De Hisense U7NQ is een betaalbare miniledtelevisie die desondanks helder genoeg is om hdr-beelden met redelijke impact weer te geven. Het apparaat heeft bovendien prima ingebouwde speakers, ondersteunt alle hdr-formaten en biedt de mogelijkheid om te gamen met ondersteuning voor allm en vrr tot 144Hz. Het ingebouwde smart-tv-platform, Vidaa, werkt soepel en is aardig compleet. Ondanks de lage prijs, de wat krappe kijkhoeken en de bescheiden ontspiegeling van het scherm is er weinig te klagen over de weergavekwaliteit; die is bij zowel sdr- als hdr-content redelijk tot goed.
De Hisense U8NQ is een scherp geprijsde miniledtelevisie die desondanks zeer overtuigende hdr-beelden weet weer te geven, wat deels te danken is aan de hoge piekhelderheid en het vrij fijnmazige localdimmingsysteem met 1600 dimbare zones. Het toestel klinkt bovendien krachtig, ruimtelijk en warm dankzij de dubbele woofer en Atmos-speakers. Verder ondersteunt de U8NQ alle hdr-formaten en kun je erop gamen in 4k bij een maximale refreshrate van 144Hz. Het ingebouwde smart-tv-platform, Vidaa, werkt soepel en is aardig compleet. Het appaanbod van lokale diensten valt wel wat tegen. De weergave van sdr- en hdr-content is goed, maar de kalibratie uit de doos had iets beter gekund.
5-12-2024 - Direct na publicatie bleken beide uitvoeringen van de Hisense U8NQ van de ene op de andere dag ruim 300 euro duurder te zijn geworden. Daarmee zijn de tv's voorlopig minder scherp geprijsd dan concurrerende modellen zoals de Samsung QN90D. Om die reden hebben we de aanvankelijk uitgereikte Value Award tijdelijk weer ingetrokken. We zullen de prijsontwikkelingen echter in de gaten houden; mocht blijken dat deze award wel weer op zijn plek is, zullen we die teruggeven. De aanpassing geldt niet voor de goedkopere Hisense U7NQ en die behoudt dan ook zijn Value Award.
Hisense staat eerder bekend als een prijsvechter dan als high-end tv-merk, maar de diverse modellen maken van jaar tot jaar wel degelijk flinke sprongen vooruit, zeker in het hogere segment. In deze review kijken we naar twee nieuwe quantumdotminiledtelevisies van de Chinese fabrikant: de Hisense U7NQ en Hisense U8NQ. Die laatste is het miniledtopmodel voor 2024, terwijl de iets goedkopere U7NQ een treetje lager staat.
Hisense 55U7NQ
Die U7NQ is verkrijgbaar in drie beelddiagonalen: 55", 65" en 75". Voor deze review konden we aan de slag met de kleinste uitvoering, de Hisense 55U7NQ. Deze staat op dit moment voor ongeveer 715 euro in de Pricewatch, maar de gelijkwaardige Hisense 55U79NQ is met 649 euro nog een stuk goedkoper. Voor 65" betaal je minimaal 807 euro, terwijl de uitvoering van 75" begint bij zo'n 1489 euro. Dat zijn scherpe prijzen voor miniledtelevisies met deze beelddiagonalen. Zoals we zojuist al aanstipten en je in de Pricewatch kunt zien, bestaan van deze modellen ook uitvoeringen met een net even andere naam, die technisch echter gelijkwaardig zijn; de U72NQ en U79NQ.
Hisense 65U8NQ
De U8NQ is op papier de helderste van de twee. Ook telt dit topmodel veel meer localdimmingzones. De geteste Hisense 65U8NQ kost op het moment van schrijven 1149 euro, waarmee hij ruim 300 euro goedkoper is dan het 65" miniledtopmodel van Samsung, de Samsung QN9xD. De U8NQ is er ook in 75"; voor deze Hisense 75U8NQ betaal je momenteel 1682 euro. We zijn benieuwd of deze relatief voordelige televisies kunnen opboksen tegen concurrerende modellen van Samsung, TCL en LG.
(In) de doos
De Hisense 55U7NQ en 65U8NQ worden geleverd in een doos van ongebleekt karton. De tv's zijn verpakt in een kunststof zak met daaromheen piepschuim (polystyreen) dat niet biologisch afbreekbaar is. De verpakking bevat naast het scherm en de voet van de tv een afstandsbediening, een netsnoer, een poster met installatie-instructies en een papieren handleiding. De pdf-handleiding van zowel de U7NQ als de U8NQ is ook beschikbaar als download.
Uiterlijk
Bij de meeste moderne tv's zie je vanaf de voorkant nauwelijks nog een rand rond het scherm, met alleen aan de onderzijde een iets dikker frame met ruimte voor een fabrikantenlogo en eventueel een stel speakers. Dat geldt ook voor deze beide Hisense-toestellen. De eenvoudigere U7NQ heeft aan de onderkant nog een druppel hangen met daarin een IR-ontvanger en statusled. Onder die druppel zie je nog wat elementen uitsteken; dat vinden we een minder fraai detail. De tv staat op een kenmerkende Hisense-voet die met twee schuin naar buiten lopende pootjes aan de achterkant van de tv is bevestigd.
De druppel van de U7NQ zien we niet terug bij de U8NQ. De IR-ontvanger en statusled zijn in dit geval ondergebracht in een schermbrede richel onder de onderlijst van de tv. In die richel zijn ook twee stereospeakers ondergebracht. De U8NQ lijkt hierdoor een soort brede onderkin te hebben. Hisenses miniledtopmodel staat op een voet die met één centrale poot aan het scherm is bevestigd.
Aansluitingen
De U7NQ heeft rechtsachter een stroomaansluiting met standaard achtjeconnector voor de verwijderbare stroomkabel. De voedingskabel van de U8NQ is ook los te koppelen, maar beschikt over een C13-aansluiting. Beide voedingsaansluitingen wijzen opzij. Aan de linkerzijde vinden we de overige aansluitingen. Die zijn voor beide tv's hetzelfde. Er zijn vier HDMI-poorten met ondersteuning voor vrr, waarvan er twee overweg kunnen met 4k144Hz-signalen. Een van die twee full bandwidth-poorten is ook gereserveerd als (e-)arc-poort, wat betekent dat je een 144Hz-poort inlevert als je een apart audiosysteem aansluit via HDMI. Verder beschikken de tv's over twee USB-poorten, een CI-sleuf, aansluitingen voor kabel en satelliet, een analoge AV-ingang via mini-jack, een hoofdtelefoonuitgang (ook mini-jack), een optische digitale audio-uitgang en een lanpoort.
Die laatste twee aansluitingen en een van de twee USB-poorten wijzen naar achteren, maar zijn wel in een nis geplaatst. Zo hoeven ze wandmontage dus niet in de weg te zitten. De overige aansluitingen wijzen allemaal opzij. Verder hebben beide tv’s wifi, bluetooth en Apple Airplay aan boord.
Afstandsbediening
Eerder dit jaar testten we al de Hisense A79KQ voor onze round-up van goedkope 75"-tv's, maar de eenvoudige afstandsbediening met sponzige knoppen die daarbij werd geleverd, zien we gelukkig niet terug bij de U7NQ en U8NQ. De afstandsbediening van deze twee duurdere modellen ziet er chiquer uit, met een plastic behuizing die oogt alsof hij van geborsteld aluminium is gemaakt. Het apparaatje heeft geen knopverlichting, maar de knoppen voelen stevig aan en zijn compleet; zo is er ook voorzien in een volledig blok met numerieke toetsen. De sneltoetsen naar streamingapps als Rakuten TV en Netflix zijn door hun zilverkleurige achtergrond net wat minder schreeuwerig en dat is best een vooruitgang.
De afstandsbediening beschikt verder over een ingebouwde microfoon, bijvoorbeeld voor gesproken zoekopdrachten binnen het smart-tv-systeem, die je activeert met een druk op de juiste knop. De afstandsbediening werkt niet op losse batterijen, maar op een ingebouwde accu. Deze kan worden opgeladen via de USB-C-aansluiting onderop of met zonlicht; hiervoor vind je een zonnelader onder de knoppen. Dat vlak met zonnecollectors vinden we wel meteen het minst fraaie detail van Hisenses afstandsbediening.
Smart-tv
Hisense maakt voor smartfuncties gebruik van het Vidaa-platform, een relatief onbekend smart-OS dat ook te vinden is op televisies van bijvoorbeeld Toshiba en Sharp. De ontwikkeling is in handen van Vidaa International, een dochteronderneming van Hisense. Op de Hisense 75A79KQ troffen we eerder dit jaar versie 6 van het smartsysteem aan. De U7NQ en U8NQ draaiden tijdens onze test op Vidaa-versie 8.5. Ook ditmaal maakt het platform een vrij vlotte indruk: binnen zeven seconden konden we vanuit het hoofdmenu de Netflix-app openen en een 'Verder kijken'-stream starten. Apps die je 'installeert' worden binnen Vidaa overigens niet lokaal op de tv opgeslagen, maar geactiveerd en geopend vanuit de cloud. Er is dan ook geen lokale opslag beschikbaar voor apps.
