Door Redactie Tweakers

Desktop Best Buy Guide: mei 2014

Tweakers' aankoopadvies voor componenten

Budget-minisysteem

In deze BBG besteden we voor het eerst aandacht aan een budget-minisysteem. Zowel Intel als AMD richten zich in 2014 nadrukkelijk op de instapmarkt van desktops. Beide fabrikanten willen onder de bestaande sockets, socket 1150 van Intel en FM2 van AMD, een nieuw segment aanboren. De nieuwe producten die Intel en AMD hebben geïntroduceerd zijn beide zogenaamde soc (system on a chip) ontwerpen.

In de praktijk wil dit zeggen dat er zoveel mogelijk zaken in de processor worden geïntegreerd waardoor er geen chipset meer nodig is. Deze socs werden tot voor kort vaak alleen in tablets, smartphones of goedkope laptops gestopt, maar tegenwoordig zijn de moederborden inclusief processors ook voor consumenten te verkrijgen. Hierdoor zit een systeembouwer niet meer vast aan de keuzes die een hardwarefabrikant heeft gemaakt. Intel heeft inmiddels een complete line-up met Bay Trail-D-processors. AMD zet daar het AM1-platform tegenover met socs die over Jaguar-cores beschikken.

Het leek ons goed om dit platform ook te behandelen in een BBG, zodat er voor weinig geld een compacte computer kan worden samengesteld die eventueel makkelijk weggewerkt kan worden. De combinatie van een lage prijs en veelal m-itx-producten maakt dit platform interessant, want ondanks dat de platformen zijn bedoeld voor de onderkant van de markt, zijn andere combinaties van een socket 1150- en FM2+-socket vaak maar iets duurder dan de socs die AMD en Intel nu aanbieden. Naast de formfactor is er nog een groot voordeel: de socs verbruiken een minimale hoeveelheid energie waardoor een passieve koeling al snel volstaat. Dit komt de geluidsproductie uiteraard weer ten goede en het is goed voor de portemonnee. Doordat de socs zeer energie-efficiënt zijn, zijn ze in de basis ook voldoende voor een budgetthuisserver. De nadruk ligt hier wel op budget omdat beide platformen in principe maar over twee satapoorten beschikken. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn gezien de populariteit van kant-en-klare 2bay-nas-systemen.

Omdat het de eerste keer is dat dit systeem is behandeld in de BBG was er van te voren nog geen budget vastgesteld. In de praktijk bleken systemen van ruim onder de 200 euro tot de mogelijkheden te behoren, maar daarvoor moesten wel veel concessies worden gedaan op de kwaliteit en levensduur van een computer. Daarom hebben we besloten om de volle 200 euro beschikbaar te stellen als budget zodat we geen concessies hoeven te doen op het gebied van kwaliteit. De keuze voor het platform dit budget-minisysteem werd al vrij snel beslist in het voordeel van AMD. De processors van AMD blijken erg zuinig te zijn, zeker wanneer de computer niets aan het doen is. Daarnaast biedt het platform meer performance voor hetzelfde geld en is de processor naderhand altijd nog te upgraden. Het Intel-platform biedt alleen processors die vast gesoldeerd zitten op het moederbord.

Normaal gesproken wordt de randapparatuur in de opties meegenomen, alleen omdat de randapparatuur in de praktijk erg overeen komt met die van het budget- en basissysteem verwijzen we naar die systemen als je op zoek bent naar geschikte randapparatuur.

Budget minisysteem

Score: 4.5OnbekendProcessors AMD Athlon 5150 Boxed
AMD Athlon 5150 Boxed

De AMD Athlon 5150 is niet de goedkoopste processor met een socket AM1-voetje, maar wat ons betreft heeft deze processor wel de beste prijs-/prestatieverhouding. De Athlon 5150 beschikt over vier processorkernen die elk op 1,6GHz draaien. Goedkopere alternatieven zijn de AMD Sempron 2650 en AMD Sempron 3850. De 2650 beschikt over slechts twee processorkernen, terwijl de 3850 met zijn 1,3GHz behoorlijk lager geklokt is. De paar euro extra voor een 5150 lijkt ons daarom de moeite waard.

Score: 3.5OnbekendMoederborden Asus AM1I-A
Asus AM1I-A

Een van de goedkoopste AM1-moederborden is de Asus AM1I-A. Het is een moederbord zoals AMD het ook heeft bedoeld: er zijn geen extra chips op het moederbord aangebracht die extra features toevoegen aan het moederbord. Dit betekent wel dat er slechts twee usb 3.0 en twee sata-600-poorten aanwezig zijn.

De keuze om extra chips achterwege te laten komt met name de zuinigheid te goede. Wie extra sata- en usb-aansluitingen nodig heeft kan uitwijken naar de ASRock AM1B-ITX. Dit moederbord beschikt over extra chips van ASMedia die er voor zorgen dat er twee usb 3.0 en twee sata-600 aansluitingen extra aanwezig zijn.

Score: 4.5OnbekendGeheugen intern Crucial CT51264BA160BJ
Crucial CT51264BA160BJ

Omdat de processor over een single-channel geheugencontroller beschikt, heeft het geen enkele meerwaarde om te kiezen voor twee modules. Daarom hebben we het er bij een gelaten. In eerste instantie plaatsen we 4GB, genoeg voor de meeste basissystemen. Het geheugen is later altijd nog gemakkelijk uit te breiden omdat het tweede slot vrij blijft. Deze module van Corsair draait op 1600MHz bij een latency van 11 en een spanning van 1,5V.

Score: 4OnbekendInterne harde schijven Hitachi Travelstar Z5K500, 500GB
Hitachi Travelstar Z5K500, 500GB

Om het systeem zo goedkoop mogelijk te houden kiezen we er voor om in het basisconfiguratie een traditionele harde schijf op te nemen van 500GB. De aanschafprijs ligt nog onder de 40 euro en past daarom in het plaatje van een zo goedkoop mogelijk systeem. Het is echter geen snelle harde schijf, het toerental bedraagt slechts 5400rpm. Wie een paar euro extra kan missen en niet veel opslagruimte nodig heeft kan beter een 60GB ssd aanschaffen, zoals ook in de opties wordt aangedragen.

Score: 0OnbekendBehuizingen Akasa Crypto VESA incl. 60W-adapter
Akasa Crypto VESA incl. 60W adapter

Het zoeken van een kastje met bijbehorende voeding was de grootste uitdaging in deze BBG. Ondanks dat het een goedkoop systeem moest worden, wilden we niet teveel besparen op de kwaliteit van de voeding. Die kwaliteit is namelijk belangrijk voor de levensduur van het hele systeem.

Uitgangspunt voor een kast was dat er een voeding aanwezig moest zijn met minder dan 90W. Een dergelijk systeem als wij hebben aangedragen zal een maximale belasting hebben van ongeveer 35 watt. Een grotere voeding zou er voor zorgen dat de belasting ver onder de 10% komt in ruststand. Dit komt de efficiëntie niet bepaald ten goede. Met dit gegeven bleven er slechts een klein aantal kanshebbers over.

Merken als LC-POWER en Inter-Tech bieden een aantal kasten aan in dit segment, maar de kwaliteit van de gebruikte voedingen is ruim onder de maat. De gebruikte condensators in de voedingen kunnen een levensduur van vijf jaar waarschijnlijk al niet halen. De keuze is daarom uiteindelijk gevallen op de Akasa Crypto. Een m-itx-behuizing met een ingebouwde voeding van 60W. Enig nadeel van de voeding is de mogelijke beschikbaarheid. Hiervoor hebben we echter een alternatief geplaatst in de opties.

€ 0,-Actuele totaalprijs:
ProductPrijsAct.Prijs
Processors AMD Athlon 5150 Boxed € 38,20 Onbekend
Moederborden Asus AM1I-A € 30,07 Onbekend
Geheugen intern Crucial CT51264BA160BJ € 29,- Onbekend
Interne harde schijven Hitachi Travelstar Z5K500, 500GB € 37,67 Onbekend
Behuizingen Akasa Crypto VESA incl. 60W adapter € 64,92 Onbekend
Totaalprijs bij opstellen BBG € 199,86 € 0,-

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Hieronder vind je diverse opties terug voor het budget-minisysteem. Wil je een snellere processor, geef je weinig om het verbruik en mis je de usb 3.0 en sata-600 poorten niet? Dan kun je op basis van socket 1155 ook nog een goedkoop setje aanschaffen. Omdat socket 1155 al is opgevolgd door socket 1150 en de goedkoopste combinatie van een AM1-processor en moederbord toch een stuk goedkoper is, is dit echter niet voor iedereen de beste koop.

Alternatieven en opties

Score: 5OnbekendProcessors Intel Celeron G1620 Boxed
Intel Celeron G1620 Boxed

De Intel Celeron G1620 gaat al een tijdje mee, maar gezien de lage prijs in combinatie met een m-itx-moederbord is het toch een interessante optie.

De processor beschikt over twee rekenkernen die op 2,7GHz zijn geklokt. In multi-threaded situaties is het verschil tussen de Athlon 5150 en de G1620 niet heel groot, maar vooral in single-threaded applicaties neemt de G1620 het voortouw ten opzichte van het AM1-platform.

Score: 4OnbekendMoederborden Gigabyte GA-H61N-D2V
Gigabyte GA-H61N-D2V

M-itx-moederborden met een socket 1155 zijn nog vrij goed verkrijgbaar tegen zeer scherpe prijzen. De Gigabyte GA-H61N-D2V is daar een voorbeeld van. De aanschafprijs ligt ruim onder de 50 euro. Hiermee is het moederbord wel wat duurder dan concurrerende moederborden van het AM1-platform, maar er is bij socket 1155 ook een beter upgradepad beschikbaar. Op dit moederbord kan namelijk gewoon een stevige quadcore-processor worden geschroefd.

Ten opzichte van een standaard AM1-moederbord biedt dit moederbord ook extra sata-poorten, wat voor thuisservers interessant kan zijn.

Score: 4OnbekendBehuizingen Antec ISK 110 Vesa
Antec ISK 110 Vesa

Mocht de Akasa Crypto kast niet meer leverbaar zijn dan is de Antel ISK een prima alternatief. De prijs ligt iets hoger, maar bij gebrek aan betere alternatieven is de Antel ISK 110 een prima keuze. De kwaliteit van de voeding is in orde terwijl de kast eventueel ook met een vesa-bevestigingsbeugel op de achterkant van een monitor kan worden gemonteerd.

Score: 4.5OnbekendSolid state drives Kingston SSDNow V300 60GB
Kingston SSDNow V300 60GB

Het werd al eerder in de BBG aangehaald. In de basisconfiguratie zit een relatief trage harde schijf. Wie met 60GB uit de voeten kan is een ssd sowieso de beste optie. En in combinatie met een 32-bits installatie van Windows zal 60GB ook wel voldoende zijn voor een basiscomputer. De meerprijs van een 120GB ssd is ten opzichte van de harde schijf wat ons betreft een iets te grote stap, maar daarbij moeten we wel direct toegeven dat een ssd de belangrijkst mogelijke upgrade bij een basiscomputer zoals deze is.

Reacties (201)

Wijzig sortering
Ik zou deze voeding adviseren voor het Mainstream Game Systeem : pricewatch: Cooler Master VS V650S Is maar enkele euros duurder als de VS V550S maar vele malen beter leverbaar !

Cooler Master heeft de VS-V650S lager geprijst momenteel om de shortage in voorraad van de VS-V550S op te vangen ( deze informatie komt uit betrouwbare - directe bron van Cooler Master ).

[Reactie gewijzigd door Gipsy King op 1 mei 2014 09:34]

De LG GH24NS90 wordt omschreven als:
" De GH24NS90 van LG is goedkoop, relatief stil en verder niets bijzonders, maar doet gewoon wat je er van verwacht."

Er is wél iets bijzonders aan deze drive, namelijk de ondersteuning voor M-DISC schijfjes.
http://www.mdisc.com/
http://www.lg.com/us/commercial/optical-drives/lg-GH24NS90
Ik vraag me af waarom ik ooit het Budget systeem zou willen bouwen.....
Het Budget-minisysteem is kleiner, goedkoper en kan net zo goed alles wat het normale budget systeem kan. Ik zie dan ook geen enkele reden om het Budget systeem aan te schaffen.
Je zou kunnen zeggen dat het Budgetsysteem wat meer ruimte voor eventuele uitbreidingen biedt zoals RAM, HDD/SSD's, en een extra PCI-E slot. De kast is groter en de voeding heeft meer vermogen.
Ook is de processor van het Budgetsysteem toch wel iets krachtiger dan die van het Budget-minisysteem.
Maar dat is allemaal niet als doel gesteld voor het budget systeem. Als je naar het doel van het budget systeem kijkt, voldoet het budget-minisysteem daar beter aan dan het budget systeem. Het enige wat het budget systeem heeft is "budget-filler", het is duurder dan het zou hoeven te zijn.

Het gebeurt bij dit soort BBGs nog te vaak dat er niet naar het doel maar naar het budget gekeken wordt. Waarom niet gewoon een keer een BBG maken zonder budgetten. Tenslotte zijn we op zoek naar te definieren wat we nou eigenlijk met het systeem willen doen. De budgetten zorgen er alleen maar voor dat we meer geld uitgeven dan persé nodig is.
Bij het ITX-systeem is het doel leidend en zijn de componten beperkt op grootte en TDP, is de totaalprijs soort van een gevolg van je doel, en is je systeem aardig goedkoop.

Echter bij het "budget-systeem" gaan doel en budget hand in hand. Het doel is simpelweg "zo veel mogelijk computer" voor een beperkt bedrag. Dat is gewoon niet interessant zonder het budget erbij te betrekken, want als je enkel "zo veel mogelijk computer" als doel hebt dan kom je gewoon op 2000+ euro uit. En als tweaker zijnde is dat misschien wel leuk, maar erg nuttig consumer advice voor de niet-miljonairs is het natuurlijk niet!

Bovendien kun je gewoon de componenten van het miniITX-budgetsysteem pakken, er een mATX moederbord aanhangen, en ze in de kast van het budget systeem hangen. Resultaat, een nog goedkoper systeem. Maakt dat het budgetsysteem overbodig? Nee, want die is simpelweg gewoon sneller en (in theorie) beter geschikt in de rol van basissyteem.

Edit: reactie @ hieronder:
Tweakers is niet een zo goedkoop mogelijk systeem aan het bouwen. Ze maken elke keer zorgvuldig de afweging om net boven het minimum te zitten, zodat je geen rotzooi koopt. Een te goedkope voeding geeft te veel risico, en een A-merk is nou eenmaal net een tientje duurder. Een processor die 200MHz sneller is , en maar 5 euro duurder, is een duidelijk beargumenteerde keuze.

Dat dit systeem een iets ander doel dient dan een ITX systeem lijkt me duidelijk. Een mITX kun je beter verdekt opstellen in je huis en is meer geschikt als mediacenter, maar een regulier systeem heeft betere uitbreidingsmogelijkheden, minder restricties op hitte en TDP , en ook iets snellere componenten en (zou je verwachten) meer features op het moederbord (want mATX vs mITX).

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 1 mei 2014 17:06]

Waarom is het beter geschikt in de rol van basissysteem? Welk gebruik ondersteund hij beter dan het basissysteem en waarom heb je dat gebruik nodig als je een zo goedkoop mogelijk systeem aan het bouwen bent?
Ondanks de toevoeging blijf ik bij de stelling: Wat maakt het beter geschikt?

200Mhz meer voor 5 euro als je geen 200Mhz meer nodig hebt is 5 euro weg gegooid. Op een budget van 200 euro is dat 2.5% puur weggegooid geld.

Hetzelfde geld voor uitbreidingsmogelijkheden. Als je 50 euro (dat is 20% van je budget!) uitgeeft aan uitbreidingsmogelijkheden die je niet nodig hebt, heb je 20% van je budget weggegooid.

Zodra we proberen een budget te vullen met de componenten die zo snel mogelijk zijn en zo uitgebreid mogelijk zijn zonder dat we de snelheid of de uitbreidingen nodig hebben, zijn we aan het denken als nerds. Zinloze toevoegingen die niets opleveren maar wel iets kosten. Waarom gaan we niet gewoon uit van gebruikscenarios en pakken het goedkoopst mogelijke wat die scenarios ondersteund? Ja, kwaliteit is daar een onderdeel van! Maar snelheid of uitbreidingsmogelijkheden die je niet gebruikt duidelijk niet.

Nogmaals: Waarom is het basissysteem meer geschikt voor zijn taken dan het ITX systeem? Ik zeg: Dat is het niet. Beiden ondersteunen alles wat gedefinieerd is als gebruikscenarios zonder enige moeite en daarom is het basissysteem zinloos, nutteloos en overbodig.
Ik denk dat Tweakers een stel impliciete pijlers heeft zoals goede snelheid per euro, en zo veel mogelijk uitbreidingsmogelijkheden (ook al heb je die niet direct nodig voor je doel "een basiscomputer die office kan draaien").

Je hebt zeker een punt, en ik ben van mening dat ze deze doelstellingen duidelijk zouden mogen verwoorden, om misverstanden zoals deze te voorkomen.

Over je klacht dat voor elk systeem een configuratie zou moeten worden samengesteld dat zo goedkoop mogelijk voldoet aan de eisen, ben ik nog steeds van mening dat dat niet werkt voor de meeste systemen.

Probeer maar eens een kwantificeerbaar doel op te stellen aangaande performance en stabiliteit (de zogeheten niet-functionele eisen). 30 FPS in Crysis? Of Superpi binnen 12 seconden. En bij de PSU, wat wil je dan voor "minimale eis"? Je ontkomt dan niet aan onderbuikgevoelens, bang for buck-componenten, en af en toe misschien zelfs wat merkenvoorkeur. Want laten we wel wezen, niemand wil een Celeron 1GHz met een Sweex-voeding.

Nu zweeft dat nogal in het midden, en ik denk dat dat een stuk duidelijker wordt met duidelijke doelstellingen voor elk systeem.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 5 mei 2014 13:25]

Probeer maar eens een kwantificeerbaar doel op te stellen aangaande performance en stabiliteit (de zogeheten niet-functionele eisen).
Waarom moet alles kwantificeerbaar zijn? Een koper gaat geen kwantificeerbare doelen stellen. Een koper zegt niet "Ik wil 87 FPS in Siege of Orgrimar met 13 spelers tegen de Paragons of the Klaxxi met de volgende instellingen.....". Een koper zegt "Ik wil WoW fatsoenlijk kunnen spelen op 1920*1080 met medium settings". En dat is wel degelijk goed te doen.

Het enige echt lastige wat dan nog over blijft is de PSU. Daar speelt bouwkwaliteit een serieuze rol en moeten dus lastigere keuzes gemaakt worden.
Want laten we wel wezen, niemand wil een Celeron 1GHz met een Sweex-voeding.
Waarom niet? Nemen we mensen nu zo weinig serieus dat we van te voren al weten dat er niemand is die een bepaalde configuratie wil?
Nee, een Celeron 1Ghz gaat niet snel meer voldoende zijn. Maar een AMD E350 is, bijvoorbeeld, voor veel toepassingen nogsteeds wel voldoende.

Zoals gezegd; in veel gevallen proppen we het budget vol zonder écht serieus naar de toepassing te kijken.
Ik ben het met veel van je punten eens en deze discussie is vaker gevoerd bij het samenstellen van het Budgetsysteem. Er zou inderdaad nog een paar Euro kunnen worden bespaard, maar als je dan ook nog rekening moet houden met goede leverbaarheid betwijfel ik of er meer dan €10 vanaf kan.

Een groot nadeel van het hier voorgestelde Minisysteem vind ik dat er een voeding van onbekende kwaliteit in zit, daarom zou ik het niet willen voorstellen als Budgetsysteem. Voor mijzelf prima, maar niet als ik vrienden en bekenden straks moet gaan supporten met allerlei vage resetproblemen.
Een groot nadeel van het hier voorgestelde Minisysteem vind ik dat er een voeding van onbekende kwaliteit in zit, daarom zou ik het niet willen voorstellen als Budgetsysteem. Voor mijzelf prima, maar niet als ik vrienden en bekenden straks moet gaan supporten met allerlei vage resetproblemen.
Okay dan, geen probleem, serieuze opmerking.

Dan pak ik het mini systeem, haal de behuizing er van af, geef het de behuizing en voeding van het basissysteem. Het nadeel van het minisysteem is daarmee opgeheven, het is 2 euro goedkoper geworden, daarmee nogsteeds 50 euro goedkoper dan het basissysteem terwijl ze dezelfde functionaliteit leveren.

Ergo: Sorrie, maar de PSU is geen argument hier. Het probleem blijft hetzelfde; Het basissysteem heeft geen bestaansrecht aangezien je met het minisysteem met aangepaste PSU hetzelfde doet voor 20% minder geld.
Ik voel wel wat voor je argumenten. In de maand voorafgaand aan publicatie is er een discussie in het forum over de nieuwe systemen. Je bent daar van harte welkom en met meer mensen zal het advies alleen maar beter worden.

Wie weet volgende keer een Budgetsysteem op basis van AM1?
Van mij mag het.
Wat de budgetten betreft heb je inderdaad gelijk, vooral bij de goedkopere systemen merk ik dat men vaak in overbodige zaken 'vult' tot het basis budget bereikt is. Zo vind ik de keuze voor de G3420 en het gekozen mATX moederbord daar geen meerwaarde hebben tov. de AMD oplossing van met mini budget systeem.

Dat gezegd zijnde zijn er wel degelijk kwalitatieve verschillen tussen het mini-budget en budget systeem. Om te beginnen wordt er in het mini-budget systeem voor een kastje met ingebouwde voeding voorgesteld die 1. moeilijk te vinden zal worden maar vooral waar er absoluut niets te vinden is over de kwaliteit van de voeding, behalve dat afgaande op het soort en de fabrikant/prijs het een laagvlieger zal zijn. Daar tegenover zit er in het budget systeem wel een degelijk voeding. Een verschil dat na de eerste paar jaar wel degelijk een verschil zal laten zien. De keuze voor een SSD tov. een HDD is ook zo'n voorbeeld. Het zal direct al wat sneller aanvoelen bij de wat trager hardware die gebruikt wordt, maar zeker na een paar jaar zal het een groot verschil zijn. Je mag de beide dus zeker niet zomaar gelijk stellen.
Sommige doelen zijn ook nogal dubieus. Zoals het basis-systeem. Word ook amper een doel genoemd behalve dat het als basissysteem is geduid. Amper duurder dan het budgetsysteem en qua functionaleit dan ook vrijwel identiek. Het mag geen verrassing zijn en daarom vind ik van beide overbodig voor een BBG.

Wat dan weer mist is een "echt" basis-systeem of beter gezegt, een mainstream pc van zo rond de 500 a 600 euro. Nee, we we gaan direct door naar de 1000 euro, alsof je niet voor veel minder een fatsoenlijke "game" pc kan bouwen.
Ik ben altijd wel benieuwd wat een dusdanig systeem nu nog wel en niet meer kan, gamen is uiteraard geen optie, maar hoe gaat het met films..?
1080p films kijken is geen enkel probleem met dat budget mini systeem. Zou een ideale computer kunnen zijn om XBMC of OpenELEC op te installeren.
Anoniem: 426269
@MacPoedel1 mei 2014 13:54
Dan zou ik toch gaan voor een mobo van 5 euro meer: pricewatch: Gigabyte GA-H81M-HD3

Dan heb je tenminste een displayport-aansluiting erop zitten. Wel zo handig voor als je (in de toekomst) een QHD of 4k monitor erop wilt aansluiten. Lijkt me tegenwoordig eigenlijk wel een vereiste, dat je meer dan 1920x1200 wilt kunnen aansluiten.

Er zit dan ook een SPIF audio op, wat sommige mensen nog wel eens willen (zelf hoef ik het niet :) ).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426269 op 2 mei 2014 14:49]

Maar dat is wel een mATX. Voor ITX zou ik gaan voor deze: pricewatch: ASRock AM1H-ITX

Dan kan je ook een simpelere kast kiezen, want daar zit de picoPSU al ingebouwd. + je bhebt 2 SATA aansluitingen extra.
dat bordje heeft een ASMedia ASM1061 PCIe chip voor twee extra SATA poorten, dus meer stroom verbruik dan zonder.

Je kan ook kijken naar thin-mini ITX MUX heeft er recent een test van gedaan.
http://ssj3gohan.tweakblogs.net/

Voor intel kan je best gaan voor een Asus H81T http://tweakers.net/pricewatch/362526/asus-h81t.html

Ben je wel wat duurder uit maar heb je ook wat minder stroom verbruik en een mSata aansluiting voor je SSD heb je 2 Sata aansluitingen over.

En voor de gebruikte Realtek RTL8111G zou in Linux/BSD een driver moeten zitten

[Reactie gewijzigd door King4589 op 1 mei 2014 20:47]

Anoniem: 426269
@King45892 mei 2014 14:51
Duurder en geen display port, waar het hier nou net even om ging... ;)
Anoniem: 426269
@maartenv1 mei 2014 18:08
Het board uit budget en basis is ook mATX, vandaar dat ik die juist gekozen had. :)

Die van jou heeft ook geen socket 2011, maar wel mooi van die picoPSU. :)
Voor 1080p zeg ik dan ook, die mini budget pc is dan ook wel heel goedkoop, tegen dat ik een 4K televisie koop, zou ik ook wel een andere mini pc'tje samenstellen. Mijn vader heeft net nog een dure 1080p televisie gekocht, ik zit zelf nog met een beperkt budget, 4K zal nog wel een paar jaar uit mijn leven blijven en ik denk dat er zo nog velen zullen zijn. Er moet eerst maar eens 4K content zijn voor ik er zelf maar over nadenk en mijn game-pc is ook niet klaar om voorbij de 1440p te gaan.

Ik heb in mijn volgende post ook wel gezegd dat je installatie met HDMI moet werken, want qua audioaansluitingen en codec is het moederbord minimaal. Ik heb zelf nog SPDIF nodig, coaxiaal zelfs, mijn audiosysteem is ruim 10 jaar oud nu.

Volgens mij kan die Celeron G1620 trouwens geen 4K signaal uitzenden, ik zou in elk geval toch meer naar een Core i3 kijken (hehe ik vond via Google een post van jou bij een nieuwsbericht over die Celeron, ook over Displayport en 4K :)). Maar met een Displayport moederbord en Core i3 gaat de prijs meer richting de €300 gaan. Zou het eigenlijk ook wel doen want het TDP verandert niet, dat zou voor mij de beperkende factor zijn bij dit soort systemen.
Anoniem: 426269
@MacPoedel1 mei 2014 18:17
Haha, ja okee, klopt allemaal. :)

Zelf wil ik ook nog geen 4K, juist niet, want ik wil niet moeten gaan scalen, en dat is bij 4K op zeg een 28" natuurlijk wel het geval, omdat anders de letters en menu's toch echt te klein worden.

Maar ik wil wel zeer binnenkort een 2560x1440 monitor kopen, want ik vind mijn huidige scherm van 1920x1200 echt te klein met 2 vensters naast elkaar open. Dus niet voor gamen maar om op te werken.

Nou is wel bij mij het geval dat ik via mijn laptop wil werken, dat is mijn werkcomputer zeg maar, en die moet dan dus een displayport aansluiting hebben. Ik had de Asus N550 geprobeerd maar die heb ik weer teruggedaan omdat die fan daarin zo'n herrie maakt en continu aan is en omdat ik alles op full HD op 15" toch te klein vind en niet wil scalen. Dus het is nu voor mij eerst wachten op een 17" laptop met mat full HD scherm en met een (mini) displayport. En dan het liefst geen extra videokaart maar gewoon die van zeg de i5 4xxxxM. Dus niet een gamelaptop van 1700 euro maar gewoon van rond de 700-800 euro ofzo. Maar die bestaan dus (nog) niet. De Asus N750 van 899 euro durf ik niet aan vanwege de herrie-fan.
Hmm, biedt wel mogelijkheden inderdaad. Heel fatsoenlijke prijs en usb poorten (voor wifi-stick, lan-kabel door de kruipruimte heen trekken is toch wat meer moeite :)).

Bedankt!
Ik weet wel niet goed hoe de Linux drivers zijn van AM1 processors, platform is nog wat jong. Je gebruikt ook best de HDMI aansluiting voor beeld en geluid want de audio aansluitingen laten voor de rest te wensen over (ook op het Intel alternatief).
Hmm, heb je een punt. Waarschijnlijk ook relatief weinig mensen die daar ervaring mee hebben. Tijdje afwachten, wellicht dat er dan mensen met ervaring zijn, het heeft geen haast: een oude laptop met xbmc, een hdmi kabel en een TV voldoen op dit moment nog prima.
dat is precies zoals ik het nu ook heb en dat werkt idd prima
laptop staat in me tv meubel onder me tv . ff filmpje kiezen ,kastje dicht en voila.
Zet een remote desktop app op je smartphone of tablet en je moet die laptop zelfs niet meer uit de kast halen :).
Zet XBMC er op en je hoeft niet eens meer op een klein schermpje te pielen. Hang er dan nog een USB verlengkabel te kast uit en je kunt gewoon een afstandsbediening gebruiken.
Voor XBMC gebruik ik zelf idd Yatse (https://play.google.com/s...oid.yatsewidgetfree&hl=nl). Als ik remote desktop zei, bedoelde ik eigenlijk inderdaad meer een soort remote app. Ik heb net ook xmote ontdekt, maar voor mij doet Yatse het gewoon goed. En eigenlijk gebruik ik liever mijn smartphone dan een IR-dongle.
vergeet dan niet om de kabel van je laptop scherm er uit te trekken, dat scheelt weer wat stroom etc.
Ik zou op dit systeem dus zonder problemen Windows 8.1 kunnen proppen, films kunnen kijken, netflix kunnen streamen, torrent client op kunnen runnen, IRC, browsen, etc?
icm een SSD zou dit gewoon een vlotte niet hinderlijk langzame ervaring moeten opleveren?

Enig idee wat het verbruik van dit PCtje zal zijn? Ik heb nu namelijk een Core2duo die ik hier voor gebruik (E7400), maar deze is niet heel erg verbruiks vriendelijk om 24/7 te laten draaien.
Ja, dat kan allemaal prima. Doe ik ook, behalve IRC. Verbruik, idle rond 10 watt. Als hij bezig is zo rond de 25 watt.
Ik heb net een systeempje gebouwd met AM1 (5150) en Openelec draait er meer dan vloeiend op.

Zie review
Als het enkel is om XBMC te draaien, dan is Raspberry PI voldoende en veel goedkoper. Ik gebruik trouwens Xbian. (xbian.org)
Deze is echter zeker niet voor alles geschikt. Bij mij heeft hij bv moeite met 80% van mijn film collectie (1080p, bestanden >15GB)
Ik vraag me ook af wat de reden is om de prijsklassen 200,250 en 325 te pakken.. is dat niet praktisch identiek aan elkaar?
Anoniem: 463321
@Marrtijn1 mei 2014 22:36
Vind ik ook. Doe er nog een systeem van laten we zeggen 600/650 bij. Geen budgetsysteem en geen gamesysteem maar een 'normale' desktop.
Ik hoef niet perse het goedkoopste en ben ook geen gamer dus die categorie is voor mij wel wenselijk.
Voor 600 euro heb je een flinke overkill qua rekenkracht voor een basisgebruiker.
Een 600 euro systeem aanbevelen lijkt me daarom niet in het belang van de consument.

Hierbij ga ik uit van basisgebruik dat niet het niveau van tekstverwerken en browsen overstijgt.

De vraag is of je die 600 euro nodig hebt bij fotobewerking en ander gebruik dat wellicht tussen basis en game in zit. Op een 300 euro basissysteem kan je namelijk prima fotoshoppen.

[Reactie gewijzigd door Miks op 2 mei 2014 01:29]

600€ is naar mijn mening een geschikte keuze; goed voor mensen die willen gamen, maar toch geen geld hebben voor een pc van 1000 euro, maar hier valt nog over te discussiëren. Het lijkt mij in ieder geval handiger dan 3 keer praktisch hetzelfde budget te hanteren.
Wat ik vaak mis bij Mini Itx builds, is dat het altijd leuke compacte behuizingen heeft maar nooit dat je er echt een data systeem van kan maken?

Zo nu en dan kom je een Mini ITX bord tegen met ongeveer 6 Sata aansluitingen maar je kan het ding eigenlijks nergens in kwijt.

Chenbro heeft zo nu en dan wel een geschikt behuizing zelfs met verwisselbare schijven. Dan zou je toch zeggen dat je leuke dingen mee kan doen?
Waarom zou je dan in hemelsnaam een MiniItx board perse willen hebben? als je er zes disks in wilt proppen kom je ook aan een grotere voeding, plus de disks moeten nog wat ruimte voor koeling hebben dan maakt de vorm van je moederbord al niet zoveel meer uit als je hem praktisch plaatst in een kast.
Hangt ook weer van de CPU af en als je er in verdiept zou je het met een voeding van 250 Watt wel kunnen doen. Zeg niet dat de behuizing super compact, maar gewoon compact genoeg.

Zoek deze behuizing maar eens op: Chenbro SR30169
maar verre van klein; van ruwweg hetzelfde formaat zijn ook wel uATX-kastjes te vinden met deze eisen. kun je ook nog een iets uitgebreider/goedkoper moederbord pakken.
Er zijn genoeg itx server kastjes, zoals deze van Lian-Li die ik in gebruik heb:
pricewatch: Lian Li PC-Q25B

http://ic.tweakimg.net/ext/i/?UserID=211012&FotoID=7090
http://ic.tweakimg.net/ext/i/?UserID=211012&FotoID=7093

Wel jammer dat de huidige AM1 bordjes maar 2 of 4 Sata poorten ondersteunen.

Dit is natuurlijk het ultieme M-ITX server bordje:
pricewatch: ASRock C2750D4I

[Reactie gewijzigd door Juicie op 1 mei 2014 10:37]

Chenbro behuizing heeft 4x 3.5'' verwisselbare schijven. en nog scherp geprijsd ook, tenminste hoort scherp in prijs te zijn. Zelfde argument @ Draakje
Of direct naar high-end met 8 hot swap bays:

pricewatch: Silverstone DS380

Die heb ik net in huis gehaald, reviewtje zal de komende dagen ergens af zijn, met alle details etc. Kost een paar centen maar hot swap bays zijn ook niet goedkoop. En je krijgt er flink wat leuke features in.
Vind maar eens een leuke mITX of een DTX bord wat daar mooi bij werkt?
Niet een slechte kast :) zou je eventueel een leuke NAS/HTPC hybride van kunnen maken.
DTX bord vind je helemaal niet meer geloof ik.

mITX met 7-8 SATAs zijn nog wel te doen. Of kom je al snel bij iets uit als :
pricewatch: ASRock C2750D4I

Al denk ik dat een beetje raidcontroller gewoon een betere oplossing is. Dat het een paar centen meer kost dan een 8-SATA mATX bordje is natuurlijk een feit.
Ben het hier eigenlijk wel mee eens.. Ik wil zelf mijn NAS gaan vervangen door een compacte machine (servert), en ben (ivm disc hergebruik) toch beperkt in keuzes.. Ik kom uit op de node304 vanwege de HDD slots (4x Sata en 1x SSD).. En de Asus H87I-PLUS als één van de weinige mini-ITX borden met 6xSATA (zonder gpu valt de voeding overigens nog wel mee ;-))

aan de andere kant, daar hebben we wellicht het server-best-buy guide voor 8)7

[Reactie gewijzigd door Maurice__Smit op 1 mei 2014 08:39]

In de Fractal Design Node passen 6x 3,5" harde schijven.
Zeker bij het game systeem mis ik een licentie voor het OS. Ik denk dat je daar niet mee wegkomt om te zeggen dat je Linux kunt gebruiken.
Ik denk dat je daar niet mee wegkomt om te zeggen dat je Linux kunt gebruiken.
Waarom niet?
Omdat er nogsteeds maar een klein deel van alle spellen native voor Linux uit komt.
Ik weet dat je heel veel spellen wel gewoon kunt spelen onder Linux ook al zijn ze niet native uit gekomen maar een gamer wil gamen, niet rommelen met instellingen.

Ik heb het zelf geprobeerd. Overstappen naar Linux voor al mijn doeleinden. Ik heb zelfs WoW en SWTor aan de gang gekregen onder Linux en het draaide best goed. Maar het kost wel iedere keer weer een uur, soms twee, om ieder spel aan de gang te krijgen. En die tijd wil een gamer niet aan dat soort zaken besteden (heck, zelfs ik wil dat niet).

En dús komen we bij game systemen nogsteeds defacto uit op Windows.
Omdat er nogsteeds maar een klein deel van alle spellen native voor Linux uit komt.
Ik weet dat je heel veel spellen wel gewoon kunt spelen onder Linux ook al zijn ze niet native uit gekomen maar een gamer wil gamen, niet rommelen met instellingen.
We zijn hier op Tweakers.net, niet op casualgamer.net. Je kan van de doelgroep verwachten dat zij weten dat ze meer moeten besteden als ze minder tijd willen investeren in het opzetten en configureren van een systeem.
Ik heb het zelf geprobeerd. Overstappen naar Linux voor al mijn doeleinden. Ik heb zelfs WoW en SWTor aan de gang gekregen onder Linux en het draaide best goed. Maar het kost wel iedere keer weer een uur, soms twee, om ieder spel aan de gang te krijgen. En die tijd wil een gamer niet aan dat soort zaken besteden (heck, zelfs ik wil dat niet).
N=1 is niet representatief. Misschien ben jij wel niet goed met Linux en heeft iemand anders een spel net zo snel aan de praat als een gemiddelde Windows gebruiker.
En dús komen we bij game systemen nogsteeds defacto uit op Windows.
Hier ben ik het mee eens (gekeken naar de grote hoeveelheid spelers in het wild die Windows gebruiken), maar voor hoe lang nog? Steam timmert hard aan de weg om gaming onder Linux toegankelijker te maken.

Hierom denk ik dat het goed is dat dit artikel geen conclusies doet over gebruikte software en besturingssystemen. Laat ze maar concentreren op hardware. Dat is al uitgebreid en divers genoeg om over te schrijven.
We zijn hier op Tweakers.net, niet op casualgamer.net. Je kan van deze groep verwachten dat zij weten dat ze meer moeten besteden als ze minder tijd willen investeren in het opzetten en configureren van een systeem.
Of een gamer nu casual of hardcore is, hij zit niet te wachten op extra tijd besteden voordat hij kan spelen. Onder Linux zul je voor non-native games per definitie tijd moeten besteden. Waarde is hetzelfde, kosten zijn hoger (tijd = kosten) dus de bottomline zegt dat het het niet waard is.
N=1 is niet representatief. Misschien ben jij wel niet goed met Linux en heeft iemand anders een spel net zo snel aan de praat als een gemiddelde Windows gebruiker.
Mischien. Feit blijft dat het altijd tijd kost. Een spel installeren op Windows is instaleren->spelen. Op Linux is het instaleren->configureren->spelen. Het is dus nooit "net zo snel" aangezien er altijd een stap tussen zit.
Hier ben ik het mee eens (gekeken naar de grote hoeveelheid spelers in het wild die Windows gebruiken), maar voor hoe lang nog? Steam timmert hard aan de weg om gaming onder Linux toegankelijker te maken.
Ik hoop hard met je mee :D
Hierom denk ik dat het goed is dat dit artikel geen conclusies doet over gebruikte software en besturingssystemen. Laat ze maar concentreren op hardware. Dat is al uitgebreid en divers genoeg om over te schrijven.
Daar zit wel wat in. Het is een hardware guide en we kunnen (als alle tweakers bij elkaar) rustig stellen dat BBGs niets over software zeggen. Het is tenslotte "ons" platform :D
[...]

Of een gamer nu casual of hardcore is, hij zit niet te wachten op extra tijd besteden voordat hij kan spelen.
Je generaliseert nu alle gamers, maar je hebt wel een punt. Niet elke gamer is een power user met als hobby het 'spelen' met Linux. ;)
Mischien. Feit blijft dat het altijd tijd kost. Een spel installeren op Windows is instaleren->spelen. Op Linux is het instaleren->configureren->spelen. Het is dus nooit "net zo snel" aangezien er altijd een stap tussen zit.
Heb je wel eens Steam onder Linux geprobeerd en de native spellen die al Linux ondersteuning hebben?
Ik hoop hard met je mee :D
Ik zie Windows liever niet vervangen worden, maar wel concurrentie in het veld. Dat houdt beide partijen scherp over bijvoorbeeld ontwikkelingen (Direct3D versus Glide, etc.) en zorgt er ook voor dat er meer incentive is om frameworks te maken die beiden ondersteunen. Bovendien is keuze nooit slecht geweest voor de eindgebruiker.
Daar zit wel wat in. Het is een hardware guide en we kunnen (als alle tweakers bij elkaar) rustig stellen dat BBGs niets over software zeggen. Het is tenslotte "ons" platform :D
Mee eens (natuurlijk), maar de huidige stand van gaming en besturingssystemen zou een interessant diepteartikel voor T.net kunnen zijn om te schrijven. Het is een interessant onderwerp waar in een BBG voor gamingsystemen naar gelinkt zou kunnen worden. Misschien is het een goed moment om dit te doen wanneer de eerste Steamboxen op grote schaal geïntroduceerd worden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 1 mei 2014 09:28]

Heb je wel eens Steam onder Linux geprobeerd en de native spellen die al Linux ondersteuning hebben?
Vandaar dat ik het expliciet over non-native spellen heb......
En ja, ik doe hard mijn best om alle native linux spellen op Steam te kopen zodat het meer aandacht krijgt ;) Zeker de indie games zijn het vaak meer dan waard om een paar euro voor uit te geven.
Hierom denk ik dat het goed is dat dit artikel geen conclusies doet over gebruikte software en besturingssystemen. Laat ze maar concentreren op hardware. Dat is al uitgebreid en divers genoeg om over te schrijven.
Daar heb je gelijk in. Maar ik vind dat er tenminste even gemeld moet worden dat de prijs van de licentie voor het OS wel ingecalculeerd wordt aangezien je zonder OS niks kunt met je hardware. Als je met Linux of kunt, perfect. Maar velen zullen toch echt geld moeten uitgeven om een OS te installeren. Er is ook een lijstje met randapparatuur, dus waarom daar niet even vermelden dat software ook wat kost in de meeste gevallen.
Maar dat is bij iedereen anders. Bijvoorbeeld ik als student heb Windows al voor €15 terwijl sommigen via hun bedrijf korting krijgen of je kunt nog altijd een licentie overhebben van een vorige computer.
dan mis ik ook licentie voor bijv nod32 of kasperski of....

die gratis meuk zou gewoon verboden moeten worden op grond van dat je er ook anderen mee lastig valt als je geinfecteerd raakt en lid word van het zoveelste botnet, en zo kan ik dan wellicht nog meer software verzinnen die je beslist nodig hebt zoals backup software en ga zo maar door.. +/- je mist natuurlijk ook nog de games... |:(

ik bedoel maar te zeggen dat iedereen die aan zelfbouw denkt wel zal weten dat er bij een windows +/- nog zijn 200 tot 300 euro aan software kosten bij gaat komen over de (economische) levensduur van het ding.
Forgive me if I'm wrong maar gaat de geselcteerde GPU in het Mainstream systeem wel werken met de geselecteerde 550W PSU? Volgens de fabriekspecs (source: http://www.gigabyte.com/p...uct-page.aspx?pid=4884#sp) heeft de GPU een minimum van 600W nodig.
AMD zegt niet welke efficiëntie die voeding moet hebben in de specificaties, zij gaan uit van goedkope, laag efficiënte voedingen die die opgegeven 600W in realiteit nooit zouden aankunnen. Er worden zo wel degelijk 600W voedingen verkocht die het na 400W al opgeven. Je zou ook naar het TDP kunnen kijken van de R9 290, dat is 250W. Met een goede 550W voeding heb je dus nog 300W over voor de rest van je pc. De cpu verbruikt maximaal 84W, moederbord (gok ik) 35W, en de andere onderdelen niet meer dan 10W elk. Je hebt dus nog makkelijk 100W marge om evt nog harde schijven of uitbreidingskaarten toe te voegen. Crossfire met die R9 290 gaat niet lukken uiteraard.
Ik gebruik zelf deze voeding met de MSI R9 290, een i5 4670K overgeklokt tot 4.0ghz SSD en 2 HDD's. Voeding kan het makkelijk aan.
Die specs gaan vaak uit van een slechte kwaliteit voeding. Die hebben meer last van dipjes en daarom meer marge nodig.
Makkelijk. Ik gebruik dezelfde kaart en voeding in combinatie met een i5 2500K, 2x 2TB HDD, 1x SSD en ik hoor de voeding niet, die is zeer stil en stabiel.
Begrijp niet zo goed waarom de categorie 'budget game systeem' van rond de 600 euro verdwenen is. Dat mini itx systeem wijkt toch nogal af en is stuk duurder
Niet in elke BBG wordt elke type systeem behandeld. Deze keer geen budget game pc, maar dus een mini itx game systeem en dus een budget mini systeem.
Verklaard nog steeds niet waarrom er een gigantisch gat zit in de budget keuzes. Wel een beetje jammer.
Ik heb de laatste jaren zeker 4 systemen voor kennissen en familie gebouwd met een budget van max. 700 euro (meestal rond de 650).
1000 euro voor een game pc is over het algemeen jackpot aan videokaart met weinig % winst voor 200% de prijs.

1000 euro is gewoonweg gericht op superhoge framerates en daarmee voor een grote groep (ook gebruikers van tweakers) niet meer zo interessant.
Het komt op mij over dat fabrikanten ons nog steeds graag doen geloven dat je voor gamen zulke bedragen neer moet leggen terwijl de praktijk uitwijst dat dit niet zo is.
Ik zou net als anderen inderdaad graag zien dat er een midrange game systeem wordt (terug)geplaatste en de 1000 variant wordt genoemd zoals het hoort nl een high end systeem.
Het is wat mij betreft niet van deze tijd een 1000 euro systeem als mainstream te bestempelen.
mainstream is wat mij betreft een prijsklasse lager.
Idd; er is zoveel te kiezen tussen de 400 en 800 euro qua game pc's. Hier laat T,net echt de "bal liggen".

Voorbeeld voor game pc's voor iedereen met een krap tot redelijk budget, heb ik hier toch alweer vier pc's samengesteld: gallery: Madrox tussen de 430 en 700 euro.
Plus nog twee duurdere configs, voor de liefhebbers en overklokkers.
Ligt het aan mij of is mijn oude i5 2500K nog steeds prima geschikt om te gamen? Ik krijg het idee dat de performance niet echt veel is toegenomen de afgelopen jaren.
Ik heb hetzelfde, 2500k doet het voor nu nog prima, denk dat die nog wel 2 jaar mee kan ook.
hoogstens 10 procent bij iedere nieuwe I serie cpu die intel lanceert
niet echt merkbaar veel dus

heb zelf ook een i5 2500K en werkt prima zit er zelf aan te denken om pas bij broadwell de overstap te maken denk dat we dan DDR4 kunnen verwachten in onze consumenten pc's
Hulde voor de overstap naar niet overklok op de game PC. Door de besparing op de CPU en op het mobo en de de losse CPU-koeler speel je euro`s vrij waarmee de hardcore gamer een betere GPU kan aanschaffen. Dat zorgt voor voor hogere FPS in de games.

De mildere gamer kan of geld op zak houden of heeft een mooie aanbetaling voor een betere CPU waarbij de algemene windows/ real world ervaring sneller kan worden (out-of-the-box). Het grote verschil zit echter in het moederborden en de koeler en niet in de CPU. De 4670K en 4670 non K schelen in de pricewatch thans nog maar €9,46.

[Reactie gewijzigd door bombadil op 1 mei 2014 10:47]

True, Maar toch vind ik het ook weer wat zonde, al staat het duidelijk aangegeven dat je dus ook voor een K model kan gaan.

Maar als je het even bekijkt vanuit het volgende perspectief:
10 euro verschil tussen CPU's

Moederborden zijn die wel echt helemaal gelijk aan specificaties? Dit moederbord is goedkoper maar is het even goed als een van de alternatieve wel "overclocktoelaatbare" moederborden.

Zelf snap ik dat voor de gemiddelde consument overclocken geen optie is, maar een beetje erin verdiepen en extra performance winst halen lijkt mij ook geen slechte.
Naar mijn mening zou ik dus als tweaker altijd voor het K systeem gaan.

(En als niet tweaker haal je toch gewoon even een vriend erbij of google ? :D)

[Reactie gewijzigd door Jasper 99 op 1 mei 2014 11:19]

Zolang games nog steeds singlecore draaien, zoals er helaas zoveel nog steeds doen. Is elke mhz op de je CPU zeer gewenst.

Die paar tientjes die je bespaart kost je de mogelijkheid om in veel games die CPU gebonden zijn toch deftige FPS te halen.

Het is een kosten/baten verhaal. Als gamer zijnde, vind ik de baten intressanter dan de kosten.
Verbazingwekkend las ik bij de review de volgende zin :

Het draagvlak voor deze processor was deze maal kleiner, omdat niet iedereen het er over eens was of de gebruiker wel zou gaan overklokken.

Wat ik hier uit opmaak is dat jullie liever een gebruiker over een paar jaar naar een nieuw systeem pushen dan dat jullie in je review aangeven dat men bij een K variant nog net wat extra eruit kan halen en dus dat men misschien pas een jaar later hoeft te upgraden. Die paar tientjes voor de I5 en het mobo zou dan veel voordeliger zijn. Het zou alleen betekenen dat jullie ipv mainstream weer is wat "tweakers" guides zouden moeten gaan maken ala hoe overclock ik en waar moet ik aan denken.

Helaas vermoed ik dat we eerder weer een review over hoe goed de nieuwe "Crapple" is dan dat wij een review krijgen voor tweakers waarbij ze bv overclocken goed bespreken.

Ook is het verbazingwekkend dat men voor een i5 4440 gaat bij het mini atx systeem ipv een gewone i5 4570. Het verschil in temps is dusdanig klein terwijl de 4570 toch een stuk beter presteert.

Als ik kijk naar de VGA kaart keuzes dan is er in beide reviews ook net weer een te persoonlijke en verkeerde keuze gemaakt. Er word gelukkig wel geoppert dat je de GF 760 kan vervangen voor een 280x (en dat zou ook by far veel effectiever zijn) maar eigenlijk had deze al standaard moeten zijn.
De "iets" hogere clockrate van de gigabyte versie van de 290x is eigenlijk te verwaarlozen aangezien de MSI 290x gewoon veel beter te managen is en je er uiteindelijk de clockrate hoger mee krijgt dan de clockrate van de Gigabyte versie. Mede dankzij de super ondersteuning van MSI afterburner en het Zeer professionele ondersteuningsteam van MSI. Deze heren (van msi) zijn qua kennis en service zoveel beter dan de collega's bij Gigabyte dat voor die paar hertz je veel beter af bent met een MSI kaart dan met een Gigabyte kaart. (al is gigabyte zeker niet slecht).

Daarbij zag ik ook nog dat er een Cooler Master VS V450S word aangeraden op een 760 .... Een 760 vraagt tenminste een fatsoenlijke 500watt voeding ivm de uitschieters in gebruik . de 12v rails gaat anders echt schommelen onder heavy load.


Heren van de reviews , waarom doen jullie je huiswerk niet goed eer jullie de best buy's posten? jullie hebben immers een maand de tijd en toch laten jullie zulke simpele steken vallen.

Jammer (maar verwacht).
Ook is het verbazingwekkend dat men voor een i5 4440 gaat bij het mini atx systeem ipv een gewone i5 4570. Het verschil in temps is dusdanig klein terwijl de 4570 toch een stuk beter presteert.

Helemaal gelijk! Hij presteert ook veel beter;
http://www.cpubenchmark.net/compare.php?cmp[]=2017&cmp[]=842&cmp[]=1896

@redactie Om welke reden is voor de 4440 gekozen?

[Reactie gewijzigd door digidokter.net op 1 mei 2014 19:47]

Waarom ga jij er zo vanuit dat iedereen wil overclocken? Ik zit al heel wat jaren op tweakers en mij boeit het bijv. helemaal niet. Ik ben er dan ook helemaal mee eens dat die euro's worden bespaart en dat er dus ook bespaart kan worden op het moederbord...... Ook als je tegenwoordig de reclames hoort op de radio lijkt het dat tweakers graag een breder publiek wil trekken, ik heb het idee dat weinig van die gebruikers zitten te wachten om hun computer over te klokken. Die willen gewoon dat iets out of the box werkt en graag info welke producten de beste kwaliteit of de beste prijs/kwaliteit verhouding bieden.

Als je invloed wilt kun je natuurlijk ook altijd al in de bgg forums posten en daar advies aandragen.
Tav je suggestie over video kaarten het volgende:
De 280x verbruikt veel meer (250W) dan de 670 (170W).

Als je alle componenten in je mini itx systeem bij elkaar telt, is een 450W voeding meer dan genoeg voor een 760 kaart, maar kan kritisch worden bij 280x + overclocken van je systeem/videokaart.

Niet overclocken; 4570 is dan een goede keuze.
Wel overclocken; 4670K is dan de beste keuze.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.




Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee