Voor de grafieken hebben we alle powerbanks die we nieuw, in 2023, hebben getest groen gemaakt. De nog verkrijgbare powerbanks uit de round-up van 2022 zijn donkerblauw en die uit de 2021-round-up zijn lichtblauw.
Er is, helaas een beetje vanzelfsprekend, geen fabrikant die de opgegeven capaciteit daadwerkelijk haalt. Die worden immers allemaal bij de nominale spanning van de Li-ion-cellen van 3,7V gemeten. Wij meten uiteraard de vermogens die daadwerkelijk beschikbaar zijn, bij een uitgangsspanning van 5V. Dan kom je dus altijd minimaal een factor 0,74x lager uit. De powerbanks kunnen naast de 5V, waarbij deze metingen zijn uitgevoerd, ook andere spanningen leveren, reden om de accucapaciteit ook in van spanning onafhankelijke wattuur weer te geven. Zo kun je zelf berekenen hoelang je een apparaat met een gegeven vermogen kunt opladen. Zo houdt een 70Wh-powerbank het op een spanning van 5V en 1A, of 5W, maar liefst 14 uur uit, maar als er 18W geleverd kan worden, bijvoorbeeld op 12V en 1,5A, is je powerbank na 4 uur al leeg.
De Anker Powercore 26800 heeft de hoogste capaciteit, want dat is een van de weinige powerbanks die (vermoedelijk) tien cellen aan boord heeft in plaats van de gebruikelijke acht of vier cellen voor respectievelijk 20Ah- en 10Ah-powerbanks. Toch is de beschikbare capaciteit maar net iets hoger dan die van menige 20.000mAh-powerbank. Lang niet alle modellen zijn namelijk in staat de capaciteit te leveren die op de doos staat, ook als we die gecorrigeerd hebben van 5V naar de interne 3,7V. Zo levert die Powercore 26800 slechts 84 procent van de beloofde 26,8Ah. Xiaomi zit daartentegen met de Redmi Fast-powerbank en Power Bank 3 Pro op ruim 96 procent. Let wel dat de gebruikte cellen in powerbanks kunnen variëren en een powerbank dus kan afwijken van wat wij meten in onze testsamples.
- Accucapaciteit (2A - 5V)
- Gemeten capaciteit