De Hisense 75A79KQ is op het moment van schrijven voor minimaal 777 euro te vinden in de Pricewatch, terwijl de duurste aanbieder alsnog onder de 800 euro blijft. De tv is ook in vier kleinere formaten verkrijgbaar, te beginnen bij 43”, met een vanafprijs van 339 euro. Die kleinere modellen hebben nog de kenmerkende Hisense-voet, met twee pootjes die aan de voorkant van de tv met een soort halve ovaalvorm met elkaar zijn verbonden. De 75”-uitvoering die wij hebben getest, heeft echter ‘gewoon’ twee losse, platte voetjes die recht naar voren en achteren uitsteken. Ze tillen de tv zo’n 8cm boven de ondergrond.
Ondanks de lage prijs is de tv niet afgewerkt met goedkoop plastic. De pootjes, schermrand en achterzijde bestaan grotendeels uit metaal. Alleen de uitstekende behuizing aan de achterkant, waarin de elektronica is verwerkt, is van plastic. Dat plastic gedeelte is verfraaid met een ruitjespatroon, maar verder ziet de achterzijde er spartaans uit. Opvallend zijn de uitstulpende, smalle balken aan de achterkant, die bedoeld zijn om de constructie te verstevigen. Dit levert niet de stijlvolste achterkant op, maar gelukkig zul je de tv voornamelijk van voren bekijken.
:strip_exif()/i/2006794344.jpeg?f=imagearticlefull)
Het ontwerp van die voorzijde is niet spectaculair, maar ziet er toch chic uit. Het metalen frame rond het scherm is dun; aan de bovenkant en zijkant meten we 3mm. Alleen de onderzijde van de schermlijst, waarop ook het Hisense-logo prijkt, is met 15mm wat dikker. Het scherm binnen dat bescheiden frame bevat nog een kleine beeldloze buitenrand van 2mm (onder) en 6mm (boven- en zijkanten). Verder is de tv ondanks het flinke formaat best dun; op het dikste punt maten we 75mm en op het dunste punt 11mm. In het midden onderaan zit nog een IR-ontvanger zonder statusled.
Aansluitingen
De duurdere tv’s die we veelal testen, beschikken doorgaans over vier HDMI-poorten, waarvan twee of meer HDMI 2.1-exemplaren. De tv’s in deze round-up zijn allemaal beperkt tot drie HDMI-poorten. In het geval van deze Hisense gaat het om drie poorten met de HDMI 2.0-spec. 4k en hdr zijn geen probleem, maar gamesnufjes zoals 120Hz-ondersteuning en een gamebar ontbreken.
De HDMI-aansluitingen vind je links achterop en wijzen opzij, net als twee USB-poorten, een koptelefoonuitgang, aansluitingen voor de ingebouwde DVB-T-, DVB-C- en DVB-S-tuners, een mini-jack-AV-ingang en een CI+-sleuf. Daarnaast zijn er nog een lan-aansluiting en een digitale, optische audio-uitgang, die beide naar achteren wijzen. Rechts achterop zit een opzij wijzende stroomaansluiting voor het verwijderbare voedingssnoer met standaard 'achtje'-aansluiting.
Smart-tv: Vidaa U
Op deze tv treffen we Hisenses eigen, relatief onbekende Vidaa U-smart-tv-platform aan. We schreven anderhalf jaar geleden al iets over versie 5 van dit platform in onze review van de Hisense U7HQ. Op de 75A79KQ draait Vidaa U6. Ook ditmaal maakt het platform een vlotte indruk. Hisense heeft Vidaa U zelf ontwikkeld, maar in grote lijnen lijkt de indeling sterk op die van bekendere platforms, zoals Google TV. Boven in beeld prijkt een grote bannercarrousel met, in ons geval, zes roulerende advertenties. Die advertenties variëren van reclame voor de eigen Vidaa-smartphoneapp en de tv-app Vidaa Art, waarmee je kunstwerken van Deviant Art kunt bekijken en als screensaver kunt instellen, tot aanbevolen streams.
Onder de bannercarrousel zien we verschillende horizontale rijen met iconen en screenshots. De eerste rij bevat de apps die op de tv geïnstalleerd zijn, met daaronder aanbevelingen voor streams van diverse aanbieders. Je kunt deze aanbevelingen niet uitzetten, maar wel is het mogelijk om je af te melden voor gepersonaliseerde aanbevelingen. In dat geval zie je aanbevelingen voor diensten als Rakuten, Disney+, NBA TV, Viaplay en zelfs UEFA.tv. In vergelijking met Google TV en Samsungs Tizen is de lijst met aanbevelingen aan de lange kant, terwijl lang niet elke streamingaanbieder even interessant is.
Voor een relatief onbekend platform valt het appaanbod erg mee, maar echt compleet kun je het niet noemen. Van een aantal nationale en internationale streamingdiensten - Netflix, Prime Video, Disney+, Viaplay, Videoland - zijn er apps te vinden voor deze tv, maar niet van alle. Zo konden we geen apps vinden van Nederlandse partijen als Pathé Thuis, KPN, Tele2, Odido en Ziggo. Ook van enkele grote internationale aanbieders, zoals SkyShowtime, Discovery+, Spotify en HBO Max, zijn geen apps beschikbaar.
:strip_exif()/i/2006794358.jpeg?f=imagearticlefull)
Interface
De interface van de 75A79KQ is overzichtelijk en over het algemeen logisch ingedeeld. En dat terwijl de tv best veel instelmogelijkheden biedt, voor zowel beeld als geluid. De bediening werkt vlot en de Nederlandstalige menuopties vertonen geen rare vertaalmissers. Het enige wat me stoorde, is de waarschuwing voor een hoger energiegebruik, telkens als ik de beeldinstellingen opende. Deze waarschuwingen zijn niet uit te schakelen.
Afstandsbediening
De afstandsbediening die Hisense bij zijn tv levert, is nipt de grootste in deze round-up. Pluspunt is dat er alle gebruikelijke knoppen op passen, inclusief individuele nummertoetsen en kleurcodeknoppen. Die knoppen zijn bovendien logisch ingedeeld en dat maakt de afstandsbediening fijn om mee te werken. Maar er is ook het een en ander aan te merken. Met twaalf reclameknoppen – of, zo je wilt, sneltoetsen naar streamingdiensten – spant Hisense echt de kroon. Bovendien vallen deze knoppen met hun witte kleur extra op én zitten ze vrijwel bovenaan, terwijl de meeste tv-fabrikanten hun kleinere aantal reclameknoppen doorgaans onder alle andere toetsen op de afstandsbediening plaatsen.