Hisense 65U8NQ Zwart Review

2 juli 2024, laatste update op 2 juli 2024, 1.269 views Rapporteer
Testpanel +3

Het TV paneel en bouwkwaliteit zijn van hoge kwaliteit. Helaas is de software minder en is er veel bloatware die niet te verwijderen is.
Met een chromecast als Smart systeem en als de prijs onder de 1000 euro zakt is dit zeker een TV om op je lijstje te zetten.

Pluspunten

• Hoge helderheid
  • 144HZ
  • Miniled met 1600 zones

Minpunten

• Standaard prijs hoog
  • Niet te verwijderen bloatware
  • Ziggo/Odido app niet beschikbaar
  • Veel reclame en opt-out.

Introductie

Op 5 maart 2024 mocht ik naar de Hisense event in Maarssen om de nieuwe line-up van hisense te bewonderen.

Lopend in de zaal tussen tv’s was de U8 nog niet direct een bijzondere verschijning. Maar eenmaal met wat uitleg werd mij toch 1 en ander duidelijk over deze kwaliteiten van deze tv en was ik ook erg benieuwd hoe deze zou gaan bevallen in mijn 2 weken testperiode.

Uitpakken

Een aantal maanden later kreeg ik eindelijk de tv binnen! Yes, test tijd.
Het eerste wat me opviel hoe groot de doos was, en dus ook veel groter dan mijn 47 inch TV’tje.
Na het uitpakken van de TV hebben we met 2 personen de voet gemonteerd. Je kan de voet op 2 hoogtes plaatsen. Dit kwam voor mij gelijk goed uit want op het hoogste niveau kon precies mijn soundbar eronder.

Wat verder natuurlijk meteen opvalt zijn de aansluitingen die op de tv zitten.
Coax/antenne
4x hdmi (2 met VRR en 1 daar weer van met eArc)
2 usb poorten
optical
3.5mm jack
LAN

Bouwkwaliteit

Hier is erg weinig op aan te merken. De TV is van plastic maar zit stevig in elkaar. Wat me wel opviel was het randje rond het scherm. Hier zit een gleufje. Dit zal vast een design element zijn, maar mij kon dit niet echt bekoren. Gelukkig zie je dit niet op een afstandje.
De TV voelt in het algemeen als een hoge kwaliteit gebouwde TV.

De afstandsbediening is ook een bijzonder verschijnsel. Niet meer in de huidige trend (dat ik weet) want hij is nogal lang met veel knoppen.
Wat gelijk opvalt bij deze afstandsbediening is het zonnepaneeltje en de hoeveelheid streaming knoppen.
Hij kan dus worden opgeladen via het zonnepaneeltje maar gelukkig ook nog via usb-c.

Installatie

Na het bestuderen van het toestel was het tijd voor de installatie. Om maar met de deur in huis te vallen, dit ging niet vlekkeloos.

We beginnen met de taal te installeren. Vervolgens krijg je de vraag, wil je de tv instellen op de tv of via de app. Nu dacht ik, ik zal is meegaan met de suggestie.

Na de app te hebben gedownload werd de tv snel herkend. Helaas kwam er daarna een error en kon ik niet meer verder. Jammer.
Nu dus toch maar verder met de installatie via de tv.
Dit ging verder gelukkig wel verder vlekkeloos.
Wat me wel erg opviel was dat je wel heel veel checkboxjes krijgt om akkoord op te geven. Gelukkig zijn de bovenste 2 voldoende om verder te gaan en de tv te kunnen gebruiken.

Software

Eenmaal door de installatie heen gaan we de menu’s maar is doorspitten.
Ook hier vallen me weer een aantal dingen op:
  • Beeldmodus staat standaard op Energiebesparend. Dit is waarschijnlijk goed voor het labeltje op de doos, maar natuurlijk niet voor het beeld. Deze dus snel aangepast naar Dolby Vision IQ.
  • Helemaal hip en van deze tijd, AI-beeldoptimalisatie.
  • Automatische updates staan standaard uit, deze aangezet zodat altijd de laatste security fixes en feature updates binnen komen.
  • Bij de meldingsinstellingen staan standaard een hoop soorten meldingen aan. o.a. reclame. Deze allemaal natuurlijk uitgezet.
  • Gepersonaliseerde advertenties staan ook standaard aan. Deze ook uitgeschakeld.
  • En als laatste moet je aanvinken als je niet wilt dat je gegevens bijgehouden worden. Ook uitgeschakeld.

Gaan we verder kijken naar het menu en de apps. Ik heb te horen gekregen dat de apps webapps zijn. Qua snelheid merk je dit wel. De apps worden snel opgestart en alles reageert snel. Meerdere apps geprobeerd en dit werkt allemaal prima.
Nu is het niet moeilijk om een aantal apps te proberen want er worden maar liefst 44! apps standaard meegeleverd. Hiervan zijn een stuk of 8 apps van Hisense zelf. De rest is dus allemaal bloatware. Nu ben ik al geen fan van bloatware, maar bloatware die niet te deleten is vind ik niet kunnen, zeker niet op een high-end gepositioneerde TV.
Daarnaast heb je onder en boven de apps nog grote reclameblokken voor de betreffende streamingdiensten.
Je kan nieuwe apps installeren via de app store. Als je echter gebruik maakt van ziggo of odido voor ouderwerts tv kijken kom je helaas bedrogen uit. Hier zijn geen apps voor beschikbaar.
Al met al moet ik zeggen dat ik gecharmeerd ben van de snelheid van de software + de instelmogelijkheden, maar verontwaardigd over de hoeveel niet te verwijderen bloatware en aantal instellingen die aangepast moeten worden.

Beeldkwaliteit.

Gelukkig kopen de meeste mensen een TV voor het beeld en niet voor de software (hint, koop een chromecast o.i.d.). En dat zit gelukkig wel goed bij deze Hisense.
Een van de eerste dingen die ik ga kijken als ik wil zien of het beeld mij bevalt is een natuurfilm zoals “our planet”.
Hier werd ik figuurlijk wel even van mijn stoel geblazen. Wat een mooi beeld. Mooi contrast, goede zwartwaarden en mooi helder beeld.
Nu kom ik zelf van een 47 inch full hd LCD af dus mogelijk dat dit van invloed is. Echter heb ik ook ervaring met een LG Oled C2 55 inch bij familie van me en toch was dit dus nog een bijzondere ervaring. Mijn vermoeden is de combinatie van 65 inch met goed beeld dit effect op mij heeft gehad.
Mijn gedachten dat ik perse een OLED moest hebben als mijn LG TV vervangen diende te worden vervloog in deze 2 weken testperiode.
Door de goede helderheid en ondertussen gewoon goede zwartwaardes en kleuren (in mijn optiek zonder meetresultaten) zie ik niet langer een groot voordeel voor oled.
Het miniled scherm met 1600 zones doet dus goed zijn werk.

Gaming

De U8 ondersteund zo goed als alle denkbare features om voor gaming geschikt te zijn, 144hz, VRR, ALLM, AMD Freesync Premium Pro.
Mijn ervaring met mijn ps5 is ook goed te noemen. De verversingssnelheid is te merken en de games lopen soepel. Daarnaast komen de HDR beelden mooit tot zijn recht met de 3000+ nits max helderheid.

Geluidskwaliteit

In eerste instantie heb ik de TV gebruikt zonder mijn soundbar. Het geluid was oke. Echter blijven het TV speakers. Ik ben mijn jbl 9.1 soundbar gewend en hier komt toch een stuk beter geluid uit. Voor normaal tv kijken met niet te hoge eisen voldoen de ingebouwde speakers.

Persoonlijk was het voor mij dus vooral fijn dat de TV dolby atmos ondersteund.

Prijs

Toen ik de adviesprijs hoorde van 1899 stond ik wel even te kijken. Dit is wel duurdere tv, zeker voor een niet oled. Nu is de TV ondertussen al 1599 en krijg je ook nog is 200 euro cashback waardoor hij op 1399 uitkomt.

In eerste instantie dacht ik voor 1899 Hisense zichzelf uit de markt prijsden. Echter voor 1399 is het een televisie om zeker te overwegen.
Ter vergelijk:
uitvoering: TCL 65C81B Zwart
Deze TLC TV is standaard 1199 euro.
Qua secs komt deze behoorlijk overheen
1344 Zones ipv 1600 (dus iets minder goed)
Android TV vs VidaaOS (Android TV lijkt me betere keus)

Mijn voorkeur zou dan uitgaan naar de TLC op papier qua prijs/kwaliteit.

uitvoering: LG G2 OLED evo Gallery Edition 65" Zilver
1333 euro op dit moment voor het vorige G model van LG.
OLED vs Miniled
webOS vs VidaaOS
1000nits vs 3000 nits

Ook in dit geval zou ik zelf net voor de G2 gaan ipv de Hisense.

Als we dan ook nog kijken naar het model van vorig jaar van Hisense:
uitvoering: Hisense 65U8KQ Zwart
Deze is al onder de 900 euro voorbij gekomen. Terwijl deze in de markt is gezet voor 1799.
Als dit ook voor de U8 van 2024 geldt dan zou ik nog even wachten tot hij onder de 1000 euro is.

Ben je op zoek naar een heldere televisie die kan concurreren qua beeldkwaliteit met de TVś in de hogere klasses dan is deze Hisense zeker het overwegen waard. Persoonlijk zou ik wachten tot hij onder de 1000 euro zakt en er gelijk een chromecast in stoppen om de smartfunctionaliteit te vervangen. Dan heb je een goed gebouwde TV met mooi beeld voor een mooie prijs.

Heb jij ook een Hisense 65U8NQ Zwart?