Eurocom stopt Core i7-cpu in laptop

De Canadese computerleverancier Eurocom zal vanaf mei een laptop met daarin een Intel Core i7-processor in zijn assortiment opnemen. Het bedrijf positioneert de laptop als 's werelds meest krachtige x86-desktop-vervanger.

De laptop zou naar keus met een Core i7 920, 940 of 965 kunnen worden uitgerust, goed voor kloksnelheden van respectievelijk 2,66GHz, 2,93GHz en 3,2GHz. Eurocom gaf het mobiele Core i7-systeem de naam D900F Phantom i7 en levert maximaal 8GB ddr3-geheugen met een kloksnelheid van 1066MHz of 1333MHz. Het 17" grote breedbeeldscherm, dat afhankelijk van de uitvoering 1920x1200 of 1600x1050 pixels kan weergeven, wordt aangestuurd door een Nvidia-videokaart met een GTX280- of een 9800GTX-gpu. Ook kan voor een Quadro FX3700-videokaart van dezelfde fabrikant worden gekozen.

Voor het opslaan van data beschikt de Phantom over drie harde schijven van ieder 500GB. De sata-300-schijven, met een toerental van 7200rpm, kunnen in verschillende raid-configuraties gezet worden. Een blu-ray-brander, die tevens als dvd-brander dienst doet, en een kaartlezer voor de gangbare formaten geheugenkaartjes completeren de opslagmogelijkheden van de laptop. Voor het elektronisch communiceren met de buitenwereld beschikt de laptop onder meer over een gigabit-ethernetpoort, een hdmi-aansluiting, vier usb-poorten en een optionele bluetooth-module.

Eurocom levert als besturingssysteem Windows in de varianten Vista, Server 2008, XP Home of XP Professional mee, maar de klant kan ook voor een Linux-versie kiezen. Uiteraard geldt voor XP wel de beperking dat dit OS met maximaal 3GB werkgeheugen overweg kan. Een accu van twaalf cellen met een capaciteit van 6600mAh voorziet de 5,4 kilogram wegende notebook van stroom. Voor welke prijzen de verschillende configuraties van de Phantom over de toonbank zullen gaan, is nog niet bekend. Evenmin is bekend hoe de leverancier het voor elkaar krijgt een x58-chipset met een Core i7-cpu in een notebook te persen: Intel heeft vooralsnog geen mobiele versies van zijn high-end desktopplatform beschikbaar gesteld.

Door Willem de Moor

Redacteur

02-02-2009 • 10:41

52 Linkedin

Reacties (52)

52
50
8
3
0
0
Wijzig sortering
De gebruikte i7 processor wordt waarschijnlijk een clarksfield, de mobiele variant van de core i7, ook wel bekend als bloomsfield. De gtx280 wordt natuurlijk ook een mobiele variant. Op het moment is de roadmap van nvidia echter nogal een puinhoop, mij lijkt het dan ook logischer dat deze laptop een 40nm gpu zal krijgen. Dit omdat de eerste clarksfield-cpu's pas eind 2009 beschikbaar zijn, wanneer het goed mogelijk is dat nvidia 40nm-gpu's heeft voor notebooks. Of anders op zijn minste 55nm gtx285-varianten voor de notebook.
leuk speelgoed. Vraag me af hoe lang dat dingetje het doet met zijn 12 celletjes. Ook het prijskaartje zal aardig zijn. Desalniettemin zou ik hem graag willen hebben als hij af is. Al hoop ik niet dat er een enorme hitte vrij komt.
Niet lang.
Ik heb van de week een aantal X58 + i7 920s aan een stroommeter gehangen. 200W in idle is geen uitzondering. Nu telde de videokaart (Radeon 4870) natuurlijk aardig mee, maar zelfs met een 8500GTje die onder full load max 43W verbruikt zat het nog steeds op 300W onder load, denk niet dat een accu dit bijzonder lang vol kan houden.
Een voeding van 220 watt zegt wel iets over het energiegebruik. Het uithoudingsvermogen zal ondanks de accu van 12 cellen en 6600 mAh wel niet erg lang zijn.
Laptops werken meestal op zon 18V geloof ik.
P = U * I

220VA / 18V = 12,22A

6,6 / 12,22 = 0,54h wat dus neer komt op een dik half uur, maar dan wordt ie wel flink gestressed neem ik aan.

Wellicht is een auto-accu van 75Ah een betere oplossing :P, al draagt dat niet bij aan het draagcomfort.

[Reactie gewijzigd door l.degroot01 op 2 februari 2009 12:45]

Dat zal vast wel een dikke laptop worden (Met veel koeling etc).
Dat zal vast wel een dikke laptop worden (Met veel koeling etc).
Dit is toch geen LAPtop meer. Als de post leest staat er duidelijk notebook.
Door de temperaturen wat dit ding zal afgeven zal het niet fijn zijn om het op je schoot te hebben.

Wel weer een post zonder prijzen, die fabrikanten zeggen het niet vaak meer tegenwoordig. Waarom eigenlijk?
Wel weer een post zonder prijzen, die fabrikanten zeggen het niet vaak meer tegenwoordig. Waarom eigenlijk?
De fabrikant zal waarschijnlijk zeggen dat het te maken heeft met de prijsverschillen tussen landen (en tussen winkels) en dat ze daarom geen valse verwachtingen willen wekken ofzo. In realiteit willen ze consumenten natuurlijk geïnteresseerd maken in een aankomend product zonder ze potentieel af te schrikken met de prijs. Als je die meteen erbij zet denken veel mensen 'oh, dat is toch te duur voor mij' en letten er dan niet meer op. Door de prijs niet te noemen blijft men het product in de gaten houden tot het in de winkel ligt, en dan is de kans groter dat ze er tóch de winkel mee uitlopen.

[Reactie gewijzigd door PhWolf op 2 februari 2009 10:56]

Although the term Notebook is now often used interchangeably with the term Laptop, it was originally introduced to differentiate a smaller, thinner and lighter range of devices (comparable with a traditional paper notebook) which supplanted their larger counterparts
Bron: Wikipedia

De Notebooks moeten juist de kleinere zijn volgens de definitie van het woord :)
Origineel wel, maar een "smaller, thinner, lighter range of devices" heet tegenwoordig een netbook.

Echte laptops zijn er haast niet meer - zelfs als je een netbook of MacBook Air zou nemen. Verschillen tussen laptops en notebooks zitten 'm bijvoorbeeld in de lokaties van diverse poorten, het balans van het ding, waar het ding z'n lucht aanzuigt en deze er weer uit blaast, enz.
smaller, thinner, lighter is een ultraportable. Netbook is voorbehouden als ze ook nog eens goedkoop zijn.
Notebooks zijn ongeveer het formaat van een A4-tje. Het schermformaat is loopt meestal van 12" tot 14.1". Met een schermformaat vanaf 15" is het een laptop. Een laptop met een schermformaat van 17" en hoger wordt ook wel desktopreplacement genoemd.
Het is vaak meer het gewicht, mijn vostro met 17" scherm noem ik geen desktop replacement, maar gewoon een notebook met lekker groot scherm. Voor het gewicht maakt het niet uit. Mijn oude toshiba met 15.4 scherm was ook 3 kilo.
Ik dacht meer aan een dik prijskaartje :) En daarbij: een 5,4 kg wegende computer, praat je dan eigenlijk nog wel over een laptop?
Anoniem: 142442
@RRRobert2 februari 2009 12:31
Ja het is maar wat je wilt. Een dergelijke sjouwcomputer kan in de woonkamer handig zijn, want je kunt hem relatief eenvoudig even in de hoek zetten. Gaat met een "gewone" pc wat lastiger... ;)
Overgens hou ik zelf ook meer van het principe: een dikke pc "op zolder" en in de woonkamer/voor onderweg een handzame en lichte laptop.
Met 5,4 kg is het natuurlijk gewoon een portable desktop.

Van de andere kant... daar kan ook best vraag naar zijn. Wanneer je zo'n laptop tas op wieltjes hebt, en 'm achter in de auto gooit, dan is gewicht niet zo'n enorm probleem.
Ik vind dat als scholier 5,4 kg niet echt veel is hoor. Als je een laptop rugzak hebt tenminste :)
Toch beschouw ik mijn beslissing om mijn 3kg wegende NEC laptop in te ruilen voor een 12" PowerBook G4 van 2.1kg als een van de beste beslissingen die ik qua hardware heb gemaakt in mijn studententijd ;) En niet uitsluitend vanwege OSX :P
5,4 kg is best een hoop anders. Ik vind mijn (rug/schouder) laptoptas met daarin:

-14" laptop van 2,4kg
-adapter
-collegeblok
-een of twee studieboeken
-muisje, pennetjes, etc

al meer dan zwaar genoeg. Ik zou een kilo extra al te zwaar vinden eigenlijk, laat staan drie :{

Ik denk overigens dat het waarschijnlijk voordeliger is thuis een vergelijkbaar core i7 systeem neer te zetten en voor onderweg een eenvoudiger laptopje te gebruiken :)

[Reactie gewijzigd door Metten op 2 februari 2009 16:20]

Het bedrijf positioneert de laptop als 's werelds meest krachtige x86-desktop-vervanger.
Het was ook niet hun doel om iets draagbaar te maken.
Natuurlijk is het ieder voor zich. Ik heb ook liever een krachtige desktop en een lichtgewicht laptop voor onderweg, maar er zijn ongetwijfeld mensen die hun krachtmonster willen meenemen op de trein, ook al weegt die 5+ kg.
Anoniem: 73840
@dasiro2 februari 2009 17:50
hmmm je bedoeld van die mensen die denken een super dure laptop nodig te hebben omdat word heel zwaar draait zodra je van spelletjes houd en manager bent...
De meeste managers gaan voor klein en licht (en duur). Het zijn juist de techneuten die met 17" laptops rondzeulen.
Dat wordt inderaad een 'dikke' laptop met zulke specs. Ik vraag me af of deze laptop dezelfde benchmarks met dezelfde resultaten neerzet als een desktop met identieke specificaties. Meestal zijn de laptop versies van onderdelen als gpu en dergelijke net wat aangepast om wat zuiniger om te springen met energie..?

Maar wat me eigenlijk het allereerst opviel:
De Canadese computerleverancier Eurocom...
De Canadese computerleverancier Eurocom...???

[Reactie gewijzigd door sleezball op 2 februari 2009 12:18]

Dit doet me denken aan die gigantisch grote Acer 'laptops' die eigenlijk ook gewoon desktops zijn (22" scherm enzo :P bizar).
Die machines zijn gewoon niet op schoot te houden ivm gewicht en warmte en houden het op vol vermogen nog geen uur uit op de accu.

Dit zijn dus écht desktopvervangers. Alleen voor het schuif-onder-de-bank gemak.

@hieronder: dat ook uiteraard ;)

[Reactie gewijzigd door JapyDooge op 2 februari 2009 11:03]

Meer om mobiel te werken. Als je bijvoorbeeld zowel thuis als op de zaak wil kunnen werken op dezelfde pc.

Zo'n laptop om een beetje te kunnen internetten op de bank lijkt me schromelijk overdreven :). Daarbij zal hij niet erg lang doen op zijn accu.
Mobiel werken?
Voor het elektronisch communiceren met de buitenwereld beschikt de laptop onder meer over een gigabit-ethernetpoort, een hdmi-aansluiting, vier usb-poorten en een optionele bluetooth-module.
Bluetooth is zo klein tegenwoordig, dat had makkelijk ingebouwd kunnen worden. Mensen die er geen gebruik van maken kunnen het dan gewoon uitzetten.

En hoe mobiel ben je als je in zo'n nieuwe laptop niet eens wifi aanwezig hebt? Tegenwoordig toch wel een minimumstandaard voor mobiele apparaten imho.

Overigens ben ik benieuwd hoe ze met de warmte van de CPU omgaan.
Voor het opslaan van data beschikt de Phantom over drie harde schijven van ieder 500GB. De sata-300-schijven, met een toerental van 7200rpm, kunnen in verschillende raid-configuraties gezet worden.
Dat klinkt natuurlijk erg mooi, maar die schijven zijn nog aardig aan de prijs. Voor datzelfde geld zou ik denk ik liever gaan voor een of twee kleinere SSD's in Raid.
Bluetooth zit ook ingebouwd, maar is optioneel ;)
Waarschijnlijk kun je bij aanschaf kiezen of je het wil of niet.
Dit heeft meer te maken met de hoge licentieprijs voor Bluetooth dan met de groote is mij verteld door iemand bij Dell.

Overigens ga ik er van uit dat wifi er ook op zit hoor, dat heeft iedere laptop tegenwoordig als standaarduitrusting.

[Reactie gewijzigd door JapyDooge op 2 februari 2009 11:32]

Raar eigenlijk, dat ze met zo'n bakbeest met een dito prijs, die paar euro van de Bluetooth-licensie willen uitsparen. Alsof je dat merkt op de totaal prijs.
vreemd, het ziet er wel uit als een clevo barebone, heeft een modelnummer wat lijkt op een 17inch clevo barebone, maar hij staat er nog niet tussen op de site van de fabrikant http://www.clevo.com.tw/en/products/item.asp?procatalogID=4 :S

misschien brengen ze hem uit voordat het helemaal de bedoeling is, heb nog nergens een aankondiging voor een laptop met dit soort specs gezien :P
Lekker die laptop, de prijs zal dat vast ook wel worden.
Mooi dat het kan, maar absoluut geen mobielwaardige laptop. De processor slurpt batterij als een alcoholist bier. 5,4 Kilo is belachelijk zwaar. Ik vind 2,5 kilo toch echt het maximum.

Krijg je er overigens een gratis een scrotumkoeler bij? :P
Hoezo "Uiteraard geldt voor XP wel de beperking dat dit OS met maximaal 3GB werkgeheugen overweg kan."
Waarom zou je een 32-bit OS meeleveren?
Van Xp bestaat er toch ook een 64-bit versie? :?
Inderdaad, en 3GB klopt ook niet helemaal, je kunt tot 3,25GB gebruiken (de rest van de adresruimtes gaat aan andere kneut op).
Sorry, maar de laptop heeft een videokaart van 1GB, dus gaat er 1 GB van de maximale 4GB af, dus blijft 3GB over..

Immers zowel het werk geheugen, als het video geheugen moet geadresseerd kunnen worden als je het wil kunnen gebruiken.

Oplossing zou XP 64-bit kunnen zijn, maar ik betwijfel of er veel XP64-drivers voor de toch wat exotische hardware zal zijn. Vandaar dat XP waarschijnlijk alleen in 32-bits versie wordt geleverd..
Maar waarom zou je in godsnaam nog steeds XP willen op zo'n monster machine? Dat OS is achterhaald op alle fronten. Daar zit je dan met je dikke DirectX10 kaart met je 8 jaar oude OS.
Ik struikel meer over Server 2008. Tuurlijk een fijn systeempje, ook als desktop. Maar dat fabrikanten het meeleveren...

Maar het is inderdaad een vreemde uitspraak van die 3GB, dit is natuurlijk geen XP beperking maar een 32 bit beperking.
Als de kosten kennelijk niet zo'n bezwaar waren dan snap ik niet dat ze er drie 500GB harddisks in hebben gestopt. Waarom niet een paar SSD's, dat scheelt in het gewicht en de warmteontwikkeling en het is nog een stuk sneller ook.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee