Minpunten
Eindoordeel
Als je fabrikant van behuizingen bent, kun je natuurlijk iedere behuizing opnieuw ontwerpen, maar je kunt ook bestaande ontwerpen hergebruiken. Die gedachte moeten ze bij Bitfenix gehad hebben, want als je de Phenom Micro-ATX uit elkaar haalt, kom je hetzelfde chassis tegen als het bedrijf bij de Prodigy heeft gebruikt.
Exterieur
De Phenom is een kastje van 25cm breed, 34,5cm hoog en 36,5cm diep. De behuizing is volledig van stevig aanvoelend staal gemaakt, dat op de voor- en bovenkant voorzien is van een SofTouch-afwerking. SofTouch kennen we al van andere Bitfenix-behuizingen en doet het metaal wat rubberachtig aanvoelen. De zijpanelen zijn van dik staal gemaakt, waardoor ze ruim een kilogram per stuk wegen.
De 'front'-aansluitingen zijn in een verticaal rijtje in het rechterzijpaneel geplaatst. Zet je de Phenom dus in een smalle kast, dan zijn de aansluitingen niet meer bereikbaar. Omdat de deurtjes symmetrisch zijn, kunnen ze eventueel omgedraaid worden, waardoor de aansluitingen aan de linkerkant van de behuizing uitkomen. Het symbooltje van de powerknop en de R van reset staan dan wel ondersteboven. Voor wie nog over een oud moederbord met alleen usb 2.0-aansluitingen beschikt, levert Bitfenix een handig verloopkabeltje mee, waardoor de usb 3.0-aansluitingen aan de voorkant alsnog te gebruiken zijn. De Phenom is verder getooid met een verwijderbaar rooster, waaronder ruimte is voor twee 120mm-ventilators of natuurlijk een 240mm-radiateur.
Interieur
Bitfenix heeft de binnenkant van de Phenom geleend van de Bitfenix Prodigy. Door het aangepaste uiterlijk zijn sommige onderdelen, zoals de 5,25"-bay, niet bruikbaar, maar daarvoor heeft Bitfenix weer andere oplossingen gevonden. De behuizing is dan ook voor een groot deel modulair ingericht. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een flinke hoeveelheid airflow te creëren, maar ook om tot tien harde schijven of ssd's te installeren.
Een aantal elementen heeft wel een vaste plek in de behuizing. Het moederbord hangt altijd ondersteboven en de behuizing biedt ruimte voor vijf uitbreidingsslots, waardoor je in het onderste moederbordslot nog een videokaart met dubbelslotskoeler kunt plaatsen. De voeding heeft eveneens een vaste plek in de behuizing en staat voorin, rechtop, in de kast. De voeding kan op twee manieren gemonteerd worden en kan frisse koellucht van buiten aanzuigen of warme lucht de behuizing uitzuigen. Een verlengkabeltje zorgt ervoor dat de voedingsstekker gewoon achter in de behuizing past.
Andere delen van de behuizing zijn aanpasbaar. Onder in de behuizing kunnen bijvoorbeeld twee 3,5"-schijven geplaatst worden, maar ook twee 120mm-ventilators of een 230mm-exemplaar. Kies je ervoor om de ruimte te gebruiken voor harde schijven, dan kan de onderkant netjes afgesloten worden met een magnetisch te bevestigen klepje, dat Bitfenix een 'hitteschild' noemt. Aan de achterkant bevindt zich nog een 120mm-ventilator, al is er ruimte voor een 140mm-exemplaar.
Harde schijven of ssd's kunnen op een verwijderbare 'tray' verticaal gemonteerd worden, tegenover het moederbord. Daarop is ruimte voor twee 2,5"-schijven en twee 3,5"-schijven tegelijk, of voor drie 2,5"-schrijven. Let wel op: 3,5"-drives zitten enkel met een schroefje en rubberen ring 'vastgeschoven' in de tray. Als je onvoorzichtig bent, kunnen ze makkelijk losschieten. In het zijpaneel is meer ruimte voor opslag; twee 2,5"-schijven schuif je in de 'vakjes' in het zijpaneel. Het inbouwen daarvan is nogal lastig wegens de beperkte werkruimte. Zo kun je de drives niet met je vinger op hun plaats houden bij het vastschroeven ervan. Vanwege de resonantie zouden we die ruimte niet gebruiken voor draaiende schijven, maar voor ssd's. De laatste harde schijf past in een meegeleverd bakje, dat in de ongebruikte 5,25"-bay past. In het bakje is ruimte voor een 3,5"- of een 2,5"-schijf, waarmee het totale aantal schijven op negen kan komen.
De Phenom is dus een behuizing waarmee je alle kanten op kunt, maar dat gaat ten koste van het inbouwgemak. Het plastic bakje dat in de loze 5,25"-bay past, is namelijk niet voorzien van schroefdraad, waardoor je flink kracht moet zetten om de schroeven erin te draaien. Kies je ervoor om veel harde schijven in je Phenom te bouwen, dan wordt het al gauw een rommeltje van sata- en voedingskabels, omdat de schijven door de hele behuizing verspreid zijn. En hang je het 'hardeschijfrekje' vol schijven, dan wordt het bevestigen en aansluiten een acrobatische klus.