De goedkoopste in-ears in deze round-up komen van het vrij jonge, Londense bedrijf Nothing. De Britse technologiefabrikant is inmiddels onder meer bekend van de Nothing Phone-toestellen, maar zijn eerste product was de in-ear hoofdtelefoon Nothing Ear (1) uit 2021. De Nothing Ear (2) is daarvan de opvolger.
Op het eerste (en tweede) gezicht lijkt er weinig veranderd. De oortjes hebben nog steeds een steeltje met knijpbediening, waarvan de behuizing doorzichtig is. Ook het laaddoosje is weer grotendeels van transparant plastic gemaakt, al zijn de randen boven en onder wat hoekiger. De rode stip op het rechteroortje en de witte stip op het linkeroortje zijn eveneens weer van de partij, waar andere in-ears gewoon een L of R gebruiken om aan te duiden in welk oor je ze moet stoppen.
Toch is er een aantal dingen veranderd. Doosje en dopjes hebben nu een hogere IP-rating; de oortjes zijn conform IP54, dus spatwater-, zweet- en stofdicht. Het doosje voldoet zelfs aan IP55: vergelijkbaar, maar met een iets betere waterdichtheid. Wat je van buiten ook niet ziet, is dat de interne audiodriver in de dopjes bijna verdubbeld is in formaat: van 6 naar 11,6mm. Dat moet het geluid ten goede komen. Desondanks weegt elk van beide oortjes nu slechts 4,5g, waarmee ze 0,2g lichter zijn dan de eerste Nothing Ear.
:strip_exif()/i/2006179146.jpeg?f=imagearticlefull)
App: Nothing X
De bijbehorende app voor Android en iOS is flink onder handen genomen en luistert tegenwoordig naar de naam Nothing X. Via deze app kun je een hoop instellen, van noisecancelling en transparantiemodus (beide instelbaar in drie stappen) tot modi voor minder latency of juist een hogere geluidskwaliteit. Daarnaast is er een pasvormtest, waarmee je kunt nagaan of de oortjes met de gekozen oortips goed passen. Bovendien kun je de knijpbediening van de oortjes vrijwel volledig aanpassen; alleen de commando’s voor eenmaal knijpen staan vast.
Ook een equalizer ontbreekt niet. Nothing heeft zelfs een ‘gepersonaliseerde EQ’ ingebouwd, waarbij je een gehoortest met allerlei piepjes doorloopt om te bepalen welke frequenties je goed of minder goed hoort, waarna de EQ wordt ingesteld om minder hoorbare frequenties te versterken. Dit leverde in mijn geval een EQ-preset op die veel te helder en basloos klonk. Gelukkig is er ook een ‘gewone’ equalizer met vier presets. Erg indrukwekkend is de mogelijkheid om een aangepaste EQ in te stellen. Dit kan door middel van liefst acht individuele schuiven, waarbij je bovendien het frequentiebereik van elke schuif zelf kunt bepalen. Van deze aangepaste EQ’s kun je er bovendien zoveel opslaan als je zelf wilt. Enkele tientallen eigen presets bewaren is geen enkel probleem.
Samengevat
De Ear (2) van Nothing blinkt nergens echt in uit, maar is ook niet te betrappen op grove missers. En dat terwijl deze oortjes vrij scherp geprijsd zijn. Ze hebben bovendien een erg fijne app, een prima transparantiemodus en ondersteuning voor alle codecs die je je kunt wensen. Het enige echte minpunt is hun karige uithoudingsvermogen: met anc ingeschakeld houden de dopjes het na 3,5 uur voor gezien.