Door Jelle Stuip en Willem de Moor

Micro-atx-behuizingen Round-up

Kleine kastjes met grote prestaties

25-09-2015 • 13:00

101

Multipage-opmaak

Inleiding

Beste koop: Cooler Master Silencio 352

Tweakers zegt: 8,5
In deze roundup vergelijken we zes micro-atx-behuizingen van Bitfenix, Cooler Master, Corsair en Fractal Design. Iedere behuizing heeft zijn eigen doelgroep; de ruimte in de Corsair 350D maakt het inbouwen van waterkoeling gemakkelijk, terwijl de Fractal Node 804 veel harde schijven kan herbergen. De allround winnaar is wat ons betreft de Cooler Master Silencio 352, die geluid goed isoleert, als enige voorzien is van een sd-kaartlezer en bovendien scherp geprijsd is.

Prijs bij publicatie: € 60,-

Inmiddels hebben we bij Tweakers tal van atx-behuizingen getest, maar we zien bij veel gebruikers steeds vaker de behoefte om een kleinere behuizing in huis te halen. De grote torens worden meer en meer verruild voor compacte varianten, waarin niet langer een atx-moederbord, maar een kleiner formaat systeem past.

Met die verschuiving naar kleinere behuizingen zijn ook matx-moederborden steeds veelzijdiger geworden. Waar het voorheen nog uitgeklede versies van atx-moederborden met beperkte featuresets waren, zijn matx-moederborden inmiddels volwaardige, rijk uitgeruste alternatieven. Kortom, hoog tijd voor ons om ook matx-behuizingen te testen.

We doen dat in deze eerste round-up aan de hand van zes behuizingen die in de Pricewatch populair zijn. Daarmee zijn het niet allemaal de recentste behuizingen, maar we hopen met deze round-up een soort baseline te leggen, waaraan we andere matx-behuizingen kunnen afmeten. We beoordelen daarbij het exterieur, de binnenkant, het inbouwen en natuurlijk de prestaties wat geluid en warmteproductie betreft.

matx behuizingen

Wat we hebben getest en hoe

De belangrijkste aspecten die we aan behuizingen kunnen meten zijn de afvoer van warmte en de geluidsproductie. Daartoe bouwen we in iedere matx-behuizing dezelfde hardware in. We hebben daarbij gekozen voor een Z77-moederbord, waarin we een Core i7 2700K-processor met een tdp van 95 watt hebben gestoken. Dankzij die hoge tdp is het testsysteem ook relevant als vergelijking met nieuwere high-end Intel-processors, zoals de i7-6700K (91W tdp) en de i7-4790K (88W tdp).

Hoewel de tdp-ratings van Intel en AMD niet een op een te vergelijken zijn, zitten de high-end apu's van AMD, zoals de A10-7870K, met een tdp van 95 watt op dezelfde hoogte. Voor processors met een grotere honger naar energie, zoals de AMD FX-processors (tot 220W) of Intels processors op socket 2011 (tot 150W), zijn onze tests dus niet representatief.

mATX-testsysteem
Moederbord Gigabyte GA-Z77MX-D3H
Processor Intel Core i7-2700K
Geheugen Kingston HyperX 4GB dd3-1600
Ssd OCZ Vertex 460 256GB
Koeler Noctua NH-U9B SE2
Voeding Cooler Master V550 Semi-Modular
Videokaart Asus GTX 760-DC2OC-2GD5

Een andere warmteproducent is natuurlijk de videokaart, waarvoor de keuze op een midrange-Nvidia GTX 760 met een tdp van 170 watt gevallen is. Uiteraard keken we ook of de behuizingen geschikt zijn voor langere videokaarten en CrossFire- of sli-opstellingen, maar omdat dergelijke opstellingen vaker in een full-atx-behuizing gebouwd zullen worden, kiezen we voor de GTX 760 voor matx-behuizingen.

matx behuizingen

Corsair Obsidian 350D, Cooler Master Silencio 352, Fractal Design Core 1100

Metingen

Voor het meten van de temperaturen tijdens het testen lezen we de sensors van het moederbord uit. Omdat we hetzelfde moederbord in iedere behuizing inbouwen, zijn de resultaten onderling vergelijkbaar. Voor de aansturing van de ventilators maken we bij atx-behuizingen gebruik van de aansluitingen op het moederbord, maar op de GA-Z77MX-D3H zijn slechts twee aansluitingen aanwezig voor de ventilators naast de koeler van de cpu. Daarom maken we gebruik van de Corsair Commander Mini, waarmee zes ventilators aan te sturen zijn.

Corsair Commander Mini

Aanvankelijk hadden we nogal wat problemen met de Commander, dankzij de slechte Corsair-software, die na iedere reboot steeds meer ventilators bleek te 'detecteren' en daardoor onze fanprofielen niet wilde toepassen. Met behulp van een fantastisch ander stukje software, SIV, konden we alsnog de ventilators op de juiste manier aansturen.

matx behuizingen

Fractal Design Node 804, Bitfenix Phenom, Corsair Carbide Air 240

Bitfenix Phenom Micro-ATX

Als je fabrikant van behuizingen bent, kun je natuurlijk iedere behuizing opnieuw ontwerpen, maar je kunt ook bestaande ontwerpen hergebruiken. Die gedachte moeten ze bij Bitfenix gehad hebben, want als je de Phenom Micro-ATX uit elkaar haalt, kom je hetzelfde chassis tegen als het bedrijf bij de Prodigy heeft gebruikt.

Bitfenix Phenom

Exterieur

De Phenom is een kastje van 25cm breed, 34,5cm hoog en 36,5cm diep. De behuizing is volledig van stevig aanvoelend staal gemaakt, dat op de voor- en bovenkant voorzien is van een SofTouch-afwerking. SofTouch kennen we al van andere Bitfenix-behuizingen en doet het metaal wat rubberachtig aanvoelen. De zijpanelen zijn van dik staal gemaakt, waardoor ze ruim een kilogram per stuk wegen.

Bitfenix PhenomBitfenix PhenomBitfenix Phenom

De 'front'-aansluitingen zijn in een verticaal rijtje in het rechterzijpaneel geplaatst. Zet je de Phenom dus in een smalle kast, dan zijn de aansluitingen niet meer bereikbaar. Omdat de deurtjes symmetrisch zijn, kunnen ze eventueel omgedraaid worden, waardoor de aansluitingen aan de linkerkant van de behuizing uitkomen. Het symbooltje van de powerknop en de R van reset staan dan wel ondersteboven. Voor wie nog over een oud moederbord met alleen usb 2.0-aansluitingen beschikt, levert Bitfenix een handig verloopkabeltje mee, waardoor de usb 3.0-aansluitingen aan de voorkant alsnog te gebruiken zijn. De Phenom is verder getooid met een verwijderbaar rooster, waaronder ruimte is voor twee 120mm-ventilators of natuurlijk een 240mm-radiateur.

Interieur

Bitfenix heeft de binnenkant van de Phenom geleend van de Bitfenix Prodigy. Door het aangepaste uiterlijk zijn sommige onderdelen, zoals de 5,25"-bay, niet bruikbaar, maar daarvoor heeft Bitfenix weer andere oplossingen gevonden. De behuizing is dan ook voor een groot deel modulair ingericht. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een flinke hoeveelheid airflow te creëren, maar ook om tot tien harde schijven of ssd's te installeren.

Een aantal elementen heeft wel een vaste plek in de behuizing. Het moederbord hangt altijd ondersteboven en de behuizing biedt ruimte voor vijf uitbreidingsslots, waardoor je in het onderste moederbordslot nog een videokaart met dubbelslotskoeler kunt plaatsen. De voeding heeft eveneens een vaste plek in de behuizing en staat voorin, rechtop, in de kast. De voeding kan op twee manieren gemonteerd worden en kan frisse koellucht van buiten aanzuigen of warme lucht de behuizing uitzuigen. Een verlengkabeltje zorgt ervoor dat de voedingsstekker gewoon achter in de behuizing past.

Bitfenix PhenomBitfenix PhenomBitfenix Phenom

Andere delen van de behuizing zijn aanpasbaar. Onder in de behuizing kunnen bijvoorbeeld twee 3,5"-schijven geplaatst worden, maar ook twee 120mm-ventilators of een 230mm-exemplaar. Kies je ervoor om de ruimte te gebruiken voor harde schijven, dan kan de onderkant netjes afgesloten worden met een magnetisch te bevestigen klepje, dat Bitfenix een 'hitteschild' noemt. Aan de achterkant bevindt zich nog een 120mm-ventilator, al is er ruimte voor een 140mm-exemplaar.

Bitfenix PhenomHarde schijven of ssd's kunnen op een verwijderbare 'tray' verticaal gemonteerd worden, tegenover het moederbord. Daarop is ruimte voor twee 2,5"-schijven en twee 3,5"-schijven tegelijk, of voor drie 2,5"-schrijven. Let wel op: 3,5"-drives zitten enkel met een schroefje en rubberen ring 'vastgeschoven' in de tray. Als je onvoorzichtig bent, kunnen ze makkelijk losschieten. In het zijpaneel is meer ruimte voor opslag; twee 2,5"-schijven schuif je in de 'vakjes' in het zijpaneel. Het inbouwen daarvan is nogal lastig wegens de beperkte werkruimte. Zo kun je de drives niet met je vinger op hun plaats houden bij het vastschroeven ervan. Vanwege de resonantie zouden we die ruimte niet gebruiken voor draaiende schijven, maar voor ssd's. De laatste harde schijf past in een meegeleverd bakje, dat in de ongebruikte 5,25"-bay past. In het bakje is ruimte voor een 3,5"- of een 2,5"-schijf, waarmee het totale aantal schijven op negen kan komen.

De Phenom is dus een behuizing waarmee je alle kanten op kunt, maar dat gaat ten koste van het inbouwgemak. Het plastic bakje dat in de loze 5,25"-bay past, is namelijk niet voorzien van schroefdraad, waardoor je flink kracht moet zetten om de schroeven erin te draaien. Kies je ervoor om veel harde schijven in je Phenom te bouwen, dan wordt het al gauw een rommeltje van sata- en voedingskabels, omdat de schijven door de hele behuizing verspreid zijn. En hang je het 'hardeschijfrekje' vol schijven, dan wordt het bevestigen en aansluiten een acrobatische klus.

Bitfenix Phenom

CoolerMaster Silencio 352

De CoolerMaster Silencio 352 is net als de Corsair 350D en de Fractal Core 1100 een kastje met een 'klassiek', verticaal ontwerp. Zoals de naam al doet vermoeden heeft CoolerMaster zich met de Silencio gericht op stilte, al blijkt er ook genoeg aandacht geweest te zijn voor goede koeling.

Cooler Master Silencio 352

Exterieur

De Silencio 352 heeft een strak afgewerkt uiterlijk, met een glimmende zwarte rand aan de voorkant van de behuizing. De stalen behuizing heeft gesloten zijpanelen en alleen aan de achter- en bovenkant zichtbare ventilators. Bovenaan is er ruimte voor een 120- of 140mm-ventilator. Wie geen gebruik wil maken van die optie kan het bijgeleverde klepje monteren, dat met magneetjes op zijn plek wordt gehouden en de opening netjes afsluit.

Cooler Master Silencio 352Cooler Master Silencio 352

De aansluitingen voor op de kast zijn onder elkaar aan de rechterkant geplaatst. Er zijn twee usb 3.0-aansluitingen en een usb 2.0-aansluiting aanwezig. Onderaan bevindt zich een sd-kaartlezer, die je niet vaak standaard op een behuizing tegenkomt, maar die wat ons betreft op iedere behuizing aanwezig mag zijn.

Cooler Master Silencio 352De frontaansluitingen zijn aan de rechterkant geplaatst om ruimte te houden voor het deurtje, dat naar links scharniert. De binnenkant van het deurtje is bekleed met geluiddempend materiaal, dat ervoor moet zorgen dat de Silencio zijn naam eer aandoet. Achter het deurtje tref je een 5,25"- en een 3,5"-bay aan, met daaronder een verwijderbaar stoffilter. Zet je het deurtje open, dan kunnen de ventilators aan de voorkant dus makkelijker hun lucht aanzuigen, maar ook met een gesloten deurtje is dat mogelijk, dankzij de sleufjes in de zijkant van het glimmend zwarte plastic.

Interieur

De binnenkant van de Silencio 352 is simpel, maar goed doordacht en netjes afgewerkt. De voeding past onder in de behuizing en zuigt koele lucht via het rooster in de bodemplaat aan. Om trillingen op te vangen wordt de voeding op vier rubberen voetjes gemonteerd en aan een stoffilter is eveneens gedacht.

Cooler Master Silencio 352Cooler Master Silencio 352

Even goed doordacht is het hardeschijfrekje. Dat ziet er vrij simpel uit en biedt ruimte aan twee 3,5"-schijven, maar er past ook een 2,5"-schijf bovenop. Wil je een grote radiateur voor waterkoeling monteren, dan kun je het rekje een paar centimeter verplaatsen om extra ruimte te maken. Dat gaat dan wel ten koste van de ruimte voor je voeding. Heb je maar één ssd in je pc zitten, dan is daar ook ruimte voor onder de 3,5"-bay. Dat heeft als voordeel dat het hardeschijfrekje helemaal te verwijderen is, waardoor je lange videokaarten tot een centimeter of 36 kunt monteren.

Cooler Master Silencio 352Cooler Master Silencio 352

Voor het wegwerken van kabels heeft CoolerMaster ongeveer een centimeter ruimte tussen de moederbordtray en het zijpaneel gehouden. Dat is niet veel en de 24-aderige kabel voor de voeding van je moederbord gaat dan ook niet achterlangs, maar dunnere kabeltjes zijn goed aan het oog te onttrekken. Daartoe levert de fabrikant tien kabelbindertjes mee, die aan diverse 'oogjes' in de behuizing bevestigd kunnen worden.

Corsair Carbide Air 240

Corsair beschrijft zijn Carbide-serie als 'behuizingen met de high-end mogelijkheden die je nodig hebt en niets dat je niet nodig hebt'. De Carbides zijn dus wat goedkoper en simpeler uitgerust dan de topkasten uit de Obisidian-serie. De Air heeft weer een aparte plek binnen de Carbide-serie, door zijn vierkantige uiterlijk. De Air 540 is de uitvoering voor gewone atx-moederborden, terwijl de Air 240 die wij hebben getest gemaakt is voor matx-bordjes.

Corsair Carbide Air 240

Exterieur

Corsair Carbide Air is een 'doosje' van een centimeter of 32 hoog en 26cm breed. De behuizing is aan de voor-, boven- en onderkant voorzien van plastic afdekkingen, die voor iets meer dan de helft voorzien zijn van een dubbele laag geperforeerd metaal ten behoeve van de ventilators die daarachter geplaatst kunnen wordenCorsair Carbide Air 240. Onder die afdekkingen bevindt zich het stalen geraamte, dat de behuizing zijn stevigheid geeft. De Air 240 is in wit en zwart te krijgen, en is in beide uitvoeringen voorzien van een venster.

De zijkant zonder venster is voorzien van een metalen stoffilter, dat magnetisch aan de behuizing plakt en dus eventueel te verwijderen is. Aan de voorkant heeft Corsair twee usb 3.0-aansluitingen naast de minijack-aansluitingen geplaatst.

Interieur

De binnenkant van de Air 240 is in twee compartimenten gesplitst. In het compartiment met het venster past het moederbord met alle eventuele insteekkaarten, zoals de videokaart. Voor de voeding, ssd's en harde schijven is er in dit compartiment geen ruimte, waardoor alle beschikbare ruimte kan opgaan aan videokaarten van maximaal 33cm lang en natuurlijk de koeling.

Er kan dan ook een indrukwekkend aantal ventilators worden gemonteerd. Twee 120mm-exemplaren aan de voorkant en een 120mm-exemplaar bovenin worden meegeleverd, maar zowel boven- als onderin is er ruimte om twee 120mm-ventilators te monteren, terwijl er achteraan nog twee 80mm-ventilators passen.

Ondanks die grote hoeveelheid ruimte kan het monteren van videokaarten nog krap worden, doordat er in de breedte niet veel ruimte is. Videokaarten met een pcb van standaardafmetingen passen weliswaar met gemak, maar als de voedingsaansluitingen aan de zijkant zitten, drukken die tegen het venster aan. Grotere videokaarten, zoals een Asus Strix R9 Fury, passen door de geringe ruimte in de breedte helemaal niet.

De beide compartimenten staan met elkaar in verbinding dankzij met rubber afgedichte uitsparingen, waardoor sata- en voedingskabels kunnen lopen. In het rechtercompartiment staat de voeding dan ook op zijn zijkant, waarbij er frisse lucht door het zijpaneel kan worden aangezogen. Een klepje aan de achterkant geeft toegang tot drie 3,5"-bays, waarin harde schijven schroefloos te monteren zijn. Hetzelfde systeem, maar dan voor 2,5"-schijven, werkt ook aan de bovenkant. De beide trays zijn eventueel te verwijderen, al is de ruimte die dan overblijft niet echt nuttig te gebruiken.

Corsair Carbide Air 240Corsair Carbide Air 240Corsair Carbide Air 240

De verdeling in twee compartimenten zorgt er dus voor dat je kabels mooi kunt wegwerken in het gedeelte met de voeding en de harde schijven, terwijl het andere compartiment volop profiteert van de beschikbare airflow. In het hardeschijfgedeelte hoeft het evenmin een rommeltje te worden, want er zijn op verschillende plekken bevestigingsoogjes gemonteerd, waaraan kabels met de zes bijgeleverde kabelbindertjes vast te zetten zijn.

Corsair Obsidian 350D

Toen we de Obisidian 350D uit de doos haalden, moesten we dubbel checken of we inderdaad met een matx-behuizing te maken hadden, want de 350D is met 44cm behoorlijk hoog, zeker als je bedenkt dat het moederbord daarvan maximaal 24cm in beslag neemt. Het uiterlijk kwam ons direct bekend voor; het heeft veel weg van andere behuizingen in de Obsidian-serie, zoals de 750D.

Corsair Obsidian 350D

Exterieur

De 350D is voor het grootste gedeelte van zwart staal gemaakt. De zijpanelen van onze test-350D zijn niet van een venster voorzien, maar deze uitvoering verschilt in prijs nauwelijks van die met raampje. De bovenkant van de behuizing is grotendeels grille, waarachter ruimte is voor twee 120- of 140mm-ventilators, of natuurlijk een 240- of 280mm-radiateur. Een stoffiltertje, dat we bij de 750D nog wel tegenkwamen, ontbreekt op de 350D helaas.

Corsair Obsidian 350DCorsair Obsidian 350DCorsair Obsidian 350D

De voorkant van de behuizing is gemaakt van plastic dat 'beplakt' is met paneeltjes van geborsteld aluminium. De powerknop bevindt zich in het midden en links daarvan bevinden zich de resetknop en de minijack-aansluitingen. Twee usb 3.0-aansluitingen ontbreken evenmin.

Onder de aansluitingen zitten de twee 5,25"-bays, met daaronder een paneel dat te verwijderen is door links en rechts op de vijf stipjes te drukken. Daarachter zit een filter dat stof weg moet houden uit de ventilators die zich daarachter bevinden. Er is ruimte voor maximaal twee 140mm-exemplaren, maar 120mm-fans of een radiateur voor waterkoeling passen ook. Corsair levert een 140mm-ventilator met de 350D mee.

Interieur

Corsair Obsidian 350DDe ruime afmetingen van de 350D zien we aan de binnenkant terug. Hang je een matx-moederbord in de behuizing, dan heb je aan de bovenkant nog vijf en een halve centimeter over voor ventilators of een radiateur. Tussen de onderkant van het moederbord en de voeding is ook nog een aantal centimeters ruimte voor opstellingen met een dubbelslotsvideokaart in het onderste pci-express-slot. De voeding kan op twee manieren geplaatst worden en warme lucht de behuizing uitzuigen of zijn eigen lucht van onder de kast aanzuigen. Daarbij wordt de voeding door een filter tegen stof beschermd.

Corsair Obsidian 350DDe indeling van de rest van de behuizing staat grotendeels vast. De twee 5,25"-bays zijn uiteraard niet te verplaatsen, maar het rekje daaronder is dat wel en kan ook boven op het hardeschijfrekje geplaatst worden om zo ruimte voor een lange videokaart te maken. In het rekje passen drie 2,5"-schijven, die in principe zonder extra schroefjes vast te zetten zijn. Het rekje is duidelijk bedoeld voor ssd's, want rubbers die de trillingen van gewone harde schijven kunnen opvangen ontbreken.

Corsair Obsidian 350DIn het onderste hardeschijfrekje ontbreken die rubbers niet en kunnen twee 3,5"-schijven trillingsvrij opgehangen worden. Heb je alleen ssd's of wil je een radiateur vóór in de behuizing plaatsen, dan is het hele rekje te verwijderen.

Dankzij de grote afmetingen is het inbouwen van hardware in de 350D een fluitje van een cent. Door de aanwezigheid van gaten in de moederbordtray en de ruimte van een centimeter of twee daarachter, vallen kabels netjes weg te werken.

Fractal Design Core 1100

Fractal Design bouwt behuizingen in tal van verschillende uitvoeringen, waarvan de Define-serie de bekendste is. De Core-behuizingen zijn wat goedkoper dan de Defines en worden door Fractal Design zelf aangeprezen met de tagline 'less is more'. Met een prijs van 35 euro is het in ieder geval de goedkoopste behuizing in deze round-up.

Fractal Design Core 1100

Exterieur

De Core 1100 is op het eerste gezicht een strak en simpel afgewerkt torentje. Als je de behuizing optilt, voel je al dat deze met 3,7 kilogram niet al te zwaar is en dat de 1100 dus niet van al te dik metaal vervaardigd kan zijn. Vanaf de grond gemeten is de behuizing 36,5cm hoog, 17,5cm breed en 41cm diep.

De voorkant van de behuizing is gemaakt van plastic dat met een reliëf van verticale lijntjes geborsteld metaal imiteert. Het plastic wordt verticaal geflankeerd door twee smalle, metalen roosters, die daar niet alleen ter versiering zitten. Ze zorgen er namelijk voor dat de 120mm-ventilator aan de voorkant zijn lucht kan aanzuigen. Achter de roosters zit nog een tweede metalen roostertje, dat waarschijnlijk als stoffilter moet dienen en niet verwijderbaar is. Het zijpaneel biedt ruimte aan een 120mm-ventilator, waarvoor geen stoffilter geplaatst is.

Fractal Design Core 1100Fractal Design Core 1100Fractal Design Core 1100

Boven aan de plastic voorkant zijn twee 5,25"-klepjes geplaatst en daaronder bevindt zich de powerknop, de hardeschijfled, een usb 3.0- en een usb 2.0-aansluiting, die met aparte kabeltjes met het moederbord zijn verbonden. De keuze daarvoor heeft waarschijnlijk met compatibiliteit te maken; op deze manier kunnen gebruikers met een oud usb 2.0-moederbord nog gebruikmaken van front-usb, terwijl gebruikers van nieuwere moederborden beide usb-aansluitingen tot hun beschikking hebben.

Onder de usb-aansluitingen bevinden zich nog de minijack-aansluitingen, waarbij de microfoonaansluiting net een millimeter dieper in de behuizing verdwijnt dan die van de hoofdtelefoon. Stop je daar een minijack-stekkertje in, dan veert de voorkant onder de druk even in.

Interieur

De binnenkant van de Core 1100 is 'conservatief' ingedeeld. De voeding past bovenin, tegenover de 5,25"-bays, waaronder het moederbord past. Aan de voorkant wordt standaard een Fractal Design Silent Series LT 120mm-ventilator gemonteerd, terwijl er aan de achterkant ruimte is voor een 80- of 92mm-ventilator.

Alleen de indeling van de harde schijven en ssd's is anders dan anders. Net als bij de Define S heeft Fractal ervoor gekozen de schijven verticaal te monteren, op een opstaand en verwijderbaar metalen plaatje. Daarop passen twee 3,5"-schijven, die trillingsvrij zijn op te hangen op de bijgeleverde rubbertjes. In plaats daarvan kunnen er twee 2,5"-schijven geplaatst worden of een 3,5"- en een 2,5"-schijf. Het voordeel van de verticale opstelling is dat videokaarten met lengtes tot 35cm ook in de behuizing passen, al is de onderste 3,5"-plek dan niet meer te gebruiken.

Fractal Design Core 1100

Het wegwerken van kabels tot slot heeft geen prioriteit bij de Core 1100. De behuizing is bijvoorbeeld niet breed genoeg om voedingskabels achter de moederbordtray weg te werken. Om je kabels te bundelen worden vijf tie-wrapjes van 8cm lang bijgeleverd, waarvoor er binnen de kast geen aparte bevestigingspunten zijn gemaakt.

De Core 1100 biedt, kortom, precies wat je voor zijn prijs mag verwachten: een prima behuizing voor een eenvoudig matx-systeempje. Fractal heeft bovendien rekening gehouden met uit de kluiten gewassen videokaarten, al komen die al gauw met harde schijven in de knoop. Bovendien is het maar de vraag of de enkele casefan een high-end videokaart van genoeg frisse lucht voorziet en eigenlijk is de Core 1100 daar ook niet voor bedoeld.

Fractal Design Node 804

De Node 804 van Fractal Design heeft een ontwerp dat doet denken aan de Arc-serie behuizingen. Zo is er zowel aan de voorkant als bovenop een fijn rooster voor luchtaan- en afvoer te vinden en is de rest van het frontje van geborsteld aluminium gemaakt. Met een prijs van net iets meer dan honderd euro is de 804 een van de duurste behuizingen in deze round-up. Puur op het uiterlijk afgaand is die prijs deels verklaarbaar, maar hoe zit dat op detailniveau?

Fractal Design Node 804

Exterieur

De Node 804 is met een hoogte van ongeveer 30cm iets rechthoekig; de breedte is ongeveer 35cm. Het frontje oogt als een hifi-component: strak, zonder poorten en in de onderste 9cm voorzien van een metalen rooster. Het enige wat verraadt dat het om een computerbehuizing gaat, is het Fractal Design-logo rechtsonderin. Het frontje is behalve het rooster gemaakt van geborsteld aluminium met afgeronde hoeken.

Fractal Design Node 804De bovenkant wordt gedomineerd door een metalen rooster met dezelfde structuur als dat aan de voorkant. Een matte plastic lijst loopt om het rooster. De linkerzijde heeft een groot plexivenster in het metalen paneel, terwijl de rechterzijkant geheel gesloten is. Achterop zie je de voor Fractal Design kenmerkende witte afdekplaatjes voor de uitbreidingssleuven onderin. Dat zijn er vijf in totaal.

Fractal Design Node 804In het metaal van de voorkant zitten aan de rechterkant de frontpanel-connectors. We vinden een powerknop, twee usb 3.0-poorten, een hoofdtelefoon- en microfoonjack en, opmerkelijk, een sleuf voor slotloading optische drives. Verder is er alleen een vierkante powerknop: de resetknop ontbreekt. De powerled is in de onderrand verwerkt, zodat het licht omlaag schijnt.

Interieur

Als we de panelen verwijderen, zien we dat de binnenkant van de Node 804 uit twee compartimenten bestaat. Het grootste daarvan is bedoeld voor het moederbord en videokaart(en), terwijl het iets kleinere deel gereserveerd is voor opslag en voeding. Zoals we gewend zijn, heeft Fractal Design witte accenten in de vorm van drivebays, afdekplaatjes en ventilators aangebracht.

Fractal Design Node 804Fractal Design Node 804Fractal Design Node 804

Het moederbordcompartiment heeft een 120mm-ventilator aan de voor- en achterkant, maar bovenin is plaats voor nog twee van dergelijke ventilators, of een radiateur natuurlijk. Boven de ventilator aan de achterkant vinden we een kleine fancontroller die drie ventilators kan aansturen en gevoed wordt door een sata-stekker. Op de bodemplaat kunnen twee harde schijven of ssd's gemonteerd worden en aan de voorkant is plaats voor een extra ventilator. Een stoffilter voorkomt het aanzuigen van stof.

Fractal Design Node 804Het tweede, rechtercompartiment is iets kleiner en biedt plaats aan de drivecages en voeding. Er zijn twee witte drivecages voor ieder vier 3,5"- of 2,5"-drives, die via schroeven en rubberen ringen bevestigd worden. De kenmerkende metalen sledes die we uit de Define-serie kennen, ontbreken dus, reden waarom ook geen 2,5"-drives in de cages passen. Wel kunnen er twee 3,5"- of 2.5"-drives op de bodemplaat in het moederbordcompartiment bevestigd worden.

Fractal Design Node 804Er is in de grote behuizing volop ruimte voor koelers. In het voedingscompartiment kunnen twee extra ventilators voorin gemonteerd worden, aan de bovenkant is plaats voor vier en ook in het moederbordcompartiment is ruimte voor een extra frontventilator. In totaal passen er tien ventilators, waarvan er drie 120mm-Silent Series R2 worden meegeleverd. De inlaten zijn uiteraard voorzien van filters.

Koelprestaties en geluidsdruk

Net als bij benchmarks met atx-systemen lieten we alle ventilators in de behuizing in eerste instantie onbelast op lage snelheid draaien. De processorkoeler draaide op 700rpm en de casefans op de laagste stand die ze ondersteunen. Nog steeds zonder belasting zetten we vervolgens de systeemventilators op de hoogste stand, met de processorkoeler nog op 700rpm. Ten slotte zetten we ook de processorkoeler vol aan en belastten we het systeem met Furmark voor de videokaart en Prime95 voor de processor. We noteerden steeds de processor-, systeem- en gpu-temperatuur zoals uitgelezen door SIV en gpuz. Verder hebben we de geluidsproductie gemeten in de drie scenario's op 20cm van de voorkant van de behuizing.

Temperaturen

De processortemperatuur wijkt alleen bij de Phenom-behuizing wat af; de overige temperaturen liggen dicht bij elkaar. Dat geldt evenzeer voor de temperatuur van de pch, zeg maar de chipset. Bij de systeemtemperatuur zien we bij de Silencio een iets hogere temperatuur, maar net als bij de gpu-temperatuur is die Cooler Master-behuizing maar net een graadje warmer dan de rest.

Ten opzichte van de meting met de casefans op de laagste stand wordt de processor alleen bij de Phenom en de Carbide Air een graadje koeler, de rest profiteert niet erg van extra luchtstromen. Dat geldt niet voor de pch-temperatuur; die wordt bij alle behuizingen behalve de Phenom een graadje lager, terwijl de totale systeemtemperatuur en de gpu-temperatuur eigenlijk nauwelijks dalen.

Als we de systemen belasten, zien we een groot verschil bij de 350D; die is steeds stukken koeler. We hebben het systeem bij het zien van de resultaten opnieuw ingebouwd en de behuizing opnieuw getest, maar we kunnen alleen concluderen dat de extra airflow in deze behuizing een groot effect op de temperaturen heeft. Bij de systeemtemperatuur is de Air 240 iets koeler, terwijl de Node 804 steeds flink warm blijkt. Dat hadden we van de duurste behuizing niet verwacht.

Geluidsproductie

Tijd om de geluidsproductie te meten om te zien tegen welke prijs de behuizingen voor airflow zorgen.

De Corsair Carbide Air 240 presteert in de temperatuurmetingen steeds prima, maar maakt idle wel het meeste geluid. Ook onder belasting is alleen de Core 1100 marginaal luider. Het valt op dat de 350D niet alleen goed koelt, maar daarbij zeer stil is. Daar staat tegenover dat dit een zeer grote matx-behuizing is, die met een iets andere indeling voor een atx-behuizing zou kunnen doorgaan.

Conclusie

We hebben zes matx-behuizingen getest: drie 'gewone' torentjes en drie 'doosvormige' kastjes. De doosjes missen externe 5,25"- en 3,5"-bays, maar zetten daar weer andere mogelijkheden tegenover. Zo kan de Node 804 maar liefst tien harde schijven en een slimline optische drive herbergen, en heeft Bitfenix de Phenom zo ingericht dat er ruimte is voor negen schijven of juist voor veel koeling. Daar staan helaas wel wat nadelen tegenover; de componenten zijn namelijk lastig in te bouwen en er ontstaat al gauw een wirwar van kabels in de behuizing.

Bij de andere twee doosjes, de Corsair Air 240 en de Fractal Node 804 is dat beter geregeld, dankzij een scheiding in twee compartimenten. Kabels zijn daardoor netjes weg te werken en er is genoeg ruimte voor harde schijven en ssd's. De Air 240 koelt van die twee het beste, maar is helaas net te smal voor videokaarten met extra brede koelers. In de Node 804 passen die wel, maar bij die behuizing vallen de koelprestaties weer tegen en bovendien is de Node (nipt) de duurste van de zes geteste behuizingen.

Voor hetzelfde geld koop je namelijk bijna drie keer die andere Fractal-behuizing: de Core 1100. In die behuizing past in principe alles wat je voor een eenvoudig matx-systeem nodig hebt, maar bouwkwaliteit en uitbreidbaarheid zijn conform de prijs. En hoewel high-end hardware en lange videokaarten in principe wel passen, zouden we dat vanwege de beperkte koeling afraden.

Voor hardware die veel warmte ontwikkelt, is de Obsidian 350D de beste keus. De behuizing koelt samen met de Air 240 het beste van het zestal en is ook nog eens bijzonder stil. Dat zou wel eens met het grote formaat te maken kunnen hebben, waardoor de hardware alle ruimte heeft om zijn warmte aan de lucht af te geven. Wat prijs betreft valt de 350D in de zelfde categorie als de Air 240 en Node 804, en daarmee is hij relatief prijzig.

De beste behuizing voor ons testsysteem vinden we dan ook de Cooler Master Silencio 352. De Silencio is net zo stil als de 350D en beschikt als enige over een praktische sd-kaartlezer aan de voorkant. De koelprestaties liggen weliswaar iets lager dan bij de Corsair-behuizingen, maar daar staat tegenover dat de prijs maar 60 euro bedraagt.

Reacties (101)

101
101
94
4
0
0
Wijzig sortering
Ik heb zelf de CM Silencio 352. Kwam van een CM 690 waar mijn vorige set in zat. Dat vond ik te lomp groot voor mijn huis, tuin, keuken gebruik. Dus ging ik voor mijn nieuwe systeem op zoek naar een maatje kleiner en eentje die minder resoneert. Via V&A vond ik de Silencio 352 voor €25 en de keuze was snel gemaakt. Ik heb er een i5 4690, H97 mobo, 8GB ram, 256GB ssd + oude hdd, MSI R9 290 4g gaming en Seasonic S12 550G in gestopt. Dat er verrekte weinig plek is om kabels weg te werken kan ik beamen. Toch heb ik met veel gepruts de meeste kabels wel achterlangs weten te krijgen.

Ondertussen draait het systeem nu een jaartje in de Silencio. De standaard fans heb ik door twee Noctua vervangen. Qua stilte ben ik te spreken over de behuizing. En qua grootte ook. Dus ik ben blij met de "downsizing" van ATX naar mATX. Nog kleiner hoeft niet. Kost meer voor een speciale voeding, behuizing is duurder, speciale videokaart omdat ie ingekort moet worden. Allemaal meerkosten voor welk verschil in grootte?
Ik heb ook de 352 :) Ik vind de review-versie wel een klein beetje rommelig. Je kan de inhoud best netjes maken. Ik heb mijn kastje ook gevuld met Noctua fans om de 980TI koel te houden.

http://i.imgur.com/4tY3C2N.jpg

Met fanatieke cablemanagement kan je het best netjes maken :)

De PC op de foto hier is muisstil. Tijdens gamen hoor je alleen de GPU koeler, maar de power target staat dan ook op 110%
Zelf vind ik resonantie van HD's een belangrijk punt. Onderdelen die los vlak bij elkaar zitten kunnen irritant gaan resoneren door de trillingen die HD's of slechte ventilatoren doorgeven aan de kast niet goed worden opgevangen. Jammer dat daar weinig aandacht aan wordt besteed.
Verder mooie review.
Anders dan de review misschien doet vermoeden vind ik de Node 804 en de Node 304 (die ik heb) de twee beste kasten om een low-power/high speed NAS van te maken. Hij is duidelijk niet gemaakt om als desktop te gebruiken of om zwaar mee te gamen, vandaar ook de vele HDD bays.

Als je betere koelprestaties wil dan zou je gewoon de ventilatoren moeten vervangen door fans van Noctua (nog stiller ook). Wellicht tevens de stoffilters goed schoonhouden of weg halen.
Als je betere koelprestaties wil dan zou je gewoon de ventilatoren moeten vervangen door fans van Noctua (nog stiller ook).
Eerlijk gezegd vind ik de test-resultaten van de Node erg frappant.

Er zitten 2 120mm fans letterlijk op 1 lijn met de gigantische tower-koeler van de CPU, maar ondanks dat word de CPU significant warmer dan alle andere kasten. Kasten waar er een hoop clutter voor de fans zitten, of de airflow totaal niet 'in lijn is' met de cpu.

15-25'c verschil met dezelfde CPU koeler, bij een kast met prima airflow, kan je naar mijn gevoel enkel krijgen als je voor het testen de CPU koeler een schop geef waardoor hij voor geen meter meer geseat zit.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 22 juli 2024 14:48]

De fans die er standaard bij zitten zijn ook niet helemaal optimaal maar er lijkt wel meer aan de hand te zijn inderdaad. Wat ik ook mis in de review zijn de temps van de HDD's, die worden in die kast namelijk óók goed gekoeld. Het is immers een NAS behuizing want je koop geen uATX behuizing waar 10 HDD's in kunnen om alleen maar een dikke grafische kaart in te proppen en te gamen vanaf je SSD.
Toch was dat de meting,op dezelfde manier uitgevoerd als de overige vijf behuizingen.
De Node 304 gebruik ik als HTPC met een gtx960. Er is nog ruimte zat voor een hdd en ssd, kabelmanagement is iets waar je creatief in moet zijn met zo'n kleine ruimte.

Het is jammer dat er nauwelijks (lees niet) naar de afmetingen gekeken wordt, want dat is ook vaak een van de redenen waarom je naar een matx of mini itx systeem gaat.
Qua koelprestaties met de 304 is het ook gewoon goed. Het is allemaal krap, maar wat wil je als je naar een kleine kast gaat.
wat afmetingen betreft, zit ik op project nova van kimera industries te wachten. mATX kast, ATX PSU ondersteuning, AIO cooler ondersteuning als je dat wil en al met al kleiner dan de bitfenix prodigy, wat een itx behuizing is. Zie deze pic, Nova is die blauwe :-)
Meer details op hun blog.
Ik gebruik juist een Node 304 als gamebak met een fullsize Gigabit GTX970 kaart en een dikke CPU cooler erin.
Gaat uitstekend!

Koelprestaties zijn prima en het geluidsniveau is laag.

[Reactie gewijzigd door Leader98 op 22 juli 2024 14:48]

µATX is zo 2012.
2015 zitten we al op ITX.

Zowel als je een game bak wilt bouwen:
http://www.corsair.com/se...ow-portable-mini-itx-case
Of een servertje met heel veel HDD erin:
http://www.lian-li.com/en/dt_portfolio/pc-q26/
Alleen heb jij bij ITX minder keuze qua moederbord, mindere keuze qua GPU, moet je soms een SFX voeding pakken, is koeling een nog groter probleem en link je nu even een behuizing van 180 euro ...

Nee, doe dan maar lekker iets groter.
Er zijn uiteraard meer ITX kasten, dan de 2 die ik hier opnoem.
Je kan het zo goedkoop of duur maken wat je zelf wilt.
Zelf heb ik bv dit: pricewatch: BitFenix Prodigy Wit voor € 70,-
Maar ik had het 2 jaar geleden aangeschaft toen ITX nog net begon op te komen.

Wat betreft ITX moederborden, alle fabrikanten hebben nu wel meerdere ITX moederborden.
Ook hier geldt zowel duur als goedkoop.
Keuze genoeg zou ik zeggen.
Bitfenix Prodigy is met een inhoud van 36 liter niet klein. De Silencio 352 bijvoorbeeld is 2 liter kleiner dan dat. De Corsair Graphite 380T is zelfs bijna 41 liter, terwijl die Lian Li kast ruim 63 liter is. Verder is ITX zo klein dat het limiterend is op meerdere fronten qua aansluitingen, terwijl uATX voor vrijwel alle gebruikers die niet meer dan 1 videokaart willen voldoende is. Genoeg mensen met behoefte aan 4 RAM-sloten en naast de videokaart 1 of 2 uitbreidingskaarten voor bijvoorbeeld wifi of geluid. Daarom zal ITX voorlopig nog niet echt populair worden lijkt mij.

Verder snap ik ook niet de constante drang om het wiel opnieuw uit te vinden als het gaat om ITX behuizingen, met "innovatieve" cubus ontwerpen. Ik heb het zelf even gephotoshopt, maar waarom zou dit niet gewoon kunnen? Zit je zeker onder de 30 liter, terwijl er nog steeds plek is voor meerdere 120mm fans voor in- en out-take, een grote CPU-koeler, twee 3.5" schijven in een bay, diverse plaatsen voor 2.5" schijven en zelfs nog een 5.25" drivebay. Gooi er een handvat op en wat bumper-randen en dan neem je hem zo mee.
Ik denk dat ITX ook voldoende is voor veel mensen. 2 RAM sloten en 1 PCIe slot is denk ik de gouden standaard. Helemaal als er ingebouwde wifi is zoals dat met veel ITX boorden het geval is.

Het probleem is wel dat de meeste ITX behuizingen of redelijk groot zijn met ruimte voor waterkoeling en 100 HDDs, of juist heel klein zijn waardoor er niet eens 1 fan in past. De gouden middenweg zoals jij die laat zijn bestaat vrijwel niet. Wat best jammer is.
Helemaal mee eens, ik heb een Bitfenix Prodigy en er zit toch echt een "ASUS Radeon R9-290 DirectCU II OC" videokaart in en een Scythe Mugen 4 cooler op de CPU. Beetje passen en meten en dan past er veel meer in dan je denkt :) Keurige afwerking ook in die kasten...
gallery: GoT
Ik heb dan ook in de kast:
2x SSD in RAID0
2x HDD in RAID1
1x AIO 240mm waterkkoeling met:
4x 120mm Fans in Push Pull
1x Nvidia GTX 970
1x 140 mm Fan
2x 120 mm Fans
Had ik een µATX moederbord dan kon dit er allemaal niet in, maar met ITX is dit nu wel mogelijk.
Er zijn ook veel kleindere ITX kasten, maar daar heb ik niet voor gekozen omdat dit er dan niet in past.
Ik heb zelf dit kastje voor mijn "server" (meer een NAS): pricewatch: Antec ISK 310-150

Het bordje wat daarin zit (Gigabyte B85N) heeft meer features dan mijn desktop. Ook als je een grotere kast kunt kun je er een goede GPU mee draaien.

Maar als je een bakbeest van een computer wilt dan kun je sowieso beter verder kijken naar een groter formaat; kleine kastjes met mini ITX zijn er gewoon niet voor bedoelt om alle pracht en praal in te stoppen.
Die Corsair is een van de grootste mITX cases die er zijn, qua volume neemt ie meer ruimte in dan zelfs efficiente mATX cases.

Kijk eerder richting Silverstone of Lian-Li voor mITX en dan moet je nog goed opletten om geen veel te grote case in huis te halen.
Wat voor mij ook belangrijk is, dat er 802.11n/ac wlan bij zit.

Deze zit op geen enkele Micro-ATX moederbord, maar wel op ATX en Mini-ITX (pricewatch)
Alhoewel, Mini-ITX moederborden meestal ook kunnen passen waar Micro-ATX in past O-)

[Reactie gewijzigd door Ketho op 22 juli 2024 14:48]

Ik dacht dat 2015 van de desktops under your desk was(ala linus). Of gaat dat 2016 worden?
Voor veel doeleinden ben ik het met je eens. Zodra je echter een featurerijk bord zoekt, bijvoorbeeld ITX met USB 3.1, Type-C, M.2 PCI-E 3.0 etc, dan heb je welgeteld één bord, en die kost 200 euro terwijl een ATX variant met o.a. meer fan-headers, betere audio implementatie, en nog wat extra features 'slechts' 150 hoeft te kosten.

Groot liefhebber van ITX, maar het is (tot mijn grote teleurstelling) anno-skylake nog altijd niet heilig :'(
Ik heb voor mijn ouders de Phenom in elkaar mogen zetten, ideaal klein formaat wat cruciaal was door het ruimtegebrek van de plaats waar die moest staan. Nog nooit zo'n lastige en ingewikkelde kast gezien, absoluut geen aanrader als je geen geduld hebt. Een puzzel om ssd's en hdd's te plaatsen dat alles nog past, de brackets in de zijkant zijn absoluut niet handig en de kabels in de zijkant zijn helemaal een nachtmerrie om nog even te bevestigen, tevens kan je de kast niet openmaken zonder deze weer los te maken en dan vervolgens ze weer vast te maken om hem dicht te doen.

Als je klaar bent heb je wel een mooie kleine kast, eentje die je niet meer open wilt maken. Koeling is niet geweldig, ruimte is onhandig ingedeeld en kabels zijn een nachtmerrie. Ik zou hem zelf aan niemand aanraden en zou hem eerder een 5,5 geven.
Ik heb zelf de mini-itx versie van de Phenom, en herken me eigenlijk nauwelijks in deze review. De indeling is natuurlijk helemaal verschillend en naar mijn mening ook logischer. Koeling is echt een non issue met mijn haswell + maxwell combo...
Volledig met je eens. Heb zelf een witte en zou waarschijnlijk zelfs een lager cijfer geven. Een reden van de matige/slechte koeling is dat de voorkant weinig open ruimte voor luchtinvoer heeft. Je hebt wel roosters aan de zijkanten van de voorpaneel maar die zijn grotendeels afgesloten door plastic van het voorpaneel. Je hebt aan elke kant maar 3 of 4 gaatjes van 2cm doorsnee. Wil je meer moet je het paneel en de roosters loshalen en gaten bijboren.
Het gebruikte metaal is ook erg dun en vergelijkbaar met budgetkasten die de helft kosten. Met het puzzelen hoe alles het beste in te delen zijn bij mij schroefgaten van de hdd tray dolgedraaid na de tweede keer monteren
Sommige meegeleverde schroeven zijn van zo slechte kwaliteit dat het kruisprofiel afbrokkelde bij het inschroeven. Ze brokkelden af nog voordat de schroef er volledig inzat dus het was geen kwestie van te hard aandraaien. Volgens mij kan je met goede schroeven niet eens te hard aandraaien omdat je dan eerder het schroefgat doldraait ivm matige kwaliteit staal van panelen.
Reden waarom ik de Phenom heb gehaald en niet de 804 is dat de usb en aan/uit knop links geplaatst kon worden. Ivm plaatsing was dat essentieel voor mij.
Ach jongens niet zo mauwen ;) Wie mooi wil moet pijn lijden. Ik heb deze kast ook en tegenwoordig wissel ik de videokaart gewoon om door het roostertje aan de bovenkant. 8-).
Jammer om te horen, vind het namelijk de mooiste kast die er tussen zit in deze review...
Ach, hoe vaak haal jij je kast overhoop? Het kán gewoon, met een beetje geduld. Met een videoguide op je tablet, kan het wellicht wat sneller ;)
bijv: https://www.youtube.com/watch?v=1gXFEuN7CI8

[Reactie gewijzigd door Madrox op 22 juli 2024 14:48]

Het is veruit de mooiste kast in zijn prijsklasse, naast het formaat was dit de reden dat hem aangeschaft had voor mijn ouders.
Ik was werkelijk waar nét op zoek naar een klein kastje, op dit moment! Die Fractal Design Node 804 is wel erg strak zeg.
Kijk ook eens naar de Node 304, stukkie compacter, en zeker zo strak. Heb hem hier draaien in een game setup, gaat fantastisch. Zonder grafische kaart passen er 6 HDD's in, met 4. (of 4 +1 ssd met wat creativiteit)
Zeker een mooi kastje, heb deze ook, maar is natuurlijk geen m-ATX behuizing ;).
Ja vind het ook jammer dat ze niet de Cooltek Coolcube Maxi hebben mee getest, aangezien die kleiner is dan de kasten hier, en ook Micro-ATX is, en 3x 3.5" HD in past en 2x 266,7 mm grafische kaarten in past.

Dus zelfs een GeForce GTX 980 Ti past er in.
Als je naar een kleine tower zoekt heeft Fractal ook nog de Arc Mini R2

Die had ik overigens ook wel verwacht in deze review. Maar 3 kasten van 1 merk kan natuurlijk als teveel beschouwd worden.

[Reactie gewijzigd door Case_C op 22 juli 2024 14:48]

Ik heb zelf een Fractal Design Node 804 aangeschaft. Het doel was in de eerste plaats een zelfbouw NAS maken, dus een i3 4130T erin, geen extra graka en uiteraard een hoop disken (die staan nog op 't het punt om vervangen/uitgebreid te worden).
Als koeler heb ik een deftige Noctua geplaatst en het verder bij de standaard casefans gehouden. Via de simpele fan controller, draaien die nu op min (min-med-max). Het enige dat je hoort, zijn disken, zoals je wel kan voorstellen zijn het ook geen 10K rpm disken die luidruchtig zijn dus ondertussen is het ganse apparaat nu onderdeel van mijn media setup aan m'n TV. Past netjes in m'n TV meubel (de achterwand wel wat moeten uitzagen om voldoende verluchting en aansluitmogelijkheden te hebben), het power on led is blauw en niet al te fel.

Als je voor max schijven wil gaan, moet je wel rekening houden dat dit bijna niet mogelijk is omwille van bekabeling. In het schijven hok, zou je 2x 4 disken per bay kunnen plaatsen. 2x 3 is realistischer met standaard kabels.
Even een link LinusTechTips: https://www.youtube.com/watch?v=q1I86pabPZI
Volgens mij hebben jullie een foutje gemaakt. Dit zeggen jullie over de 804: ''Met een prijs van net iets meer dan honderd euro is de 804 de duurste behuizing in deze round-up.'' Alleen is de 350D de duurste behuizing, met een prijs van ongeveer 115€.

Verder, mooie review en vergelijking!
Oei, bij het schrijven van de review was de 350D nog goedkoper, ik zal het aanpassen en in het vervolg misschien niet dergelijke zinnetjes hanteren als de prijsverschillen zo klein zijn.
Hanteer dan de zin 'op het moment van deze review is kast X het duurste met een prijs van ..'. Ik zie dat vaker voorbij komen met reviews en dat lijkt me een prima manier om ervoor te zorgen dat de tekst niet wordt ingehaald door de actualiteit.

Verder een goede review, ik was zelf ook tot dezelfde conclusie gekomen, vooral aan de hand van de reveiws van Foritain. En een Mini-ITX review is denk ik voor velen ook interessant, vanwege de grote interesse naar zuinige servers die in zo'n behuizing gaan. De tijd van fulltowers is een beetje voorbij, vind ik.
Het is wel hard gegaan de laatste maanden met die dollar. Silencio 352 was normaliter onder de 50, Corsair 350D had je veelal rond de 80 euro. Dat is nu wel even anders. 350D is wel tof overigens, maar de meerprijs en de concurrentie in het 100-120 euro gebied is wel heel fors.

Deze kasten allemaal ook zelf in handen gehad, uitgebreid zelfs, met uitzondering van de 804 die ik hooguit een beetje heb kunnen aanvoelen. Kan mij in grote lijnen wel vinden in de review, en echt super dat Tweakers dit soort dingen blijft oppakken. Wel een paar kleine opmerkingen:

- Tenzij je echt geen budget kan vinden geef aub die 2 tientjes meer uit voor je case. Je wint veelal met inbouwgemak, maar vooral ook met kwaliteit. Zo'n 352 is echt een prima ding bijvoorbeeld, en als je hem naast die budget Fractal zet dan is de laatste echt om te huilen. Voor een bak waar je jaren mee doet, zoek dat budget.

- Ik snap dat de selectie grotendeels bepaald wordt door het aanbod van de fabrikanten, maar ik zou die cubes niet met de torentjes vergelijken als end-user. Core 1100 en Silencio 352 zijn prijs-kwaliteit bakken, vooral ook voor SI's, en dingen als een Air of een Node 804 zijn voor hobbyisten met speciale uiterlijke wensen. Die koop je eerder voor de show dan voor 'de praktisch'. Wel spijtig dat Fractal geen Define Mini had gestuurd ipv een Node 804 voor deze roundup, dat was een interessante geweest en een spannender stukje concurrentie voor de 352 en 350D

- Het is een roundup, dus het moet wat beknopter en droger, maar ik mis een beetje de essentie bij een aantal behuizingen, vooral behuizingen waar juist de uitstraling of materialen als voordeel mogen tellen. De Phenom is een voorbeeld, dat is echt een super degelijk ding voor een redelijke prijs, en de uitstraling en het materiaal is echt wel iets waar je als koper 'warm' van kan worden. Het gevoel wat de Phenom mij irl geeft mist dan een beetje in het verhaal, wat ik jammer vind. Verder wel correct opgemerkt dat het interieur gepruts is vergeleken met anderen, Wees blij dat jullie het niet met een windowed zijpaneel hebben gebouwd :D

Verder zoals ik al zei, zie ik denk ik wel een terechte 'winnaar'. 352 samenvatting lijkt mij spot on.

#behuizingenpowerrrr
Gewoon zeggen, deze kast is één van de (x-aantal) duurste, zit je altijd goed.
Ach ja, kan gebeuren. Misschien is het goed om de zin van Roet te hanteren.
Helemaal geen Sivlerstone kast in de test? Dat is toch een gemis. Ik heb zelf de TJ08-E. Prima koeling dankzij (langzaam draaiende) 18cm front fan. Al heb ik er ook geen bijzonder spul in, niet eens een dedicated GPU.

Ik kwam op deze kast uit omdat ik geen power knoppen links of rechts of bovenop wilde (anders ben je verplicht je kast ook op een bepaalde plek te zetten waar je nog bij de knoppen kunt komen, en omdat ik maar 45cm computermeubel ruimte had, waardoor de PC kast zelf niet dieper dan ca 40cm mocht zijn + er moest USB 3.0 opzitten.

De geteste modellen zijn soms al enkele jaren oud. Geen probleem, maar kennelijk is er weinig nieuws meer in mATX land?

De TJ-08E heeft wel stoffilters (waar ook geregeld een dikke laag stof op ligt) en een 51/4 bay voor DVD. Qua schijfruimte zijn er ook mogelijkheden genoeg, inclusief 1 SSD (op de bodem). SATA kabels is wel soms een kunstje i.c.m. voeding. Neem geen voeding die dieper is dan 14 a 15 cm. Het wordt anders erg krap als je ook een DVD speler hebt (ook van DVD spelers zijn er verschillen op inbouwdiepte).

[Reactie gewijzigd door kdekker op 22 juli 2024 14:48]

Leuk kastje, en één van de weinige 'compacte' tower-mAtx-cases mét dvd-front.
Ooit mijn kandidaat voor combi-HTPC/Server, maar vond de prijs pittig, en slecht verkrijgbaar.
Meeste cases zijn (voor mij) véél te diep, past niet in wandmeubel. De extra ruimte voor vga-card of waterkoeling gebruik ik niet, dus kan er een flink stuk af, zie Silverstone.
Het blijft lastig om iets te vinden dat aan alle wensen voldoet. Daarom leuk om deze roundup te zien, komen de voors en tegens mooi aan het licht.
Ook zinvolle alternatieven in de commentaren, niét alleen gemiep over de review.
Ik betaalde er toen 90 of 100 euro voor. Dat was best duur. Even nog naar Aerocool (DS cube of andere kast) gekeken. Die waren goedkoper, maar ook lelijker + minder op gebied van koeling. De kasten van Bitfenix waren toen net nog niet uit, of (nog) niet verkrijgbaar. Dat waren wel serieuze tegenkandidaten (al was die kast, de Phenom, fors breder).

De reden dat ik een goede koeling wilde is dat de computer in een computermeubel staat. Dat beperkt de luchtflow behoorlijk. Ondanks dat ik maar een i5 en verder geen poespas heb, wilde ik niet gelijk een slecht/minder koelende kast. De temp is nu nooit meer dan 35 graden.
Als je iets in een gesloten meubel plaatst maakt het erg weinig uit of je de lucht snel of langzaam rond pompt.
Zolang de warmte het meubel niet efficient kan verlaten kan je de casefans net zo goed uitzetten.
Dat is wel een beetje kort door de bocht. Uitzetten van de fans legt je hele luchtflow stil. Dat wordt wel een beetje te heet, omdat het PC kastje zelf maar klein is.

Het computer meubel is wel een stuk groter dan een PC kast en - als je er achter/voor zit - staan de deurtjes open. Aan de voorzijde is er dus vrije aanvoer van kamertemperatuur lucht, aan de achterzijde is er een beperkte ruimte (ca 5-10 cm) om uit te blazen.

Deze TJ08 kast heeft de voeding (op z'n kop) bovenin, waardoor de PSU de warme lucht ook direct naar buiten blaast. Daar ik ook weer ruimte genoeg (minimaal 50cm, met vrije opening naar voren). Aan de voorkant ben ikzelf de enige luchtflow belemmering :-).
Je hebt gelijk, niet goed gelezen:
computermeubel != televiesiemeubel
Ik heb een kennis met een HTPC en was consoles in een TV meubel, dat wordt een soort heteluchtoven, maar een computermeubel is over het algemeen inderdaad wel op op zijn minst enige flow gemaakt.
Zeg eens eerlijk, die dvd speler, gebruik je die nog?
Ja, heb ik Windows 8.1 mee geïnstalleerd :-). En heel soms brand ik nog schijfjes (bijv. voor de CD speler in de auto).

Maar je kunt ook een 51/4 bay gebruiken voor je fan controller, SD/CF kaartjes houder of wat dan ook. Ik wilde geen systeem waar een DVD helemaal niet meer te monteren was, al zou ik nu (meer dan een jaar later) misschien zeggen dat USB of desnoods USB DVD een alternatief zou zijn.

In ieder geval is de TJ08 een mooie kast, die volgens mij prima kan wedijveren met de rest in dit artikel.
Ok, fair :-)

Ik ben felf nog steeds de aerocool ds aan het overwegen. pricewatch: Aerocool DS Cube Black Edition Closed
Heeft ook een 5 1/4 bay voor een fancontroller of audio ding, maar een dvdspeler gaat daar bij mij niet meer in inderdaad. Zit ook de koeling aan de bovenkant in de weg als de mesh top is gemonteerd.
Komt er ook een Mini-ITX reeks? Denk dat dat voor velen best interessant is (inc. mijzelf).

[Reactie gewijzigd door Settler11 op 22 juli 2024 14:48]

Waarbij Tweakers input kunnen leveren via een forumtopic, bijvoorbeeld. :)
Aan wat voor input zat je te denken? Keuze van behuizingen/testmethode/in te bouwen hardware? (of alle van de bovenstaande?) Aan een mitx-roundup kunnen we zeker een keer aandacht besteden.
Bijvoorbeeld welke modellen er getest worden. Ik zie in de reacties hier en daar mensen die zeggen 'waarom zit dit type er niet in' en dan kan je verwijzen naar participatie op t forum. Mijn voorkeur gaat uit naar een Xigmatek Nebula C; een mini ITX kast zoals deze koop je voor de looks en dat maakt het lastiger tot een objectief testoordeel te komen want smaken verschillen nou eenmaal
Bedoel je niet Mini-ITX? Ben zelf ook wel geinteresseerd daarin.

Mini-ATX bestaat niet echt en staat ook niet op de Pricewatch. Wel een artikel over op Wikipedia.

[Reactie gewijzigd door Ketho op 22 juli 2024 14:48]

Da's gênant. Ik had nog voor de zekerheid getest of ik het goed had en dat nog niet gewijzigd haha.. En om het nog erger te maken is nog dat ik zelf niet lang geleden een game-setup gemaakt hebt met Mini-itx voor mijzelf nota bene.

Ik heb zelf een kast wat hier nog niet gereviewed is en ik ben er best over te spreken. Moet maar binnenkort er 1 maar voor maken..
Vanwaar scoort de fractal design node 804 hetzelfde als de obsidian 350D?
Ik zie dezelfde prijs staan, met slechtere koel en geluidsprestaties.


Aangezien de obsidian 0,5 punt inlevert tegenover de silencio vanwege de prijs, zou de fractal dus 0,5 in moeten leveren tegenover de andere van fractal: core design 1100. Immers zelfde sheet aan +/- score, maar aanzienlijk duurder, en dus een 6,5 ipv 8?
Vanwaar scoort de fractal design node 804 hetzelfde als de obsidian 350D?
Ik zie dezelfde prijs staan, met slechtere koel en geluidsprestaties.
Dat zijn niet de enige overwegingen, gok ik...
De Fractal kan een optische drive aan, de 350D niet. De fractal heeft veel meer harddisk bays. Daarnaast, als jij dezelfde prijs ziet staan, heb je niet goed gekeken......
Goed, 101 vs 114 euro. Gaat vooral om het verschil met de 'goedkopere' tegenhanger van silencio danwel fractal core design 1100. De optische drive is volgens mij juist andersom, er kan wel een blu-ray/dvd/.. speler in de 350D, de Node 804 juist niet als ik de foto's zo bekijk.


Ik snap best dat er verschillen kunnen zijn, maar niet die verklaard worden in de scores zover ik het zie. Ja, HDD bays klinkt leuk. Maar hoe groot is de kans, voor een gemiddelde gebruiker, om meer dan 1-2 van die bays nodig te hebben? Dat lijkt me iets wat geheel geen punten zal opleveren.
Minpunten zie ik genoeg (temperatuur, geluid) maar zie behalve die 10 euro geen extra positieve punten om de score te verklaren. Vandaar mijn vergelijking met de andere fractal behuizing - praktisch dezelfde scores op de kaart, aanzienlijk goedkoper, wat de punten zou kunnen opleveren staat niet in het overzicht.


Andere boeg waar je het over kunt gooien is de bitfenix. 9 ipv 10 harde schijven, wel een stuk goedkoper en een + ipv - score bij koeling. Toch scoort deze goedkopere (en volgens de kaart betere dan de node 804) een 6,5 waar de fractal een 8 krijgt.

Volgens mij klopt dus de score van de Node 804 niet met de rest van de gegeven scores, of er mist iets wat 1-2 punten waard is maar niet zichtbaar naar voren komt op die manier.

[Reactie gewijzigd door Xanaroth op 22 juli 2024 14:48]

Goed, 101 vs 114 euro. Gaat vooral om het verschil met de 'goedkopere' tegenhanger van silencio danwel fractal core design 1100.
Dan moet je dat zeggen. Je hebt het over de vergelijking Fractal vs. 350D, niet over Fractal/Fractal.
De optische drive is volgens mij juist andersom, er kan wel een blu-ray/dvd/.. speler in de 350D, de Node 804 juist niet als ik de foto's zo bekijk.
Mischien moet je niet de fotos bekijken maar de beschrijving lezen. De 350D heeft 2 3.5" externe bays. Daar past geen optische drive in aangezien die 5.25" nodig heeft. De Fractal heeft plaats voor een slimline optische drive.
Ik snap best dat er verschillen kunnen zijn, maar niet die verklaard worden in de scores zover ik het zie.
Dat vindt jij. Blijkbaar denkt de reviewer daar anders over.
Volgens de specs van de 350D zit er gewoon 2x 5,25" in. Als jij deze informatie uit de review haalt, dan klopt de review niet. Verklaard dan ook waarom de gegeven punten niet logisch zijn.
Behuizing bay intern 3x 2.5", 2x 3.5"
Behuizing bay extern 2x 5.25"

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.