Allereerst behandelen we de Mini Note van HP. De grootste computerfabrikant ter wereld heeft een zeer solide en mooie netbook ontworpen. De 2133 vormt op de overvolle markt van kleine notebooks een model met een verfrissend uiterlijk. Het platte toetsenbord ziet er niet alleen mooi uit, het is ook groter dan dat van de gemiddelde netbook, wat de typesnelheid zal bevorderen. Wij moesten toch even wennen aan het keyboard, omdat er weinig ruimte zit tussen de toetsen. Ook het scherm is van hoge kwaliteit zodat gesteld kan worden dat de 2133 een zeer verzorgd exemplaar is.

Grootste minpunt is de processor. De C7-M van VIA wordt overklast door zowel de VIA Nano als de Intel Atom. Alleen als de prijs van de Mini Note flink gaat dalen, zal de 2133 als een goede koop beschouwd kunnen worden. Momenteel kunnen Atom-netbooks voor dezelfde prijs, of zelfs goedkoper, aangeschaft worden als die van de HP, terwijl de Intel-cpu aanzienlijk krachtiger is. Wat dat betreft lijkt de Mini Note 2140 waarmee HP komt een betere optie: dit model ziet er identiek uit aan de 2133 maar beschikt wel over een Atom. Onbekend is echter nog wat de prijs van deze netbook gaat worden.
De Samsung NC20 heeft ons blij verrast. De Koreaanse technologiefabrikant valt ten eerste te prijzen dat er voor een processor gekozen is die bij de consument nog onbekend is. Die keuze is wat ons betreft de juiste gebleken. VIA levert met de Nano een prima cpu die de Atom bij al onze benchmarks, op een na, met afstand verslaat. Het is te hopen dat meer fabrikanten het voorbeeld van Samsung gaan volgen en dat er netbooks en ultraportables gaan verschijnen die afwijken van de standaard-specificaties die Intel zo graag ziet.
Wat dat betreft is het grotere scherm met een resolutie van 1280x800 pixels alvast een goed begin. De NC20 ziet er in zijn smetteloos witte behuizing verder elegant uit en Samsung heeft veel zorg besteed aan de afwerking, zo is te zien aan details zoals de manier waarop de sd-kaartlezer aan de voorzijde is weggwerkt.
Over een ding hebben we het nog niet gehad en dat is de prijs. Samsung hanteert een adviesprijs van 500 euro en dat lijkt ons een juist bedrag. De NC20 vormt daarmee een goede keus voor iedereen die op zoek is naar een makkelijk mee te nemen notebook, en vooral voor gebruikers die het scherm van een netbook te klein vinden en de prijs van ultraportables te hoog. De prijs van lichte notebooks die met de energiezuinige ulv-processors van Intel zijn uitgerust, ligt namelijk veelal boven de 1200 euro. Er kunnen tegenwoordig natuurlijk notebooks die beter presteren dan de NC20 aangeschaft worden voor 500 tot 600 euro, maar die zijn aanzienlijk minder portable en verbruiken meer energie.

Het energieverbruik is overigens wel een van de onderdelen waarbij de NC20 het aflegt tegen netbooks. De accuduur van de NC20 ligt daardoor beduidend lager dan die van het gros van de netbooks en dit is belangrijke factor die meegewogen dient te worden. Wie er zeker van wil zijn dat hij of zij onderweg pak hem beet drie uur onafgebroken zonder laadbeurt kan werken, zal voor een netbook met grote accu moeten kiezen. Voor diegenen die met een minder lange accuduur toekunnen en het grotere scherm als een voordeel zien, is de NC20 een prima keuze.