For an English version of my review (automatically translated by Google) click here.
Gebruiksdoel
Vanaf begin November ben ik in het bezit van een
witte NC10. De witte NC10 is in tegenstelling tot
zwart en
blauw niet glanzend. De
Samsung NC10 is, evenals de andere netbooks, beslist geen krachtpatser en gebruik ik thuis naast mijn PC voor triviaal gebruik zoals mail lezen,
Googlen en incidenteel binaries downloaden. Een filmpje kijken met
VLC gaat op de NC10 probleemloos. HD content (720P) gaat met Media Player Classic + CoreAVC H.264 codec prima. HD 1080P is voor de NC10 te veel gevraagd. Daarnaast gebruik ik de NC10 vooral als "mobile device" voor onderweg. De NC10 is binnen een minuut na boot gebruiksklaar en is bovendien energie zuiniger dan een PC. Overigens, realiseer je dat sommige (Windows) programma's (EcoHome bv.) niet werken op je netbook met de (native) resolutie van 1024X600.
Voor de
specificaties en prijzen van de NC10 klik op deze pagina (rechts boven) onder shortcuts op productinfo resp. prijzen. Klik op de onderstaande foto's (thumbnails) voor een vergroting.
Aanschaf
Ik heb lang geaarzeld voordat ik uiteindelijk tot aanschaf van een netbook ben overgegaan. Vrijwel alle in NL verkrijgbare netbooks vielen af (
begin november 2008) vanwege de veel te krappe accuduur (3-cell <2.5 uur). Optioneel zijn 6-cell accu's hier en daar verkrijgbaar voor rond de €90, maar opgeteld met de reguliere prijs van de 3-cell 10" netbooks wordt het in vergelijking met de 10" Samsung en Asus netbooks relatief te duur. 9" netbooks vind ik te klein (scherm en keyboard). Uiteindelijk bleef op basis van mijn criteria er een over (
EeePC 1000H). Echter, na enkele reviews te hebben gelezen en Media Markt bezocht te hebben (kan je alle netbooks van Acer, Asus en Samsung naast elkaar vergelijken) heb ik uiteindelijk toch geopteerd voor de Samsung NC10.
Wellicht dat ik anno februari 2009 niet zal kiezen voor de NC10 (klik hier). Als echter de NC10 Special Edition in het leveringsprogramma van Samsung wordt opgenomen, dan is mijn keus voor een 10" netbook wederom de NC10 ;-).
Linux, OS X?
Hoewel mijn voorkeur naar Linux uitgaat handhaaf ik OEM/XP Home op de NC10 omdat daarop mijn gewenste applicaties draaien. Met
Wubi kan je kiezen tussen Windows en
Ubuntu Netbook Remix (dual boot). Klik
hier voor customizing Ubuntu 8.10/NC10.
Fedora 10 lijkt "out of the box" prima te werken (de Duitse NC10 heeft geen bluetooth), maar
niet iedereen is enthousiast over Fedora 10... Omdat Ubuntu (nog) niet volledig functioneel "out of the box" werkt op de NC10, heb ik als test
VirtualBox geïnstalleerd met Ubuntu (8.10) als virtual guest. Hoewel het verrassend goed werkt, heb ik VirtualBox inmiddels weer verwijderd omdat het (voor mij) geen toegevoegde waarde heeft. Samsung ondersteunt officieel geen Linux, maar verwijst naar de "Linux community". De Mac liefhebbers kunnen OS X op de NC10
installeren, maar werkt eveneens niet "out of the box".. De gemiddelde consument echter is daarin niet geïnteresseerd en zal Windows (OEM/XP) op zijn/haar NC10 laten staan ;-)
Geluid, geheugen
De geluid kwaliteit van de speakers is mager (de 1000H klinkt relatief beter), maar dat is te verbeteren met de
equaliser van de Realtek driver. Via de headphone out echter is de audio kwaliteit van de NC10 prima. De SD, SDHC of MMC kaartjes kunnen niet volledig in de cardreader worden "geklikt" (blijft een paar mm buiten het chassis steken). De standaard geleverde 1Gb geheugen is ruim voldoende voor web browsing, e-mail, MSN en/of VoIP. Het geheugen is, indien nodig (Vista bv.), eenvoudig uit te breiden met
1X2GB (vervangt de 1GB module).
Scherm, keyboard en touchpad
10" is een relatief klein scherm (native 1024X600). Voor degenen die langer dan een paar uur willen werken met de NC10 is er de mogelijkheid om extern een monitor aan te sluiten (VGA). De kwaliteit van het beeld op mijn Dell 2007FP (1600X1200) is verrassend goed (vrijwel equivalent aan VGA/Radeon), hoewel via DVI/Radeon (X1600) het beeld (uiteraard) beter is. Het touchpad van de NC10 is klein (1000H is groter) maar na enige gewenning is er goed mee te werken. Keyboard daarentegen is groter en logischer ingedeeld dan de 1000H. Het voelt solide aan en vind ik prettig typen. Het in- en uitzoomen van beeld en tekst alsmede het handscrollen via het touchpad gaan probleemloos. Een additionele muis en keyboard in combinatie met een extern scherm zijn niet nodig, maar dat is persoonlijk. Inmiddels gebruik ik de NC10 i.c.m. met een extern scherm veel vaker dan een desktop PC ;-) De enkele programma's die niet werken op de NC10 vanwege de resolutie, werken uiteraard wel op een externe monitor waarvan de display resolutie minimaal 1024X768 of hoger is.
Verbindingen
WiFi (b/g geen N) is stabiel (met Zyxel 2602HW) en heeft binnen en rondom mijn huis (3 verd.) een prima bereik. Na hibernate & sleep is er snel een fix. De te bereiken snelheid is even hoog als met de LAN, maar mijn ADSL is maximaal 4/1Mbit ;-) Via lokaal netwerk (PC->NC10) wired 8500Kbyte/sec en Wifi (vlak bij de bron) 1500Kbyte/sec. NC10->PC 9400Kbyte/sec wired en Wifi geeft een foutmelding (too lang path) met dezelfde file (100mb.bin). Uit de
NC10 gebruikers ervaringen maak ik op dat Wifi (Atheros) i.c.m. sommige WiFi routers problemen oplevert.
Accu
De accu heb ik drie maal volledige geladen en ontladen (dan pas maximale capaciteit). WiFi aan, BT uit, 2 strepen brightness, is de accuduur 6 a 7 uur, hetgeen globaal overeenkomt met
deze test. Afwachten is hoe dat na veelvuldig opladen zal zijn. Je kan overigens via de BIOS de accu kalibreren (Smart battery calibration). Hoe je met een laptop accu omgaat lees je in de
accu FAQ. De accuduur (battery life) valt met Windows 7
(5.15 uur) tegen. Niet duidelijk is of de battery life met Vista langer is dan met XP (6.34 uur). Asus specificeert voor de 1000H/Linux een uur minder battery life dan voor XP.
Software
Met de Samsung Update Plus is het de bedoeling dat de Samsung drivers, firmware en software automatisch worden updated, maar helaas valt dat tegen.
DriverMax offreert niet alleen meer drivers voor de NC10/XP, maar bovendien zijn deze recenter dan de paar drivers die door Samsung Update Plus medio januari 2009 werden aangeboden. De Samsung Recovery Solution ziet er gestructureerd uit (zie appendix User Guide). Gebruikers melden dat de NC10 met Vista (SP1), na enige aanpassingen, prima werkt met 2GB geheugen.
Windows 7 lijkt eveneens prima te werken met de NC10 (1GB). Voor de netbook bezitter is de
Free Must-Have Netbook Apps het lezen waard.
De NC10 is niet voorzien van
bloatware. De door Samsung toegevoegde McAfee SecurityCenter (trial versie) heb ik, ondanks de lowest rate of false alarms, toch verwijderd omdat er betere alternatieven beschikbaar zijn. Uit de periodieke testen van het onafhankelijke
AV-Comparatives blijkt dat
Avira een (veel) betere virusscanner is.
Dit overzicht adviseert om de McAfee firewall (Internet Security) niet te gebruiken. Zolang je met jouw netbook achter een router/firewall blijft is een software firewall overigens niet nodig. Helaas zijn de voornoemde toevoegingen, in tegenstelling tot Linux, noodzakelijk om Windows stabiel te houden.
Support Samsung NL
Voor de support van de NC-10 is inmiddels op de Nederlandstalige
Samsung website een begin gemaakt, maar je kan de NC-10, (nog) niet registreren. Voor FAQs, how-to - en troubleshooting guides voor de NC-10 kan je (voorlopig)
hier terecht. Van de e-mail support (Samsung NL) ben ik überhaupt niet onder de indruk. De reactie op mijn e-mail (testcase) is inhoudelijk onjuist geïnterpreteerd en de in de e-mail vermelde links verwijzen naar niet bestaande pagina's, maar bovenal is een follow-up op het onderwerp/probleem niet mogelijk. Voorts blijkt dat updates niet zijn voorzien van een changelog (bv.
deze). Voorgaande heeft Asus beter geregeld voor de EeePC...
Samenvattend
Een netbook is een klein, licht gewicht, low-cost, energie zuinige laptop, momenteel geoptimaliseerd voor internet services zoals web browsing en e-mail. De featureset en prestaties van de NC10 vind ik vanuit dat perspectief (meer dan) voldoende. Zonder voornoemd concept geweld aan te doen zouden de gebruiksmogelijkheden van de netbook kunnen worden verruimd (krachtiger CPU en toevoegen van bv. 3G functionaliteit). Al met al vind ik de Samsung NC10 een van de beste 10" netbooks die momenteel verkrijgbaar zijn. Het
NRC Handelsblad heeft de Samsung NC10 uitgeroepen tot de beste netbook van het jaar ;-)
Voor uitgebreide tests van de NC10 verwijs ik naar de hieronder genoemde reviews. Volledigheidshalve
hier een vergelijkende test door
tweakers.net van de Asus EeePC 1000H, Asus EeePC S101, Acer Aspire One, Packard Bell Dot, Gigabyte M912x en de
Samsung NC10 netbook.
De onderhavige review is in hoofdlijnen medio november 2008 geplaatst en is 27-02-2009 geactualiseerd.
Wouter Smaal
Reviews Samsung NC10: