Teardown: camerasensors Samsung Galaxy S9 hebben verschillende lay-out

De twee verschillende camerasensors die Samsung toepast in exemplaren van zijn Galaxy S9-smartphone blijken een verschillende lay-out te hebben. Beide hebben dram, maar de positie en type van het dram verschilt.

Sommige exemplaren van de Galaxy S9 hebben de Sony IMX345-cameramodule, terwijl andere de Samsung S5K3L3SX aan boord hebben. De kenmerken van beide camerasensoren komen overeen, maar een teardown van TechInsights laat zien dat de lay-out van beide cameramodules verschilt.

Waar Samsung een standaard dram-pakketje op de achterkant van de isp heeft geplakt, heeft Sony vermoedelijk een custom dram-module gebruikt en die tussen de isp en de contact image sensor geplaatst. Om de ruimte op te vullen, heeft Samsung naast het dram een dummy geplaatst zodat die ruimte niet leeg bleef: het dram is namelijk kleiner dan de isp.

Het dram in de cameramodule maakt het mogelijk tijdelijk beelden op te slaan, wat de functie Super Slow Motion faciliteert. Daarmee kan de S9 0,2 seconden aan video opnemen met 960fps. Sony had zo'n cameramodule zelf al gemaakt voor zijn Xperia XZ Premium en XZ1-modellen van vorig jaar, in de vorm van de IMX400. Het dram heeft een capaciteit van 1GB. De verschillen in lay-out hebben geen gevolgen voor de functionaliteit van de camerasoftware: beide ondersteunen Super Slow Motion op dezelfde manier. Samsung gebruikt al jaren twee verschillende camerasensors in zijn Galaxy S-modellen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

10-04-2018 • 08:10

61 Linkedin

Reacties (61)

61
57
33
0
0
17
Wijzig sortering
Ik heb het idee dat (goede) mobiele camera sensoren maken niet zo moeilijk is ; veel OEMS gebruiken bijvoorbeeld Sony sensoren. Het verschil in software is echter groot; dat wordt pijnlijk duidelijk door Sony toestellen te vergelijken met bijvoorbeeld die van Samsung/Google. Ik zou me dus niet al te druk maken om de sensoren. Die zullen wat prestaties ontzettend dicht bij elkaar zitten. Wat de software er vervolgens mee doet is een stuk belangrijker tegenwoordig.
Het blijkt dus juist heel moeilijk zo’n sensor te maken. Alleen Sony kan het... met de software maken de OEM’s het verschil en halen sommige het onderste uit de kan... maar makkelijk is het niet.
Samsung kan het duidelijk ook, dat onderschrijft het artikel waar we op reageren ;)
Niet in hetzelfde volume, maar toegegeven Samsung is op de goede weg.

@andreetje Was die zo geweldig ? Wellicht dat ze nog werk te doen hebben bij Nokia ?

Zit de Sony IMX258 in en die is duidelijk gericht om de mid level budget markt. Geen high end module.

[Reactie gewijzigd door kdeboois op 10 april 2018 10:07]

Ja klopt. Maar de Nokia 8 wordt als high end gepresenteerd. Ik had best 2 tientjes bij willen betalen voor een sensor als in de Galaxy S9 ;)
Op het gebied van camera software heeft Nokia nog wat te doen inderdaad.

De telefoon maakt goede foto's, maar wel met de Google camera software.
Dat is toch prima? Als ze je niks laten betalen voor hun camera app, en je gewoon de google app kan gebruiken. Kunnen ze die "restprijs" stoppen in andere onderdelen/bouwkwaliteit.
Impliceert het gebruik van de Google app niet dat het word geupload naar Google photos? Als dat het geval is zou ik liever een kwalitatief mindere app gebruiken.
Dat was natuurlijk een beetje gechargeerd :) Waar ik op doel is dat er met de fysieke beperking van de sensoren nu eenmaal veel eerder tegen beperkingen aan loopt waardoor software (nabewerking) een veel grotere rol speelt dan bij grotere camera's waar ruimte is voor grotere sensoren/glas. Zoals hier eerder genoemd, vind ik de vergelijking tussen de BB one en de Pixel een goed voorbeeld van hoe belangrijk software is geworden voor mobiele fotografie. Daar nu juist zit nog de grootste verbetering. (betere beeld algoritmes, interpretaties van het uitlezen van de sensor etc etc.) Of de verbetering zit wellicht in meerdere kleine sensoren (P20 pro?). We gaan het zien. :)

[Reactie gewijzigd door WouterL op 10 april 2018 09:14]

De hoofdsensor in de P20 Pro is juist extra groot, 1/1.7". Da's twee zo groot als die van de Samsung S9 of iPhone X. Daarom is de low light performance van de P20 Pro ook zo geweldig.
Het vergelijk ging natuurlijk in op systeemcamera's en spiegelreflex ; dan zijn de sensoren gewoon 'klein'.
Systeemcamera's en spiegelreflex camera's zijn meteen bovenkant van de markt. Maar vergis je niet, 1/1.7" is dus meer dan de helft groter dan de 1/2.3" sensor die in de meeste compactcamera's wordt gebruikt tegenwoordig. De 4/3 en APS-C sensoren in systeemcamera's zijn dan weer 4-8 keer groter dan die 1/1.7". Maar even om aan te geven dat dit echt wel een flinke stap is voor een smartphonecamera.
Omnivision kan het ook.

In mijn oude OnePlus 2 zaten prima Omnivision modules. Ik vind ze beter dan de Sony's in mijn huidige Nokia 8.
Dat kan ik alleen maar beamen. De standaard camera app op mijn One Plus 3 maakt prima foto's, maar niet meer dan dat. Sinds ik de Google camera port van de Pixel 2 gebruik, maakt diezelfde camera echt sublieme foto's in alle omstandigheden. Puur door de hdr+ functie in de google camera app.
Ik heb inderdaad dezelfde port op mijn LG v30. Een wereld van verschil, zeker de low-light algoritmes van Google zijn subliem.
Waar kan ik die port vinden? Ik overweeg deze te installeren op mijn OnePlus 5T
Wat ik me dan afvraag is of de performance van deze camera's wel hetzelfde is. En zo niet, hoe weet je dan welke cameramodule je krijgt? Voor veel mensen is het toch een essentieel onderdeel van de mobiele telefoon geworden en dan wil je wel gewoon weten wat je koopt, lijkt me.

Ik wist ook niet dat ze dit bij eerdere S-toestellen ook deden.

[Reactie gewijzigd door Hoppa! op 10 april 2018 08:20]

Het feit dat je dit niet wist, zegt toch genoeg?
Dat zegt toch helemaal niets? De meeste mensen hebben geen doos vol Galaxy S9 van verschillende productiebatches om mee te vergelijken. Ze kunnen hoogstens een handvol toestellen van vrienden vergelijken. En zelfs dan betwijfel ik of je die kan overtuigen om samen een reeks vergelijkbare foto's in variabele situaties (fel licht, dim licht, portret, panorama, ...) te maken.
Dat zegt toch helemaal niets? Ik heb namelijk maar 1 Samsung S7. Geen tweede met een andere sensor om mee te vergelijken. Dat ik, min of meer, tevreden ben over de resultaten van mijn telefoon op het gebied van kiekjes, wil niet zeggen dat een andere met een andere module het niet beter doet.
Dat is heel slim van Samsung, je wil nooit afhankelijk zijn van één leverancier, zelfs niet binnen je eigen concern.
De vraag is of dat de rede is, met genoeg onderdelen zijn ze zonder problemen afhankelijk van 1 leverancier (zichzelf).
Ik neem aan dat de holding toch wel weet hoe de afdelingen functioneren en kan eventueel extra geld inzetten mocht het financieel mis gaan.
Het heeft niet alleen maar voordelen. Er kleven ook risico's aan om feitelijk verschillende types door elkaar te gebruiken. Daarom is het logischer dat dit komt doordat er gewoon niet genoeg leverbaar waren door de eigen partij.
Zolang ze kwalitatief hetzelfde zijn lijkt me dit niet zo'n probleem toch?
Bij vorige galaxies was het net ook zo, en terwijl mensen altijd een grote iets van maken, kwalitatief zijn ze gelijk.

Een sensor is natuurlijk een belangrijke factor in beeld kwaliteit, maar is niet de enige.

Kijk naar de BB Key one, zelfde sensor als de Pixel OG, maar kwaliteit van de foto's is vele malen slechter.
Mijn maat heeft netzoals ik een S7, hij heeft een isocell sensor en ik de Sony. Ik vind zijn camera persoonlijk in wat donkere omstandigheden contrastrijkere foto's maken. Ik zou dus liever een isocell sensor hebben gehad.
Geen probleem, zolang de kwaliteit maar hetzelfde is. Kan me voorstellen dat het moeilijk is voor één fabrikant om genoeg sensoren te produceren om aan de vraag te voldoen.
Eigenlijk zou het vermeld moeten worden welke camera module in het telefoon zit. Zodat je zelf kan kiezen. Hoewel dit qwa kwaliteit misschien niks uit maakt, vind ik dat je die keuze mag hebben omdat je zo ff min 900 euro neer telt.
voor die 1% van de mensen die het weten.

En die 25% van de mensen die het weten die het ook nog echt iets uit maakt.

Zolang het verschil marginaal is zie ik hier geen reden voor.
Wat een onzin zeg. Het zou helemaal niet vermeld moeten worden.
Je koopt geen bouwpakket waarmee je een Samsung Galaxy S9 in elkaar kan zetten, maar een kant en klaar product. De fabrikant belooft je bepaalde specificaties aan te bieden, maar hoe ze dat doen is hun zaak.
Maar jij wil natuurlijk dat in het vervolg dat elke chip en elk onderdeel die gebruikt wordt gespecificeerd wordt op de doos. Of liever in een aparte bijsluiter?
En dat bij elk apparaat dat je koopt, zodat je precies kan uitzoeken welk exemplaar je moet hebben.

|:( 8)7
Samsung gebruikt al jaren twee verschillende camerasensors in zijn Galaxy S-modellen.
Waardoor de nieuwswaarde van dit artikel daalt. Het zou wat zijn, Als Samsung dat niet meer zou doen, maar dat zou of minder telefoons op launch betekenen of 1 partij moet massaal uitbreiden om aan de vraag te voldoen.
Daarmee kan de S9 0,2 seconden aan video opnemen met 960fps
Hmm. Slechts 0,2 seconden. Daarmee is '960 fps' minder imposant dan het feature suggereert...
0,2s @ 960FPS resulteert in een clip van 32s @ 30FPS. Is het dan wel imposant?
Niet echt. Mijn telefoon doet 1080p@240 fps, maar houdt dat vol totdat de opslag vol is.
(Dat duurt dus even, met 480 MB/min en 256 GB).
Ja, dit is 4 maal sneller. Maar 0.2 seconden is zo kort dat je de opname niet eens kunt starten en dan bijvoorbeeld iets laten vallen (zodat het breekt).
Dit klinkt meer als een '960 fps!!!!!!' feature tickbox op de doos.
Volgens mij heb je nog geen 960fps beelden gezien als je dit zo aangeeft.
Zelfs voor die 0,2 seconden vind ik het mooie filmpjes. Ik heb er zelf een aantal gemaakt, maar je kunt hier ook een hoop voorbeelden vinden:
https://www.youtube.com/results?search_query=sony+960+fps
Ben je niet blij met je camera dan, dan was je toch sowieso al terug gegaan? En nu ineens omdat het op een website staat heb je er grote problemen mee... 8)7
Misschien is zelfs de 'mindere' camera nog steeds ontzettend goed. Het gaat denk ik om het principe dat iemand anders, die evenveel voor dezelfde telefoon betaalt, een (nog) betere camera krijgt.
Het gaat mij er om dat mensen gewoon helemaal niks missen, om er dan op gewezen te worden dat het DRAM op je camera anders gemonteerd zit, en de eerste reactie: ik ga de telefoon terugbrengen. Wie hou je eigenlijk voor de gek? Ze weten niet eens wat ze missen, want er is niks te missen. Waarom dan zo achterlijk doen? Samsung doet het al jaren en ik heb nooit iemand gehoord. Dat lijkt mij een goed teken toch? Maar als Draco mij hier kan vertellen wat hij mist, dan zou ik hem misschien begrijpen! :)
Ik ben het ook wel met je eens, daar niet van. :P Het klopt ook wat je zegt, soort van placebo effect: 'oh ik denk dat mijn camera slechter werkt omdat die anders is'. Terwijl het verschil misschien zo klein is, dat het niet eens te zien is. Als het uberhaupt te zien is.
Kan ook verkeerd gaan.
LG G6 schijnt ook 2 verschillende camera's gebruikt te hebben bij de wide angle versie.
Als je de 'verkeerde' hebt wordt er minder scherpere foto's gemaakt.

"LG G6 Wide Angle camera with 2 versions and the one has poor image quality!"
Ja maar dit doet Samsung dus al jaren en het heeft heel veel voordelen voor hun. Ze kunnen sensors kopen en hoeven deze zelf niet te maken, minder risico en Sony staat bekend om zijn kwaliteit. Kosten worden gedrukt. Aan de andere kant als Sony opeens niet kan leveren, hebben ze gelukkig hun eigen fabriek draaien met Samsung sensor. Feit dat ze het al jaren doen en goed gaat is een zeer goed teken. De camera's van Samsung zijn alleen maar beter geworden en nu ik dit artikel lees vind ik dat nog niet eens zo heel raar. Ze hebben immers veel met andere sensoren gewerkt en zodoende ook van hun fouten geleerd!🙏 Samsung gebruiker, altijd fan geweest van foto's die een iPhone kon maken. De S9 kan werkelijk voor de gemiddelde gebruiker perfecte foto's maken en komt qua software dicht op Apples gebied te liggen.
Ja mensen zijn heel bang iets tekort te komen.
Het is natuurlijk wel een klap geld wat je uitgeeft voor dit high-end toestel waar de camera een van de grote verkoop punten is. Had het om een andere fabrikant van een speaker gaasje gegaan was het niet nieuwswaardig geweest.

Bij een budget toestel verwacht je wel eerder dat er onderdelen worden gekocht van verschillende aanbieders maar het zal wel met de vraag en verkrijgbaarheid te maken hebben.
Hoe dan ook, vooralsnog zijn er geen berichten dat er kwaliteitsverschil is (is ook geen grondslag voor).

[Reactie gewijzigd door DukeBox op 10 april 2018 09:12]

Precies ja.
Bij een vorig model waren er ook 2 sensors gebruikt. Ook 1 van Sony en 1 van Samsung.

Toen was er ook meteen een storm in een glas water. Uiteindelijk ontliepen deze 2 verschillende sensoren elkaar nauwelijks tot niet.
Wat lastiger is is wanneer er verschillende socs worden gebruikt. Bijvoorbeeld de Exynos en Snapdragon in de S5. Je had met de snapdragon een stuk meer keuze in ROMs.
SoC was wel een groter verschil maar staat ook op de doos en is per afzetmarkt bepaald. De camera is voor zover bekend compleet random.

Neemt niet weg dat de verschillen net als voorgaande jaren zo miniem zijn dat het eigenlijk geen verschil maakt. Als ze de chip hetzelfde hadden gemonteerd en op beide Samsung zetten had er nooit een haan naar gekraaid.
tijden zijn veranderd, snapdragon heeft juist sinds ongeveer de s7 tot nu de s9, minder ROMs maar ook pas heel lang later root, de exynos modelen vanaf de s7 al vanaf de dag dat ze op de markt zijn, tevens met roms heb je extreem veel voor exynos nu, terwijl voor snapdragon de markt klein is door een locked bootloader al sinds de s7

[Reactie gewijzigd door vooviro op 10 april 2018 09:39]

Niet mee eens. De Exynos chips is slecht- of ongedocumenteerd, althans voor niet-fabrikanten.

Ik wacht nog steeds op een officiële LineageOS rom. Snapdragon chips zijn gewoon goed gedocumenteerd, dat is een feit.
Hoor je mij ook niet zeggen, het enige waar er dus op exynos geen of weinig support voor is is lineage/aosp, en daar blijft het ook bij, kijk nu maar eens op xda naar roms voor bijvoorbeeld de s8 en dan snapdragon en eyxnos, dan zul je duidelijk groot verschil zien waarbij de exynos vrijwel drie keer het dubbele aan roms heeft

voor de s9 plus tevens zo, je ziet nu al root, nu al kernels, terwijl er voor snapdragon nog niks is, terwijl er zelfs voor de s9 exynos versie al een aosp rom is dankzij treble!

[Reactie gewijzigd door vooviro op 10 april 2018 10:36]

Tja als het je opvalt dan is het zo goed je recht om hem te vervangen. Je hebt er immers net zo veel voor betaald. Ze hadden het gewoon moeten vermelden.

Net als dat je bij iPhone's soms een exemplaar had met een gelig scherm ipv wit. Dit was ook alleen merkbaar als je hetzelfde model naast elkaar ging leggen.
Alleen was het bij Apple zo dat er daadwerkelijk verschil zat in prestatie, bij deze S9 is dat niet het geval. Beide camerasensoren zijn hebben dezelfde specificaties en leveren dezelfde kwaliteit. Alleen als het blijkt dat er een degelijk verschil zit tussen de sensoren qua prestatie dan pas kan je concluderen dat de klant de chip mag laten vervangen. Alleen op het feit dat er een andere chip in zit geeft de klant niet het recht om deze te laten vervangen aangezien de specificaties volledig overeenkomen met de geadverteerde specificaties. De klant wordt dan dus niet voorgelogen.
Wie weet heb je nu wel "de slechtere" module ;)
De vraag is welke de slechtere is....
Er is vast wel een programma waarmee je kunt zien welke module er in zit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee