Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 117 reacties

Samengevat

The Last of Us: Remastered is, zeer waarschijnlijk, de beste PlayStation 4-game die nu op de markt is. De vraag beantwoorden of iemand die de game nog niet heeft gespeeld en wel over een PS4 beschikt er goed aan doet om de game in huis te halen is dan ook vrij simpel: doe het. Nu. Vraag twee is gecompliceerder. Wie het met emotie en dramatiek doordrenkte verhaal al eens doorlopen, beleeft deze versie van The Last of Us als een goede film die je al eens had gezien, maar best nog wel eens wilde bekijken, zeker als dat dan in een hogere resolutie kan dan dat je de film oorspronkelijk had gezien. Of dat de aanschaf de moeite waard maakt valt echter wel te betwijfelen, de game is verder niet veranderd.

Pluspunten

  • Audiovisueel op PS4 nog net iets beter
  • Gameplay biedt ruimte voor inventieve oplossingen
  • Straalt zorgvuldigheid uit, aandacht voor detail
  • Verhaal
  • Sterke band met personages

Minpunten

  • Gevechten worden tegen het einde wat repetitief

Eindoordeel

Tweakers zegt: 9
Verkrijgbaar vanaf: € 29,38

Deze review is volledig gericht op de grafische verschilen tussen de beide versies van The Last of Us. Aangezien de verdere inhoud van de Remastered-editie niet verschilt van het origineel, kun je de review van vorig jaar nog eens doorlezen voor een bespreking van de overige onderdelen.

Raar, maar waar: we begonnen met enige tegenzin aan The Last of Us: Remastered. Niet dat we het origineel niet leuk vonden, integendeel. De PlayStation 3-versie van het spel maakte vorige zomer zo'n diepe indruk op ons, dat we bij het zien en spelen van de opening van het spel onze hartslag alweer voelden versnellen. Misschien maakte het feit dat we precies wisten waar drama op de loer lag dat gevoel alleen maar erger. Van sommige personages ben je ineens al afscheid aan het nemen voordat je eigenlijk hoort te weten dat dat afscheid er inderdaad aan zit te komen, en de band die je had met Joel en Ellie komt weer binnen alsof hij nooit is weggeweest. Binnen mum van tijd ben je weer helemaal thuis in de spelwereld waar een mysterieus virus mensen heeft veranderd in monsterlijke 'Infected' en waar overleven de belangrijkste uitdaging is.

Dat gevoel van herkenning wekt prachtige herinneringen op, maar is tegelijk natuurlijk een enorme achilleshiel. De kracht van The Last of Us was juist dat je een band opbouwde met de personages. En dat had op zijn beurt weer tot gevolg dat elke heftige plotwending er bij de speler enorm inhakte. Dat gevoel is nu weg. Vergelijk het met een heel goede film die je voor de tweede keer kijkt. De kwaliteit druipt er nog steeds vanaf, maar je zit niet meer met open mond te kijken. Laat staan dat je nog wil pauzeren om even een paar minuten op adem te komen.

The Last of UsThe Last of Us

PlayStation 3 links, PlayStation 4 rechts.

The Last of Us: Remastered is The Last of Us met mooiere graphics en voorzien van alle extra's die de afgelopen twaalf maanden zijn verschenen. Ontwikkelstudio Naughty Dog heeft de resolutie opgekrikt naar 1080p en de game draait volledig in 60fps. Daarbij is overigens nog wel de optie ingebouwd om het spel vast te zetten op 30fps, maar volgens de ontwikkelaars is dat alleen om 'puristen', die de game zo willen spelen zoals hij op de PlayStation 3 draaide, tevreden te stellen. De kwaliteit van de graphics verandert er, volgens de makers zelf, dus niet door. Andere media wezen op een waarneembaar verschil in de kwaliteit van schaduwen, maar dat verschil hebben wij niet of nauwelijks waar kunnen nemen. Verder zijn de textures en schaduwen in het algemeen verbeterd en is er geen sprake van texture streaming. Ook zijn de drawing distances verbeterd en is het detailniveau opgeschroefd.

Mooie woorden, maar wat betekent het nu eigenlijk? Wat levert het op? Is The Last of Us: Remastered inderdaad zoveel mooier? Het antwoord is vrij simpel: ja, het is mooier. Maar of we helemaal meegaan in Sony's eigen vergelijking van 'het is alsof je van DVD naar Blu-Ray gaat met films', dat weten we zo net nog niet. Tijdens het spelen is, zelfs als je PS3-versie uitgebreid hebt gespeeld, de PS4-versie niet overduidelijk heel veel mooier. Sterker nog, er treedt eerder een gevoel van bevestiging op: wat was The Last of Us een mooie game he? Ja, ook al op de PlayStation 3!

The Last of UsThe Last of Us

PlayStation 3 links, PlayStation 4 rechts.

Dat beeld verandert nauwelijks als je beide versies naast elkaar legt. Wel valt op dat de PlayStation 4-versie inderdaad een stuk soepeler loopt, betere vergezichten heeft en de verschillen tussen de lichteffecten in helder licht en in schaduwstukken een stuk beter weergeeft. Daarnaast kun je je nog vergapen aan de 'Photo mode' waarmee je het spel stil kunt zetten en een bepaalde scène vanuit alle hoeken kunt bekijken, in je jacht op het mooiste plaatje dat je maar kunt hebben. Dat alles maakt de PS4-versie grafisch inderdaad een trapje beter, maar niet zodanig dat de spelervaring hier ingrijpend door verandert. De grafische verbetering alleen is wat ons betreft dan ook niet voldoende reden om The Last of Us nogmaals door te spelen.

En daarmee hebben we, buiten het benoemen dat alle eerder uitgegeven content voor de PS3-versie van The Last of Us meegeleverd wordt op de disc van Remastered, eigenlijk alle belangrijke verschillen tussen beide versies wel genoemd. Verder is de vorig jaar verschenen review van het spel, op basis van de PS3-versie, nog steeds volledig van toepassing. Lees voor meer achtergrondinformatie over het spel dus die review nog eens door.

Lees ook de gebruikersreview

Populaire gebruikersreview


Door Jurian Ubachs

- Redacteur

Jurian werkt sinds 2008 bij Tweakers, maar bouwde voor die tijd al ruime review-ervaring op bij onder meer InsideGamer. Hij heeft een voorliefde voor rpg's en sportgames, maar is van alle markten wel thuis, al vindt hij mmorpg's stiekem iets te tijdrovend om echt goed mee aan de slag te gaan. Om te zorgen dat hij een gefundeerde mening over de geteste spellen kan geven, speelt hij vaak thuis verder of vliegt hij naar de andere kant van de wereld om de informatie uit eerste hand te horen.

Volg Jurian op Twitter
Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (117)

Ben ik de enige die het wÚl een groot verschil vind? PS4 is veel scherper en helderder dan de PS3 versie.

Ik denk dat we op het punt staan dat het verschil qua grafische beleving steeds kleiner wordt tussen de consolegeneraties. Omdat het verschil tussen 50 en 100 polygonen veel beter zichtbaar is dan tussen 100 en 200. En het verschil tussen 40 en 60 fps is ook bijvoorbeeld minder merkbaar dan 30 en 40. Misschien is dat wel iets dat men mee moet nemen bij de huidige consoles i.v.m. de vorige.
Er is ook een redelijk groot verschil, alleen dat komt niet echt tot recht in de door Tweakers gekozen video en screenshots. Zie bijvoorbeeld hier:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tlou1.png
Duidelijk verschil te zien in de stenen en de watertank linksboven op het gebouw.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tlou2.png
Duidelijk verschil te zien in de stenen, het raam en de tekst op het bord is iets scherper.

Alles is gewoon scherper, en dat is vooral te merken in beelden waar veel diepte aanwezig is. Je kunt nu veel verder kijken waarbij de graphics nog scherp blijven i.p.v. glare zoals op de PS3.
Tja maar dat is gewoon een cosmetisch verschil. Die stenen is kwestie van contrast opschroeven en randbewerking. Kijk het zou anders zijn als die waterton en kabels meer polygonen hadden, maar dat is dus niet zo. De kleuraanpassingen staan ook los van aanwezige power. De textures zijn iets anders. Het ziet er vast wat beter uit, maar het is gewoon The last of us voor de ps4. Voor degenen die hem nog niet speelden.

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 3 augustus 2014 11:03]

Die stenen zijn nu 3D ipv plat met een texture, waarschijnlijk door een bump map toe te voegen, maakt een wereld van verschil.

https://www.google.nl/sea...AcQ_AUoAQ&biw=320&bih=460

Duidelijk voorbeeld:
http://sixtimesnothing.fi.../10/comparisonbumpmap.jpg

[Reactie gewijzigd door n8n op 3 augustus 2014 12:07]

"Gewoon een cosmetisch verschil"

Dat is een nogal pessimistische benadering om toch te zeggen dat er verschil is. En vrij fors qua beleving imho.
"En het verschil tussen 40 en 60 fps is ook bijvoorbeeld minder merkbaar dan 30 en 40"

Dat betwijfel ik.. maar dat doet niks af aan je punt natuurlijk.
Ben het helemaal eens met je uitspraak! De vorige generatie verschillen waren immens! Waar nu de scherpte en framerate bij games die goed te vergelijken zijn zoals GTA5 en TLOU het "minimale" verschil maken, zijn toch de games die daadwerkelijk van de ground-up voor deze next-gen consoles gemaakt worden voorzien van zoveel meer detail en interactie .. wat de beleving en het opgaan in games deze nieuwe generatie in mijn ogen bepaald.
60 FPS zou gewoon het minimum moeten zijn als je het mij vraagt. Ik snap niet dat mensen nog steeds beweren dat er geen merkbaar verschil zit tussen 30 en 60 FPS. Dat is gewoon damage control voor hun favoriete stuk plastic. Mocht Sony ook nog hun VR bril willen gaan brengen dan wordt dat helemaal een uitdaging. Daar moet de framerate helemaal op een goed constant niveau liggen anders word je binnen 5 minuten kotsmisselijk.
Goed lezen. Dat beweer ik ook niet.
Of reageer je niet op mij?
Nee. Het vloeide meer voort uit jouw opmerking en was meer een algemene opmerking / opinie :)
Deze review is volledig gericht op de grafische verschilen tussen de beide versies van The Last of Us.
Dan snap ik de plus- en minpunten in de conclusie niet.
Behalve
Audiovisueel op PS4 nog net iets beter
De rest is dus compleet overbodig/ongewenst.

[Reactie gewijzigd door HMC op 4 augustus 2014 09:51]

Deze scorekaart wordt ook binnen de Pricewatch getoond als iemand Last of Us voor de PS4 aanklikt. Dan zou het natuurlijk gek zijn als die persoon enkel dat ene pluspunt te zien zou krijgen. Waar Jur op doelt is dat de tekst van deze review gaat over de grafische verschillen.
Zeker een hele goeie reden om de PS4 in huis te halen.

Zeer goed verhaal en prachtige graphics en gameplay.
Het is dus niet, zoals heel velen beweren, een enorme stap vooruit van PS3 naar PS4 met dit spel. Natuurlijk zie je verbeteringen, maar het verschil is niet zo enorm dat het naar mijn mening een upgrade van PS3 naar PS4 noodzakelijk maakt.

Kortom; op de PS3 is het een erg goed spel, maar om weg geblazen te worden op de PS4 met het zelfde spel is er meer nodig. Let wel, het doet niets af aan het spel, maar wanneer je de PS3 versie al heb liggen is de aankoop van een PS4 voor deze game voor de grafisch upgrade geen noodzaak.
Maar een aankoop van een ps4 met dit spel geeft je wel gewoon een steengoed spel met dito graphics. Inderdaad, als je de PS3 versie nooit hebt gespeeld.
OkÚ daar geef ik je gelijk in bullet NL,

Maar om een game visueel up te graden op een ' oude ' ' bestaande ' engine lijkt me niet z'n grote upgrade mogelijk, + alle ' developer tools ' zijn nog niet uit voor de ps4 dus zo gek is het niet eens, en hoeveel tijd hebben ze hiervoor gekregen? Niet veel neem ik aan?

Overigens vind ik dit een geweldig spel die je elke moment meeneemt naar het puntje van de bank.
EN je vergeet 1 ding wat je in screenshots niet goed ziet, 60fps.
Ja soms dropt ie een beetje. Maar eigenlijk na 13 uur spelen 2x gemerkt dat ie effe dropt.
En dat maakt het allemaal icm de graphics gewoon echt heel strak!!
Icm dat de dlc er nu standaard bij zit voor zovel single als multiplayer.

Dit is gewoon de meest complete versie. Heb hem al op de ps3 gespeeld vorig jaar, maar geniet nu toch echt wel veel meer ervan. Op de ps3 had je veel framedrops. En de graphics waren op ps3 bizar maar gelimiteerd(blijft een ps3).

Nu met veel strakkere textures overal en de characters stukken hoger qua detail zie je bijna geen verschil meer tussen de prerenderd cutscene's en echte gameplay, wat op de ps3 toch groot verschil was.
Als je het origineel nog niet hebt gespeeld op de PS3, kan The Last of Us een reden zijn om een PS4 aan te schaffen. Persoonlijk wacht ik nog een poos met de aanschaf van een next-gen console. Ten eerste vind ik ze nog te duur, ten tweede zijn er nog niet zo veel PS4 titels die mij interesseren en ten derde komt er nog genoeg leuk spul uit voor de Playstation 3.
Als je deze game nog niet hebt gespeeld, en graag een goeie titel wil hebben om mee te beginnen op de PS4 (desnoods in afwachting op de nieuwe najaarstitels) dan is The Last of Us inderdaad een goeie keuze. :) Het houdt je de zomer wel even zoet in de paar vrije uurtjes die je niet buiten of op je vakantiebestemming doorbrengt. :P
Yes, dat heb ik gedaan. Eerder toevallig eigenlijk, want ik koop eigenlijk pas wanneer een nieuwe GT game uitkomt. Maar wat een verbluffende game is dit... Had overigens wat negatieve zaken gehoord over 60fps, maar niets van dat: onze BenQ projector ondersteunt 1080p resolutie @ 60fps perfect. Het beeld is zelfs zo scherp dat de imperfectheden op het projectiescherm beginnen te storen ipv het spel zelf :)

Ik had de eerste versie nog niet gespeeld: zat bij de openingsscene (vooral in de auto waarbij je Joel zijn dochter kan "besturen") almaar te gapen naar het scherm. Begin morgen aan het echte game.

Als je dit spel speelt, zorg dan zeker voor een deftige 5.1 surround set met een stevige subwoofer :)
Het is dat ik de PS4 al heb, maar zou hem niet voor een beetje opgepoetste ps3 game aanschaffen hoor. Heb TLOU op de PS3 en speel hem daar wel op als dat nodig is. Ga hem niet voor de 2e keer aanschaffen.

Sterker nog heb de game op de ps3 gekocht in de hype en eigenlijk maar tot halverwege gespeeld ofzo denk ik en heeft toen mijn aandacht al verloren dus hoef zeker geen 2e versie ervan.
De game is maar net iets beter audiovisueel, vindt je dat dan de moeite? Dat is als zeggen dat de PS4, net iets beter is dan de PS3... Wanneer we weten dat het veel beter is.
Het punt is eerder dat de game gewoon erg tof is en je nu beter af bent met een PS4. Sure, grafisch haalt ie misschien niet alles uit de PS4 (al hoor je hem wel), maar de gameplay en het verhaal stijgen er gewoon ver bovenuit. Als PS3 game zag ie er in ieder geval al schitterend uit, dus heel veel zal er ook niet gaan veranderen op dat vlak.

Mensen die twijfelden of ze een PS4 gingen halen (en geen PS3 hadden), kunnen door deze game over de streep worden getrokken. Net zoals ikzelf overigens. Een prima game om mijn verzameling van PS4 games mee af te trappen. Nu nog PS Now en we kunnen ook de Uncharted games doen :)

Bij mij staat ie overigens nu naast mijn Xbox One, welke toch mijn multiplayer-machine zal blijven.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 3 augustus 2014 11:57]

Bij mij echt exact dezelfde reden. Heb nooit in mijn leven een playstation gehad en ook geen behoefte aan. Maar de aankomende exclusives, remasterede last of us en Destiny trokken mij vorig jaar al over de streep om nu eindelijk van Pc, nintendo en Microsoft het Sony kamp te gaan bekijken.

Qua gaming gaan we een mooie tijd tegemoet!
Een vriend me heeft de PS3, en net TLOU gekocht, dus die leen ik gewoon over een paar weken :) Was eigenlijk de enige game van Sony consoles waarvoor ik er misschien eentje zou kopen, de rest van hun exclusives interesseren me niet.
Je moet het echt in beweging zien op de PS4 op een groot scherm. Het is werkelijk prachtig op elke manier, echt een heel stuk beter dan op de PS3, al is het al om de resolutie, maar ook zeker de textures. Ook in de foto modus kun je prachtig rondkijken naar je character model. Het totaalplaatje is perfect.

Het eerste uur dat ik aan het spelen was lag mijn kaak continu op de grond en kon ik alleen maar blijven zeggen.. "het ziet er zo prachtig op uit.. zo mooi". En ik heb alle next-gen consoles.

[Reactie gewijzigd door Collaborator op 4 augustus 2014 16:11]

Vind ik echt straf, want ik heb ook van andere gelezen dat die "schoonheid" wel meevalt. Op NeoGaf was er veel commentaar, hebt drie foto's genomen van op het forum daar:

http://i.ytimg.com/vi/nY56eb6XvpE/maxresdefault.jpg

http://goo.gl/e6S2rs

http://goo.gl/hQH3zs
Koop die PS4, koop het spel, speel het spel en kom dan maar terug. Samengeperste gecomprimeerde, gecropte plaatjes waarbij mensen hun best doen iets zo ongunstig mogelijk uit te laten zien zijn niet discussiewaardig.

Je moet het echt Live en in beweging zien om te kunnen beoordelen. Een JPG (altijd lossy) kan al geen eer doen aan het beeld.
[...]


Is dat zo? Toen de PS3 uitkwam was het ongeveer gelijk aan de specs van een gaming PC van die tijd. Nu is de gemiddelde gaming PC al 2-3x krachtiger dan een PS4. Lijkt mij dat de PS4 krachtiger kon zijn.
Natuurlijk kon de PS4 krachtiger gemaakt worden maar het moet ook betaalbaar blijven.
8GB beperkt? De meeste desktops gaan niet hoger dan dat tenzij ze aan videobewerking doen. De misser is dat het de grafische performance heeft van een PC gekocht bij de Aldi.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 3 augustus 2014 22:58]

Wat ook weer niks zegt.
En ja 8 GB is beperkt, de helft wordt zo al opgeslokt door het OS, en vergeet ook niet dat dit een systeem is wat je NIET uit kan breiden, het moet voldoen voor de komende 10 jaar.
Nee, 8GB is echt een ongelukkige keuze.
Niet de enige, maar ik denk niet toekomst-bestendig.
Mijn god jongens jullie snapen het echt niet

De ps4 heeft 8gb ram ja maar gebruikt aleen 1gb aan OS en de xbox1 3gb(meschien nu wat aangedaan)

Dan word de rest ook nog eens gedeeld met de videokaart die 1tot2 gb opsleurkt
Dus houd je ongeveer 5tot6gb over voor andere shit

De ps3 is een dx9 console en de ps4 is een dx11 console dus je kan noet ff alles beter maken wat gebouwt is op dx9
Aleen omdat er meer teraflops zijn kunnen ze meer effecten toevoegen zoals betere shaduw en AA maar dus ook de 60fps en 1080p

Bedoel als dit voledig op de ps4 was gemaakt dan ja had het er better uitgezien met 60fps en 1080p op dx11

Het blijft en is een dx9 game

Heb je ubisoft gezien met watch dogs dat is ook op dx9 gebazeert om dat ze nogsteets voor de ps3 en x360 gingen
Maarja wel wat dx11 effecten maar dat is het
Als je kijkt naar games die voledig op dx11 zijn gemaakt en het vegelijkt met een game die voor 2 generaties is gemaakt dan zie je het toch echt hoor
Een effectief werkgeheugen van 5GB is niet meer van deze tijd, laat staan toekomst bestendig.

Ook wat de DX zit je er naast.
Playstation3 gebruikt OpenGL en de PS4 heeft een DirectX-compatible GL.

p.s. je spelling en interpunctie zijn om te huilen.
oke daar mag je om huilen maar je hebt ook mensen die als ze een word horen niet weten hoe ze het moet schrijven, of ben je niet van deze tijd
Dyslexie is vervelend, mijn verontschuldiging.
en waarom zouden ze openGL heben anders had elke game gemakelijk op de linux kunnen komen of zit ik nou fout
de GL interface (waar openGL er een implementatie van is) zijn inderdaad crossplatform. Wat niet wil zeggen dat de rest van de interfaces en (operatingsystem)libraries dat ook zijn. En de DX-compatibility van de Sony implementatie is duidelijk bedoeld om porten te vergemakkelijken.
Als je verder zoekt zal je vinden dat het OS op een PS4 een BSD kernel heeft, net als een Mac.
Dat wil niet zeggen dat alles direct Linux compattible is, maar het zit een stuk meer in de buurt dan wat ze eerst hadden.
Dus de stap van een PS4 game naar een linux port is een stuk kleiner, MITS het een core-GL game is die dus niet de extra Sony-DX extensies gebruikt, want die bestaan vooralsnog alleen op de PS4.

Op linux hebben we dan binnenkort een leuke afzetmarkt in de vorm van Steamboxes. Het wordt een interesante periode in console-land.

[Reactie gewijzigd door trogdor op 19 augustus 2014 12:57]

Zal wel aan mij liggen. Ik zie weinig tot geen verbetering, behalve dat de beelden op de PS4 er te flets uitzien.
Precies, het lijkt wel iets te overbelicht.
Dat zou ook nog aan verschil tussen instellingen kunnen liggen. De capture-momenten liggen natuurlijk een jaar uit elkaar, en ik moet zeggen dat ik de instellingen op de PS4-versie niet gelijk heb gesteld met de PS3-versie. Daar zou die overbelichting wellicht door kunnen komen, want ik herken dat niet echt als ik kijk naar hoe het spel er in werkelijkheid uit ziet.
Je zou toch zeggen dat als je een artikel schrijft waar je twee versies vergelijkt en je nota bene vergelijkingsscreenshots maakt dat het eerste wat je doet is zorgen dat de instellingen hetzelfde zijn. Wat heeft het anders voor zin? De verschillen die wij zien kunnen wij dus niet relateren aan de echte verschillen. Dat het voor jou in het echt wel duidelijk is kan allemaal wel zijn, maar dan moet je geen vergelijkingsscreenshots maken.
Heb je gelijk in. We hebben beelden van TLOU PS3 van de server af geplukt, want die stonden er nog. Daarvoor houd je een archief bij. Ik moet zeggen dat ik er nu, bij het lezen van deze reacties, pas aan dacht dat we daar niet op gelet hebben. Eigenlijk heel logisch inderdaad, maar simpelweg vooraf niet bij stilgestaan dat daar verschil in zou kunnen zitten. Overigens denk ik dat je belangrijkste verschillen in detailniveau etc en framerate (in de video dan) er nog steeds wel voldoende uit haalt. Maar als we weer zoiets doen is dat zeker iets om op te letten.
Het gros van de beelden die ik hier zie zijn van de cutscenes, en die zijn prerendered; geen goede vergelijking. Digital Foundry's vergelijking gaat gelukkig wat dieper: http://www.eurogamer.net/...4-the-last-of-us-face-off

Maar ik vind 1080p/60fps, verbeterde lighting, betere draw-distance, meer polygonen voor de ingame-models, betere textures best een verbetering :) Het blijft natuurlijk wel een 'last-gen' game die opgepoetst is, dus er zitten weinig spectaculaire foefjes in. Laat niet weg dat het geheel in mijn mening nog steeds een indrukwekkend product is.
Klopt dat wel bij digital foundry? Die PS3 framerate lijkt wel 10fps.
Ik ben het wel met je eens dat het beter is om side-by-side hetselfde te laten zien en niet de ene helft PS3 en de andere helft in PS4. Dat ismoeilijk vergelijken. Het beste is gewoon linkerhelft van het scherm twee keer weergeven. Dan zie je het direct.
PS3 versie heeft met regelmaat grote dips.. uit eigen ervaring fluctueerde het bij chaotische/drukke stoms met regelmaat tussen de 15 en 30fps
Ach, er kan een hoop geklaagd worden over 'net iets beter' en dergelijke, maar ik heb al een PS4 sinds de release, m'n PS3 verkocht, en deze game nog nooit gespeeld.
Dus voor mij heeft dit zeker wel meerwaarde. Er zijn heus wel mensen die hetzelfde hebben als ik.
Natuurlijk, maar niemand beweerd toch dat dit niet zo is? Het spel zelf is geweldig, mits het je ding is. Het gaat om het feit, en dat staat ook in de titel van dit bericht, als of het spel op de PS4 beter is dan op de PS3.

Grafisch is hij natuurlijk wat mooier op de PS4, maar het is niet zo dat dit spel in eens veel mooier wordt op de PS4 dan op de PS3. Wanneer het je ding is en je wil een PS4 hebben dan ga je er dus niet schokkend veel op uit dan wanneer je hem op de PS3 al hebt liggen.

De hype (met name op het forum) dat het spel enorm veel mooier zou zijn op de PS4 klopt dom weg niet, hij is mooier, maar volgens mij niet enorm veel mooier dat hij op basis van de grafische voorsprong van de PS4 t.o.v. de PS3 een aanschaf van een console rechtvaardigt .... Het blijkt gewoon dat het spel op de PS3 al erg mooi was.

[Reactie gewijzigd door Bullet NL op 3 augustus 2014 09:11]

Hij is iets mooier en daardoor iets beter. Dus de titel heeft wel gelijk ;)
Dit zijn screenshots, als je beide versies gespeeld hebt zoals ik en vele met mij, zie je echt veel verschil, ps3 versie heeft heel veel aliasing, waar op ps4 nog een klein beetje.
De game speelt op 1080p en is stukken scherper, zoals de ps4 screenshots er hier uitzien zo flets ziet het er bij mij absoluut niet uit, dus vraag me af hoe ze de screenshots genomen hebben. De share functie heeft veel compressie.
Verder is het tijdens het spelen echt heel erg duidelijk dat de game gewoon stukken mooier is als ps3 versie. Icm 60fps is het gewoon duidelijk waard ook als je hem al op ps3 gespeeld hebt :)
Sony heeft onderzoek gedaan en gezien dat veel PS4 eigenaren bij de Xbox 360 en Wii vandaan komen. Vandaar ook dat ze hier brood in zagen.
Dat kan kloppen. Ik heb zelf mijn Xbox 360 verkocht en een PS4 in de plaats gezet. Ben nog maar enkele uren ver, maar het is een indrukwekkende en meeslepende game. Ik kan de beelden niet vergelijken met de PS3-versie maar ik vind het er toch allemaal ongelooflijk mooi uitzien.

Vooral de flexibiliteit van de engine valt op: nauwe (overstroomde), donkere gangen waar je zit te turen in de duisternis met je zaklamp en dan kom je plots buiten in het zonlicht: Wow!

Het riep bij mij een beetje hetzelfde gevoel op als in de eerste Far Cry, daar start je binnen, en plots kom je buiten en zie je het eiland en de zee in al zijn pracht. Voorlopig vind ik het absoluut een topgame :-)
Prachtige game. Helemaal mee eens. Ik heb zelf de eerste 10 minuten gespeeld op een oude bijna kapotte lcd tv met een soort Scart (first gen ps3 geloof ik). Nu ik de remastered een paar dagen geleden voor het eerst startte wist ik niet wat me overkwam. Dat een console zulke graphics kon produceren stond ik echt van verbaasd. Ik ben een echte pc gamer maar deze ps4 zal een zeer mooie toevoeging zijn.

Vooral die zonlicht momentjes uit de duisternis laten een echte indruk achter idd.
Sorry hoor, maar voor 'net iets beter op PS4'... Daar doe ik het Úcht niet voor.
Je hebt hem zeker al op PS3? Dan niet doen inderdaad. Of je moet helemaal wild worden van de Multiplayer.
Ik heb em overgeslagen op de PS3 omdat ik een PS4 ging kopen. 60fps en upgrade in textures maakt wel degelijk een verschil daarnaast is de PS4 controller stukken fijner. Dus voor diegene die deze hebben overgeslagen is ie zeker de moeite waard. Niet te vergeten dat de game voor "slecht" 45 euro in de store staat. Normaal gaan nieuwe games voor 60+
En daarmee voel ik me dus een klein beetje beetgenomen. Net als met GTA 5, waarbij men destijds aangaf dta een PS4 versie niet in de pijpleiding zat, heb ik deze games nog gekocht voor de PS3. Erg van genoten natuurlijk, maar sinds de komst van de PS4 ligt de PS3 een beetje stof te happen.

Als ik had geweten dat deze games ook voor het PS4 platform uit zouden komen, had ik met deze games gewacht. Of er had -net als bij o.a. Battlefield 4- een upgrade code voor een tientje bij moeten zitten.

Dus ja, deze koop ik niet opnieuw, want ik heb al de volle mep betaald voor het spel. Toch steekt het een beetje en wil ik hem graag nog eens spelen in 1080p, 60 fps etc. Maar die ~44 euro is me dat niet waard. (misschien ooit een PS+ titel?)
Ik heb hem wel gekocht en vind 44,95 een redelijke deal.
Je krijgt alle Multiplayer DLC en Left Behind erbij.
Geloof me, wat tweakers schrijft is een mening, ik ben van mening dat het verschil enorm is en ik ben echt een zeiker op grafisch gebied.
Eerste wat je op gaat vallen is dat het voller van kleur is, al bij het menu.
Tweede is 60fps, ik dacht altijd dat dit niet nodig was bij een 3rd person spel maar zat ik er ff naast!
Derde is scherp, op ps3 waren textures vrij washed out maar in de ps4 versie niet. Depth of view is vele malen beter.
Vierde is het laden gaat veel sneller.

Mijn conclusie, als je ziet wat je er voor krijgt dan is 45 euro een redelijke deal!
Heb je hem helemaal nog niet gespeeld, dan is dit waarschijnlijk de beste deal van 2014!
Ja maar aangezien ik 60 euro op de dag van release heb betaald voor de downloadversie (en ik het spel dus niet emer fysiek kan doorverkopen), zou 42/45 euro daarbovenop boven de ruim 100 euro komen voor in essentie hetzelfde spel.

Want wees eerlijk: het verhaal en de gameplay zijn ongewijzigd. De mooiere graphics vallen natuurlijk wel op, maar wat je bijblijft van het spel is toch echt het verhaal. Die 60 euro zeker waard, maar 100+ euro, nee niet zo.

Wellicht als ik hem op budget sites, of voor een eurootje of 20 terugvind later, dan koop ik hem wel nog eens. Dan is het ook wat langer geleden dat ik het verhaal heb doorgelopen ;)
Maar goed, het is dan wel de kans voor mensen die geen PS3 hadden, om dit spel te spelen.
En dankzij de beetje zwakke spel line-up op dit moment kan Sony gewoon wegkomen met een re-master.

hopelijk word het geen trend
Ik ben er heel blij mee!
Ik had een hele tijd geleden een PS3 en die heb ik toen verkocht en ik kon het gewoon niet justiferen om weer opnieuw een PS3 aan te schaffen voor aardig wat geld.
Ik ben super blij dat ik alsnog de kans krijg deze game te spelen en dat terwijl ik een console heb aangeschaft die nog heel wat jaren mee kan.

Mijn mening is dat deze game 100% is voor de mensen die hem op de PS3 gemist hebben!
Ik heb de game in huis gehaald, advies prijs is zo'n 50 euro, en moet zeggen dat ik er geen spijt van heb want ik had gelijk al door dat The last of us sterk is met het verhaal, dat merk je al vanaf het begin op.

Grafisch ziet het er redelijk uit maar de gameplay en verhaal zijn gewoon AAA titel waardig en dat kan ik niet meer van veel pc of console games zeggen tegenwoordig.
Is het beeld bij jou ook zo vaal? In het vergelijkingsfilmpje ziet de PS4 er namelijk heel vaal uit vergeleken met ps3
Ik vind de game er niet faal uit zien als ik zelf speel maar ik kan het ook niet vergelijken want ik heb geen ps3

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True