De goedkoopste laptop in deze vergelijking kost 5300 euro, de duurste zit op 6700. Voor het verschil kun je een tweedehands auto kopen, bijvoorbeeld, of een RTX 5080-videokaart voor je desktop. Het zijn astronomische bedragen en je kunt je afvragen of het zinnig is om überhaupt een van de drie als beste uit te roepen. Daarom eerst wat algemene opmerkingen en dan een oordeel per laptop.
Want in zijn algemeenheid kunnen we ondertussen concluderen dat de mobiele RTX 5090 enigszins tegenvalt. In de eerste laptop met die nieuwe videokaart, de Blade 16, zorgde de langzame processor ervoor dat die videokaart niet tot zijn recht kwam. Bij de drie laptops in deze review is dat wel het geval en is het resultaat dat hij acht tot twaalf procent sneller is dan een RTX 4090 in 'gewoon' 4k-games op Ultra-instellingen. Laat je de videokaart specifieke trucjes als mfg doen, dan haal je wel prestaties die met de vorige generatie niet mogelijk zijn, maar in ruwe kracht zie je geen grote stap.
Daar komt bij dat de prestaties in games grotendeels afhankelijk zijn van het vermogen dat een processor en videokaart mogen opnemen. Bij de MSI is dat het meest, 270W, en die laptop staat in de meeste benchmarks dan ook bovenaan, terwijl de ASUS (255W) en de BTO (245W) daar net onder zitten.
Is de MSI dan de ultiemste? Misschien wel, de prestaties zijn het hoogst, maar hij is met 6700 euro ook het duurst. Dan heb je een 285HX-processor met Intel vPro-ondersteuning, die je waarschijnlijk niet gaat gebruiken en drie ssd's in RAID 0 voor de hoogste sequentiële snelheden. Het is jammer dat de touchpad niet prettig werkt en dat het scherm slecht gekalibreerd is, totdat MSI met een oplossing komt. Het is misschien wel de ultiemste laptop voor de rijke gamer die hem aanschaft 'omdat het kan'.
De BTO is een ultieme laptop voor specifieke gebruikers. Mensen die vier geheugenmodules willen gebruiken, waardoor je meer dan 96GB werkgeheugen kunt installeren, bijvoorbeeld. Die van ons werd met 192GB geleverd. Verder heb je (net als bij de MSI overigens) ruimte voor vier ssd's en de laptop heeft, uniek voor zover wij weten, twee 2,5Gbit/s-ethernetaansluitingen. Het is ook de meest 'ongepolijste' laptop. Hoewel de P3-gamut netjes gekalibreerd is, wordt sRGB bijvoorbeeld niet ondersteund. De koeling is ook de luidruchtigste, dus dat zijn de offers die je brengt bij de BTO.
De ASUS heeft 'slechts' 64GB werkgeheugen en is voorzien van de uitbundigste ledversiering die we tot nu toe op een laptop hebben gezien. Hij is niet zo snel als de MSI, maar zit er ook niet ver bij vandaan, wat natuurlijk wil zeggen dat hij alsnog sneller is dan vrijwel alle andere laptops op de planeet. Ook bij de ASUS komt een wat matige schermkalibratie terug en hadden de responstijden wel wat vlotter gemogen. Ach ja, helemaal perfect is geen enkele laptop en met een prijs van 5300 euro is de ASUS dan ook de goedkoopste van het stel.
Redactie: Friso Weijers Testlab: Marc van Lom, Niels van der Waa, Lucas Visscher Eindredactie: Monique van den Boomen