Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

Een 'Surface Pro' waar je op kunt gamen

ASUS ROG Flow Z13 met AMD Ryzen AI Max+ Review

28-04-2025 • 06:00

53

Singlepage-opmaak

Conclusie

Het is indrukwekkend hoeveel prestaties ASUS in een 14mm dunne tablet weet te proppen. Wat de cpu-prestaties betreft zijn alleen gaminglaptops met een desktopklasse processor sneller, die veel meer energie gebruiken en dus ook in laptops met veel dikkere koeling zitten. De geïntegreerde gpu is ongewoon krachtig en presteert doorgaans op het niveau van de betere RTX 4060-laptops, of soms zelfs iets daarboven. Wijs voor de beste prestaties wel wat meer geheugen toe aan de igpu dan de standaard 4GB; een verdubbeling naar 8GB bleek in onze benchmarks vaak tot een flinke verbetering te leiden.

ASUS ROG Flow Z13Toch zie ik de Ryzen AI Max-chip die dat allemaal mogelijk maakt, nog niet volledig tot zijn recht komen. De soc heeft een configureerbaar tdp van maximaal 120W, maar in deze tablet mag hij zelfs in de turbostand maar de helft verbruiken. Logisch, gezien de beperkte koelmogelijkheden van deze formfactor, maar het volle potentieel van de processor die ontwikkeld werd onder de codenaam 'Strix Halo' kan ik aan de hand van deze tablet dus nog niet vaststellen.

Een van de bijzondere eigenschappen van Strix Halo is de ongekend hoge geheugenbandbreedte. Daardoor kan hij AI-modellen lokaal draaien, al gaat dat wel langzaam. Doorgaans is de ROG Flow Z13 ongeveer half zo snel als de RX 7800 XT in ons AI-benchmarkartikel met videokaarten van laatst. In theorie kun je zelfs grote llm's met 70 miljard parameters draaien, maar daarvoor had ASUS de configuratie die het in de Benelux verkoopt moeten uitrusten met meer dan 32GB ram. Daarnaast vraag ik me af of de snelheid dan niet alsnog zo laag zou liggen dat de praktische bruikbaarheid discutabel is.

Intussen zou je bijna vergeten dat ASUS ook nog een tablet om die hardware heen heeft gebouwd. De uitstekende bouwkwaliteit, het zeer goede scherm en de eenvoudige upgrademogelijkheid voor de ssd zijn daar de hoogtepunten van. Als je werkt op de accu verlies je relatief weinig prestaties en de tijdsduur daarvan is ook nog eens prima, al ligt die lat in gamelaptopland niet heel hoog. De toetsenbordhoes is degelijk, maar haalt het wat comfort betreft niet bij het keyboard en touchpad van een echte laptop.

Aan de ene kant ben ik onder de indruk van wat de ROG Flow Z13 kan ondanks zijn kleine formfactor. Aan de andere kant brengt die toch inherente beperkingen met zich mee, zoals een beperkt vermogensbudget voor de hardware en een erg stevige prijs voor dit prestatieniveau; een gelijkpresterende gaminglaptop heb je al voor minder dan de helft van het geld. Je moet dus echt een usecase hebben waarin het elegante, dunne en lichte ontwerp van de Flow Z13 zijn prijs waard is.

Redactie: Tomas Hochstenbach Testlab: Niels van der Waa Eindredactie: Monique van den Boomen

Reacties (53)

53
52
39
0
0
9
Wijzig sortering
Mooie review weer. :)

Kan deze 'makkelijk' open voor upgrades of reparaties? Of zit alles vastgesoldeerd.

Bij een MS Surface moet je het scherm losweken en kun je vervolgens alleen dát onderdeel vervangen als het stuk is. De SSD zit dan wel weer achter een dekseltje meen ik...
De CPU en het ram zitten vast, dat is bij deze formfactor niet anders mogelijk. Ramchips direct op het moederbord nemen 10% van de ruimte in die een geheugenslot aan de dikte van de tablet toevoegd.

Enkel de SSD is (makkelijk) verwisselbaar.
Los van ruimte is het ook erg lastig om de stabiliteit van het signaal goed genoeg te krijgen met verwisselbaar geheugen (op deze snelheden).

Aangezien deze chips (zover ik weet) relatief veel profijt hebben van goede geheugenperformance is de hoeveelheid performance die je laat liggen wanneer je voor verwisselbaar gehuegen kiest zeker niet verwaarloosbaar.
Ik denk dat voor de duurzaamheid ook/vooral toegang tot de accu belangrijk is.
Volgens mij zit met deze CPU het RAM "vast".
Het is nog vroeg, maar... Op p2 staat een kopje over de upgrademogelijkheden ;)
Als iemand die de Z13 heeft; nee. Je hebt een vakje waar je een kleine SSD in kan vervangen. Thats it. Maar het toestel gaat via het scherm open en dat zit enorm goed vast gelijmt of met adhesive. Ofwel open (al is het voor een moederbord reparatie oid) is niet te doen.
Vreemd dat in de minpunten melding wordt gemaakt van de typcover terwijl in de tekst net staat dat deze fijn typt. Dat het resultaat minder is dan bij een laptop lijkt me daarnaast ook gewoon te verwachten en ik had dan ook graag gelezen hoe deze vooral aanvoelt in vergelijking met de concurentie zoals deze van de Surface, maar eventueel ook die van Apple wat beide toch goede covers zijn.

En toch ook ergens vreemd dat je moet schrijven dat het duur voor een "laptop" is terwijl het eigenlijk geen laptop is maar een productcategorie op zichzelf, en als je het als een product in die categorie bekijkt, dan lijken alle minpunten in 1 keer te vervallen. Behalve misschien de hoge prijs, maar dat is normaal als je je gaat richten op gaming performance lijkt me.
Ik heb (werk)ervaring met de ‘gewone’ surface van MS zelf. En ik wat mij betreft zijn het laptops, maar dan een versie waar je het toetsenbord van kunt lostrekken.

In principe kun je gewoon alles wat een traditionele laptop ook kan. In mijn geval was het gebruik ook er gelijk in. Daarin verschillen ze van bijvoorbeeld een iPad of tablates van Android. Bij bijv. Apple zit dat ook vooral in het (IOS gebaseerde) besturingssysteem. Maar ik vind ze ook niet onderscheidend genoeg om het als losse categorie te zien.

Het nadeel van die machines vind ik dat ze best duur zijn voor wat je qua prestaties terug krijgt. Als “tablet” vind ik ze ook niet fijn werken, zeker vergeleken met een iPad. Maar als je ze vooral als laptop ziet is het soms best prettig om het scherm los te trekken wanneer je een document aan het lezen bent. Maar ik zou zelf dat het kopen niet voldoende waard vinden.
Natuurlijk kan het praktisch alles wat een laptop kan, maar als je een smartphone reviewed en dan zegt "duur voor een feature phone" omdat het ook alles kan wat een feature phone kan is dat natuurlijk ook een beetje van de pot gerukt.
Of een iPad reviewen en dan stellen "Hij is wel wat groot voor een iPhone. En bellen gaat ook niet lekker" :-D
Als een tablet zal het inderdaad een "net niet" device zijn doordat deze te groot is om comfortabel vast te houden.

Wat ik zelf wel ideaal vind is dat die door de kickstand altijd te plaatsen is. Een laptop zou ik nooit op de schoot pakken i.v.m. koeling (/afdekkem ventilatie), maar bij een Surface of deze Asus kan dat wel prima. En daarnaast is die ook te gebruiken zonder ("vooruit stekend") toetsenbord of op schuine oppervlakten doordat die dus aan de achterkant ondersteund wordt en qua ondersteuning/plaatsing niet afhankelijk is van het toetsenbord (/en bv op een hellend oppervlakte niet achterover kiept zonder handen op het toetsenbord). Ideaal voor "bankhangen" dus, wat in ieder geval ik bij een laptop niet doe.

Zelf gebruik ik momenteel nog wel eens een Asus Transformer T103HA. 10", met kickstand en type cover. Qua specs (Atom CPU, 4GB RAM, 64GB eMMC opslag) is die wel echt minder / minnetjes. Maar zowel met Windows als Linux kon/kan ik alles er op draaien dat ik wil (binnen de specs van CPU & RAM dan :p).
Een soortgelijk apparaat maar dan met wat modernere specs en USB-C (met toeters en bellen) zou ik dan ook ideaal vinden voor gewoon wat te surfen en incidenteel "productiviteit". Waarbij ik met USB-C direct een scherm incl USB hub en dus toetsenbord en muis zou kunnen gebruiken. Maar enige dat ik in die categorie kan vinden zijn tablets met een losse magnetische kickstand/cover. Waarbij een Lenovo Duet Chromebook nog het dichtst in de buurt van mijn wensen lijkt te komen, maar Linux support is twijfelachtig (PostmarketOS lijkt wel op een bepaalt model te kunnen, en met zelf knutselen vast ook andere distros).
En verder ken ik in de categorie laptops/tablets met kickstand en typecover alleen de Surface en dan betaal je geen 300-400 euro maar 1000+ en verwacht ik ook echt een laptop (vervanger) qua specs (dus een i5 of beter of soortgelijke AMD, 16GB RAM, ...).
Mee eens, en dan vooral het tweede punt! Ik denk dat hij zelfs goedkoop is.
Er staat: "Duur voor een 'laptop' met deze gameprestaties", maar dan neem je niet mee dat de laptops waar je deze mee vergelijkt ook meteen je huiskamer van verwarming voorzien, en deze gameprestaties gewoon op een relatief laag vermogen gerealiseerd worden! Daarnaast is deze laptop veel toekomstbestendiger met zijn grote unified memory, waar concurrerende Game-laptops alleen kleine LLM's kunnen draaien, en deze tot 128GiB te speccen is, en je dus veel grotere LLM's kan draaien, waarbij de GPU ook ruim voldoende is om goede snelheden te krijgen.

Wat mij betreft is de Ryzen AI Max+ 395 veruit de beste CPU/APU van dit moment, met hele grote afstand! Ik ga dus zeker een Framework Desktop of HP Z2 Mini G1a met deze APU bestellen!
Deze CPU wil ik in een desktop.
Bij framework wel oppassen. Ik zag dat de 32 GB versie een AI Max 385 heeft. De 385 heeft maar de helft van de cores van de 395 (8 i.p.v. 16). Ook de IGPU is minder (32 i.p.v. 40 compute units)
Ik ook, ik kan niet wachten tot ze verkrijgbaar zijn, deze komen er zover ik weet aan:
HP Z2 Mini G1a
→ Verwacht: eind mei – juni 2025
GMKtec EVO-X2
→ Beschikbaar: vanaf juni 2025 (importeren)
Framework Desktop (Max+ 395 variant)
→ Verwacht: augustus – september 2025
ASUS NUC 14 (LNS)
→ Verwacht: Q4 2025 of later

Ik zal zelf voor de HP of Framework gaan. Framework is al te bestellen en configureren, maar duurt nog even, HP wordt sneller verwacht, maar is nog vrij weinig informatie over beschikbaar. GMKtec hoor ik voornamelijk slechte verhalen over, kwaliteit en totaal niet bestaande support. Dus vind ik te riskant voor een aankoop zoals deze. Want ik ga hem dan ook helemaal uitspeccen met de 128GiB zodat er echt hele serieuze LLM's op kunnen draaien!
Bedankt voor deze uitgebreide review!

Ik zit al een tijd te wachten op deze chips, omdat ik zowel game, LLMs gebruik tijdens het werk, en voor alles Linux gebruik. Dan is een dikke single-chip oplossing als deze van AMD echt een pluspunt: geen gesukkel met dual GPU / vsync etc voor te gamen, geen absurd stroomverbruik wanneer er een programma toevallig de GPU gereserveerd heeft (looking at you, ollama), en geen gevloek omdat er weer iets misging bij het updaten van de Nvidia drivers.

Ik heb nu een Dell Precision die ik vorig jaar 2dehands gekocht heb voor precies 999 euro, met een Nvidia RTX A5000 kaart met 16GB VRAM. Prima toestel, doet alles wat ik wil, maar op een aantal vlakken toch net niet fijn: iets te zwaar en iets te warm voor comfortabel in de zetel te gebruiken, iets te gretig met stroomverbruik.

Als ik deze testen even snel herhaal op mijn toestel, krijg ik de volgende resultaten:
$ ./bin/llama-bench -m ~/tabby_x86_64-manylinux_2_28-cuda123/models/gemma3-4b-qat/ggml/model-00001-of-00001.gguf
ggml_cuda_init: found 1 CUDA devices:
Device 0: NVIDIA RTX A5000 Laptop GPU, compute capability 8.6, VMM: yes
| model | size | params | backend | ngl | test | t/s |
| ------------------------------ | ---------: | ---------: | ---------- | --: | ------------: | -------------------: |
| gemma3 4B Q4_0 | 2.93 GiB | 3.88 B | CUDA | 99 | pp512 | 4074.99 ± 16.47 |
| gemma3 4B Q4_0 | 2.93 GiB | 3.88 B | CUDA | 99 | tg128 | 83.25 ± 0.35 |

build: 2016f07b (5162)
$ ./bin/llama-bench -m ~/Apps/tabby_x86_64-manylinux_2_28-cuda123/models/gemma3-12b-qat/ggml/model-00001-of-00001.gguf
ggml_cuda_init: found 1 CUDA devices:
Device 0: NVIDIA RTX A5000 Laptop GPU, compute capability 8.6, VMM: yes
| model | size | params | backend | ngl | test | t/s |
| ------------------------------ | ---------: | ---------: | ---------- | --: | ------------: | -------------------: |
| gemma3 12B Q4_0 | 7.51 GiB | 11.77 B | CUDA | 99 | pp512 | 1446.49 ± 26.52 |
| gemma3 12B Q4_0 | 7.51 GiB | 11.77 B | CUDA | 99 | tg128 | 36.51 ± 0.06 |
Dat zou dus willen zeggen dat ik ongeveer de helft van de token output inlever (83 -> 44 voor gemma:4b en 36 -> 19 voor gemma:12b) om een iets dunner jasje en betere CPU performance te hebben, maar aanzienlijk minder LLM throughput te krijgen.

Ben benieuwd of jullie deze tests ook gaan herhalen voor andere Ryzen AI Max 395 toestellen, zoals de HP Zbook Ultra G1a?

[Reactie gewijzigd door sspiff op 28 april 2025 09:46]

Ik weet niet voor welke toepassingen je LLM's gebruikt, maar de grootte van een LLM heeft een ontzettend grote impact op de kwaliteit van output. Ik vind persoonlijk een LLM dat 10t/s levert, maar een zinnig antwoord geeft nuttiger dan een 50t/s met een antwoord waar ik niet zoveel aan heb. Mijn persoonlijke favoriet is Gemma 27B. (die nu goed op een mac mini met hoge specs draait) En bij mijn use cases gata de kwaliteit van output bij elk model dat kleiner is dan die 27B zodanig achteruit dat de output niet zinnig meer is.
APU's zoals de Ryzen AI Max 395 zijn wat mij betreft veel relevanter voor LLM's voor thuisgebruik dan de Nvidia kaarten.
Wellicht dat ik gewoon niet bekend ben met use-cases van super kleine LLM's, maar tot nu toe komen ze op mij niet zo zinvol over. Het enige best kleine LLM dat ik ken dat ook best nuttig is, is geitje, omdat die gewoon steengoed is in de Nederlandse taal, en 7B groot is. Maar voor de rest, als ik een beetje relevante taken wil uitvoeren begint het een beetje bij 27B/32B voor mij persoonlijk.

Als ik mensen hoor over tientallen t/s bij LLM's van bijvoorbeeld 4B, doet me dat denken aan een sketch (door Josh Alfred) die ik ooit gezien heb van de snelst lezende persoon in de wereld... Hij was bloedsnel, maar hij wist niet precies wat hij gelezen had.
Klopt, grotere modellen geven betere resultaten. Echter is de tijd die nodig is om een antwoord te vormen, ook van belang.

Een van de toepassingen die ik gebruik, is als plugin in mijn code editor om code te verduidelijken, herschrijven, en auto-complete suggesties te doen. Voor chat en herschrijven mag het gerust iets trager, zolang het niet té traag wordt.

Maar als de auto-complete niet snel genoeg is, dat is hij vaak compleet nutteloos of tenminste praktisch moeilijk bruikbaar. Dus snelheid maakt daar wel degelijk uit.

Momenteel gebruik ik gemma3:12b en qwen2.5-coder:7b omdat deze goed genoeg zijn, samen in het geheugen van mijn GPU passen, en relatief snel antwoord geven.

Grotere modellen kan ik niet tegelijk gebruiken - dat is een probleem dat met een chip als deze verholpen zou kunnen worden. Maar de reactiesnelheid is bij deze modellen ook op het randje van bruikbaar soms. Dus als ik naar een chip met de helft van de snelheid overstap, en dan nog eens grotere modellen ga gebruiken, vermoed ik dat het niet echt een interactieve ervaring zal worden!

Als deze chip in de een toestel komt te zitten met een groter stroombudget, ben ik wel benieuwd wat die kan met een groter model.

Er wordt ook hard gewerkt in Linux aan betere ondersteuning voor GTT, een methode om dynamisch geheugen toe te kennen aan de GPU. Dat zou ook verhinderen dat je in de BIOS moet kiezen hoeveel videogeheugen je aan de iGPU toekent, maar dat de applicatie (ollama of een game) dynamisch meer geheugen kan reserveren voor de grafische kaart wanneer nodig. Wellicht een leuke optie voor als je even een groot model wil draaien, maar niet heel je PC permanent wil configureren voor enkel AI taken.
Ik begrijp je, ik ben geen coder dus kende deze toepassingen niet. Zelf gebruik ik het meer voor het (her)schrijven van teksten, waarbij ook de Nederlandse taal belangrijk is. Op mijn hardware zijn dan Geitje, Gemma 27B, Qwen 72B het beste. Of redeneren, en dan kom je bij QWQ 32B en Gemma 27B uit bij mijn hardware. (Mac mini M4 Pro 64GiB) Ik haal met deze modellen dan snelheden tussen de 8 en 16 t/s, wat goed bruikbaar is.

Met die set aan LLM's die voor mijn use-case vaak het minimum waren, begreep ik het nut van de kleinere LLM's dus nog niet.

De ruwe GPU power van de RTX A5000 ga je niet halen met Ryzen AI Max 395. Ik ga hem zelf meteen aanschaffen als de desktop versie van Framework of HP leverbaar zijn, die uiteraard een veel groter koelvermogen hebben. Dan gaat mijn Mac mini direct de deur uit!! Ongeveer even snelle GPU (M4 Pro vs AI Max 395), maar dubbel zoveel VRAM, en geen Macos meer :D . Vond Macos best vervelend te gebruiken, omdat ze geen fatsoenlijke schaling van de resolutie hebben, en dat werkt echt vervelend met een monitor resolutie van 7680x2160.
Ik heb zelf 3 jaar MacOS gebruikt voor mn werk, maar kon echt nooit wennen aan de (in mijn mening brakke en inconsistente) UX van het besturingssystemen.
Uit onze duurtest, die we uitvoeren door vijftig keer dezelfde afbeelding te renderen in Blender, blijkt dat de Flow Z13 maar praktisch niet throttelt. De eerste run is zo'n 5 procent sneller dan de rest van de runs. Dat zal eerder de impact van de sustained power limit dan echte thermal throttling zijn, want anders was de prestatie-impact groter en progressiever geweest.
Top, maar als je je artikel begint met de titel "Een 'Surface Pro' waar je op kunt gamen" dan is het misschien wel zo handig om ook te testen/vermelden of dit device throttlet onder gaming load.
Het vermogen mag dan verdeeld zijn, maar jullie weten bij Tweakers ook heel goed dat vermogen en temperatuur niet altijd rechtstreeks verbonden zijn.

Ik denk dat de kleine groep mensen die dit product overweegt nog net even iets geïnteresseerder is in de sustained gaming performance dan de sustained blender performance.

Goede review verder :)

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 28 april 2025 09:56]

In de tekst staat vermeldt dat het toestel eigenlijk niet throttlet vanwege de impact van de sustained power limit zie pagina 2:
Uit onze duurtest, die we uitvoeren door vijftig keer dezelfde afbeelding te renderen in Blender, blijkt dat de Flow Z13 maar praktisch niet throttelt. De eerste run is zo'n 5 procent sneller dan de rest van de runs. Dat zal eerder de impact van de sustained power limit dan echte thermal throttling zijn, want anders was de prestatie-impact groter en progressiever geweest.
Als je gelezen had, dan zag je dat dat stukje tekst wat je nu aanhaalt letterlijk bovenaan mijn reactie ook staat en dat het hele punt van mijn comment is dat die aanname mogelijk wat kort door de bocht is, omdat de GPU onder volle belasting mogelijk heet loopt onder sustained load.
Niet elke chip loopt op dezelfde vermogens even heet en de iGPU is iets heel anders dan de CPU.
Ook kan de iGPU misschien fysiek iets minder centraal onder de coldplate zitten dan de CPU. Dat soort variabelen heb je ook nog.

Ik weet niet of je bijvoorbeeld in Aida64 wel eens de FPU stresstest gedraaid hebt, maar dat ding deelt ook het vermogensbudget met de rest van je CPU. Toch loopt dat ding significant heter dan de rest van je CPU.

Mijn punt is meer dat, wanneer je gamen in de titel van je review noemt, het misschien ook leuk is om te vermelden hoe warm de chip loopt na een uurtje gamen. Er hoeft geen hele studie van gemaakt te worden zoals bij de blender render. Maar gewoon een voetnootje ergens.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 28 april 2025 11:12]

Ik mis een test / inzicht op vlak van een minstens net zo een toepasbare usecase als gamen: foto & videobewerking. Naast andere applicaties die nogal resource hongerig zijn. Had fijn geweest als ook dat meegenomen had geweest.
Wel interessant als deze straks in meer traditionele laptops terugkomt. Wel ooo benieuwd hoe het met de hitteproductie en eventuele throttling gesteld is.
Ik vind vooral de CPU interessant, hopelijk volgen er nog een aantal varianten van andere fabrikanten in ultrabook formaat of soortgelijke formfactor.

Door de huidige prijs, is het meer een leuke optie als deze voor een leuke prijs op black Friday e.d. langskomt.
Echt triest dat die nog steeds een korte m2230 ssd heeft...terwijl er ruimte zat onder de kickstand zit...ROG ally x heeft wel een normale m2280.
Het lijkt mij een net niet laptop tenzij je graag een Surface laptop wilt hebben en daar ook mee wilt gamen. Ik kan mij "voorstellen" dat je jouw geld maar 1 keer kan uitgeven, maar anders lijkt dit mij een onzinnig duur ding. Het staat in de review, voor minder geld vind je elders meer laptop.

Ik heb een Surface Go2 (niet helemaal hetzelfde, maar komt in de buurt) en dat toetsenbord vind ik "vreselijk".
Super handig voor onderweg! Maar voor gewoon lekker achter een bureau, nee!
(Dus als je hier mee wilt gamen gebruik je sowieso losse randapparatuur wat weer extra geld kost).

Anderzijds, als je graag een Surface wilt ben je dan niet beter af met een normale Surface laptop? Die ziet er in ieder geval niet zo gamerig uit voor dik €2500+
Nu kost een MS Surface ook een bak met geld dus kan zomaar zijn dat deze nog duurder is (ik heb het niet nagekeken).
In dat geval zou dit een goed alternatief kunnen zijn vanuit de prijs bekeken.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn