Quadcore-soc met lte van Qualcomm verschijnt eind 2012

Qualcomm heeft bekendgemaakt dat de eerste producten met zijn nieuwe Quadcore S4-soc eind volgend jaar op de markt komen. Een dualcore-variant komt eerder, en moet begin 2012 al in de eerste mobiele producten te vinden zijn.

Daarnaast heeft de chipfabrikant een document vrijgegeven waarin de specificaties van de S4-serie worden beschreven. Volgens de fabrikant is zijn nieuwe soc een stuk zuiniger dan voorgaande series, door deze op een 28nm-procedé te bakken. Ook kunnen cores afzonderlijk hun voltage en kloksnelheid instellen, wat 25 tot 40 procent stroombesparing op kan leveren. Waar Qualcomm voorheen nog van zijn Scorpion-cores gebruikmaakte, is voor de S4 een nieuwe core-architectuur ontwikkeld. Deze is gebaseerd op een ARM-instructieset, en wordt Krait genoemd. De nieuwe technologie moet er zorgen dat de Krait per kloktik 60 procent beter presteert dan de Scorpion. Daarbij kan de nieuwe core maximaal op 2,5GHz geklokt worden.

De nieuwe Qualcomm-soc beschikt tevens over een ingebouwde baseband, met onder andere lte-ondersteuning. De fabrikant claimt daarmee de eerste te zijn met een soc die tegelijkertijd zowel met 3g- als 4g-netwerken verbinding kan maken. Ook is er gps, wifi b/g/n, bluetooth 4.0 en 3d-weergave en -opname ingebouwd. Voor grafische toepassingen is de Adreno 225-gpu aanwezig.

Qualcomms eerste soc uit de S4-serie, de MSM8960 is al voor sampling naar fabrikanten van mobiele apparaten gestuurd. Dit model bevat twee Krait-cores met kloksnelheid van 1,5GHz. De eerste apparaten met deze soc worden begin volgend jaar verwacht, maar het is nog niet bekend welke fabrikanten een toestel met de MSM8960 in de pijplijn hebben. Een quadcore-variant is nog in ontwikkeling en komt later in 2012 op de markt.

Qualcomm S4 Qualcomm S4 Qualcomm S4

Door RoD

Admin Mobile

09-10-2011 • 11:06

34 Linkedin

Reacties (34)

34
34
25
2
0
2
Wijzig sortering
Mooi om te zien dat de quadcore ook wat meer zijn intreden begint te doen in het mobiele segment al zou dat segment met een dual core en extra gpu eenheden ook prima en misschien nog zuiniger kunnen presteren.

Mooi dat de individuele cores hun eigen klok frequentie hebben al is dit natuurlijk alleen zinvol wanneer de CPU load niet d.m.v. goede scheduling verdeeld kan worden.
Meer cores wil niet zeggen dat ze meer verbruiken en ook een hogere klokfrequentie kan betekenen dat ze minder energie nodig hebben.
Die mobiele CPU's kunnen namelijk in zo'n diepe slaap gebracht worden dat ze echt heel weinig verbruiken.
En hoe sneller een taak klaar is, hoe sneller de CPU in slaap kan gaan.
Zodoende zijn er ook smartphones met dualcore die zuiniger zijn met het uitvoeren van dezelfde taken dan hun single-core broertjes.
Daarnaast zijn er ook nog andere componenten waarbij de duur van het actief zijn een behoorlijke impact hebben op het energieverbruik. Dus hoe korter die actief kunnen zijn, hoe minder het verbruik is en dat is weer afhankelijk van de kracht van de CPU.

Hierom is het juist van belang om elke core afzonderlijk te kunnen klokken, zodat ze zoveel mogelijk in slaap zijn.
Bij het wachten op I/O kun je een CPU-core ook best wel even terugklokken om energie te sparen.
Waar ik nou eens benieuwd naar ben, is wanneer die ARM-processoren interessant worden voor servers, en concurrentie voor Intel worden.

4 cores op 2,5 gHz kon qua "prestatie per vierkante meter serverruimte" weleens interessant worden, voor bepaalde 'minder-rekenintensieve taken'. De ARMv7 instructieset is vziw al bijna net zo complex als x86, en op sommige punten zelfs complexer.

Facebook had er kennelijk al interesse voor, ARM-servers, en Google en Amazon zou het denk ik ook niet slecht uitkomen.
ARM is traditioneel sterk op throughput/integer gerichte taken, dus voor eenvoudige webservers en routers. Op een database server zou je ze juist weer niet verwachten.
Google gebruikt ook niet echt complexe relationele databases.
Dus daar is het niet veel anders dan "throughput/integer gerichte taken".
Eigenlijk zijn er vrij weinig taken waarbij je met dergelijke processoren niet toekunt.
Voor virtualisatie, supercomputers en simulaties is de ARM-architectuur minder geschikt, maar voor de rest is het bij de grote IT-bedrijven echt geen gekke keus.
Bijvoorbeeld video-recompressie kun je prima overlaten aan een dergelijk platform.
Google moet bijvoorbeeld voor Youtube op dit moment ongeveer 40uur aan video verwerken elke minuut, dus daar komt al redelijk wat rekenkracht bij kijken en is er dus wel wat te halen.
Voor videocompressie wil je juist geen ARM's gebruiken, daar wil je cpu's voor hebben met sterke fpu performance of zelfs dedicated silicon (Intel QuickSync bv).
Dreamvoid heeft gelijk. Videobewerking in het algemeen is een floating point aangelegenheid en daardoor geschikter voor een x86 CPU en het liefst zelfs GPU.
Neon: http://en.wikipedia.org/w...#Advanced_SIMD_.28NEON.29

Ook bij de Intel architectuur worden er geen FPU instructies gebruikt voor dergelijke taken maar SSE of AVX.

In het algemeen: SIMD (Single Instruction Multiple Data)
Anoniem: 178198
9 oktober 2011 11:11
Zou dit de reden zijn dat er nog geen quadcore proccesors geanounced zijn? De prime zou volgens geruchten ook een dualcore bezitten i.p.v. quadcore.
Kal-El van nVidia is toch een quadcore, en die komt dit jaar nog, zeggen ze.
Anoniem: 256386
@BlueLed9 oktober 2011 13:16
Kal El is een quadcore van de huidige generatie processoren (ARM9).
De processoren die in 2012 uitkomen zijn van ARM15. Een stuk krachtiger en zuiniger.
Qualcomm gebruikt geen A15 design maar z'n eigen. Deze zou volgens Andandtech net iets langzamer zijn dan de A15 maar een stuk sneller dan A9 op dezelfde kloksnelheid.

http://www.anandtech.com/...sm8960-krait-architecture

Maar de enige aangekondigde A15 de TI OMAP 5 komt pas in de 2e helft van 2012. Theoretisch zou een dualcore A15 op 2Ghz sneller zijn dan een quadcore A9 op 1.3Ghz. Maar de markt zit niet stil en misschien draait de Tegra 3 dan al op 1.5Ghz..

In de praktijk hangt het nattuurlijk ook van de apps af en hoeveel ze gebruik kunnen maken van meerdere core's Qualcomms andere design zal ook nog eens afhangen van de software die er op draait. Dan heb je ook nog eens het feit dat de Tegra's maar singlechannel memory support heeft terwijl de rest dualchannel support.

Deze Qualcomm kan in H1 van 2012 wel eens de snelste singlecore zijn want de Omap 4470 op 1.8Ghz is nog A9.

Al met al is de huidige ARM processor race interessanter geworden dan wat er in x86 land gebeurt. Ben benieuwd naar de eerste benchmarks.

[Reactie gewijzigd door PuzzleSolver op 9 oktober 2011 21:17]

Theoretisch zou een dualcore A15 op 2Ghz sneller zijn dan een quadcore A9 op 1.3Ghz.
Waarom zou een lager geklokte quadcore niet sneller zijn?
Die A9 CPU kan toch meerdere takelijk tegelijk uitvoeren waardoor hij sneller klaar is?
Ik neem aan dat ja Cortex-A9/A15 bedoelt, want een ARM9 core is iets anders en een paar generaties ouder:

ARM cores
Anoniem: 256386
9 oktober 2011 14:21
Windows Phone heeft dat niet nodig. Blijft gewoon single core draaien ;)
WP7(.5) heeft momenteel nog niets aan een dual- of quad core SOC. Daarvoor is de multitasking nog te simplistisch daar andere applicaties worden in een soort hybernate modus geplaatst.

Microsoft heeft heel erg goed gekeken welke socs interessant zijn voor de markt en zijn platform daarvoor geoptimaliseerd door veel hardware acceleratie te ondersteunen.

Het staat fabrikanten vrij om zelf drivers te schrijven voor een alternatieve soc, maar net zoals Sappire, GigaByte en Asus niet afwijken van de referentie ontwerpen van AMD en NVidea, zullen fabrikanten van WP-toestellen niet snel van de Microsoft ontwerpen afstappen. Bij Android kun je dat heel goed waarnemen. Fabrikanten halen niet het onderste uit de kan en veel developers van custom roms doen dat wel.

En daarbij luistert Microsoft ook goed naar de doelgroep moet ik zeggen. Veel punten welke zijn benoemd op XDA (of Connect) zijn ook opgepakt en daardoor heeft Microsoft veel kleine irritaties kunnen oplossen met de Mango release..
dan wacht ik nog wel een jaartje met het een nieuwe mobiel... hopelijk komt dan in januari 2013 de iphone 6 uit met deze quad-core, dan heb ik zeker weten €1000 voor een los toestel over!
dan heb ik zeker weten €1000 voor een los toestel over!
Dat roep je nu omdat het zo onwaarschijnlijk snel lijkt, maar in 2013 zal quadcore al niet meer zo impressive zijn.
En ik weet vrijwel zeker dat de iPhone 6 dan nog niet uit zal zijn, omdat de iPhone 4 nu ook al een life-cycle van zo'n 2 jaar lijkt te hebben gezien de recent aangekondigde versie.
Precies en in 2013 hoor je al geruchten over een hexacore, octacore of misschien wel beter.......
Zowel Intel als Tilera werken al een poosje aan 100 cores op een chip, dus geruchten daarover horen we al wel een poosje. Volgens mij zijn de Tilera's zelfs al een poosje te verkrijgen.
Zit ook zo te denken, lte komt dan ook opgang in nl. Was eerst van plan dit jaar nog een vervanger voor de SGS1 te kopen maar door alle tariefsverhogingen op mobiele abonnementen heb ik besloten dit uit te stellen. Ik denk dat veel mensen zo redeneren, het mobiele budget moet uit de lengte of breedte komen.
1000 euro omdat hij een quadcore heeft terwijl dualcores in dagelijks gebruik totaal geen verschil maken?

Aan jou kan men verdienen :)
More power, less power. Het is goed om te zien dat de socs altijd maar krachtiger worden maar eveneens zuiniger, ik denk dat dit zo een beetje komt door de ARM architectuur, deze is volgens mij meer opgericht om zuiniger te zijn per klok tik.

Correct me if im wrong.
ARM is een instructieset, geen architectuur.
Heb je dat al bij WikiPedia aangekaart, Dreamvoid ? :>

http://en.wikipedia.org/wiki/ARM_architecture

[Reactie gewijzigd door E_E_F op 9 oktober 2011 16:40]

Een soc (systeem on chip) is natuurlijk wat zuiniger omdat de verbindingen kort zijn en daardoor mogelijk ook wat sneller en geschikt voor een kleiner apparaat.

Maar ARM is niet per definitie zuiniger, dat is sterk afhankelijk van het ontwerp. ARM wordt veel gebruikt voor flexibiliteit in het ontwerp van gespecialiseerde en multifunctionele soc's

[Reactie gewijzigd door E_E_F op 9 oktober 2011 11:47]

Anoniem: 406468
9 oktober 2011 11:35
Dan pas? En is het de bedoeling dat elke manufacturer hierop moet wachten? Dat mag ik toch hopen van niet. Laat de chipmakers maar even lekker concurreren in Silicon Valley, in plaats van dat Qualcomm alleenheerser op de mobiele SOC markt is.
Alleenheerser? Samsung, TI, nVidia en Apple zijn allemaal bezig met vergelijkbare SoC's. En ook Broadcom is afgelopen Februari in de ARM arena gestapt.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 9 oktober 2011 13:31]

Je hoeft er niet op te wachten als fabrikant. Er zijn nu al een paar LTE telefoons te koop in landen met LTE netwerken.

Echter, die eerste generatie LTE chips zijn nog redelijk 'primitief' en dus relatief groot en niet bepaald energiezuinig. Dat is ook de reden dat een aantal fabrikanten waarschijnlijk nog even de kat uit de boom kijkt voordat ze zelf met LTE ondersteuning komen.

Why No LTE iPhone 5 in 2011? Blame 28nm Maturity, Check Back In Q2/Q3 2012
Heeft dit ding nu 3- en 4G ingebouwd? Krijgen tablets met deze SOC dus altijd 3- en 4G?
Nee. Je moet ook antennes hebben, en software die het ondersteunt :)
Is dat zo vreemd dan? Je hebt nu toch ook gprs, edge, umts en hsdpa samen in smartphones.
Hij bedoelt dat devices met deze soc per definitie ook.4g zullen hebben. Het antwoord is nee, de soc ondersteund het in principe echter is dit slecht nog maar een onderdeel van het systeem.en kunnen handset fabrikanten beslissen er geen gebruik van te maken.
25-40 procent stroombesparing komt altijd zo over alsof je telefoon dan 25-40 procent langer mee gaat..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee