Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

2011: de strijd om de beste tabletprocessor

Wat brengt 2012?

Hoewel de strijd op de markt voor zuinige hardware dit jaar al is losgebarsten, lijkt het erop dat deze in 2012 in een stroomversnelling zal raken. Allereerst zijn productietechnieken binnenkort volwassen genoeg om chips met featuresizes van 32nm en 28nm te produceren. Dit zorgt voor een reductie in die-size en een afname van het stroomverbruik. Daarnaast werken de chipontwerpers aan processors die efficiënter in elkaar steken, meer processorkernen bevatten en op hogere kloksnelheden draaien.

Intel

Smartphone met Intel Atom Medfield-chipset (reference design)In de eerste helft van 2012 komt Intel met zijn nieuwste Atom: de Medfield. Deze chip wordt speciaal gemaakt voor tablets en smartphones. In tegenstelling tot Oak Trail wordt dit een system-on-a-chip die flink meer geheugenbandbreedte moet krijgen en minder energie zal verbruiken. Intel heeft nauw samengewerkt met Google aan de optimalisatie van Android 4.0, waardoor Medfield een aantrekkelijk alternatief voor ARM-socs moet worden.

Van Medfield zijn recentelijk al een paar reference designs met Android getoond en het lijkt een volwassener platform dan Oak Trail. Daarbij geeft de samenwerking tussen Intel en Google de hoop dat Medfield met Android 4.0 een goede concurrent voor de veelgebruikte ARM-platforms wordt.

AMD

Aanvankelijk was AMD van plan om in 2012 de Ontario- en Zacate-apu's te vervangen door Krishna en Wichita. Deze zouden op 28nm gebakken worden en zouden over een geïntegreerde southbridge beschikken, zodat we van een system-on-a-chip kunnen spreken. Recentelijk werd echter bekend dat AMD de introductie van Krishna en Wichita om nog onbekende redenen heeft geschrapt. In plaats daarvan komt AMD met versie 2.0 van het Brazos-platform, die enkele vernieuwingen met zich meebrengt maar lang niet zo revolutionair is als de oorspronkelijke plannen.

Daarmee komt de nadruk bij AMD voor de tabletmarkt te liggen bij het eerder aangekondigde Brazos T-platform. Deze chips worden vermoedelijk nog steeds met 40nm-procestechnologie gemaakt, maar AMD zou het stroomverbruik op andere manieren proberen terug te dringen. Zo is ondersteuning voor sata 600, pci-e en vga-aansluitingen verwijderd.

ARM

In het jaar 2012 gaan we voor het eerst ARM-chips op basis van het Cortex A15-ontwerp zien. ARM claimt dat de opvolger van de A9 bij gelijke kloksnelheden tot wel veertig procent sneller is dan zijn voorganger. Daarnaast ligt de maximale kloksnelheid met 2,5GHz ook een stuk hoger.

ARM Cortex-A15 MPCore rechtsVermoedelijk zien we in 2012 ook de eerste chips die zijn gebaseerd op ARM's 'big.Little'-concept. Hierbij wordt een zuinige Cortex A7-kern gecombineerd met meerdere Cortex A15-kernen. Het concept lijkt sterk op dat van de Tegra 3 met zijn zuinige companion core. Onder andere Samsung heeft al aangegeven big.Little te zullen toepassen.

Samsung zal in 2012 ook zijn Exynos-lijn verder uitbreiden. De 4212 krijgt gezelschap van de 4412, een chip met vier Cortex A9-cores. Het Zuid-Koreaanse bedrijf zet het Cortex A15-ontwerp verder in voor een nieuwe dualcore-soc met de naam 5250. Deze zal op 32nm worden gebakken en krijgt een kloksnelheid van 2GHz.

Qualcomm komt in 2012 met een nieuwe processorcore, een nieuw procedé en snellere Andreno-gpu's. 'Krait' is de opvolger van de Scorpion-core van de huidige Snapdragon-soc's, en moet de strijd aangaan met de Cortex A15. De nieuwe soc's worden op 28nm gebakken en het bedrijf heeft zowel single-, dual- en quadcorechips met de Krait-core aangekondigd.

Texas Instruments gaat net als Samsung gebruikmaken van de nieuwe Cortex A15-cores. In zijn Omap5-socs gaan deze echter gecombineerd worden met twee zuinige Cortex M4-cores, om zo het stroomgebruik te beperken, vergelijkbaar met het big.Little-concept. De grafische berekeningen worden afgehandeld door een PowerVR SGX544MP-gpu en het geheel wordt op 28nm gefabriceerd.

