Review: SilverStone DS380
Alternatieven
pricewatch: Silverstone DS380
Productpagina
Inleiding
Het is weer eens tijd voor iets anders. Wederom een behuizing, maar wel heel uniek gepositioneerde. Doe-het-zelf NAS systemen en server builds zijn inmiddels niet meer weg te denken. ‘Echte’ servers kosten vaak een vermogen of zijn overdreven voor de thuisgebruiker of semi-pro doeleinden, en een NAS uit de winkel kan vaak slechts een beperkt aantal schijven aan, en als ze er wel een stuk of 8 aankunnen kosten zij ook al vaak een eurotje of 800 of meer. Verder zijn er ook nog voldoende doeleinden waarbij naast veel opslag ook rekenkracht vereist is, of bepaalde functionaliteit of flexibiliteit gewenst is, in welk geval een NAS soms niet meer voldoet. Ook hot swap functionaliteit is een frequent verzoek, maar de meeste behuizingen bieden de functie niet of hebben er zeer beperkt ruimte voor. Naast al deze praktische overwegingen zijn er natuurlijk ook nog mensen die net als ik gewoon plezier beleven aan het bouwen van iets moois.
En toen stapte de SilverStone DS380 in de ring. Een zeer compacte behuizing, maar met ruimte voor maar liefst 12 harde schijven waarvan 8 in de vorm van hot swap bays, naast ruimte voor normale mITX builds en flinke expansion kaarten. Het een kleine luxe NAS behuizing noemen doet de DS380 geen eer aan, want het is een heel veelzijdig beestje. Het is een doe-het-zelf NAS behuizing, maar kan ook een doe-het-zelf Server zijn, maar niets zou je in de weg moeten staan als je semi-game pc zou willen bouwen met waterkoeling en met extreem veel opslag er naast.
De DS380 is te koop vanaf ca 150 euro. Een aardig bedrag voor enkel een behuizing zou je denken, maar daarvoor krijg je wel 8 ingebouwde hot swap bays. Een losse hot swap bay, of een aantal hotswap bays die je in 5.25” bays plaatst in een ‘normale’ behuizing, kost je al snel 15 euro per stuk. Dat zet het geheel natuurlijk direct een beetje in perspectief. Hoe dan ook lijkt het natuurlijk een behuizing voor een specifieke doelgroep, of doelgroepen, en dat maakt het voor mij een leuke behuizing om een nieuwe review van te maken. De hot swap bays zijn een leuke binnenkomer, maar ik was natuurlijk zeer benieuwd naar de prestaties van de DS380 op de overige vlakken, want voor 150 euro zijn de verwachten op alle fronten hoog.
Verder vind ik nog van belang te vermelden dat ik bewust geen foto’s bewerk of iets dergelijks, het enige wat ik doe is soms wat bijsnijden en verkleinen naar review-maatjes. Dit juist om een realistisch beeld van de producten te geven, waar stock foto’s van veel producten nog wel eens van de realiteit kunnen verschillen.
Specificaties
Laten we met de specificaties van de website beginnen.
Allereerst de afmetingen. Met zijn 211mm breed, 285mm hoog, en 360mm diep is het een compact kastje. Om het een beetje in perspectief te zetten, 26 liter is iets van 25% kleiner dan een N200 (Een gangbaar en relatief compact maTX torentje) of minder dan half zo groot als een Define R4 (Een voorbeeld van een gangbare, en niet eens heel grote, ATX toren).
Een echte SFF (Small Form Factor) behuizing dus, maar met zeer indrukwekkende inbouwopties. 4 2.5” HDDs kunnen op een vaste plaats intern worden ingebouwd, en daarnaast heeft de behuizing dus maar liefst 8 hot swap bays die voor zowel 3.5” als 2.5” drives te gebruiken zijn. Niet allen SATA harde schijven zijn geschikt, maar ook SAS harde schijven. IT’ers zullen met SAS drives bekend zijn, maar mocht je er nooit van hebben gehoord een korte beschrijving (ja, een veel te korte beschrijving, maar het geeft een leek een idee): SAS schijven worden voornamelijk gebruikt in zakelijke omgevingen, deze zijn in de regel sneller, hebben een hoge betrouwbaarheid, en zijn gemaakt om 24/7 te draaien en ook om veel zwaarder belast te worden dan de gemiddelde consumenten SATA drive (En uiteraard kan je die gewone schijven ook prima gebruiken in de DS380). Een indicatie dat deze behuizing zich ook richt op de serieuze thuisgebruiker, of de (semi-)pro gebruiker.
Naast de extreme opslag mogelijkheden is het systeem geschikt voor standaard mITX moederbordjes (en DTX, maar die maatvoering is niet langer op de markt), en is de behuizing geschikt voor SFX formaat voedingen. SFX voedingen zijn iets minder gangbaar dan ATX, maar ook in die maatvoering zijn er voldoende kwalitatieve en zuinige voedingen op de markt. Zo gebruikt mijn build zoals je straks kan zien een gold rated modulaire 450W voeding, nadat ik goede ervaringen had met deze voeding in een andere build.
De behuizing heeft 2 expansion sloten, het is te verwachten dat de meeste gebruikers hier een 1 slot raid kaartje zullen plaatsen (mITX moederborden die 12 sata poorten bestaan wel maar zijn zeldzaam, zoals deze:
http://www.asrockrack.com...detail.asp?Model=C2750D4I, maar 6-8 is prima te doen), maar mocht je willen is een grafische kaart voor gamen mogelijk. Wanneer je gebruik maakt van een dikke game kaart bijvoorbeeld van bijna 28 centimeter zal je echter 1 hot swap bay verliezen., al heb je dan toch niet voldoende SATA poorten meer beschikbaar. Zelfs met een dubbel-slot grafische kaart van formaat blijven de overige 7 hot swap bays, en de 4 vaste drive bays in tact. Wanneer je een gangbaar formaat raid kaartje (<6 inch) gebruikt, die natuurlijk niet zo groot zijn als grafische kaarten, verlies je uiteraard geen hot swap of drive inbouw functionaliteit.
Ook de koelopties zijn niet mis. Er is ruimte voor 3 120mm ventilatoren, en die krijg je er ook direct bij. Extra fans aanschaffen is dus niet nodig. Voor de processorkoeler heb je een maximale ruimte van 57mm, wat voldoende is voor stock koelers, of de meeste gangbare HTPC koelers. (Overigens kwam ik al een berichtje tegen van iemand die een 58mm Big Shuriken 2 gebruikte, en dat paste ook)
Verder is er nog een aansluiting voor Kensington sloten, niet ongebruikelijk bij SilverStone behuizingen, en wellicht ook geen overbodige luxe als je belangrijke data in deze behuizing op gaat slaan. Wel wat onverwachter waren de audio aansluitingen naast de 2 USB3.0 aansluitingen aan de voorkant van de behuizing, audio aansluitingen waar vermoedelijk niet veel gebruik van gemaakt zal worden.
Als laatste resteert dan nog de aluminium voorkant van de DS380. Aluminium voorkanten is iets waar SilverStone wel om bekend staat, maar het is toch leuk te zien dat ook aan het uiterlijk aandacht is gegeven in deze inhoudelijke uitzonderlijke behuizing.
Het uitpakken
Bij het arriveren van de doos was het even schrikken van de afmetingen. De doos zelf laat meteen even weten waar de DS380 goed in is, de absurde hoeveelheid ruimte voor harde schijven, maar ook is direct te zien dat het plaatsen van waterkoeling voor de processor tot de mogelijkheden behoort (Je ziet aan de rechter kant een SST TD03 120mm waterkoeler in de behuizing zitten).
Wanneer je de verpakking open maakt valt op hoe ruim de DS380 ingepakt is, er zit een hele dikke beschermlaag om de behuizing, in schat inhoudelijk dat de behuizing slechts 50% van de inhoud van de doos in neemt. Ook het ontbreken van piepschuim en de keuze voor een rommel-vrij beschermmateriaal is fijn.
Wanneer de behuizing uit de verpakking is valt het kleine formaat uiteraard op. Niet alleen dat, maar ook de voorkant is zoals vaker bij SilverStone van een hele mooie kwaliteit. Alles voelt stevig, ziet er heel goed afgewerkt uit, en de term luxe is helemaal op zn plaats. Het was wel direct een erg zwarte vertoning, ik meende mij te herinneren dat de voorkant er op de foto iets anders uit zag?
Eerst een beetje perspectief, en een beetje reclame voor 1 van mijn favoriete bieren

Nogmaals, de term Small Form Factor lijkt mij geheel op zn plaats. Ook de diepte van de case is gering.
Zo te zien een paar te veel op, de fotos zijn al niet meer recht..
Een behuizing correct op de foto zetten valt soms niet mee. In deze foto lijkt het allemaal wat donker (je ziet wel een blauwe reflectie van de TV), maar in de avonduren was de case ook echt opvallend diep zwart.
De achterkant is niet zwart gespoten. We zien waar straks het moederbord komt, waar de stock ventilator zit, waar de 2 sloten zitten voor raid kaartjes of eventueel een grafische kaart, en dat de SFX voeding straks boven in komt. Opvallende lezers zullen misschien opmerken dat er geen schroeven zitten aan de (op deze foto) rechter- en bovenkant. Deze panelen komen dan ook straks niet van de behuizing af.
Normaliter bespreek ik de accessoires aan het eind van deze titel, maar dit keer doe ik het even anders. Je krijgt een uitgebreide en uitstekende handleiding en voldoende installatiematerialen. Naast die gebruikelijke zaken echter ook wat andere leuke dingen. Zo krijg je stikkers om de hot swap bays mee te labelen, een steun-bracket wanneer je een lange expansion kaart gebruikt, en als je een lange expansion kaart gebruikt waarbij je dus 1 hot swap bay zou inleveren krijg je een klepje om te zorgen dat het geheel er van de voorkant straks ongewijzigd uit komt te zien. Verder zie je de sleutels van de behuizing (kom ik zo op terug), en.. het logo van de voorkant!
Dat miste ik dus! Waarom deze er los bij zit weet ik overigens niet (er zullen wellicht mensen zijn die het geheel zwarte mooier vinden?), maar nu lijkt de behuizing weer op wat ik mij van de stock fotos kon herinneren!
Het plaatje met het logo is uiteraard van staal, en we beginnen nu ook een beetje op de fotos te zien dat de voorkant geborsteld aluminium is. De grote ronde knop is natuurlijk de aan/uit knop.
En daar is het sleuteltje weer. Geen sleutel die een echte inbreker tegen zou houden, maar het weerhoudt een toevallige passant (of in ons geval een nieuwsgierige baby) van het bereiken van je waardevolle drives.
Na het slot te openen zien we de mooie hot swap bays, maar ook enkele niet in de specificaties genoemde features tonen zich.
In het deurtje zit een hele mooie feature, je kan hier namelijk twee zaken afstellen. Allereerst kan je de hoeveelheid licht die de ledjes door de deur tonen aanpassen. Ik heb ik voldoende andere builds de power en HDD leds afgekoppeld omdat ze te veel licht gaven, de DS380 geeft je dus eenvoudig de optie om slechts een beetje licht door te laten, een hele fijne feature zeker voor een 24/7 machine. Nog mooier wellicht is de optie om de power knop op de deur te blokkeren. Wanneer het deurtje dicht zit kan je dan niet per ongeluk het systeem uitzetten, enkel de knop achter het deurtje kan dan worden gebruikt. Enkele lezers zullen zich afvragen wat de waarde er van is, maar uit eigen ervaring (Wederom, eigenwijze babies…) is het echt een mooie feature.
Het frontpanel zelf is uiteraard ook gewoon prima in orde. Aan/uit knop, resetknop, power en hdd activity led, 2 USB 3.0 poorten en de audio en microfoon port zijn meer dan voldoende. Zeker gezien ze enkel te gebruiken zijn met de deur open zullen ze niet permanent gevuld worden, maar is het toch handig voor een usb stick op zn tijd.
Dan de hot swap bay trays zelf. Ze zijn van stevig en dik plastic en je trekt ze door ze in te knijpen tool-less uit de behuizing, de drives schroef je met meegeleverde schroeven vast in de trays. Een andere leuke optie is dat je later vanaf de binnenzijde ook kan kiezen enkele trays geheel vast te schroeven, dat je bijvoorbeeld een 3.5” OS drive, of andere specifieke drive, niet per ongeluk uit het systeem kan trekken. Wederom een plusje en een teken dat er goed is nagedacht over deze behuizing.
Wellicht valt je op dat de 3e (van boven) tray zich los van de anderen bevindt. Dit is namelijk de bay die je kwijt raakt wanneer je kiest voor een lange kaart in de expansion sloten. Straks zullen we de exacte montage zien, maar het voorkomt in elk geval dat wanneer je voor een grote en dikke kaart kiest dat je meer dan 1 hot swap bay verliest.
Wanneer je alle trays verwijderd kan je de aansluitingen van de harde schijven zien, iets wat je natuurlijk in een NAS ook ziet, maar in de gemiddelde pc behuizing niet. De behuizing is dus erg geschikt wanneer je graag snel en eenvoudig harde schijven wilt/moet wisselen, toevoegen, of verwijderen, zonder elke keer je hele systeem open te trekken.
We spieken nu natuurlijk al een beetje de case in, maar laten we maar naar de volgende stap gaan om met het binnenwerk aan de slag te gaan.
Inbouwen
Een kleine case waar je veel in kwijt wilt kan soms tot ruimtegebrek leiden voor alle kabels, of de kabels kunnen een negatieve invloed zijn voor de airflow. Zo begon ik met een keuze voor een modulaire SFX voeding (ST45SF-G), dat voorkomt natuurlijk direct wat kabels die ik niet nodig heb. Ik dacht ook slim te zijn en leuke kabeltjes te bestellen die ik onlangs tegen kwam. Deze CP11 kabels zijn met 10 euro niet goedkoop, maar ze zijn wel extreem dun en ook de aansluitingen zijn heel compact. Het zal het verwerken van de kabels straks in elk geval hopelijk eenvoudiger maken, en een paar tientjes op een luxe build met raid controller maakt natuurlijk ook niet zo veel uit.
Ook deze CP06 kabel is van SilverStone. Ze maken niet alleen mooie behuizingen, maar hebben ook zeker een mooi assortiment aan handige en wat apartere kabels. Ik had deze kabels in mijn eigen huidige server en vele andere builds ook in gebruik, je kan hier mee eenvoudig 1 SATA power aansluiting van je voeding omtoveren in een mooie reeks van 4 aansluitingen voor je harde schijven. Dus ook meteen maar besteld voor de DS380. Waar de CP11 relatief aan de prijs is met 10 euro (zeker wanneer je er meerdere wilt hebben), is de CP06 ronduit goedkoop te noemen met een prijs van nog geen 9 euro. Natuurlijk kan je zoiets ook zelf maken, maar voor die paar euro, en dan heb je meteen een goede kabel met capacitors, en je zal er toch maar 1 of 2 gebruiken in een gangbare storage-build.
Met mooie kabeltjes en een modulaire voeding op zak kan het niet mis zou je zeggen. Tijd om het zijpaneel van de case af te halen, zoals ik eerder aan gaf komt slechts 1 paneel van de behuizing af. Met het paneel uit de weg is het nog altijd vrij druk. We zien aan de linkerkant de locatie voor de 8 drives, rechts boven de plaats voor de 4 2.5” drives, en ondanks dat het paneel aan de andere zijde er niet af komt zit er onder het moederbord tray een groot genoeg gat om een processorkoeler met een flinke backplate mogelijk te maken.
Even inzoomen op de achterzijde van waar de hot swap bays worden aangesloten, en meteen kon ik tot de conclusie komen dat ik de SATA power verlengkabel dus niet had hoeven bestellen (die komt volgende build vast wel mooi van pas, of zou te gebruiken zijn om de 4 vaste 2.5” in 1x van stroom te voorzien…). We zien niet alleen de SATA aansluitingen (2 per bay, voor dual port SAS aansluitingen) maar ook dat alle 8 de hot swap bays van stroom worden voorzien door 2 Molex adapters. Een onverwachte en grote meevaller, gezien met deze modulaire voeding slechts 1 klein kabeltje nodig is om 8 drives in 1x van prik te voorzien (of zelfs 12 als je de CP06 gebruikt om de 4 2.5" drives te voeden). Als je goed kijkt zie je ook direct naast de molex aansluitingen 3 pin ventilator headers. Je krijgt 3 ventilatoren bij de behuizing, maar mITX bordjes hebben lang niet altijd 3 fan headers. Op deze manier kan je alle ventilatoren dus zonder zorgen of moeite van stroom voorzien.
Om de pc echt te bouwen schroef je eerst het deel met de 8 hdds (links), en het backet voor de 4x 2.5” (rechts), uit de case. Nu krijgen we een idee van waar alles straks komt te zitten, en zien we ook dat 2 van de 3 stock ventilatoren direct op de harde schijven staan, dit zou voor ruim voldoende koeling moeten zorgen voor zelfs de meest intensive taken op je snelle harde schijven.
Met het 8 hdd bracket er uit kunnen we de molex en 3 pin fan headers nog even goed zien. En aan de zijkant zien we het plastic plaatje wat je verwijderd wanneer je kiest voor lange expansion kaarten, in welk geval je de accessoire plaatst waar die kaart op rust om te zorgen dat deze niet kan beschadigen tussen het staal van de hdd bracket, en tegelijk ook niet te zwaar aan je moederbord kan trekken. Wederom goed doordacht. Nogmaals, grafische kaarten schat ik niet zo waarschijnlijk als raid kaartjes, die in de regel klein genoeg zijn om niet een hot swap bay weg te snoepen.
In het kleine bracket naast de voeding is ruimte om 4 2.5” SSDs of HDDS te plaatsen. Een SSD of 2.5” HDD als OS drive kan verschillende voordelen hebben, bijvoorbeeld als je de prestaties van een SSD nodig hebt, of als je toch nog een klein beetje op het verbruik wilt besparen. Uiteraard zet je deze drives met schroefjes vast.
De ‘standaard’ componenten bouw je verder eenvoudig in. Moederbordje, voeding, uiteraard gaat het soepel en zonder zorgen. Een compacte ruimte doet het aantal kabels al snel groot lijken, maar het valt relatief mee. Persoonlijk hadden van mij de audio aansluitingen niet gehoeven, maar je hoeft ze natuurlijk niet aan te sluiten of te gebruiken, en niets staat je in de weg als je ze geheel wil verwijderen (al vind ik dat weer zonde). Overigens sluit ik zelf ook de audio, reset en hdd led kabels niet aan om zo wat kabels rondom de cpu te besparen.
De handleiding geeft het al goed aan, en wanneer je het grote drive bracket terug plaatst begrijp je waarom: Sluit alle kabels aan alvorens je het 8 drive bracket terug plaatst. Zodra je dat doet wordt het aansluiten van de rest erg lastig. Nu komt het ook mooi van pas dat de 8 hot swap drives allemaal door dezelfde 2 molexen van prik worden voorzien, je hoeft dus niet onnodig meer kabels daar voor aan te sluiten. SATA kabels moeten uiteraard wel per drive worden gedaan.
Hier zien we onderin dat mooie CP11 kabeltje. Ik heb er eerst 1tje besteld om te testen of ’s werelds dunste SATA kabel de prestaties niet negatief beïnvloeden, maar in mijn benchmarks heb ik geen verschillen kunnen waarnemen op de HDDs en op een Crucial M500 SSD, de rest was dus direct besteld. Het gebruik van 8-12 ‘standaard’ SATA kabels maakt het binnenwerk natuurlijk nog wat drukker, en als we dan toch een ‘luxe’ nas maken kunnen we het beter gewoon in 1x goed doen.
Zoals je ziet is dit een build met het oog op de toekomst. Een echte raid controller zal uiteraard nog volgen om van alle opties gebruik te kunnen maken, maar de ruimte is er voldoende voor. Vooral belangrijk vind ik dat de cpu koeler relatief vrij zit om wat te kunnen ademen. Eigenlijk kan je over het binnenwerk weinig negatief zijn. Het bouwen is eenvoudig en frustratie-vrij, maar alles zit natuurlijk wel wat dicht op elkaar omdat het nu eenmaal een kleine behuizing is. Maar als je kiest voor een klein kastje kan je natuurlijk lastig klagen dat het een klein kastje is? Als er al iets op te merken valt is het een bewuste keuze om het geheel compact te houden en toch van giga veel inbouw opties te voorzien. Het enige waar je wel rekening mee moet houden is dat alle elementen met een flink aantal schroeven vast gezet is. De consequentie is dat als je ‘even’ je cpu koeler wilt vervangen dat je even aan het schroeven bent, en dat er flink wat uit moet voordat je er goed bij kan. Aan de andere kant maakt het het binnenwerk en de componenten wel heel stevig vast zitten, wat ik een belangrijker onderdeel vind van een build die 24/7 moet draaien en waarbij kwaliteit voorop staan en je geen trillingen wilt (horen). Wil je het zelf eenvoudiger maken, zorg direct dat je een cpu koeler naar keuze aan schaft, en sluit de SATA kabeltjes zo veel mogelijk vooraf aan, vanaf dat moment kan je dan eenvoudig extra harde schijven aan je mooie build toevoegen.
Kabelmanagement
Eerst maar even een fototje met een lelijke flits er op om het beter te kunnen zien:
Met zijn compacte afmetingen en vele inbouwopties en 3 ventilatoren blijft er natuurlijk weinig ruimte over voor andere zaken. Er zit zoals je zal verwachten, en zoals in de meeste mITX behuizingen, geen ruimte achter het moederbord om de kabels te verwerken. De enige echte ruimte die je hebt is de ruimte naast de voeding en de 4 vaste interne schijven, boven de processor, en naast de HDD kooi (aan de achterzijde op de laatste foto). De laatste twee opties zijn natuurlijk niet ideaal: je wilt natuurlijk niet dat je cpu onnodig warm wordt, en als je de drives in de hot swap bays intensief gebruikt wil je ook die uiteraard goed koel houden. Dan blijf je dus over met de ruimte naast de vaste HDDs en naast de voeding. Die ruimte is wat aan de krappe kant maar praktisch gezien wel voldoende. Wanneer je de 4 interne drive ruimte niet of slechts deels gebruikt kan je daar nog een beetje meer kwijt, iets waar ik zelf graag gebruik van heb gemaakt om het mijzelf nog iets makkelijker te maken.
Het past in beetje in het plaatje van de meeste mITX cases. De ruimte voldoet, maar je moet wel even wakker blijven bij het kabelmanagement. Het enige wat echt anders is in de DS380 is dat bij een volle bezetting er best veel kabels in de binnenkant zullen zitten (voornamelijk SATA). SilverStone helpt dit deels door de 8 HDDs met 1 kabeltje (aan je voeding althans) van stroom te voorzien, maar ik zou sterk aanraden jezelf ook een beetje te helpen door te kiezen voor een modulaire voeding en mooie compacte en korte SATA kabeltjes.
Koeling
De DS380 is wat koeling betreft een zeer complete case. Er is ruime voor 3 120mm ventilatoren en deze zijn ook vanuit de fabriek voor je gevuld. Twee intake ventilatoren staan direct op de 8 hot swap bays gericht, en de 3e trekt de lucht aan de achterkant de kast uit. Opvallend is dat de ventilatoren direct een flinke luchtstroom veroorzaken.
Deze build draait op een eenvoudige cpu die weinig echt werk te doen krijgt, vandaar dat de stock koeler ook voldoende is. De DS380 moet echter ook geschikt zijn voor zwaardere processoren, en daarbij passende koeling. SilverStone geeft aan een processor met een TDP van 95W of hoger geen probleem mag vormen voor de DS380. Een i7 4770k of 4770 zou dus zeker geen probleem mogen zijn (TDP 84W). Als je echt een zware cpu zou willen, deze onder zware belasting draaien, en deze ook nog een beetje zou willen kietelen bestaat de optie ook nog eens om een closed loop waterkoeler aan de achterzijde van de case te plaatsen (aan de binnenkant uiteraard). Zo stond op de doos al een foto van de (niet kleine) SST TD03 waterkoeler in de DS380. Mocht je dus een serieuzer server systeem willen bouwen kan je dus nog aardig aan de slag in deze behuizing. Voor een niet overclock-setup zou ik het gewoon lekker bij een stevige htpc luchtkoeler houden, maar als je gek wilt doen kan het.
Mocht het op de fotos nog niet helemaal duidelijk zijn geweest, de voeding is een gescheiden systeem van de rest van de behuizing. Er zit een ventilatierooster boven de voeding, en uiteraard aan de achterkant van de case. Warmte lucht uit de voeding beïnvloed de rest van het systeem dus niet, en andersom.
De enige overweging met betrekking tot de koeling is de wat beperkte ruimte rondom een eventueele lange 2 slots grafische kaart, wanneer je deze plaatst zal hij deels in de drive bays rusten, en dus minder adem ruimte hebben dan wanneer hij geheel vrij zou zitten. Mid-end kaarten zijn in praktisch elke case geen probleem, maar ik zou even goed nadenken alvorens je een dikke 290x in deze behuizing gaat zetten, zeker wanneer je er een high-end cpu naast zet. Ik gebruik een dergelijke setup niet, dus kan het niet met zekerheid aangeven, maar gezien een dergelijke setup mij totaal niet realistisch lijkt (een keuze voor een gpu sluit een raid kaart uit, en dan heb je dus niets aan al die HDD bays) gezien de doeleinden waar de DS380 op lijkt te richten kan ik er ook lastig over vallen. Aan de andere kant, ik heb soms vreemdere keuzes gezien….
Geluidsproductie
Een mooie behuizing is natuurlijk leuk, zeker wanneer je je mooie nieuwe systeem in het zicht wilt zetten is een leuke feature als een geborsteld aluminium deurtje natuurlijk welkom. Maar als een behuizing vervolgens te veel geluid maakt heb je er natuurlijk weinig aan. Bij de eerste start van deze build was de airflow echter best te horen. Niet overdreven luid of hinderlijk, maar niet geluidloos of zo stil als ik het persoonlijjk graag zou zien bij een behuizing die je juist in het zicht wil zetten. Ook een fancontroller of switch ontbreekt om er iets eenvoudig aan te doen.
De vraag hoe je een ventilator die niet PWM controllable is toch kan beheersen komt vrij vaak naar voren, en gelukkig is er een korte, duidelijke, en vooral eenvoudige handleiding te vinden op TechPowerUp hoe je een ventilator via een molex adapter op 7 volt in plaats van 12 kan zetten (al kan je natuurlijk ook kiezen om er 5V van te maken). Het is zeer eenvoudig, en iedereen kan het doen zonder specifieke materialen (de voltage meter die ze gebruiken is natuurlijk niet nodig en is enkel om het te testen)
Zie de 7V Molex 'mod' op TechPowerUp hier.
Het probleem met deze methode is dat je er een molex adapter voor nodig hebt (en dan dus geen gebruik maakt van de mooie 3 pin headers in de case). Het resultaat met de 7V aanpassing in de DS380 was echter zeer positief, en de aanpassing is dan ook zeker een aanrader. Het systeem was na de aanpassing namelijk een stuk stiller. Niet helemaal onhoorbaar in een geluidloze ruimte, maar praktisch gezien erg stil te noemen en elke vorm van achtergrond geluid zal de DS380 op 7V doen verdwijnen totdat je er met je snuffert direct naast gaat zitten. Iets wat ik niet zelf heb getest, maar uit interesse wel heb nagezocht, is of deze ventilatoren ook op 5V kunnen werken. Vaak kunnen ventilatoren dan opstarten, maar kennelijk zou het bij de DS380 ventilatoren wel moeten kunnen. Persoonlijk denk ik dat 7V een mooie balans is, want het verder vertragen van de ventilatoren heeft uiteraard ook weer consequenties van de koeling, en 8 harde schijven naast elkaar kunnen best wel wat verse lucht gebruiken.
Leuk dat het handmatig aan te passen is natuurlijk, maar je mag het SilverStone toch aanrekenen dat er niet gewoon een (5-)7-12V switch op de behuizing had gezeten om dit direct uit de doos te kunnen regelen.
Een belangrijk aspect van deze behuizing is natuurlijk de opslagcapaciteit, en ook harde schijven staan soms niet bekend om hun stilte. De gesloten voorkant en het stevige deurtje dempen deze geluiden wel degelijk, en ook beter dan de gemiddelde nas die ik de laatste jaren voorbij heb zien komen, maar ook een luide harde schijf zal wel degelijk te horen zijn, zeker wanneer je ze echt hard aan het werk gaat zetten. Overweeg dan ook om voor een type schijven te kiezen die relatief stil getest zijn om het eindresultaat te verbeteren, al gaat dat natuurlijk op voor elke behuizing met veel drives wanneer stilte een eis is: Er zijn voldoende drives te vinden die je met 10cm pantser niet zou kunnen dempen. Een combinatie van WD Greens en het afspelen van mediacontent op de TV was in elk geval voor mij een positieve ervaring, in die opzet was er praktisch niets te horen.
Je zal voor jezelf goed moeten bepalen wat de eisen zijn. Wanneer je de behuizing uit het zicht en gehoor plaatst dan heeft de airflow van de stevige stock ventilatoren op 12V natuurlijk een voordeel, maar als je de DS380 in een huiskamer omgeving wil plaatsen zal je zelf even huiswerk moeten doen op de componenten keuze en de 7V aanpassingen aan de ventilatoren zeker willen maken. Vervangen van de ventilatoren kan natuurlijk ook, maar dat brengt natuurlijk nog meer kosten met zich mee. Aan de andere kant, als ik mijn DS380 ervaring vergelijk met bijvoorbeeld mijn recente DS41x van Synology, dan kan ik over deze gangbare en populaire nas zeggen dat deze zeker niet stiller is of beter dempt dan de DS380.
Stoffilters
Op het gebied van stoffilters doet de DS380 het uitstekend. Aan de bovenkant van de behuizing, bij het ventilatie rooster (de lucht intake) van de voeding, zit een eenvoudig te verwijderen en schoon te maken magnetisch rooster.
De stock ventilatoren van de behuizing zorgen voor een overdruk, waarbij normaliter dus enkel via de intake ventilatoren lucht (En zo stof) de behuizing in kan komen. Ook de intake ventilatoren, de twee stuks direct naast de harde schijven, zijn voorzien van een netjes afgewerkt, en ook eenvoudig te verwijderen rooster. Geen tools noodzakelijk, je schuift hem er met je vingers af, terwijl het resultaat met het filter gemonteerd er toch keurig strak uit ziet.
Op dit vlak dus een uitstekende uitvoering van een belangrijk element van een behuizing.
Alternatieven
Altijd een leuke titel wanneer je het over een unieke case hebt. Ik heb in mijn zoektocht namelijk geen directe concurrent kunnen vinden die het tegen de DS380 op kan nemen wat betreft inbouwopties en formaat. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen alternatieven kunnen zijn voor jouw specifieke build.
Dat de DS380 uniek is is natuurlijk leuk, en ik gaf ook al aan dat ik de prijs gezien de hot swap bays alleen al redelijk te verantwoorden vind. Als je echter op zoek bent naar een leuke SFF case om een game systeem mee te maken zijn er simpelweg alternatieven die daar beter voor geschikt zijn, met een gunstigere koeling voor grafische kaarten, en een lager prijskaartje. Dat deze niet zo veel harde schijven kwijt kunnen als de DS380 blijft natuurlijk een feit, dus zodra dat een is is valt het gros van de concurrentie op dat gebied al af.
Ook als je het hebt over een vergelijkbare opslagcapaciteit zijn er natuurlijk wel wat alternatieven, en ook voor een veel lagere prijs als je eenvoudige ATX torens meeneemt in je opties. Wat je dan natuurlijk niet krijgt is een mooie compacte behuizing, want die lijken er gewoon niet te zijn. Ook een aluminium front en een luxe look in een tower behuizing kost je al snel richting de 100 euro,. En dan hebben we het nog niet gehad over de kosten om er hot swap bays in te zetten, iets wat al snel meer dan 15 euro per bay kost. Zodra hot swap bays een vereiste zijn wordt de DS380 al snel een logische keuze, los van eventueele formaat afwegingen.
De discussie of je beter af bent met een ‘echte’ nas of een zelfbouw nas, of dat een doe-het-zelf server beter is voor een bepaalde situatie dan een ‘echte’ server ga ik hier natuurlijk niet aan beginnen. Het feit is dat er voldoende goede redenen zijn om dergelijke zelfbouw oplossingen te maken. De DS380 springt wat dat betreft in een gat in de markt, want directe concurrentie is er niet, en ondanks een niet lage aanschafsprijs krijg je heel veel product voor je geld, en zelfs inclusief alle luxe extra kabeltjes en zaken als een modulaire voeding blijft de totaalprijs van een mooie zelfbouw build ruim onder de kosten van een NAS met vergelijkbare capaciteiten.
Eerst nog wat fotos:
Met de roze olifant die mn lieve dame heeft gemaakt terwijl ik met de DS380 bezig was.
De charme van de DS380 en de unieke features zullen voor mensen met veel ervaring in behuizingen direct zichtbaar zijn, en ook zonder zelf aan de case te zitten zullen zij een goed idee hebben van welke builds je hier in zou willen zetten. Toch probeert de DS380 meer te zijn dan een nas of server vervanger, door bijvoorbeeld ruimte te bieden aan dikke grafische kaarten. Het is leuk dat het kan, maar mijns inziens leidt het af van de zaken waar deze behuizing juist uitstekend in is. Zo ontstaan er zorgen over de koeling van eventueele high end grafische kaarten omdat er ruimte voor is, terwijl in de praktijk niemand het zal plaatsen, en je toch een raid controller zal willen plaatsen om alle harde schijf ruimtes te kunnen gebruiken (Er zijn overigens wel mITX mobos met 12 SATAs, maar die on-board CPUs zijn ook niet voor gaming geschikt). Als je je bedenkt dat je voor ca de helft van het geld een hele mooie SG08-Lite in huis haalt die voor game-doeleinden veel beter geschikt is, zou je ook het vermoeden kunnen krijgen dat de DS380 duurkoop is.
Niets is echter minder waar zodra je al deze onwaarschijnlijke builds achter je laat en je gewoon richt op zijn main features. Het is een hele mooie case in typische high-end SilverStone stijl, van uitstekende bouwkwaliteit die propvol mooie features zit. Goed uitgewerkte stoffilters, 3 stock ventilatoren, ruimte voor 12 HDDs met maar liefst 8 hot swap bays en ondersteuning voor dual port SAS schijven. Het is een behuizing die uitstekend doordacht is als nas of server vervanger met zaken als een(optionele) kensington slot, de optie om de power led te dimmen, de optie om de aan-knop op de voorkant te blokkeren tegen ongevraagd afsluiten, de optie om enkele trays vast te schroeven, en het slotje op de deur om ongelukjes te voorkomen en om hem zeer kind-veilig te maken.
Niet alleen dat, maar je krijgt al dat moois in een zeer compact te noemen behuizing waar geen enkele concurrent een antwoord op heeft. Dat wil natuurlijk ook weer niet meteen zeggen dat het perfect is. Het inbouwen neemt wat tijd in beslag met de flinke hoeveelheid schroeven, en achteraf aanpassingen maken aan je build (anders dan enkel HDDs toe voegen) zal even wat tijd vergen. Het grootste nadeel vind ik echter dat de behuizing direct uit de fabriek iets te luidruchtig is, en hoewel het relatief eenvoudig te verhelpen is zonder ervaring, skills, of tools, had dit er van mij gewoon in moeten zitten in een luxe high-end behuizing.
Eigenlijk is het jammer dat de behuizing voor een beperkte doelgroep is gemaakt, want het is gewoon een heel mooi kastje die in menig huiskamer niet verkeerd zou staan. Door de specifieke features zullen we de DS380 waarschijnlijk niet veel zien, simpelweg omdat hij voor de gemiddelde consument of gamer niet interessant of te duur is. Als jij echter wel de doelgroep bent die van de features gebruik gaat maken is het gewoon een hele leuke behuizing, want wanneer je een doe-het-zelf nas of server wil maken en het een beetje compact wil houden is het gewoon een geweldige behuizing. Zelf 8 hot swap bays maken kost je al snel meer dan de DS380 kost, een echt alternatief is er niet, en ook een ‘echte’ nas of server zal je flink meer kosten. Niet te zeggen dat een stevige raid controller die je nodig zal hebben om alle 12 de drive plekken te gebruiken heel goedkoop is, maar een moederbord met 6-8 SATA poorten is betaalbaar en een eenvoudige controller er naast hoeft ook zeker niet per definitie de hoofdprijs te kosten (en je kan dit ook altijd later toevoegen als je voorlopig nog niet van plan bent alle drive opties te vullen).
Of het een goede koop is ligt dus helemaal aan jou en je build, maar als je net als ik tot de conclusie komt dat de mogelijkheden en features van de DS380 je goed van pas zullen komen kan je ik deze behuizing met vertrouwen aanbevelen. Als de enige consequentie is dat je wat extra dunne kabeltjes wilt halen, of de ventilatoren op 7V wilt modden, zal je dat vermoedelijk net als ik graag op de koop toenemen, want aan elke andere alternatieve overweging hangt vermoedelijk een flink een grotere consequentie.
En nog even wat hogere res beelden:

Vind je deze review leuk dan zou ik een leuke reactie natuurlijk erg waarderen, en uiteraard is kritisch commentaar ook zeer welkom. Kijk anders ook eens bij mijn andere reviews; ik vind het leuk ze te maken, maar natuurlijk ook om ze te delen!
Terug naar boven