€ 798,40 bij Expert

Philips 48OLED809 Zwart Review

4 oktober 2024, laatste update op 4 oktober 2024, 1.096 views Rapporteer

+ Schitterende draaipoot
+ Geen QD-technologie (dus minder kans op burn in)
+ Built in Chromecast / Ok Google (vlot)
+ Gamebar / FPS counter / 144HZ / HDMI VRR / Freesync Premium / Nvidia Gsync
+ DTS PLAY FI / Dolby Atmos
+ Geweldige afstandsbediening met licht en subtite knop (sla enkele handelingen over in bv Netflix met 1 druk op de knop) en zonder batterijen (usb c laden)

Pluspunten

• Helderder dan LG C4
  • Beter geluid dan LG C4
  • Sneller internet / betere USB aansluiting dan LG C4: USB 3.0
  • In veel gevallen beter beeld dan LG C4 (mooiere kleuren en vooral is SDR-materiaal een stuk feller)
  • Alle HDR formaten (Bij LG en Samsung mist er altijd wat)
  • Ambilight welke andere merken niet hebben (met aanpassingen!)
  • Motion Interpolation 30 tot 40ms (tegenover 80/90ms LG C4, al kan Samsung dit op enkele tv's wel nog ietsje beter)
  • Input lag minder dan LG C4 op 120/144hz (eerlijk gezegd alleen niet merkbaar)

Minpunten

• Verbruikt iets meer dan LG C4
  • 2x volledige 48gbps hdmi 2.1 poorten (naast 2 niet volledige poorten)
  • Duurder

Toen ik de officiële review op Tweakers zag, moest ik even ingrijpen. Volgens Tweakers zou dit toestel bijvoorbeeld iets minder helder zijn met HDR-materiaal dan de LG C4. Ja, als je zo gaat testen -> de tekst uit de review:

‘’ We testen bij elke tv welke beeldmodus de nauwkeurigste weergave oplevert en voeren de metingen in die modus uit. Bij de Philips 809 is dat de Filmmaker-modus.’’

Dan maak je geen eerlijke vergelijking. Ik heb ze alle twee hier staan (LG C4 vs 809), en de Philips heeft duidelijk een helderder beeld. Verder heeft de LG C4 (anders dan de nog altijd prachtige LG C9) geen USB 3.0 poort meer. En we weten allemaal dat deze USB 3.0 poort nodig is om optimaal gebruik te kunnen maken van een ethernetdongle (of sneller videomateriaal te laden natuurlijk), zodat je ook het snelste internet (kabel dus) kunt krijgen i.p.v. WIFI, want helaas hebben tv’s van tegenwoordig nog altijd die gare 100mbps ethernetpoort aan boord.

Verder, zie bovenstaande punten. Alleen is hij wat duurder dan gemiddeld, is het energieverbruik dus ietsje meer en heb je maar 2 volledige (48gbps) hdmi poorten. Maar daar heb je overigens ook weer andere oplossingen voor en is voor mij sowieso geen probleem aangezien ik maar 1 pc en 1 spelcomputer heb. Maar het moet wel gezegd worden.

Nooit gedacht dat ik een Philips zou nemen. Enkele jaren terug was het niet veel soeps bij dit merk en kijken we korter terug dan was er altijd wel iets wat minder was in mijn ogen. Maar dit jaar is de OLED toch echt in handen van Philips (hoewel zij natuurlijk nog altijd de panels halen bij LG). Alles vinken ze af, van alle HDR formaten tot Gamebar, Freesync Premium, Gsync ... en zo kan ik wel even doorgaan. Ik zal de review weer updaten over een half jaar, maar tot nu toe bevalt deze tv me beter dan de C4 (en C9 overigens) en ik had nooit gedacht dat Ambilight echt een geweldige toevoeging zou zijn. Wat een rust voor de ogen (in het donker!) en wat een mooie effecten. Nu kun je ook niet meer terug naar een ander merk, maar het leuke is: dat hoeft nu dus ook niet meer!

PS in een andere gebruikersreview las ik zojuist ''Helderheid Ambilight kan niet worden aangepast''. Dit is onzin en kan je gewoon helemaal naar wens inrichten, dit moet je alleen in een ander menu doen. Ook las ik in weer een andere gebruikersreview ''Veel onnodige apps die je niet kan deinstalleren'' Ik vraag me dan af wat de schrijver hiermee bedoelt? Ik kreeg bv wel apps als Redbull tv meegeleverd, maar deze heb ik wel gewoon kunnen verwijderen. Er zijn wel zaken als NFT collection/TV app, die kun je inderdaad niet verwijderen (wel stopzetten overigens) maar waarom zou je dat willen (LOL!)

(1 week in bezit)

Heb jij ook een Philips 48OLED809 Zwart?

Ik heb deze tv nu 2 mnd. Beeld is erg goed. Had ‘m genomen ivm oled met ambilight, wat ik een prettige ervaring vind. Het grootste minpunt is de audio lag vanaf een bron op hdmi. Ook zag ik het op de netflix app van de tv zelf.

Ik had ook een philips soundbar aangeschaft zodat de hdmi cec (easylink2) volledig compatible zou zijn, en dat is ook zo. Een prettige bijkomstigheid is dat de audio latency vanaf de soundbar 0 is. Dus als ik mijn kpn itv op de hdmi poort van de sb aansluit, er geen latency is. Dit komt doordat de sb over de ddc/cec bus de video latency van de tv opvraagt en daar dus de audio automatich een delay geeft zodat de boel in sync is.

Een ander minpunt is dat de timeout voor extern signaal te kort is, dus als je de tv aan zet, de sb opgestart is naar zijn hdmi krijg je al een irritant bericht ‘ Geen bron detect’, wat dan weg gaat zodra het kpn itv beeld verschijnt .

Verder is het jammer dat de ambilight niet meer gekoppeld is met philips hue, dat hebben ze eruit gehaald. Via homeassistant kan je toch nog wat doen.

Gelukkig is het latency probleem dmv de soundbar opgelost, maar ok is het niet.

Vanwege het prachtige oled beeld, de ambilight hou ik’m

[Reactie gewijzigd door bhoek op 9 april 2025 17:31]