ASUS ROG Flow Z13
ASUS maakt indruk met hoeveel cpu- en gpu-prestaties het in deze 14mm dunne gamingtablet weet te stoppen. De ROG Flow Z13 beschikt over AMD's nieuwste Ryzen AI Max-soc, die zestien razendsnelle Zen 5-cores combineert met een geïntegreerde gpu die de RTX 4060 regelmatig weet te verslaan. Ook de bouwkwaliteit en het scherm zijn uitstekend. Het grootste nadeel voel je al aankomen: de stevige prijs, en de inherente beperkingen die de keuze voor deze formfactor met zich meebrengt.
Getest
ASUS ROG Flow Z13 (2025) GZ302EA-RU004W (Qwerty toetsenbord) Zwart:strip_exif()/i/2007172904.webp?f=thumblarge)
Prijs bij publicatie: € 2.599,-
Vanaf € 2.499,-
De Microsoft Surface Pro heeft in zijn eentje een laptopcategorie geschapen. Zie je een tablet die Windows draait met een toetsenbordhoes eraan, dan zul je die al gauw omschrijven als 'een Surface Pro, maar dan van ...'. En ook deze ROG Flow Z13 van ASUS is zonder twijfel geïnspireerd door de formfactor van Microsofts convertible – maar het is wel de Surface Pro-kloon die er qua specs met afstand het verst vanaf staat.
(In) de doos
De ASUS ROG Flow Z13 wordt geleverd in een doos van geplastificeerd karton. Daarin zitten kleinere, zilverkleurige binnendozen. De laptop wordt geleverd met een 200W-lader met eigen aansluiting.
Naast de gewone handleiding heeft ASUS ook een uitgebreide reparatiehandleiding gepubliceerd.
Nieuw is de Flow Z13 niet echt, want in 2022 verscheen er ook al een model dat uiterlijk veel weg heeft van het apparaat in deze review. Het concept is echter totaal anders. In zo'n dunne tablet past natuurlijk geen krachtige videokaart, dus destijds was het idee dat je onderweg je settings omlaagschroefde om op de ingebouwde RTX 4050 of 4060 te gamen, en eenmaal thuis je veel krachtigere externe videokaart aansloot via de speciale XG Mobile-poort. Die poort is nu weg, net als de Nvidia-gpu.
De Flow Z13 is namelijk de eerste pc die we testen met AMD's nieuwe Strix Halo-processor, die aan de man wordt gebracht onder de naam Ryzen AI Max+. Processor is eigenlijk niet het goede woord: slechts 30 procent van de oppervlakte van de chip bestaat uit de twee ccd's met ieder acht Zen 5-cores. De rest van de chip wordt gevormd door de socchiplet, die een enorme geïntegreerde gpu bestaande uit 40 compute-units gebaseerd op de RDNA 3.5-architectuur. Ter vergelijking: de Radeon RX 9070 heeft er 56, dus Strix Halo heeft er nog geen 30 procent minder. Bij de RX 9070 gaat het wel om de nieuwere RDNA 4-architectuur, maar het punt is duidelijk; we hebben het hier niet over geïntegreerde graphics zoals je gewend bent van normale cpu's.
Behuizing en aansluitingen
Op de volgende pagina ga ik dieper in op de hardware, maar die zit natuurlijk ook nog in een bijzondere laptop, voor zover je de Flow Z13 zo mag noemen. Zoals ik al schreef, laat het apparaat zich goed vergelijken met een Surface Pro. De zwarte behuizing bestaat volledig uit solide aanvoelend aluminium en is aan de achterkant voorzien van een traploos verstelbare standaard. Daarin zijn ook ventilatieroosters, een kijkgat naar de printplaat met acrylglas en een 13-megapixelcamera aangebracht. Met een dikte van ongeveer 14mm en een gewicht van 1,2kg is de Flow Z13 wel duidelijk forser dan zijn inspiratiebron. De toetsenbordhoes voegt daar nog zo'n 400 gram aan toe.
Dat het 13"-scherm een 16:10-beeldverhouding heeft, zorgt ervoor dat er ook voldoende verticale ruimte in de toetsenbordhoes is. Die klikt magnetisch vast, wederom net zoals bij de Surface Pro, en beschikt over een fijn, zij het enigszins luid tikkend keyboard. Het touchpad is lekker groot, maar vereist aan de bovenkant wel opvallend veel meer kracht voor een klik dan aan de onderkant.
Alle aansluitingen van de gamingtablet zijn verspreid over de twee zijkanten. Links vind je een microSD-kaartlezer, een propriëtaire voedingsaansluiting, een HDMI 2.1-poort (met de volle 48Gbit/s) en twee volwaardige USB4-poorten, die ook DisplayPort 2.1 en powerdelivery ondersteunen. Aan de rechterkant zitten de headphonejack, een USB-A-poort (10Gbit/s), en knoppen voor power, volume en de Command Center-software.