Het bedrijf waar we in 2012 waarschijnlijk weinig nieuws van gaan zien is Nvidia. Deze fabrikant heeft met zijn Tegra 3 het quadcore-bal immers geopend; het is nu aan andere fabrikanten om een inhaalslag te maken. Het bedrijf zal echter zeker niet stilzitten: de volgende Tegra-chips staan al op de roadmap en de Tegra 4 zal hoogstwaarschijnlijk worden opgetrokken rond de Cortex A15-core.

Het chipteam van Apple zal ook niet stilzitten, maar informatie over nieuwe hardware is er nog niet. Het is aannemelijk dat een nieuwe chip 'Apple A6' zal heten en als eerste in een nieuwe iPad zal verschijnen. Mogelijke nieuwe features zijn een quadcore-ontwerp gebaseerd op de Cortex A15 en een krachtigere gpu.

Windows 8

Windows 8Hoewel dit artikel over hardware gaat, kunnen we niet aan Windows 8 voorbijgaan. Microsoft heeft voor dit OS een nieuwe interface ontwikkeld die vooral op tablets moet schitteren. Waar Intel een nieuwkomer in Android-land is en moet werken met een besturingssysteem dat is geoptimaliseerd voor ARM-chips, geldt bij Windows 8 het omgekeerde. Hoewel Microsofts nieuwe besturingssysteem ook op ARM-chips draait, is het aannemelijk dat het OS zich beter zal thuisvoelen op x86-hardware.

We gaan in 2012 dus heel wat mooie nieuwe chips zien, die krachtiger en kleiner zijn dan hun voorgangers. Goed geoptimaliseerde software is echter zeker zo belangrijk. Fabrikanten van ARM-chips wacht de uitdaging om Windows 8 zo goed mogelijk op hun hardware te laten draaien, terwijl Intel - na het weinig indrukwekkende Oak Trail - met Medfield toch echt moet laten zien dat tablets en smartphones met Android ook prima op Intel-socs kunnen draaien.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Reacties (46)

Wijzig sortering
Ik hoop in 2012 op een smartphone processor die zich op zuinigheid specialiseert in plaats van snelheid. Misschien kortzichtig, maar als ik zie wat de huidige processoren aan rekenkracht met zich meebrengen en een GPU het visuele aspect laten afhandelen is er niet gek veel méér aan rekenkracht nodig de komende twee jaar. Als dan genoemde 40% betere prestaties op één of andere manier zich laat ombuigen naar: zelfde kloksnelheid en rekenkracht op een veel lager voltage, dan zou mijn wens uitkomen.

Deze wens luidt: twee dagen zonder bijladen een smartphone redelijk intensief gebruiken (gmail pushen, outlook pushen, 2 uur telefoneren, 10 smsjes sturen en om het uur even facebook checken). Op mijn (verouderde Hero) huidige telefoon red ik net een dag, maar ik hoor van iPhone bezitters of Galaxy S2 bezitters niet anders.

Laat smartphonemakers de hele trend van grotere schermen (=meer energieverbruik) en plattere toestellen (= minder batterij-ruimte) loslaten. Dat, in combinatie met een zuinigere processor, zou voor mij een winnaar in het smartphone segment opleveren. Zeker voor de zakelijke gebruiker!
De soc is echter lang niet de grootste stroomvreter in een smartphone. Als het toestel aan staat is dat het scherm. In stand-by is het de 3g-chip. Zet voor de grap een moderne smartphone maar eens geforceerd op 2g en laat hem dan idlen. Je zal zien dat het toestel prima een paar dagen mee kan gaan.
Maar de 3g/2g chip is geintegreerd op de SoC. Dus daar zie ik direct verbeteringen als deze ook via een ander procede gemaakt worden. Dit is in ieder geval zo bij de Krait achitectuur.
Dat denk ik niet, want het zendvermogen zal wel redelijk gelijk blijven
Dat is ook wat er gebeurt bij het big little concept. Als er weinig gebeurt dan wordt een kleine in-order execution core gebruikt, die veel zuiniger is kwa berekeningen, en die op een trager-switchend procédé gebakken (volgens nvidia), dat zuiniger presteert dan gewoon terug geclockte cores. Indien meer vereist is worden out-of-order execution cores gebruikt die een pak snelheidswinst opleveren maar ook meer vermogen vragen, ze kunnen er echter ook voor zorgen dat de cpu sneller in standby kan gaan omdat de berekeningen sneller afgewerkt worden.

Arm heeft ook nog eens als voordeel dat software ontwikkelaars meer moeite moesten doen om hun software lean and mean te houden, waardoor de software beter is geoptimaliseerd. x86 software developers konden altijd uitgaan van alsmaar sneller en sneller worden computers die een oneindige vermogen bron hadden, wat niet meteen resulteerde in performante software.

Deze twee 'trucs' zijn in mijn ogen de reden waarom intel het heel moeilijk graat krijgen om te concurreren. Intel heeft zijn procédé technieken die 2 jaar voorlopen op de concurrentie, de concurrentie heeft gewoon een betere architectuur en beter geoptimaliseerde software.

Het scherm is op dit moment nog een grote energie slurper, met amoled en zwarte OS'en (WP7 bvb), KAN dit verbruik gaan dalen. Bif if though.
Cortex A15-ontwerp 2,5GHz.

Als mijn informatie correct is, is dit een dualcore processor.

Lijkt mij heel interessant om op basis van deze processor een energie zuinige notebook te maken die op linux of een daarvoor bedoelde Windows8 versie zal gaan werken.

Deze ontwikkeling is dus niet alleen interessant voor smart-phones maar ook voor energie zuinige net/notebooks.

Arm zal zelf ook 4/5 core processors op de markt brengen alla Tegra 3 maar dan op 2.5GHz of sneller en dat tegen een laag energie verbruik.

Waar kan ik mijn toekomstige notebook reserveren?

Lex
Zoals je in de tekst kan lezen is het schaalbaar ontwerp met 1 of meerdere CPUs, zie ook dit plaatje bijvoorbeeld: http://www.arm.com/images/Eagle_New_Look_Chip-600.jpg

Daar zie je vier CPUs netjes zitten :). Daarnaast kan je meerdere van die A15s weer samenhangen zodat je bijvoorbeeld een octocore kan bouwen. Hoewel in principe ook niet gezegd is dat het bij maximaal 4 CPUs op een SoC moet blijven.

[Reactie gewijzigd door Garyu op 29 december 2011 14:05]

Ik zie dat Samsung zelf chips ontwerpt, maar ondertussen ook chips aankoopt van Qualcomm. Voordien was me dit niet opgevallen, maar waarom iets aankopen dat je tóch zelf doet?

[Reactie gewijzigd door Bauknecht op 29 december 2011 09:29]

Omdat Samsung ze niet snel genoeg kan produceren

Blijkbaar is dit omdat en samsung soc niet alles ondersteund:

wikipedia artikel voor galaxy sII variant:
"It uses a 1.5 GHz dual-core Qualcomm APQ8060 (S3) Snapdragon processor, as opposed to the 1.2Ghz dual-core Exynos processor. The reason for this is that the Exynos processor is not compatible with T-Mobile's 42 Mbit/s HSPA+ network. "

[Reactie gewijzigd door Cambion Daystar op 29 december 2011 09:51]

Volgens mij gebruikt Samsung de Qualcomm chips ook voor windows phone 7 toestellen?
nieuws: Samsung presenteert Omnia 7 met Windows Phone 7

Ik dacht iets gelezen te hebben dat Microsoft standaard drivers heeft gemaakt voor de qualcomm's en als fabrikanten hun eigen SoC willen gebruiken ze zelf drivers voor moeten maken.

Edit: gevonden wat ik bedoelde
"Ook levert Microsoft alleen drivers voor Qualcomm-socs mee met Windows Phone, waardoor alle tot nu toe aangekondigde Windows Phone-toestellen draaien op Qualcomm-socs."

bron: nieuws: Qualcomm kondigt nieuwe Snapdragon-soc's voor smartphones aan

Laatste alinea en regel

[Reactie gewijzigd door Seb1990 op 29 december 2011 13:29]

+1Anoniem: 437752
29 december 2011 08:52
Hoewel Microsofts nieuwe besturingssysteem ook op ARM-chips draait, is het aannemelijk dat het OS zich beter zal thuisvoelen op x86-hardware.
1. Zegt men dat Microsoft's compiler slechtere code oplevert voor ARM, of
2. Zegt men dat x86 per definitie sneller is dan ARM, of
3. Zegt men dat Windows te log is om op ARM te draaien (lijkt op punt 2)?
Men zegt: Het is aannemelijk dat microsofts software beter draait op x86, dit zal waarschijnlijk komen omdat microsoft een nieuwkomer is op de ARM markt.

Minder ervaring op een gebied levert normaal gesproken minder goede code op, daarom vind ik het aannemelijk dat dit gezegt wordt.
Ik weet niet hoeveel kennis er in de loop der tijd is verdwenen bij Microsoft maar ze doen meer dan genoeg met andere hardware behalve x86.

De mobiele OSes van MS draaien op arm, en het oude NT4 draaide native op MIPS en Alpha.
je vergeet dat het oude NT4 op alpha draaide maar ze bij windows 2000 gestopt zijn met alpha ondersteuning (waardoor ik een 250.000 belgische franken machientje kon kopen voor 30.000)
Het is dus zo dat het werkt op andere systemen, maar ze zijn daar indertijd bewust mee gestopt. Nu terug opnemen kan wel eens voor ontwikkelproblemen zorgen. Zeker als je vergelijkt met Linux, dat gebouwd is voor meerdere architecturen, sinds de laatste +- 18 jaar.

En geef toe, windows phone is nu niet echt "degelijk" te noemen, he...
Geef mij eens een reden waarom Windows Phone in ieder geval technish niet degelijk te noemen is?
En je kent de mobiele en embedded OS'en van Microsoft blijkbaar niet. Zeker de embedded versies draaien op systemen die juist degelijk moeten zijn.
Windows Phone 7 is gekeken naar mijn ervaring van het afgelopen jaar met verschillende telefoon OS'en juist het meest degelijk.

Ik ben ZEER benieuwd naar je antwoord op de vraag van shadowsalyer ;)
Mooi artikel, zit met een grote grijns te kijken naar de ontwikkelingen op dit gebied. Wil in 2012 namelijk een tablet gaan kopen maar wacht even af wat de fabrikanten doen.

Helaas dat er geen benchmarks bij het artikel zaten (van de huidige processors), was wel benieuwd naar de verschillen.

[Reactie gewijzigd door kane_sting op 29 december 2011 10:58]

Benchmarks van producten die nog niet uit zijn lijkt me lastig...
Ik ben wel erg benieuwd: Als cortex a15 40% meer instructies per kloktik kan verwerken en de snelheid wordt opgeschroefd naar 2,5GHz, dan zie ik de prestaties meer dan verdubbelen. De eerste reviews van het medfield-platform laten zien dat het iets beter is dan wat er nu op de markt is, maar met de cortex a15 belooft het weinig goeds.

Als er opmerkingen over energieverbruik worden gemaakt:
Let er op dat standby-verbruik belangrijk is en de performance per watt ook meespeelt.

De eee transformer prime doet het al heel goed, dus ik denk dat ik in 2012 wel de overstap durf te gaan maken naar een nieuw mobiel toestel (smartphone of meer een tablet-hybrid zoals de Galaxy Note)
Ik hoop dat we ook grotere Android tablet's gaan zien, van 12-14 inch met 1080P resolutie, die in de woon- en slaapkamer dan ook de HDTV kunnen gaan vervangen.
Dit komt wel vaker langs. Op zo'n formaat heb je niet veel aan een hoge resolutie in films. Je wilt juist een hoge resolutie zodat de statische content er beter uit ziet.
2012, zoveel rekenkracht te koop tegen lage prijzen. Misschien is de tijd rijp om een zeer compacte ARM desktop machine te maken (hobby computer format, Amiga/Atari/MSX) om zo een niche markt te bedienen voor / met enthousiastelingen.
Of zoiets, maar dan als hobby laptop: http://www.openpandora.org
Of zoiets, http://www.raspberrypi.org/

Een ARM-based machine voor $25. Mag je ook nog zelf knutselen.
Veel belangrijker dan de CPU's is het OS. Helaas is op tablet gebied apple nu nog heer en meester. Android zie ik niet zo snel ios voorbijstreven, vanwege het enorme gebrek aan echte tablet apps. Alle hoop op stevige concurrentie, moet dan ook van W8 komen.
Het OS is inderdaad cruciaal voor eventuele nieuwe desktop.hobby innovaties met ARM SoC's. Het is een EN/EN verhaal. Voor een nieuw soort hobby computer moet je een uitdagend krachtig systeem aanbieden (neem een PS VITA layout en dan twee keer krachtiger) EN een open systeem waar je volledige toegang hebt tot de (relatief) krachtige hardware EN een elegant OS.
Half jaartje wachten op Windows 8, dan heb je als developer een volwassen desktop OS met een splinternieuwe API (WinRT) om mee te spelen.
Benieuwd of we van Ti met zijn nieuwe OMAPs dan ook weer een low cost experimeenteerbordje mogen verwachten zoals het beagle- en pandaboard.
Goed artikel.
Er mag wel wat meer aandacht aan Arm processors en hun gpu's besteed worden.
Bijvoorbeeld benchmarks en vergelijkingen tussen de verschillende gpu's.
Ik heb net een Xirion 10" tablet bij de Blokker gekocht met een Rockchip RK2918 (=Cortex A8)
met een Vivante gc800 gpu, die is blijkbaar ongeveer even snel als een Mali 400.
Hij werkt nog op Android 2.3, maar het is officieus al mogelijk om er 4.0 op te zetten.
Tot nog toe ben ik er best tevreden mee.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee