Battle Arena's en nieuwe personages
Samengevat
Mario Kart 8 Deluxe voor de Nintendo Switch is in grote lijnen dezelfde game als Mario Kart 8 voor de Wii U, maar dan op vrijwel alle punten net ietsje beter. Vooral de manier waarop de game spelers in staat stelt om op allerlei manieren samen te spelen met anderen is bewonderenswaardig; nooit eerder was het zo makkelijk om overal en altijd een potje splitscreen met twee of vier spelers te starten. Dat alleen al geeft de game meerwaarde. De kleine verbeteringen in de gameplay en de terugkeer van de battle arena's zorgt voor extra pluspunten, al kan niet elke speler even goed wennen aan het spelen met alleen een Joy-Con-controller, wat dan weer een minpuntje kan zijn. Dat mag echter de pret niet drukken: de veelzijdigheid van de game in combinatie met de nieuwe console zorgt voor unieke mogelijkheden. Van de term 'gamechanger' gaan onze nekharen altijd een beetje overeind staan, maar Mario Kart 8 Deluxe laat als eerste game echt goed zien op welke manier de Nintendo Switch handheld gaming kan veranderen.
Eindoordeel
Wie bekend is met de redactie van Tweakers of de evenementen die Tweakers door het jaar heen organiseert - zoals de meet-ups - weet dat Mario Kart een aparte status heeft op onze werkvloer. Waar jarenlang Unreal Tournament 2004 de onbetwiste koning van de pauze was, hebben de quad-jumps, instagib-guns en translocators nu plaatsgemaakt voor Mario en consorten. Er moest zelfs een verhuizing van de Wii U aan te pas komen; de viertallen die zich waagden aan een potje Mario Kart 8 produceerden daarbij regelmatig een voor een werkomgeving niet al te handig aantal decibellen aan emotionele reacties. Een blauw schild op je dak krijgen terwijl je de finish al ziet en dan toch nog vijfde worden, is immers nooit leuk.
Mario Kart 8 Deluxe voor de Nintendo Switch werd dan ook vakkundig onderschept door andere redactieleden, nog voor de gameredacteuren zelf überhaupt de kans kregen de game uit te proberen. Binnen de kortste keren ontstond een herkenbaar beeld: groepjes van vier Tweakers-medewerkers wisselden elkaar af bij de Nintendo Switch-setup. Joy-Cons werden uitgewisseld en op verschillende manieren gebruikt, en er werd steevast gerend. Wie het eerst op de bank zit, verzekert zich immers van de mogelijkheid de Pro Controller te kunnen gebruiken.
De herkenbaarheid van het schouwspel vormt een mooi bruggetje naar de inhoud van Mario Kart 8 Deluxe. Het viel ons tijdens een korte speelsessie voorafgaand aan de introductie van de Switch al op dat de game niet heel anders is dan Mario Kart 8 op de Wii U. Dat is ergens logisch: de game heet niet voor niets gewoon nog Mario Kart 8, waarbij de paar vernieuwingen die er wél zijn dus het predicaat 'Deluxe' moeten rechtvaardigen. Een heel nieuwe game, met de onderdelen die we daarbij verwachten, zal nog wel even op zich laten wachten.
Een voorbeeld van zo'n onderdeel: nieuwe banen. Die vind je in Mario Kart 8 Deluxe niet. De 48 racebanen die de game bevat, zaten allemaal al in Mario Kart 8 voor de Wii U. De enige nieuwe banen die er wel zijn, zijn feitelijk battlebanen en horen bij wat gezien mag worden als de grootste verbetering in deze Deluxe-versie: de Battle Mode. Die modus kennen we uit eerdere versies van de populaire Nintendo-racegame, maar hij was in uitgeklede vorm aanwezig in deel acht op de Wii U. De traditionele Battle Arenas ontbraken, en in plaats daarvan kon er alleen op de standaardcircuits worden gevochten. Dat is in de Deluxe-versie, die beschikt over acht Battle Arenas, niet langer het geval, en dat is uitstekend nieuws. Die arena's bestaan uit vijf nieuwe en drie retrobanen, waarvan het overzichtelijke Battle Course 1 stiekem nog steeds onze favoriet is. Urchin Underpass, een baan die op Splatoon gebaseerd is, vormt namens de nieuwe banen een fijne toevoeging.
Splatoon is niet alleen in de arena's te zien, maar ook in de nieuwe personages. Het roster wordt met de Deluxe-versie ietsje uitgebreid. Inkling Girl en Boy maken hun debuut en van de bekende personages zijn King Boo, Dry Bones en Bowser Jr. toegevoegd. En dan is er nog 'Gold Mario', die vrij te spelen is als alternatieve versie van Metal Mario.
In de gameplay brengt Mario Kart 8 Deluxe ook wat veranderingen met zich mee. Direct valt op dat er soms twee items tegelijk opgepikt kunnen worden, zoals eerder al in Mario Kart: Double Dash het geval was. Niet alleen dat: het tweede slot dat spelers hebben voor items biedt ook ruimte aan twee apart van elkaar opgeraapte items. Zo hoef je dus niet meer per se je items te gebruiken voor je een ander item kunt oppikken. Wel is het jammer dat spelers niet handmatig tussen die items kunnen wisselen. Ze moeten dus wel op volgorde worden gebruikt. Daarnaast biedt de gameplay een derde niveau als het gaat om de turbo-boost die spelers kunnen krijgen door te driften. Wie lang genoeg drift krijgt roze vonkjes onder zijn auto of motor, en daarmee een merkbaar snellere boost. In het verlengde daarvan: Fire Hopping, het trucje waarbij je in Mario Kart 8 je boost kon verlengen door heen en weer te huppelen, is uit de game gehaald.
Andere vernieuwingen zijn gericht op toegankelijkheid. Zo bevat de game de optie om automatisch gas te geven voor spelers. Dat is handig, zeker als je met slechts één Joy-con speelt. Dat lukt heel aardig, maar het is best een gepriegel op zo'n klein apparaatje. Niet zelf gas hoeven geven scheelt daarbij best. Daarnaast is er ook nog stuurhulp te activeren, die beginners moet helpen op de baan te blijven. Wat ons betreft een tikje overdreven, maar het zal de game voor kleinere kinderen allicht toegankelijker en dus leuker maken.
Altijd en overal samen spelen
De nieuwe features zorgen deels voor de 'nieuwigheid' van deze game, maar daar stopt het niet bij. Een nieuwe console betekent een nieuwe manier van de game besturen, dus het simpele feit dat Mario Kart 8 Deluxe op de Switch gespeeld wordt, brengt ook vernieuwingen met zich mee ten opzichte van Mario Kart 8 op de Wii U. Het gevaar van deze punten uitlichten is wel dat de review dan meer op een Switch-review gaat lijken en minder over de game gaat, maar gezien het belang van de besturing willen we er toch even in duiken.
De Switch is, zo is bekend, uniek in die zin dat het apparaat is te gebruiken als handheld en als thuisconsole. Als thuisconsole doet het apparaat weinig anders dan de Wii U, behalve dan dat er niemand met een eigen gamepad speelt en iedereen 'normale' controllers gebruikt, te weten de Joy-Cons - al dan niet verbonden via het verbindingsstuk - of de Pro Controller. Vooral het gebruik van de Joy-Cons valt daarbij op. Dit is de kleinste zelfstandig opererende controller die we ooit hebben gebruikt om te gamen, en voor mensen met zelfs maar een beetje grote handen wordt dat al snel gepriegel. Dan helpt het dat je 'automatisch gas geven' aan kunt zetten, maar ook daarmee is het niet ideaal. De Pro Controller, of twee Joy-Cons samen gebruiken met de verbindende controller ertussen, is een stuk comfortabeler.
De benadering wordt anders wanneer je de Switch uit zijn houder haalt en ergens mee naartoe neemt. De mogelijkheid om de Joy-Cons weg te halen aan de zijkanten van het scherm om zo direct met twee spelers tegelijk te kunnen spelen, is uniek. De beperkingen van de Joy-Cons tellen dan veel minder zwaar. Aangezien spelers meestal hun Pro Controllers niet zullen meenemen, is het al positief genoeg dat er met één Switch en dus maar één set Joy-Cons al gewoon splitscreen gespeeld kan worden. Heb je nog een setje Joy-Cons, dan kun je zelfs met vier man een splitscreen-potje spelen, gewoon op het scherm van de Switch zelf. Of het te doen is om met vier man om dat kleine schermpje heen te zitten is een tweede, maar de optie is er in ieder geval. Dat maakt deze Deluxe-versie van Mario Kart 8 meteen al de meest sociale versie van de racegame ooit. Je bent als Switch-eigenaar bijna geneigd om altijd een Joy-Con op zak te hebben, voor het geval iemand ergens Mario Kart aan het spelen is.
De op de vorige pagina genoemde inhoudelijke veranderingen zorgen in algemene zin voor een toegankelijkere game, maar ook voor meer willekeur. De grotere boosts door drifts belonen spelers die die techniek goed onder de knie hebben, maar ook die spelers worden vaker geraakt door rondvliegende bananen, schildjes, en ga zo maar door. De dubbele power-ups zorgen ervoor dat er meer projectielen in het spel zijn, dus heel vreemd is dat niet. Buiten dat voelt de gameplay niet heel anders aan. Last van de hulpmiddelen hebben we nauwelijks ondervonden; de stuurhulp is niet goed genoeg om op hogere snelheden veel verschil te maken, en automatisch gas geven verandert weinig: de meeste spelers laten hun gas sowieso al nooit los in Mario Kart 8.
Dan is er nog de techniek. Duidelijk is dat de Switch-versie er mooier uitziet dan de Wii U-versie, al zullen Wii U-eigenaren niet direct weggeblazen worden door het verschil. De lichteffecten vallen desondanks duidelijk op, en de game oogt strakker. Logisch ook: de Switch-versie draait volledig op 1080p, terwijl de Wii U-versie op 720p draait. Dat verschil is op zichzelf uiteraard niet voldoende voor een Wii U-eigenaar om de overstap naar de Switch te rechtvaardigen, maar het is een fijne bijkomstigheid.
De redactie aan het woord
Zoals gezegd is Mario Kart 8 de game die op de Tweakers-redactie het vaakst wordt gespeeld. Om die reden hebben we een aantal Tweakers-medewerkers gevraagd om hun mening over de game kort op te schrijven. De reden daarvoor is simpel: de game is voor iedereen hier door en door bekend, en dus komen de punten die de Deluxe-versie anders maken duidelijk naar voren. De een stoort zich aan de extra power-ups, de ander heeft meer last van de knoppen van de Joy-Cons, enzovoort.
Medewerker |
Character |
Favoriete baan |
Arnoud Wokke |
Wario |
Mount Wario |
Stel je voor: je hebt een schitterende luxe auto waar alle optionele, luxe accessoires van de vorige versie standaard inzitten en waar je zelfs nog wat leuke extra’s bijkrijgt. Tof, toch? En stel je voor dat diezelfde auto een gaspedaal heeft dat een klein, wat puntig oppervlak heeft, waardoor je elke keer als je ook maar een paar minuten rijdt een rode plek op je voet hebt. Zou je de auto kopen? Voor die keuze sta je met Mario Kart op de Switch. Want hoe tof de toevoegingen aan de game ook zijn – automatisch sturen zodat beginners niet van de baan donderen en dus beter mee kunnen komen, battle modes en meer personages – uiteindelijk gaat het bij Mario Kart om gas geven. En de knopjes op de Joycons voelden bij mij vreselijk aan. Een paar races gas geven veroorzaakt letterlijk een plek op je duim en ik voelde het tot ruim een kwartier later. Natuurlijk: een Pro-controller of de game zelf gas laten geven verhelpt dat, maar toch: de Joy Cons zijn de primaire controllers voor de Switch.
Medewerker |
Character |
Favoriete baan |
Frederik Zevenbergen |
Wario |
Twisted Mansion |
Het is gek hoe je hetzelfde spel met je favoriete personage en baan helemaal anders kunt beleven door een paar veranderingen. Als een van de mindere goden bij de dagelijkse races merk ik dat het met Mario Kart 8 Deluxe beter gaat. Van de lage middenmoot zit ik nu opeens in de top 4. Hoera! Zelfs met de kleine controllers. Een aansprekende verbetering voor mij is dat mijn teamgenoten worden beschermd tegen mijn blind afgevuurde rode schildjes. Als je in teamverband speelt, slaan die projectielen je teamgenoten nu over. Daar zijn mijn teamgenoten erg blij mee.
Medewerker |
Character |
Favoriete baan |
Paul Hulsebosch |
Mario |
Mario's Circuit |
Eigenlijk is de titel Mario Kart 8 Deluxe best goed gekozen. Je hebt nu tenslotte stuurhulp die je op de baan houdt als dat nodig is, en cruisecontrol in de vorm van automatisch gas geven. Het is het soort voorzieningen dat in het echte leven de luxere auto's onderscheidt van de minder luxe modellen. Hetzelfde geldt enigszins voor de extra power-ups die op de circuits van Mario Kart 8 Deluxe zijn te vinden. Meer power-ups, dus meer mogelijkheden om elkaar te pesten. Toch is het juist dat wat ik minder leuk vind aan deze Deluxe-uitvoering. Mario Kart 8 was al een game waarin de beste racers het meest gehinderd werden, en de kans dat je een power-up voor je kiezen krijgt als je vooraan ligt in een race is in deze Deluxe-variant alleen maar groter geworden. Er werd altijd al flink gevloekt en getierd tijdens de dagelijkse potjes Mario Kart, en dat zal nu alleen maar erger worden.
/i/2001491925.jpeg?f=imagenormal)
Medewerker |
Character |
Favoriete baan |
Willem de Moor |
Mario |
Big Blue |
Eindelijk weer een nieuwe Mario Kart! Nieuwe banen, extra mogelijkheden ... Helaas is Mario Kart 8 Deluxe eigenlijk precies dezelfde game als Mario Kart 8 zoals we die op de Wii U spelen. Alhoewel, wacht, er zijn toch wel een paar kleine verschillen. Geen nieuwe banen helaas, en van de nieuwe spelmodi zoals Renegade Roundup, Shine Thief, Bob-omb Blast en Coin Runners is alleen de eerste echt nieuw - en bovendien zijn geen van alle leuker dan gewoon een versus-race. En daarin zijn ook subtiele en minder subtiele verbeteringen te vinden, zoals een extra turbo-level, zodat je nog harder gaat.
De Deluxe-versie maakt wel echt verschil met het feit dat je dubbele items kunt pakken. In plaats van één vraagteken kun je er twee pakken, soms in één keer, of gewoon bij twee power-uprijtjes. Het is alleen jammer dat je niet kunt kiezen welke power-up je gebruikt. Soms wil je een bom gebruiken, maar moet je eerst je gouden paddenstoel opgebruiken.
/i/2001491911.jpeg?f=imagenormal)
De controllers bieden een nogal gemengde ervaring. Als je de Pro-controller of de Joy-Cons met Grip gebruikt, is het een fantastische game en kun je prima sturen. De subtiele trilmotor is ook fijn en geeft net genoeg effect, zonder af te leiden. Als je echter met vier man speelt, is de kans groot dat er twee spelers met alleen een enkele Joy-Con worden opgescheept. En als je niet motion-controlled stuurt, heb je eigenlijk bij voorbaat verloren. De mini-Joy-Con is een crime om te gebruiken en je enige optie is het automatisch gasgeven en de stuurassistentie aan te zetten. Je mist dan wel controle over shortcuts en maakt het spelen een stuk minder leuk.
Kortom, met de juiste controller is de Deluxe-editie van Mario Kart 8 geweldig, maar met de Joy-Con als controller opeens niet meer. En als je al Mario Kart 8 op de Wii U speelt, is er weinig reden om te upgraden naar Deluxe. Want om nu de volle mep te vragen voor een iets opgepoetste versie zonder extra banen, dat is wat mij betreft een beetje overdreven.
Medewerker |
Character |
Favoriete baan |
Jelle Stuip |
Jelle! (eigen Mii) |
Rainbow Road & Bowsers Castle |
Op Nintendo-controllers zit een ‘A’-knop, en die probeer ik tijdens Mario Kart zo ongeveer door de controller heen te drukken om maar zo veel mogelijk gas te geven. Veel zin heeft dat niet, want het gasgeven in Mario Kart is binair: je geeft of wel of geen gas, en je kunt je spierkracht dan ook beter gebruiken om je tegenstanders met een goed getimed rood of groen schild te bestoken. Zowel die ‘A’-knop als je rechterduim krijgen het dus zwaar te verduren tijdens een potje Mario Kart. Om die last te verlichten, heeft Nintendo tot mijn vreugde in Mario Kart 8 Deluxe automatisch gasgeven geïntroduceerd. Een verlichting voor je rsi-duim, en je kunt je beter concentreren op schilden, bananen en bommen. En oja, het zorgt er ook voor dat de game nog enigszins speelbaar is als je met een van die priegelige halve controllertjes moet spelen.
Medewerker |
Character |
Favoriete baan |
Chris Broesder |
Morton |
Hyrule Circuit |
Als Mario Karter van het eerste uur miste ik de epische Balloon Battles in de arena's van de Snes-versie. In Mario Kart 8 kun je elkaar immers alleen afknallen op een circuit, waardoor je te makkelijk uit elkaars buurt kunt blijven. Gelukkig zijn de battle-arenas nu terug, en kun je zoals vroeger gewapend met een spookje frontaal op iemand inrijden, om net op tijd zijn ‘rode’ af te pakken en hem voor zijn kop te schieten. Zalig.
Conclusie
De waardering die je als gamer voor Mario Kart 8 Deluxe hebt, hangt sterk af van je situatie. Wie de game overweegt als upgrade vanaf Mario Kart 8 voor de Wii U, heeft er nauwelijks een nieuw spel aan. De toevoegingen in de gameplay en spelmodi beperken zich tot wat kleine veranderingen en nieuwe arena's voor de Battle Mode, maar daar houdt het wel mee op. Toch brengt de Deluxe-versie van Mario Kart 8 iets extra's, al dankt het dat vooral aan de hardware van de Nintendo Switch. Nooit eerder kon je zo makkelijk een volwaardige versie van Mario Kart op elk moment en op elke plek samen met een of meerdere vrienden spelen. Die veelzijdigheid valt te prijzen en geeft de game flink wat meerwaarde, zelfs al heb je Mario Kart 8 al grijs gespeeld. De conclusie is dan ook even voorspelbaar als simpel: speciaal voor Mario Kart 8 Deluxe een Switch kopen gaat misschien wat ver, maar wie de nieuwe console van Nintendo toch al in huis heeft gehaald of van plan is dat te doen, kan zich nauwelijks een buil vallen aan deze uiterst sociale racegame.
Eindoordeel