Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Eerste indruk: drie nieuwe netbooks van Samsung

Conclusie

Met zijn uiterlijk valt de N310 op binnen een markt die tot nog toe door wat saaie producten wordt gedomineerd. Al zal het design niet iedereen aanspreken, er is ongetwijfeld een grote groep gebruikers die graag de aandacht op zich gevestigd wil zien met de mini-notebook. Wat ons betreft is het toetsenbord in ieder geval prima in orde, net als het scherm. Ook het feit dat het scherm ingeklapt mooi op de rest van het systeem aansluit, kunnen we waarderen, maar het met enorme reliëfletters aangebrachte Samsung-logo had van ons best achterwege mogen blijven. Ook is jammer dat het model niet in meer kleuren beschikbaar komt. Naar tegenwoordige maatstaven schiet een 4-cell-accu te kort, maar gelukkig staat een accu met grotere capaciteit op stapel.

Samsung N120De N110 en de N120 zijn op enkele punten verbeterd ten opzichte van de NC10, maar op de betere accutijden na is het allemaal niet spectaculair. Het lijkt dan ook een wijze beslissing van Samsung om de NC10 te blijven leveren. De consument mag hopen dat de prijs van dit model door de introductie van beide nieuwelingen zal dalen.

De verschillen tussen de N110 en de N120 zijn ook niet groot. De koper van de N120 krijgt een model met een significant langere accuduur en een betere audio-weergave. De meerprijs hiervoor is grofweg 20 euro, en dat lijkt ons een koopje.

Kortom, de nieuwe Samsung-netbooks maken een goede, maar geen verpletterende indruk. Ze breiden de keuzemogelijkheden voor de consument weer wat uit, maar vormen binnen de netbookmarkt geen doorbraak. Waar die markt werkelijk behoefte aan heeft, is snellere processors, meer geheugen en alternatieve besturingssystemen.

Reacties (42)

42
40
6
5
0
4
Wijzig sortering
Atom+bejaarde chipset met steeds hogere prijzen is afzetterij van Intel.

Het is een leuke speelgoed en begon met een leuke prijs van onder de 300 euro. Nu is het gewoon bagger omdat je voor zulke prijzen al een laptop kunt kopen met dvd brander etc.

Als je 150 euro meer betaald, dan heb je een volwaardig laptop met >4x meer cpu en gpu rekenkracht. 1/3 meer betalen en 4x meer krijgen...... hmmm voor mij is de keuze zo gemaakt. (Voorbeeld pricewatch: MSI EX620-041NL)
Dat de prijzen hoger worden, ligt niet aan Intel; de processoren worden over het algemeen steeds goedkoper. Het is Samsung die ervoor kiest meer aan goed uitgedacht design te doen, waardoor de prijs van de laptop hoger kan worden.

En ja, voor iets meer geld heb je een stevige 'echte' laptop. Sterker nog, voor zo'n beetje hetzelfde bedrag heb je al een leuke laptop. Maar zo moet je het niet bekijken. Sowieso is het argument 'voor maar zoveel euro meer' altijd lastig, want ja, voor slechts iets meer heb je een nóg betere laptop. En voor weer iets meer dan dat heb je een Apple. ;) Zo kun je door blijven gaan.

De redenen waarom veel mensen een netbook kopen, is niet een zo snel mogelijke, veelzijdige computer. Het zou wél jouw keuze zijn, en dat is een uitstekende keuze in jouw geval. Maar het is juist het klein en erg licht zijn en de lange accuduur die zo fijn zijn aan zo'n netbook, met de meest nodige functies voor typen, internetten & film kijken. Zelfs een dvd-speler hoeft niet van mij, omdat ik die toch nauwelijks gebruik. Mocht het nodig zijn, dan heb ik een stevige desktop staan. Het is een extra basic pc die voldoet, en dat voor een acceptabel bedrag. Deze laptops uit de (p)review zijn wat hoger van prijs, maar de Samsung NC10 (waarop ik dit tik) kun je al kopen voor 390 euro incl. verzendkosten.

Overigens ben ik benieuwd hoeveel geld het mij 'oplevert' om vooral op deze netbook te werken. Mijn desktop incl. 20" monitor verbruikt zo'n 120 watt tijdens internetten, wat al aardig zuinig is. Maar de NC10 verbruikt tijdens het internetten ongeveer 11 watt. Als ik dan 75% van de computertijd liever op de bank met de netbook zit te interneten en te typen, of als hij dienst doet als jukebox tijdens andere klusjes, dan heb ik tegen de tijd dat hij afgeschreven is al een groot deel, zo niet het volledige aankoopbedrag weer terugverdiend in de vorm van besparing van stroomkosten. ;)
Realiseer je ook dat er zat mensen zijn die totaal geen behoefte hebben aan een laptop met dergelijke specs.

Er zijn zat gebruikers die heel erg tevreden zijn met een Netbook en daar gewoon de basistaken ( Internetten, mailen, tikken, een spelletje zonder extreme graphics spelen etc... ) mee uit kunnen voeren. Het voordeel van een Netbook is dat ze lekker compact zijn en niet zo lomp als het voorbeeld dat jij gaf. ( 16 inch )

Ik heb thuis een afgeleefde 15,4" en dat vond ik echt drama om op schoot / op de eettafel te hebben staan, veel te groot.
Mijn bestelde Netbook ga ik ook gewoon gebruiken voor op de luie bank, om te gamen schuif ik wel achter mijn PS3 of mijn Desktop.

Daarnaast zijn Netbooks vooral ideaal voor op reizen vanwege hun compactheid en de lange accuduur. Het ontbreken van een optische drive is dan een logische zet.
Wanneer komt er eens HSDPA en GPS standaard in netbooks? Vooral HSDPA lijkt mij heerlijk nu moet ik altijd rommelen met losse draadjes plus telefoon of zo'n lomp (afbreek gevoelig) en te duur USB stickje van m'n provider aanschaffen.
Zo zonde van die videochipset. Een GMA3100 had er best in mogen zitten bij die 10,1 inch varriant.

De kleinere hadden ook een wel wat zuinigere chipset mogen hebben...,
Ideaal is ook dat er bijvoorbeeld een HDMI poort opzit; super handing om even foto's te laten zien of leuk filmpje te kijken. Dit zijn echt dooddoeners voor mij om niet meer zon netbookje te kopen.
Als je het artikel nou eens leest hè:
Een andere reden om met netbooks te komen die wat hun uiterlijk betreft boven het maaiveld uitsteken, is dat de concurrentie enorm is en dat de specificaties van de apparaten, vanwege de restricties die Intel de netbookbouwers oplegt, weinig ruimte voor variatie bieden.
De netbookbouwers hebben heel weinig keuze wat betrefd hardware, bepaalde Atoms mogen tot nu toe alleen maar met bepaalde IGP's gebruikt worden, de zuinige Z serie zit vast aan de USW15, en de N serie zit vast aan de 945 serie. De G40 (voor bij de N280) is nog niet beschikbaar.

Verder is er het Ion platform, maar naar geruchten kost een losse Atom bijna evenveel als een Atom + bijbehordende chipset. De chipset uitwisselen voor een andere intel chipset heeft dus weinig nut gezien de geringe prestatieverbetering.
Gering?! Volledige 1080p versnelling en speelbare pc games!

Daarnaast schijnt het verbruik van het Ion platform een stuk lager te liggen dan de bejaarde Intel 945, die andere netbook chipsets van Intel heb ik nog geen bench van gezien.

Ik herinner me de eerste keer dat er een foto van een Atom reference moederbordje op t.net verscheen en dat mensen toen veel moeite hadden om te geloven dat het apparaat onder de massive heatsink niet de proc maar de chipset was.

Naar geruchten kost een package van atom proc + 945 bijna hetzelfde als een losse atom proc, maar misschien is dat ook het geval als er een chipset van een andere fab (zoals nvidia) bij wordt gebundeld, niemand weet uberhaupt wat die dingen kosten.

Zelfs als Intel met een zuinigere goedkopere igp/chipset komt, dan wil ik ze daarmee eerst wel eens de prestaties van het Ion platform zien evenaren.

De mensen die nu denken: "wtf het is een netbook, die is voor een beetje internetten en mailen" moeten weten dat als er geen vraag naar was, nvidia waarschijnlijk nooit aan zo iets begonnen was.
Het word dus hoog tijd om de Atom te dumpen, en een beter alternatief te nemen.

bijvoorbeeld een energie zuinige athlon met 780G chipset
Alleen ken ik geen chips van AMD (die ze nu nog steeds produceren) die de Atom zowel op prestatieniveau als energieverbruik en de prijs de hoeken van de kamer kan laten zien. En als ik de AMD topmannetjes mag geloven komt die er voorlopig nog niet ook.
Intel legt de fabrikanten geen restricties op. Ik weet niet waar men dat altijd vandaan haalt, maar dat is gewoon niet zo. Er zijn tenslotte wel degelijk netbooks met een discrete grafische chip, of met een grotere harddisk, of een groter scherm.

Dat komt doordat Intel alleen kortingen geeft bij standaard 13-in-een-dozijn apparaatjes. Dat kun je restricties noemen, maar restricties waar je omheen kunt door de boel iets duurder te maken, zijn gewoon kortingsvoorwaarden.
En toch zijn het restricites als je puur naar de markt kijkt. Hoeveel netbooks ken je met een afwijkende chipset of extra GPU? Bij mijn weten slechts één: de Asus N10. En die heeft toch echt wel een beduidend hoger prijskaartje (wat mij overigens niets kon schelen, ik heb 'em gekocht :P ).

Verder zijn er wel degelijk restricties aanwezig. Intel wou tot voor kort gewoon geen Atoms leveren voor systemen met een scherm > 10.2", omdat de Atom anders een concurrent zou worden voor de kleinere notebooks met Core 2 Duo ULV's in. Daar zijn ze nu wat op terug aan het komen, gelukkig maar.

Maar zeggen dat prijskortingen geen restricties tot gevolg hebben is gewoon blijk geven van een geringe economische kennis. Als er één ding is waarmee je controle kunt uitoefenen, is het wel de prijs!
Ligt het aan mij of hebben deze netbooks afgezien het gewicht en de afmetingen exact dezelfde specificaties, dezelfde specificaties als zowat elke netbook die nu uitkomt.

Wanneer komt er een met standaard meer geheugen of een dualcore atom, of een ondeugende fabrikant die toch een atom in een 12" netbook drukt met de bijbehorende meerprijs, of een netbook op basis van Nvidia's ION platform.
Nee dat ligt niet aan jou, maar volgens mij (staat ook iets over in het artikel) heeft Intel behoorlijk strakke restricties over wat wel en niet in een 'netbook' mag. Je mag die Atom processor dus alleen in een laptop inbouwen als je scherm maximaal 10.1 inch is, je HHD maximaal 160 GB is enz.
Volgens mij zijn dat de voorwaarden om de N270 CPU voor een bepaalde (lage) prijs te kunnen inkopen.
De Dell mini12 is gewoon beschikbaar hoor. Echter is de accu helaas niet toereikend voor het schermdiagonaal...

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 1 mei 2009 10:09]

of er toch een dvd speletje in frommelt. vind ik het grootste bezwaar.
Ik mis bij allemaal nogsteed de S- video aansluiting of de DVI of HDMI aansluiting op allemaal sud-d is een beetje ouderwets zeg maar.

en van DVI heb je verloopstukjes naar sub-d maar anders om niet.

ik vind het samsung logo wel cool eigenlijk zo boven op geeft het een heel ander gezicht

[Reactie gewijzigd door dispie op 1 mei 2009 09:55]

en van DVI heb je verloopstukjes naar sub-d maar anders om niet.
Errm, wat doet dit adaptertje dan:
pricewatch: AESP Adapter DVI Female - VGA Male
dat gaat dus alleen maar werken als de tv waar je hem op aansluit, RGB kan ontvangen over de dvi ingang. wat volgens mij niet vaak het geval is.

je kan niet van analoog naar digitaal met een passieve adapter, dat je van DVI->dsub kan gaan, komt alleen maar omdat de meeste DVI uitgangen het "ouderwetse" analoge RGB signaal ERNAAST meezenden. de dvi->d-sub is dus eigenlijk een splitter + stekker vorm verandering.
Afgelopen weekend een Eee PC 1000HE besteld. Als de Samsung N110 / N120 iets eerder leverbaar waren geweest en ook iets goedkoper dan waren dit serieuze opties voor me geweest.

Ik had echter vrij snel een nieuwe laptop nodig omdat mijn oude het had begeven, daarnaast sprak de 1000HE mij ook persoonlijk wat meer aan. Qua specs ontlopen ze elkaar niet zo veel maar ik vond het Multitouch touchpad van de Eee net even wat mooier.

Verder zitten er van die Apple / Sony stijl toetsen op de Eee 1000HE, die heeft Samsung nu inmiddels ook op de N310 maar die vond ik niet mooi vanwege het uber-logo en de batterijduur was ook niet al te best.

Kortom: De N110 / N120 vind ik erg netjes maar ze hebben niet de mooi toetsen die ik prettig vind. De N310 ziet er over het algemeen ook mooi uit maar het immense logo achterop is voor mij een dooddoener, de kortere accuduur is ook erg jammer.
Review van de Eee PC 1000HE komt er ook aan :)
Mooi! Daar ben ik dan wel heel benieuwd naar! :)

Wanneer mogen we die review hier verwachten?

[Reactie gewijzigd door Vlassie1980 op 1 mei 2009 11:35]

Ik heb de 1000HE nu een week of 2-3 en ben erg tevreden.

De 1000HE heeft ook een N280! en geen N270.
Zelf heb ik gelijk en 2Gb in gezet en Vista 32bit Home Premium geinstalleerd

Batterijen doen het echt minimaal zo'n 6 uur zelfs als de kinderen hem gebruiken om films af te spelen (h264 gecodeerde DVD's met mediaplayer/ffdshow afspelen).

Algemene snelheid is goed, bluetooth icm. logitech bluetooth muis werkt ook prima. Draadloze n aansluiting doet het snel (300Mbps) en stabiel, wel is het lastig om Vista drivers te vinden.

Ofwel een aanrader!
Ik heb zelf de NC10 maar vind de nieuwe laptops van Samsung weinig meerwaarde hebben. Iets grotere trackpad t.o.v. NC10 is prettig maar verder zie ik niet echt significante verbeteringen. Ook zijn alle nieuwe laptops voorzien van een glossy scherm, wat ik een groot nadeel vind. Daarnaast had ik gehoopt op een 1366x768 scherm maar helaas.
Anoniem: 276451
1 mei 2009 12:02
Ik zit nu te twijfelen tussen een NC120 of een NC20. Kan de NC20 graphic wel wat meer?

Het begint bij mij nu te duizelen..Kweet het niet welke ik moet kopen :-(
NC20 is 12 inch en NC120 10 inch, dat je het maar even weet :)

Stel voor jezelf eerst eens een paar eisen die je echt wilt hebben op je aan te schaffen Netbook / mini laptop en ga dan eens verder kijken.

Vooralsnog komen de Asus / Samsung en Acer Netbooks het best uit de tests
Anoniem: 276451
@Vlassie19801 mei 2009 13:29
Ik vind het eigenlik wel zo belangrijk dat ie 1080p kan afspelen. Uit de review haal ik dat de NC10, NC110 en de NC120 er toch wel moeite mee zullen hebben.

Als de NC20 wel veel meer kan dan rechtvaardigd dat de +prijs van 100 euro wel weer.
Uit de NC20-review hier op T.net: "Met het 1080p-bestand had de ultraportable het beduidend zwaarder. Tijdens het afspelen haperde de weergave regelmatig. Uiteindelijk werd 15 procent van de frames niet weergegeven. Hoewel de weergave duidelijk niet vlekkeloos verliep, was deze nog altijd beter dan die van een willekeurig Atom-systeem, dat zich compleet stuk bijt op 1080p-content."
Anoniem: 276451
@Olaf1 mei 2009 17:27
Zou je er een Guild wars of WOW op kunnen draaien? Want dan wordt het toch de NC20 :)
Ai ai, zie dat scherm van de N310 eens spiegelen... Voor een apparaat dat bedoeld is voor 'on the road' is dat gek, want (bewegende) reflecties zijn vermoeiend voor de ogen, die toch al naar een relatief klein scherm moeten turen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee