We hebben bij Tweakers ondertussen vier laptops met een RTX 5090-videokaart en twee modellen met een RTX 5080-videokaart getest. Daardoor begint het steeds duidelijker te worden hoe de nieuwe mobiele gpu's zich ten opzichte van elkaar verhouden. In de games die wij getest hebben, is het verschil tussen de 5080 en 5090 erg klein, tussen de vijf en twaalf procent, als je naar de 4k-Ultra-resultaten kijkt. Als je raytracing inschakelt, wordt het verschil nog ietsje groter, maar over het algemeen zouden we zeggen dat de RTX 5090 in deze games niet de moeite waard is. Heb je iets aan de 24GB vram van de 5090, of de drie video-encoders die die kaart heeft, dan kun je voor een laptop met 5090 kiezen, maar anders is de RTX 5080 wat ons betreft de interessantste mobiele videokaart op dit moment.
De vraag is dan: als je een laptop met RTX 5080 zoekt, zou je dan voor de Raider moeten kiezen? Daarbij is het goed om naar de prijs te kijken, want de Raider is wel een van de duurdere 5080-laptops. De goedkoopste in de Pricewatch is op het moment van schrijven 2800 euro, toevallig ook een model van MSI, terwijl de Raider 4500 euro kost.
Voor dat geld krijg je een laptop met een indrukwekkende lijst specificaties. Core Ultra 9-processor, RTX 5080-videokaart en 64GB werkgeheugen. Bovendien lijkt de Raider die hardware tot het uiterste te pushen. In Cinebench zien we de cpu pieken naar 214W en als cpu en gpu beide aan het werk zijn mogen ze 260W verbruiken. Hoe hoger het verbruik, des te beter de prestaties en daardoor is de Raider de snelste 5080-laptop tot nu toe. Zou je kiezen voor die goedkopere MSI-laptop, de Vector, dan liggen de prestaties ongetwijfeld lager, want dat model heeft een gecombineerd maximum vermogen van 240W.
De Raider is dus een heel snelle '5080-laptop', maar voor ongeveer 4000 euro heb je ook laptops met een RTX 5090-videokaart. Die weten misschien niet het onderste uit de kan te halen van de Core Ultra-processor, zoals de Raider, maar als je een goede usecase hebt om het grotere werkgeheugen van de 5090 te gebruiken, of een game hebt die zwaar op de gpu leunt, dan heb je daar meer aan dan de Raider. Dat maakt de keuze niet makkelijker, ook omdat de Raider niet helemaal perfect is. De kleurweergave is, totdat MSI het probleem oplost, niet goed en de behuizing had steviger gekund rondom het scherm en de touchpad. Ook is het jammer dat MSI de laptop kunstmatig minder veelzijdig heeft gemaakt door de twee extra m.2-slots die de Titan heeft, niet op de Raider te zetten, terwijl de ruimte op het moederbord aanwezig is. Mocht je in de markt zijn voor een nieuwe gamelaptop, dan maken al deze overwegingen de keuze niet makkelijker.
Redactie: Friso Weijers, Jelle Stuip Testlab: Niels van der Waa Eindredactie: Monique van den Boomen