar eigen mening over, eigenlijk is het dan net als bij referenda, het is niet te versimpelen tot een cijfer.
Daar ben ik het mee eens ja... Cijfers zeggen eigenlijk weinig, mensen kunnen veel beter op zijn minst even de conclusie lezen (liever natuurlijk de hele review), alleen dat al vertelt je veel meer dan een cijfer.
..deleted

[Reactie gewijzigd door spyro op 23 juli 2024 19:55]

Ik snap dat je graag je mening wilt laten blijken, maar moet dat zo vaak hier en op hardware.info (https://nl.hardware.info/...conclusie#comment-1025859) deed je precies het zelfde. Één keer aangegeven dat je het er niet mee eens bent is wel genoeg lijkt me ;)

[Reactie gewijzigd door REDSD op 23 juli 2024 19:55]

Die cijfers zijn releatief tov de tijd natuurlijk. Althans, tijd in de zin van huidige technische stand van zaken. Als vandaag een S8 zou worden beoordeeld zouden de cijfers lager zijn. Dat is ook inzichtelijk als je naar oudere tests van toestellen kijkt. Er is vast ergens een test te vinden waarin een S2 of een iphone 3 of een droid razr of een nokia 6303 een hele hoge score krijgt, misschien zelf ergens een 10. Toch denk ik niet dat je overweegt op grond van die hoge testscores een van die telefoons te kopen. Het enige verschil is dat de tijdspanne tussen S8/S9 wat kleiner is. De score is relevant op moment van testen maar wordt snel old news.
Zouden ze hier met wat software updates niet een stapje kunnen gaan maken? Moet bijna wel gezien de betere SoC.
Kan wel denk ik. Optimalisaties; maar dat scheelt misschien enkele minuten en zal geen merkbare winst opleveren. Tenminste dat vermoed ik.
Vooralsnog heb ik altijd binnen 2 jaar een nieuw toestel gekocht voor het einde van mijn contract, omdat het verschil tussen de oude en de nieuwe hardware qua performance erg groot was.

Ik heb bijna 2 jaar terug een S7 edge gekocht voor bijna 800 euro en ik moet zeggen dat ik op dit moment geen enkele behoefte heb om een nieuwe telefoon te kopen. De telefoon ziet er als nieuw uit en presteert uitstekend. Het is voor mij een werk telefoon (GSuite) en word echt uren intensief gebruikt per dag, maar op een iets kortere accuduur na, nog steeds een prima gebruikservaring.

Als ik de verschillen vergelijk met een s8 en een s9 zijn de belangrijkste waarneembare verschillen (voor mij in het gebruik) de camera, maar dan ook weer niet zo extreem dat ik direct een ander toestel zou willen kopen, de snelheid van het laden van applicaties en bestanden is ongetwijfeld sneller, maar niet significant. Ik vind voor mij zowel de s8 en s9 te weinig bieden, om de s7 aan de kant te leggen.

Overigens is voor mij, omdat de telefoon veel voor werk gebruikt word, een belangrijk argument voor een ander toestel, het update beleid. Het duurt toch wel erg lang steeds voor security updates worden aangeboden door Samsung. Dit houd mij ook tegen om een volgende keer nogmaals een Samsung toestel aan te schaffen.

Dit is voor mij dan ook de enige overweging om wellicht toch een nieuw toestel aan te schaffen, ondanks de nieuwstaat van mijn huidige telefoon. De officiel software ondersteuning stopt binnenkort, Samsung geeft aan nog steeds updates te zullen verstrekken, maar garandeerd niets. Dit zet voor mij de deur op een kier voor de Google Pixel (uit hebberigheid en functionaliteit) of een degelijke Nokia (rationeel), vanwege het updatebeleid.
Anoniem: 457607 @71528922 maart 2018 15:27
Het is volstrekt normaal om een produkt te gebruiken zolang als de levensduur en bruikbaarheid er is. Het voortdurend nieuw, duur spul kopen wat razendsnel afgeschreven wordt is in maar een belang, die van de fabrikant.

Tijd om die gekte los te laten na de eerste 10 jaar aan smartphones.

Ik vind het gewoon bijna beledigend om een Pixel als goed update beleid te zien. Ze moeten zich kapotschamen om op te scheppen over, wat, 2 jaar? 3 jaar?
Het is inderdaad volstrekt normaal om een product te gebruiken voor de reele levensduur en bruikbaarheid. Alleen ontwikkelden de apps zich dusdanig de afgelopen jaren dat een telefoon met hogere prestaties bijzonder gewenst was.

Het was dus niet alleen in het belang van de fabrikant, maar ook in mijn belang als gebruiker. Op dit moment is die balans voor mij gekanteld en is de vervanging meer in het voordeel van de fabrikant.

Ik heb de Google Pixel en Nokia's niet bestempeld met een goed update beleid, maar beter als Samsung.

Google Pixel wordt 3 jaar voorzien van updates. Dat is een jaar langer dan de officiale ondersteuning van Samsung. 3 jaar past beter bij de reeele gebruiksduur, maar 4 jaar zou wenselijker zijn. 2 jaar is gewoon absurd. De telefoon zal voor het gros van de gebruikers na 2 jaar nog prima bruikbaar zijn.
Anoniem: 457607 @71528922 maart 2018 16:29
Eens dat het vroeger meer nodig was dan nu, vandaar mijn opmerking over de eerste 10 jaar.

Ik vind 3 jaar idd nog steeds veel te weinig. De meeste high-end phones krijgen een 2e leven en gaan daardoor al snel richting 5 jaar of nog langer. De hardware kan dit tegenwoordig aan, software is een kunstmatige beperking die we niet zouden moeten accepteren.
Ik hoop dat hij flopt niet omdat het Samsung is maar alle high-end telefoons. De prijzen zijn niet normaal meer.
Misschien moet je maar eens afstappen van het idee dat high-end telefoons voor iedereen betaalbaar moeten zijn. Net zoals "high-end" auto's, kleding en huizen enkel een beperkt publiek bestemd zijn is het logisch dat telefoons dit ook volgen. Zolang er maar genoeg keuze is in ieder segment en in iedere prijsklasse is dit loze kritiek.
Ik zie het verband niet tussen high end en elk jaar duurder worden. Als ik 3 jaar geleden een telefoon kocht van 500,- dan was deze in alle opzichten minder dan een toestel dat nu de helft kost.

Het lijkt er wel op dat je alleen maar extra betaald om de zakken van de fabrikant te vullen.
Fabrikanten zijn geen liefdadigheidsinstellingen. Ieder bedrijf probeert zijn zakken te vullen.
"Ik wil het beste zonder er het meest voor te betalen". Tja, ik wil ook een Tesla/Ferrari/Jaguar, maar heb er geen geld voor, maar ik ga de bedrijven niet belachelijk maken omdat ze zo veel geld vragen voor hun topproduct.
Anoniem: 457607 @aval0ne22 maart 2018 15:01
Het is niet helemaal loze kritiek. High-end stond nog niet lang geleden voor een eurootje of 500 a 600. We kruipen nu richting het dubbele. Er zijn veel mensen die iedere 2 a 3 jaar high-end kopen, en die zijn keer op keer weer duurder uit. Er zit een grens aan die oprekking.
Ja en dus? Je kan nog altijd high end kopen voor 500 euro. Ik zie het probleem helemaal niet.
Anoniem: 457607 @aval0ne22 maart 2018 22:30
Je weet dat ik doel op highest-end, de flagships.
Dual-sim is bij mijn weten uniek in de flagship-klasse. Voor wie dat nodig heeft is het de meerprijs al waard.
Inderdaad eindelijk ! Nooit begrepen waarom mijn 102 Euro China phone wel dual sim heeft en een high end flagship niet.
Omdat er zeer weinig mensen nood hebben aan een dual sim in de Westerse markten.
Bij mij op het werk kijken mensen raar op als ik zeg dat er 2 simkaarten inzitten.
Ik denk dus dat heel veel mensen die weten dat het kan, en liever met 1 dan 2 telefoons rondlopen, dus waarop baseer je je stelling?
Persoonlijk denk ik, als ik in mijn omgeving kijk, dat het overgrote deel van de bevolking aan 1 sim genoeg hebben. De meeste telefoonbezitters gebruiken hun telefoon als telefoon: berichtjes sturen en email lezen en af en toe een spelletje. Voorheen was een argument dat je een dualsimtelefoon over de grens kan gebruiken voor een tijdelijk prepaid-bundeltje, zodat je goedkoper kan bellen/data kan gebruiken, maar aangezien steeds meer providers standaard een EU-bundel hebben, denk ik dat dit argument steeds minder belangrijk wordt.
Waarom zou je met 2 telefoons rondlopen? Die paar werkenden die dat doen zijn niets tegenover de massa die met 1 telefoon genoeg heeft.
Dat is heel eenvoudig. Operators willen dat niet. En omdat veel toestellen via operators verkocht worden, hebbe noperators macht. Die zeggen dan: "als jullie een dual-sim uitbrengen in ons land dan promoten we jullie toestellen lekker niet."

