Door Sjef Weller

Reviewredacteur audio en tv

Aantrekkelijke middenklasser

Philips OLED809-oled-tv Review

23-08-2024 • 06:00

103

Multipage-opmaak

Inleiding

Samenvatting

De Philips OLED809 is een midrange oledtelevisie die een prima beeldkwaliteit biedt in zowel sdr als hdr, al moet je voor de beste sdr-prestaties wat beeldinstellingen aanpassen. Als middenklasser behaalt de tv niet de allerhoogste helderheidsscores, maar de piekhelderheden zijn wel weer wat hoger dan bij het OLED808-model van vorig jaar. Daarmee is de hdr-weergave zeker indrukwekkend te noemen. Bovendien is de tv in andere opzichten verbeterd ten opzichte van de 808, met onder meer een 144Hz-modus voor pc-gamers, een mooier en completer gamebarmenu, betere hdr-tonemapping en een luxere afstandsbediening.

Getest

Philips 65OLED809 Zwart

Prijs bij publicatie: € 2.098,-

Vanaf € 1.797,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (5)

TP Vision brengt dit jaar vier oledtelevisies uit onder de Philips-merknaam. Van die vier zijn de Philips OLED759, het instapmodel met Titan OS in plaats van Google TV, en de midrange Philips OLED809 alvast uitgebracht. De high-end OLED+909 en OLED+959 worden pas na de zomer verwacht. De Philips 809 hebben we inmiddels uitgebreid kunnen testen voor deze review.

Deze oled-tv is de opvolger van de Philips OLED808 van vorig jaar en is voorzien van een nieuw OLED EX-paneel van LG. De tv moet het zonder LG’s extra heldere microlenstechniek 'mla' stellen, want die reserveert TP Vision voor de 9xx-modellen die later dit jaar verschijnen. Wel zou het nieuwe woledpaneel hogere (piek)helderheden leveren dan zijn voorganger. Evenals die voorganger heeft de 809 wel ‘gewoon’ Google TV als smartplatform.

introfoto oled809

Net als onder meer Samsung en LG heeft TP Vision zijn duurdere Ambilight-tv’s dit jaar uitgebreid met een 144Hz-modus voor pc-gamers. Verder beschikt het nieuwe model over dezelfde Pentonic 1000-processor als zijn voorganger. Uiteraard beschikt de tv ook over Ambilight, de sfeervolle verlichting aan de achterzijde die meekleurt met wat je op het scherm ziet.

De 809 is verkrijgbaar met schermdiagonalen van 42”, 48”, 55”, 65” en 77”. De vanafprijzen variëren van 1287 euro voor het kleinste model tot 3999 euro voor de grootste uitvoering. De door ons geteste 65"-variant, de Philips 65OLED809, kost op het moment van schrijven minimaal 2098 euro.

Op basis van de specificaties verwachten we dat de 809 vooral de concurrentiestrijd aan zal binden met de LG C4. De Philips is de duurste van dit duo. De 55”-versie van de C4 kost minimaal 1338 euro, terwijl de Philips 55OLED809 vooralsnog niet voor minder dan 1748 euro te koop is. Die prijs zal in de komende maanden nog wel zakken, maar bij de huidige prijsverhoudingen moet TP Visions nieuwste oledmodel van goeden huize komen om de C4 te verslaan. Op de komende pagina's kun je lezen of dat gelukt is.

Uiterlijk en aansluitingen

(In) de doos

De Philips 809 wordt geleverd in een doos van ongebleekt karton. De tv is verpakt in een kunststof zak met daaromheen piepschuim (polystyreen) dat niet biologisch afbreekbaar is. De verpakking bevat naast het scherm en de voet van de tv een afstandsbediening, een netsnoer en een poster met installatie-instructies. De handleiding is online beschikbaar.

De Philips 809 is stijlvol maar ingetogen vormgegeven. De metalen lijst rond het scherm is nergens dikker dan 3mm, ook niet aan de onderzijde waar we bij veel fabrikanten juist een dikker frame zien met ruimte voor het logo. Het Philips-logo prijkt enkel op de bovenkant van de trapezevormige draaivoet. Het frame en de voet zijn beide gemaakt van metaal, waarmee de tv ondanks zijn middenklasselabel toch een luxe uitstraling heeft.

Binnen die smalle lijst is nog wel een beeldloze rand te zien in het paneel. Die meet onderop 14mm, maar is bovenaan en aan de zijkanten slechts 4mm dik. Rechts onder het paneel zit een druppel met elektronica voor de statusled en IR-ontvanger. De metalen sokkel tussen scherm en voet tilt het paneel zo’n 70mm van de ondergrond, zodat er voldoende ruimte overblijft voor een slanke soundbar. In tegenstelling tot de luxemodellen uit de OLED+9xx-reeksen beschikt de 809 niet over een geïntegreerde soundbar onder het scherm.

Zoals we van oled-tv’s gewend zijn, is het toestel erg slank. Op zijn dunste punt maten we slechts 5mm, maar meer naar onderen, waar de elektronica is ondergebracht, zagen we de schermdikte oplopen tot 69mm. Alle elektronica is aan de achterzijde afgedekt met een plastic kap, waarin ook de kleurenleds van het driezijdige Ambilight-systeem zijn ondergebracht.

Ambilight

Dit Ambilight-systeem is voor zover we kunnen nagaan gelijk aan dat van de Philips OLED+908, het topmodel van vorig jaar. De kleurenleds laten de muur achter de tv oplichten in de tinten die je ook op het scherm terugziet. Dat verhoogt de sfeer tijdens het kijken en zeker bij het gamen vinden we dat kleurrijke licht op de muur echt een aanwinst. Wel raden we af om de lichten erg fel af te stellen. Je ogen wennen immers aan dat licht, waardoor het beeld uit de tv zelf donkerder kan lijken.

Er zijn zat opties om de Ambilight-functie naar smaak in te stellen. Zo kun je zelf bepalen welke kleuren je wilt zien, hoe snel de leds van kleur veranderen en waar het licht op moet reageren: dit kan op het beeld zijn, maar ook op het geluid. Verder kun je diverse scènes afspelen, waarbij Ambilight in een bepaalde kleur oplicht terwijl er geluid wordt afgespeeld, zoals dat van een haardvuur of bosgeluiden. Mocht je even helemaal geen zin hebben in een kleurrijke omlijsting van je kijkervaring, dan zet je de Ambilight-functie gewoon uit.

philips 908 ambilight

Aansluitingen

De aansluitingen gaan schuil achter een plastic afdekplaat, die je overigens ook kunt weglaten. De aansluitingen wijzen allemaal opzij of omlaag en in de sokkel is een wigvormige houder verwerkt voor het geleiden van de aansluitkabels. De stroomaansluiting rechts achterop wijst wel naar achteren, maar de meegeleverde ‘achtje’-kabel heeft een knik bij de connector en steekt daardoor niet verder uit dan de behuizing van de elektronica zelf. Je hangt de 809 dan ook eenvoudig strak aan de muur.

Naast de gangbare aansluitingen voor tv-signalen en een CI-sleuf beschikt de 809 over twee USB-poorten, een 3,5mm-hoofdtelefoonuitgang, een lanaansluiting en vier HDMI-poorten. Alle vier zijn HDMI 2.1, maar slechts twee ervan ondersteunen de volledige bandbreedte van 48Gbps, compleet met ondersteuning voor automatic low latency mode en variabele refreshrates (vrr) tot 120Hz voor consoles of 144Hz voor pc-gaming. Een van deze twee ‘echte’ 2.1-poorten is helaas ook aangewezen als (e-)arc-verbinding; mocht je via deze poort een soundbar aansluiten, dan houd je dus nog maar één 120Hz-poort over. De overige twee HDMI-poorten zijn beperkt tot 60Hz-signalen.

De televisie ondersteunt Wi-Fi 6 en Bluetooth 5.2. Ook kun je muziek en video streamen via Google Cast en Apple AirPlay 2, dat dit jaar zijn debuut maakt op Philips-tv's.

Philips OLED809 aansluitingenPhilips OLED809 aansluitingenPhilips OLED809 aansluitingen

Smart-tv en gamefuncties

Hoewel TP Vision veel van zijn goedkopere Philips-tv’s dit jaar uitrust met het nieuwe Titan OS, maakt de 809 gebruik van de recentste editie van Google TV, versie 12. Voor dit smart-tv-platform zijn vrijwel alle apps te vinden die je je maar kunt wensen. Ze variëren van regionale tv-bedrijven en streamingdiensten, zoals Videoland, Ziggo en KPN, tot wereldwijde streamingplatforms als Netflix, HBO Max en Spotify.

Met dat grote appaanbod in het achterhoofd vinden we het jammer dat de tv slechts voorziet in een kleine 4GB aan beschikbare opslagruimte. Bij veel fabrikanten is rond de 16GB inmiddels standaard en bij de TCL 65C855 noteerden we onlangs zelfs ruim 50GB aan flashopslag. Gelukkig kun je die opslagruimte op Google TV-modellen wel eenvoudig uitbreiden via een van de USB-poorten.

De Philips 809 beschikt over dezelfde soc als zijn voorganger. Deze Pentonic 1000 van MediaTek zijn we al in aardig wat televisies tegengekomen en steevast merkten we dat Google TV daarop erg vlotjes draait. Dat is bij de 809 niet anders: in minder dan vijf seconden openen we vanuit het homemenu de Netflix-app en starten een Dolby Vision-stream. Ook reageert de tv rap zat op commando’s met de afstandsbediening. Je kunt deze televisie overigens ook gebruiken zonder netwerkverbinding of Google TV in te stellen.

Afstandsbediening

In onze review van de Philips OLED+908 waren we enthousiast over de nieuwe afstandsbediening die TP Vision bij het topmodel van eind vorig jaar leverde. Diezelfde bediening heeft nu ook zijn weg gevonden naar de 809, waar zijn voorganger het nog met een minder luxe versie moest stellen. Net als bij onder meer Sony en Samsung zijn de fysieke nummerknoppen, handig voor bij het zappen, wegbezuinigd. Waar je bij die andere bedrijven de gewenste nummers met een cursor op het scherm mag selecteren, zijn de nummerknoppen door TP Vision ondergebracht onder het richtingsknoppeneiland; je moet ze alleen even activeren via een druk op de 123-knop. Bovendien zijn de kleurcodeknoppen nog gewoon op de Philips-bediening te vinden. Druk je op de 123-knop, dan veranderen die knoppen in mediabedieningsknoppen: play/pause, stop, vooruitspoelen en achteruitspoelen.

Dankzij de ingebouwde bewegingssensor lichten de andere knoppen automatisch op zodra je de afstandsbediening oppakt. Die knoppen zijn stuk voor stuk erg compact, maar laten zich prima bedienen. Opvallend zijn de kanaal- en volumeknoppen: die zijn niet langwerpig, maar dun. Wel steken ze wat uit, zodat je ze omhoog kunt duwen om het volume te verhogen of naar het volgende kanaal te zappen, en omlaag om het volume te verlagen of naar het vorige kanaal te gaan. Druk je de volumeknop in, dan zet je het geluid op mute. Verder is er een ingebouwde microfoon, zodat je de tv met stemcommando’s kunt bedienen. Deze microfoon staat niet constant aan en activeer je met een druk op de knop. Zoals gebruikelijk bij Philips-tv’s is er ook een Ambilight-knop om direct de instellingen van de ledstrips achter op de tv te wijzigen.

De afstandsbediening ligt prima in de hand. Het apparaatje is aan de zware kant, maar voelt daardoor ook oerdegelijk aan. Bovendien beschikt de bediening over een ingebouwde accu die je via USB-C kunt opladen. Hoewel het apparaatje voor stemcommando’s via bluetooth met de tv communiceert, stuurt het je toetscommando’s gewoon via infrarood naar de televisie. Een klein minpuntje zijn de onvermijdelijke reclameknoppen onderaan, al blijft het aantal met vier stuks binnen de perken. Bovendien is een van die vier knoppen eigenlijk geen reclameknop meer te noemen: die brengt je simpelweg naar een pagina waar je al je geïnstalleerde smartapps vindt.

Philips 908 - productfoto's afstandsbedieningPhilips 908 - productfoto's afstandsbedieningPhilips 908 - productfoto's afstandsbediening

Gamefuncties

We schreven al dat de 809 slechts twee full-bandwidth HDMI 2.1-poorten aan boord heeft, waarvan er nog maar eentje overblijft als je een soundbar aansluit via (e)ARC. Verder valt er echter weinig te klagen over de gamefuncties. Gamebeelden van spelcomputers worden in 4k en maximaal 120fps ontvangen, terwijl de tv het beeld van game-pc’s met maximaal 144fps kan weergeven. Daarbij is er uiteraard ondersteuning voor vrr.

Ook het Dolby Vision Game-hdr-formaat wordt ondersteund, met als pluspunt dat ondersteunde games dan in maximaal 68 miljard kleurcombinaties kunnen worden getoond. In tegenstelling tot de maximale 10 bit per kleur die andere hdr-formaten ondersteunen, kan Dolby Vision Game namelijk 12 bit per kleur weergeven. Dit geldt wel alleen voor games die dit hdr-formaat zelf ook ondersteunen en die titels vind je alleen op Xbox en pc. De PlayStation 5 ondersteunt helemaal geen Dolby Vision.

Verder heeft TP Vision zijn gamebarmenu een upgrade gegeven voor 2024. Je haalt dit menu tevoorschijn door op de afstandsbediening op de OK-knop te drukken wanneer de gamemodus actief is. Het nieuwe gamebarmenu ziet er een stuk compacter uit en geeft onder meer informatie over de resolutie en het actieve hdr-formaat. Nieuw is de mogelijkheid om een frameratecounter boven in beeld te tonen. Ook kun je een crosshair op het scherm toveren, schaduwen lichter weergeven, een specifieke kleur wegfilteren en meer. Specifieke settings, zoals de motioninstellingen en de mate van schaduwverlichting, zijn eenvoudig onder te brengen in profielen. Daarvan kun je er maximaal tien aanmaken. Zo zijn deze settings snel weer op te roepen als je een bepaalde game opstart.

philips oled809 game bar

Inputlag

Voor snelle games is het belangrijk dat er zo min mogelijk vertraging zit tussen het uitvoeren van een actie en het moment dat je die op het scherm ziet. Een lage 'inputlag', het tijdsverschil tussen het moment dat een signaal via HDMI de tv binnenkomt en het moment waarop het daadwerkelijk wordt getoond, is dus belangrijk bij gaming.

Wij meten de inputlag met een Leo Bodnar-inputlagtester die closed loop de vertraging meet waarmee televisies HDMI-signalen weergeven. We doen dat in 1080p60-, 1080p120- en 4k60-beeldmodi. Onderstaande grafiek toont de Philips 809 in rood. De inputlag is indrukwekkend laag. Bij 120Hz-signalen wordt een supersnelle 4,3ms behaald. Op 60Hz zijn er weliswaar snellere tv's, maar de inputlag van 12,4ms is alsnog prima voor ongestoord gameplezier.

  • Inputlag 1080p - Gamemodus 120p
  • Inputlag 1080p - Gamemodus 60p
  • Inputlag 2160p - Gamemodus 60p
Inputlag 1080p - Gamemodus 120Hz
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Philips 809 65" OLED
4,3
Sony Bravia 8 65" OLED
4,3
Philips 808 55" OLED
4,5
Philips 908 65" OLED
4,6
LG C3 55" OLED
4,6
Samsung S90C 55" QD-OLED
4,6
Samsung S95D 55" QD-OLED
4,7
LG C4 65" OLED
4,8
LG G4 65" OLED
4,8
LG G3 65" OLED
4,9
Samsung QN90C 55" LCD
5,0
Samsung S95C 55" QD-OLED
5,0
TCL C85 65" LCD
5,1
TCL C83 55" LCD
5,1
TCL C80 50" LCD
5,4
Panasonic LZW2004 55" OLED
5,7
Panasonic MZW2004 65" OLED
5,8
Sony X85L 55" LCD
6,0
TCL C84 65" LCD
6,3
TCL C74 55" LCD
6,5
Philips 807 55" OLED
6,5
Sony A95L 65" QD-OLED
8,2
Sony A80L 55" OLED
8,2
Sony A80K 55" OLED
8,3
Sony A90K 42" OLED
8,4
Sony Bravia 7 65" LCD
8,5
Sony Bravia 9 75" LCD
8,6
Sony X95L 65" LCD
9,7
Inputlag 1080p - Gamemodus
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Samsung QN90C 55" LCD
9,0
LG C3 55" OLED
9,0
Samsung S95C 55" QD-OLED
9,0
LG G3 65" OLED
9,0
Panasonic MZW2004 65" OLED
9,2
Samsung S95D 55" QD-OLED
9,3
Samsung S90C 55" QD-OLED
9,3
Panasonic LZW2004 55" OLED
9,4
Samsung CU7100 75" LCD
9,6
TCL 75P635 75" LCD
12,1
TCL C84 65" LCD
12,1
Philips 809 65" OLED
12,4
Sony Bravia 8 65" OLED
12,5
Philips 808 55" OLED
12,6
Philips 908 65" OLED
12,6
LG C4 65" OLED
13,0
LG G4 65" OLED
13,0
TCL C80 50" LCD
13,1
TCL C74 55" LCD
13,1
TCL C83 55" LCD
13,3
Sony X85L 55" LCD
14,4
TCL C85 65" LCD
14,6
Hisense 75A79KQ 75" LCD
15,2
Philips 807 55" OLED
15,2
Sony A95L 65" QD-OLED
16,3
Sony A90K 42" OLED
16,7
Sony A80K 55" OLED
16,7
Sony A80L 55" OLED
16,7
Sony Bravia 9 75" LCD
16,9
Sony Bravia 7 65" LCD
17,0
Sony X95L 65" LCD
17,5
Inputlag 2160p - Gamemodus
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Panasonic LZW2004 55" OLED
8,6
Samsung QN90C 55" LCD
9,0
LG C3 55" OLED
9,0
Samsung S95C 55" QD-OLED
9,0
LG G3 65" OLED
9,1
Samsung S95D 55" QD-OLED
9,2
Panasonic MZW2004 65" OLED
9,2
Samsung S90C 55" QD-OLED
9,3
Samsung CU7100 75" LCD
9,9
TCL 75P635 75" LCD
12,1
TCL C84 65" LCD
12,1
Philips 809 65" OLED
12,4
Sony Bravia 8 65" OLED
12,4
Philips 808 55" OLED
12,6
Philips 908 65" OLED
12,6
LG C4 65" OLED
13,0
LG G4 65" OLED
13,0
TCL C74 55" LCD
13,0
TCL C83 55" LCD
13,1
TCL C80 50" LCD
13,2
TCL C85 65" LCD
14,7
Hisense 75A79KQ 75" LCD
15,0
Sony X85L 55" LCD
15,0
Philips 807 55" OLED
15,2
Sony A80K 55" OLED
16,1
Sony A90K 42" OLED
16,3
Sony A95L 65" QD-OLED
16,3
Sony A80L 55" OLED
16,3
Sony X95L 65" LCD
17,1
Sony Bravia 9 75" LCD
18,6
Sony Bravia 7 65" LCD
18,6

Energiegebruik en geluid

We maten het energiegebruik van televisies jarenlang in de standaardmodus, bij weergave van een schaakbordpatroon met een helderheid van 120 en 250cd/m², om zo het tv-gebruik in de avond en overdag na te bootsen. Tegenwoordig voeren we deze test uit in een modus met een nauwkeurigere kleurbalans. Daarnaast hebben we een nieuwe dynamische test toegevoegd, waarbij we het gemiddelde gebruik meten tijdens het afspelen van een tien minuten durende referentievideo.

Het energiegebruik van de Philips 809 hebben we doorgemeten in de Filmmaker-modus en met Ambilight uitgeschakeld. In de tests met het schaakbordpatroon lijkt de tv relatief hongerig naar energie. Daar is hij, op de Sony A95L na, de meest verbruikende oledtelevisie die we ooit hebben getest en een stuk minder zuinig dan de even grote Philips 908. De dynamische 10-minutentests vertellen een iets ander verhaal. In de overdagsimulatie is de 809 nog steeds de op een na meest verbruikende oled-tv, maar in de avondsimulatie scoort de tv gemiddeld. Bij deze tests is de tv in beide simulaties duidelijk zuiniger dan de 908. In alle gevallen gebruikt het toestel echter een stuk meer energie dan zijn grote concurrent, de LG C4.

  • Checkerboard 120cd/m²-filmmodus
  • Checkerboard 250cd/m²-filmmodus
  • 10-minutentest 120cd/m²-filmmodus
  • 10-minutentest 250cd/m²-filmmodus
Filmmodus Checkerboard 120cd/m²
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
Sony X85L 55" LCD
49,3
TCL C74 55" LCD
52,1
Samsung QN90C 55" LCD
54,0
TCL C84 65" LCD
57,3
TCL C80 50" LCD
62,7
Philips 908 65" OLED
64,2
Sony A80L 55" OLED
66,1
TCL C85 65" LCD
70,9
Panasonic MZW2004 65" OLED
71,4
Samsung CU7100 75" LCD
74,5
Sony Bravia 7 65" LCD
76,5
Hisense 75A79KQ 75" LCD
77,7
TCL 75P635 75" LCD
79,6
Sony Bravia 9 75" LCD
81,0
LG G4 65" OLED
82,8
LG C4 65" OLED
84,8
Philips 808 55" OLED
88,3
Sony Bravia 8 65" OLED
93,6
Samsung S95D 55" QD-OLED
97,5
Philips 809 65" OLED
100,4
Sony X95L 65" LCD
113,4
Sony A95L 65" QD-OLED
115,1
Filmmodus Checkerboard 250cd/m²
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
TCL C74 55" LCD
67,0
Sony X85L 55" LCD
69,2
Samsung QN90C 55" LCD
71,6
TCL C84 65" LCD
81,5
Philips 908 65" OLED
86,8
Sony A80L 55" OLED
87,5
TCL C85 65" LCD
92,8
Panasonic MZW2004 65" OLED
94,8
TCL C80 50" LCD
96,3
Sony Bravia 7 65" LCD
97,7
Sony Bravia 9 75" LCD
113,7
LG G4 65" OLED
123,2
LG C4 65" OLED
144,1
Sony Bravia 8 65" OLED
144,8
Hisense 75A79KQ 75" LCD
145,7
Samsung CU7100 75" LCD
146,0
Philips 808 55" OLED
148,7
Samsung S95D 55" QD-OLED
150,0
Philips 809 65" OLED
167,4
Sony X95L 65" LCD
175,5
TCL 75P635 75" LCD
179,7
Sony A95L 65" QD-OLED
195,3
Filmmodus 120cd/m² 10-minutentest
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
Sony X85L 55" LCD
50,2
Samsung QN90C 55" LCD
52,9
TCL C74 55" LCD
54,4
LG C3 55" OLED
55,2
LG G4 65" OLED
58,4
TCL C84 65" LCD
58,4
Philips 808 55" OLED
58,7
LG G3 65" OLED
59,2
LG C4 65" OLED
61,2
Panasonic MZW2004 65" OLED
61,2
Samsung S95D 55" QD-OLED
63,1
Samsung S90C 55" QD-OLED
63,2
TCL C80 50" LCD
64,1
Philips 809 65" OLED
66,5
Samsung S95C 55" QD-OLED
66,8
Sony Bravia 8 65" OLED
67,7
Sony A80L 55" OLED
68,0
Sony Bravia 7 65" LCD
71,3
Sony A95L 65" QD-OLED
71,5
Sony Bravia 9 75" LCD
73,1
Samsung CU7100 75" LCD
75,9
TCL C85 65" LCD
76,7
Hisense 75A79KQ 75" LCD
78,2
Philips 908 65" OLED
87,0
TCL 75P635 75" LCD
88,2
Sony X95L 65" LCD
115,8
Filmmodus 250cd/m² 10-minutentest
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
Samsung QN90C 55" LCD
66,4
TCL C74 55" LCD
68,4
Sony X85L 55" LCD
71,1
LG G4 65" OLED
75,6
LG C3 55" OLED
75,6
Samsung S95D 55" QD-OLED
78,2
LG C4 65" OLED
79,6
LG G3 65" OLED
80,4
TCL C84 65" LCD
82,5
Samsung S90C 55" QD-OLED
83,1
Panasonic MZW2004 65" OLED
83,4
Samsung S95C 55" QD-OLED
84,6
Philips 808 55" OLED
84,7
Sony Bravia 8 65" OLED
85,9
TCL C85 65" LCD
86,3
Sony A80L 55" OLED
89,7
Sony A95L 65" QD-OLED
90,8
Sony Bravia 7 65" LCD
94,1
TCL C80 50" LCD
97,9
Sony Bravia 9 75" LCD
98,5
Philips 809 65" OLED
121,8
Philips 908 65" OLED
141,1
Hisense 75A79KQ 75" LCD
145,5
Samsung CU7100 75" LCD
146,3
Sony X95L 65" LCD
178,1
TCL 75P635 75" LCD
179,7

Geluid

De 809 beschikt over een 2.1-luidsprekersysteem met downfiring speakers in de onderste rand en een woofer centraal achterin. Het toestel mist de Atmos-speakers die je tegenwoordig in veel high-end televisies terugziet. Het geluid klinkt daardoor minder ruimtelijk dan bij de Bravia 9, om maar eens wat te noemen, maar die laatste is dan ook een flinke smak duurder. Vergelijken we het geluid met dat van de LG C4, dan heeft de 809 duidelijk een streepje voor dankzij de krachtigere woofer die een behoorlijk overtuigende laagweergave levert.

Bij de Sony Bravia-tv's die we in de afgelopen maand hebben getest, viel op dat de krachtige sound wat aan balans inboette als je het volume te veel opvoerde. Dit kwam doordat de bassen niet zo veel werden versterkt als de midden- en hoge tonen, vermoedelijk om te voorkomen dat de woofer overstuurd zou raken. Deze Philips pakt dit anders aan: verhoog je het volume, dan worden alle tonen ongeveer evenveel versterkt, waardoor je geen of nauwelijks onbalans hoort wanneer het volume meer dan 50 procent is. Wel hoorden we dat de woofer bij content met veel bas op hogere volumes overstuurd kan raken. Dit is enigszins op te lossen met de de EQ-schuiven in het menu of natuurlijk door gewoon een losse speakerset of soundbar aan te sluiten.

Paneel en beeldverwerking

We schreven in de inleiding al dat de Philips 809 beschikt over een nieuw OLED EX-paneel uit de stal van LG, maar zonder helderheidsverhogende extra's als een micro lens array, of kortweg mla. Het gaat hierbij om een woledpaneel dat nog iets helderder zou zijn dan de Philips 808 van vorig jaar. Volgens TP Vision mogen we gemiddeld zo'n 10 procent helderheidswinst verwachten. Op de volgende pagina kun je zien dat dit waargemaakt wordt.

Zoals we van oled gewend zijn, is er nauwelijks sprake van een afnemende weergavekwaliteit als je onder een hoek naar het scherm kijkt. Wat dat betreft doet de 809 het beter dan de C4 van LG, die een duidelijke groenige kleurzweem laat zien als de kijkhoek toeneemt. Ook zijn we gewend dat oledtelevisies de nodige reflecties laten zien. Deze Philips doet dat ook, maar spiegelt daarbij niet opvallend meer of minder dan vergelijkbare oledmodellen van andere fabrikanten.

Beeldverwerking

TP Vision is dit jaar aangekomen bij de achtste generatie van zijn P5-engine, die bestaat uit de eerder genoemde Pentonic 1000-chip en TP Visions eigen beeldverwerkingssoftware en -algoritmes. Ten opzichte van vorig jaar levert die zeker de nodige vooruitgang. Zo had de Philips 808 soms last van kleurstrookvorming in zachte kleurovergangen, bijvoorbeeld in beelden van luchten. Om dit tegen te gaan, heeft TP Vision nieuwe AI-algoritmes geschreven en die zetten absoluut zoden aan de dijk. Ongewenste kleurstroken behoren niet helemaal tot het verleden, maar treden wel veel minder vaak op. Overigens is het aan te raden de bijbehorende menuoptie, Artefactreductie, niet vol open te zetten, want dan lever je te veel detail in.

Ook heeft TP Vision de hdr-tonemapping voor HDR10-materiaal verbeterd en de gelijknamige optie in het beeldmenu voorzien van een nieuwe Uitgebreid-instelling. Bij deze setting analyseert de tv de beeldinhoud per individueel frame. Dat resulteert in beter uitgebalanceerde hdr-beelden met veel minder black crush in het schaduwbereik en veel minder clipping in de heldere highlights. Dit zijn welkome verbeteringen ten opzichte van de 808 van vorig jaar.

Voor wie veel in wisselende lichtomstandigheden kijkt, is de geüpgradede lichtsensor goed nieuws. Via die sensor kon de 808 al de helderheid, kleurtemperatuur en schaduwdetails aanpassen aan de hoeveelheid licht in de kijkruimte. Bij de 809 kan de tv nu ook ingrijpen in de hdr-weergave, met prima resultaten. Net als voor helderheid, kleurtemperatuur en schaduwdetails, kun je de lichtsensor apart activeren voor de functie 'HDR-optimalisatie'.

Een andere verbetering, die met name gamers zal aanspreken, is de versnelde MEMC-functie. Bewegingsinterpolatie analyseert bewegende beelden met lagere framerates en voegt nieuwe frames toe om scènes vloeiend weer te geven op het 120Hz-paneel. Dit kan handig zijn voor films, series en normale tv-beelden, maar wordt vaak afgeraden voor games, omdat door dit trucje de inputlag sterk toeneemt, tot een factor 17 aan toe. Door het MEMC-proces te versnellen, is die inputlag nu 'nog maar' 2,5 keer zo hoog met beeldinterpolatie ingeschakeld. Dat is best interessant voor games met een ontspannen karakter. Voor speltitels waarin precieze reacties cruciaal zijn, zoals schiet- en racegames, vinden we die verminderde inputlag met MEMC aan echter nog steeds aan de hoge kant.

Die motion compensation zit verder prima in elkaar. Wel zouden we aanraden om de optie Motionstijlen in een van de twee lagere standen te houden: 'Echt bioscoop' of 'Films'. Hierbij zie je minimale beeldfouten en houd je het gevreesde soapopera-effect buiten de deur. In de hogere standen beginnen de beeldfouten echt op te vallen, met name in lastige situaties met snel bewegende objecten tegen een vrijwel stilstaande achtergrond.

philips oled809 beeldverwerking

Metingen en hdr

We hebben de beeldkwaliteit van de tv gemeten met Portrait Displays' Calman Color Calibration-software in combinatie met onze SpectraCal C6-colorimeter en Jeti-spectrofotometer, en een VideoForge Pro-signaalgenerator. Voor tests met een pc als beeldbron gebruiken we een Inno3D GeForce RTX 3060 Ti iChill X3-videokaart. We voeren hierbij met sdr- en hdr-signalen een serie grijs- en kleurmetingen uit om de kleurtemperatuur, de grijs- en kleurfouten, de helderheid en het contrast te bepalen. We testen bij elke tv welke beeldmodus de nauwkeurigste weergave oplevert en voeren de metingen in die modus uit. Bij de Philips 809 is dat de Filmmaker-modus.

We geven alle televisies een eerlijke kans door alle (AI-)beeldoptimalisaties uit te schakelen, omdat deze de meetresultaten alleen maar verstoren. Opties zoals Dynamic Contrast en Live Colour leiden tot een intensere kleurbeleving, maar ook tot verzadigingsfouten.

We meten de kleurechtheid in Δ E2000 en ΔE ITP, waarbij ΔE2000 de norm is die al decennia wordt gebruikt om een indicatie te geven van de beeldprestaties. ΔE geeft aan in hoeverre de gemeten waarde afwijkt van de verwachte waarde en voor ΔE2000 geldt als vuistregel dat waarden lager dan 3 als zeer goed en lager dan 1 als perfect worden gezien.

ΔE2000 heeft echter beperkingen bij hdr, waardoor vaak onrealistisch lage en dus goede scores worden behaald, terwijl de beeldfouten goed zichtbaar kunnen zijn. ΔE ITP lost dit probleem op en weegt de kleurafwijking anders, waardoor kleuren die we snel herkennen als goed of fout, zoals huidtinten en planten, meer invloed hebben op de score dan bijvoorbeeld neonkleuren. Bij ΔE ITP geldt als vuistregel dat waarden lager dan 3 als perfect worden gezien en waarden lager dan 9 zeer goed zijn te noemen. De resultaten van ΔE2000 en ΔE ITP zijn niet onderling vergelijkbaar.

Sdr-weergave

In de Filmmaker-modus wordt standaard de beeldoptie 'lichtboost' vol opengezet. Dat levert heldere beelden op, maar zorgt er ook voor dat de kleurweergave een beetje uit de pas loopt. Wij kregen de beste metingen als we de lichtboost instellen op gemiddeld en de gamma-instelling verhogen naar de maximale waarde 4.

Na die kleine aanpassingen zet de Philips 809 zeer goede scores neer voor de weergave van grijswaarden en kleuren. De gemiddelde kleurafwijking blijft onder de zichtbare Δ E2000-grens van 3, terwijl de gedetailleerde-kleurafwijking en grijsafwijking zelfs de perfecte score van 1 benaderen. De sdr-weergave is daarmee iets nauwkeuriger dan bij de Philips 808 van vorig jaar. De LG C4 doet het in de metingen nog een heel klein beetje beter, maar de verschillen zijn met het blote oog niet te zien. Ondanks de minieme verschillen in nauwkeurigheid bereikt de Philips 809 wel een veel hogere maximale helderheid. In vergelijking met de LG C4 is de 809 zo'n 30 procent feller, terwijl de helderheidswinst ten opzichte van de Philips 808 bijna 150 procent bedraagt. Dat zijn uitstekende scores, al blijft de helderheid natuurlijk duidelijk achter bij fellere miniledtelevisies.

  • Max. helderheid Filmmodus
  • Gem. grijsafwijking
  • Gem. kleurafwijking
  • Gem. gedetailleerde-kleurafwijking
Max. helderheid Filmmodus
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
TCL C84 65" LCD
1.069,47
TCL C83 55" LCD
809,60
Sony Bravia 9 75" LCD
738,04
Samsung S90C 55" QD-OLED
460,30
Sony X85L 55" LCD
444,40
Sony X95L 65" LCD
444,40
Samsung S95C 55" QD-OLED
414,30
LG G3 65" OLED
392,90
Sony A80L 55" OLED
381,60
Philips 809 65" OLED
354,69
LG G4 65" OLED
341,73
Philips 908 65" OLED
322,83
Sony A90K 42" OLED
316,50
Hisense 75A79KQ 75" LCD
315,81
Panasonic MZW2004 65" OLED
302,52
Samsung QN90C 55" LCD
299,00
TCL C74 55" LCD
281,31
LG C4 65" OLED
273,96
LG C3 55" OLED
268,90
Samsung S95D 55" QD-OLED
255,74
Sony A95L 65" QD-OLED
234,00
Sony A80K 55" OLED
229,60
Sony Bravia 8 65" OLED
226,18
TCL 75P635 75" LCD
211,50
Sony Bravia 7 65" LCD
209,04
Samsung CU7100 75" LCD
205,89
Panasonic LZW2004 55" OLED
197,80
Philips 807 55" OLED
187,60
TCL C85 65" LCD
178,10
TCL C80 50" LCD
165,83
Philips 808 55" OLED
143,58
Gemiddelde grijsafwijking
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
LG G4 65" OLED
0,69
LG G3 65" OLED
0,90
Panasonic LZW2004 55" OLED
0,90
LG C3 55" OLED
1,00
Philips 809 65" OLED
1,02
LG C4 65" OLED
1,10
Panasonic MZW2004 65" OLED
1,15
Philips 908 65" OLED
1,21
TCL C80 50" LCD
1,30
Samsung S95C 55" QD-OLED
1,30
Sony X85L 55" LCD
1,50
Samsung S95D 55" QD-OLED
1,57
Sony X95L 65" LCD
1,70
Philips 808 55" OLED
1,71
TCL C74 55" LCD
1,81
TCL 75P635 75" LCD
1,90
Philips 807 55" OLED
1,90
Samsung QN90C 55" LCD
2,00
Samsung S90C 55" QD-OLED
2,00
Sony Bravia 7 65" LCD
2,06
TCL C85 65" LCD
2,30
Samsung CU7100 75" LCD
2,40
Sony A95L 65" QD-OLED
2,40
Sony Bravia 9 75" LCD
2,90
TCL C83 55" LCD
3,00
Sony Bravia 8 65" OLED
3,22
TCL C84 65" LCD
3,39
Sony A90K 42" OLED
3,40
Hisense 75A79KQ 75" LCD
3,48
Sony A80L 55" OLED
3,80
Sony A80K 55" OLED
3,90
Gemiddelde kleurafwijking
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Philips 807 55" OLED
0,80
Panasonic MZW2004 65" OLED
0,88
Panasonic LZW2004 55" OLED
0,90
LG G3 65" OLED
1,00
Philips 908 65" OLED
1,04
LG G4 65" OLED
1,08
LG C3 55" OLED
1,10
Samsung S95C 55" QD-OLED
1,10
Philips 808 55" OLED
1,20
Samsung S90C 55" QD-OLED
1,20
LG C4 65" OLED
1,21
Samsung S95D 55" QD-OLED
1,30
Sony A80K 55" OLED
1,40
TCL 75P635 75" LCD
1,41
Samsung CU7100 75" LCD
1,73
TCL C74 55" LCD
1,74
TCL C80 50" LCD
1,78
Sony A80L 55" OLED
1,90
Sony Bravia 7 65" LCD
1,97
Sony X95L 65" LCD
2,00
Hisense 75A79KQ 75" LCD
2,02
TCL C85 65" LCD
2,11
Philips 809 65" OLED
2,12
Sony Bravia 9 75" LCD
2,18
TCL C83 55" LCD
2,20
Samsung QN90C 55" LCD
2,31
Sony A90K 42" OLED
2,70
Sony A95L 65" QD-OLED
2,76
Sony X85L 55" LCD
3,00
TCL C84 65" LCD
3,07
Sony Bravia 8 65" OLED
3,65
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Panasonic LZW2004 55" OLED
0,80
LG G4 65" OLED
0,87
LG C3 55" OLED
0,90
Samsung S95C 55" QD-OLED
0,90
LG G3 65" OLED
0,90
Philips 908 65" OLED
0,94
Panasonic MZW2004 65" OLED
0,98
LG C4 65" OLED
1,00
Philips 809 65" OLED
1,14
TCL 75P635 75" LCD
1,20
Philips 807 55" OLED
1,30
Philips 808 55" OLED
1,36
Samsung S95D 55" QD-OLED
1,39
TCL C80 50" LCD
1,43
Sony A95L 65" QD-OLED
1,50
Samsung S90C 55" QD-OLED
1,70
Sony X85L 55" LCD
1,80
TCL C85 65" LCD
1,94
TCL C74 55" LCD
1,96
Samsung CU7100 75" LCD
2,07
Sony Bravia 9 75" LCD
2,11
TCL C84 65" LCD
2,30
Sony Bravia 7 65" LCD
2,44
Sony A80K 55" OLED
2,50
Samsung QN90C 55" LCD
2,50
Hisense 75A79KQ 75" LCD
2,59
TCL C83 55" LCD
2,60
Sony Bravia 8 65" OLED
2,68
Sony A80L 55" OLED
3,00
Sony A90K 42" OLED
3,00
Sony X95L 65" LCD
3,20
Philips oled809 calman-screens sdr nieuwPhilips oled809 calman-screens sdr nieuwPhilips oled809 calman-screens sdr nieuwPhilips oled809 calman-screens sdr nieuwPhilips oled809 calman-screens sdr nieuwPhilips oled809 calman-screens sdr nieuw

Hdr-weergave

Ook de hdr-prestaties hebben we doorgemeten in de Filmmaker-modus. Zoals te verwachten valt van een 'normaal' OLED EX-paneel, behaalt de 809 niet de extreme helderheden van miniled-tv's of duurdere oledmodellen met QD- of mla-technologie. Toch vallen de scores niet tegen. De maximale fullscreenhelderheid is ruim 5 procent hoger dan bij de 808, maar ook zo'n 10 procent lager dan bij de LG C4. Tegelijk laat de maximale helderheid bij weergave van een wit vlak ter grootte van 5 procent van het scherm duidelijk zien dat hdr-highlights voldoende punch hebben. Deze kleine highlights zijn ruim 20 procent feller dan op de 808, al kan de 809 niet helemaal tippen aan de C4, die in deze meting nog eens 12 procent helderder is.

  • Max. helderheid hdr full screen
  • Max. helderheid hdr 5% window
Max. helderheid hdr full screen
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
TCL C84 65" LCD
896,63
Sony Bravia 9 75" LCD
841,81
TCL C85 65" LCD
794,32
TCL C83 55" LCD
748,01
Samsung QN90C 55" LCD
729,00
Sony X95L 65" LCD
644,19
Sony Bravia 7 65" LCD
639,62
TCL C74 55" LCD
588,64
Sony X85L 55" LCD
552,04
TCL C80 50" LCD
469,83
Hisense 75A79KQ 75" LCD
371,32
Samsung S95D 55" QD-OLED
304,24
TCL 75P635 75" LCD
288,94
Sony A95L 65" QD-OLED
278,97
Samsung S95C 55" QD-OLED
251,81
LG G4 65" OLED
243,17
Samsung CU7100 75" LCD
229,98
Philips 908 65" OLED
225,20
Panasonic MZW2004 65" OLED
216,42
LG G3 65" OLED
207,38
Samsung S90C 55" QD-OLED
205,24
LG C4 65" OLED
203,88
Philips 807 55" OLED
184,51
Philips 809 65" OLED
182,62
Philips 808 55" OLED
173,29
Panasonic LZW2004 55" OLED
168,90
LG C3 55" OLED
160,20
Sony A80K 55" OLED
160,00
Sony Bravia 8 65" OLED
154,99
Sony A80L 55" OLED
138,34
Sony A90K 42" OLED
128,15
Max. helderheid hdr 5% window
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Sony Bravia 9 75" LCD
2.795,97
Samsung QN90C 55" LCD
2.145,00
Sony Bravia 7 65" LCD
1.704,71
TCL C84 65" LCD
1.589,18
Samsung S95D 55" QD-OLED
1.576,76
TCL C85 65" LCD
1.553,15
Sony X95L 65" LCD
1.529,82
LG G4 65" OLED
1.460,84
Sony A95L 65" QD-OLED
1.448,43
Panasonic MZW2004 65" OLED
1.441,95
LG G3 65" OLED
1.349,09
Samsung S95C 55" QD-OLED
1.242,22
TCL C83 55" LCD
1.082,33
LG C4 65" OLED
1.056,36
Philips 908 65" OLED
1.025,16
Panasonic LZW2004 55" OLED
962,16
Samsung S90C 55" QD-OLED
960,04
Philips 809 65" OLED
942,82
LG C3 55" OLED
815,00
Philips 808 55" OLED
769,07
Sony Bravia 8 65" OLED
747,15
Philips 807 55" OLED
743,44
Sony X85L 55" LCD
718,50
Sony A80K 55" OLED
712,00
Sony A80L 55" OLED
672,41
Sony A90K 42" OLED
663,13
TCL C74 55" LCD
503,69
TCL C80 50" LCD
455,66
Hisense 75A79KQ 75" LCD
371,68
TCL 75P635 75" LCD
244,86
Samsung CU7100 75" LCD
230,32

Philips oled809 hdr peaklum vs winsize

Hdr-kleurweergave

De kleurweergave van hdr-materiaal is zeer nauwkeurig. De Δ E ITP-scores van 3,1 voor de gemiddelde grijsafwijking en 3,06 voor de gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking vallen net niet onder de perfectiegrens van 3. Toch deden de LG C4 en Philips 808 het in deze metingen een tikkeltje beter. De verschillen zijn echter zo klein dat ze met het blote oog niet of nauwelijks te zien zijn.

  • Gem. grijsafwijking zonder luminantie
  • Gem. gedetailleerde-kleurafwijking zonder luminantie
Gemiddelde grijsafwijking zonder luminantie
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde grijsafwijking in ΔE ITP (lager is beter)
LG G4 65" OLED
0,67
LG C4 65" OLED
1,56
Philips 908 65" OLED
1,61
Samsung S95D 55" QD-OLED
1,73
Samsung CU7100 75" LCD
1,78
TCL C80 50" LCD
2,06
Philips 808 55" OLED
2,26
Panasonic MZW2004 65" OLED
2,47
TCL C74 55" LCD
2,75
Panasonic LZW2004 55" OLED
2,80
TCL C85 65" LCD
2,86
Philips 807 55" OLED
2,96
Philips 809 65" OLED
3,10
Sony Bravia 8 65" OLED
3,14
Sony A95L 65" QD-OLED
3,29
TCL 75P635 75" LCD
3,34
Sony A90K 42" OLED
3,54
Sony Bravia 7 65" LCD
4,02
LG G3 65" OLED
4,38
Sony A80K 55" OLED
4,51
Samsung S90C 55" QD-OLED
4,60
Samsung S95C 55" QD-OLED
4,84
Hisense 75A79KQ 75" LCD
4,91
Sony X95L 65" LCD
5,42
Samsung QN90C 55" LCD
5,55
Sony A80L 55" OLED
5,89
TCL C84 65" LCD
6,36
LG C3 55" OLED
6,68
Sony X85L 55" LCD
8,91
Sony Bravia 9 75" LCD
10,12
TCL C83 55" LCD
18,20
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking zonder luminantie
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE ITP (lager is beter)
Philips 808 55" OLED
2,26
LG C4 65" OLED
2,51
Philips 807 55" OLED
2,58
Panasonic LZW2004 55" OLED
2,70
LG C3 55" OLED
2,78
Philips 809 65" OLED
3,06
LG G3 65" OLED
3,09
LG G4 65" OLED
3,17
Samsung S95C 55" QD-OLED
3,21
Sony A90K 42" OLED
3,38
Samsung S90C 55" QD-OLED
3,52
Sony A95L 65" QD-OLED
3,89
Sony Bravia 8 65" OLED
4,34
TCL C80 50" LCD
4,36
TCL C74 55" LCD
4,93
Panasonic MZW2004 65" OLED
5,07
Sony A80K 55" OLED
5,33
TCL C85 65" LCD
5,39
Sony A80L 55" OLED
6,30
Sony X95L 65" LCD
6,44
Samsung S95D 55" QD-OLED
6,92
Sony X85L 55" LCD
7,01
TCL C84 65" LCD
7,60
Samsung QN90C 55" LCD
8,08
Samsung CU7100 75" LCD
10,24
Sony Bravia 9 75" LCD
11,23
Sony Bravia 7 65" LCD
14,09
TCL C83 55" LCD
15,47
Hisense 75A79KQ 75" LCD
26,54
Philips 908 65" OLED
33,04
TCL 75P635 75" LCD
51,81
Philips oled809 calman-screens hdrPhilips oled809 calman-screens hdrPhilips oled809 calman-screens hdrPhilips oled809 calman-screens hdrPhilips oled809 calman-screens hdr

Conclusie

De Philips OLED809 is een prima oledmiddenklasser. De tv blinkt met zijn OLED EX-paneel niet uit in helderheid, maar heeft zeker genoeg power om indrukwekkende hdr-beelden te tonen. Daarbij laat hij duidelijke verbetering zien ten opzichte van de Philips OLED808, zijn voorganger uit 2023. Dit komt doordat de piekhelderheid van highlights een stevige boost heeft gekregen, maar ook door de verbeterde tonemapping. De belangrijkste concurrent, de LG C4, blijkt bij hdr-content nóg wat helderder, maar in de sdr-modus zijn de rollen omgedraaid. De sdr-weergave van de 809 is namelijk uitstekend én verrassend helder voor een midrange oled-tv.

Verder heeft TP Vision veel kleine verbeteringen en upgrades doorgevoerd die de tv een stuk interessanter maken dan zijn voorganger. Zo heeft de 809 nu ook een 144Hz-modus voor pc-gamers en ondersteuning voor Dolby Vision Game. Ook is de afstandsbediening een stuk luxer: de 809 beschikt nu over dezelfde fijne zapstok als TP Visions oledtopmodel van afgelopen jaar, compleet met knopverlichting en oplaadbare accu. Het geluid is niet zo ruimtelijk als bij de duurdere topmodellen van dit moment, maar wel krachtig en vol.

Omdat de tv vrij nieuw is, is de prijs nog aan de hoge kant. Met, op het moment van schrijven, 1748 euro voor het 55"-model is de 809 exact 500 euro duurder dan zijn voorganger. Hoewel we de 809 een stuk completer en helderder vinden, is de 808 met dit prijsverschil voorlopig de betere koop. Ten opzichte van de C4 is de 809 op dit moment zo'n 400 euro duurder. Die C4 is een stukje helderder en nauwkeuriger met zijn hdr-weergave, maar wordt ook geplaagd door een groenige kleurzweem als je het scherm onder een hoek bekijkt. De 809 heeft dat probleem niet, waardoor de Philips wat ons betreft de betere gezinstelevisie is.

Reacties (103)

103
101
31
8
0
57
Wijzig sortering
Allemaal leuk en wel maar de enige reden waarom je zo’n tv zou kopen is Ambilight. Andere merken bieden veel meer voor minder centen.

Maar als je Ambilight wenst ben je genoodzaakt om dergelijke types te nemen. Het jammere is dat TP vision (Philips) je langzaam maar zeker ook begint te belazeren. Op deze modellen is er geen ondersteuning meer voor Philips Hue en zelfs dit model heeft nog maar driezijdige Ambilight ipv vierzijdig zoals het 806 model.

Ambilight blijft het unique selling point van deze televisies maar jammer genoeg wordt hier meer en meer op bezuinigd en dit had ook wel eens in de review gezegd mogen zijn.
Maar als je Ambilight wenst ben je genoodzaakt om dergelijke types te nemen.
Je kan als tweaker zelf Ambilight aan elke TV toevoegen (inclusief ondersteuning voor HDCP). Daar is zelfs een "Philips" product voor. Er zijn slechts een aantal beperkingen:

• Ondersteunt enkel HDMI 2.0 (dus beperkt tot 4k@60Hz). Dat is in de praktijk alleen een beperking voor gamers met top of the line hardware. Video content is nog steeds veelal geschoten op 23,976, 25 of 30 FPS, dus daarvoor mis je niets. Met een iets minder gaming systeem ook niet (op 1080p@120Hz of 2160p@60Hz). [edit] Zie de opmerking van @Kecin naast deze reactie. Er komt een opvolger die wel met HDMI 2.1 werkt.
• Je moet een externe mediaspeler gebruiken, dus een beetje liefde is nodig om dat WAF compatibel te maken.

Niets wat onoverkomelijk is. Je hoeft niet per se een TV van TP Vision te hebben.

[edit]
Een betaalbaarder alternatief is bijvoorbeeld de Fancy Sync Box. Daar is een variant van die HDMI 2.1 ondersteunt. Komt met HDCP 2.3-ondersteuning, dus werkt met DRM beveiligde content.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 augustus 2024 10:46]

Niets wat onoverkomelijk is. Je hoeft niet per se een TV van TP Vision te hebben.
Nee, maar het kost je wel veel meer.

+€200 voor gradient ledstrip
+€250 hue sync box
+€200 AppleTV.

Das precies het probleem. Je kon €400 meer uitgeven aan een Philips TV die alles netjes integreerde en een slag groter was dan de concurrentie en dan met het hue sync verhaal.
Als je geen TV kijkt zoals ik en de TV als computerscherm gebruikt in een woonkamer setup kan je voor zo'n 50 euro zelf een Ambilight achtig systeem bouwen. Is tevens super responsive, meer dan 60fps en met 100+ LEDs. Apart eigenlijk dat we zelf vrij gemakkelijk een beter systeem kunnen maken van relatief goedkope chinese electronica dan wat Philips in hun eigen Amilight TV's bouwt! Kan je nagaan hoe spotgoedkoop die ingebouwde rommel moet zijn in zo'n TV en nu bezuinigen ze er zelfs op!

Afgezien van hoe boeiend je Ambilight vind, uiteraard zijn de meningen daarover verdeeld :)

--

Ik moet zeggen dat ik nadat het knutselproject was afgerond de ledstrips nooit meer aan heb. Ik dacht dat het voor films wel wat zou toevoegen maar eigenlijk is het vrij storend en het bevalt me beter bij sommige games. Quake2 laatst met "ambilight" gespeeld en dat was best cool.
Als je geen TV kijkt zoals ik en de TV als computerscherm gebruikt in een woonkamer setup kan je voor zo'n 50 euro zelf een Ambilight achtig systeem bouwen. Is tevens super responsive, meer dan 60fps en met 100+ LEDs.
Dat snap ik, maar met hue erbij heb ik ongeveer 10 lampen in de kamer erbij aangesloten. Dat zijn zaken die via Hue entertainMent lopen en die integratie is gewoon heel erg goed, met auto restore naar normale bediening als de TV weer uit gaat en alles erop en eraan.

Ik ben wel klaar met het zelf maken van dit soort systemen en wil er best geld aan uitgeven (heb een paar duizend aan HUE hangen) zolang het maar werkt.
kan je voor zo'n 50 euro zelf een Ambilight achtig systeem bouwen.
Werkt dat ook met HDCP?
HDCP is volgens mij al heel lang geen issue meer. Misschien nieuwere versies nog (voor 8K enzo), maar voor HD en 4K is het al jaren geen probleem daar omheen te werken.
Maar je kan er dan ook wel meer mee aansturen dan enkel een led strip om je tv.
Dat kan ik met de huidige integratie ook. Die sync box voegt daarin niks toe. Alleen sinds vorig jaar hebben ze de integratie eruit gelaten en moet je dus eigenlijk zo’n ding gebruiken als je Hue entertainment wil gebruiken.
Ik ga niet zeggen dat Philips het netjes speelt ivm hue. Al helemaal de syncbox niet. Maar het werkt wel gewoon en het ziet er netjes uit. Denk dat we onze setup al 4 jaar draaien zonder enig probleem, zonder er mee bezig te moeten zijn, zonder extra handelingen.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 25 augustus 2024 14:24]

Naja. Komt gewoon omdat het eigenlijk twee verschillende bedrijven zijn. TP vision voor de TV’s en Signify voor de verlichting. Dan ga je allerlei vage contractuele zaken krijgen die een keer aflopen.
Met een geroote LG tv kun je het een stuk voordeliger doen!

https://github.com/satgit...-up-Ambilight-on-LG-webOS
Maar nog steeds geen ambilight+HUE entertainment
Volgensmij kun je dat wel bereiken met HyperHDR, gezien het ook MQTT onderstuend.

Maar ik heb het zelf niet opgezet, heb genoeg andere projecten om eerst af te ronden voordat ik me hierin verdiep.
Als tweaker kan je ook zelf Ambilight toevoegen aan je tv zonder sync box. Bijvoorbeeld door middel van Hyperion.
Of Hyperion heeft geen HDCP/Widevine L1-ondersteuning (window capture), of je moet daadwerkelijk wel hardware gebruiken die een (downscaled) signaal met HDCP kan verwerken i.c.m. passthrough of een HDMI splitter.

Zonder ondersteuning voor HDCP mis je ondersteuning voor populaire streamingdiensten op hoge resoluties.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 augustus 2024 15:01]

Er zitten inderdaad wat nadelen aan, maar ik ben vast niet de enige die helemaal geen gebruik maar van externe diensten of de ingebouwde rommel van een TV. De TV is alleen maar een computermonitor en dan werkt het juist supergoed!

Toegegeven, het is een niche. Als je alleen woont en geen kinderen hebt zijn dit soort oplossingen een stuk toegankelijker. Niemand anders hoeft er gebruik van te maken; mijn hele huis is een mancave :)
Prijzen van Hue producten zijn echt absurd geworden de laatste paar jaar. Gaat helemaal nergens meer over. 200 euro voor een lightstrip. Ze bekijken het maar.

En Philips TV hebben er een handje van om kapot te gaan. Ken meerdere mensen met kapotte The One toestellen. Anecdotal wellicht maar hoor dit bijna niet bij andere televisies.

[Reactie gewijzigd door sohus op 23 augustus 2024 10:02]

HDMI 2.1 sync box ook bij ali te koop voor 100 euro...
Het stukje 4 of 3 zijdig Amblilight wil ik nog wel wat over zeggen. Heb ook 3 type's hiervoor en die heeft 4 kanten. Dat is rete vervelend als je iets met ondertiteling kijkt, de onderkant is dan eigenlijk altijd wit. Mijn primaire tv de OLED+908 heeft 3 zijden, dat kijkt een stuk rustiger.

@The Zep Man er komt een (te dure in mijn mening) nieuwe Hue Play box met hdmi 2.1 aansluiting aan! Dus koop deze nog niet! nieuws: Philips Hue Play HDMI Sync Box 8K met HDMI 2.1 verschijnt bij webwink...
Er zijn details over een nieuwe Philips Hue Play HDMI Sync Box 8K verschenen bij een webwinkel. De nieuwe versie van dat apparaat krijgt HDMI 2.1 en ondersteunt daarmee 4k-beelden op 120Hz. Er verschenen vorig jaar al beelden van die box, maar sindsdien was er niets meer van vernomen.

[Reactie gewijzigd door Kecin op 23 augustus 2024 07:58]

Hmm…dat ondervind ik toch niet. Er zijn trouwens genoeg YouTube video’s te vinden die dit staven. 😉

Maar eender hoe als je het vervelend vind kan je altijd die onderste Ambilight apart van de andere uitschakelen.

[Reactie gewijzigd door Pwain op 23 augustus 2024 08:14]

Het stomme van de sync box is alleen weer dat je dan nog een extern device extra nodig hebt voor content.

Ik heb zelf nu een TPV OLED met ambilight+hue (de laatste) en gebruik deze uitsluitend voor netflix, disney+, amazon prime, YT en twitch. Zaken die via het app platform prima werken. Ook icm ambilight+hue.

Met de sync box werkt dat niet! Je smartTV platform zal daardoor dus ook extern moeten draaien in de vorm van een AppleTV of shield of whatever. Dus naast de enkele honderden euros voor dat kastje ben je nog een keer honderden euros kwijt voor een smart TV platform.

Dat was voor mij toentertijd de reden om voor de duurdere Philips te gaan, want het scheelde me veel gedoe met afstandsbedieningen en de hue sync box an sich was al €250 extra. Ik kon wel een LG B9 ofzo kopen, maar dan moest ik nog €400+ extra neerleggen voor HUE.

Dikke doei.

Ik vind het echt ontzettend stom dat TPV de integratie niet meer doet. Zo’n sync box komt er bij mij namelijk echt niet in.
Kun je een sync box ook op andere tv's gebruiken?
Ja. Je plugt er je apparaten op aan en de syncbox naar je televisie (welk merk dan ook).
Die onderkant kan je gewoon apart uitzetten, of de helderheid van aanpassen. Althans, bij mijn Philips OLED.
Dat kan hier ook inderdaad (bij een 936). Al vind ik eigenlijk dat TP Vision wel iets had mogen inbouwen dat ondertiteling herkent.
Welke merken? De reden dat ik voor Philips heb gekozen is de ondersteuning voor alle HDR-formaten. Dat doen de meeste andere (Samsung en LG) niet.
Daarnaast zie je ook de aandacht naar het nieuwe besturingssysteem gaan. Ik heb best een aantal Philips (TPVision) tv's met AndroidTV en Ambilight, maar zonder Hue integratie en AndroidTV moet ik toch verder zoeken.

Ik hoop dat ik tzt een goed dumb scherm kan kopen met een reeks ingangen zonder al die smart tierelantijn. Dat regel ik zelf wel buitenom en kan ik upgrade wanneer ik wil.
Het belazeren is eindelijk voorbij, al zeker 4/5 jaar werd de ambilight+hue combinatie geteisterd door problemen.
En ze bieden ook echt geen oplossing aan (voor mij nooit meer een tp vision tv daardoor).

Fijn dat de oplichterij uit het aanbod is geschrapt
Wat voor problemen dan?

Ik heb het hier al zo’n 3 jaar in gebruik. Eens in de zoveel updates ff opnieuw koppelen met de bridge is het enige wat ik tot op heden aan verstoringen heb gehad.
Ten eerste echt fijn dat het bij jou wel goed werkt!, bij mij werkte het prima op de Oled 8x2 generatie maar uit mijn hoofd heb ik nu de 855.

Beide TV's heeft het probleemloos gewerkt, na een niet meer omkeerbare update (iets met uitgelekte beveiligingssleutels), is de vertraging per kleurwisseling gemiddeld zo'n 10 seconde geworden.
Naar mijn mening zat het eerst eerder op ~100ms.

Daarnaast elke keer dat ik de tv aanzet wordt er een entertainment zone aangemaakt, uiteindelijk crashed de bridge hierop.

Ik heb hier hele mailwisselingen over gehad met TPVision/Philips maar ze hebben me nooit een passende oplossing aangeboden, ik heb allerlei firmware bins gekregen en ook voorbij zien komen op het normale update mechanisme de afgelopen jaren.
Allerlei andere versies gezien (van alleen instellingen of een lamp links/rechts van de tv staat tot een volledige 3d kamer met hoogte, diepte, reflectie, helderheid per lamp en meer...)

Mijn bridge is zeker tientallen keren gereset geweest, maar we hebben het nooit meer tot een acceptabele delay gekregen, het staat dus al geruime tijd uit.
Welke OLED TV's met zo'n complete ondersteuning van HDR standaarden zijn er dan goedkoper dan die van Philips? Zeker de 700-serie lijkt mij een enorm goeie deal.
Op Ambilight wordt ook anders bezuinigd:
Onze oude 40pfl8007 heeft 25 leds aan de bovenkant voor Ambilight terwijl onze nieuwere 43PUS8808 er maar 16 heeft en daarmee wordt de "ambilightresolutie" toch duidelijk minder.
De draaibare voet is ook best uniek.
Verder heeft de tv Google TV, ipv Tizen of WebOs.
Beter beeld dan de c4 in sdr, oftewel als je gewoon tv kijkt.
Beter geluid dan de meeste andere tv's.

Genoeg redenen om voor Philips te kiezen ipv Samsung of LG.
Nog even wachten totdat de 808 allemaal op zijn. Dan zakt de prijs ook weer en je hebt wel één van de betere tv's voor dat geld.
Ruim € 2.000,- voor een tv. Dat valt wat mij betreft niet meer in de middenklassen.
Voor een middenklasse OLED TV is dit zelfs goedkoop ten opzichte van 6 jaar geleden. Toen kostte een middenklasse 65" OLED TV (65OLED803) 3200€ bij introductie. Ja, OLED-panelen zijn duurder geworden, maar het verschil is nog steeds enorm als je rekening houd met de inflatie. Dit zou, omgerekend van 2018 naar 2023, 3900€ zijn, zo'n 21% hoger. Dus eigenlijk zijn de middenklasse OLED TV's bijna 50% goedkoper geworden ten opzichte van 2018 ;)
Philips kent natuurlijk de marketingwet dat de meeste klanten voor de 'middelste' optie kiezen.

De 70x / 80x / 90x worden zo uitgerust qua feature set dat de meesten de 80x zullen kiezen.

En de eerlijk prijsverdeling die 1600 / 1900 / 2200 euro zou kunnen zijn. Wordt 1600 / 2000 / 2500 euro. 100 euro winst op de grootste groep met hun keuze voor het midden. 300 premium winst voor de kleine groep die de duurste kiest en niet op de prijs let.

Alle OLED TVs worden goedkoper. Maar Philips meent bij een deel van de consumenten een hogere prijs te kunnen rekenen dan de concurrentie. Door Google TV misschien. Of Ambilight. Ze zullen er heel hard over nagedacht en doorgerekend hebben.
Beetje jammer dat u continue over Philips blijft spreken, want Philips heeft alle consumenten electronica al jaren geleden van de hand gedaan.
Ik had deze reactie al veel eeder verwacht.

Even deze link(echt 0 sponsoring was de eerste op google)
https://www.mediamarkt.nl/nl/category/65-inch-tv-s-820.html

goedkoopste TV 550 euro

duurste 6999

Wat is dan middeklasse je kan zeggen zo'n 3500 euro.

Maar ik zie vooral dat we niet meer voldoende hebben aan drie klasses.

Ik zou zeggen 2-3x de goedkoopste is al ruim in de middeklasse. Daarboven zou het een soort van topklasse moeten zijn.

Maar dan ben je er nog lang niet.
Ik denk niet dat je zomaar het gemiddelde kan nemen en kunt zeggen dit is de middenklasse. Er zijn een klein aantal hele dure tv’s die het gemiddelde flink omhoog halen. De mediaan in de productcategorie die je linkt ligt rond de € 1.250. Daarnaast link je nu enkel naar 65 inch tv’s. Ik ken echt niemand met zo’n grote tv.
Coolblue heeft daar een leuk artikel over. Ze hebben een top 10 bij hen best verkochte TV'S:

https://www.coolblue.nl/televisies/grote-televisies/top-10

Allemaal 65 inch of groter. Niemand kiest meer voor de 50 of 55 inch in de meest verkochte modellen lijst.
Ik heb een maand geleden een 65 inch TCL65 c805 gekocht voor ruim 800 Euro.
Ik denk echt niet dat je dan een veel minder toestel hebt.
Op Youtube staan er wat testen en die zijn prima.
Dat is geen Oled, neem ik aan. Dus dan heb je, kwa beeld, weldegelijk en minder toestel.
Dat wil niet zeggen dat het niet voldoet aan de wensen van velen.
Wat betreft functionaliteit moet hij tot de middenklasse OLED-televisies gerekend worden. Dat de prijs daar niet naar is, is duidelijk.
Ja, dat dacht ik ook toen ik dit las. Wat een geld voor een scherm, joh. Voor de fans vast leuk speelgoed, maar ik zou het er zelf nooit aan uitgeven.
Middenklasser... oooh interessant.
€ 1998... eh wat? Middenklasser?

Voor 2000 euro een afstandbediening met 'prefix' knoppen, een Google OS (ok.. Titan is weinig beter), pagina's voor privacy diep weggestopt.. Leuk hoe die specs zijn, maar nee, dan zal ik de doelgroep wel niet zijn.
Een middenklasse TV kost tegenwoordig 2000 euro? Is in dat inflatie of is OLED zo duur om te maken?

Heb al jaren geen TV meer gekocht, maar dik 10 jaar geleden had je toch een top model LED TV voor iets van 1200 euro? Sony 55 inch (ok iets kleiner) Bravia was dat toen, nog pre 4K tijd.

[Reactie gewijzigd door JDx op 23 augustus 2024 06:42]

Het formaat maakt nogal uit voor de prijs. 48" kost minder dan 1500. Klik op uitvoeringen omder de knop "vergelijk prijzen". Als je dan inflatie van ca. 28% van de afgelopen 10 jaar daarin meeneemt, lijken me dit niet echt slechte prijzen.
2017 voor een top range 55inch Sony destijds 2300 euro betaald.

Dus tja kijkend naar de inflatie sinds 2017 dan spreek je van een inflatie van 29,7% volgens: https://indeflatie.nl/inflatie-afgelopen-10-jaar/

Met de notitie dat sinds 2023 de reken methode is veranderd waardoor de inflatie lager uitkomt dan bij de oude rekenmethode. https://www.rtl.nl/econom...energieprijzen-contracten

Dus zo een tv zou dan nu rond de 2983,1 euro moeten liggen voor een top model 55 inch.


Kijk alleen al naar de supermarkten dit jaar dan is daar al een prijsstijging van gemiddeld 9% in 2024. https://www.nu.nl/economi...-en-chocolade-omhoog.html of de huizenprijzen ook alweer 10% gestegen of de uitgestelde prijsstijging bij de NS begin volgend jaar dat al minimaal 8,5% is. Dus ja de prijzen stijgen hard in sommige sectoren.

Kon zo een twee drie niet een tabel vinden met computer of televisie stijgingen.

[Reactie gewijzigd door redslow op 23 augustus 2024 07:23]

Ik zie dat mijn Bravia ook geen top range was, maar net eronder, ik heb de 55W805B er is blijkbaar ook nog een W9 serie, die inderdaad 2K kost. Met inflatie en 10 jaar later en ook nog eens OLED valt het allemaal wel mee idd. Alsnog wel een dure middenklasser zoals ook bij de minpunten staat.

[Reactie gewijzigd door JDx op 23 augustus 2024 07:28]

Het is ook zeker veel geld. Een van de redenen ook dat wij aan het kijken zijn naar een short range projector ipv een 55 of 65 inch tv. Wij kijken er alleen contant mee en alles gaat via de Apple TV box dus er is ook niet echt een noodzaak voor “smart” zolang het apparaat maar snel aangaat (snel reageert) en goed beeld/geluid geeft.
Wij kijken er alleen contant mee
🧐 is dat een soort tegenbeweging op het subscription geweld van de streamers?
😂

Gewoon old-skool video huren als je em wil zien ;)
Ik heb dit voorjaar voor de Philips 908 (luxer model) 55" minder dan 1800 euro betaald. De prijzen die je daadwerkelijk betaalt zijn wat lager dan de adviesprijzen.
Economen stellen de middenklasse gelijk aan de middeninkomensgroepen

Ik denk dat middenklasse Nederland echt geen 2k voor een tv uitgeeft, zou eerder rond de 1200,- zijn denk ik.
Ja en dan kom je bij de 700-serie van Philips uit bijv. Ik verdien genoeg maar geen haar op mijn hoofd dat ik zoveel geld uit zou geven aan zo'n monster aan de muur waar ik gemiddeld nog geen uurtje per dag naar kijk. Er gaan dagen voorbij dat dat ding helemaal niet aangaat. Aan mij is het dus niet besteed. Ik koop tzt wel een keer een goedkopere OLED maar zelfs dat ben ik al jaren aan het uitstellen. Want als ik een keer een serie kijk dan vind ik een simpele LCD eigenlijk ook wel prima. Ik kijk voor de inhoud, niet voor de pracht en praal. Het ziet er prachtig uit die HDR kwaliteit maar uiteindelijk is het verhaal voor mij belangrijker en dan zie ik dat allemaal toch niet meer. Maar als er een keer een leuke deal langskomt voor rond de 1000 euro dan pik ik er vast wel eentje op. Er staat alleen geen jaartal bij. :+
Het lekkere van de middenklasse is dat iedereen zelf mag beslissen hoe hij/zij het geld uitgeeft. Wie de TV veel gebruikt kan besluiten daar meer aan uit te geven en toch (ruim) 2K aan een TV besteden en bijvoorbeeld wat minder geld aan kleding uitgeven. Een ander gaat misschien wat vaker uit eten.
Zelf kijk ik maar weinig TV en als ik kijk dan vind ik een beetje redelijk beeld al goed genoeg. Omdat de vorige TV het na 28 jaar had begeven heb ik vorige maand voor € 500,- een nieuwe (lcd) TV gekocht. Die 2K had ik ook wel kunnen betalen, maar dat vindt ik het niet waard.
Ik denk toch heel erg dat het afhangt van wat iemand belangrijk vind.

Ik kijk zelden tv. En kwaliteit is voor mij mits niet abomenabel slecht niet echt belangrijk. Dus kom je op 1000 euro uit maximaal

Note that 10 jaar gelden high end toestellen nog 1000 euro waren met inflatie van 4% jaar op jaar kom je dan rond de 1500 euro uit.

Toen waren ze inderdaad wel kleiner dus lastig te vergelijken.
Mijn Panasonic LCD TV 55” € 2K dus 65” Oled lijkt of iig grotere maten binnen bereik van 2K budget komen. Dat ouwe ding is F-HD voor U-HD wil ik ook stuk groter zodat UHD ook zin heeft als 4 meter kijkt. Van de home trainer 6meter kan eigen flink stuk groter maar dan lijkt mij budget wat te beperkt.
Voor PC monitor lijkt mij 8K 42” met kleiner 4K in protret mode ernaast fijn.
Voor mij is 144hz monitor en game input lag low ook PS5 compatible belangrijk.
Dat zijn voor mij ook zooi features die niet veel samen ziet. En ook in heden in hogere klasse ziet.
Maar ja geen haast kijk pas wat verder in 2025.
TV's worden altijd vrij duur geïntroduceerd en zakken dan in prijs gedurende het jaar. Met Black Friday zal het er al een stukje beter uitzien, maar eigenlijk wil je dus nooit een TV nieuw bij release kopen.

Neem de 806, een model uit 2021:
uitvoering: Philips 65OLED806/12 Zwart

Daar werd de 65" voor 2.500€ ingeïntroduceerd, om uiteindelijk bij de 1.500€ te landen. Het is een competetieve markt en de nieuwe modellen concurreren altijd nog met restposten van de vorige jaargang.
Ik vind het voor een introductieprijs dus eigenlijk nog wel meevallen.

Wat betreft "top" TV's van ruim 10 jaar terug. Dat waren geen LED maar LCD TV's, met een LED backlight. Vaak edgelit zowaar nog. Zet daar een OLED naast en ik denk dat je geen moment hoeft te twijfelen over welk paneel z'n geld meer waard is.

Neem bijvoorbeeld deze 2014 Bravia, 5000 USD catalogusprijs, ter referentie: https://www.pcmag.com/reviews/sony-xbr-65x900b

>40ms inputlag in gaming
slechte zwartwaarden
>200w verbruik
peak helderheid nog niet de helft van een moderne OLED
zwart is grijs
Black Friday - mijn 48OLED808 kocht ik voor €999,-
Hier het zelfde, hier 5 jaar terug een mooie Qled tv gekocht kreeg toen goede beoordelingen die kon ik kopen voor iets van 1100 euro. Daarna was die nog verder in prijs gedaald. Maar ook voor OLED betaalde je toen zoiets en nu ineens 2k. Is deze tv gedeeltelijk van goud?
De meeste producten zijn duur als ze nieuw op de markt komen. Je betaald nog niet de adviesprijs van de fabrikant? Je kan deze Philips TV direct al 3 tot 400 euro goedkoper krijgen bij HelloTV. Als je even een half jaartje wacht dan nog goedkoper. Trouwens de 55OLED808 is ook prima en die koop al voor 1200 euro en die maakt gehakt van je Sony LED TV.
Ik heb nu dus "het topmodel van vorig jaar, de OLED+908". Met B&W soundbar ingebouwd. 5.1 set weggedaan die toch zeker wel degelijk was. De soundbar doet het redelijk, de mogelijkheid om een sub aan te prikken was echt nodig en een van de weinig tv's die dat aanbieden. Toch betrap ik mezelf er bij het kijken van een film op dat ik geen achterste kanalen heb. Dit zou een TV geweest zijn die dan prima in de categorie had gepast. Voor de rest is het Android systeem lekker vlot, doet de tv wat die moet doen, geen gekke vastlopers. Enige irritatiepuntje is dat de Bluetooth afstandsbediening 9 van de 10 keer een infrarood signaal zend en die moet je echt rechtsonder mikken. Verder is Amblilight voor mij persoonlijk een leuke bijkomst en mijn vrouw merkt het niet. Zoveel mensen, zoveel wensen. Jammer is wel dat de Hue integratie er volledig uitgesloopt is.

[Reactie gewijzigd door Kecin op 23 augustus 2024 07:55]

Meegeleverde Philips afstandsbediening qua gewicht en toetsen niet prettig. De afstandsbediening van One For All [Philips URC4913] bleek een excellente vervanger te zijn.

[Reactie gewijzigd door g_v_rijn op 23 augustus 2024 16:52]

Ik heb nu dus "het topmodel van vorig jaar, de OLED+908". Met B&W soundbar ingebouwd. 5.1 set weggedaan die toch zeker wel degelijk was. De soundbar doet het redelijk, de mogel
quote]
Ik heb nu dus "het topmodel van vorig jaar, de OLED+908". Met B&W soundbar ingebouwd. 5.1 set weggedaan die toch zeker wel degelijk was. De soundbar doet het redelijk, de mogelijkheid om een sub aan te prikken was echt nodig en een van de weinig tv's die dat aanbieden. Toch betrap ik mezelf er bij het kijken van een film op dat ik geen achterste kanalen heb.
Goed te horen dat je tevreden bent met je tv.
Je zou nog twee Fideloi FS1 speakers met je tv kunnen koppelen via het DTS Play Fi wat je OLED ondersteunt. Dan kun je als het ware een Home Cinema Theater geluid opstelling maken en heb je de mogelijkheid voor 5.1.2 surround geluid.
Ikzelf heb deze opstelling voor mijn 77OLED+937 gemaakt, met tevens een draadloze subwoofer, de FW1. Kortom zit midden in de actie bij een Dolby Atmos track.
Noemen we een tv van €2.098 tegenwoordig een middenklasser?
de 55 inch kost evenveel als een G4 van hetzefde formaat.
De keuze zou toch snel gemaakt zijn.
Nondeju, een televisie van 2000 euro wordt tegenwoordig een middenklasser genoemd? Ik kocht onlangs een OLED voor 1500 euro en vond dat eigenlijk al high-end. Geen topmodel, maar wel in de buurt van het beste dat er te koop is. Een middenklasser zou ik eerder rond de 900 euro schalen en een budget TV krijg je voor 600 euro.

Ik ga maar eens om een salarisverhoging vragen.
Een middenklasser van 2000 euro! Die Panasonic van mij voor 1000 euro was toen een middenklasser aan de hoge kant. Hoewel dat een kleine 10 jaar geleden is kun je dan stellen dat de prijs voor een middenklasser van verdubbeld is.
Ik denk dat je beter voor OLED908 kan gaan die een MLA paneel heeft. Qua prijs zijn ze het zelfde.
Enige voordeel die OLED809 heeft is 144Hz. Maar hier heb je niks aan, want PS5 en XBOX gaan tot 120Hz.
Waarschijnlijk zal de PS5-pro die dit jaar uitkomt ook maar tot 120Hz gaan.
Dus 144Hz is alleen voor PC-gamers. Maar dat is geen groote verbetering tov 120Hz.
MLA paneel van OLED908 is wel een groote verbetering ten opzichte van standaard OLED paneel van OLED809.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.