Nothing Ear (2) (Wit) Review

30 november 2023, laatste update op 30 november 2023, 2.366 views Rapporteer

Deze Nothing Ear(2) Wit IEM's gekocht met Black Friday voor 99 euro, wat naar mijn mening echt een goede prijs is voor het product. Het is een super makkelijke installatie, de app die je via de QR-code download loodst je er met goede visuals doorheen. Enorm veel instellingen zijn er mogelijk(o.a. 4 voorgeprogrammeerde standen en een geavanceerde Equalizer), out-of-the-box prima instellingen qua audio. Grootste nadeel is dat de verpakking *kapot* moet om hem open te maken. De keuze hiervoor is begrijpbaar i.v.m. recyclebaarheid(het is 100% karton/papier), maar voor wederverkoop wat lastiger.

Pluspunten

• Super goede app
  • Low Latency Mode
  • Veel Noise Cancelling Opties(Ook Adaptief!)
  • Goede transparatie modus
  • Veel Equalizer Opties
  • Recyclebare verpakking
  • Diepe Bass en goede Treble
  • In-Ear / Out-Ear detectie

Minpunten

• Verpakking moet *kapot* bij het openmaken
  • Accuduur is wat aan de lage kant
  • USB-C Kabel is wat kort
  • Geen standaard volume regeling via de oortjes

Inleiding

*Disclaimer*
Dit is de eerste keer dat ik een audio apparaat review en er zal genoeg op aan te merken zijn. Uiteindelijk zijn dit soort apparaten enorm persoonlijk en probeer ik op een zo goed mogelijke manier de voordelen en nadelen uiteen te zetten. Feedback is zeker welkom!
*Einde disclaimer*

Na het aanschaffen van de Nothing Ear(2) op Amazon tijdens Black Friday voor 99 euro, moet nog ik wel even bijna een week geduld hebben voor ze eindelijk op de mat vielen(nouja, mat, DHL vond het nodig om ze in de voortuin te begraven i.p.v. door de brievenbus te doen... Maarja uiteindelijk gevonden tussen de zakken aarde en een tegel...).

Unboxing

De Nothing Ear(2) komt in een mooi klein doosje:
Nadeel en voordeel #1
Hier komt wel gelijk nadeel en voordeel #1, je moet namelijk de verpakking *kapot* maken om hem open te maken...
Dit maakt het wel een stuk lastiger om de IEM's door te verkopen in de toekomst, want het is gewoonweg niet meer zo netjes. Voordeel #1 is dat alle verpakking is gemaakt van karton en papier, dus 100% recyclebaar.
Wat zit er in het doosje?
Na het openscheuren van de verpakking wordt je verwelkomt door een kartonnen hoesje met een QR-Code die je direct naar de Appstore(Android of Apple) stuurt om de Nothing X App te downloaden.
In dit hoesje zitten ook geprinte User Guide en Safety/Warranty informatie boekjes.

Onder het hoesje zit de in papier verpakte casing van de IEM's.
Die zit in een kartonnen bakje dat je er zo uittilt en bij de USB-C kabel en de Ear Tips kan komen.
De casing
Na het openen van het papiertje om de casing krijg je een doorzichtige casing te zien waarbij je direct alles kan zien.
De casing heeft een 485mAh batterij waardoor je IEM's kunnen opladen als je ze er in stopt.
Hoeveel tip wil je?
Voor de Ear Tips krijg je standaard Medium op de IEM's en in het doosje zit een paar Small en paar Large. Voor mij was Medium net te klein, daarom direct de Large er op gezet .
De nieuwe standaard kabel voor opladen
Bij de Nothing Ear(2) wordt ook een USB-C kabel voor op te laden meegeleverd. Het is een vrij dikke braided kabel met een siliconen laag er overheen. Hierdoor is hij vrij stug, maar zeker niet makkelijk te knakken en het voelt als degelijke kwaliteit aan.

Hij is echter wel vrij kort. Van eind tot eind meet de kabel 32 centimeter, de kabellengte tussen de connectoren is 27,5 centimeter.
Omdat een stopcontact vaak wat hoger zit dan 30 centimenter van een oppervlak, zou ik deze kabel niet snel gebruiken.
Unboxing Conclusie
Al met al hebben ze de ruimte in de verpakking goed gebruikt en is alles 100% recyclebaar. Dit is zeker een pluspunt qua verpakking.
Alleen het kapot moeten maken van het doosje is dan wel weer echt een nadeel.

De Nothing X App en Pairen

Zoals eerder aangegeven bij het unboxen, staat er op het kartonnen hoesje een QR-Code die je kan scannen om de App(zowel voor Android als iOS beschikbaar) te downloaden. De App heet Nothing X, dus je kan hem ook met de hand even opzoeken in de Appstore.

Tegenwoordig is het hebben van een goede app voor je IEM echt een must. Veel goede audio merken hebben prima hardware, maar laten het echt zitten wanneer het gaat om de app.
Daar heeft Nothing wat mij betreft echt de concurrentie overtroffen. Een simpele overzichtelijke app met alle opties die je maar kan bedenken in handbereik.
Ander groot voordeel voor de privacy gerichte klanten: Je wordt niet verplicht een account aan te maken om van de app gebruik te kunnen maken. Dit heb ik dan ook niet gedaan, want het voegt gewoonweg niets toe.

Zodra je de app hebt geopend wordt je welkom geheten met een vraag of de app je meldingen mag sturen.
Uiteraard kan je hier zelf kiezen of je dit wilt of niet. Voor nu heb ik de melding op toegestaan gezet om te kijken wat voor meldingen je krijgt. Maar tot op heden nog geen meldingen gehad. Dus je kan het ook gewoon uitzetten.
Nothing X Start
Na het wegdrukken van de melding moet je op de Start-button drukken.

Je krijgt direct een vraag van Nothing om mee te doen aan hun Improvement Program.
Aangezien ik hier standaard niet aan mee doe, heb ik dan ook gekozen voor "Later". Tot nu toe hebben ze de vraag nog niet opnieuw gesteld en ik hoop ook dat "Later" betekend "Nee" voor altijd.
Pairing
Voor het pairen van je oortjes krijg je in het volgende scherm de vraag of de App gebruik mag van maken van je Bluetooth. Het is netjes dat ze het vragen, maar zonder gaat het toch echt niet werken.

Na het toegang geven tot Bluetooth gaat de app scannen naar Nothing Ear devices.
Zorg ervoor dat je oortjes in het doosje zitten en dan moet je even op de knop aan de zijkant van je case drukken totdat het witte lampje gaat knipperen.

Nadat de app je oortjes heeft gevonden druk je op het plaatje van de Nothing Ear(2).
In het volgende scherm druk je op "SET UP THIS DEVICE" en wordt hij daadwerkelijk gekoppeld aan je telefoon.
Druk even op de telefoonmelding "koppel" en het is gedaan.
Nothing Ear(2) Setup
Na het koppelen van de oortjes krijg je in 4 plaatjes te zien wat de default functies zijn die je kan gebruiken met de "pinch".

Zodra je op "That's All" hebt gedrukt kan je daadwerkelijk je oortjes in gaan stellen als je dat wilt.
Home Screen
Voortaan als je de app opstart wordt het volgende scherm altijd standaard getoond.
Vanuit dit scherm kan je alle opties bereiken via een logisch ingerichte app. Hij is vrij rechttoe rechtaan. En dit is echt een compliment. Je ziet direct de batterijstatus, kan de Equalizer aanpassen, de "pinch" functies per oortje aanpassen en de noise control aanpassen.
Noise Cancelling
Vooral die laatste is erg handig als je veel in verschillende omgevingen bent, waar het omgevingsgeluid vaak veranderd.
Stel je zit eerst op de fiets, daarna in het OV en dan nog even lopen tot je op een kantoor zit.
Allemaal enorm verschillende situaties waarbij het omgevingsgeluid enorm veranderd en je eigenlijk per situatie een andere soort noise cancelling nodig hebt.
Op de fiets wil je transparancy hebben zodat je nog wat meekrijgt van die scooter die je wilt voorbijscheuren, in het OV wil je niets horen en terwijl je wandelt valt t geluid wel mee, maar is het wel handig als je die wielrenner die naar je schreeuwt kan horen. Op kantoor heb je weinig achtergrond geluid, maar vind je misschien het getik van je collega irritant.
Nothing X kan je hier voor alle situaties bij helpen.
Je kan on-the-fly noise canceling aanpassen van High, Mid, Low naar Adaptive(of helemaal uit). Ook kan je een gepersonaliseerde ANC test doen om zo een perfecte noise canceling te krijgen voor de omgeving waar je in zit.
Equali(s)zer
In de app heb je de mogelijkheid om je geluid helemaal te finetunen. De optie heet Equaliser, maar die typo vergeven we ze.
Zodra je het menu opent krijg je de melding dat je een gepersonaliseerd profiel kan aanmaken.
Je hebt een simpel en geavanceerd gedeelte, waarbij in het simpele gedeelte Nothing je 4 voorgedefineerde settings geeft en een Custom optie.
Je kan hier uitkiezen wat je t lekkerste vind klinken, maar voor de puristen onder ons kan je de geavanceerde optie kiezen.
Als je op Advanced drukt krijg je vijf plaatjes te zien met wat je er allemaal mee kan.
Ik heb geen maximum kunnen ontdekken met de hoeveelheid custom profielen je aan kan maken, maar het zijn er in ieder geval genoeg. Elk custom profiel kan je een andere naam geven om deze makkelijk te kunnen vinden en selecteren.

Bij het maken van een custom profiel heb je de mogelijkheid om op 20Hz, 50Hz, 100Hz, 500Hz, 1KHz, 5KHz, 10KHz en 20KHz de slider op het punt te zetten wat jij het fijnste vind klinken.
Per toonhoogte zie je de frequentie en Q-factor.
De Q-factor laat je kiezen wat de curve en bandbreedte van de frequentie moet zijn.
Nu ben ik geen audiofiel, dus heel goed snap ik niet hoe dit werkt, maar van horen zeggen is dit een must bij het goed in kunnen stellen van een audioprofiel.
Auw! niet knijpen!
Nothing heeft volgens mij een masochistisch trekje. Je moet namelijk in het steeltje van het oortje knijpen om hem te bedienen. Via het menu in de app kan je per oortje en per soort pinch(1x, 2x, ingedrukt houden etc) een optie aanwijzen.
Standaard staat hij als volgt:
Je kan alles vanaf dubbel pinch en hoger aanpassen, alleen de single pinches zijn niet aanpasbaar.
Nadeel hier: Standaard kan je geen volume inregelen via de pinches. Je zult dit dus zelf moeten instellen en kan alleen worden geselecteerd als je een pinch+hold functie gebruikt.
Overige instellingen
Vanuit het hoofdscherm kan je op het tandwieltje drukken voor overige opties.
Hier kan je de In-Ear / Out-Ear detectie aan- of uitzetten, je gepersonaliseerde ANC aan- of uitzetten, low lag mode aan- of uitzetten en nog wat andere zaken.

Belangrijke optie hier is de mogelijkheid om Sound Personalisation in te stellen.
Ik stel voor hier lekker mee te experimenteren om zo tot voor jou het beste geluid te komen.

De Ear Tip Fit Test is leuk, maar dat is voornamelijk afhankelijk of ze uberhaupt de juiste grootte voor jou meeleveren. Ik vond dit niet veel toevoegen, maar het zit er in, dus als je het wilt gebruiken om te testen welke Tips het beste zijn voor jou, dan heb je in ieder geval de optie.

Wel weer een handige feature: Ben je een oortje kwijt? Dan kan je hem vinden met deze optie!
Je krijgt dan een soort krekelachtig geluid te horen. Ze waarschuwen je gelukkig wel dat je dit moet proberen als je die dingen niet in je oren hebt zitten!

Een eventuele firmware update kan je via dit menu nog doen en wat andere gegevens kan je vinden, zoals je Bluetooth MAC-Adres, serienummer en Tips&Support, alsmede de optie om de gekoppelde devices te vergeten/ontkoppelen.

Het product ziet er goed uit, accuduur valt tegen(8 uur redden ze echt niet), setup is super makkelijk, simpele maar uitgebreide app met enorm veel instellingen zodat je de oortjes helemaal naar jou zin in kan stellen.
Het is fijn dat er een goede kwaliteit USB-C laadkabel bij zit, maar met de meegeleverde lengte praktisch niet bruikbaar(te kort). De opbergcase is compact en kan je oortjes een paar keer helemaal opladen. Opladen gaat vrij vlot, maar dat je standaard out-of-the-box niet de mogelijkheid hebt om de volume te regelen via de oortjes zelf is jammer. Het is gelukkig wel instelbaar.

Qua geluid en fit zitten ze helemaal prima. Audio, noise cancelling, transparancy mode, alles zit er op en er aan.
Prijs/Kwaliteit verhouding is zelfs met de standaard 114 euro echt top, maar als je net als ik deze voor 99 euro hebt kunnen kopen, dan is het echt een bang-for-buck.

Heb jij ook een Nothing Ear (2) (Wit)?

Mooi setje, ik vind ze het overwegen waard als je in-ears (zoals ik) meestal max 2 uur achter elkaar gebruikt. Ben ook fan van ovale eartips. Goed dat je focust op de app en veel screenshots laat zien, bij andere merken/modellen kan de app nogal tegenvallen.

Natuurlijk heb ik ook wat te zeiken:
  • geen duidelijke foto's van in-ears vanuit allerlei hoeken
  • geen foto van de pasvorm in het oor
  • technische info over bijvoorbeeld audiocodecs mist
  • een testje van de belfunctie en noise cancelling was leuk geweest
  • wat meer over de geluidskwaliteit. Leent deze zich volgens jou goed voor muziek luisteren of meer voor andere toepassingen?
Bedankt voor je reactie @Randfiguur .
Ik heb me dan voornamelijk gefocusd op de usability en de app, omdat geluid en pasvorm erg persoonlijk is.
Maar ik zal in het vervolg kijken of ik goede tests voor kan maken. Specs, zoals audiocodecs zijn vrij makkelijk te vinden op de speclist, maar voor de volledigheid zouden deze inderdaad wel genoemd mogen worden.

Qua geluidskwaliteit, ze kunnen naar mijn mening vrij hard, en de microfoon is prima. Ik krijg geen klachten van anderen dat ze te veel omgevingsgeluid horen en het lijkt ook niet alsof ik een badkamer op 10 meter afstand sta te roepen. Dus voor bellen of Teams zijn ze zeker geschikt. Voor muziek luisteren kan je middels de equalizer opties dit helemaal instellen en zijn ze daar meer dan geschikt voor.

Nogmaals bedankt voor je feedback en zal deze in het vervolg meenemen.
Mooie review!

Kleine pet peeve, equaliser is correct geschreven. Dit is Brits Engels en Nothing is een Brits bedrijf, dus logisch dat ze ook de Britse spelling gebruiken. (:
haha, thanks voor de pet peeve ;-) zo leren we elke dag weer wat nieuws!