Afbeelding toont achterkant Samsung Galaxy S9 en S9+

Er is een afbeelding verschenen van de achterkant van de Galaxy S9 en S9+. De afbeeldingen laten zien dat de vingerafdrukscanner centraal onder het cameragedeelte van de achterkant zit. De scanner heeft bovendien een afwijkende vorm.

Waar veel vingerafdrukscanners op telefoons symmetrisch zijn, hebben de hoeken aan de bovenkant van de scanner een andere vorm dan aan de onderkant. Het is onbekend waarom Samsung voor deze vorm zou hebben gekozen. De S9 heeft een enkele camera, terwijl de afbeelding de S9+ met dubbele camera laat zien.

Evan Blass, die op Twitter actief is als @evleaks, heeft de afbeelding gepost. Hij liet eerder een afbeelding zien van de voorkant van het toestel. De afbeelding laat ook het toestel van de zijkanten zien, waarbij zichtbaar is dat de voor- en achterkant beide een gloed hebben als glas: vermoedelijk is de achterkant dus net als bij de S8 van glas gemaakt.

De Galaxy S9 lijkt bredere bezels aan de zijkanten te hebben dan voorganger S8. Dat blijkt uit berekeningen van Tweakers op basis van de afbeeldingen. Bij de S9+ zijn de bezels aan de zijkanten juist iets kleiner. Bij beide toestellen zijn de bezels aan de boven- en onderkant kleiner dan bij de voorgangers.

Volgens Blass krijgt het toestel een functie waarbij de camera automatisch op zal nemen in een 480fps-modus bij een 720p-resolutie, als er snelle bewegingen worden gedetecteerd. Beide telefoons krijgen een 12-megapixelcamera met een variabel diafragma, dat mechanisch wisselt tussen f/2.4 en f/1.5. De S9+ krijgt een dubbele camera, maar de tweede camera heeft een vast diafragma. De primaire camera zou een Sony IMX345 zijn, een nog niet aangekondigde camerasensor met een grootte van 1/2,55". De maximale resolutie zou net als bij de S7 en S8 liggen op twaalf megapixels.

Op de renders is de datum 16 maart te zien, het toestel is waarschijnlijk vanaf dan te koop. Samsung maakte onlangs bekend dat de Galaxy S9 en S9+ op 26 februari aangekondigd worden. Daarbij liet het merk al doorschemeren dat de nadruk op de camera zal liggen.

Vermoedelijke specs S9 S9 S8 S9+ S8+
Lengte 146,3x69,2mm 148,9x68,1mm 156,3x72,8mm 159,5x73,4mm
Relatieve schermgrootte
Bezels boven-onderkant
Bezels zijkanten
84,3%
13,8mm
4,7mm
84,2%
16,4mm
3,7mm
85,7%
14,7mm
3,9mm
83,3%
17,9mm
4,5mm
Scherm 5,8", 18,5:9
2960x1440px, oled
5,8", 18,5:9
2960x1440px, oled
6,2", 18,5:9
2960x1440px, oled
6,2", 18,5:9
2960x1440px, oled
Geheugen en opslag 4GB
64GB
4GB
64GB
6GB
128GB
4GB
64GB

Door Arnoud Wokke

Redacteur

06-02-2018 • 07:40

148 Linkedin

Reacties (148)

148
135
57
2
0
57
Wijzig sortering
Dat lijkt me een heel ongelukkige plek voor een scanner... hoe groot is de kans dat er continue vingervlekken op de lens van je camera zitten?
Reden waarom mijn S8 de deur is uitgegaan. Zat er teveel naast :)

[Reactie gewijzigd door Till Wura op 6 februari 2018 07:50]

Tsjah de plek van de scanner op de S8 is echt belachelijk, maar om hem nou de deur uit te doen daarvoor lijkt me een beetje overdreven. Kwestie van wennen.
Waarom geen fingerprint scanner zowel aan de voor- als achterkant. Ik heb nu een telefoon met scanner aan de achterkant maar als die plat op tafel ligt is kun je die scanner niet gebruiken..
Dan moet je hem inderdaad even vasthouden, net als wanneer je je telefoon met het scherm op de tafel legt en de scanner aan de voorkant zit, zul je hem ook even moeten optillen.

Ik verwacht dat die bij Samsung wel weer aan de voorkant gaat komen, zodra de schermen klaar zijn waarbij de scanner in/achter het scherm zit.

Als ik mijn S8 bekijk dan moet ik er niet aan denken dat er aan de voorkant / onderkant een fysieke knop zit, ziet niet uit (vind ik tenminste).

