Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Samsung NC20: netbook-alternatief met VIA Nano-cpu

20-01-2009 • 14:50

50

Singlepage-opmaak

Conclusie

Allereerst behandelen we de Mini Note van HP. De grootste computerfabrikant ter wereld heeft een zeer solide en mooie netbook ontworpen. De 2133 vormt op de overvolle markt van kleine notebooks een model met een verfrissend uiterlijk. Het platte toetsenbord ziet er niet alleen mooi uit, het is ook groter dan dat van de gemiddelde netbook, wat de typesnelheid zal bevorderen. Wij moesten toch even wennen aan het keyboard, omdat er weinig ruimte zit tussen de toetsen. Ook het scherm is van hoge kwaliteit zodat gesteld kan worden dat de 2133 een zeer verzorgd exemplaar is.

HP Mini Note 2133 schuin 475

Grootste minpunt is de processor. De C7-M van VIA wordt overklast door zowel de VIA Nano als de Intel Atom. Alleen als de prijs van de Mini Note flink gaat dalen, zal de 2133 als een goede koop beschouwd kunnen worden. Momenteel kunnen Atom-netbooks voor dezelfde prijs, of zelfs goedkoper, aangeschaft worden als die van de HP, terwijl de Intel-cpu aanzienlijk krachtiger is. Wat dat betreft lijkt de Mini Note 2140 waarmee HP komt een betere optie: dit model ziet er identiek uit aan de 2133 maar beschikt wel over een Atom. Onbekend is echter nog wat de prijs van deze netbook gaat worden.

De Samsung NC20 heeft ons blij verrast. De Koreaanse technologiefabrikant valt ten eerste te prijzen dat er voor een processor gekozen is die bij de consument nog onbekend is. Die keuze is wat ons betreft de juiste gebleken. VIA levert met de Nano een prima cpu die de Atom bij al onze benchmarks, op een na, met afstand verslaat. Het is te hopen dat meer fabrikanten het voorbeeld van Samsung gaan volgen en dat er netbooks en ultraportables gaan verschijnen die afwijken van de standaard-specificaties die Intel zo graag ziet.

Samsung NC20 front 475

Wat dat betreft is het grotere scherm met een resolutie van 1280x800 pixels alvast een goed begin. De NC20 ziet er in zijn smetteloos witte behuizing verder elegant uit en Samsung heeft veel zorg besteed aan de afwerking, zo is te zien aan details zoals de manier waarop de sd-kaartlezer aan de voorzijde is weggwerkt.

Over een ding hebben we het nog niet gehad en dat is de prijs. Samsung hanteert een adviesprijs van 500 euro en dat lijkt ons een juist bedrag. De NC20 vormt daarmee een goede keus voor iedereen die op zoek is naar een makkelijk mee te nemen notebook, en vooral voor gebruikers die het scherm van een netbook te klein vinden en de prijs van ultraportables te hoog. De prijs van lichte notebooks die met de energiezuinige ulv-processors van Intel zijn uitgerust, ligt namelijk veelal boven de 1200 euro. Er kunnen tegenwoordig natuurlijk notebooks die beter presteren dan de NC20 aangeschaft worden voor 500 tot 600 euro, maar die zijn aanzienlijk minder portable en verbruiken meer energie.

Samsung NC20 zijkant 475

Het energieverbruik is overigens wel een van de onderdelen waarbij de NC20 het aflegt tegen netbooks. De accuduur van de NC20 ligt daardoor beduidend lager dan die van het gros van de netbooks en dit is belangrijke factor die meegewogen dient te worden. Wie er zeker van wil zijn dat hij of zij onderweg pak hem beet drie uur onafgebroken zonder laadbeurt kan werken, zal voor een netbook met grote accu moeten kiezen. Voor diegenen die met een minder lange accuduur toekunnen en het grotere scherm als een voordeel zien, is de NC20 een prima keuze.

Reacties (50)

50
50
9
4
0
4
Wijzig sortering
Er kunnen wel kanttekeningen gezet worden bij het resultaat van de Battery Eater test. Battery Eater test hoe lang de accu het uit houd bij volledige belasting van de hardware. In praktijk (webbrowsing, tekstverwerken en andere zaken die je doet op een netbook) zul je een netbook nagenoeg nooit 100% van de tijd volledig belasten, waardoor er een heel andere batterijduur uit kan komen rollen. De IGP is bij dit gebruik zo goed als idle, dus ik streep de IGP van de Via even tegen Intel's GMA weg.

De Intel 945 chipset die momenteel gebruikt wordt met de Atoms is erg onzuinig wat de efficientie van de Atom deels teniet doet. De Via Nano is een stuk minder zuinig dan de Atom onder load (de tdp ligt een factor 4-5 hoger), maar onder idle lijkt het verbruik van de Nano+chipset combinatie gelijk of lager (En nog een) te zijn dan de Atom+chipset. Die links zijn dan ook nog tests van een 1.8Ghz Nano ipv de 1.6GHz Nano die in de NC20 gebruikt wordt.

Dus in praktijkgebruik, dat grotendeels bestaat uit idle tijd, zou de batterijduur van de NC20 met zijn Nano wel eens bijna gelijk kunnen zijn aan die van de NC10 met zijn Atom.

@Radagast74: Je begrijpt het niet helemaal. Je kunt niet zomaar zeggen dat als de NC10 twee maal zo lang mee gaat onder volledige belasting als de NC20, deze factor 2 ook geldt voor normaal/idle gebruik.

De onderlinge verhoudingen in energieverbruik tussen de Atom+chipset en Nano+chipset zijn niet hetzelfde onder idle en load, dus de verhouding in batterijduur onder die verschillende situaties ook niet.

[Reactie gewijzigd door geez op 23 juli 2024 21:09]

Anoniem: 218462 @geez20 januari 2009 16:02
Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op, Als de NC20 2 uur meegaat met volledige belasting en de NC10 dan bijv. 4 uur (want de NC10 gaat echt wel een hele dag mee zonder opladen, uit praktijk ervaring). Dan gaat de NC20 bij minder belasting c.q. normaal gebruik. Zoals hierboven beargumenteert missch. 3,5 uur mee, maar de NC10 gaat bij dezelfde belasting wel zeker 7 uur mee zonder opladen. :Y) voor onderweg zonder dat je een hutkoffer aan apparatuur, adapters e.d. mee hoeft te nemen.
Zelf heb ik een 1000h gekocht omdat hiervan de touchpad degelijker werkt (zelfs iets groter is) omdat ik persoonlijk ook niet eens een muis mee wil nemen. Kanttekening daarbij is dat de 1000h beter audio heeft to.v. de NC10, maar de NC10 gaat zeker een uur langer mee, vermoedelijk vanwege hun scherm met led lights. O-)
De NC20 die ik hier op mijn bureau heb staan (dezelfde die Olaf bekeken heeft) geeft aan dat met de Samsung Battery Manager op 'Max-Battery-Life', dat hij het nog 5:55u vol gaat houden, met nog 95% batterij te gaan.

Dat is met WLAN en Bluetooth aan.

En met de Battery Manager op 'Normal' geeft hij ondertussen op 94% nog 3:50u aan.

Edit:
Deze waarden wisselen natuurlijk al naar gelang wat je aan het doen bent, maar dit waren zo'n beetje de gemiddelden. Als ik nu op 'Normal' een paar minuten niet aan het apparaat ben gekomen staat hij nu ook op 5:50u en 91%...

[Reactie gewijzigd door arnoud_h op 23 juli 2024 21:09]

@radagast. Jij maakt een denkfout. Je mag die verhouding niet zomaar extrapoleren naar ' normaal gebruik'. Zie ook mijn eerdere post die je al had kunnen lezen.
De 945 in netbooks is de 945gse ipv. de 945gc die je op mini-itx terugvind. De gse is behoorlijk ok (11Watt versus >20Watt). Nog niet zo goed als de US15W (een paar Watt), maar voor een Intel chipset heel behoorlijk.
Jammer dat de benchmarks een beetje beperkt zijn. Een 3DMark en wat HD videodecoding had ook nog wel gemogen, dan had de Nano echt laten zien waartoe het in staat was vergeleken met de Atom.

Daarnaast had een idle batterij test ook wel gemogen...

@Olaf - Het gaat toch om het volledige systeem? Het is een review van de Samsung NC20 en HP Mini note. Niet een vergelijking tussen de Atom en Nano architecturen. De IGP doet er dus net zoveel toe als de processor.

En waarom zou je geen HD decoding willen doen? Als ik een dergelijk systeem zou hebben zou ik ook wel eens wat videomateriaal willen bekijken, en daar zit dan ook wel eens wat 720p of 1080p materiaal tussen. De Nano zou dit met de Viachrome IGP makkelijk aan moeten kunnen.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 23 juli 2024 21:09]

3DMark zegt meer over de igp dan over de cpu en HD videodecoding is niet iets wat je met een dergelijk systeem wilt doen.
Als Microsoft allemaal eisen stelt aan bouwers van netbooks... waarom bieden ze dan niet meer modellen met Linux aan? En dan niet die halfslachtige zelfverzonnen rip-off versies die ervoor zorgen dat de gemiddelde consument ze meteen weer terug brengt naar de winkel, maar een versie waar je echt wat mee kan, Ubuntu MID edition bijvoorbeeld.

Vrijheid. Niet alleen voor de consument, maar ook voor de OEM's.

Ik word elke keer als ik weer zo'n nieuwe netbook zie verschijnen een beetje droevig als ze ze weer alleen aanbieden met Windows... Weer een gemiste kans IMHO.
Waarom zou je als OEM iets anders aanbieden dan de gemiddelde klant wil ?

Je zet maar 1 productielijn op. Geen twee want daarrvoor is de marge te klein.

Verder is het maar wat je lekker vindt werken. Geef mij maar OSX, of windows. Maar Ubuntu, nee dank je.
Ik ken 7 mensen die een linux eeepc hebben gekocht en alle 7 hebben na een paar weken er toch windows op gezet of laten zetten. Voor de gemiddelde persoon is windows "standaard" en "normaal". De gemiddelde persoon wil echt windows en MS office.

Ik ken ook een paar mensen die een Apple hebben gekocht en achteraf er toch windows op laten zetten. Ze vinden een Apple mooi, maar snappen windows veel beter.
[...]De gemiddelde persoon wil echt windows en MS office.
[...]
Ze vinden een Apple mooi, maar snappen windows veel beter.
Ik denk dat het meer ligt aan de wil om eens iets anders te leren begrijpen. Mensen zijn gewoontedieren en verafschuwen verandering als het op hun vertrouwde manier ook kan. :Y)
Niet altijd terecht, maar ja.
Lol, laten we het meest gebruikte woord van Obama hier maar even buiten beschouwing laten dan. :+

[Reactie gewijzigd door gertvdijk op 23 juli 2024 21:09]

Anoniem: 114477 @Lisadr21 januari 2009 02:07
Ik daag mezelf juist graag uit met nieuwe systemen en andere werkwijzen. Van die "je moet gewoon windows doen" mentaliteit wordt ik echt naar. Willen mensen zich echt zo graag afhankelijk houden van 1 leverancier?

Wat ik nog hypocriet vind ook is dat ze het gratis Linux vervangen door een gejatte kopie van Windows XP. Lekker eerlijk vergelijken is dat.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114477 op 23 juli 2024 21:09]

Het is niet automatisch zo dat iedereen een gejatte versie van Microsoft Windows gebruikt. Er zijn zat mensen die nog een legale licentie hebben rondslingeren. Maar ja het is erg duur om windows aan te schaffen voor het gebruik op een netbook. Daar koop je bijna een netbook met windows voorgeinstalleerd voor. Want netbooks met linux kosten vrijwel hetzelfde als die met windows XP. En dat is wel een eerlijke vergelijking.
Die gratis linux is anders een gedrocht van een ding. Vergeet het maar dat je de vrijheid hebt die je hebt als een live-cd boot van bijvoorbeeld ubuntu of suse.

De linux op veel van de netbooks is vaak zo aangepast dat het lijkt op het menu van een mobiele telefoon. Een aantal categorien: Verbinding, Kantoor, Spelletjes, multimedia. Als je extra spelletjes wilt ga je naar het spelletjes menu, daar is lijstje achter de knop Meer. Dan heb je nog keuze uit 4 of 5 extra kleine spelletjes en dan houd het op.

Geen synaptics, geen snelkoppeling naar terminal of andere beheertools, kortom, een gesloten systeem zo op het eerste oog.

Dit beperkt de vrijheid enorm, en daarom is het niet raar dat mensen het terugbrengen. Het is dus niet zozeer linux, het is de distributie die meegeleverd wordt.

Ook al ben je een enorme leek, iedereen weet uit ervaring dat je met een computer meer moet kunnen dan het installeren van een tiental voorgeprogrammeerde spelletjes.
Ik ken twee mensen die een linux eeepc gekocht hebben. Alle 2 draaien ze nog steeds Linux omdat ze blij waren van virussen e.d. verlost te zijn en Firefox goed genoeg is voor het surfen en OpenOffice goed genoeg was om tekst te verwerken. Tevens vonden ze de UI wel erg handig omdat alleen die functionaliteit zichtbaar is die je als gebruiker nodig hebt....

Als "beheerder" van de eee-pc van mijn vrouw ben ik ook erg blij: ik heb er geen kont werk aan het ding online te houden (geen onverklaarbare problemen en buggy browsers).
Die battery-eater test geeft toch een resultaat op basis van volledige belasting? Ik vind dat persoonlijk minder interessant voor een dergelijke notebook, aangezien ik daar toch niet van plan ben dergelijke rekenintensieve taken op te gaan doen. Daarom ben ik meer geïnteresseerd in het gebruik bij wat lichter gebruik, zoals simpel tekstverwerken.

Daarnaast moet een aanmerking worden gemaakt bij de specificaties van de HP 2133. Die beeldschermresolutie was bij introductie 1280x768 en niet 1024x600. Is dat stilzwijgend door HP aangepast ofzo? :X

[Reactie gewijzigd door gertvdijk op 23 juli 2024 21:09]

Ik had de 2133 ook gekocht met het oog op 1280x768 res. Maar ze hebben het inderdaad verlaagd naar 1024x600 :( De 1280 modellen zijn nauwelijks te krijgen (in Nedeland iig). Voor een 9" netbook met 1280 is volgens mij dan nog de enige optie de Gigabyte M912 (maar dat draaischerm vind ik niks en die kost meer dan 600 euro) of een HP 2133 uit het buitenland importeren.

(offtopic: mijn 2133 heeft wel 2GB geheugen en vista home basic, en doet alles wat ik wil prima. Verder bevallen het scherm, keyboard en uiterlijk me erg goed, dus twijfel nu of ik hem nog zal omruilen :) )

[Reactie gewijzigd door Aemstel op 23 juli 2024 21:09]

Prima review, erg jammer dat de accuduur van de NC20 zoveel korter is dan die van de NC10. Hierdoor is deze laptop niet veel interessanter dan bijv de Packerd Bell BG45, die beduidend betere specificaties heeft en het ook ongeveer 2.5 tot 3 uur volhoudt, met eenzelfde gewicht en prijskaartje.
Je moet het prijsverschil in de juiste verhouding zetten. de NC10 is langer aanwezig op de markt en begint in prijs te zakken. Dat is normaal voor producten die in de markt zijn gezet en er een paar maanden op hebben zitten. Dat is de afroomstrategie waar elk nieuw product mee te maken krijgt.

En een groter scherm krijg je natuurlijk niet voor niets. Voor wat, hoort wat. In dit geval, groter scherm, dus een accu die sneller op is. Die NC20 is nu precies hetgeen wat ik wil zien in een netbook om mee te sjouwen naar hoorcolleges en werkcolleges. Om zodoende aantekeningen sneller te kunnen meekrijgen of om opdrachten/huiswerk uit te werken. 12" qua scherm lijkt mij daarbij een mooie compromis, niet te groot waardoor het qua gewicht zwaar is en niet te klein zodat je toch nog een redelijke resolutie erop na kunt houden.

Tis een kwestie van tijd alvorens er 6 cell accu's op de markt komen die ook met de NC20 en de 12" netbooks die zullen volgen 6 uur mee zullen gaan zoals de MSI Wind/NC10/1000H nu al hebben. En terwijl je daar op wacht zakt de NC20 vanzelf in prijs. M.a.w. voor het nieuwe schooljaar medio augustus/september kun je echt wel een 12" netbook vinden met 6 cell accu om zodoende daarmee je dag door te komen op school/studie.
Anoniem: 243511 20 januari 2009 16:36
Vond het een gekleurde review.
Bij de OpenGL-test zien we dat de Samsung opnieuw een aanzienlijk betere score neerzet dan de Medion. Net als bij de 1cpu-benchmark is het verschil erg groot. Gezien de magere prestaties van de VIA C7-M tot nu toe, hebben we de moeite niet genomen deze processor te onderwerpen aan de OpenGL-test.
Of je test iets of je test het niet.
En waarom niet de Samsung tegen zijn voorganger getest? Daarnaast verschillen deze setups ontzettend in vrijwel elk opzicht. Hoewel de Samsung een leuke alternatief is, is het een portable en geen Netbook. Niet in mij ogen althans.

En als we dan 12.1 inch notebooks vergelijken met deze Samsung, scoort hij op vrijwel elk vlak zwaar onvoldoende, behalve in prijs. Vergelijk het eens met de Samsung NC10-KA06 (voorganger) die iets langzamer is dan de Via Nano door de Atom, maar wel 8 uur werkt op de batterij. Voor de duidelijkheid, de Samsung NC10-KA06 is de nieuwe revisie die met de NC20 wordt gelanceerd.

En 8 uur accuduur en 1-10% minder snel VS 2 uur accuduur 1-10% sneller is de keuze snel gemaakt neem ik aan. Plus dat de Samsung NC10-KA06 399 Euro kost en deze een boel meer. Prijzen vind je bijvoorbeeld hier; KLIK

Tenzij je natuurlijk vol bent van het 12.1"scherm en bijbehorende resolutie, maar dan is het enige voordeel van deze notebook de prijs, voor minder dan 700 euro heb je een veel beter alternatief met een C2D of AMD Turion en langere standbytijd.

EDIT: Linkjes toegevoegd
Edit2: Als ik zou moeten kiezen overigens tussen de NC10 of NC20 zou ik zeker de laatste kiezen, vooral omdat ik de NC10 gewoon te klein vind worden. Tijd om ook een 12.1 Atom notebook te maken, bij voorkeur de Atom 330 met een 6000mAH accu. En aangezien we het toch geen netbook gaan noemen;

Windows 7 en 2GB Ram.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 243511 op 23 juli 2024 21:09]

De NC20 is trouwens niet de opvolger van de NC10, maar meer een grotere broer. De NC10 blijft gewoon in het programma.

De NC10-KA06NL is niet een nieuwe revisie, maar gewoon de zwarte variant. De witte is de NC10-KA04NL en de blauwe is de NC10-KA05NL.
Anoniem: 243511 @arnoud_h20 januari 2009 16:58
Voor zover we weten is het verschil de kleur. De zwarte variant is daarnaast wel een stukje goedkoper en in het zwart uitgevoerd. Wat ze onder de motorkap hebben gedaan valt nog te bezien. Ik denk dat je wel mag spreken van een nieuwe revisie.

Medio Februari leverbaar in Nederland.
Trust me, alle NC10's zijn intern identiek. Ook de (inkoop) prijzen van de modellen zijn gelijk. Het feit dat een reseller de zwarte nu voor een lagere prijs aanbied wil niet zeggen dat hij 'goedkoper' is dan de witte.
Anoniem: 103856 20 januari 2009 15:08
persoonlijk vind ik 500 euro veel te duur voor een laptop die slechts een kleine 2 uur meegaat en nog maar net iets sneller is dan een atom. wel goed dat er concurrentie is, maar ik denk dat ik nog even wacht op de volgende generatie.

@ iedereen die reageert met de notie dat die 2 uur een worst case is, doe ook eens even een aflopende batterijcapaciteit meenemen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 103856 op 23 juli 2024 21:09]

vergeet niet dat de 20het in de praktijk het veel beter doet dan het hier lijkt. Omdat de cpu sneller is, is ie sneller klaar. Daarna kan ie dus weer idlelen, terwijl de atom nog op 100% bezig is. In dit specifieke geval worden ze allebei zo snel mogelijk leeg getrokken. Maar als je dan ook ff kijkt wat ze in die tijd gepresteerd hebben..... tja....
Dat is een worst case scenario he. De werkelijke werktijd zal 1/4 tot 1/3 hoger liggen schat ik. Je kunt er ook altijd nog een tweede accu bijkopen. ;)
Meer als je bijv wlan uitzet en de schermhelderheid verlaagd.

Zo kan ik om mijn Asus EEE 1000H een HD-film (720p met coreAVC) op batterij met maximale helderheid en wlan aan afkijken en daarna nog even mijn mail checken voordat de batterij op is.
Dat komt neer op 2-2,5 uur met toch een behoorlijke belasting.

Als ik hem echter op power-saving mode zet (1,2 Ghz draait de atom dan) met de helderheid het laagst en wlan aan (bluetooth heb ik wel aan) is mijn record tot nu toe 6 uur en ongeveer 30 minuten.

Dus het verschil tussen minimaal en maximaal kan zo 3x zijn.
Hij gaat wel langer mee dan 2 uur hoor, alleen niet bij volle belasting
Voor 500 euro kan je een betere laptop met groter scherm krijgen. En laten we wel zijn, met een 12" scherm is "portable" ook niet echt meer te verdedigen. De laptoptas voor een 15" zal wat groter zijn, maar het blijft voor beiden een laptoptas.
Sorry, maar als ik mijn 12" laptop vergelijk met een 15" laptop dan zit er toch echt een groot verschil tussen in draagbaarheid. Helaas ook in prijs. Een ultraportable is vrij duur maar je krijgt er wel wat voor terug in comfort. Een 12" netbook lijkt een mooi apparaat voor iemand die weinig prestaties nodig heeft maar wel vaak op reis is met bv de trein.

Jammer alleen dat het niet zoals een echte ultraportable als vervanger van een echte werkplek kan dienen, maar dat is eigenlijk een standaard probleem bij Netbooks en afhankelijk van het toetsenbord kom je voor weinig geld natuurlijk een heel eind als je het bij de simpele dingen als internet en word houdt.
Heb je beide wel eens tegelijk in je handen gehad en vergelken?
Het verschil tussen een 12" en een 15" laptop is namelijk echt heel groot.

Zelfs het verschil tussen een 14 en 15" laptop is al meer dan duidelijk te merken.
Een 14"-er is aanzienlijk draadbaarder dan 15".

15 vind ik persoonlijk echt net de grens van wat nog als normaal draagbaar aangemerkt mag worden.
ach ja.. die batterij duur moet je niet zo op letten,
voor mijn asus eee 900 had ik voor een paar tientjes direct een 11000mah batterij via ebay besteld die 3 keer langer meegaat.. wel een stuk zwaarder en groter maargoed, blijft nog steeds redelijk licht kwa gewicht voor een (sub)notebook.
Anoniem: 62011 20 januari 2009 15:57
Ik kreeg een foldertje in de bus van en plaatselijke computerboer die een MSI U100 met Atom N270 aanbood met gratis 1GB upgrade. Die eisen van Intel stellen dus blijkbaar niet veel voor.
Upgrades mogen. Van Intel mogen ze alleen niet fabriek-af boven bepaalde normen uitkomen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.