Inleiding
- Chieftec APEX
- Chieftec APEX AIR
Samengevat
De APEX zet een hoop vinkjes bij ons wensenlijstje; Chieftec levert maar liefst vier fatsoenlijke rgb-fans inclusief hub mee, de verlichting is door twee glazen panelen aan de zij- en voorkant zichtbaar, je hebt veel ruimte voor je componenten en de prijs is ook nog eens aantrekkelijk. De keerzijde is dat het glazen voorpaneel met de drie ventilators erachter eigenlijk net te weinig lucht doorlaat om met name componenten met meer vermogen goed te koelen, maar als je met een graadje meer of iets lagere prestaties genoegen neemt, heb je een mooi onderkomen aan de APEX. Wil je meer koeling en minder rgb, kies dan de APEX AIR.
Samengevat
De APEX AIR is de op airflow gerichte tegenhanger van de gewone APEX, die het van glas en rgb moet hebben. De AIR koelt een stuk beter dankzij het frontje met een rooster in plaats van glas en maakt ondanks zijn airflowfocus niet te veel geluid. Pas als je componenten met veel vermogen inbouwt, komen de prestaties net onder die van duurdere concurrenten. De prijs van de AIR is echter dermate concurrerend, en de uitrusting en mogelijkheden zijn desondanks zo compleet, dat we een Great Value-award op zijn plaats vinden.
Behuizingen van Chieftec stonden in het eerste decennium van deze eeuw een heel stuk hoger op de buildlijstjes van menige tweaker dan in de afgelopen tien jaar. Een belangrijke factor bij die afgenomen interesse in het merk was de verkrijgbaarheid. Die was zacht gezegd niet geweldig en wat je niet kunt kopen, verliest logischerwijs aan populariteit. Inmiddels heeft Chieftec de distributie weer op orde en is het bedrijf begonnen aan een offensief om marktaandeel te heroveren. Een van de behuizingen met die lastige opdracht is de Chieftec APEX. Die is verkrijgbaar in twee varianten: de gewone en de APEX AIR. Die eerste is voorzien van een glazen frontje om de rgb-pracht te kunnen aanschouwen; de tweede is voorzien van een rooster voorin om airflow boven visueel genot te laten prevaleren.
Beide varianten zijn forse behuizingen met volop koelmogelijkheden voor een relatief bescheiden bedrag. De APEX is namelijk voorzien van maar liefst vier rgb-ventilators en kost desondanks ongeveer 90 euro, terwijl de AIR drie fans heeft en pakweg 75 euro kost. Dat is voldoende aanleiding voor ons om te kijken of Chieftec zich weer een weg naar de top kan vechten of in ieder geval kan meedingen naar je zuurverdiende centen. Of kun je je geld beter elders besteden?
Om te illustreren hoelang het geleden is dat Chieftec-behuizingen de revue passeerden: de laatste keer dat de Tweakers-redactie een behuizing van het merk voor het voetlicht bracht, was in een BBG van 2012. Toen bouwden we nog harde schijven van 500GB in en werd de betreffende Chieftec-behuizing met een 350W-voeding geleverd. De laatste losse kastreview van Chieftec is bijna twintig jaar geleden, toen we de BX-03 reviewden. De line-up van Chieftec-behuizingen ziet er heden ten dage wel een stukje anders uit dan destijds, al zijn de wat cryptische naamaanduidingen gebleven. Pas als je iets verder kijkt, krijg je ook de 'marketingnaam' te zien. Zo heet onze APEX formeel GA-01B-TG-OP en de AIR luistert naar de naam GA-01B-M-OP.
Op het moment van schrijven betaal je voor de APEX 89 euro en daarvoor krijg je een eATX-behuizing met vier 120mm-fans. Die ventilators zijn alle vier pwm-gestuurde rgb-fans die je via een hub aansluit en bestuurt. Om al dat moois te kunnen zien, is niet alleen de zijkant, maar ook de voorkant van een glazen paneel voorzien, wat een beetje aan kasten als de Corsair 5000X doet denken. Hoe de ventilators in combinatie met de glazen voorkant in de praktijk werken en of je een beetje waar voor je geld krijgt, bekijken we in deze review. De APEX AIR is een stukje goedkoper, met een prijs van pakweg 75 euro, en die vergelijken we met onder meer de Corsair 4000D.
:strip_exif()/i/2006734010.jpeg?f=imagenormal)
Uiterlijk
De twee varianten van de APEX zijn, afgezien van het frontje, hetzelfde. Ze hebben een vrij bescheiden formaat van 230mm breed, 495mm hoog en 465mm diep voor een volume van pakweg 53 liter. Dat is iets groter dan bijvoorbeeld de Corsair 4000D en juist iets kleiner dan de 5000X. Met die kasten lijkt Chieftec een beetje te concurreren, waarbij vooral de 4000D op de korrel wordt genomen. Behuizingen van vergelijkbare afmetingen en volume hebben zelden ondersteuning voor eATX-moederborden, waarmee je met de APEX-kasten dus flink de ruimte hebt voor je hardware in een behuizing van een redelijk formaat.
De APEX AIR en gewone APEX onderscheiden zich met hun frontje en, zoals we straks zien, hun koeling. Het frontje van de AIR is van een rooster voorzien, waar dat bij de gewone een glasplaat is. De ombouw van dat frontje is bij beide kasten hetzelfde: een hoop plastic met drie gaten aan de zijkant, waar roosters zitten om lucht aan te voeren. Bij de AIR voegt dat niet heel veel toe, aangezien de hele voorkant al een rooster is. Bij de glazen variant is het echter geen overbodige luxe, want kasten met goeddeels gesloten voorkanten hebben natuurlijk altijd moeite om voldoende lucht aan te zuigen. Bij de APEX zie je de rgb-fans mooi door de voorkant, maar ook bij de AIR is het gaas enigszins 'transparant' in de zin dat je de ventilators erachter goed kunt zien.
Over zien gesproken, beide APEX-varianten hebben hetzelfde glazen zijpaneel aan de linkerkant met donkere rand rondom. Dat wordt met flinke scharnieren achter op zijn plek gehouden en kun je dus richting de achterkant openklappen. Als je meer ruimte nodig hebt, kun je het paneel eenvoudig uit zijn scharnieren lichten. Om geen vieze vingers op het glas te krijgen en je te helpen het zijpaneel te openen, zit aan de voorkant een oogje dat je omhoog kunt klappen en dat als handvat dient. Dat doet sterk denken aan, en het zou me niet verbazen als het gewoon hetzelfde is als, een handvat (of 'vingervat') zoals je aan je smartphone kunt vastmaken. Het werkt in ieder geval prima en houdt de productie van het zijpaneel wat eenvoudiger. Het andere zijpaneel aan de rechterkant is gewoon gesloten, maar aan de voorrand ervan is voorzien in een flink rooster van hexagonale gaatjes. Zo kan ook de APEX met dichte voorkant nog wat extra lucht krijgen.
Nog meer gaten voor lucht, in dit geval warme lucht die passief ontsnapt tenzij je ventilators monteert, zitten aan de bovenkant. Een grote uitsparing in de bovenkant is afgedicht met een magnetisch rooster annex stoffilter dat je makkelijk verwijdert. Naast dat rooster, aan de rechterkant, zitten de frontpaneelpoorten en knoppen. Vooraan zit de vierkante powerbutton, voorzien van verlichting, met daarachter twee USB-poorten. Dat zijn A-poorten voor 5Gbit/s, maar erachter zit een USB-C-poort voor 10Gbit/s. Daar weer achter zitten opgesplitste audiojacks voor koptelefoon en microfoon, gevolgd door een resetknop en een knopje om verlichting mee te schakelen. Die laatste knop heeft bij de APEX met rgb-fans de functie om tussen 32 verlichtingsopties te schakelen, maar je kunt de rgb natuurlijk ook via je moederbord aansturen.
Aan de achterkant vind je de gebruikelijke onderdelen: een rooster voor de ventilator achterop met ernaast de uitsparing voor het i/o-shield. Daaronder zitten de 7 uitbreidingsslots voor onder meer je videokaart. Eventueel kun je die slots loshalen door twee duimschroeven los te draaien. Naast de slots zit nog een klein extra rooster, al lijkt dat niet geschikt voor verticale videokaarten. Onderin zit het gat voor je voeding, zonder extra verwijderbaar frame, opnieuw om de kast niet te duur te maken. De onderkant is voorzien van een verwijderbaar stoffilter voor je voeding en voorin zitten een paar sleuven voor de positionering van je hdd-cage. De kast staat op grote plastic voeten met rubberen antislippads.
Binnenkant
Aangezien het nog steeds twee dezelfde kasten zijn, zijn ook de binnenkanten van de APEX en APEX AIR identiek. Bijna dan, want de koeling wijkt af. We kijken eerst naar de overeenkomsten tussen de varianten. Als je het deurtje opent, krijg je een goeddeels lege kast voorgeschoteld, afgezien van de voedingstunnel onderin. Die tunnel is aan de zijkant, de zichtkant dus, volledig gesloten en nergens van logo's of uitsparingen voorzien. De bovenkant van de tunnel is wel een verzameling uitsparingen. Er zit een rooster over het grootste deel van de lengte, waar je desgewenst twee 120mm-fans kunt monteren. Richting de moederbordtray zitten uitsparingen voor je kabels en aan de voorzijde zit een uitsnede van pakweg 50mm, zodat je flinke radiators aan de voorkant kunt hangen.
