Door Arnoud Wokke en Hayte Hugo

Naam Tweak verdwijnt na meer dan 21 jaar

Uit Tweakers voortgekomen isp houdt op te bestaan

10-10-2023 • 10:20

288

Singlepage-opmaak

Odido over het stoppen met Tweak

Een beetje gek is het wel: T-Mobile kocht Tweak in 2022 en de provider, nu bekend als Odido, trekt begin 2024 de stekker er alweer uit, waarna alle ruim 20.000 klanten moeten overstappen naar een andere provider. We laten Pieter de Klein, chief strategy & transformation officer bij Odido, en Mark van Herpen, manager, aan het woord over waarom Tweak krap een jaar na de overname stopt.

Tweak stopt, wat betekent dit voor klanten?

Pieter de Klein
Pieter de Klein

De Klein: "Vanaf dinsdag gaan wij onze klanten informeren over het stoppen met Tweak. Dit wordt eerst een servicebericht, waarin we aangeven dat de provider begin 2024 stopt. Daarna zal de provider geen diensten meer aanbieden. Het is dus niet zoals bijvoorbeeld Tele2 Thuis, waarbij bestaande klanten hun abonnement behouden; op een gegeven moment stopt Tweak."

"Na dat bericht gaan we onze klanten persoonlijk informeren met een aanbod om over te stappen naar Odido. Het staat ze natuurlijk vrij om over te stappen naar een andere provider, maar we hopen uiteraard dat ze bij ons blijven. We willen hoe dan ook voorkomen dat we in een situatie terechtkomen waarin we klanten zonder glasvezelinternet moeten achterlaten. We gaan dit zorgvuldig doen."

Van Herpen: "Klanten hoeven op dit moment dus nog niets te doen; wij gaan ze nog benaderen. Ons aanbod hangt af van de persoonlijke situatie van de klant en onze netwerksituatie daar. Het merendeel van de Tweak-klanten zit ook in Odido's glasvezelgebied, maar sommige klanten moeten nog worden aangesloten en klanten zitten op verschillende netwerken met verschillende aanbiedingen, aangezien onze tarieven per netwerk kunnen verschillen. Daarnaast zijn er nog klanten die webmail en de Tweak-nieuwsgroepen gebruiken. Die bieden we straks als Odido niet meer aan; daarom gaan we de klanten persoonlijk, per mail en telefonisch benaderen. Het is daarom ook nog moeilijk om een exacte datum te geven waarop we gaan stoppen met Tweak, dus zeggen we op dit moment: begin 2024."

Waarom stopt Odido met Tweak?

De Klein: "Sinds de overname van Tweaks moederbedrijf Cambrium, vorig jaar oktober, hebben we nagedacht over wat we met het merk wilden en hoe dit samenhing met onze nieuwe merkstrategie. We zijn immers pas overgestapt op Odido, een merk waarmee we willen uitdragen dat we focussen op innovatie, vernieuwing en glasvezel. Vanuit dat perspectief is er veel overlap met Tweak, waardoor het niet veel zin heeft om dat dubbel te doen. Dat is anders dan bij bijvoorbeeld Simpel. Simpel is een online merk dat focust op sim-only. Omdat Tweak zo dicht bij de waarden van Odido staat, hebben we besloten met het merk te stoppen."

"Dit hebben we overigens al maanden geleden besloten en wilden we eigenlijk ook eerder communiceren, maar dat zou dan vlak voor de naamswijziging naar Odido zijn. We waren bang dat het dan verwarrend zou worden voor klanten. Dan worden ze eerst overgezet naar een T-Mobile-abonnement, om kort daarna weer de wijziging naar Odido te krijgen. Maar omdat we al wisten dat Tweak geen lang leven meer had, hebben we eind augustus besloten geen nieuwe apparatuur meer op te hangen in wijkcentrales. Sinds september zijn we nieuwe klanten gaan informeren dat we ze niet meer zouden aansluiten op Tweaks glasvezelnetwerk, waardoor bij jullie als Tweakers het balletje is gaan rollen."

Tweak

Je zegt dat Tweak en Odido veel op elkaar lijken, maar toch waren er diensten die Tweak aanbiedt en Odido niet. Denk aan reverse DNS, of een DHCP-reservering om een vast IP-adres mogelijk te maken en de nieuwsgroepen. Hoe zit dat?

Van Herpen: "Dat klopt, functies zoals reverse DNS heeft Odido niet, of nog niet. Maar dat is ook een van de voordelen van de overname; Tweak- en Odido-mensen zijn nu collega's van elkaar en ontmoeten elkaar bij bijvoorbeeld de koffieautomaat. Wij zien dat Tweak-collega's aan Odido-mensen vragen: 'Hey, waarom hebben jullie deze functie nog niet? Dat hebben wij zus en zo best simpel kunnen doen.' Zo proberen we de kennis van de Tweak-collega's over te brengen. Dit is geen belofte dat wij zulke functies ook in de toekomst gaan uitrollen, maar we kijken voortdurend naar hoe we onze abonnementen beter kunnen maken voor onze klanten. Daarbij wil ik wel zeggen dat de functies die jij noemt, wel voor powerusers zijn en niet door veel klanten worden gebruikt. Nieuwsgroepen gaat Odido overigens niet voeren, dus de klanten die daar gebruik van maakten, zullen op zoek moeten naar een alternatief."

En dat 10Gbit/s-abonnement, was dat ooit breed uitgerold?

Van Herpen: "Dat was een pilot waar we als Tweak veel van hebben geleerd, maar dat nog geen commercieel product was. Er zijn nog wat klanten, niet meer dan tientallen, in Drenthe en Overijssel met dit 10Gbit/s-abonnement. Dat biedt Odido nu niet aan; die klanten moeten straks dus overstappen naar een glasvezelabonnement met lagere snelheden."

Waarom was de provider ooit overgenomen?

'Wij namen Tweak over voor de 20.000 glasvezelklanten en de glasvezelexpertise.'De Klein: "Deels vanwege het klantenbestand van Tweak. Wij willen heel veel glasvezelklanten, dan zijn de 20.000 van Tweak een grote toevoeging. Daarnaast ging het ons om de glasvezelexpertise. De hele vastinternetwereld draait nu om glasvezel. Tweak is daar al jaren mee bezig als een van de eerste providers in Nederland. Zij weten dus veel over het uitrollen van het netwerk, welke diensten je daarop kunt aanbieden, multigig… allerlei aspecten waar wij meer over willen leren."

"Tweak kwam ook bij ons door ODF's overname van E-Fiber van vorig jaar. Cambrium was destijds onderdeel van E-Fiber, maar Open Dutch Fiber kon als glasvezelaansluiter Cambrium niet overnemen. Dit bedrijf opereerde feitelijk al als los bedrijf van E-Fiber, waardoor wij konden afspreken dat we het Cambrium-deel met Tweak zouden overnemen. Zo werd het een win-winsituatie, omdat ODF daardoor E-Fiber kon overnemen en wij weer diensten konden aanbieden op E-Fibers glasvezelnetwerk."

Zo'n overname is natuurlijk niet gratis. Toch heffen jullie nu krap een jaar na de overname Tweak al op, zonder de garantie dat alle klanten overstappen. Zou je niet kunnen zeggen dat er niet goed is nagedacht over de overname?

De Klein: "Nee. Wij namen Tweak over voor de klanten en de glasvezelkennis. Niet alle 25 vaste werknemers vinden hun plekje - het grote Odido is toch wel wat anders dan Tweak - toch zien we dat de meesten blijven. Stoppen met Tweak betekent hoe dan ook niet dat er ontslagen zullen vallen; wij willen zoveel mogelijk mensen behouden."

"Na de overname zijn we goed gaan spreken met Tweak om uit te zoeken hoe zij werken en wat zij doen. Toen bleek dat er geen ruimte was om Tweak in de lucht te houden. Wij hopen dat zoveel mogelijk klanten meegaan naar Odido en ik verwacht ook dat al die klanten straks happy Odido-klanten worden. Daarom willen we dit ook zorgvuldig aanpakken, want het is ons doel om al die Tweak-klanten te behouden."

"Je ziet ook dat het lastig is voor kleine providers om innovaties op de markt te volgen en bijvoorbeeld tv-producten aan te bieden. Het begint een schaalgame te worden. De dagen van als klein clubje mensen in een paar dagen iets in elkaar rossen: dat gaat niet meer. Dat zagen we ook met de overname van Tele2, eind 2018; het is veel beter om te bundelen wat je hebt. Samen sta je sterker en heb je écht de middelen om te investeren in een toekomstvast netwerk."