Ik weet dit van een marketingmanager bij een telefoonfabrikant (wel lang geleden, toen ging het nog om het kunnen gebruiken van een toestel als er geen SIM in zat. Mocht ook al niet van de telco's...)

Misschien dat die macht nu tanende is, omdat steeds meer mensen retail kopen?
Ik zal wel de uitzondering zijn , ben zowel in Europa als Azië en dan is een sim een must
De Mate 10 Pro heeft het ook.
Oneplus heeft het al jaren :) En dat kan je bijna flagship phone gaan noemen tegenwoordig :+
Mijn HTC U 11 heeft het ook.
En de S6, S7 en S8 hadden ook een dual sim variant.
Niet echt uniek ;)
Ik heb meer dan een jaar een dual sim S7 gehad. Ze zijn er wel, alleen worden niet altijd in NL verkocht.
Anoniem: 979365 @borft23 maart 2018 11:08
Alle s7 modellen ondersteunen DUAL SIM. Alleen je sim slede waar in europa, 1 sim en 1 sd card in kan...moet je vervangen voor de slede met dual sim (uit china halen), of creatief je plastic aanpassen zodat er in de slede 2 sims kunnen.
De moto Z2 Force heeft het ook. Die ondersteunt verder 2de sim icm uSD kaart. Altijd handig.

[Reactie gewijzigd door NTwoO op 23 juli 2024 19:55]

Dank voor deze review mooi stukje.

Dat de S8 nu een stuk goedkoper is is uiteraard logisch. De S8 is al bijna een jaar oud en ook de S9 is over een jaar gezakt richting de prijs van de S8 nu etc.

Dat een achterkant van een telefoon gevoelig is voor vinger vegen vindt ik zelf niet echt een negatief punt. Je zou dan nog eerder kunnen melden in de positieve punten dat deze telefoon nog een headphone jack heeft!!!
Veel mensen steken de telefoon in een beschermende cover met screenprotector - zeker dit soort dure en kwetsbare hardware. Dan maakt het ook weinig uit dat ze van oorsprong gevoelig zijn voor krasjes of vingerafdrukken.
Klopt, maar dat betekend ook dat het weinig uitmaakt dat hij er mooi uitziet, en hadden ze hem net zo goed van het goedkoopste materiaal kunnen maken.
Voor mij had dat niet uit gemaakt. Ze hadden de rest van de behuizing best goedkoper mogen maken zolang de hardware maar het nieuwste van het nieuwste is. Het enige dat ik normaal gesproken zie van mijn telefoon is de voorkant; het scherm. Hoe de telefoon er voor de rest uit ziet maakt mij minder uit.

Overigens wil een goedkopere, minder mooie behuizing niet zeggen dat de smartphone daar kwetsbaarder van wordt. In tegendeel; een plastic achterkant (mits gemaakt van het juiste soort plastic) is veel beter in staat om klappen op te vangen dan metaal en glas. Bovendien is het eenvoudiger en goedkoper te repareren.
Ja en dan maakt het meteen niet meer uit dat ze mooi en dun zijn...

Persoonlijk vind ik die hoesjes maar niets, als een telefoon voor een redelijk bedrag te repareeren is, gebruik ik liever geen bescherming.
Een dikke telefoon zal ook kwetsbaar zijn en een hoesje nodig hebben. Dan wordt het helemaal belachelijk dik.
Daarom wil bijna iedereen toch liever een dunne telefoon.
Maar een telefoon met een verwosselbare achterkant en een scherm wat niet te duur is om te vervangen, heeft dat allemaal niet nodig.

Ik weet dat het niet heel realistisch meer is met de huidige telefoons, maar laats heb ik nog een nieuw scherm + behuizing op een LG G4 gezet voor 25euro. Dat kost netzoveel als een bescherm hoesje.
Heb alleen de screenprotector op m'n Mate 10 Pro... Denk niet dat een hoesje iets helpt met vallen, als die valt is die toch goed kapot met zo'n glazen achterkant lijkt mij :P
Daar vergis je je in. Een hoesje beschermt de glazen achterkant absoluut wel. Natuurlijk zijn er scenario's te bedenken waar dat niet lukt, maar uit ervaring weet ik dat een hoesje van 2 euro uit China al een wereld van verschil kan maken tussen wel of niet breken van de achterkant. Zelfs het scherm wordt er door beschermd als het hoesje voldoende uitsteekt aan de voorkant!
Ik kan je verzekeren dat mijn Otterbox Strada cover mijn S7 Edge erg goed beschermd. Ik heb mijn smartphone al op verscheidene manieren laten vallen. Dankzij de cover is het nog als nieuw 2 jaar later.
Het klopt dat de S9 ook gaat dalen in prijs. Maar als je je geld NU uit geeft dan is de S9 de meerprijs op het eerste gezicht voor mij niet waard. Dit terwijl dat bij de overgang van S7 naar S8 wel zo was. Zo beoordeel ik de S8 dan ook als een grotere stap voorwaarts dan de S9.

Mijn advies zou, als je toch op zoek bent naar een high-end Samsung; Koop een S8 of, als je die al hebt, wacht op de S10.
Ik vind persoonlijk die headphone jack geen gemis. Mijn iPhone X heeft 'm niet en ik heb 'm nog niet 1x gemist.

Voor hardlopen gebruik ik een Bluetooth headset, verder wordt er een compatibele bedrade headset meegeleverd. Nu snap ik dat sommige mensen geinvesteerd hebben in een goede, dure headset en dan opeens met een adaptertje moeten gaan lopen en dat dat vervelend is. Maar die headphone jack discussie geldt zeker niet voor iedereen.
Op diezelfde manier vind ik die vingervegen wel een negatief punt (waar mijn telefoon overigens ook last van heeft... de metalen achterkant heeft toch nog steeds mijn voorkeur!)
Maar dat is met alles wat op een telefoon zit. Denk aan FM radio, voor simmige mensen is dat gewoon iets wat ze willen hebben.

Hoe meer er op een telefoon zit, hoe meer selling points ;)
Tegenwoordig met die massale hoeveelheid data (en unlimited abbo’s) stream ik gewoon radio, betere kwaliteit dan FM. Mis zelf de headphone jack ook niet. Het mini koppel stukje die Apple erbij levert zit gewoon standaard aan m’n headphone kabel. Was toch al een kabel, dus 2cm erbij of eraf maakt geen donder uit. Vind de hele headphone jack discussie echt onzin. Maargoed.
Ik heb deze maand mijn headset gemold, en dus geen antenne. Gebruik nu bluetooth headset met radeio streaming. Maar alleen de radio kost mij nu al 1.5GB per maand.
Zal niet voor iedereen gelden,

maar ik zit in de avond in bed, of op de bank wel eens lekker met me telefoon iets te kijken via oortjes omdat of iemand slaapt of iemand tv kijkt en die wil ik niet storen.
Maar dan kom ik zelf tegen het probleem aan dat ik niet kan opladen en muziek luisteren tegelijk zonder dat ik bluetooth oortjes moet aanschaffen.

En dus tegen de avond dat mijn telefoon bijna leeg is en het tijd wordt om hem op de oplader te zetten, kan ik geen gebruik maken van de meegeleverde oortjes of huidige koptelefoons die ik al met Jack heb.

opladen op andere momenten van de dag zijn er bijna niet ivm werk + niet thuis/in de buurt van stroom zijn.

Voor mij zou een dubbele lightning voor 1x jack en 1x lightning verloop wel handig zijn. Helaas is die er niet :)

Al met al, wel erg tevreden over de nieuwe Iphones , maar die Jack blijf ik voorlopig nog missen zolang Goede bluetooth oortjes nog te prijzig zijn.

Je gaat al gouw richting 150-200 euro om een lekker muziekje + accuduur uit die krengen te krijgen.

[Reactie gewijzigd door dfbt op 23 juli 2024 19:55]

Ik snap je punt. Hupske biedt een mooie oplossing.
Je kan ook je oplaad regiem veranderen. Er is vast overdag wel een moment dat hij kan laden (helemaal nu telefoons zo snel zijn opgeladen). Tevens veiliger i.v.m. brandgevaar.
Op mijn werk ben ik overdag eigenlijk heel de dag bezig en niet in de buurt om op te laden. In de avond sporten erbij of gewoon wat andere activiteiten en je komt zo op het punt om toch tegen de avond aan op te laden. ik heb een tijdklok op mijn oplader gezet :D. Hij laad op vanaf 10 uur en stopt met stroomgeven om 2 uur in de nacht en voor de weekenden heb ik dit uitgezet. En laad ik overdag op
Werkt eigenlijk helemaal super naar zin :)

[Reactie gewijzigd door dfbt op 23 juli 2024 19:55]

Dus jouw oplossing is you are charging it wrong???
grappig dit probleem. De HTC touch diamond had ook geen koptelefoonaansluiting in 2009 ongeveer. en toen zaten we ook met verloopjes naar opladen en koptelefoons etc.

https://en.wikipedia.org/wiki/HTC_Touch_Diamond

Daarna is iedereen weer overgestapt op twee aansluitingen, dus de vraag is eigenlijk waarom men het nu nogmaals probeert.
Ik snap je punt, maar heb bij mijn telefoon zelden < 30% aan het eind van de dag. Ondanks toch heavy usage.
Het zal voor iedereen anders liggen.
Ik gebruik mijn telefoon veel om in te bellen naar werkpc's etc.
Heavy usage, daarnaast kom ik thuis heb ik pakweg nog 30-35% maar dan ga ik ook nog eens sporten of wat anders, kom ik daarvan thuis zit mijn Iphone toch echt op 15-25% en die moet ik dan toch echt opladen wil ik de volgende dag gebruik maken plus dat ik nog diezelfde avond een lekker uurtje gebruik maakt van Youtube/Netflix/Spotify etc . Dan zie je de percentages ook wel omlaag vliegen :D
Bij mij doet de combinatie scherm aan + GPS gebruik (Flitsmeister bijv.) wel veel.

Vroeger ook met Spotify + Bluetooth + muziek luisteren, maar met de nieuwste Bluetooth versies en een zuinige draadloze headset (W1 chip) doet dat haast niks meer.
Die verloop kabeltjes zijn gewoon te koop. Zodat je kan laden en muziek kan luisteren tegelijk.
Nou ik zal je even helpen.

Bekijk de volgende link:
https://www.amac.nl/catal...esult/?q=Rockstar&catid=2

Ontopic:
Qua hardware doet de Pixel 2 het dus beter als ik de tabellen mag geloven. De kale Android daarvoor aan te wijzen?
Overigens vind ik het ook nog apart dat de grijswaarden aardig afwijken.
Ha lol!.

Dit wist ik echt niet, dat dit er al was :D

Ondanks dat, opnieuw 40 euro ertegenaan gooien vind ik nog steeds een minpunt :)
En deze dingen werken legit goed zonder dat ik bang ben dat mijn batterij, oplader, koptelefoons stuk gaan door stroom of iets dergelijke ?
Mijn garantie vervalt volgens mij als ik geen apparatuur gebruik die is goedgekeurd zonder Apple certificaten dacht ik.
Ik gebruik zelf een zelfde adapter, nog nooit problemen meegehad!
Ik zou het knap vinden als apple kan zien dat ik ooit randappratuur heb aangesloten zonder certificaten waardoor mijn garantie zou verdwijnen. Sterker nog dan zou elke set earphones zonder apple certificaat ook de garantie doen verdwijnen?
Niet ieder toestel is hetzelfde.
Ik heb vertrouwen in het team van Tweakers dat zij echt wel goede spullen gebruiken om deze metingen uit te voeren. Dat iets negatiefs wordt gezegd over een toestel wat jij blijkt te hebben betekend niet dat ze ook meteen fout zitten ;)
Je mist het niet omdat je het niet kan gebruiken, dan ga je ook automatisch niet denken aan een headphone jack ;) En je gaat automatisch aanpassen op gebreken van de smartphone.
Voor het bedrag dat je ervoor moet neerleggen zou je je niet moeten aanpassen op gebreken.
Mijn vorige telefoons hadden allemaal wel een headphone jack, gebruikte ik het ook niet. Maar ook dat zal voor iedereen wel weer anders zijn.
Het overgrote deel van de gebruikers hebben geen boodschap aan vingervegen want zij hebben een case, skin, hoesje of whatever om hem te beschermen.
De mensen die hun Phone vandaag de dag nog naked gebruiken zijn schaars, of het zijn de mensen met oude toestellen waarbij evt schade niet echt meer een issue is.

Nog niet 1 persoon gezien met een iphone X zonder bescherming.
Ik heb mijn iPhone X zonder hoesje in gebruik. Vind het altijd erg zonde om een mooie telefoon in een (over het algemeen) lelijk hoesje te steken.

Overigens haal ik er altijd wel hoesjes bij voor als ik een feestje heb o.i.d., met een drankje op glijdt ie toch wat eerder uit je hand.
Heb er met mijn iPhone X wel spijt van, die is toch wat gladder EN kwetsbaarder door de glazen achterkant. Inmiddels een aantal krasjes op de achterkant en zelfs 2 lichte op het scherm. Wat betreft materiaal vond ik de iPhone 7 toch een stuk fijner. Die had na een jaar helemaal geen krasjes (al heb ik die soms ook maandenlang in een hoesje gehad).
Geluidskwaliteit is al niet echt meer een issue. Bluetooth 5.0 is daarbij ook nog eens super zuinig.
Kan je de in ieder geval nergens achter blijven hangen met een kabel!
Ja want draadloos ansich is geen voordeel? Zo'n irritante kabel die overal achter blijft haken en na verloop van tijd kapot gaat bij de connector waarna je moet hopen dat hij vervangbaar is?
Wat een trainwreck van een comment. :'(
Denk dat het eerder jouw probleem is dat je geen verloopkabeltje wilt gebruiken.
Daarbij speel ik zelf liever via Airplay (om maar een voorbeeld te noemen) mijn muziek af op mijn high end Onky receiver met High end Driade zuilen. Via Wifi heb je geen issues met bandbreedte dus kan de muziek op de hoogste kwaliteit doorgestuurd worden.

Maar onderweg bijvoorbeeld kan Bluetooth voor het huis/tuin/keuken gebruik prima zijn en er zijn zelfs hele goede Bluetooth 5.0 koptelefoons uit die qua bandbreedte zo goed zijn dat je echt goed moet luisteren om überhaupt het verschil te horen met bekabeld.
Dat zeg ik ook niet. Ik geef alleen aan dat er niet alleen maar nadelen kleven aan een bluetooth koptelefoon zoals WGACA stelt.

Verder leuk dat je een dure bedrade koptelefoon hebt. Zou zomaar een Beats By Dre kunnen zijn, die zijn ook duur ;)

[Reactie gewijzigd door Sluuz op 23 juli 2024 19:55]

Je zei dat je een dure koptelefoon hebt, niet een goeie. Er staat ook niet voor niks een emoticon achter mijn comment.

[Reactie gewijzigd door Sluuz op 23 juli 2024 19:55]

Ach, deze deze telefoon heeft ook nog een knop voor Bixby, dat staat ook niet bij minpunten :-)
“Hoewel de Galaxy S8 en Galaxy S9 veel op elkaar lijken, is het gevoel dat we aan beide toestellen overhouden, behoorlijk verschillend“, samen met de 300 goedkoper zijnde s8 slaat voor mij de nagel op de kpo. Net als bij de iphone 8 heeft samsung een telefoon met de s8 die wel duurder is, maar zijn meerprijs echt niet kan verantwoorden.


Het is mijn inziens dan ook niet interessant om voor deze telefoon te gaan en te wachten op de volgende iteratie en nog even met de s8 verder te gaan. De score vind ik erg hoog, maar droog gezien blijft het natuurlijk een erg goede telefoon, al vind ik het als iphone gebruiker een gemiste kans om apple niet te volgen met de prijsverhoging en zo zieltjes te winnen.

[Reactie gewijzigd door matthewk op 23 juli 2024 19:55]

Samsung maakt imho dezelfde fout als Apple. Een in vergelijking tot het verleden marginaal verbeterd toestel proberen te verkopen tegen een - in vergelijking tot het verleden - astronomische prijs.

Hierdoor zullen steeds meer gebruikers gaan nadenken of het nog wel zinvol is om te upgraden. Zeker vanaf een S8 is het eigenlijk waanzin om dat te doen, maar zelfs met een S7 (welke ik heb) komt bij dit soort bedragen de vraag 'wat ga ik erop vooruit' wel heel prominent naar boven.

Het antwoord is - tenminste voor mij - dat deze verbeteringen veel te miniem zijn om zo'n bedrag te rechtvaardigen. Hij is ongetwijfeld iets sneller en heeft de nieuwste Android versie, maar wat kan ik met dit toestel wel wat ik met m'n S7 op kwalitatief nagenoeg dezelfde wijze en op bijkans dezelfde snelheid niet kan?

Zowel de verbeteringen aan hardware als software (nieuwe Android versie) beginnen dusdanig marginaal te worden dat een peperdure upgrade steeds moeilijker te verantwoorden wordt.

Dit geldt overigens ook voor Apple.
Ik ben het helemaal met je eens, dit is hetzelfde als van de s7 naar de s8, het is allemaal marginaal 'Beter' maar vooral veel duurder. De echte reden om een nieuwer toestel serieus te overwegen is vanwege de updates en ondersteuning. En dat is eigenlijk te gek voor woorden en word naar mijn mening gewoon gebruikt om de nieuwe toestellen te pushen. Zou dat probleem er niet zijn, zou ik gelijk weer een S7 kopen, puur omdat de verschillen mij veel te marginaal zijn om het prijsverschil te verantwoorden.
De echte reden om een nieuwer toestel serieus te overwegen is vanwege de updates en ondersteuning. En dat is eigenlijk te gek voor woorden en word naar mijn mening gewoon gebruikt om de nieuwe toestellen te pushen.
Je hebt helemaal gelijk! Maar dit valt natuurlijk vrij simpel op te lossen door een custom rom, en dat is voor leden van Tweakers toch geen probleem? Ik heb ook een S7 en zodra samsung stopt met updates gaat XDA gewoon verder. Ik zie echt geen reden om op dit moment mijn S7 te vervangen voor een nieuw toestel.
Custom rom is juist de reden om deze S9 te kopen ipv de S7 of S8, Treble zorgt ervoor dat je niet een gestripte stockrom krijgt, maar een AOSP.
Het punt is dat ik al een S7 Edge heb en dat ik geen reden zie om de upgrade te maken naar de S9.

Als je nu in de markt bent voor een nieuw toestel is het een ander verhaal al blijven de prijzen van deze smartphones erg hoog.
Ik zit nog met een S6 en twijfel tussen de batterij vervangen na 2,5 jaar of een nieuwe kopen. Een S9 gaat het voor mij sowieso niet worden vanwege de aanschafprijs, maar wel een met project Treble waarschijnlijk.
Samsung maakt imho dezelfde fout als Apple. Een in vergelijking tot het verleden marginaal verbeterd toestel proberen te verkopen tegen een - in vergelijking tot het verleden - astronomische prijs.
Vandaar dat Apple een verkoopsrecord heeft gevestigd met de iPhone X? Die "fout" zullen ze nog wel willen maken dan.
Ach, het zal nog wel even werken. Maar voor de langere termijn ontstaat er wel degelijk een probleem.

Google maar op 'iphone x sales'.

Natuurlijk, Apple verdient nog steeds bakken met geld aan dit apparaat. Maar de verkopen vallen wel fors tegen, en dat is absoluut een trendbreuk. Waarbij Apple nog het probleem heeft dat haar basis qua aantal producten vrij smal is. Om de winstgevendheid van de onderneming te continueren zijn én hoge prijzen én hoge verkoopaantallen nodig. En aan dat laatste begint het nu wel te schorten.
Nu moet je natuurlijk wel ook de iPhone 8 en 8s meenemen, die zijn namelijk tegelijk announced.
Ik denk dat iPhone gebruikers langer op hetzelfde apparaat blijven, hierdoor kunnen ze marginaal betere apparaten uitbrengen, en er zullen altijd mensen zijn die upgraden. Als je nog op een 6 zat, upgraden mensen misschien naar de 8 of X. Ik zit zelf op de 6s, die werkt nog echt geweldig (!), dus ik zal de komende jaren nog niet upgraden. Maar als ik dan behoefte heb aan een upgrade, wacht ik tot de volgende release cycle van Apple en upgrade ik naar die of eentje eerder.
Natuurlijk, Apple verdient nog steeds bakken met geld aan dit apparaat. Maar de verkopen vallen wel fors tegen, en dat is absoluut een trendbreuk. Waarbij Apple nog het probleem heeft dat haar basis qua aantal producten vrij smal is. Om de winstgevendheid van de onderneming te continueren zijn én hoge prijzen én hoge verkoopaantallen nodig. En aan dat laatste begint het nu wel te schorten.
Apple heeft de iPhone 8 en de iPhone X tegelijk uitgebracht. De 8 is nog net te betalen, de X totaal niet. Het is dus niet meer dan logisch dat de 8 het veel beter doet! Zelf zou ik liever een 7 hebben, die heeft een metalen achterkant. Dat draadloos laden is een zinloze optie. Je moet je telefoon precies op de juiste plek neerleggen, en je verstookt 3x zoveel stroom om 'm op te laden.
Anoniem: 457607 @alexbl6922 maart 2018 14:37
Wat mij steekt bij zowel Samsung als Apple is dat ze daadwerkelijke bruikbaarheid niet substantieel verbeteren of zelfs verslechteren.

Grote pijnpunten als accuduur, robuustheid, levensduur, repareerbaarheid worden allemaal niet verbeterd en soms zelf verslechterd. Ik zie dat als de basis van een mobiel. De nadruk ligt te veel op design en gimmicks met een matige toegevoegde waarde.
Nog nooit zo lang gezocht naar aanhalingsteken sluiten :o
De score vind ik erg hoog, maar droog gezien blijft het natuurlijk een erg goede telefoon, al vind ik het als iphone gebruiker een gemiste kans om apple niet te volgen met de prijsverhoging en zo zieltjes te winnen.

Ook relevant is dat dit de Europese edtie is en dus geen Qualcomm SD845. Zoals Tweakers laat zien is er maar weinig performance vooruitgang in de nieuwe Exynos chip. Als je echter bij Anand kijkt kun je deze zelfde S9 editie vergelijken met het SD845 reference platform de QRD. Je ziet de SD845 véél beter presteren met name op graphics.

Ik wacht dus met smart op een review van de Amerikaanse editie van de S9 (met SD845), om te kijken of daar het beeld anders is. En dan hoop ik dat men eens wat anders neemt dan enkel de PR-bench Geekbench.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.