Binnen in de behuizing zit ook een rooster. Achter het luchtrooster, in het rechterzijpaneel, in de moederbordplaat zitten sleuven om twee ventilators of eventueel een radiator tot 240mm te bevestigen. In dat rooster zitten twee uitsparingen voor kabels, die je vooral zult gebruiken als je een eATX-moederbord monteert. Als je een kleiner bord monteert, zoals ATX, kun je gebruikmaken van twee kabeldoorvoeren die van rubberen afdichtingen voorzien zijn. Dat zijn de enige twee grommets in de kast. Het staal van de overige gaten is wel omgevouwen om scherpe randjes te voorkomen, maar de gaten zijn niet afgedicht. Voor de kabels die je door de gaten voert, is er 30mm ruimte tussen de moederbordplaat en het rechterzijpaneel. De plaat heeft een grote uitsparing voor montage van koelers en op de achterkant ervan zitten twee beugels voor 2,5"-drives. Die zitten vast met duimschroeven die niet captive zijn, dus ze blijven niet in de beugel zitten.
Onder in de voedingstunnel is plek voor de voeding, die op kleine rubberen steuntjes ligt. Voorin zit een drivecage voor een 3,5"-drive, waarbij je de cage in twee posities kunt monteren, zodat je meer ruimte hebt voor eventuele grote voedingen of juist naar achter om ruimte te maken voor een dikke radiator voorin. Naast een eATX-moederbord is er ruimte voor een videokaart tot 400mm lengte, natuurlijk afhankelijk van de koeling die je voorin monteert.
De koeling van de APEX AIR bestaat uit twee 140mm-fans voorin en een 140mm-fan achterin. Alle drie zijn ze pwm-gestuurd; het type is ZF-1425PWM. Bij de gewone APEX, de rgb-versie met glas dus, worden vier ventilators meegeleverd. Drie daarvan zitten voorin en achterin zit de vierde. Ook hier zijn het allemaal dezelfde ventilators: iets kleiner met 120mm en met adresseerbare rgb-verlichting. De ventilators zijn op een hubje aangesloten, zodat je de verlichting met de eerder genoemde knop boven op de behuizing kunt bedienen.
De koelopties voor de APEX en APEX AIR zijn identiek, maar je kunt je afvragen of een dikke radiator achter het glas de beste plek is. Los daarvan kun je voorin radiators van 240, 280, 360 of zelfs 420mm kwijt. Bovenin is ruimte voor 240-, 280- of 360mm-radiators. Wat ventilators betreft kun je voorin dus maximaal drie keer 120mm- of drie keer 140mm-fans monteren en bovenin twee 140mm- of drie 120mm-fans. Achterop kun je 120mm- of 140mm-fans kwijt en in zowel de zijkant als boven op de voeding kun je nog ieder twee keer 120mm-ventilators vastschroeven. Over vastschroeven gesproken: de plaats waar je ze het meest zult monteren en waar ze fabriekshalve ook zitten, voorin dus, is lastig bereikbaar voor je schroevendraaier. Je moet je ventilators namelijk van binnenuit aan de metalen beugels vastschroeven en in een lege kast is dat niet echt een probleem, maar je begint er beter niet aan als je alles al gemonteerd hebt.
Testmethode
Voor de tests van behuizingen maken we gebruik van zelfontwikkelde componenten. Daarmee hebben we volledige controle over de energie of warmte die een behuizing ingaat, zonder rekening te hoeven houden met variaties die door software ontstaan. Om deze tests realistisch te houden, hebben we onze testsystemen opgebouwd zoals echte componenten zijn gebouwd. We gebruiken weerstanden onder heatsinks als warmtebron en door de spanning nauwkeurig in te stellen, kunnen we regelen hoeveel vermogen de kast ingaat. De printplaten en koeling zijn vormgegeven als reguliere componenten, en waar mogelijk hebben we ook 'echte' heatspreaders en heatsinks gebruikt. Lees desgewenst de uitgebreide beschrijving en toelichting van onze testmethode; op deze pagina houden we het bij een kort overzicht.
:strip_exif()/i/2004968080.jpeg?f=imagenormal)
We testen de behuizingen met de eigen, meegeleverde ventilators om de out-of-the-boxprestaties te beoordelen. Daarnaast vervangen we de ventilators door onze eigen exemplaren, zodat we een beter beeld krijgen van de onderlinge verhoudingen tussen de kasten. Dat doen we met diverse configuraties: een high-end systeem, een basis- of mainstreamsysteem en een kantoorsysteem. Om ons geen onnodig testwerk op de hals te halen, gaan we daarbij geen kantoorsysteem in een eATX-behuizing van 200 euro inbouwen. Dat lijkt ons een weinig realistisch scenario en om dezelfde reden bouwen we geen high-end systeem met RTX 3090-equivalent in een mITX-behuizing in. Sterker nog, dat past in het grootste deel van de mITX-behuizingen niet eens.
Systeem |
High-end pc |
Basis-pc |
Kantoor-pc |
Processorvermogen |
200W |
100W |
65W |
Processorkoeler |
Noctua U12A |
Noctua U12A |
Noctua L9X |
Videokaartvermogen |
350W |
150W |
0W |
Videokaartkoeler |
ASUS Strix 3090 |
ASUS Strix 2060 |
Geen |
Vrm |
10W |
10W |
7,5W |
Chipset / pch |
10W |
10W |
5W |
Geheugen |
5W |
5W |
5W |
M.2-ssd |
5W |
5W |
2,5W |
Voeding |
30W |
20W |
10W |
Totaal vermogen |
610W |
300W |
97,5W |
Naast temperatuurmetingen voeren we geluidsmetingen uit, die we in onze vernieuwde geluidarme ruimte uitvoeren. Die kamer met zwevende vloer, en dempende wanden en plafond heeft een noisefloor van ongeveer 12dB(A). De geluidsmeter die we inzetten, is een Larson Davis 831C met een 378A04-microfoon, die voorzien is van een voorversterker. De geluidsmeter heeft een noisefloor van 5,5dB(A), maar om een veilige marge aan te houden, durven we te stellen dat we alles vanaf 14dB(A) nauwkeurig kunnen meten. De geluidsmetingen bestaan uit het meten van de geluidsproductie van de meegeleverde ventilators op 7 en 12V, en de geluidsproductie van vier, drie en één Noctua-fan(s) op 12V. De geluidsmeter gebruiken we ook om de ventilatorsnelheden zo in te stellen dat de Noctua-fans 30, 35 en 40dB(A) produceren.
Testoverzicht |
High-end pc |
Basis-pc |
Kantoor-pc |
Stockfans |
Casefans 12V* |
Casefans 12V |
Casefans 12V |
|
Casefans 7V* |
Casefans 7V |
Casefans 7V |
|
|
Noctua A12x25 PWM-fans |
Casefans 12V* (4 fans) |
Casefans 12V* (3 fans) |
Casefans 12V* (1 fan) |
|
x |
30dB(A)-test (3 fans) |
30dB(A)-test (1 fan) |
|
35dB(A)-test (4 fans) |
35dB(A)-test (3 fans) |
x |
|
40dB(A)-test (4 fans) |
x |
x |
Bij bovenstaande tests meten we bij de scenario's met een * de geluidsproductie. Bij alle metingen loggen we gedurende vijftien minuten het temperatuurverloop van twaalf sensors: de gekalibreerde TMP117-temperatuursensors. We normaliseren de gemeten temperaturen op basis van de gemeten omgevingstemperatuur naar 22 graden Celsius. De twaalf sensors leggen de temperatuur van alle componenten in de behuizing vast, plus drie temperaturen van de behuizing: voor de cpu-koeler, achter de cpu-koeler en de temperatuur boven de videokaart. We loggen het temperatuurverloop gedurende vijftien minuten, laten de behuizingen tussentijds afkoelen en noteren in grafieken het 95e percentiel van de temperaturen.
Gebruikte temperatuursensors
- Temperatuur boven videokaart
- Temperatuur vóór cpu-koeler
- Temperatuur achter cpu-koeler
- Voeding
- Processor
- Videokaart
- Chipset / pch
- M.2-ssd
- Geheugenmodule 1
- Geheugenmodule 2
- Vrm 1
- Vrm 2
Kortom, we hebben de temperatuursensors aangepast, de geluidsmetingen aangepakt en nieuwe pcb's inclusief een voeding gemaakt. Daarmee zijn we klaar om behuizingen te testen.
Prestaties: basissysteem
Het basissysteem heeft een processor die 100W verstookt en de videokaart verbruikt 150W. De systeemkoeling bestaat uit de meegeleverde, voorgeïnstalleerde ventilators of drie 120mm-Noctua-fans. Eerstgenoemde ventilators laten we op 7 en 12V draaien; de bruine ventilators laten we op 12V draaien en stellen we in op spanningen waarmee de systemen 30 en 35dB(A) geluid produceren. De bijbehorende toerentallen en spanningen voor die instellingen vind je op deze pagina.
Als we de meegeleverde ventilators op 7V laten draaien, is de de APEX AIR vaak in de koelste regionen van de grafieken te zien, terwijl de gesloten rgb-versie een stuk meer moeite heeft om voldoende lucht aan te voeren om de componenten even goed te koelen. Met de stockfans op 12V komt de gesloten APEX wat dichter bij de AIR-variant, maar die eerste is duidelijk de effectiever gekoelde behuizing.
Met de Noctua-fans op 12V ingesteld, op vol vermogen dus, is de APEX AIR opnieuw een van de beste opties in deze vergelijking en zul je met minder goede koelprestaties genoegen moeten nemen als je van rgb houdt. Ook op de vaste geluidproducties scoort de Chieftec-behuizing goed, maar het zijn steeds de NZXT H6-behuizingen die beter presteren. Die zijn ongeveer even groot in volume, maar kosten een stuk meer.
- Temperatuur voor de cpu-koeler
- Achter de cpu-koeler
- Boven de gpu
- Voeding
- Temperatuur processor
- Videokaart
- M.2-ssd
- Chipset
- Temperatuur geheugenmodule 1
- Geheugenmodule 2
- Vrm-1
- Vrm-12
Alternatieve weergave grafieken
Basis - Stock 7V
- Temperatuur voor de cpu-koeler
- Achter de cpu-koeler
- Boven de gpu
- Voeding
- Processor
- Videokaart
- Chipset
- M.2-ssd
- Geheugenmodule 1
- Geheugenmodule 2
- Vrm-1
- Vrm-2
Basis - Stock 12V
- Temperatuur voor de cpu-koeler
- Achter de cpu-koeler
- Boven de gpu
- Voeding
- Processor
- Videokaart
- Chipset
- M.2-ssd
- Geheugenmodule 1
- Geheugenmodule 2
- Vrm-1
- Vrm-2
Basis - Noctua 12V
- Temperatuur voor de cpu-koeler
- Achter de cpu-koeler
- Boven de gpu
- Voeding
- Processor
- Videokaart
- Chipset
- M.2-ssd
- Geheugenmodule 1
- Geheugenmodule 2
- Vrm-1
- Vrm-2
Basis - Noctua - 30dB
- Temperatuur voor de cpu-koeler
- Achter de cpu-koeler
- Boven de gpu
- Voeding
- Processor
- Videokaart
- Chipset
- M.2-ssd
- Geheugenmodule 1
- Geheugenmodule 2
- Vrm-1
- Vrm-2
Basis - Noctua - 35dB
- Temperatuur voor de cpu-koeler
- Achter de cpu-koeler
- Boven de gpu
- Voeding
- Processor
- Videokaart
- Chipset
- M.2-ssd
- Geheugenmodule 1
- Geheugenmodule 2
- Vrm-1
- Vrm-2
Prestaties: high-end systeem
Voor de tests met het high-end systeem schroeven we de vermogens omhoog. De processor stellen we in op 200W en het vermogen van de videokaart verhogen we naar 350W. Het totale vermogen bedraagt ruim 600W. We testen waar mogelijk met een extra Noctua-systeemfan erbij. Die Noctua-fans laten we op 12V draaien en stellen we in op een vaste geluidsproductie van 35 en 40dB(A). Ook hier geldt: de ventilatorconfiguraties, spanningen en toerentallen vind je op de pagina met de geluidstest.
Met ons high-end systeem en de meegeleverde ventilators op 7V heeft de APEX AIR het wat lastiger. Helemaal bovenin komt hij niet meer, maar moet hij de H6-kasten voor zich laten. De gewone APEX, met gesloten frontje, heeft het echter een stuk lastiger en kan veel minder lucht aanvoeren. Op 12V zien we hetzelfde; de APEX AIR presteert goed, maar de rgb-variant wint het alleen van de volledig gesloten Pure Base 600.
Met een gelijk speelveld wat ventilators betreft zit de APEX AIR, met die Noctua-fans op volle snelheid, dicht bij de 4000D van Corsair. Veel kasten zijn echter net wat koeler. De rgb-APEX is weer duidelijk warmer en legt het af tegen de rgb-kast van Corsair: de 5000X. Als we niet alleen de ventilators, maar ook de geluidsproductie gelijktrekken, komt de APEX AIR weer duidelijk onder de NZXT H6-kasten, maar die zijn natuurlijk wat groter en een stuk duurder. De 4000D koelt net iets beter op een gefixeerd geluidsniveau van 35dB(A), net als de Focus 2 van Fractal. Op 40dB(A) kunnen we de 4000D niet meten; die haalt nooit dat geluidsniveau. De APEX met gesloten, glazen voorkant komt ook in deze tests steeds wat tekort en in ruil voor rgb moet je dus genoegen nemen met iets warmere componenten.
- Temperatuur voor de cpu-koeler
- Achter de cpu-koeler
- Boven de gpu
- Voeding
- Temperatuur processor
- Videokaart
- M.2-ssd
- Chipset
- Temperatuur geheugenmodule 1
- Geheugenmodule 2
- Vrm-1
- Vrm-2
Alternatieve weergave grafieken
High-end - Stock 7V
- Temperatuur voor de cpu-koeler
- Achter de cpu-koeler
- Boven de gpu
- Voeding
- Processor
- Videokaart
- Chipset
- M.2-ssd
- Geheugenmodule 1
- Geheugenmodule 2
- Vrm-1
- Vrm-2
High-end - Stock 12V
- Temperatuur voor de cpu-koeler
- Achter de cpu-koeler
- Boven de gpu
- Voeding
- Processor
- Videokaart
- Chipset
- M.2-ssd
- Geheugenmodule 1
- Geheugenmodule 2
- Vrm-1
- Vrm-2
High-end - Noctua 12V
- Temperatuur voor de cpu-koeler
- Achter de cpu-koeler
- Boven de gpu
- Voeding
- Processor
- Videokaart
- Chipset
- M.2-ssd
- Geheugenmodule 1
- Geheugenmodule 2
- Vrm-1
- Vrm-2
High-end - Noctua - 35dB
- Temperatuur voor de cpu-koeler
- Achter de cpu-koeler
- Boven de gpu
- Voeding
- Processor
- Videokaart
- Chipset
- M.2-ssd
- Geheugenmodule 1
- Geheugenmodule 2
- Vrm-1
- Vrm-2
High-end - Noctua - 40dB
- Temperatuur voor de cpu-koeler
- Achter de cpu-koeler
- Boven de gpu
- Voeding
- Processor
- Videokaart
- Chipset
- M.2-ssd
- Geheugenmodule 1
- Geheugenmodule 2
- Vrm-1
- Vrm-2
Prestaties: geluidsproductie
De geluidsproductie meten we in onze geluidarme ruimte, met de Larson Davis 831C-geluidsmeter op 50cm van de behuizingen, in vier scenario's. We laten in eerste instantie de ingebouwde, meegeleverde ventilators zitten, sturen die op 7 en 12V aan en meten de geluidsproductie. Daarna bouwen we de vier en drie Noctua-fans in van respectievelijk het high-end en het basissysteem, en laten die op 12V draaien. De posities van de ventilators vind je in de onderstaande tabel. In het eerste scenario meten we hoe de meegeleverde ventilators klinken en in het tweede scenario met de Noctua-fans kunnen we eerlijker vergelijken door dezelfde ventilators te gebruiken.
Ventilatorconfiguraties geteste producten
We testen de behuizingen met de meegeleverde ventilators en met maximaal vier Noctua A12x25-fans. We laten de meegeleverde ventilators op hun voorgemonteerde positie zitten en de Noctua-fans monteren we indien mogelijk op de posities waar de fabrikant de meegeleverde ventilators monteert. Alle fanposities van de geteste behuizingen hebben we in onderstaande tabel samengevat.
Behuizing |
Stock |
Basis |
Highend |
Chieftec APEX |
3x 120mm voorkant 1x 120mm achterkant |
3x 120mm voorkant |
3x 120mm voorkant 1x 120mm bovenkant |
Chieftec APEX AIR |
2x 140mm voorkant 1x 140mm achterkant |
3x 120mm voorkant |
3x 120mm voorkant 1x 120mm bovenkant |
be quiet! Pure Base 600 |
1x 140mm voorkant 1x 120mm achter |
2x 120mm voorkant 1x 120mm achter |
3x 120mm voorkant 1x 120mm achter |
Corsair 4000D Airflow TG |
1x 120mm onderkant 1x 120mm achter |
2x 120mm voorkant 1x 120mm achter |
3x 120mm voorkant 1x 120mm achter |
Fractal Design Focus 2 TG |
2x 140mm voorkant |
2x 120mm voorkant 1x 120mm achter |
3x 120mm voorkant 1x 120mm achter |
Corsair iCUE 5000X RGB TG |
3x 120mm voorkant |
2x 120mm voorkant 1x 120mm achter |
3x 120mm voorkant 1x 120mm achter |
NZXT H6 Flow |
3x 120mm zijkant |
2x 120mm zijkant 1x 120mm bovenkant |
3x 120mm zijkant 1x 120mm bovenkant |
NZXT H6 Flow RGB |
3x 120mm zijkant |
2x 120mm zijkant 1x 120mm bovenkant |
3x 120mm zijkant 1x 120mm bovenkant |
Met de meegeleverde en voorgeïnstalleerde ventilators is de dichte APEX een stuk stiller dan de AIR-variant, zoals we verwachtten. De dichte APEX is zelfs een van de stillere kasten, al zijn de Focus 2 en Pure Base 600 nog een stuk stiller, zeker op 7V. De AIR-variant maakt met zijn meegeleverde 140mm-fans behoorlijk veel geluid en is veel luider dan andere high-airflowkasten.
Met de Noctua-fans verandert het beeld behoorlijk. De AIR is met drie ventilators voorin de stilste in deze vergelijking, hoewel de kasten redelijk dicht bij elkaar zitten. Met een vierde ventilator, bovenin gemonteerd, zijn de twee APEX-kasten wat luider, maar is het nog steeds de APEX AIR die een stuk stiller is dan zijn gesloten broertje. Dat zien we terug in de toerentallen in de tabel onderaan; in de APEX AIR kun je de Noctua--fans harder laten draaien bij dezelfde geluidsproductie dan in de gesloten APEX.
Alternatieve weergave grafieken
- Stock fans - 7V
- Stock fans - 12V
- Basissysteem (3x Noctua @12V)
- High-end systeem (4x Noctua @12V)
Toerentallen en spanningen
De geluidsmetingen zijn uitgevoerd met de meegeleverde ventilators op vaste spanningen. Niet elke ventilator is hetzelfde, dus we hebben de toerentallen van alle stockfans gemeten. De Noctua-fans laten we op 12V draaien, waarbij ze op 2000rpm werken, en op vaste geluidsproductie. Voor dat laatste hebben we de toerentallen en de daarvoor benodigde spanningen vastgelegd; dat kan je een handvat geven als je met fancurves aan de slag wil.
Behuizing |
Stock- ventilators 7V rpm |
Stock- ventilators 12V rpm |
Noctua-fans 30dB(A) rpm / spanning |
Basissysteem 35dB(A) rpm / spanning |
High-end systeem 35dB(A) rpm / spanning |
High-end systeem 40dB(A) rpm / spanning
|
Chieftec APEX |
960rpm |
1500rpm |
1530rpm / 8,3V |
1770rpm / 10V |
1680rpm / 9,6V |
1920rpm / 11,3V
|
Chieftec APEX AIR |
870rpm |
1250rpm |
1590rpm / 9,3V |
1920rpm / 11,2V |
1680rpm / 9,9V |
2000rpm / 12V |
Be quiet Pure Base 600 |
750rpm |
1230rpm |
1410rpm / 7,7V |
1650rpm / 9,3V |
1590rpm / 9V |
1890rpm / 11,3V
|
Corsair 4000D Airflow TG |
870rpm |
1240rpm |
1470rpm / 8,25V |
1800rpm / 10,55V |
1700rpm / 9,85V |
rpm / V |
Corsair iCUE 5000X RGB TG |
950rpm |
1410rpm |
1500rpm / 8,2V |
1800rpm / 10,4V |
1700rpm / 9,9V |
1920rpm / 11,6V
|
Fractal Design Focus 2 TG |
n/arpm |
1000rpm |
1260rpm / 6,9V |
1590rpm / 8,9V |
1530rpm / 8,6V |
1800rpm / 10,4V
|
NZXT H6 Flow |
810rpm |
1200rpm |
1530rpm / 8,6V |
1920rpm / 10,7V |
1890rpm / 10.5V |
2000rpm / 12V |
NZXT H6 Flow RGB |
750rpm |
1200rpm |
1530rpm / 8,6V |
1920rpm / 10,7V |
1890rpm / 10.5V |
2000rpm / 12V |
Prestatie-index
Om de data iets inzichtelijker te maken, hebben we indices van de tests per testsysteem gemaakt. We hebben per deeltest een index gemaakt en daarin hebben we de sensors die de meeste spreiding vertonen, het zwaarst laten wegen.
De APEX Air is met het basissysteem gemonteerd een verrassend goede behuizing. In onze indexcijfers staat de Air bijna in alle scenario's bovenaan of in ieder geval in de top. De rgb-uitvoering van de APEX, met het dichte paneel, doet het een stuk minder goed en toont aan dat een beetje ruimte voor airflow een groot verschil maakt.
Met het high-end systeem gemonteerd heeft de APEX wat meer moeite. Zowel de Air-variant als de rgb-kast zakt wat in de rangorde en moet de twee H6-kasten van NZXT voor laten gaan. Die zijn wel een heel stuk duurder dan de APEX-kasten en tegenover de 4000D en 5000X houdt de Chieftec zich goed staande.
- Stock-fans 7V
- Stock-fans 12V
- Noctua 30dB(A)
- Noctua 35dB(A)
- Noctua 12V
High-end prestaties
- Stock 7V
- Stock 12V
- Noctua 35dB(A)
- Noctua 40dB(A)
- Noctua 12V
Conclusie
De hernieuwde kennismaking met de Chieftec-kasten is verrassend aangenaam. Met name de APEX Air is een goed presterende kast die voor een schappelijke prijs te koop is. Natuurlijk kun je duidelijk zien waar op bespaard is om een flinke kast op de markt te zetten voor het beoogde prijspunt. Veel luxe opties, of in ieder geval opties die extra kosten met zich meebrengen, zijn achterwege gelaten. Elke stap in de productie vergt tooling en dus kosten, dus op extra's moet bespaard worden. Zo zijn er geen overbodige beugels of frames voor onderdelen en al je kabels gaan door kale gaten in plaats van met rubber afgedichte uitsparingen. Die besparingen komen je gelukkig wel ten goede, want Chieftec levert drie prima, 120mm-fans mee die keurig pwm-gestuurd zijn. Bovendien is de toevoeging van het glazen deurtje met zijn stevige scharnieren welkom.
De 'gewone' APEX, de versie met glazen frontje en rgb-verlichting, laat nog een keer zien hoe je kunt besparen. De zogeheten tooling is voor beide varianten (en er is nog een derde: de APEX Q met gesloten frontje zonder glas en rgb) hetzelfde, zodat je meer modellen met dezelfde productielijn kunt maken. De rgb-versie is wat duurder dan de Air, maar daar krijg je een vierde ventilator voor terug. De vier ventilators zijn pwm-gestuurd en voorzien van adresseerbare rgb-leds, maar een maatje kleiner. Over het frontpaneel van de APEX-varianten hoeven we niet te klagen; daar zit gewoon een USB C-poort op, anders dan bij sommige budgetbehuizingen.
De rgb-APEX presteert wat minder dan de Air doordat het gesloten, glazen frontje een hoop lucht tegenhoudt. Het effect daarvan is niet zo ingrijpend als bij andere kasten, want rondom het glas zit nog wat rooster en ook via de zijkant en bovenkant kan de APEX nog ademen. De APEX Air kan zich echter aardig meten met een concurrent als de Corsair 4000D Airflow, maar voor de APEX is de 5000X van datzelfde merk een maatje te groot, letterlijk en figuurlijk. Daar staat tegenover dat de APEX Air en 4000D vergelijkbare prijzen hebben, maar de 5000X is een stuk prijziger dan de rgb-APEX.
Gezien de goede prestaties van de APEX Air, zijn relatief lage prijs, prima constructie en riante inbouwopties, krijgt de behuizing een Great Value-award. Die zou de rgb-APEX ook bijna verdienen, want vier pwm-fans met argb en hub voor die prijs zijn een prima deal, maar de prestaties zijn net niet voldoende daarvoor. Als je hogere temperaturen voor lief neemt en van een lichtshow houdt, val je je echter nog steeds geen buil aan die variant.
- Chieftec APEX
- Chieftec APEX AIR
- Prijzen Chieftec APEX
- Prijzen APEX AIR
Laagste prijzen voor:
Chieftec APEX
Winkel |
Beoordeling |
|
Prijs |
Totaal |
|
CAPS
|
|
|
€ 93,-
|
€ 96,95
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
Proshop.nl
|
|
|
€ 91,96
|
€ 98,95
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
Megekko
|
|
|
€ 98,95
|
€ 98,95
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
Azerty
|
|
|
€ 93,-
|
€ 98,95
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
My Media Center
|
|
|
€ 92,-
|
€ 99,95
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
Laagste prijzen voor:
Chieftec APEX AIR
Winkel |
Beoordeling |
|
Prijs |
Totaal |
|
Proshop.nl
|
|
|
€ 72,99
|
€ 79,98
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
Informatique
|
|
|
€ 79,95
|
€ 83,90
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
Amazon.nl Marketplace
|
|
|
€ 133,16
|
€ 133,16
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
Megekko
|
|
|
€ 149,95
|
€ 149,95
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
RedShell.nl | zakelijk
|
|
|
€ 159,54
|
€ 167,04
Kostenoverzicht |
Bekijk
|