Maar goed de scanner op mijn S8 (komende van de iPhone 6) moest ik ook lang aan wennen (bijna 1 dag) want ik legde mijn vinger regelmatig op de flitser die aan de andere kant van de camera zit. Hoe ik het bij de S9 zie zal het waarschijnlijk minder lang wennen zijn (kwestie van een paar minuten denk ik?).

Maar goed, het mag wel duidelijk zijn waarom die momenteel niet aan de voorkant zit; het kan nog niet in het scherm verwerkt worden voor de massa productie (of wel, maar dan zullen we dat wel bij de S10 te zien krijgen).
De tussenweg is aan de zijkant (lock button. Imo ook veel logischer.
O.a. Sony en LG hebben enkele toestellen met geïntegreerd FPR in de lock button.
Gewoon meerdere vingers registreren, zodat in elke oriëntatie de FPR werkt.
Dat werkt enkel voor rechtshandigen. Linkshandigen zitten dan met hun wijsvinger te prullenbak om hem toch maar goed op die knop te krijgen wat niet lukt met een grote telefoon
"Galaxy SX" zal dat waarschijnlijk dan worden ;)
Bij mn Oneplus 5t double tap ik 2x op het scherm en in de meeste gevallen heeft face-unlock hem dan al unlocked. Of ik swipe nog even m'n code als het nodig is.
Waarom geen fingerprint scanner zowel aan de voor- als achterkant. ..
kosten en ruimtegebrek.
Ik vind het persoonlijk zeker geen slechte plaatst, je hebt inderdaad soms wat last van vingervlekken op de lens, maar dat valt al bij al goed mee.

Mijn vorige phone was een iPhone 5s met vingerafdrukscanner vooraan het scherm en dat wil ik toch echt niet meer.. Het aantal keer dat de GSM bijna uit mijn hand viel wanneer ik mijn duim erop wou leggen kan ik echt niet meer tellen. Terwijl je bij de S8 de GSM goed vast hebt wanneer je je vinger erop legt, dat maakt de kans dat hij uit je handen glipt toch een stuk kleiner.
De rare vorm volgens het artikel is er eenvoudig uit te leggen.
Zo kan je namelijk op de tast voelen wanneer je aan de lens van de camera per ongeluk zou zitten wrijven want die heeft een andere vorm.

Het lijkt mij wel dat de s9+ de eerste Samsung zal zijn die de 1000 euro barrière zal doorbreken

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 6 februari 2018 09:00]

Het lijkt mij wel dat de s9+ de eerste Samsung zal zijn die de 1000 euro barrière zal doorbreken
Nou, wat een prestatie is dat, chapeu. /sassy
Dit zijn toch geen prijzen meer mensen, alsjeblieft zeg. En dan ook nog na een jaar je telefoon van de hand doen omdat 'je hem zat bent' zeker. Ik gebruik mijn spul praktisch tot de ducttape het niet meer bij elkaar kan houden, maar dit lijkt tegenwoordig meer uitzondering dan regel.
Ik heb hem o.a. ook met die reden de deur uit gedaan. Na 4 maanden gewoon niet aan gewend. Iris scanner werkte alleen als het donker was. Voor mij alleen nog maar toestellen met vingerprint aan de voorkant. Of een toestel van LG met knock knock code
Inderdaad, hoesje overheen gedaan en nu unlocked die makkelijker dan ooit. :)
Zonde. Ik ben ook niet blij met de plaatsing en maak daarom gebruik van Smart Lock. Thuis op basis van locatie en onderweg doe ik een Xiaomi Mi Band 2 om. Kost praktisch niks en geeft me ook nog notificaties in combinatie met Mi Band Tools
Valt wel mee hoor.. ik heb er geen problemen mee ;)
Niet groot heb zelf de Redmi Note 4 en je raakt de lens eens. Of je moet erg verkeerd je vinger gescanned hebben.
Valt wel mee. Je leert erg snel dat de scanner zit waar ie zit.
Ik heb een Axon 7, en al zit daar nog de flitser tussen scanner en lens. Raak ik ook nooit de flitser aan.
Het is al een verbetering ten opzichte van de S8, maar nog steeds niet zoals het zou moeten. LG heeft tenminste een goeie plek hiervoor.
Het is juist een goede plek voor een scanner, zo zit je niet continu met je vingers op de camera terwijl je aan het zoeken bent naar de vingerafdruk scanner.
Ik heb zakelijk de S8+, maar ik gebruik zelden de fingerprint aangezien er een irisscan technologie in zit die een stuk fijner werkt dan een fingerprint.
Het is juist een goede plek voor een scanner, zo zit je niet continu met je vingers op de camera terwijl je aan het zoeken bent naar de vingerafdruk scanner.
Goh op zichzelf is het geen foute plek van de scanner, heb de plek van de Nexus 6P steeds logisch gevonden, de vraag is eerder of de camera er zou moeten tegen plakken?
Samsung houdt redelijk vast aan het centraal plaatsen van hun sensor, de reden hierachter ontgaat me...
Precies, zou persoonlijk goed geld neerleggen voor een upgrade van de 6P. Voor mij nog steeds de ideale telefoon.

