Door Sjef Weller

Redacteur

Helderder en met steengoede kleuren

LG C4- en G4-oled-tv Review

17-05-2024 • 06:00

102

Multipage-opmaak

Inleiding

  • LG OLED evo C4
  • LG OLED evo G4

In het kort

De OLED evo C-televisies van LG zijn misschien wel de populairste oled-tv’s op de markt en ook de C4 lijkt op den duur weer veel waar voor je geld te bieden. De tv is niet zo helder als zijn duurdere broer, de G4, maar wel weer een flink stuk feller dan zijn voorganger. Bovendien is de beeldkwaliteit van de C4 uitzonderlijk goed voor een midrange-oled. Ook kan de C4 nu overweg met 144Hz-gamebeelden en heeft hij vier HDMI 2.1-poorten met vrr-ondersteuning en een lage inputlag. Dat maakt het een geweldig beeldscherm om op te gamen. Voorlopig zal zijn voorganger, de C3, nog wel de populairste van de twee blijven, want die is na een jaar op de markt nu eenmaal een stuk goedkoper. Als de C4 zelf ook wat meer in prijs is gedaald, zul je je er niet snel een buil aan vallen. Door de beperktere kijkhoeken is het echter geen vanzelfsprekende optie meer als je op zoek bent naar een echte gezinstelevisie.

In het kort

De OLED evo G4 van LG is weer een aardige stap vooruit ten opzichte van zijn voorganger: de G3. De tv is een stukje helderder, wat hdr-beelden nog indrukwekkender maakt, maar met name de kleurweergave is tot dusver ongeëvenaard. De G4 is bovendien zeer geschikt om mee te gamen, met zijn vier HDMI 2.1-poorten met ondersteuning voor 144Hz-weergave, vrr en een lage inputlag. Net als LG’s eerdere G-modellen wordt de G4 geleverd met een muurbeugel waarmee je het scherm vlak tegen de muur hangt, maar krijg je er geen voet bij. Als LG’s topmodel is de G4 stevig geprijsd. Hij mag dan een stukje beter zijn dan zijn voorganger, maar die laatste is op het moment van schrijven aanzienlijk goedkoper. Mocht de prijs geen bezwaar zijn, dan haal je met de G4 een van de beste tv’s van het moment in huis.

LG’s OLED evo-televisies zijn elk jaar weer erg gewild, dankzij de mooie balans tussen beeldkwaliteit, features en prijs. Met name de C- en G-serie blijken populair in onze Pricewatch. LG bracht begin april zijn nieuwste modellen uit in die series: de LG OLED evo C4 en LG OLED evo G4. We hebben ze inmiddels stevig aan de tand kunnen voelen in ons testlab. Worden de nieuwe oled-tv’s weer net zo’n schot in de roos als hun voorgangers van de afgelopen jaren?

De volledige oledlijn van LG bestaat dit jaar vooralsnog uit vier modellen. Instapmodel is de B4, de C4 is het midrangemodel en de G4 het topmodel. Daarnaast is er nog de M4, die in grote lijnen een G4 is, maar dan met alle aansluitingen in een externe, draadloze box. Het vroegere instapmodel, de A-serie, heeft het veld moeten ruimen. Of LG dit jaar ook weer een 8k-oled onder de noemer Z4 zal uitbrengen, is nog niet bekendgemaakt.

De C4 is verkrijgbaar in 42”, 48”, 55”, 65”, 77” en 83”. De vanafprijzen beginnen bij 1298 euro voor het kleinste model en lopen op tot 5498 euro voor de grootste uitvoering. Zelf mochten wij de 65”-variant in ons testlab verwelkomen. Die versie heeft op het moment van schrijven een vanafprijs van 2297 euro. Daarmee is de prijs van de nieuwe tv vergelijkbaar met die van zijn voorganger rond dezelfde tijd vorig jaar. Die voorganger is momenteel echter al voor 1560 euro te koop.

LG C4 intro

Van de G4 zijn er vijf maten in de winkels te vinden. De kleinste schermdiagonaal meet 55” en verder zijn er modellen van 65”, 77”, 83” en 97”. De prijzen lopen daarbij uiteen van 2098 tot 24.999 euro. Ook van de G4 hebben we de 65”-uitvoering getest. Dit model koop je inmiddels voor prijzen vanaf 2847 euro, terwijl de laagste prijs een maand geleden nog 3299 euro bedroeg. De laagste prijs van de G3 was exact een jaar geleden nog 2999 euro, dus de prijsontwikkeling van de G4 ziet er voorlopig gunstig uit.

LG G4 intro

Ten opzichte van hun voorgangers hebben beide tv’s wat kleine updates gekregen. Zo is de maximale refreshrate verhoogd tot 144Hz (voor pc-gaming), heeft LG zijn smart-tv-platform webOS nog wat getweakt en zijn de beeldverwerkingschips vernieuwd. Daarbij heeft de G4 nu voor het eerst een krachtigere soc aan boord dan zijn goedkopere broertje. Ook zegt LG in beide gevallen het paneel verder te hebben verbeterd, waardoor de tv’s er nog meer helderheid uit weten te persen. Hierdoor moeten met name de highlights in hdr-beelden net wat beter uit de verf komen.

Omdat de andere fabrikanten van oled-tv’s hun nieuwe modellen later in het jaar uitbrengen, moet de G4 in eerste instantie opboksen tegen de Samsung S95D, die we onlangs hebben gereviewd. Met zijn matte, sterk ontspiegelde scherm is deze directe concurrent dit jaar wel echt een ander apparaat dan de G4. Toch zijn we erg benieuwd welk van de twee het helderste scherm heeft. De C4 zal het moeten opnemen tegen de Samsung S90D, die binnenkort op de markt komt. Zolang die Samsung niet in de winkels ligt, moet de C4 vooral opboksen tegen zijn eigen voorganger: de C3.

Uiterlijk en aansluitingen

(In) de doos

De LG C4 en G4 worden beide geleverd in een zwart-wit bedrukte, kartonnen doos. Het scherm is verpakt in een schuimzak met daaromheen PS-hardschuim (piepschuim) dat niet biologisch afbreekbaar is. De verpakking bevat naast het scherm en de voet/wandbeugel van de tv een afstandsbediening, batterijen, vast netsnoer en een handleiding. De volledige handleiding voor beide modellen is ook te downloaden als pdf.

Het uiterlijk van de C- en G-serie is de afgelopen jaren nauwelijks veranderd, en dat kunnen we ook van de C4 en G4 zeggen. De C4 lijkt vanaf de voorkant zelfs als twee druppels water op zijn voorganger. Bij de G4 is de optionele voet - de tv wordt standaard met een muurbeugel geleverd - anders dan vorig jaar, maar verder hebben we geen verschillen kunnen ontdekken.

Uiterlijk en aansluitingen C4

De LG OLED evo C4 heeft net zo’n slanke bezel als de C3. Ook de dikte van de tv is gelijk gebleven. De achterzijde van het paneel is voorzien van een plastic afdekking met licht reliëf, maar niet meer met een horizontaal streepjespatroon. In het midden achterop vinden we een 3,8cm dikke behuizing voor de logica en aansluitingen, net als bij de C3. Het paneel zelf is over het hele scherm gemeten 6mm dik. De tv staat weer op dezelfde standaard als de C3 en C2 daarvoor, die met 47cm relatief smal is. Deze voet tilt het paneel zo'n 6cm van de ondergrond. Het kleinste C4-model, dat van 42”, wordt overigens als enige geleverd met twee lage pootjes in plaats van één centrale voet.

De sleuf voor een CI-module is boven in de elektronicabehuizing geplaatst en wijst naar boven. Alle overige aansluitingen zijn aan de zijkant geplaatst en wijzen naar links. Er zijn vier HDMI 2.1-aansluitingen met ondersteuning voor 4k met variabele refreshrates tot 144Hz en hdr. HDMI-poort 2 is daarbij aangewezen om geluid uit de tv naar een receiver of soundbar te sturen via (e-)arc. Ook zijn er drie USB-poorten aan boord. Verder beschikt de tv over een ethernetpoort, een optische digitale audio-uitgang en aansluitingen voor kabel- en satelliettelevisie. Net als het model van vorig jaar heeft ook de C4 geen hoofdtelefoonuitgang. Voor draadloze verbindingen is er wifi aan boord, evenals Bluetooth 5.1. Behalve van Apple Airplay 2 is de C4, net als de G4 trouwens, nu ook voorzien van ingebouwde Chromecast-ondersteuning.

LG C4 aansluitingen

Uiterlijk en aansluitingen G4

Ook de G4 is uiterlijk nauwelijks van zijn directe voorganger te onderscheiden. Wij hebben hem op zijn optioneel verkrijgbare standaard getest, maar normaliter wordt de tv in Nederland en België geleverd met een muurbeugel waarmee je het scherm superstrak aan de wand kunt monteren. De voet die we er dit jaar bijkregen, is wel anders dan die van vorig jaar; bij de G3 ontvingen we nog dezelfde standaard als bij de C3 en C4. De nieuwe standaard heeft een smalle poot tussen de voet en de tv, en kost volgens LG 119 euro.

Verder is de G4 weer net zo slank en ogenschijnlijk ‘bezelloos’ als de G3. De uitstulping aan de achterzijde die de logica en aansluitingen huisvest, beslaat bijna de hele achterkant. Daar staat tegenover dat die behuizing nog een stuk dunner is dan bij de C4. De aansluitingen wijzen deels opzij en deels omlaag. Zo zijn er twee HDMI 2.1-poorten die je vanaf de zijkant kunt benaderen; de andere twee wijzen naar onderen. HDMI-poort 2, die opzij wijst, functioneert ook als (e-)arc-poort. Verder vinden we aan de zijkant nog een USB-aansluiting en een CI-slot. Onderop vinden we ten slotte nog twee USB-poorten, een lan-aansluiting, een optische digitale audio-uitgang en twee aansluitingen voor antenne/kabel-tv en satelliet-tv. Een hoofdtelefoonaansluiting zit er niet op. Met name de aansluitingen die naar beneden wijzen, zijn lastig te bereiken als je de tv strak aan de muur bevestigt. Verder ondersteunt ook de G4 draadloze verbindingen via Bluetooth 5.1, wifi, Apple Airplay 2 en Chromecast.

LG G4 aansluitingenLG G4 aansluitingenLG G4 aansluitingenLG G4 aansluitingen

Smart-tv en gamefuncties

LG-televisies gebruiken webOS als smart-tv-platform en dat is dit jaar niet anders. Het systeem heeft wel een update gekregen voor 2024, en de G4 en C4 zijn enkele van de eerste tv's die over de nieuwe 2024-functies beschikken. Een van de grootste nieuwkomers is Chromecast built-in. Zo kun je voortaan filmpjes en muziek vanaf bijvoorbeeld je telefoon naar je televisie casten zonder dat je daarvoor een fysieke Chromecast-dongel hoeft aan te sluiten.

Ook de Always Ready-optie is dit jaar uitgebreid met een aantal Google-functies. Schakel je de optie in, dan kan de tv na het uitschakelen achtergronden blijven weergeven, spraakherkenning blijven gebruiken en bijvoorbeeld muziek afspelen. Bij de nieuwe versie van webOS kun je hier je Google-account koppelen om bijvoorbeeld je afspraken uit Google Calendar weer te geven of je Google-foto's op het grote scherm te toveren.

Cosmetische aanpassingen

Verder kent webOS24 nog wat kleinere en cosmetische aanpassingen ten opzichte van webOS23. Zo is de horizontale menuknoppenbalk van rechtsboven naar linksboven verhuisd en een kwartslag gedraaid. De grote banner bovenaan het homemenu, die promoafbeeldingen en -video's bevat die je overigens kunt uitschakelen, is onveranderd gebleven. De 'kaarten' eronder zijn echter verkleind en er is een nieuwe Toegankelijkheid-kaart toegevoegd. Door erop te klikken, krijg je direct toegang tot alle toegankelijkheidsfuncties waarvoor je normaliter diep de menu's in moet duiken. Ook een nieuwe Chatbot-functie, waarbij gebruikers terechtkunnen met vragen over weergave- of audioproblemen en die de problemen probeert op te lossen door aangepaste instellingen te suggereren, is ondergebracht in de Toegankelijkheid-kaart.

De LG-accountpagina's worden nu niet meer beeldvullend getoond, maar als overlay links in beeld. Ook is er een Quick Guide-overlay met uitleg van bepaalde knoppen en functies van webOS toegevoegd. Een andere nieuwe overlay, maar dan met de naam Smart Tips, vind je in de instellingenmenu's. Deze doet suggesties voor instellingen die vaak samen gedaan worden met de instellingen van het menu waarin je op dat moment in zit, of tipt settings waarvan de software denkt dat je die misschien moeilijk kunt vinden. Die Smart Tips hebben we overigens snel uitgezet, want de suggesties willen nog weleens dwars over andere menutekst heen komen te staan.

Hoewel de smartinterface standaard de nodige reclame en aanbevelingen voor streams bevat, kun je die volledig uitschakelen. Staan ze aan, dan kun je een flink eind door de lijst van horizontale rijen met kijksuggesties en apps scrollen. Zet je ze uit, dan past het hele homemenu op één scherm en dat vinden we wel zo overzichtelijk. De interface werkt erg soepel op zowel de C4 als de G4. Het openen van het instellingenmenu duurt doorgaans wel een paar seconden, maar de navigatie door webOS en het openen van apps werken vlot. Het platform biedt nog steeds heel veel apps voor streaming, het afspelen van media, spelletjes en meer. Ziggo GO ontbreekt overigens, maar verder zijn de grote Nederlandse, Belgische en internationale streamaanbieders present.

Vier jaar versie-updates

Dit jaar introduceert LG ook het zogenoemde Re:New Program voor webOS. Dit programma garandeert dat kopers van een LG-televisie vier versie-updates van webOS krijgen na het jaar waarin ze hun tv hebben gekocht. In totaal krijgen ze dus vijf versies van webOS. Dat betekent dat de G4 en C4 te zijner tijd geüpdatet zullen worden met alle toekomstige webOS-versies tot en met webOS28. Dit updatebeleid geldt ook voor LG-televisies uit 2022 en 2023. Die zullen de nieuwe versie van dit jaar, webOS24 dus, uiteindelijk ook ontvangen.

We schrijven 'uiteindelijk', want er zit nog wel wat wachttijd op dergelijke updates. Zo krijgen LG-tv's uit 2022 dit jaar eerst een update naar webOS23. De tv's uit 2022 en 2023 krijgen naar verwachting volgend jaar pas een update naar het huidige webOS24, inclusief Chromecast-functionaliteit. En tegen de tijd dat de C4 en G4 hun versie-update naar webOS25 krijgen, zijn we een jaar of twee verder. Volgens LG is dit om de stabiliteit te waarborgen. Eventuele problemen met webOS24 worden in de loop van dit jaar eerst gepatcht op de 2024-modellen en pas als alles stabiel is, wordt de nieuwste versie overgeheveld naar oudere tv's. Daarmee lijkt LG te suggereren dat het zijn nieuwe tv's met instabiele software in de winkels legt, maar wees gerust; van stabiliteitsproblemen hebben we tijdens het testen niets kunnen merken.

Afstandsbediening

LG's kenmerkende Magic Remote-afstandsbediening is ook dit jaar weer van de partij en is volledig gelijk aan de zapstok die LG bij de C3 en G3 leverde. Hij voelt nog steeds erg prettig aan, net als de drukknoppen en het scrolwiel. De afstandsbediening mist overigens nog steeds specifieke play- en pauzeknoppen. De zes snelknoppen of reclameknoppen onderaan zijn onveranderd gebleven.

LG C4 G4 ABLG C4 G4 ABLG C4 G4 AB

Gamefuncties

We kennen de C- en G-series als uitstekende game-tv's en dat geldt ook voor de C4 en G4. De tv's bieden nu ook ondersteuning voor 4k144Hz-weergave voor pc-gaming, waar de maximale refreshrate vorig jaar nog bleef steken op 120Hz. Je moet die optie voor 144Hz-gaming overigens wel handmatig inschakelen via het Game Optimizer-menu. HDMI VRR, AMD FreeSync en Nvidia G-SYNC worden ondersteund. Beide tv's kunnen ook overweg met Dolby Vision Gaming, maar dat levert bij de Xbox Series X een iets te lichte weergave op. Voorlopig zouden we die functie daarom links laten liggen.

LG's Game Dashboard, dat als overlay in beeld getoond kan worden, laat de gebruiker kiezen tussen verschillende presets en toont informatie over de huidige framerate, vrr en lowlatencystatus. De functionaliteit van het gamedashboard heeft ook een paar updates gekregen ten opzichte van vorig jaar. Zo kunnen gebruikers nu per game hun favoriete instellingen opslaan en kan automatic low-latency mode binnen de gamemodus worden uitgeschakeld. Verder is de Multiview-functie, waarbij je verschillende bronnen in één scherm kunt tonen, bij de G4 uitgebreid van twee naar vier bronnen.

LG C4 G4 Game Dashboard

Inputlag

Voor snelle games is het belangrijk dat er zo min mogelijk vertraging zit tussen het uitvoeren van een actie en het moment dat je die op het scherm ziet. Een lage inputlag, het tijdsverschil tussen het moment dat een signaal via HDMI de tv binnenkomt en het moment waarop het daadwerkelijk wordt getoond, is dus belangrijk bij gaming.

Wij meten de inputlag met een Leo Bodnar-inputlagtester die closed loop de vertraging meet waarmee televisies HDMI-signalen weergeven. We doen dat in 1080p60-, 1080p120- en 4k60-beeldmodi. Ten opzichte van hun directe voorgangers hebben de C4 en G4 een licht toegenomen latency, maar de scores blijven ruim binnen de marge van wat nodig is om soepel te gamen op zowel 60 als 120Hz.

  • Inputlag 1080p - Game Modus
  • Inputlag 2160p - Game Mode
  • Inputlag 1080p - Game Modus 120p
Inputlag 1080p - Gamemodus
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
LG C3 55" OLED
9,0
Samsung QN90C 55" LCD
9,0
Samsung S95C 55" QD-OLED
9,0
LG G3 65" OLED
9,0
Samsung S95B 55" QD-OLED
9,1
Panasonic MZW2004 65" OLED
9,2
Samsung S95D 55" QD-OLED
9,3
Samsung S90C 55" QD-OLED
9,3
LG G2 65" OLED
9,4
Panasonic LZW2004 55" OLED
9,4
LG C2 55" OLED
9,5
Samsung QN95B 55" LCD
10,1
TCL C845 65" LCD
12,1
Philips 908 65" OLED
12,6
Philips 808 55" OLED
12,6
LG C4 65" OLED
13,0
LG G4 65" OLED
13,0
TCL C835 55" LCD
13,3
Sony X85L 55" LCD
14,4
Philips 807 55" OLED
15,2
Sony A95K 55" QD-OLED
16,0
Sony A95L 65" QD-OLED
16,3
Sony A80L 55" OLED
16,7
Sony A80K 55" OLED
16,7
Sony X95L 65" LCD
17,5
Inputlag 2160p - Gamemodus
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Sony A95K 55" QD-OLED
8,1
Panasonic LZW2004 55" OLED
8,6
LG C3 55" OLED
9,0
Samsung QN90C 55" LCD
9,0
Samsung S95C 55" QD-OLED
9,0
LG G3 65" OLED
9,1
Samsung S95D 55" QD-OLED
9,2
Panasonic MZW2004 65" OLED
9,2
Samsung S95B 55" QD-OLED
9,2
Samsung S90C 55" QD-OLED
9,3
LG G2 65" OLED
9,4
LG C2 55" OLED
9,6
Samsung QN95B 55" LCD
10,2
TCL C845 65" LCD
12,1
Philips 908 65" OLED
12,6
Philips 808 55" OLED
12,6
LG C4 65" OLED
13,0
LG G4 65" OLED
13,0
TCL C835 55" LCD
13,1
Sony X85L 55" LCD
15,0
Philips 807 55" OLED
15,2
Sony A80K 55" OLED
16,1
Sony A95L 65" QD-OLED
16,3
Sony A80L 55" OLED
16,3
Sony X95L 65" LCD
17,1
Inputlag 1080p - Gamemodus 120Hz
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Philips 808 55" OLED
4,5
LG C3 55" OLED
4,6
Philips 908 65" OLED
4,6
Samsung S90C 55" QD-OLED
4,6
Samsung S95D 55" QD-OLED
4,7
Samsung S95B 55" QD-OLED
4,7
LG C4 65" OLED
4,8
LG G4 65" OLED
4,8
LG G2 65" OLED
4,8
LG C2 55" OLED
4,8
LG G3 65" OLED
4,9
Samsung QN90C 55" LCD
5,0
Samsung S95C 55" QD-OLED
5,0
TCL C835 55" LCD
5,1
Panasonic LZW2004 55" OLED
5,7
Panasonic MZW2004 65" OLED
5,8
Samsung QN95B 55" LCD
5,9
Sony X85L 55" LCD
6,0
TCL C845 65" LCD
6,3
Philips 807 55" OLED
6,5
Sony A95L 65" QD-OLED
8,2
Sony A80L 55" OLED
8,2
Sony A80K 55" OLED
8,3
Sony A95K 55" QD-OLED
8,3
Sony X95L 65" LCD
9,7

Energiegebruik en geluid

We meten het energiegebruik van televisies al jaren in de standaardmodus, bij weergave van een schaakbordpatroon met een helderheid van 120 en 250cd/m², om zo tv-gebruik 's avonds en overdag na te bootsen. Tegenwoordig voeren we deze test uit in een modus met een nauwkeurigere kleurbalans. In het geval van de C4 en G4 hebben we gekozen voor de Filmmaker-modus. Daarnaast hebben we een nieuwe dynamische test toegevoegd, waarbij we het gemiddelde gebruik meten tijdens het afspelen van een tien minuten durende referentievideo.

Uit de meetresultaten valt als eerste op dat de C4 iets hongeriger is naar energie dan de G4, zeker als we de helderheid opvoeren. In de 10-minutentests lijkt de C4 op het eerste gezicht ook meer energie te slurpen dan de C3, maar van die laatste hebben we het 55"-model getest, dus die resultaten zijn niet goed te vergelijken. Van de G3 van vorig jaar en de G4 hebben we wel exemplaren met dezelfde schermdiagonaal van 65" getest. In beide tienminutentests blijkt het nieuwe model net iets zuiniger. De C4 en G4 zijn bovendien zuiniger dan alle QD-oledtelevisies die we tot dusver getest hebben, zelfs QD-oleds met een kleinere beeldmaat.

  • Checkerboard 120cd/m²-filmmodus
  • Checkerboard 250cd/m²-filmmodus
  • 10 minutentest 120cd/m²-filmmodus
  • 10 minutentest 250cd/m²-filmmodus
Filmmodus Checkerboard 120cd/m²
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
Sony X85L 55" LCD
49,3
Samsung QN90C 55" LCD
54,0
TCL C845 65" LCD
57,3
Philips 908 65" OLED
64,2
Sony A80L 55" OLED
66,1
Panasonic MZW2004 65" OLED
71,4
LG G4 65" OLED
82,8
LG C4 65" OLED
84,8
Philips 808 55" OLED
88,3
Samsung S95D 55" QD-OLED
97,5
Sony X95L 65" LCD
113,4
Sony A95L 65" QD-OLED
115,1
Filmmodus Checkerboard 250cd/m²
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
Sony X85L 55" LCD
69,2
Samsung QN90C 55" LCD
71,6
TCL C845 65" LCD
81,5
Philips 908 65" OLED
86,8
Sony A80L 55" OLED
87,5
Panasonic MZW2004 65" OLED
94,8
LG G4 65" OLED
123,2
LG C4 65" OLED
144,1
Philips 808 55" OLED
148,7
Samsung S95D 55" QD-OLED
150,0
Sony X95L 65" LCD
175,5
Sony A95L 65" QD-OLED
195,3
Filmmodus 120cd/m² 10-minutentest
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
Sony X85L 55" LCD
50,2
Samsung QN90C 55" LCD
52,9
LG C3 55" OLED
55,2
LG G4 65" OLED
58,4
TCL C845 65" LCD
58,4
Philips 808 55" OLED
58,7
LG G3 65" OLED
59,2
LG C4 65" OLED
61,2
Panasonic MZW2004 65" OLED
61,2
Samsung S95D 55" QD-OLED
63,1
Samsung S90C 55" QD-OLED
63,2
Samsung S95C 55" QD-OLED
66,8
Sony A80L 55" OLED
68,0
Sony A95L 65" QD-OLED
71,5
Philips 908 65" OLED
87,0
Sony X95L 65" LCD
115,8
Filmmodus 250cd/m² 10-minutentest
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
Samsung QN90C 55" LCD
66,4
Sony X85L 55" LCD
71,1
LG C3 55" OLED
75,6
LG G4 65" OLED
75,6
Samsung S95D 55" QD-OLED
78,2
LG C4 65" OLED
79,6
LG G3 65" OLED
80,4
TCL C845 65" LCD
82,5
Samsung S90C 55" QD-OLED
83,1
Panasonic MZW2004 65" OLED
83,4
Samsung S95C 55" QD-OLED
84,6
Philips 808 55" OLED
84,7
Sony A80L 55" OLED
89,7
Sony A95L 65" QD-OLED
90,8
Philips 908 65" OLED
141,1
Sony X95L 65" LCD
178,1

Geluid

Net als zijn voorganger is de G4 een erg slanke tv met weinig ruimte om klankkasten in de behuizing weg te werken. Toch klinken de naar beneden gerichte luidsprekers bovengemiddeld goed voor een oled-tv. Het 4.2-kanaalsluidsprekersysteem levert ruimtelijk geluid, heldere spraak en een relatief krachtige laagweergave.

De C4 doet het met zijn 2.2-opstelling ook zeker niet verkeerd voor een slank oledmodel, maar kan niet tippen aan de helderheid en basweergave van de G4. Hoewel je op beide tv's een AI-geluidsoptie hebt die de sound nog verder moet oppoetsen, vinden we de geluidsweergave zelf het fijnst in de standaardmodus. Toch geldt voor beide tv's: wil je echt goed geluid bij je films en games, dan adviseren we een soundbar of receiver met externe luidsprekers te gebruiken.

Paneel en beeldverwerking

De C4 en G4 beschikken beide over een woledpaneel van LG Display, maar de G4 is daarnaast voorzien van een tweedegeneratie-mla-layer, een laag met miljarden microscopisch kleine lensjes die het licht bundelen voor nog meer helderheid. Hierdoor kan de G4 een flink stuk helderder stralen dan de C4, wat met het blote oog te zien is als je beide tv's naast elkaar zet. Het belooft ook weer een stap vooruit in piekhelderheid ten opzichte van de G3. Overigens is nu ook de 83"-versie van de G4 van zo'n mla-laag voorzien, waar de 83"-uitvoering van de G3 het nog als enige zonder moest stellen.

De G4 heeft perfecte kijkhoeken, net als zijn voorganger. Datzelfde kunnen we helaas niet zeggen van de C4. Of het komt door een nieuw antireflectiefilter of door iets anders, is niet helemaal duidelijk, maar zelfs als je de C4 onder een hoek van 45 graden bekijkt, zie je al een duidelijke groenige kleurzweem. Die is vooral goed te zien in gelaatskleuren en andere lichtere tinten. Tijdens het testen, waarbij we de C4, G4 en Samsung S95D naast elkaar hadden opgesteld en via een HDMI-splitter hetzelfde signaal voerden, kwamen er regelmatig collega's langslopen en allen maakten een opmerking over het blijkbaar opvallende groene kleureffect van de C4. Dit maakt de C4 helaas minder geschikt als tv om met het hele gezin omheen te kruipen.

LG C4 kijkhoekenLG C4 kijkhoeken

In vergelijking met QD-oledpanelen zijn LG's woledpanelen doorgaans iets minder fel en kunnen ze zeer heldere kleuren iets minder verzadigd weergeven. Om iets van die verschillen te zien, moet je de tv's wel echt naast elkaar hebben staan. Zelfs dan blijken de verschillen in de praktijk erg klein. In de highlights van hdr-beelden wilden kleuren op de G3 van vorig jaar nog wel iets fletser ogen dan bijvoorbeeld op de Samsung S95C, maar bij de modellen van dit jaar zijn die onderlinge verschillen nauwelijks zichtbaar. Een ander verschil met vorig jaar is dat LG claimt de helderheid van de 42"- en 48"-C-modellen flink te hebben verhoogd. Waren die kleinere maten bij de C3 een stuk minder helder dan hun grotere broers, bij de C4 zou dat gat in lichtopbrengst een stuk kleiner zijn geworden. Omdat we enkel het 65"-model van de C4 hebben getest, konden we dit niet nameten.

De C4 en G4 gebruiken duidelijk verschillende reflectiefilters, want de G4 is van de twee aanzienlijk beter ontspiegeld. Naast de matte S95D van Samsung weerspiegelt de G4 uiteraard meer, maar de C4 doet daar nog een schepje bovenop. Zeker bij donkere scènes in goedverlichte ruimtes is dit goed te zien. Toch zouden we de C4 op dit vlak niet slecht noemen; de G4 doet het gewoon beter en de S95D is op dit moment simpelweg de ultieme oled-tv als het om het beperken van reflecties gaat.

Beeldverwerking

De G4 heeft weer een gloednieuwe processor aan boord: de α11 AI Processor 4K. De opvolger van de α9 Gen6-processor van de G3, nu α9 Gen7 gedoopt, heeft ondertussen zijn weg gevonden naar de C4. LG belooft dat de α11 veel meer power aan boord heeft dan de vorige versies van de α9. Zo zou AI-verwerking nu een stuk slimmer zijn en beter kunnen beoordelen waar zijn algoritmes wel en waar ze niet moeten ingrijpen.

We hebben uiteraard goed gekeken naar wat voor merkbare gevolgen dit heeft voor de beeldverwerking, maar de verschillen zijn kleiner dan de superlatieven van LG's marketingafdeling doen geloven. Toch zijn die verbeteringen er wel degelijk. Zo zagen we dat de TruMotion-instelling, LG's naam voor bewegingscompensatie, 'Cinematische beweging' een sprong vooruit heeft gemaakt. Dat resulteert in minder beeldartefacten dan bij de modellen van vorig jaar. Ook de TruMotion-afhandeling van 50Hz-beeldmateriaal is licht verbeterd, wat bij de G4 resulteert in minder framedrops. Toch blijven ook enkele minpunten van met name de agressievere TruMotion-settings overeind. Zet je de bewegingscompensatie op 'Vloeiende beweging', de hoogste standaardinstelling, dan ogen bijvoorbeeld sportwedstrijden vloeiender. Zodra er echter ook maar iets te veel gebeurt in beeld, word je getrakteerd op hinderlijke artefacten.

Interessant voor gamers is dat de gamemodus nu net wat meer beeldverbeterende instellingen ondersteunt zonder dat de inputlag de perken te buiten gaat. Zo is het Kleurverbetering-algoritme nu ook beschikbaar in de gamemodus. Deze functie helpt om heldere hdr-kleuren wat verzadigder weer te geven. Verder hebben de C4 en G4 nu ondersteuning voor vrr met maximaal 144Hz voor pc-games, zoals we al schreven. Daarnaast kunnen beide tv's weer overweg met vrijwel alle gangbare hdr-formaten, van Dolby Vision tot HDR10 en HLG. Alleen ondersteuning voor HDR10+ ontbreekt.

Over hdr gesproken, beide nieuwe LG-oleds bieden gebruikers nu de mogelijkheid om zelf te bepalen waar de roll-off begint bij het tonen van hdr-materiaal. Hiervoor is de Dynamic Tonemapping-functie uitgebreid. Laat je Dynamic Tonemapping uit, dan kun je nu de roll-off bepalen voor content die gemasterd is op 1000, 4000 en 10.000cd/m². Deze optie kan helpen om de hdr-weergave nog net wat mooier te maken, voor zover dat nodig is, maar we raden aan om je hier alleen aan te wagen als je weet wat je doet én over de nodige meetapparatuur beschikt.

Metingen en hdr

We hebben de beeldkwaliteit van de tv's gemeten met Portrait Displays Calman Color Calibration-software in combinatie met onze SpectraCal C6-colorimeter en Jeti-spectrofotometer en een VideoForge Pro-signaalgenerator. Voor tests met een pc als beeldbron gebruiken we een Inno3D GeForce RTX 3060 Ti iChill X3-videokaart. We voeren hierbij met sdr- en hdr-signalen een serie grijs- en kleurmetingen uit om zo de kleurtemperatuur, de grijs- en kleurfouten, de helderheid en het contrast te bepalen. We testen bij elke tv welke beeldmodus de nauwkeurigste weergave oplevert en voeren de metingen in die modus uit. Bij de C4 en G4 is dat de Filmmaker-modus.

We geven alle televisies een eerlijke kans door alle (AI-)beeldoptimalisaties uit te schakelen, omdat deze de meetresultaten alleen maar verstoren. Opties zoals Dynamic Contrast en Live Colour zorgen voor een intensere kleurbeleving, maar ook voor verzadigingsfouten.

We meten de kleurechtheid in Δ E2000 en ΔE ITP, waarbij ΔE2000 de norm is die al decennia wordt gebruikt om een indicatie te geven van beeldprestaties. ΔE geeft aan in hoeverre de gemeten waarde afwijkt van de verwachte waarde, en voor ΔE2000 geldt als vuistregel dat waarden lager dan 3 als zeer goed en lager dan 1 als perfect worden gezien.

ΔE2000 heeft echter beperkingen bij hdr, waardoor vaak onrealistisch lage (dus goede) scores worden behaald, terwijl de beeldfouten wel goed zichtbaar kunnen zijn. ΔE ITP lost dit op en weegt de kleurafwijking ook anders, waardoor kleuren die we snel herkennen als goed of fout, zoals huidtinten en planten, meer invloed hebben op de score dan bijvoorbeeld neonkleuren. Bij ΔE ITP geldt als vuistregel dat waarden lager dan 3 als perfect worden gezien, terwijl waarden lager dan 9 zeer goed zijn te noemen. De resultaten van ΔE2000 en ΔE ITP zijn overigens niet onderling vergelijkbaar.

Sdr-weergave

Met de standaardinstellingen binnen de Filmmaker-modus behaalt zowel de C4 als de G4 een vrijwel perfecte kleurweergave, waarbij de G4 het nog net iets beter doet. Onder die omstandigheden piekt de C4 op bijna 275cd/m² of ruim 228cd/m² bij weergave van een volledig wit scherm. De G4 doet er met respectievelijk ruim 340cd/m² en bijna 315cd/m² nog een schepje bovenop.

Beide tv's beschikken echter ook over een 'Maximale helderheid'-optie, waarmee je de helderheid verder kunt opkrikken. Voeren we op die manier de lichtopbrengst maximaal op, dan piekt de C4 ruim 150cd/m², ofwel nits, hoger op ruim 424cd/m², terwijl een volledig wit scherm met 274cd/m² bijna 50 nits aan helderheid wint. De G4 geeft een volledig wit scherm dan zelfs ruim 100 nits feller weer (423cd/m²) en piekt op maar liefst 526cd/m², een winst van 185 nits. Het opvoeren van de helderheid gaat wel ten koste van de kleurweergave, al blijven de Δ E2000-scores van 1,46 (G4) en 1,34 (C4) ook dan zeer goed te noemen. Mocht je die extra helderheid nodig hebben, bijvoorbeeld omdat je de tv vlak naast een zonnig raam hebt staan, dan lever je daar dus nauwelijks beeldkwaliteit voor in.

  • Grayscale - Gemiddelde grijsafwijking
  • Gemiddelde ΔE Colorspace
  • Gemiddelde ΔE colorchecker
Gemiddelde grijsafwijking
Televisie Paneeltype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
LG G4 OLED
0,69
LG G2 OLED
0,70
Samsung S95B QD-OLED
0,70
LG G3 OLED
0,90
Panasonic LZW2004 OLED
0,90
LG C3 OLED
1,00
Samsung QN95B LCD
1,00
LG C4 OLED
1,10
Panasonic MZW2004 OLED
1,15
Philips 908 OLED
1,21
Samsung S95C QD-OLED
1,30
Sony X85L LCD
1,50
Samsung S95D QD-OLED
1,57
Sony X95L LCD
1,70
Philips 808 OLED
1,71
Philips 807 OLED
1,90
Samsung QN90C LCD
2,00
Samsung S90C QD-OLED
2,00
Sony A95L QD-OLED
2,40
LG C2 OLED
2,60
TCL C835 LCD
3,00
TCL C845 LCD
3,39
Sony A80L OLED
3,80
Sony A80K OLED
3,90
Sony A95K QD-OLED
5,20
Gemiddelde kleurafwijking
Televisie Paneeltype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Philips 807 OLED
0,80
Panasonic MZW2004 OLED
0,88
Panasonic LZW2004 OLED
0,90
LG G3 OLED
1,00
Samsung S95B QD-OLED
1,00
Samsung QN95B LCD
1,00
Philips 908 OLED
1,04
LG G4 OLED
1,08
LG C3 OLED
1,10
Samsung S95C QD-OLED
1,10
Philips 808 OLED
1,20
Samsung S90C QD-OLED
1,20
LG C4 OLED
1,21
Samsung S95D QD-OLED
1,30
LG G2 OLED
1,30
Sony A80K OLED
1,40
Sony A95K QD-OLED
1,50
Sony A80L OLED
1,90
Sony X95L LCD
2,00
TCL C835 LCD
2,20
Samsung QN90C LCD
2,31
Sony A95L QD-OLED
2,76
Sony X85L LCD
3,00
TCL C845 LCD
3,07
LG C2 OLED
4,30
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking
Televisie Paneeltype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Samsung S95B QD-OLED
0,60
Panasonic LZW2004 OLED
0,80
LG G4 OLED
0,87
LG C3 OLED
0,90
Samsung S95C QD-OLED
0,90
LG G3 OLED
0,90
Philips 908 OLED
0,94
Panasonic MZW2004 OLED
0,98
LG C4 OLED
1,00
Samsung QN95B LCD
1,00
LG G2 OLED
1,20
Philips 807 OLED
1,30
Philips 808 OLED
1,36
Samsung S95D QD-OLED
1,39
Sony A95L QD-OLED
1,50
Samsung S90C QD-OLED
1,70
Sony X85L LCD
1,80
TCL C845 LCD
2,30
Samsung QN90C LCD
2,50
Sony A80K OLED
2,50
TCL C835 LCD
2,60
Sony A80L OLED
3,00
LG C2 OLED
3,10
Sony X95L LCD
3,20
Sony A95K QD-OLED
3,20

Hdr-weergave

Ook de hdr-prestaties van beide tv's hebben we getest in de Filmmaker-modus. Die modus schakelt bij hdr-materiaal standaard over naar de hoogste helderheid voor het maximale hdr-effect. Zeker bij de G4 is dat effect indrukwekkend te noemen. Bij weergave van een 5 procent groot wit vlak op een zwarte achtergrond laat LG's nieuwe topmodel een score van 1460cd/m² noteren. Dat is 110cd/m² meer dan bij de G3; geen heel groot verschil, maar ook hier heeft LG toch weer wat winst weten te behalen. De Samsung S95D kan kleine highlights nog nét wat helderder weergeven. Ook bij het weergeven van een wit vlak in een volledig scherm is de Samsung duidelijk feller, maar ten opzichte van de G3 heeft de G4 toch een aardige stap voorwaarts gezet.

De C4 heeft een woledpaneel zonder mla en het mag dan ook geen verrassing heten dat die duidelijk onderdoet voor de G4. Toch is de C4 tot dusver de felste woled-tv zonder mla die we hebben getest. Bij weergave van een 5 procent groot wit vlak is de tv ruim een kwart helderder dan zijn voorganger. Ook als we de C4 een volledig wit scherm laten weergeven, scoort hij in de hdr-modus 25 procent beter dan de C3.

  • Max helderheid hdr 5% window
  • Max helderheid hdr full screen
Max. helderheid hdr 5% window
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Samsung QN95B 55" LCD
2.183,98
Samsung QN90C 55" LCD
2.145,00
TCL C845 65" LCD
1.589,18
Samsung S95D 55" QD-OLED
1.576,76
Sony X95L 65" LCD
1.529,82
LG G4 65" OLED
1.460,84
Sony A95L 65" QD-OLED
1.448,43
Panasonic MZW2004 65" OLED
1.441,95
LG G3 65" OLED
1.349,09
Samsung S95C 55" QD-OLED
1.242,22
TCL C835 55" LCD
1.082,33
LG C4 65" OLED
1.056,36
Philips 908 65" OLED
1.025,16
Sony A95K 55" QD-OLED
993,37
Samsung S95B 55" QD-OLED
963,28
Panasonic LZW2004 55" OLED
962,16
Samsung S90C 55" QD-OLED
960,04
LG G2 65" OLED
891,35
LG C3 55" OLED
815,00
LG C2 55" OLED
803,37
Philips 808 55" OLED
769,07
Philips 807 55" OLED
743,44
Sony X85L 55" LCD
718,50
Sony A80K 55" OLED
712,00
Sony A80L 55" OLED
672,41
Max. helderheid hdr full screen
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
TCL C845 65" LCD
896,63
TCL C835 55" LCD
748,01
Samsung QN95B 55" LCD
743,35
Samsung QN90C 55" LCD
729,00
Sony X95L 65" LCD
644,19
Sony X85L 55" LCD
552,04
Samsung S95D 55" QD-OLED
304,24
Sony A95L 65" QD-OLED
278,97
Samsung S95C 55" QD-OLED
251,81
LG G4 65" OLED
243,17
Sony A95K 55" QD-OLED
233,44
Philips 908 65" OLED
225,20
Panasonic MZW2004 65" OLED
216,42
LG G3 65" OLED
207,38
Samsung S90C 55" QD-OLED
205,24
LG C4 65" OLED
203,88
Samsung S95B 55" QD-OLED
195,42
Philips 807 55" OLED
184,51
Philips 808 55" OLED
173,29
LG C2 55" OLED
169,66
Panasonic LZW2004 55" OLED
168,90
LG G2 65" OLED
162,44
LG C3 55" OLED
160,20
Sony A80K 55" OLED
160,00
Sony A80L 55" OLED
138,34

Hdr-kleurweergave

Ook de hdr-kleurweergave van beide tv's is zeer goed. Bij het doormeten van het grijsverloop scoort de G4 met een ΔE ITP van 0,67 zelfs uitstekend en beter dan alle tv's die we tot dusver getest hebben, terwijl de C4 het niet veel slechter doet. Ook de gedetailleerde-kleurafwijking is bij beide tv's top. De C4 en G4 wijken hierin niet veel af van hun voorgangers, maar presteren wel beter dan alle QD-oledtelevisies die we tot op heden getest hebben.

  • Gemiddelde grijsafwijking zonder luminantie
  • Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking zonder luminantie
  • Dekking DCI P3 kleurruimte
Gemiddelde grijsafwijking zonder luminantie
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde grijsafwijking in ΔE ITP (lager is beter)
LG G4 65" OLED
0,67
LG C4 65" OLED
1,56
Philips 908 65" OLED
1,61
Samsung S95D 55" QD-OLED
1,73
LG G2 65" OLED
1,77
Philips 808 55" OLED
2,26
Panasonic MZW2004 65" OLED
2,47
Samsung S95B 55" QD-OLED
2,52
Panasonic LZW2004 55" OLED
2,80
Philips 807 55" OLED
2,96
Sony A95L 65" QD-OLED
3,29
Samsung QN95B 55" LCD
3,49
LG C2 55" OLED
3,79
LG G3 65" OLED
4,38
Sony A80K 55" OLED
4,51
Samsung S90C 55" QD-OLED
4,60
Samsung S95C 55" QD-OLED
4,84
Sony X95L 65" LCD
5,42
Samsung QN90C 55" LCD
5,55
Sony A95K 55" QD-OLED
5,75
Sony A80L 55" OLED
5,89
TCL C845 65" LCD
6,36
LG C3 55" OLED
6,68
Sony X85L 55" LCD
8,91
TCL C835 55" LCD
18,20
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking zonder luminantie
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE ITP (lager is beter)
Philips 808 55" OLED
2,26
LG C4 65" OLED
2,51
Philips 807 55" OLED
2,58
LG G2 65" OLED
2,70
Panasonic LZW2004 55" OLED
2,70
LG C3 55" OLED
2,78
LG G3 65" OLED
3,09
LG G4 65" OLED
3,17
Samsung S95C 55" QD-OLED
3,21
Samsung S95B 55" QD-OLED
3,50
Samsung S90C 55" QD-OLED
3,52
LG C2 55" OLED
3,64
Sony A95L 65" QD-OLED
3,89
Sony A95K 55" QD-OLED
4,42
Panasonic MZW2004 65" OLED
5,07
Sony A80K 55" OLED
5,33
Sony A80L 55" OLED
6,30
Sony X95L 65" LCD
6,44
Samsung S95D 55" QD-OLED
6,92
Sony X85L 55" LCD
7,01
Samsung QN95B 55" LCD
7,42
TCL C845 65" LCD
7,60
Samsung QN90C 55" LCD
8,08
TCL C835 55" LCD
15,47
Philips 908 65" OLED
33,04
Dekking DCI P3 kleurruimte
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde procenten in % (hoger is beter)
Sony A95L 65" QD-OLED
100
Samsung S95D 55" QD-OLED
100
Sony A95K 55" QD-OLED
100
Samsung S95C 55" QD-OLED
100
Samsung S90C 55" QD-OLED
100
Samsung S95B 55" QD-OLED
100
LG G2 65" OLED
99
Panasonic LZW2004 55" OLED
99
Sony A80K 55" OLED
99
Sony A80L 55" OLED
98
LG C3 55" OLED
98
Philips 807 55" OLED
98
Philips 808 55" OLED
98
LG C2 55" OLED
97
LG C4 65" OLED
97
Panasonic MZW2004 65" OLED
97
LG G4 65" OLED
97
LG G3 65" OLED
97
Philips 908 65" OLED
96
Samsung QN90C 55" LCD
95
Sony X95L 65" LCD
94
TCL C845 65" LCD
94
Sony X85L 55" LCD
92
TCL C835 55" LCD
90
Samsung QN95B 55" LCD
90

Conclusie

De LG C4 en G4 lijken uiterlijk sterk op hun voorgangers van vorig jaar, maar technisch zijn beide een stapje vooruit. Zo zijn de twee weer net wat helderder, hoewel de G4 niet de helderste oled is die we tot dusver gemeten hebben; die eer blijft voorlopig voorbehouden aan de Samsung S95D. Ook het toch al sterke smartplatform kent een hoop kleine verbeteringen, terwijl beide televisies nu overweg kunnen met game-pc's die krachtig genoeg zijn om je favoriete titels op 144Hz te draaien.

Naast de verhoogde helderheid valt bij beide televisies vooral de algehele beeldkwaliteit op, met een kleurweergave die vrijwel ongeëvenaard is (G4) of gewoon steengoed (C4). Daarbij is de G4 zeer goed ontspiegeld, al kan hij uiteraard niet tippen aan het bijna reflectieloze, matte scherm van de S95D. De C4 volgt op gepaste afstand, maar doet het hierin wel beter dan zijn voorganger. Extra jammer is dat dit bij de C4 gepaard gaat met verslechterde kijkhoeken ten opzichte van de C3. Al bij een beperkte hoek van 45 graden is duidelijk een groenige kleurzweem te zien.

Momenteel is de 65"-variant van de C3 ruim 700 euro goedkoper dan de net zo grote uitvoering van de C4, waardoor die eerste voorlopig duidelijk de interessantste koop is. In de loop van dit jaar verwachten we echter dat de C4 sterk in prijs zal dalen, zoals ook bij al zijn voorgangers het geval was. Als het zover is, zal de C4 een stuk interessanter zijn voor wie een goede oled-tv zoekt voor een relatief schappelijke prijs. Toch vrezen we dat de C4 niet zo'n no-brainer zal zijn als zijn voorgangers, omdat hij door zijn beperkte kijkhoeken minder geschikt is als gezinstelevisie. Verder is het wachten op een testexemplaar van de Samsung S90D om een goed beeld te krijgen van hoe de C4 zich verhoudt tot nieuwe concurrerende modellen.

De G4 is op het moment van schrijven eveneens een stuk duurder dan zijn voorganger, maar ook een paar honderd euro goedkoper dan zijn grootste concurrent van het moment: de Samsung S95D. Die laatste heeft een beter ontspiegeld scherm en kan iets helderder stralen, maar de G4 heeft dan weer een nauwkeurigere kleurweergave en aanzienlijk beter geluid. Ten opzichte van de G3 is de G4 op veel vlakken een stapje vooruit, maar dat stapje is voorlopig te klein om het prijsverschil van ruim 1000 euro te verantwoorden. Naarmate de tv in de loop van het jaar in prijs zal dalen, wordt hij uiteraard steeds aantrekkelijker. Los van die prijsontwikkeling heeft LG met deze G4 wel gewoon een van de beste tv's van het moment afgeleverd en daar hoort uiteraard een Ultimate-award bij.

Reacties (102)

102
100
34
5
0
61
Wijzig sortering
Ik snap niet dat het ontbreken van hdr10+ als minpunt is genoemd. Het is voornamelijk een format dat door Samsung wordt omarmd (en is bedacht) omdat die nog steeds weigeren Dolby Vision te gebruiken en er dan ook geen ondersteuning is voor hun TV's. Bij alle tv's die wel Dolby Vision ondersteunen heeft HDR10+ geen toegevoegde waarde.

Er is praktisch geen HDR10+ "only" content te vinden. Het is meestal HDR10 en/of Dolby Vision. HDR10+ wordt meestal gebruikt bij Dolby Vision content als er geen Dolby Vision ondersteuning is. Een soort "fallback" dus.
De grootste aanbieder van HDR10+ content was Amazon Prime, echter is die 2 jaar geleden ook weer begonnen met Dolby Vision content.
Zo'n beetje alle tv fabrikanten ondersteunen Dolby Vision, alleen Samsung is de dwarsligger. En dat terwijl Dolby Vision DE industrie standaard (zeker bij films) is voor HDR met dynamische metadata.

@Sjef Weller, het NIET ondersteunen van Dolby Vision is dan ook een dik minpunt. Het niet ondersteunen van een modus die door Samsung en Amazon Prime is gemaakt om zo geen Dolby Vision licentiekosten te betalen is natuurlijk GEEN minpunt, zeker niet wanneer er gewoon Dolby Vision ondersteuning is en HDR10+ geen enkele meerwaarde zou hebben!

[Reactie gewijzigd door MazeWing op 22 juli 2024 13:29]

Kleine correctie: Philips en Panasonic en ondersteunen nog steeds HDR10+.
Je hebt gelijk, ik pas het aan. Meen me te herinneren dat ook zij gestopt waren met HDR10+ maar dat klopt dus niet...
Philips heeft wel HDR10+ meen ik? De reden dat ik Philips 908 gekocht heb wegens het ondersteunen van HDR10+ en Dolby Vision
Bij alle tv's die wel Dolby Vision ondersteunen heeft HDR10+ geen toegevoegde waarde.
Er is wel wat -- toegegeven, het is beperkt -- materiaal dat wel HDR10+ ondersteunt en geen Dolby Vision, bijvoorbeeld de UHD-uitgave van Alien: https://www.blu-ray.com/movies/Alien-4K-Blu-ray/230308/ . Is het een groot gemis als de film kan terugvallen op HDR10? Wellicht niet, maar in sommige gevallen kan het dus wel toegevoegde waarde hebben als de tv HDR10+ ondersteunt.

Er is ook een principiële reden te verzinnen: HDR10+ is een open standaard, terwijl Dolby Vision gelicenseerd is. Persoonlijk zie ik graag open standaarden de norm zijn.

Ben het met je eens dat het niet ondersteunen van een tv van HDR10+ geen groot minpunt is, maar toch, het is een minpunt. LG had er namelijk ook voor kunnen kiezen om het wél te ondersteunen en dat ze dat niet doen is een (politieke) keuze.
Vooral ook omdat er laatst bij de review van een Samsung TV niet als minpunt werd aangegeven dat daar Dolby Vision ontbrak.

review: Samsung S95D - De oled-tv die bijna niet spiegelt
Vergeet de nieuwe 32inch 4k Oled schermen niet, eentje heeft Dolby Vision, de rest niet. Werd keurig in de review aangegeven kwam niet bij de min/plus punten terecht.
Ik merk heel vaak dat bepaalde mensen op inernet enorm pro samsung zijn en de directe concurrent zo hard mogelijk afblaffen. Is dat nog steeds een ding.. betaalde internet trollen legers?
Volgens mij is die markt booming. Niet alleen commercieel.

Alles is in principe verdacht als je de bron niet vertrouwt. En 99% van de bronnen op internet zijn niet te vertrouwen. Je kent ze niet. Er is geen geschiedenis. Daarom steekt het zo dat je ook in 'betrouwbare' media de marketing er vanaf ziet druipen. Heel jammer.

Eigenlijk weet je al per definitie dat als tegenwoordig iets een hype is, het gewoon dikke bullshit is maar iemand er ergens rijk van wordt.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 13:29]

Helemaal mee eens, en voor mij een versterking van mijn beeld dat Tweakers ERG positief kijkt naar alles wat van Samsung komt.

Wat mij betreft is ontbreken van HDR10+ nauwelijks noemenswaardig, omdat het vrijwel nergens wordt aangeboden. Het ontbreken van Dolby Vision daarentegen is wel een echt minpunt.

Ik heb ook wel eens argumenten gezien dat Dolby Vision nauwelijks meerwaarde heeft ten opzichte van HDR10, maar ik zie op mijn tv een groot verschil. (Meest high end Panasonic van 2 jaar geleden)
Ik had heel graag iets gelezen over filmmakers mode in combinatie met Dolby Vision. Iets wat in vorige modellen niet kon en voor mij een reden tot upgrade van de G3 zou zijn.
Je kan toch zelf alle beeldverwerking e.d. eenmalig uitzetten in Dolby Vision mode, en de kleurtemperatuur aanpassen? Behaal je dan niet hetzelfde resultaat?

[Reactie gewijzigd door ChillinR op 22 juli 2024 13:29]

Helaas niet. Er zit bij Dolby Vision altijd nog iets van beeldverbetering (true Motion oid) over waardoor films op een soap lijken. Voelt aan als gestabiliseerd beeld van 50fps.

Door zelf als filmmaker gewerkt te hebben, ben ik helaas een mierenneuker geworden en daarom is dit een belangrijk punt voor me. Ik was dan ook behoorlijk teleurgesteld na aanschaf van de G3 toen bleek dat er in combinatie met Dolby Vision geen echte filmmaker mode bleek te zijn.
nvm

[Reactie gewijzigd door AirJonn op 22 juli 2024 13:29]

Dat is gewoon de bestaande modus maar het enige verschil is dat alle AI functies etc automatisch af staat.
Het stelt dus jammer genoeg niks voor.
Ik heb op mijn Philips TV (808) gewoon alle 'verbeteringen' uit kunnen zetten die bij Dolby Vision content opeens aansprongen.

Ik was ook even verbaasd dat met Dolby Vision mijn 'persoonlijk' beeldprofiel de typische motion blur, en 'extra scherp' artefacten liet zien. Dat zet ik namelijk als eerste uit.

Maar dat was snel aangepast toen ik zag dat Dolby Vision gewoon een eigen beeldprofiel bleek te hebben (dus naast Sport, Film en Dynamisch) waar je alles weer uit kon (moest) vinken.

Lijkt me dat dit op een LG toch ook gewoon moet kunnen?

Ik kan me niet voorstellen dat Dolby Vision bovenop al die meuk van fabrikanten ook zelf allemaal van dat soort eigen 'verbeteraars' erin gooit. Zowel qua hun intenties als qua technische mogelijkheden lijkt me dit vergezicht.

Het is zo dat Philips en LG zijn die zelf al hun eigen zooi aan Dolby Vision koppelen. En niet andersom. Ik zou het fijn vinden als Dolby wat eisen stelt, zoals het verplicht weglaten van de fabrikant zijn eigen 'verbeteraars' bij het inschakelen van de codecs.

[Reactie gewijzigd door Stpan op 22 juli 2024 13:29]

Ik had heel graag iets gelezen over filmmakers mode in combinatie met Dolby Vision. Iets wat in vorige modellen niet kon en voor mij een reden tot upgrade van de G3 zou zijn.
Kan dit niet al vanaf de G2?
Ik kan bevestigen dat dit zo is, heb namelijk zelf de G2 aan de muur hangen
Je zou toch zeggen dat ze dit met een update zo kunnen toevoegen aan de c/g3 serie. Daarvoor hoeft er toch niks hardwarematigs aangepast te worden lijkt me.
FMM icm Dolby Vision is eigenlijk gewoon het oude Cinema(geen Cinema Home), alleen heet het nu dus Filmmaker.
Ik heb zelf nog een C7 en heb dolby vision cinema aan staan bij films en series met dolby vision, dit komt dichtbij film maker modes. Ik heb in een ver verleden alles zelf ingesteld. Tru motion enzo staan uit net ff snel gechecked.
Het verschil met de modellen van vorig jaar is groter dan ik had verwacht. Maar ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn G3 aankoop enkele maanden geleden, zeker als je die vraagprijzen weer ziet.
Klopt. LG's kan je het beste kopen van November t/m April. In november gaat vaak de prijs omlaag en komen er cashback acties voor de feestdagen en dit loopt tot april om van de oude voorraad af te komen voordat ze in april de nieuwe serie introduceren. Als die nieuwe serie uit is wil je die altijd weer hebben, tenzij je een hele goede deal kan krijgen op het oude model dat zie je soms in juni als winkels nogsteeds een oud model hebben waar ze dan echt vanaf willen.
Ik heb mijn 77" G2 voor €2800 gekocht na cashback in de zomer van 2022. Daarna is ie pas teen het einde, toen de G3 al (bijna) beschikbaar was nog een keer voor die prijs beschikbaar gekomen.

Het is dus vooral goed de cashback acties in de gaten houden + de prijzen van winkels, waarbij bellen/mailen is aan te raden omdat ze van LG niet mogen adverteren met te lage prijzen. En anders is het altijd raadzaam om in het OLED aanbiedingen topic te kijken!
True that.
Black friday 2023 (november jl.) i.c.m. LG cashback leverde mij de C3 65" voor 1450 eu. (Waar ik overigens erg tevreden over ben)

Dus als ik nu in de markt zou zijn voor een nieuwe tv, zou ik zeker nog even wachten tot november a.s. om te zien wat Black friday nog aan korting oplevert.
Vorige maand was ook voordelig met cashback voor de G3 modellen icm laagste prijs. Laatste week was de 65G3 gezakt tot onder de €1900 en daar kreeg je €150 cahback bovenop. De 77"was €1000 duurder, en kreeg je €200 cashback terug.

Blackfriday heeft ook zijn deals, maar April blijft de goedkoopste maand, omdat de magazijnen leeg moeten.

[Reactie gewijzigd door ABD op 22 juli 2024 13:29]

Ik heb in de eerste week van juli 2023 een 65 inch G3 voor 1.750 euro gekocht..
Je kan sinds de lancering een 65 G4 voor 2.350 euro kopen...

[Reactie gewijzigd door stevosmax op 22 juli 2024 13:29]

Ik had 2 maart mijn G3 gekocht, ja baalde wel een klein beetje toen ik deze actie zag 🙃
Hier toevallig vorige maand een G3 77" kunnen scoren i.c.m. een soundbar (was zelfs goedkoper dan de tv alleen) en 200 euro cashback.
Ik ben opzoek naar een nieuwe TV, budget 1500 euro maar denk niet dat ik daar nog een 65" G3 voor kan gaan scoren. Zit nu te twijfelen om dan te zakken naar 55" of een C3 te halen. Twijfels!
Dit is geen verkoopervaringenforum, maar je kunt een 65" C2 of B2 krijgen voor een schijntje. LG heeft in zijn eigen webwinkel af en toe hele mooie aanbiedingen. Ik had een tijdje geleden een 77" C2 gezien voor ruim 2000, toen ging het kriebelen.
of wellicht even kijken wat de prijzen van de G3 nu gaan doen... alleen niet de pech hebben dat ze op ten duur uitverkocht zijn uiteraard.
Dit jaar zal er ook wel weer een EK voetbal actie zijn waarbij er een cashback wordt gegeven.
Heb nu zo'n 4 jaar de LG C9 in huis, nog steeds enorm tevreden over.
Ik lees altijd met veel interesse het nieuws over de nieuwste TV e.d., maar ik vraag me af wanneer ik de neiging ga voelen om een nieuwe TV te kopen. Voor mij nog geen enkele reden om dat te doen namelijk.
Ik heb dat gevoel dus ook altijd :P

Ik heb een LG C9 waar ik nog zeer tevreden over ben maar ik vraag mij altijd het volgende af. Als de TV producent besluit om geen software of beveiliging updates meer uit te brengen. Ben je in dat geval kwetsbaar of loop je een bepaald risico? Ik ben hier erg benieuwd naar...
dan trek je de netwerkkabel er gewoon uit dan hoef je je ook niet druk te maken om kwetsbaarheid , software updates en beveiliging problemen probleem opgelost.

[Reactie gewijzigd door syberjunky op 22 juli 2024 13:29]

Dat loopt wel los. Die TV is van buiten wel afgeschermd door je eigen NAT router.
En omdat die TV alleen maar naar 'trusted hosts' verbinding zal maken (Youtube, netflix, etc) is de kans dat die TV zelf rommel binnenharkt ook klein.

Het grootste probleem zal zijn dat diensten (bv. Netflix) niet meer werken zodra Netflix of een andere aanbieder een wijziging doorvoert dat ook aanpassingen aan de Apps vereist, zoals een nieuwe API.
Ik begrijp helemaal je gevoel. Ik heb zelf een C7 (55) van augustus 2017 en (voor het eerst) na zoveel jaar nog steeds meer dan tevreden. Super TV (ja de nieuwere zijn nog net iets beter en helderder, maar geen 'revolutie' zoals deze tv.)
Hoe is het met inbranden? Ik heb bij de subtitles inbrand dingetjes op de c7 (feb 2018, inbranden nov 2023)
Niks ingebrand bij mij. TV wordt nochtans erg intensief gebruikt. -- Wat ik wel gedaan heb ik advies van reviewsites gevolgd en oledlampje op 50% gezet.
Ik ben van een 55 inch C6 naar een 77 inch S95C gegaan.

Het ging mij met name om een groter scherm. Ik was echter teleurgesteld dat de LG panelen nog meer mogelijke issues hadden dan ten tijde van de C6 (uniformiteit, tinting, grid, overshoot, etc.). Daarbij was het kleurvolume aanzienlijk gedaald en het kleuren bereik en de helderheid nauwelijks toegenomen. De G3 zorgde wel voor meer helderheid, maar dan moest ik een voet erbij kopen (TV kan hier niet aan de muur). En de overige issue bleven ook.

De QD-OLED zou op papier de meeste (zo niet alle) issues niet hebben. En een groter kleurenbereik en een groter kleurenvolume hebben. Qua uniformiteit lijken de 2de generatie panelen van Samsung wat achteruit gegaan. Maar de rest van de voordelen zijn gebleven.

Voor mij viel de eerste generatie af omdat er geen 77 inch versie was. Ik wilde wachten op de Sony, maar deze kwam laat en was veel te duur vergeleken bij de Samsung.

Dus vandaar dat het de S95C is geworden.

Ik maakte mij nog wel zorgen over weerspiegelingen omdat het scherm veel groter is. Maar vergeleken bij de C6 is de Samsung een zwart gat !

Aangezien ik alleen films kijk vanaf schijf ben ik waarschijnlijk in de minderheid qua hoe ik de TV gebruik (ik game er niet op, kijk geen streaming of gewone TV), maar ik ben zeer tevreden. De extra helderheid en kleuren geven films meer diepgang en pop dan de C6 ooit zou kunnen (ik gebruik Film Maker Mode met zo accuraat mogelijke instellingen, met alle extra toetsers en bellen uit).

De C6 staat nu in de slaapkamer, overigens ook een heel goed exemplaar qua uniformiteit.

Hopelijk houdt deze het uit tot de komst van betaalbare microLED TV's :-)
Ik heb de s95c bekeken in de winkel en vond hem tegenvallen. Veel overgeblazen kleur ten koste van detail. Misschien is dat na tweaken wel en na kalibratie beter. Ik zag huid van mensen dat washed out was. Maar wat ik zeg in de winkel mocht je niet spelen met instellingen.
Jouw tv is nu 4 jaar oud, bij dagelijks 4 uur tv kijken kan je nu langzamerhand last gaan krijgen van burn in vooral bij dezelfde logo’s en subtitles.
Hoe ik hierbij kom?

https://www.rtings.com/tv...y-results-after-10-months
Zou het een keer kunnen testen, maar ik haal nooit 4 uur per dag, zoveel tv kijk ik niet en zeker niet dezelfde zenders of content.
Moet eens opzoeken hoeveel 'aan tijd' die heeft gehad, dat kan ik vast ergens zien.
Ik heb ergens gehoord dat de nederlandse modellen niet kunnen weergeven hoe lang ze aan hebben gestaan. Ik kan het niet bij mijn c7 terwijl mensen op facebook forum in het buitenland dat wel kunnen.
Beetje jammer dat er tussen verschillende beeldformaten wordt vergeleken, een groter oledscherm kan namelijk altijd helderder. (in het geval van LG missen de 42 en 48" ook nog de brightness booster functie)

[Reactie gewijzigd door Tec7lol op 22 juli 2024 13:29]

[...] een groter oledscherm kan namelijk altijd helderder.
Kun je hier verder op in gaan? Lichtoutput wordt gemeten in lumen of candela, terwijl lichtoutput per eenheid oppervlak (bijvoorbeeld meter²), wordt uitgedrukt in lux of nit.
Grote televisies, met dezelfde helderheid, zenden inderdaad meer licht uit, maar je zit er meestal ook vaker van af. Omdat de gemeten lichtintensiteit op afstand exponentieel afneemt (omgekeerde kwadratenwet), is deze bij dezelfde field of view gelijk aan die van een beeldscherm met andere afmetingen.

[Reactie gewijzigd door DvanRaai89 op 22 juli 2024 13:29]

Niet al het oppervlak van een pixel geeft licht, bijvoorbeeld de transistor om de pixel aan te sturen. Bij een kleiner paneel zijn de delen van de pixel die geen licht geven verhoudingsgewijs groter. Dit speel vooral bij 42" en 48". Vanaf 55" neemt de lichtopbrengst amper toe als het scherm verder groeit.
het had iets te maken met pixel density als ik me goed herinner, waar deze bij een 42" groter is waardoor deze ook ver op zen limiet zit (zonder mla paneel). Heb daarom vorige week een C3 42" gekocht omdat de C4 maar ietsje helderder kan dan de C3.
De C4 wordt een mid-range tv genoemd. Een televisie van minimaal ruim 1200 Euro! 8)7. Op dit moment kan ik nog wel even vooruit met mijn LG Oled C1. Wel fijn om te zien dat er ieder jaar weer wat kleine verbeteringen zijn.
Midrange OLED, daar zijn de prijzen nu eenmaal hoger ;)
Zolang de nieuwe Lg modellen geen bfi@120hz/144hz ondersteunen gaat mijn C1 niet de deur uit.
BFI vind ik teveel flickering veroorzaken dus ik vind het niet zoveel toevoegen. Ingebouwde chromecast vind ik dan wel weer een goede toevoeging
In het service menu dien je twee dingen uit te zetten namelijk TPC (Temporal Peak Luminance Control) en GSR (Global Sticky Reduction).
Als je dit doet heb je geen flickering en of dimming meer!
Geen dimming? De helft van je frames zijn volledig zwart. Dat is zeker wel te merken.
Ja klopt, ik dacht aan het auto dimmen (anti inbranden). Er is wel een verborgen setting waar je BT709 en HLG kunt aan zetten dan wordt SDR omgezet naar HDR waarin je redelijk wat nits terug wint in combi met BFI.
Voor mij is dat goed genoeg om BFI te gebruiken. Ik kan niet meer gamen zonder die motion clarity die BFI mij geeft.
De C series is binnen Lg een midrange tv omdat ie tussen de B en G instaat. Verglijk je hem cummulatief met allerlei andere tv’s dan scoort die bovengemiddeld tot hoog.
Ik hoop dat dit toestel DTS geluidsondersteuning heeft? Mijn oude LG Oled heeft dit niet en dit zou voor mij een absoluut breekpunt zijn. Zie dit niet vermeld worden in de review.
volgens de RTINGS review ondersteunt de G4 DTS gelukkig:

https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/g4-oled
edit
heb dit als nieuwe reactie gepost

[Reactie gewijzigd door Eugene_85 op 22 juli 2024 13:29]

heeft de G4 geen beperkte kijkhoek dan? jullie praten alleen over de C4 die dit heeft
De g4 heeft een betere kijkhoek, de beeldschermen zijn niet hetzelfde
Linksquest Moderator Spielerij 17 mei 2024 09:26
Heel leuk artikel, als onze Sony TV in de woonkamer op / defect is, dan willen we daar ook voor een LG OLED gaan, ik heb in mijn Game Room een LG EVO C2 staan, en daar ben ik zeer tevreden over.
Het blijven mooie stukjes techniek, maar ik denk dat ik voorlopig nog even bij mijn 65" C8 blijf. Die heeft nog steeds waanzinnig helder beeld (950cd/m2) en ziet er nog steeds prachtig uit. Is er iemand die een vergelijkbare generation jump heeft gedaan (C8 naar C3 bijvoorbeeld) en het verschil ook echt goed ziet?
Lekker je c8 houden tot ie op is…als hij doet voor jou wat ie moet doen.
Het kan zijn dat ie geen hdmi 4k120fps steunt voor games? Nieuwste oleds doen dat maar ik weet niet vanaf welk model dat was. Ik meende de cx(10)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.