Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Prijs
Specificaties Socket AM1 - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

ASRock AM1H-ITX Review

+2
misterbennie 1 mei 2014, laatste update op 17 november 2015, 5.792 views

ASRock AM1H-ITX

Voor het doel waarvoor ik dit boardje heb aangeschaft (HTPC) voldoet hij prima. Zeker nu software decoding van HEVC (1080) prima lijkt te werken.

Pluspunten

  • Snel genoeg voor wat hij moet doen
  • Goede layout waardoor er weinig kabels over en weer lopen
  • Ingebouwde PSU (in combinatie met een extern voedingsblok)
  • 2 USB2 headers zodat je in totaal 4 extra USB2 porten kunt aansluiten.
  • Alle mogelijke video uitgangen (VGA, HDMI, Displayport en DVI)
  • Snel genoeg voor 1080P HEVC/x.265

Minpunten

  • In de layout is rekening gehouden met een WIFI antenne uitbreiding. Er is helaas geen bracket meegeleverd om deze op het board te schroeven.

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Betrouwbaarheid Score: 4
Compatibiliteit Score: 4
Layout Score: 5
Featureset Score: 5
Prijs Score: 4
Prestaties Score: 4
Reden aanschaf
Na het ophangen van mijn 40 inch TV in mijn slaapkamer kwam ik er achter dat de AC-Ryan mini, die ik nog ergens had liggen, (nog steeds) niet aan mijn wensen voldeed. Toen maar besloten een nieuwe HTPC in elkaar te zetten.

Eerst heb ik nog even nagedacht of ik misschien een android gebaseerd systeempje zou kopen. Maar omdat ik in de woonkamer al een HTPC had staan heb ik er voor gekozen om de nieuwe mediaplayer op dezelfde software te draaien.

Eea mocht ook niet te duur zijn (het liefst onder de 200,-).
Dit is met de gebruikte componenten ook gelukt.

gebruikte componenten, en waarom
Omdat e.e.a. niet teveel ruimte in mocht nemen heb ik gekozen voor een ITX gebaseerd systeem.

De Antek ISK110
Deze heb ik gekozen omdat hij mooi klein is, een ingebouwde voeding heeft (wordt gevoed vanuit een 19 volt adapter), erg luchtig van opbouw is (de hele bovenkant is meshed) en 4 USB porten aan de voorkant heeft (op dit ogenblik gebruik ik de ingebouwde voeding niet omdat op de AM1H-ITX eenzelfde voeding zit, de bijgeleverde adapter gebruik ik echter wel).

AMD AThlon 5150
De AM1 processor family bestaat op het ogenblik van schrijven uit een 4tal processors. Ik heb voor de 5150 gekozen omdat het de goedkoopste Athlon Quad-core uit de family is en is amper duurder dan de Sempron 3850. Scheelt weer een kleine 12 euro ten opzichte van de 5350 en voor een HTPC is de 5150 waarschijnlijk al overkill.

4 GByte DDR 1600 memory
Dit is de hoogste snelheid die standaard door het moederboard en processor ondersteund wordt. Omdat ik niet van plan ben te overklokken voldoet dit prima.

Harddisk
Deze zit er niet in, en is ook, vanwege mijn configuratie, niet nodig (zie operating systeem).

Operating systeem
Mijn HTPC draait OpenElec. Deze kun je op een harddisk installeren, vanaf een USB stick of zelfs vanuit de live CD draaien.

Ik heb voor geen van deze opties gekozen. Deze HTPC boot vanaf het netwerk. In de toekomst zal ik eens proberen hiervoor een Howto te schrijven (hoewel er al genoeg op het internet rond dwarrelen vond ik ze meestal net iets te summier)

Heel in het kort komt het er op neer dat je de volgende componenten nodig hebt:
  • Een DHCP server met ondersteuning voor een extended DHCPOFFER
  • Een TFTP server
  • Een NFS server
In mijn geval een router met DD-WRT, Freenas en Freenas

Omdat network boot al ingesteld was voor mijn ander HTPC was het in het geval van deze HTPC een kwestie van aansluiten op het netwerk en opstarten (letterlijk stekker erin en werken).

De uiteindelijke review
snelheid

De combinatie van dit board en de AMD Athlon 5150 is zeker geen snelheidsmonster, maar voor het doel waarvoor het is aangeschaft is het een prima oplossing en en waarschijnlijk zelfs overkill.

De gemeten timing voor een network boot van OpenElec:
  • 13 seconden tot PXE boot (DHCP request)
  • 17 seconden tot PXE menu
  • 33 seconden tot OpenElec volledig opgestart is
Benchmarks heb ik niet, dus wat dat betreft is dit misschien niet de meest uitgebreide review, maar OpenElec voelt heel snappy aan. Films worden binnen een halve seconden opgestart, en dat voelt aan alsof dit ogenblikkelijk gebeurt.

Verbruik
Ik ken het energie management systeem van OpenElec niet, maar op dit ogenblik trekt de complete HTPC zo'n 16 watt in idle. Wanneer er een film opgestart wordt gaat dit eigenlijk amper omhoog. Dit verbruik zou nog wel omlaag moeten kunnen. Ik heb gelezen dat in sommige reviews er minder dan 10 watt idle gebruikt werd.

De fan draait op 2600 toeren en is eigenlijk niet hoorbaar. Zeker niet op de kijkafstand van 3 meter. Al met al is dit een heel stil systeem geworden.

Inbouwen
Het blijft altijd priegelen, een ITX boardje in een ITX kastje.
Veel kabels, weinig ruimte.

Ik moet eerlijk zijn dat de AM1H-ITX heel behoorlijk heeft geholpen om de kabel rommel tot een minimum te beperken. Alle gebruikte aansluitingen zitten redelijk netjes aan de zijkant waardoor je de meeste kabels uit het zicht kunt onttrekken door ze via de zijkant van de kast te leiden.

Ingebouwde adapter
Wat ook bijdraagt in het vermijden van de kabelspaghetti is de ingebouwde adapter. Hierdoor heb je geen MOLEX connector meer nodig. En hoewel de connector normaal niet zo'n probleem is, is de hoeveelheid kabel die er altijd aan hangt wel een probleem. De bij de ISK1100 meegeleverde MOLEX kabel is niet heel erg lang, maar als je deze netjes weg wilt werken is het toch een heel gedoe. Doordat je gebruik kunt maken van de op het board aanwezige adapter, scheelt dat toch heel veel. Voor zover ik heb begrepen kan deze maximaal 60 Watt leveren.
Nu ziet het er zo uit:
~~~~~~~[img=620]3Y3qPjeE[/img]
In plaats van zo:
~~~~~~~[img=620]DZv5CYNx[/img]
Aansluitingen
Er zijn voldoende aansluitingen aanwezig en dit board kan daardoor tamelijk flexibel ingezet worden.
Intern
  • 4 sata
  • 1 serieele port
  • 4 USB2
  • 2 USB3
  • 1 PCI Express 2.0 x16 Slot (@ x4 mode)
  • 1 Mini PCIe
Extern
  • 7.1 audio
  • optische spdif
  • VGA, HDMI, Displayport & DVI (HDMI&Displayport ondersteunen 4K, de rest 1920x1200
  • 2 USB2
  • 2 USB3
  • 1 PS2
  • 1 Ethernet 1Gb
Mini PCIe & Wifi Antenne
Op het board is een Mini PCIe aansluiting aanwezig. Deze zou gebruikt kunnen worden voor een WIFI/Bluetooth kaartje. Op het moederboard is ruimte gereserveerd voor een bracket voor de WIFI antenne aansluitingen. Helaas is deze bracket niet meegeleverd. Tijdens de presentatie van deze boardjes op de CEBIT (1:14) was deze wel aanwezig.
~~~~~~~[img=620]fcbeT82p[/img]
Geluidsproductie
Voor zover ik begrijp zitten er, naast de powerregulator en APU, geen warmte genererende chips op het moederboard. De APU bevat de geheugen controller, de south bridge, de GPU, etc. Het is dus een SOC (System on a chip) die eenvoudig te koelen is door 1 fan.
Het systeem wordt dan ook volledig gekoeld door de GPU (SOC) koeler. Verder zijn er geen fans aanwezig.
Het systeem wordt hiermee, tijdens het afspelen van een HD film, amper warm. Er wordt door het complete systeem zo'n 16 watt gedissipeerd. De snelheid van de fan wordt door het moederboard aangestuurd en is met z'n 2600 toeren eigenlijk niet hoorbaar.

HEVC/x.265
2014/07/17 - Vandaag is de eerste versie van OpenElec met ondersteuning van de nieuwe Codec X.265/HEVC ge-released.

Ik heb nu twee systeempjes staan.
Alle twee met de ASRock AM1H-ITX
Eentje draait op de 5150, de andere op de 5350

Om de HEVC decoder op alle cores te laten werken moet je "software decoding" aanzetten en opgeven dat de decoder alle cores mag gebruiken. Daarna werkt het softwarematig decoderen van x.265 vlekkeloos. Nadeel hiervan is dat alles via software gedecodeerd wordt.

Indien je hardware decoding aan laat staan, wordt er voor het decoderen van x.265 slechts 1 core gebruikt en dat kan misschien mis gaan.

Voor een 4k x.264 film wordt ook alleen maar software decoding gebruikt. En dan begint e.e.a. na een tijdje te stotteren. Hiervoor komt binnenkort vast wel een oplossing. Tot die tijd laat ik software decoding gewoon aanstaan, want dat werkt voor alles ook prima (gebruikt alleen wat meer energie).

OOk VP9 heb ik uitgeprobeerd.
Helaas draait dat maar op 1 core, ongeacht of je opgeeft dat alle cores gebruikt mogen worden.
Ik heb een VP9 4k film en die werkt niet goed.

HEVC x.265 processorbelasting (5350)
720P gemiddeld 20%
1080P gemiddeld 60%

4K X.264 (5350)
gemiddeld 90%

Ik zou nu alleen nog voor de 5350 kiezen omdat die toch net iets meer ruimte biedt dan de 5150 (hoewel die de h.265 filmpjes ook prima afspeelt).

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een ASRock AM1H-ITX?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (34)

Wijzig sortering
Kan je misschien ook toelichten op het geluid niveau van zowel de cpu fan alsook de case fan van de osk110?
Stukje geluidsproductie is toegevoegd.
Het komt er simpelweg op neer dat je hem naast je bed kunt zetten en er geen last van gaat hebben.
Hoe gaat dit moederbordje om met aanzetten via een remote en/of usb device? Zijn er geen problemen met het correct afsluiten van Openelec? Ik zoek namelijk naar een vervanger van mijn huidige AMD build die helaas teveel problemen heeft met opstarten en afsluiten van Openelec. Mijn Asus F1A75-M ondersteund geen boot on USB, bij hibernate knippert het LEDJE enorm irritant etc.
Naast de Antec ISK110 heb ik hier ook een MS-tech MC-1200. Hier zit standaard een afstandsbediening bij (en een circuit in de kast) waarmee ik de HTPC aan en uit kan zetten.

Zo'n circuit kun je natuurlijk ook zelf inbouwen.

Echter heb ik hier een andere constructie waarbij alle apperatuur aangaat wanneer ik mijn versterker aanzet (versterker -> TV, HTPC, Switch, Cable tuner). Dit door middel van het volgende item: Master/Slave verdeeldoos

In de BIOS/UEFI stel je in dat de PC moet opstarten wanneer AC beschikbaar komt.
Opstarten duurt een kleine 35 seconden, dus heel acceptabel (voor mij in ieder geval).

[Reactie gewijzigd door misterbennie op 12 mei 2014 14:29]

Hey bennie, de WiFi aansluiting is volens mij "half-size". Dan zit er wel een schroefje om vast te zetten toch?
Ik bedoel eigenlijk de aansluiting waar de antenne(s) moeten komen.
Niet de plek waar het mini PCIe kaartje komt.
(Ik heb dit inmiddels aangepast)

[Reactie gewijzigd door misterbennie op 1 mei 2014 12:11]

Is hier ook 1080P 3d mee af te spelen?
Helaas kan ik hier geen antwoord op geven.
Ik heb namelijk geen 3D TV.
Zelf verwacht ik geen problemen, Openelec ondersteunt verscheidene 3D modes.
En de hardware is er krachtig genoeg voor.

[Reactie gewijzigd door misterbennie op 4 mei 2014 21:20]

Ok thnx voor de info,
Verbruik
op dit ogenblik trekt de complete HTPC zo'n 16 watt in idle.
Dit verbruik zou nog wel omlaag moeten kunnen. Ik heb gelezen dat in sommige reviews er minder dan 10 watt idle gebruikt werd.
Het bord dat jij hebt gekozen heeft 4 Sata aansluitingen, de SOC kan zelf maar 2 Sata aansluitingen aansturen. Daarom is er een extra actieve chip nodig in dit geval een ASMedia ASM1061 PCIe chip.

Dit kan de reden zijn dat je systeem meer gebruikt, al vind ik 6 wel veel. Ik heb niet heel die review gelezen waar je naar verwijst, maar als zij geen scherm aangesloten hebben kan dat al wat verklaren. Het schijnt ook te zijn dat sommige linux kernels een usb bug hebben waardoor de CPU wakker gehouden wordt, of wakker gemaakt wordt.

Waarom heb je voor dit bord gekozen als je weet dat je geen Sata aansluiting gebruikt? het is ook het duurste AM1 bord in de pricewatch
Het zou best kunnen zijn dat dit boardje niet de meest zuinige is.
We zullen er in ieder geval mee moeten leven.

De reden dat ik dit boardje gekozen heb is vanwege de ingebouwde 19V -> 12V, 5V en 3.3V.
Hierdoor ben je heel wat kabelspaghetti in je kast armer.

De Antec heeft deze converter ook wel in zich, maar die heb ik vooral gekozen omdat hij heel luchtig van opzet is.
Niet echt een win/win situatie, maar toch wel een hele goede combinatie.

[Reactie gewijzigd door misterbennie op 11 mei 2014 13:48]

Dit bordje haalt bij mij 8W idle met een externe 12V/3A adapter. Kijk hier maar.
http://forums.anandtech.c...read.php?t=2378369&page=2
kijk bij post 32

[Reactie gewijzigd door bgttje op 12 mei 2014 13:01]

Met welk operating system?

Ik draai OpenElec.
Ik zie dat de processor netjes teruggeklokt wordt naar 800 Mhz, maar het bijbehorend verbruik is dan 16Watt.

De adapter die ik gebruik is diegene die bij de Antec geleverd is (80 of 90 Watt).
Ik zal eens kijken of ik de Stroom op 19V kan meten.
Het zou kunnen dat de powermanagement van OpenElec niet helemaal goed werkt.
Openelec is sinds eind 2013 geswitch van fglrx naar Radeon (OSS) drivers. En AMD is een beetje langzaam met Linux-support. Openelec draait op Linux 3.14 kernel. 3.15 Kernel en MESA 10.2 drivers (ipv 10.1) bevatten een aantal fixes voor AMD hardware. Ook op het gebied van DPM.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 20 mei 2014 20:18]

Dan gaan we daar rustig en op ons gemak op wachten, onder het genot van een muziekje of filmpje :)

Thanks
Mooie review. Even een klein vraagje. Ik kan nergens vinden of het bordje ook DDR3 1600 1.5V modules ondersteunt. Met eerdere andere bordjes tegen problemen aangelopen dat de modules toch niet correct functioneerden. Ik zou dit graag willen weten (anders bestel ik gewoon weer standaard modules ;) ).
Ik gebruik deze modules. Die zijn 1.5 volt en dat werkt prima.
Hier kun je een comptabiliteitslijst vinden.

[Reactie gewijzigd door misterbennie op 12 mei 2014 15:07]

Bedankt voor de lijst. Helaas staan mijn modules er niet tussen (CMX8GX3M1A1600C11). :(
Gewoon gebruiken, de mijne staan er ook niet in :)
Hey, ik zag je comment onder de Het AM1-platform met Athlon-apu review en kwam hierdoor terecht bij je ASRock AM1H-ITX Review. Allereerst moet ik zeggen dat je de review goed geschreven hebt. Ik ben al een tijdje aan het kijken naar HTPC mogelijkheden maar heb nog niet echt veel verstand hiervan. Nu week je in je review uit over de samenstelling van je HTPC maar vroeg mij precies af wat ik allemaal zou moeten kopen om deze HTPC samen te stellen.
Daarnaast vraag ik mij af hoe lastig het is voor een leek om zo'n HTPC samen te stellen, alles samen te voegen plus vervolgens OPENELEC hierop te installeren. Ik gebruik zelf een MB Air en ben sinds W XP niet meer echt bekend met andere operating systems. :9
Hoop dat je me wat info hierover kunt geven, alvast bedankt!
De hardware is eenvoudig in te bouwen en het enige gereedschap dat je nodig hebt is een kruiskopschroevendraaier. Je kunt in principe elke kast kopen die je leuk vindt, zolang er maar een mini-ITX moederboard in past (dit is voor praktisch elke kast zo). Indien je hem in de huiskamer wil zetten dat is er een ruime keuze uit leuke kasten die er niet als een PC uitzien en zo bij je stereo installatie gezet kan worden.

Let bij de aanschaf van je HTPC kast erop dat er een afstandsbediening bijzit waarmee je de HTPC AAN en uit kunt zetten. De MS-tech MC-1200 bijvoorbeeld.

Wat de hardware betreft, die bestaat uit de volgende componenten:
  • ASRock AM1H-ITX
  • Antec ISK 110 Vesa
  • Crucial BLS4G3D169DS3CEU
  • AMD Athlon 5150 Boxed
  • Een 2.5" harddisk, of in het geval van een NAS voldoet een USB stick van 8 GB ook
In de antec kun je 2 2.5" harddisken kwijt.
Deze zijn klein en stil.
Het is nog stiller als je ergens een NAS hebt staan, dan is het enige bewegende onderdeel in je HTPC de ventilator op de processor.

Van Openelec hoef je , qua operating system, niets te kennen en kunnen. Je installeert het (door middel van een paar keer op OK te klikken) en het enige dat je ziet is XBMC, dat bij het aanzetten van de HTPC direct opgestart wordt.

Het installeren van Openelec is een fluitje van een cent.
Zelf heb ik het ooit op een 8 GB USB stick geinstalleerd.

De procedure:
Op een normale PC
  • Download Openelec
  • Start het programma op om een bootable USB stick te maken
Op je HTPC
  • Stel in de BIOS/UEFI in dat je HTPC van een USB stick moet opstarten.
  • Stop de Stick in de HTPC
  • Installer OpenElec (dat is iets van 2 keer op OK drukken (je kunt Openelec installeren op de Stick vanwaar je bent opgestart, zo niet, dan gebruik je een andere stick).
  • Start je HTPC op en voila, XBMC

[Reactie gewijzigd door misterbennie op 14 mei 2014 08:52]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*