Door Donovan Kerssenberg

Redacteur

Luxe upgrade voor Samsungs populairste

Galaxy A35 en A55 Review

17-04-2024 • 06:00

134

Singlepage-opmaak

Conclusie

De Samsung Galaxy A35 en A55 lijken niet alleen veel op elkaar, maar ook op de high-end S24-toestellen, behalve de S24 Ultra. Hierdoor hebben de telefoons een luxe, high-end uiterlijk. Alleen aan de iets bredere bezels kun je zien dat je met midrangetoestellen te maken hebt. Daar komt bij dat van beide smartphones de achterkant van glas is, wat de luxe uitstraling verder versterkt. De rand van geborsteld aluminium van de A55 doet daar een flinke schep bovenop, evenals de IP67-stof- en waterdichtheid. Dit zijn dingen die we in deze prijsklasse lang niet altijd tegenkomen op smartphones. Ook het scherm van beide toestellen mag er wezen. De kleur- en grijsafwijkingen zijn laag en de schermen zijn zo fel dat ze zich bijna kunnen meten met die van high-end toestellen.

Ook van binnen lijken de telefoons meer op elkaar. De Exynos 1380 van de A35 kan goed meekomen met de Exynos 1480 van de A55, en in de praktijk reageren de telefoons praktisch even snel en vloeiend. De krachtigere gpu van de A55, de Xclypse 530, zal bij de zwaarste toekomstige games waarschijnlijk een groter verschil opleveren met de Mali G-68 in de A35. Op dit moment loopt zelfs een van de zwaarste Android games, Genshin Impact, moeiteloos op beide toestellen. Alleen bij het bewerken van media zul je merken dat je met midrangesmartphones te maken hebt.

Als we kijken naar de software, is er zelfs helemaal geen verschil te zien tussen de A35 en A55. De A35 en A55 draaien Android 14 met OneUi 6.1. De interface lijkt in eerste instantie sterk op die van de duurdere Samsung-smartphones, maar als je iets verder kijkt, vallen hier wel verschillen op. Zo blijven de Galaxy AI-functies gereserveerd voor de topmodellen en ook de DeX-desktopmodus ontbreekt weer. We zien bovendien dat de A35 en A55 helaas meer bloatware aan boord hebben, zelfs in vergelijking met hun voorlopers, de A34 en A54. Veel apps kunnen gelukkig worden verwijderd als je ze niet gebruikt. Tot slot worden de A35 en A55 minder lang bijgewerkt dan de topmodellen: vijf in plaats van zeven jaar, dus tot en met Android 18 en 2029. Dat is nog steeds beter dan de meeste andere smartphones in deze prijscategorie.

Als je dit leest, kun je denken dat er nagenoeg geen verschil is tussen de A35 en A55. Er zijn echter wel degelijk verschillen in het voordeel van de A55. Zo zijn de camera’s van het duurdere toestel beter. Ze leggen iets meer detail vast en vooral bij weinig licht presteert de A55 een stuk beter dan de A35. Ook als je liever een metalen frame op je toestel hebt dan een van plastic, is de A55 de smartphone om voor te gaan. Beide toestellen schieten mooie foto’s voor hun prijsklasse, maar in de categorie van de A55 zijn er smartphones die het op sommige vlakken beter doen. De A35 doet het voor zijn prijscategorie dan weer bovengemiddeld goed. De foto’s die de toestellen maken, zijn in elk geval meer dan goed genoeg voor de gemiddelde socialemedia-uitlating.

De vraag voor welk van de twee je het best kunt gaan, is moeilijk te beantwoorden, maar ik neig naar de A35. Dit toestel lijkt zoveel op de A55 dat je er bij normaal gebruik prima mee uit de voeten kunt. Ik hoor ook vaak dat mensen bij de introductie van de nieuwe toestellen het model van vorig jaar goedkoper kunnen krijgen. In dit geval zou ik dat niet snel doen. De A35 is nagenoeg gelijk aan de A54, waardoor de A34, ondanks zijn inmiddels lagere prijs, al snel verouderd aanvoelt. De A55 lijkt dankzij de Exynos 1480 met Xclypse 530 een stuk toekomstvaster dan zijn voorganger, dus als je van plan bent flink te gamen op deze middenmoter of gewoon een smartphone wilt die luxe aanvoelt, dan is de A55 het toestel om voor te gaan. En aangezien de specificaties van de A54 nagenoeg gelijk zijn aan die van de A35, is in andere gevallen die laatste de betere keuze.

Als we de telefoons naast andere smartphones leggen die even duur zijn, komt de A35 nog steeds als aanrader naar voren. Als de hoeveelheid bloatware je tegenstaat, zou je kunnen kijken naar de Nothing Phone (2a). Dit toestel heeft helemaal geen bloatware, maar je moet het wel doen met een jaartje minder support. Voor de A55 is het iets lastiger. Het is een heel mooi, fijn en stevig toestel, met die fijne aluminium rand. Voor die prijs kun je echter ook de luxer uitgevoerde Pixel 7, Xiaomi 13T, OnePlus Nord 3 of Samsung Galaxy S23 FE halen. Bij die telefoons zul je het ook met een jaartje minder support moeten doen, dus als je die softwareondersteung belangrijk vindt en een stevig, fijn aanvoelend toestel wil, dan is de A55 een toestel om in je achterhoofd te houden.

  • Samsung Galaxy A35
  • Samsung Galaxy A55

Reacties (134)

134
133
45
2
0
73
Wijzig sortering
In alle tests/reviews komt de accuduur van de A55 er juist enorm goed uit. Gek dat dat bij Tweakers niet echt het geval is.
Dat is zeker raar. Mijn a55 gaat 4 dagen mee, 3 als ik 'm op 80% max opladen zet. In alle reviews scoort hij inderdaad erg goed.

" Ik had verwacht dat de resultaten van die twee toestellen wat dichter bij elkaar zouden liggen. We gaan dit voor de zekerheid nog een keer testen en de review hier eventueel op aanpassen."

Dat lijkt me een goed idee.
Mijn a55 gaat 4 dagen mee, 3 als ik 'm op 80% max opladen zet.
Dat zegt dus precies helemaal niks. Sommige mensen maken er een sport van om een zo lang mogelijke accuduur te krijgen door zowat alles uit te schakelen en doen amper iets met hun telefoon. Het maakt nogal uit of je een dagelijkse screen-on time hebt van 7 uur of 1 uur. Verder maakt het ook nog uit wat je doet. Zo drinkt gamen de accu een stuk sneller leeg dan een filmpje op youtube kijken, enz. enz..
Hoe krijg je dat voor elkaar? Doe je er niks mee?
Misschien dat die reviewers exemplaren hebben met Snapdragon chips?
Da's de s24 - die heeft in de EU een exynos en een snapdragon in de US.

A55 heeft overal exynos 1480 uit mijn hoofd, die echt efficienter is dan die uit de a54.
Hier de A34, komt de dag rond met intensief gebruik, echter, zelfs met een jaar minder updates zou ik terug voor een Oneplus gaan, eenmaal je snelladen gewoon bent is het gewoon enerverend om anderhalf uur te moeten wachten om va. 20 naar 80 procent te laden, mijn Oneplus was op een half uurtje klaar, met deze telefoon dien ik echt te plannen om te laden of een powerbank mee te zeulen...
De midrangetoestellen, waaronder dus de A35 en A55, worden nog steeds vijf jaar lang voorzien van beveiligingsupdates en vier OS-upgrades. Dat betekent dat de toestellen tot 2029 worden bijgewerkt. Hoewel we het jammer vinden dat het updatebeleid van Samsung niet uniform is, is het nog steeds beter dan dat van menige andere fabrikant in deze prijsklasse.
De toestellen verschillen op wel meer punten qua updatebeleid.
Van Samsungs eigen website (meer details hier):
Samsung streeft ernaar haar high end modellen maandelijks van een security update te voorzien. Op dit moment zijn dat:
  • Galaxy Z Fold2 5G, Galaxy Z Fold3 5G, Galaxy Z Flip3 5G, Galaxy Z Fold4, Galaxy Z Flip4, Galaxy Z Fold5, Galaxy Z Flip5
  • Galaxy S20, Galaxy S20 5G, Galaxy S20+, Galaxy S20+ 5G, Galaxy S20 Ultra, Galaxy S20 Ultra 5G, Galaxy S20 FE, Galaxy S20 FE 5G, Galaxy S21 5G, Galaxy S21+ 5G, Galaxy S21 Ultra 5G, Galaxy S21 FE 5G, Galaxy S22, Galaxy S22+, Galaxy S22 Ultra, Galaxy S23, Galaxy S23+, Galaxy S23 Ultra
  • Galaxy Note20, Galaxy Note20 5G, Galaxy Note20 Ultra, Galaxy Note20 Ultra 5G
  • Enterprise Models: Galaxy A52, Galaxy A52 5G, Galaxy A52s 5G, Galaxy A53 5G, Galaxy A54 5G, Galaxy Xcover5, Galaxy Xcover6 Pro
Voor overige toestellen wordt zo’n 4 keer per jaar een security-update uitgevoerd.
Om heel eerlijk te zijn vind ik eens per maand al karig. Als er een vulnerability wordt gevonden in een upstream project, dan staat binnen een dag of twee de fix klaar voor alle mainstream Linux distro's voor desktops en servers. Maar voor smartphones moet ik wachten tot de volgende maand? Terwijl smartphones steeds belangrijker onderdeel zijn van onze maatschappij?

Mijn telefoon bevat haast peer persoonsgegevens van mij (en mijn vrienden en familie) dan mijn laptop. Apps van banken, overheden, etcetera. Chats met alles en iedereen over uiteenlopende onderwerpen van casual tot extreem gevoelig. Al mijn email van de afgelopen 10+ jaar. Mijn medische dossier. Alles. En het staat of valt met de security van een OS dat vertraagd updates krijgt.

Dat dat op een midrange-toestel nóg 3x zo lang duurt, vind ik walgelijk. Waarom accepteren we dit, als maatschappij?

En dan is Samsung nog een van de beteren hierin. De rest maakt er nog een veel erger potje van. Ik krijg wel eens van mensen de vraag welke smartphone ik aanraadt. Elke keer moet ik van binnen een beetje kotsen en huilen tegelijk. Voorlopig is er in deze prijsklasse precies helemaal niks. Hoewel er ruime keuze is en de hardware echt prima is (ruime overkill voor de bulk van de mensen zelfs) durf ik niks meer aan te raden.

Ja, er zijn de iPhone, Pixels, Fairphone, etc. Maar dan betaal je heel veel meer. En als dat alleen vanwege security? Want gewoon bij elke telefoon op de markt voldoende zou moeten zijn? Dat kan ik ook niet met een strak gezicht aanraden.

[Reactie gewijzigd door Peetz0r op 22 juli 2024 13:28]

Android heeft meerdere projecten gekregen om zowel apps als core services los te trekken van het OS en bijgevolg via de playstore up te daten.

Concreet wilt dat zeggen dat als Apple morgen een security bug heeft in iMessage of in hun achterliggende web api Apple een full system update moet uitbrengen om het te fixen. Android geeft respectiefelijk de messaging app en de core service web api een update via de playstore waarop iedereen onafhankelijk van vendors die meteen kan installeren.

Iets wat tijdens heel het corona gebeuren ook naar boven kwam, blijkbaar kon Android diverse nieuwe features (zoals voor contact tracing) pushen zonder afhankelijk te zijn van de vendor updates.

Waar ik op wil komen, niet alle security updates op Android verlopen via de systeemupdates en dus is er ook geen sprake van enkel 1 keer per maand up te daten. Alsook kan je de updates van Android niet 1 op 1 vergelijken met die van Apple.
Het klopt dat er een boel libraries zijn die Google kan updaten via de Play Store. Maar er blijft een boel code zitten in Android zelf. En daarnaast heb je altijd nog de kernel en de drivers. Er is bergen met code die nooit naar Google Play zal verhuizen, en die code heeft net zo veel behoefte aan patches als de rest.

Daarnaast, het verplaatsen van funcionaliteit/code van AOSP naar Google Play heeft ook een groot nadeel: het is niet meer open source als dat gebeurt. Daarin is het een mixed blessing op z'n best.
Wat je zegt over updates zoals iMessage: dat klopte voorheen. Maar dat is inmiddels niet (altijd) het geval. Apple heeft sinds iOS 16.4.1 de mogelijkheid gekregen tot zogenaamde Rapid Security Responses. Die functie is in het leven geroepen om belangrijke kwetsbaarheden snel op te lossen, zonder een volledige OS-update, en vaak zelf zonder een reboot. Dit is zeker iets wat ik een geruststellende gedachte vind voor familie.

En voor mensen die graag de controle houden:

- opt-out is mogelijk via de instellingen,
- deze updates zijn terug te draaien, mocht er onverhoopt een probleem optreden.

Voor meer info, zie website Apple.
Betaal je heel veel meer voor een Pixel 7A? Of 6A? Valt wel mee toch?
De Pixel 6a is het toestel dat ik nu heb. Maar die is inmiddels ruim anderhalf jaar oud en kan ik niet meer als nieuw toestel aanraden. De Pixel 7a is fors duurder, en kan ik niet aanraden aan iemand die qua budget liever naar een A35 kijkt.

Ik hoop dat de Pixel 8a weer goedkoper gaat worden, maar ik hou niet mijn adem in. Ik hoop ook dat Samsung hun beleid bijstelt zodat de A35/A55 en opvolgers (en het liefst ook de voorgangers) elke maand updates krijgen. Maar ook daarvoor hou ik niet mijn adem in.

En als belangrijkste: ik hoop dat meer fabrikanten volgen, en dat dit de norm wordt. Als het nodig is, als verplichting via nieuwe EU-brede wetgeving. Want we, wij allemaal, hebben gewoon recht op een veilig product.
Alleen de Enterprise Edition, die kost €100 extra en is niet te krijgen in de meeste winkels.
Dat geldt ook voor de non enterprise modellen. De A52, A53 en A54 krijgen namelijk ook maandelijks updates.
Ergens naar streven is geen garantie dat het ook zo is, dat werkt 2 kanten op, ik heb wel vaker meer dan 1 updates in een maand gehad en er is wel eens voorgekomen dat ik een maand geen update kreeg...

Google doet het overigens niet anders. En Apple ook niet helemaal niet, die doet updates pas als die voor alle hun toestellen tegelijk, dus ook daar zit je te wachten, alleen krijg je dat niet te horen waardoor je dat niet weet :)
Laten we eens naar Apple kijken. Specifiek iOS 17.0 als voorbeeld. Dat kwam uit op 18 september vorig jaar. Maar er waren wat kleine bugs. 17.0.1 kwam uit op 21 september, 17.0.2 op 26 september, en 17.0.3 op 4 october.

Dus: er waren wat bugs, waaronder security issues. En die zijn elk binnen enkele dagen gefikst, getest, en gereleased. Precies zo snel als nodig, en zo snel als ik van elk volwassen softwarebedrijf zou willen verwachten.

Ik ben absoluut geen fan van Apple (mede omdat ik geen van hun speelgoed kan betalen en omdat het veel te dichtgetimmerd is) maar updates is een ding dat ze echt significant beter doen dan de rest van de markt.

Op de tweede plaats staat de pinephone. Feitelijk een experimenteel stuk speelgoed dat je met pijn en moeite (en veel geduld en een powerbank) kunt gebruiken als smartphone. Maar qua updates? Ik kan gewoon apt update && apt upgrade in een terminal typen en het werkt.
Eens per maand karig? Werk je wel eens met complexe software waar je zelf updates voor uit moet rollen? Ideaal is anders maar eens per maand is nog best snel alles meegenomen.
Kom op zeg, het is 2024. Moderne softwarebedrijven hebben geautomatiseerde regressietests en uitrolprocessen. Als het moet kan er dagelijks gereleased worden.
Zeker van leveranciers die miljoenen devices in de lucht hebben mag je dat echt wel verwachten.
Zo te horen moet jij daar gaan werken en dit aankaarten.. kan je bakken met geld gaan verdienen
Zeker van leveranciers die miljoenen devices in de lucht hebben mag je dat echt wel verwachten.
Neem aan dat je snapt dat dit er juist voor zorgt dat het helemaal niet zo makkelijk is.. sowieso denk ik dat jij hier echt veel en veel te simpel over nadenkt.. je kan niet zomaar even een patch uitrollen.. dit moet eerst uitvoerig getest worden, en dit gaat echt niet op een dag gebeuren

[Reactie gewijzigd door Sinester op 22 juli 2024 13:28]

Om heel eerlijk te zijn vind ik eens per maand al karig. Als er een vulnerability wordt gevonden in een upstream project, dan staat binnen een dag of twee de fix klaar voor alle mainstream Linux distro's voor desktops en servers. Maar voor smartphones moet ik wachten tot de volgende maand? Terwijl smartphones steeds belangrijker onderdeel zijn van onze maatschappij?
Het is eerder dat Linux hierin de uitzondering is. Ook Microsoft brengt maandelijke (beveiligings)updates uit op Patch Tuesday...
Ik ben ook geen fan van Microsoft in dit opzicht, maar iedereen aan beide kanten van deze discussie haat Windows Update, dus ik dacht 'laat ik die gewoon helemaal niet noemen'.
wauw, nu is ineens elke vulnerability zo extreem dat al je data en al je gegevens op de straat liggen |:(
jij moet wel heel speciaal zijn dat je zinnen vol persoonlijke items kan vinden die voor jouw een gevaar zijn. Misschien moet je overwegen om bij alles wat je doet je 4-5G of wifi te activeren dan eerst een private VPN op te zetten om zeker te zijn en dan iets uitvoeren op je smart dingetje.

Er zijn trouwens in android (want hetgeen jij zegt zit vooral op IOS moeilijker) genoeg updates mogelijk via google apps store om deze security issues op te lossen, het hoeft niet altijd meteen of alleen van het OS te komen, dus foute gedachtengang.

En de massa heeft amper interesse in constante updates.
top antwoord dus.....

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 13:28]

wauw, nu is ineens elke vulnerability zo extreem dat al je data en al je gegevens op de straat liggen |:(
In principe kan 1 lek genoeg zijn.
In principe wel.
Hoe vaak is het gebeurd dat een lek actief is gebruikt?
Een vraag in dezelfde categorie als 'hoe vaak gaat je airbag af'.
De reden dat lekken weinig misbruikt worden is vooral omdat ze gepatched worden en het voor kwaadwillenden niet de moeite waard is er grote moeite in te steken. Als iedereen te lam zou zijn om basic security patches uit te voeren en z'n onveilige troep gewoon aan het internet laat hangen kan je er gewoon op wachten.
Ik ben geen Android kenner, maar bij veiligheidsupdates van Apple wordt doorgaans aangegeven of een issue 'in het wild' wordt misbruikt. En dat is helaas vaker dan je denkt.
Nou met Temu stadaard erop is het wachten op gezeik, neemt het niet bepaald nauw met welke data het trekt en kan zelf nog apps/software installeren (machtiging standaard aan), voor mij de grootste no-no, naast dat opdringerige data hongerige onedrive.
heb daar artikels van zien passeren, maar als ik naar de permissies kijk klopt dit helemaal niet...DIe zie je op voorhand in de play store
Het gaat hier niet om mij, maar om de honderden miljoenen mensen die met een smartphone rondlopen, waarvan een groot deel met nodeloos onveilige software.

Ik wordt een beetje droevig van mensen die veiligheid bagatelliseren zoals jij hier doet. Je rijdt toch ook niet rond in een auto zonder gordels en airbags? Het zal best dat je ze 99,99% van de tijd niet nodig hebt, maar die ene keer dat je het wel nodig hebt kun je niet plannen. Dus je gordels draag je gewoon altijd, en je airbags moeten enorm betrouwbaar zijn.
honderden miljoenen mensen lopen rond met een smartphone die niet up to date is of voorbij de support cyclus. dan zal die ene sw die erop staat die jij aangeeft als nodeloos en onveilig (terwijl een ander die wel gebruikt) zeker een klein kans hebben om echt onveilig te zijn tov rest van het device.

je trekt het gewoon in de uitersten. ja ik heb ook liever een clean systeem, maar er is een verschil tussen bloatware zoals addons van facebook etc op die Samsung of een app die je aangeeft van google als zijnde rommel. want die app van google wordt WEL geupdate en beveiligd via de play store.

je haalt hier IOS aan met hun kort update beleid, maar dat was enkel en alleen bij een major IOS update waar ze al snel wat issues mee vonden en dus updaten, daarna gaat die update cyclus ok sterk naar beneden. Het is ook al meermaals aangehaald dat je die 2 niet kan vergelijken. maar toch.

je vermeld daar ook dat je de 6a niet meer kan aanraden, het OS krijgt nog tot 07/2027 sw updates. een telefoon van 2022, niet zo slecht zou ik zeggen. de 7a kost maar 30eur meer. Een pixel koop je als je een betere camera wil dan zowel de 35 als 55. Een samsung UI moet je liggen.

ik bagatelliseer security helemaal niet, maar jij drijft het wederom tot het uiterste, het typische zwart/wit profiel van tweakers. security begint bij jezelf. vergelijk met auto is weer een mooi voorbeeld van het in belachelijke trekken.
Ik denk dat heel veel mensen niet zitten te wachten op nog meer updates. Vooral degene die een midrange of budget toestel kopen
Alleen tweakers houden van updates maar iedereen die ik ken lopen vaak maanden achter qua updates.
De A55 krijgt dus maandelijks en de A35 per kwartaal updates (bron: https://security.samsungmobile.com/workScope.smsb).
Current Models for Monthly Security Updates
Galaxy Z Fold2 5G, Galaxy Z Fold3 5G, Galaxy Z Flip3 5G, Galaxy Z Fold4, Galaxy Z Flip4, Galaxy Z Fold5, Galaxy Z Flip5, W23, W23 flip, W24, W24 Flip
Galaxy S20 FE, Galaxy S20 FE 5G, Galaxy S21 5G, Galaxy S21+ 5G, Galaxy S21 Ultra 5G, Galaxy S21 FE 5G, Galaxy S22, Galaxy S22+, Galaxy S22 Ultra, Galaxy S23, Galaxy S23+, Galaxy S23 Ultra, Galaxy S23 FE, Galaxy S24, Galaxy S24+, Galaxy S24 Ultra
Galaxy Note20, Galaxy Note20 5G, Galaxy Note20 Ultra, Galaxy Note20 Ultra 5G
Enterprise Models: Galaxy A52, Galaxy A52s 5G, Galaxy A53 5G, Galaxy A54 5G, Galaxy A55 5G, Galaxy Xcover5, Galaxy Xcover6 Pro, Galaxy Xcover7

Current Models for Quarterly Security Updates
Galaxy Z Flip 5G, Galaxy Z Fold2 5G
Galaxy S20, Galaxy S20 5G, Galaxy S20+, Galaxy S20+ 5G, Galaxy S20 Ultra 5G
Galaxy A22e 5G, Galaxy A32, Galaxy A32 5G
Galaxy A13, Galaxy A13 5G, Galaxy A23, Galaxy A23 5G, Galaxy A33 5G, Galaxy A73 5G
Galaxy A04, Galaxy A04s, Galaxy A04e, Galaxy A14, Galaxy A14 5G, Galaxy A24, Galaxy A34 5G
Galaxy A05, Galaxy A05s, Galaxy A15, Galaxy A15 5G, Galaxy A25 5G, Galaxy A35 5G
Galaxy M13, Galaxy M13 5G, Galaxy M23 5G, Galaxy M33 5G, Galaxy M53 5G, Galaxy M04, Galaxy M14, Galaxy M14 5G, Galaxy M34 5G, Galaxy M44 5G, Galaxy M54 5G, Galaxy M15 5G
Galaxy F13, Galaxy F04, Galaxy F14 5G, Galaxy F34 5G, Galaxy F54 5G, Galaxy F15 5G
Galaxy Tab S6 Lite, Galaxy Tab S6 Lite (2024), Galaxy Tab S7, Galaxy Tab S8, Galaxy Tab S8+, Galaxy Tab S8 Ultra, Galaxy Tab S9, Galaxy Tab S9+, Galaxy Tab S9 Ultra, Galaxy Tab S9 FE, Galaxy Tab S9 FE+
Galaxy Tab A9, Galaxy Tab A9+
Enterprise Models: Galaxy-A52 5G, Galaxy Xcover Pro, Galaxy Tab Active3, Galaxy Tab Active4 Pro, Galaxy Tab Active5
Ik zou bijna voor de A55 gaan, mooi toestel om te zien, prima specs. Maar dat Samsung sausje over Android heen, ik kan er maar niet aan wennen en het feit dat je eerst een hoop rommel moet verwijderen staat mij enorm tegen.
Bdgrijo ik, maar eerlijk als er gekeken wordt naar de a52 serie en nu dan is er niet veel verandert in die jaren. Nog steeds keus dus tussen 2 fysieke Sims of 1 fysieke sim en een sd card, nog steeds geen esim ondersteuning, voor de rest intern is er wel wat verbeterd maar niet baanbrekend, pas nu is de a55 met zijn exynos beter dan de a52s.
Er schijnen varianten van de A55 met esim te zijn, staan op Youtube gewoon uitleg filmpjes van. Ook verschillende providers in Nederland beweren een A55 met esim te leveren.
Ja ik zie het, verschillende bronnen geven verschillende info nu. Hier in Nederland zie ik al een paar esim Modelle voorbij komen.
Heb afgelopen weekend zowel een A55 (voor mijn vrouw) als een A35 (voor dochterlief) omgezet naar esim. Ik kan je vertellen dat beide telefoons dat ondersteunen. Mijn A54 ondersteunt het ook, de A53 van mijn zoon helaas niet.
Hier ook een A55 sinds een paar weken. Esim optie is aanwezig.
Komend vanaf een A52 vind ik het toestel toch weer een hele verbetering.
idd, de A35 en A55 hier in huis ( kpn ) hebben Esim....
ze beweren het niet alleen, het is ook zo....
Mijn A54 ondersteund wel degelijk eSim? Vorig jaar op vakantie nog gebruikt
de A35 en A55 hebben gewoon Esim ondersteuning....
Protip: finelock/goodlock. Hierheen kun je veel aan je smaak aanpassen.
Die kan je heel makkelijk verwijderen die bloatware.

kijk hier eens:

https://droidwin.com/debl...-samsung-devices-via-adb/
cool, zou dit ook werken op een company owned device? :-)
Tuurlijk! Wel opletten dat je niet teveel verwijderd of sommige zaken gaan niet meer werken.
Ik gebruik hiervoor https://github.com/0x192/universal-android-debloater
Bij iedere optie zie je wat het doet/waarvoor het is. Of je neemt een voorgestelde lijst en bam klaar.
ai, "Actie niet toegestaan" U hebt geen toestemming van... Niet dus :)
ik krijg die melding zodra ik de stap "Enable Developer Options on your smartphone." probeer...
Knox is al actief..
Tja, das weer het nadeel van een gratis smartphone zeker
Tip: neem eens contact op met je IT afdeling. Soms zit er wel eens een beheerder tussen die met je wil meedenken. ;)
Bijkomend voordeel voor de rest van de organisatie is dan ook dat IEDEREEN van de bloatware af is.

[Reactie gewijzigd door CSB op 22 juli 2024 13:28]

Daarom zou ik geen samsung kopen. Al die opdringerige bloatware. Liever een android toestel zonder waarin je zelf kunt bepalen welke apps je erop wil hebben. Traag laden is ook een groot minpunt. Je krijgt wel veel waar voor de prijs. Het is maar wat jezelf belangrijk vindt.
Traag laden is ook een groot minpunt. Je krijgt wel veel waar voor de prijs. Het is maar wat jezelf belangrijk vindt.
Ik vind dat altijd wel heel relatief, want echt traag is het niet, toestel zit vol in maximaal 1 uur 30 min en in een half uur zit er +-50% in. Dus ook als je wat minder gedisciplineerd bent en een keer de oplaad beurt vergeet kan het toestel er vrij snel weer een beste periode tegenaan.

Dat is inderdaad wat minder snel dan de gemiddelde chinees, maar hoe goed is dat snel laden op de langere termijn voor het toestel. Geen idee of er een relatie is, maar een kameraad van me die altijd voor de Oppo's e.d. kiest heeft altijd na een jaar of 2 batterij problemen, terwijl mijn Samsungs het altijd perfect blijven doen qua batterij conditie.

Ik heb bijv. nu de S24 Ultra, met gelijke batterij capaciteit als deze toestellen en zowel met een 25W als 45W lader van Samsung gaat dat laden gewoon vlot. Mijn toestel zat nu na een dag werken op 50%, zou ik nu gaan laden geeft het toestel aan dat deze over 18 minuten 'vol'* zit.

*vol is bij wel 80%, want ik heb batterij sparen e.d. aan staan.

De S21 die ik hiervoor had gaat ook nog steeds makkelijk een werkdag mee met een lading (mijn toestellen gaan altijd in de morgen van de lader, en bij het slapengaan eraan), in de tussentijd laad ik eigenlijk nooit op, tenzij ik de telefoon in de auto in het telefoon vak leg, want die heeft een draadloze lader.
Er is ook niet een alternatief OS. LineageOS of GrapheneOS zijn niet beschikbaar voor deze devices. Liever een Pixel 7a (als je kan leven met een beperkt opslagruimte van 128gb).
Dat bloatware probleem heb je bij de meeste smartphones. Persoonlijk vindt ik kale Android slechter dan de Samsung schil.
Zelfde voor mij. Er staat zoveel rotzooi op mijn S23 en dat voor een toestel van zoveel geld. Ik vind het belachelijk. Ik gebruik ook niks van al die Samsung diensten. Nog meer accounts waar ik niet op zit te wachten. Dus ik heb maar wat met ADB zitten rommelen. Ik vond bijv 1 store (de play store) wel genoeg. Ik heb een Pixel 4a gehad, heerlijk toestel. Volgend jaar koop ik de Pixel 10, hopelijk dan met TSMC silicium. En dan kijk ik niet meer om.
Rommel verwijderen is inderdaad irritant, maar het kan gelukkig wel.

Ik debloatte mijn samsungs vroeger ook altijd en draaide Nova launcher en GBoard. Dan blijft er relatief weinig over van de Samsung saus. Het is niet alsof je dan ineens stock android hebt, maar alle knoppen en menu's die je dagelijks gebruikt zijn dan in ieder geval relatief stock.
Gewoon deze handige tool gebruiken. Lijstje inladen en klaar.
https://github.com/0x192/universal-android-debloater
Het is in ieder geval verwijderbaar zonder trucjes uit te halen ;) Troep zoals Google Meet en andere verplichte Google apps zijn dat niet altijd. Maar dat wordt om de een of andere reden nooit bloatware genoemd.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 13:28]

Sorry hoor... maar wat jij nu doet is wat ik bashen zou noemen, klagen over de klager. 8)7 Is de wens om iedere app die je niet gebruikt en niet essentieel voor het OS is te kunnen verwijderen echt zo'n vreemde? @Caayn zegt ook niet helemaal niet van Gapps te houden/gebruik te make maar wil simpelweg wat er niet wordt gebruikt kunnen opruimen... wat mij betreft geheel geen vreemde opmerking.
vendoren gaan nog steeds uit van de massa en massa product dat meerendeel zal aanspreken.

als je hier tweakers site moet volgen is er nooit iets goed.

die moet draadloos kunnen opladen
die moet meer dan 128GB hebben
die moet ip67 zijn
die moet kleiner zijn
die moet groter zijn
die moet e-sim hebben
die mag geen google apps hebben
die moet elke dag updates krijgen...
benchmark altijd de top
batterij altijd de beste
connectiviteit en integraties: alles

en zo gaat het hele dagen door 101 opmerkingen...

jij bent dus misschien 1 van de 1-2% van de massa die dingen verwijderen op het toestel die standaard meekomen op een OS, dus wat moet er dan als antwoord komen? een +2 want ja heel relevant....
Op tweakers zal het doelpubliek misschien wat groter zijn ja (alhoewel de gewone consument in aantal hier al lang overgenomen heeft) maar is het dan een punt om daar over te vallen en beginnen bashen.... nope. ga in een forum en lees over anderen die hetzelfde doen of deel daar je mening. forum tweakers: "hoe geraak ik van die google extra bloatware af (terwijl ik er zelf voor gekozen heb bij aankoop) want ik heb tijd te veel". Hij noemt het weldegelijk "troep"

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 13:28]

"hoe geraak ik van die google extra bloatware af (terwijl ik er zelf voor gekozen heb bij aankoop) want ik heb tijd te veel". Hij noemt het weldegelijk "troep"
Je hebt de opmerking dus gewoon niet begrepen.

Hij klaagt verder niet over dat er ook bloatware is, hij klaagt dat bij het artikel bij Samsung WEL als minpunt staat dat er bloatware is maar bij Google waar de situatie hetzelfde is niet, terwijl beide bloatware hebben...

Je mist dus gewoon zijn punt, het was geen klacht over de Pixel maar een constatering!
als google sw bloatware is dan staat het op elke telefoon die volledig het google os en google apps systeem volgt.... dat was voor tweakers niet de verwijzing naar bloatware, dat was hetgeen hij er zelf van maakt.

tweakers heeft het over al die extra dingen rond facebook etc... dat heeft een stock Pixel NIET!, dat is een keuze van SAMSUNG.

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 13:28]

als google sw bloatware is dan staat het op elke telefoon die volledig het google os en google apps systeem volgt
Op mijn Samsung draait One UI wat gebaseerd is op Android, het is dus wel degelijks Samsung's eigen OS.

Elke App die voor de gebruiker er liever niet dan wel op staat is gewoon bloatware, bloatware is dus geen universeel iets wat voor iedereen opgaat. De ene toevoeging kan jij zien als bloatware en ik niet, terwijl we hetzelfde toestel hebben...

Google's Android heeft net zo goed bloatware (immers staat er veel meer software op dan Android AOSP), en Apple's iOS heeft ook gewoon bloatware (Stocks, Apple music, Safari). Al verschilt het per persoon of die alles als bloatware ervaart.
dat is een keuze van SAMSUNG.
Ja dat is inderdaad hun keuze en wat zei je daar bij Google ook alweer over?
hoe geraak ik van die google extra bloatware af (terwijl ik er zelf voor gekozen heb bij aankoop)
Dus dat smoesje mogen we enkel gebruiken bij Google maar niet bij Samsung? Immers kiest iemand daar net zo goed zelf voor...
Is de wens om iedere app die je niet gebruikt en niet essentieel voor het OS is te kunnen verwijderen echt zo'n vreemde?
Vreemd nee, noodzakelijk zeker niet

Dus ik snap beide wel, want een echt echt goeie reden om het er af te halen is er IMO niet echt.

Persoonlijk zou ik het wel doen, maar dit is puur omdat ik die app niet in me lijst wil zien staan, heeft verder weinig echte waarde om dit te doen
De bloatware is geen enkel probleem als je ADB app control op je computer zet, daarmee kan je alles verwijderen. Ook bixby, knox, allemaal facebook plug ins. Het is volstrekt idioot naar mijn mening dat je dit moet doen, maar als je het doet, heb je een bijzonder goede telefoon voor deze prijsklasse. En de accuduur zal nog iets beter worden.

Persoonlijk vind ik de samsung skin fijn werken. Met alle bloatware verwijderd, zoveel scheelt het ook niet van stock. Als ik de pixel van mijn vriendin in handen heb, is vrijwel hetzelfde. Paar andere instellingen, meer zie ik er niet aan. Enige dat deze telefoons missen is draadloos laden, dat kan soms handig zijn, als je een moderne auto hebt bijvoorbeeld die dat ondersteund.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 22 juli 2024 13:28]

Dankjewel voor jouw comment. Heb inmiddels erg veel bloatware apps deinstalled
Jammer dat beeldkleurechtheid onder bepaalde hoeken niet wordt meegenomen in de review. Veel samsung telefoons vertonen tegenwoordig een kleurverandering onder verandering van de kleinste hoeken. Dus met de kleinste bewegingen in de hand veranderd de kleurweergave. Ik vind dit een enorme achteruitgang.

https://postimg.cc/gallery/tYMB0gK

https://www.reddit.com/r/...a_display_color_shifting/
https://eu.community.sams...our-shifting/td-p/9143728
I have 2 S24 Ultra and the color shift is the same and the worst I have ever seen on Oled screen. My S7 Edge don't have this problem. On S24 Ultra, just turn the phone of 2 degrees or move a little your head and all white becomes blue ! I have compared to Xiaomi 10 Pro and others phones, they have only color shifting at high angle... very annoying for taking and viewing photos and video...
De onder een kleine hoek is het slecht vast te leggen op foto. Maar je kan het heel goed zien met je ogen tenzij je er misschien niet op let maar mij viel het direct op met de a34. Ik bestempel deze schermen dan ook als matig. In zekere zin vergelijkbaar met TN lcd schermen waar men er kaarsrecht op moest kijken voor het correcte/mooiste beeld.
Eigenlijk mis je niks op zo’n A55, en je houdt de helft van het geld in je zak.

Alleen geen e-sim? Op reis is e-sim handig omdat je dan via een app een lokale databundel kunt kopen en geen lovale telefoonwinkel hoeft te bezoeken voor een prepaid kaartje.

En persoonlijk zou ik Qi enorm missen. Ik plug al jaren geen kabels meer in om te laden.
databundel buiten EU bedoel je dan... sowieso al heel beperkte usecase maar je hebt een punt. Echter moet je dan ook al een e-sim provider vinden van dat land zelf :)

ik laad nooit draadloos en ik kan het al jaar en dag, wat is je punt? Je moet ergens een trade of maken, misschien was het segment van de a55 idd wel al waar je het op zou kunenn verwachten.
nu met de laatste generatie auto's is er pas verandering gekomen waarbij dit veelal standaard aanwezig is en dus mogelijks meer zal gebruikt worden. 3-4j geleden was dit op de meeste gewoon nog een optie of deel van extra pakket.
Je hoeft niet per land een nieuwe provider uitgezocht te worden hoor. Ze zijn iets duurder, maar er zijn apps die voor zo goed als elk land wel een tijdelijke data e-sim aanbieden (en e-sims voor een hele regio).
dat is niet zo moeilijk,

wij gebruiken altijd Holafly als we naar het buitenland gaan, werkt prima....
esim kan gewoon op de A55 (en ook op de A35). Afgelopen weekend voor beide toestellen nog een omzetting naar esim uitgevoerd.
Zelfs a54 heeft e sim. Dus ook de a55 heeft e sim.
Mijn A54 256gb heeft geen esim. Althans ik zou ik niet weten waar ik het vinden kan? Zoeken op e-sim etc geeft geen results in settings. Zijn er kennelijk versies met en zonder?
die van mij heeft gewoon Esim....
Ik snap die achterkant van glas niet zo. Het is duurder, zwaarder en kwetsbaarder dan plastic en er zit uiteindelijk toch een hoesje omheen, dus je ziet het verder toch niet.
Inderdaad, wel de misser op deze generatie denk ik
Ik snap dat gepraat over 'premiumgevoel' ook niet zo. Maar als men die ervaring toch wil beleven, ook een kunststof achterzijde kan 'premium' aanvoelen. In het verleden had ik een BlackBerry Motion, met kunststof achterkant, maar dat zag er gewoon goed uit, en voelde ook 'premium'.
Maar ja, bij een plastic achterkant zullen veel mensen wel aan dat Duplo plastic denken :+

[Reactie gewijzigd door Rens1967 op 22 juli 2024 13:28]

> één functie die schittert door afwezigheid: AI.
Ik hoop dat dit ook nog flink blijft schitteren.
Die bloatware is nog steeds om te janken. Zeker dat extra scherm met 'aanbevolen' apps die mee worden geïnstalleerd, of je het nu wilt of niet.

Als ik die apps wil hebben, installeer ik ze zelf wel. Wat is daar zo moeilijk aan voor bedrijven als Samsung om te begrijpen? Zal wel een dealtje achter zitten, denk ik dan.

Zelfs op dure toestellen zoals mijn S23 ultra krijg ik al die Microsoft troep voorgeschoteld. Maar dan niet de nuttige apps zoals Word, nee, de Office 365 app die ik gelijk maar heb weggekieperd (evenals al die andere meuk zoals OneDrive en LinkedIn).

Ophouden met die onzin. Bij het instellen van een telefoon wil ik niet eerst een waslijst aan apps hoeven verwijderen (of uitschakelen zelfs). Of de telefoon aan een pc met adb hangen.
Het is mooi dat ik die troep kan verwijderen, maar het is immens triest dat ik zelf die troep moet verwijderen.
Valt reuze mee bij mijn s22 plus vind ik. Heb weinig hoeven verwijderen. Anders heb ik er geen last van denk ik misschien
@6:29 je zegt "de verschillen zijn niet zo groot met die van vorig jaar", maar in de grafiek staat dat de A35 7 uur minder lang meegaat dan de voorganger?? Is dat een foutje of..?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.