Ook vandaag met Android 8 er op komt ie nog goed mee trouwens. Jammer dat een nieuwe batterij er in stoppen zo ontzettend lastig is.
Bij mijn S8+ ben ik dit inmiddels gewend en raak ik de lens bijna nooit meer bij het ontgrendelen en reageert snel
Hier opgelost met een cover waarbij er duidelijk scheiding zit tussen camera en vingerafdrukscanner. Werkt prima
Elke vingerafdrukscanner die niet op de voorkant zit is sowieso minder praktisch hoe hard mensen ook roepen dat die plek beter is. Ik moet in ieder geval het toestel altijd herpakken nadat hij unlockt is op de achterkant. Iets wat ik bij een vingerafdrukscanner op de voorkant niet hoef, dan nog afgezien van het feit dat je beter ziet wat je doet.
Ik vind het eigenlijk fijner bij de S8, had ik eerst ook niet verwacht, maar nu zou ik hem niet meer op de oude positie willen hebben.
Bij de S8 zit hij precies op de plek waar ik hem normaal ook vast zou houden.
Op deze manier, zoals ze bij de S9 hebben gedaan, kun je het in mijn optiek bijna niet fout doen. Je schuif gewoon van onderen naar boven tot je de scanner hebt. En door de afwijkende vorm voel je ook direct dat je goed zit :)

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Rhys08 op 6 februari 2018 10:51]

Daar heeft Samsung al dedicated software voor die waarschuwt als je lens te schmutzig is 8)7
Hangt af van de lengte van je vingers af :-). Ik heb een Samsung A8 en net zoals de S9 zit de scanner onder de camera. Mijn vinger kan de lens niet aanraken. Ook vanaf de zijkant blijft de plek onder de scanner een goede / logische plek voor je vinger.
Niks spectaculairs, op naar de S10, kijken of er dan een noemswaardige upgrade is. (Vind ik dan)
Als ik goed kijk zie ik wel een benoemingswaardige upgrades al is dat misschien een beetje slecht te zien; GEEN GLAS! :)

Dat zou echt een hele verbetering zijn.maar of het echt zo is moeten we afwachten.
Toch grappig, paar jaar geleden was glas helemaal de shit en nu is het blijkbaar gewoon shit :P

Snap eigenlijk niet waarom iedereen er een tijdje zo super enthousiast van werd om niet 1, maar 2 breekbare kanten per toestel te hebben :+
Ach ja, nu bij de iPhone X is gezichtscanning helemaal de bom, straks kan de vingerafdruk scanner in het scherm en dan is dat weer de bom. Het houdt ons in elk geval lekker bezig :Y)
Voor andere merken misschien, maar Apple heeft aangegeven niet meer van de gezichtsherkenning af te stappen.
Volgens de tekst is de achterkant vermoedelijk ook van glas :X
De plaatjes van de randen doen ook vermoeden dat het glas is gezien de spiegeling.
De Galaxy S9 heeft gewoon een glazen achterkant. Ik weet niet hoe je erbij komt dat dit niet het geval is.
Wat moet er worden veranderd dan?
Fingerprint sensor onder het scherm bijvoorbeeld.
Nee, voorkant hoor geen fysieke knoppen te hebben en hoort alleen scherm te zijn, dus zolang daar nog een fysieke losse plek voor nodig is, is de beste plek aan de achterkant.
Inmiddels is er een nieuwe technologie om de fingerprint sensor onder het scherm te verwerken. Dus geen knoppen nodig.
Juist, maar die staat ook nog in de kinderschoenen, dus voordat alle telefoons die hebben zijn we wel weer een paar jaar verder.
nee hoor, er zijn al prototypes. Technologie is getest en al getest door zowel Samsung als Apple. Echter beide haalde het niet op tijd om in de nieuwste variant te implementeren.
Dat weet ik, maar die dingen die in de eerste release zitten, zijn nog lang niet optimaal, en daarmee dus 'nog in de kinderschoenen'.
Denk dat ze dat hij de note 9 gaan introduceren. De note 7 was ook de eerste Samsung toestel met irisscanner.
Niemand die het opvalt hoeveel
sensoren er boven het scherm zitten? Ook een mini Kinect zoals bij de iPhone?
Zit even bij mijn s8 te kijken maar deze heeft evenveel sensoren volgens mij. 4 links en 2 rechts. Camera erbij meegenomen. Al lijkt het wel alsof er 2 camera's aanwezig zijn.
In willekeurige volgorde schat ik in:
- nabijheidssensor
- lichtsensor
- frontcamera
- ir-ontvanger voor irisscanner
- ir-zender voor irisscanner
- notificatieled

Zag er in elk geval geen afwijking in ten opzichte van de S8 idd :)
Ik wil een ir zender voor afstandsbediening :9~
Heb het nu op m'n Note 4 en ben er wel erg blij mee.
Zowel op iPhone als Samsung gebied weinig innovatie, of zijn we de laatste jaren zo verwend geweest?
Had eigenlijk op revolutionaire nieuwe functionaliteiten gewacht, maar zaken als een verbeterde camera, processor en dingen als FaceID zijn nog niet echt overstapwaardig. (Zit zelf op een iPhone, maar doe ook wel eens wat met Android, dus geen flames s.v.p.)
Dat gevoel krijg ik ook steeds meer, maar dan om een andere reden. Midrangers worden zo goed, dat flagships overbodig aan het worden zijn.
Mijn moeder heeft een moto g5 plus, mijn broer een xiaomi mi a1 met android one. Nou als ik die toestellen gebruik, dan denk ik, ik koop liever voor 250 euro zo'n model, en ga een midweekje weg met de vriendin, dan dat ik 900 euro uit geef voor een high end model.

Eerder had ik ook (binnen) ieder jaar een nieuwe telefoon, maar mijn huidige model is nu 15 maanden oud (huawei mate 9) en zie mij dit jaar ook niet switchen naar een nieuwe model, zolang ik deze niet kapot laat vallen.
Klopt helemaal.
Ik gebruik zakelijk een Note 8 omdat ik serieus ook het pennetje nodig heb. Het is dat ik m op de zaak kon kopen anders zou ik privee die 1000 euro er nog in geen 1000 jaar voor over hebben. Privee heb ik de s-pen ook niet nodig.

Als ik nu een toestel privee zou moeten aanschaffen wordt het een One-Plus of een Galaxy J5 ofzo.
Dat hele "edge" gebeuren kan wat mij betreft ook overboord. Het smoelt alleen maar leuk maar op mijn Note 8 is het alleen maar onhandig. Je vingers komen snel via de rand op het scherm en de "edge" heeft nog geen duidelijk extra functies opgeleverd.

Andere zaken gaan belangrijker worden. Zo zijn Dual Messenger en Dual Sim zaken die persoonlijk handig kunnen zijn maar die zaken kunnen op elk model in elke prijsklasse waargemaakt worden.

De tijd van bling-bling en de smartphone als statussymbool zijn een beetje voorbij, Geen slechte ontwikkeling.
de J7 is niet slecht in dat opzicht. dual sim, echter geen hartslagmeter.
Midrangers worden zo goed, dat flagships overbodig aan het worden zijn.
En toch blijkt de duurste telefoon ooit (de iPhone X) de beste verkopende telefoon te zijn.
Dat strookt niet helemaal met:

‘Disappointing’ sales see Apple cutting iPhone X production in half this quarter':
https://9to5mac.com/2018/01/29/iphone-x-sales-production/
Fake news, zelfs in tech news 8)7
Oh ik bedoel ook niet dat de rest van de wereld al zo denkt, maar ik begin wel zo te denken. En ik denk dat de 2019 midrangers zo goed gaan zijn dat ze echt heel weinig onder gaan doen ten opzichte van de flagships. Nu is bijvoorbeeld de galaxy a8 nog wat te duur, camera net wat te matig. Maar qua design, accuduur, functies, is die er al. En de chipset is snel genoeg voor alle taken.
Als je nu een android one telefoon maakt met snapdragon 670, 1080p+ scherm, 4gb ram, en je stopt er een camera in die zich kan meten met die van de galaxy s7/iphone 7, dan ben je er naar mijn mening. Vergeet wat zaken als een headphone jack, 64gb opslag, 3000mah+ accu, en een fijne vingerprint reader niet, en je zou voor 400 euro een toptoestel moeten hebben.
Ik vrees dat de grote smartphone makers bewust op de kernpunten net even iets minder hun best doen (zoals de camera). Je wilt niet je high-end line kannibaliseren waar je meer marge kunt pakken.

Hoop dat je gelijk krijgt, ik heb ook voldoende aan een mid-range maar vrees dat het nooit echt realiteit wordt.
want daarom heeft Apple de productie met 50% teruggeschroefd?

[edit]
Hmm interesting, als dat waar is dan heb ik geen gelijk :)

[Reactie gewijzigd door borft op 6 februari 2018 12:45]

Het wordt langzaam aan ieder jaar hetzelfde riedeltje. Iets sneller, iets betere camera, iets groter scherm, etc. etc.
Die ook inderdaad :)
Was dat met de computer niet het zelfde nadat het concept van hoe een computer er uit moet zien uitgewerkt Was?
Hoe zou een computer er uit moeten zien dan ? Vraag me dat nog steeds af.
Is al jaren zo. De winst zit hem wat mij betreft in mid -en lowrange. Nog nooit heb je zulke leuke toestellen kunnen kopen voor rond de €250,00. Deze toestellen profiteren dus.
De telefoon is inderdaad 'af'. De accuduur nog niet misschien, maar dat is niet snel op te lossen.
Zijn nog genoeg inovaties te doen, wat dacht je van:

Minder breekbaar
lange accuduur
flexibel
hologram scherm
meer sensoren (ala tricorder)
Meest zaken waar de fabrikanten zich niet echt voor in zullen gaan spannen. Een onbreekbaar flexibel toestel dat ook nog eens dagenlang op een acculading kan? Dat is natuurlijk niet de bedoeling, want over een tijdje moet het nieuwe model natuurlijk wel verkocht worden.
En op welke revolutionaire functionaliteiten zit de massa dan te wachten volgens jouw? Ze zoeken allemaal naar de volgende revolutie om terug een voorsprong op de markt te nemen, maar zo eenvoudig is dat spijtig genoeg niet.
Camera schijnt fors beter te worden. Echt wow innovaties krijgen we denk ik pas bij de opvouwbare telefoons waarmee Samsung dit jaar schijnt te komen. Ik hou het voorlopig nog maar even op mijn iphone X.
Als ze nu een camera aan de onderkant doen.. en een camera aan de bovenkant. Als je dan de telefoon horizontaal houdt, heb je dan niet genoeg beeldinformatie om 3D video's te schieten?
Dat is echt tof als je dat dan met een VR bril terug kan zien. Dat zijn vindingen, daar zit ik op te wachten.
Volgens mij moet de camera dan gewoonweg in een hele andere hoek geplaatst worden en niet alsnog naast elkaar? (althans, het ligt eraan wat jij bedoelt met boven- en onderkant haha).

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 6 februari 2018 08:43]

Volgens mij niet https://www.google.nl/search?tbm=isch&q=3d+camera ;)
De lenzen moeten gewoon ietwat uit elkaar staan. Je ogen staan toch ook niet onder een andere hoek?
DonJunior had het over VR, niet over stereoscopic 3D. Voor VR moeten er inderdaad meerdere camera's onder verschillende hoeken worden gebuikt voor een bruikbaar VR shot.
In iedergeval een betere plek voor de vingerprintreader, i.p.v. De s8 serie (en note). Maar dat is het al snel :P
Hoop dat ze de implementatie van iris scanner en gezichtsherkenning gaan verbeteren. Veiligheid van de Iris scanner en snelheid(gemak van minder goed naar scherm kijken ) van de gezichtsherkenning. Vindt zelf de iris scanner wel erg vlot maar jammer dat er precies recht voor het toestel naar gekeken moet worden.
Er klopt iets niet met de achterkant en zijkant, de achterkant is een metaalsoort oid terwijl je dit niet terug ziet aan de zijkant, daar zie je weer glas van achter komen zoals de voorkant (zwart).
Deze sla ik overigens over. De Galaxy X zal een volledig full screen scherm krijgen zonder bezels aan alle kanten met ronde gaten voor de camera en sensoren.

[Reactie gewijzigd door -Hugo- op 6 februari 2018 08:13]

Hm, dan heb ik toch liever een kleine strook boven het scherm hoor.
Dat kan, vandaar dit toestel. Volgende Samsung zal echter full bezelles gaan.
Ben ik nou de enige die het irritant vindt dat de meeste fabrikanten in de "+" uitvoering van hun telefoons uitrusten met betere specs??? Ik vind de "+" modellen te groot en die liever dat de regulere modellen dezelfde specs hebben als hun grotere broer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee