Ik heb me de afgelopen weken helemaal suf geluisterd, gebeld, getikt en geknepen. Het resultaat is dat we nu een aantal zinnige aanbevelingen kunnen doen. Elk van de volgende setjes in-ears bezorgde mij een glimlach van oortje tot oortje.
De beste: Sony WF-1000XM5
Het zal geen verrassing heten dat ik diep onder de indruk ben van Sony’s WF-1000XM5. Met hun fantastische audiokwaliteit, uitstekende tikbediening, goede draagcomfort en uitstekende noisecancelling mogen deze oordopjes zich verdiend de winnaar noemen van deze test. Je mag er diep voor in de buidel tasten, maar krijgt er dan wel een stel in-ears voor terug die op geen enkel vlak echt tegenvallen.
Beste anc: Bose QuietComfort Ultra Earbuds
Ben je op zoek naar de in-ears met de beste noisecancelling, dan kom je uit bij Boses QuietComfort Ultra Earbuds. Ze slagen er het best in om je omgeving het zwijgen op te leggen, al zijn ook deze oortjes niet immuun voor windruis. De aanraakbediening werkt fijn genoeg en het draagcomfort is uitstekend. Ook de audiokwaliteit is fantastisch, met iets minder definitie in het hoge bereik, maar wel een warmer geluid dan de WF-1000XM5 van Sony. Dat de Boses niet als absolute winnaar uit deze round-up komen, is te wijten aan hun hogere prijs, de iets mindere gesprekskwaliteit en de tegenvallende tweakbaarheid van de app.
Sterke allrounder: JBL Tour Pro 2
Niet iedereen zal zo’n 300 euro overhebben voor wat draadloos luister- en belplezier. De JBL Tour Pro 2 is met pakweg 225 euro al een stuk betaalbaarder en zet allround uitstekende prestaties neer. Goed, het laaddoosje is aan de forse kant en de oortjes zijn zelf ook niet klein van stuk, waardoor het draagcomfort wat minder is. De audio- en gesprekskwaliteit zijn echter prima, evenals de noisecancelling en transparantiemodus. Bovendien blijven ze lang doorspelen voordat ze aan de lader moeten. En het is dat we geen originaliteitsprijs uitreiken, want anders was de Tour Pro 2 met zijn fraaie touchscreen op het laaddoosje een serieuze kanshebber geweest.
Meeste comfort: Jabra Elite 10
De Elite 10 ziet er zeer gelikt uit, heeft een uitstekende app en staat prima zijn mannetje in telefoongesprekken en voicechats. De audiokwaliteit, noisecancelling en transparantiemodus zijn niet de beste, maar wel in orde. Deze in-ears vallen echter vooral op door hun zijdezachte siliconen dopjes die superlicht aanvoelen in je oor.
Waar voor je geld: Nothing Ear (2)
De Ear (2) van Nothing blinkt nergens echt in uit, maar is als goedkoopste setje uit deze vergelijking ook niet echt te betrappen op grove missers. Deze oortjes hebben bovendien een erg fijne app, een prima transparantiemodus en ondersteuning voor alle codecs die je je kunt wensen. Het enige echte minpunt is hun karige uithoudingsvermogen: met anc ingeschakeld houden de dopjes het na 3,5 uur voor gezien.
Waar voor je geld: Sennheiser Momentum True Wireless 3
De oortjes van Sennheiser zijn niet heel fijn om mee te bellen, omdat je je eigen stem te dof terughoort. En ze mogen er dan fraai uitzien, ze zijn ook vrij fors, het laaddoosje al helemaal. Als het je echter vooral om de audiokwaliteit gaat en je de Sony’s te duur vindt, dan is de 170 euro kostende Momentum True Wireless 3 een interessante optie. De oortjes leveren een volle en stevige sound, met een dynamiek en stereobreedte die zeer dicht in de buurt komen van de WF-1000XM5.
Voor Apple-gebruikers: AirPods Pro 2nd Generation (2023)
De vernieuwde AirPods Pro hebben een USB-C-aansluiting in plaats van Lightning en zijn nu ook bestand tegen stof. Verder zien ze er nog steeds erg gelikt uit, zitten ze zeer comfortabel en is de geluidskwaliteit dik in orde. Bovendien is het een heel fijne set om telefoongesprekken mee te voeren. Toch zouden we deze dopjes niet snel aanraden als je enkel over een Android-toestel beschikt, omdat de bediening via een app van derden simpelweg niet fijn werkt. Loop je wel rond met een iPhone of iPad, dan zijn de AirPods Pro een no-brainer. Je kunt dan ook meteen profiteren van andere nieuwe functies die Apple in iOS 17 heeft geïntroduceerd voor deze dopjes, zoals automatisch schakelen tussen transparantiemodus en noisecancelling. We moeten wel zeggen: de audiokwaliteit is goed, maar niet zo krachtig als die van de Boses, Sony’s, JBL’s en Sennheisers.