De interface lijkt in grote lijnen op die van bekendere platforms zoals Google TV. De vormgeving in deze nieuwere Vidaa-versie is wel wat opgepoetst. Zo zijn de kaders rond banners en aanbevelingen verwijderd, zodat die elementen subtieler overgaan in de achtergrond. Boven in beeld prijkt nog steeds een grote bannercarrousel met zes roulerende advertenties. Die advertenties variëren van reclame voor de eigen Vidaa App Store en de Vidaa Browser tot aanbevolen HBO Max-streams. Onder de bannercarrousel zien we verschillende horizontale rijen met iconen en screenshots. De eerste rij bevat de geactiveerde apps, met daaronder aanbevelingen voor streams van diverse aanbieders. Je kunt deze aanbevelingen niet uitzetten, maar wel is het mogelijk om je af te melden voor gepersonaliseerde aanbevelingen. In dat geval zie je aanbevelingen voor diensten als Rakuten, Disney+, NBA TV, Viaplay en zelfs UEFA.tv. In vergelijking met Google TV en Samsungs Tizen is de lijst met aanbevelingen aan de lange kant, terwijl lang niet elke streamingaanbieder even interessant is.
Voor een relatief onbekend platform valt het appaanbod erg mee, maar echt compleet is het ook weer niet. Van een aantal nationale en internationale streamingdiensten - Netflix, Prime Video, Disney+, Viaplay, Videoland - zijn er apps te vinden voor deze tv. Ook voor HBO Max en SkyShowtime zijn inmiddels apps toegevoegd, waar die eerder dit jaar nog ontbraken. Er ontbreekt echter ook een aantal grote namen. Zo konden we geen apps vinden van Nederlandse partijen als Pathé Thuis, KPN, Tele2, Odido en Ziggo. Ook van enkele grote internationale aanbieders, zoals Discovery+ en Spotify, zijn geen apps beschikbaar.
Een andere toevoeging in versie 8.5 is Vidaa Kids, een omgeving gericht op kinderen. Ouders kunnen hiermee de schermtijd van hun kroost bepalen en op afstand meekijken met de content die hun kinderen voorgeschoteld krijgen. Voor deze content wordt samengewerkt met Kidoodle dat ruim 50.000 video's voor kinderen aanbiedt, maar wel volledig Engelstalig is. Daarnaast biedt de Vidaa Art-app nu meer kunstwerken dan voorheen, dankzij een nieuwe samenwerking met WindowSight. Deze stap heeft ongetwijfeld te maken met Hisenses nieuwe CanvasTV-modellen, die de concurrentie moeten aangaan met Samsung The Frame-televisies. Maar ook op 'normale' Hisense-tv's kun je dus putten uit een groter aanbod aan kunstwerken om als screensaver te gebruiken.
Ten slotte legt de laatste versie meer de nadruk op het FAST-aanbod van Vidaa, samengebracht in de app Vidaa Channels. Zo hebben deze gratis streaming-tv-kanalen met advertenties een prominentere plek gekregen in de smartinterface. Vidaa verdient nu eenmaal geld aan de reclame die wordt afgespeeld op deze FAST-kanalen. Het is dan ook niet het enige platform dat zijn FAST-aanbod meer in het zonnetje wil zetten. Deze ontwikkeling zagen we eerder dit jaar bijvoorbeeld ook bij Titan OS op goedkopere Philips-toestellen.
Gamefuncties, geluid en beeld
Gamefuncties
Veel fabrikanten voegden dit jaar vrr-ondersteuning tot 144Hz toe aan hun high-end televisies, waar de 2023-modellen nog bleven steken op maximaal 120Hz. Dat zien we ook bij deze Hisense-tv's. De U7NQ en U8NQ hebben allebei twee HDMI-poorten met ondersteuning voor een automatic low latency mode (allm) en 4k op maximaal 144Hz, al gaat hiervan wel eentje verloren als je ook een apart geluidssysteem aansluit via (e-)arc. De overige twee HDMI-poorten ondersteunen ook allm, maar dan tot maximaal 60Hz bij 4k. Dankzij de allm-functie kunnen de tv’s automatisch overschakelen naar een modus met minder inputlag wanneer gamecontent wordt gedetecteerd. In die gamemodus ogen de tv's standaard te koel, maar de weergave is eenvoudig aan te passen. Ook de Filmmaker-beeldmodus is tijdens het spelen van games gewoon beschikbaar, net als de localdimmingfunctie.
De twee Hisense-tv's ondersteunen alle gangbare hdr-formaten, waaronder Dolby Vision Game. Hierbij kan er 12bit per kleur worden weergegeven in ondersteunde games, waar andere hdr-formaten beperkt zijn tot maximaal 10bit. Daarmee is het mogelijk om maximaal 68 miljard kleurcombinaties te tonen. Ondersteunde games vind je overigens alleen op Xbox en pc, want de PlayStation 5 ondersteunt geen Dolby Vision.
Ook beschikken de televisies over de Hisense Game Bar, een gamebarmenu dat onder meer informatie geeft over de huidige framerate en het actieve (hdr-)beeldformaat. Het menu geeft je ook de mogelijkheid om de weergave snel aan te passen aan het type game dat je speelt, dankzij de presets die Hisense aanbiedt voor een aantal populaire gamegenres zoals fps en rpg. Verder kun je via de Game Bar een richtkruis midden in beeld plaatsen of de miniplattegrond in je game vergroten.
Inputlag
Voor snelle games is het belangrijk dat er zo min mogelijk vertraging zit tussen het uitvoeren van een actie en het moment dat je die op het scherm ziet. Een lage ‘inputlag’, het tijdsverschil tussen het moment dat een signaal via HDMI de tv binnenkomt en het moment dat het daadwerkelijk wordt getoond, is dus belangrijk bij gaming.
Wij meten de inputlag met een Leo Bodnar-inputlagtester die closed loop de vertraging meet waarmee televisies HDMI-signalen weergeven. Dat doen we in 4k bij een verversingssnelheid van 60Hz en op 1080p bij verversingssnelheden van 60Hz, 120Hz en sinds kort ook 144Hz. De U7NQ en U8NQ scoren zeer vergelijkbaar. Over het algemeen zijn het niet de snelste televisies, maar is de inputlag in alle gevallen laag genoeg voor een soepele game-ervaring.
Energiegebruik
We meten het energiegebruik van televisies in de beeldmodus waarbij de kleurweergave het best is. Meestal is dat de Film- of Filmmakermodus. Dit doen we aan de hand van een schaakbordpatroon met een helderheid van 120 en 250cd/m², om zo gebruik ’s avonds en overdag na te bootsen. Daarnaast hebben we vorig jaar een nieuwe dynamische test toegevoegd, waarbij we het gemiddelde gebruik meten tijdens het afspelen van een tien minuten durende referentievideo met beelden uit diverse televisie-uitzendingen.
We hebben het energiegebruik van de U7NQ doorgemeten in de Filmmakermodus en dat van de U8NQ in de Cinemamodus. We zien dat het goedkopere model vrij gemiddeld scoort voor een lcd-tv. De U8NQ verbruikt aanzienlijk meer: ten opzichte van de U7NQ heeft de U8NQ tussen de 40 procent en 60 procent meer energie nodig. Daarmee is de U8NQ een van de minder zuinige lcd-tv's van het moment, al blijft het energiegebruik nog altijd duidelijk achter bij dat van de even grote Sony X95L-miniledtelevisie.
Geluid
Hisense heeft de U7NQ voorzien van een 2.1-kanaals geluidssysteem met twee stereospeakers en een woofer. Hier komt heel behoorlijk geluid uit. Zo klinken dialogen erg helder. De woofer weet lage tonen met voldoende detail weer te geven, al komen er zeker geen beukende bassen uit. Wat dat betreft klinkt de U7NQ duidelijk wat dunner dan de U8NQ met zijn dubbele woofer. Die laatste lijkt met zijn sound wat meer op de OLED909 van Philips, al klinkt de U8NQ met zijn extra Atmos-speakers nog net wat ruimtelijker. Hoewel het volume maximaal is op te voeren tot standje honderd, hoorden we dat het geluid bij dat volume een tikkeltje overstuurd werd. Verder beschikken beide televisies over diverse geluidspresets om uit te kiezen, maar ook een handmatige equalizer voor wie graag zelf de controle houdt.
Paneel, kijkhoeken en local dimming
De Hisense U7NQ en U8NQ zijn miniledtelevisies met een quantumdotfilter voor een groot kleurbereik. Ze beschikken beide over een localdimmingfunctie voor meer contrast en hogere piekhelderheden. Daarbij wordt in beide televisies een VA-paneel gebruikt. Deze panelen staan bekend om hun diepere zwartniveaus (in vergelijking met ips) en hoge contrast, maar brengen vaak ook wat krappere kijkhoeken met zich mee. Dat zien we ook enigszins bij deze tv's terug. Vooral het beeld van de U7NQ verliest duidelijk aan contrast en kleurintensiteit als je er onder een hoek naar kijkt. Bij de U8NQ is dit effect een stuk minder opvallend, maar niet helemaal afwezig. Ook is de U8NQ een stukje beter ontspiegeld, waardoor je minder snel last hebt van reflecties in beeld dan bij de U7NQ. Bij die laatste stoorden we ons vrij snel aan spiegelingen in donkere delen van het beeld, zeker als we keken in een goed verlichte ruimte.
Hoewel beide modellen over een localdimmingfunctie beschikken, is die van de duurdere U8NQ duidelijk fijnmaziger. Zo vallen de individueel dimbare zones van de 55" U7NQ aanzienlijk groter uit dan die van zijn duurdere broer. De Hisense 65U8NQ heeft 1600 van die zones, terwijl het iets kleinere scherm van de U7NQ is onderverdeeld in 'slechts' 240 zones. We schrijven 'slechts' tussen aanhalingstekens, omdat die 240 zones bijna het dubbele zijn van het aantal dimbare zones op de onlangs gereviewde Panasonic W95A-miniled, die ruim tweemaal zo duur is.
Die uiteenlopende zoneaantallen leveren duidelijke verschillen op in zwartweergave en piekhelderheid. In hdr-modus, met de localdimmingfunctie ingesteld op medium, geeft de U8NQ zwart weer met een helderheid van een nette 0,13cd/m², terwijl de U7NQ daar blijft steken op 0,38cd/m². In sdr-modus laten de tv's echter vergelijkbare resultaten zien bij het weergeven van zwart. Van oledniveau is de zwartweergave uiteraard niet, maar in een goed verlichte kijkruimte oogt zwart wel overtuigend genoeg. Zo overtuigend als bij het aanzienlijk duurdere miniledtopmodel van TCL, de TCL 65C855 met 1344 localdimmingzones, zijn de zwartprestaties overigens niet. Om dit te illustreren, hebben we de helderheid van wit en zwart op beide Hisenses gemeten bij de verschillende localdimmingsettings, terwijl in de Filmmakermodus een hdr-schaakbordpatroon werd weergegeven. De resultaten zie je in de onderstaande tabel, afgezet tegen resultaten van eenzelfde meting op de TCL 65C855.
Hisense 55U7NQ
Hisense 65U8NQ
TCL 65C855
LD uit
Wit
711cd/m²
610cd/m²
856cd/m²
Zwart
0,37cd/m²
0,17cd/m²
0,1cd/m²
Contrast
1922:1
3586:1
8560:1
LD laag
Wit
602cd/m²
781cd/m²
974cd/m²
Zwart
0,44cd/m²
0,15cd/m²
0,06cd/m²
Contrast
1369:1cd/m²
5204:1cd/m²
16.233:1
LD medium
Wit
749cd/m²
775cd/m²
N.v.t.
Zwart
0,38cd/m²
0,13cd/m²
N.v.t.
Contrast
1971:1
5959:1
N.v.t.
LD hoog
Wit
744cd/m²
882cd/m²
1379cd/m²
Zwart
0,42cd/m²
0,15cd/m²
0,04cd/m²
Contrast
1770:1
5882:1
34.475:1
Verder merkten we dat lichtkringen, of halo's, rond lichte objecten op een donkere achtergrond op de U7NQ net wat meer in het oog springen. Daarbij moet ik wel aantekenen dat dergelijke blooming op beide toestellen goed onderdrukt wordt. Kijk je bij daglicht of in een goed verlichte ruimte, dan is dit onwelkome effect niet of nauwelijks te zien. Pas als het licht uitgaat, beginnen halo's iets meer op te vallen. Ook dan moet je in de meeste gevallen nog aardig je best doen om deze gloed rond heldere objecten te spotten. Bij U8NQ zijn halo's het opvallendst in een donkere omgeving met local dimming ingesteld op hoog of uit. Op de U7NQ zien we, als we het licht in de ruimte uitdoen, blooming bij alle localdimminginstellingen, maar vallen halo's het meest op als we local dimming instellen op medium of hoog.
Beeldverwerking
De beeldverwerking door Hisenses nieuwe Hi-View Engine PRO met AI Picture is in orde. Beide televisies beschikken over adequate upscaling en kleurstroken in zachte kleurovergangen worden behoorlijk goed gladstreken. Ingewikkeldere beeldeuvels, zoals blokkige beelden in stevig gecomprimeerde content, zijn echter nog wat te hoog gegrepen. Het toepassen van een klein beetje motion interpolation ('Ultra Smooth Motion') levert prima resultaten op, maar kies je een hogere stand, dan worden beeldfouten zichtbaar. De HDR Tonemapping-functie hebben we uiteindelijk uitgezet. Hoewel deze functie volgens Hisense het beeld frame voor frame analyseert voor een optimaal helderheidsniveau bij hdr, vonden we de weergave met deze optie ingeschakeld simpelweg iets te licht.
Metingen
We hebben de beeldkwaliteit van de tv's gemeten met Portrait Displays' Calman Color Calibration-software in combinatie met onze SpectraCal C6-colorimeter, en met een Jeti-spectrofotometer en een VideoForge Pro-signaalgenerator. Voor tests met een pc als beeldbron gebruiken we een Inno3D GeForce RTX 3060 Ti iChill X3-videokaart. We voeren hierbij met sdr- en hdr-signalen een serie grijs- en kleurmetingen uit om de kleurtemperatuur, de grijs- en kleurfouten, de helderheid en het contrast te bepalen. We testen bij elke tv welke beeldmodus de nauwkeurigste weergave oplevert en voeren de metingen in die modus uit. We geven alle televisies een eerlijke kans door alle (AI-)beeldoptimalisaties uit te schakelen, omdat die de meetresultaten alleen maar verstoren. Opties zoals Dynamic Contrast en Live Colour leveren een intensere kleurbeleving op, maar ook verzadigingsfouten.
We meten de kleurechtheid in ΔE2000 en ΔE ITP, waarbij ΔE2000 de norm is die al decennia wordt gebruikt om een indicatie van de beeldprestaties te geven. ΔE geeft aan in hoeverre de gemeten waarde afwijkt van de verwachte waarde en voor ΔE2000 geldt als vuistregel dat waarden lager dan 3 als zeer goed en lager dan 1 als perfect worden gezien. Voor ΔE ITP ligt dat ongeveer een factor 3 hoger.
ΔE2000 heeft echter beperkingen bij hdr, waardoor vaak onrealistisch lage en dus goede scores worden behaald, terwijl de beeldfouten goed zichtbaar zijn. ΔE ITP lost dit op en weegt de kleurafwijking ook anders, waardoor kleuren die we snel herkennen als goed of fout, zoals huidtinten en planten, meer invloed hebben op de score dan bijvoorbeeld neonkleuren. De resultaten van ΔE2000 en ΔE ITP zijn hierdoor niet onderling vergelijkbaar.
Sdr-weergave
Net als de energiemeting hebben we de sdr- en hdr-metingen bij de U7NQ gedaan in de Filmmakermodus. Bij de U8NQ kozen we voor de Cinemamodus, omdat die betere gammawaarden en meer helderheid opleverde in onze grijsmetingen.
Kijken we naar de maximale helderheid en het ANSI-contrast, dan scoren beide tv's prima. Het is geen verrassing dat de U8NQ een flink stuk hoger scoort op maximale helderheid, maar ook in vergelijking met andere miniledmodellen houdt de tv zich prima staande. De U7NQ scoort eerder gemiddeld, wat gezien zijn scherpe prijs echter een goede prestatie is.
De weergavenauwkeurigheid van kleuren en grijstinten is wat minder indrukwekkend. Op gemiddelde kleurafwijking scoort de U7NQ nog goed, maar de overige afwijkingen zijn slechts redelijk te noemen. Vooral de grijsafwijking van beide toestellen valt op: die is voor een geoefend oog zichtbaar. Verder is de sdr-weergave op deze twee televisies standaard iets aan de rode kant, terwijl met name de U8NQ uit de doos duidelijk wat moeite heeft om donkere grijstinten correct weer te geven.
De Hisense U7NQ en U8NQ slikken met HDR10, HDR10+, HLG en Dolby Vision alle gangbare hdr-indelingen. Beide televisies kunnen behoorlijk indrukwekkende hdr-highlights weergeven, al imponeert de U8NQ hier duidelijk meer dan de U7NQ. Door zijn grovere localdimmingsysteem lukt het die laatste niet om heel kleine highlights echt fel weer te geven. Pas als een witvenster groter is dan 5 procent van het scherm, weet de U7NQ er meer helderheid uit te persen dan bij een volledig wit scherm. De U8NQ behoort juist tot de helderste miniledtelevisies. In onze metingen met een 5%-witvlak scoort Hisenses topmodel vergelijkbaar met de duurdere Samsung QN90D en diens voorganger. Alleen de nog veel duurdere Sony Bravia 9 is echt duidelijk feller.
Ook de nauwkeurigheid van kleuren en grijstinten in hdr is bij de U8NQ zeer vergelijkbaar met die van de Samsung QN90D. De gedetailleerde-kleurweergave van de Samsung is iets preciezer, terwijl de Hisense juist een streepje voor heeft met zijn reproductie van grijstinten. De scores zijn goed, maar niet perfect, al zijn we met deze metingen ook geen perfecte scores gewend van miniledtelevisies. Ook de U7NQ scoort goed met zijn gemiddelde grijsafwijking, maar zijn gedetailleerde-kleurweergave is slechts redelijk.
Max. helderheid hdr full screen
Max. helderheid hdr 5% window
Dekking DCI P3-kleurruimte
Gem. grijsafwijking zonder luminantie
Gem. gedetailleerde-kleurafwijking zonder luminantie
Van dit tweetal is vooral de Hisense 65U8NQ een indrukwekkende televisie. Hisenses topmodel imponeert met zijn hoge piekhelderheden, waarmee hij prachtige hdr-beelden op het scherm tovert. Die indrukwekkende hdr-prestaties leveren ook een meeslepende ervaring op tijdens het gamen. Daarbij is het geluid van de ingebouwde speakers krachtig, vol en overtuigend.
Ook het eigen smartplatform Vidaa werkt snel en soepel, al missen we hier wel een aantal apps van lokale aanbieders. Verder heeft de 65U8NQ met zijn 1600 localdimmingzones een prima contrast met overtuigende zwartwaarden, maar de zwartwaarden van enkele concurrerende modellen, zoals de TCL 65C855, zijn nóg indrukwekkender. Ook had de kalibratie uit de doos iets beter gemogen, zeker voor sdr-content, en zijn de kijkhoeken aan de krappe kant. Om die reden verdient de U8NQ op dit moment nog niet de voorkeur boven eerdergenoemde TCL-tv en de Samsung QN90D, maar als de prijs onder die van de concurrentie duikt, is deze Hisense een interessante tv om te overwegen.
Ook de Hisense 55U7NQ is een verrassend goede tv voor zijn prijs. De televisie heeft voldoende piekhelderheid om hdr-beelden redelijk overtuigend weer te geven en dat is niet slecht voor 649 euro. Jammer is wel dat juist kleinere hdr-highlights wat tegenvallen. De tv-speakers klinken niet zo vol en krachtig als die van de U8NQ, maar alsnog krachtiger en warmer dan we gewend zijn rond dit prijspeil. Bovendien heeft de U7NQ-serie weliswaar wat krappe kijkhoeken, maar is hij binnen zijn klasse ook opvallend helder. Vergelijk je het toestel met een iets duurdere concurrent als de TCL C805, dan is die laatste iets nauwkeuriger met zijn weergave, maar kan de Hisense een stuk feller. Daarmee is de Hisense 55U7NQ vooral interessant voor als je met een beperkt budget op zoek bent naar een tv die hdr-beelden met enige impact kan weergeven. Een Value Award is dan ook zeker op zijn plaats.
Is de great value award van de 65 inch U8N gebaseerd op de prijs bij publicatie? Dat was namelijk een black friday prijs, nu weer 300eu duurder. Met € 1.499,- is de prijs nu on-par met de 65inch QN94D van Samsung.
@Propheticus Ja, tot de dag voor publicatie lag de prijs ruim 300 euro lager dan nu. Dat de tv zó snel zó sterk in prijs zou stijgen, hadden we natuurlijk niet voorzien. We hebben de conclusie dan ook aangepast aan de nieuwe prijs en de value award afgenomen, in elk geval voorlopig. We blijven de prijsontwikkeling echter in de gaten houden.
Beetje cynisch: omdat je dus dit soort dingen krijgt, waarbij iemand overal lovende reviews ziet over de U8N, op rtings, youtube, weet ik het, en hem dus koopt. Maar eigenlijk is het een andere tv waarvoor er gewoon betere alternatieven zijn, maar je daar uberhaupt niet naar kijkt. Het model de U8NQ lijkt gewoonweg hetzelfde als de betere U8N, lijkt me geen toeval.
TCL doet dit soms ook, maar zit al verschil tussen de QM751 of de C765 bijvoorbeeld, is al wat eerlijker.
Bij mijn moeder staat de tv inderdaad zó dat, waar zij normaal zit, ze er recht voor zit. Bezoek zit dan echter tegenover haar, en ziet de tv op een iets grotere hoek dan die in de plaatjes van het artikel.
Volgens mij is het in de meeste huiskamers wel zo dat, zodra er meer dan twee mensen meekijken, iemand dat wel moet doen met een wat hogere kijkhoek.
[Reactie gewijzigd door emphy op 5 december 2024 06:34]
Ik kom dagelijks bij klanten over de vloer en kan je vertellen dat er genoeg huishoudens zijn waarin er altijd onder een hoek wordt gekeken naar de TV. Kijkhoeken zijn dus echt wel iets waar je rekening mee wilt houden.
Pas toen ik een oled tv kocht kwam ik er achter hoe fijn het eigenlijk is om hele goede kijkhoeken te hebben. Ik ervaarde op de vorige lcd tv het ook niet echt als negatief punt dat die relatief minder goed zouden zijn want inderdaad, ik zat er recht voor... Maar als ik nu aan de eettafel zit of ik loop door de kamer dan ziet het beeld er nog steeds geweldig uit. Het zal niet voor iedereen even belangrijk zijn, maar ik merkte het toch echt wel op en het verbetert de ervaring van de tv wel een stuk.
het is een tv, niet een monitor. Er kijken meerdere mensen naar. Er zijn overigens ook genoeg mensen met een bank met een 90 graden hoek. Dan kan je zeker wel schuin op de tv kijken.
zeker en vast, mijn vriendin zit mooi recht in de zetel voor tv. Ik zit wat verder achter de pc, en kijk af en toe mee op het scherm. Als dit niet zou kunnen is dit best vervelend. Dus wel handig dat ik dit hier nu gelezen heb :-)
Het klopt dat je in je eentje vaak recht voor de tv zit, maar zodra je met meer dan 2 mensen in dezelfde ruimte bent voor een movie night etc., wordt het een ander verhaal. Niet iedereen kan dan op de perfecte kijkhoek zitten. In zulke situaties merk je pas echt hoe belangrijk een goede kijkhoek van de tv is.
Ik meen dat dat is zodat webshops allemaal hun eigen model kunnen verkopen en het voor de normale consument onmogelijk is om een 1:1 vergelijking te maken tussen de prijs van dezelfde TV bij verschillende verkopers.
Dit is ook bijvoorbeeld waarom de Mediamarkt, Coolblue, e.d. allemaal eigen configuraties hebben van dezelfde laptop, dan verschillen de specs net een klein beetje en is het ineens vreselijk moeilijk om de prijs te vergelijken.
Niet alleen dat, het is voornamelijk om met de prijs te kunnen 'stunten'. Je ziet het ook veel bij wit- en bruingoed. Nu kan de winkel roepen "Nergens goedkoper, vindt je hem ergens anders wel goedkoper dan betaal je die prijs!" want iedere keten heeft zijn eigen model.
Soms stelt men dat dit komt vanwege land/regio specifieke kabel configuratie. Maar ja, waarom niet gewoon een wizard waar je het juiste land selecteert?
Lijkt ook gewoon een excuus om in verschillende landen -met andere welvaartsniveaus en concurrentie- andere prijzen te kunnen hanteren maar grijze import en 1:1 prijsvergelijk te bemoeilijken.
De 75 inch is nog erger.. uitvoering: Hisense 75U8NQ Zwart 1499 vorige week versus nu 1999... Hoe goede prijs die 1999 voor 75 inch ook is, als je weet dat ie vorige week 500 euro goedkoper was koop je em nu toch niet zo snel..
Ik heb ook een Hisense TV en ik ben er over het algemeen blij mee. Geluid was blikkerig, maar daar heb ik nu een Sennheiser soundbar voor. V.w.b. Vidaa: het werkt fijn en snel en ik kom geen apps tekort. Wel is het irritant dat je alleen maar met apps kan schuiven. De af-fabriek apps zijn niet weg te krijgen. Dat is irritant. Ik heb en wil niets met Rakuten en andere meuk. Wat betreft is het net een telefoon met veel bloatware die je maar niet wegkrijgt.
Mijn punt is, je kan de apps niet verwijderen. Je blijft dus ook dat soort apps in beeld houden. Opp mijn Android TV kan ik zelf kiezen welke apps ik te zien krijg.
Er had toch wel expliciet bij de nadelen vermeld mogen worden dat dit een Chinese fabrikant is. Om nu een Chinese smart TV in je huis te willen halen zou voor mij echt een no go zijn.
100% eens met je. De vermenging tussen staat en bedrijven is groot, privacywetgeving is er niet, spionage is erg geavanceerd, ze bedreigen Taiwan en Japan, en zijn maatjes met Rusland want lak aan sancties. Ik koop zo min mogelijk Chinees spul, hoewel dat moeilijk is omdat ze de fabriek van de wereld zijn geworden. Maar als mensen voor een paar tientjes verschil de principes overboord wil zetten ….
Ik heb de U7KQ van afgelopen jaar en gebruik de smart functionaliteit niet, maar gebruik een Fire TV Stick 4K Max voor de smart functionaliteit. Je moet volgens mij niet de illusie hebben dat je nog veel elektronica kan kopen waar 0% Chinese onderdelen in zitten.