Door Willem de Moor

Redacteur

Zes netbooks getest

Geen duidelijke winnaar

De beslissing voor welk netbook gekozen moet worden, begint eigenlijk niet bij een keuze voor een bepaald model, maar bij de vraag of de aanschaf van een netbook daadwerkelijk op zijn plaats is. Wie regelmatig meerdere uren met een mobiele computer aan de slag wil, kan voor de prijs van een netbook ook een eenvoudige maar volwaardige laptop kopen. Zelfs de meest eenvoudige notebook biedt betere prestaties dan een netbook. Wie echter een lichtgewicht apparaat wenst dat zich makkelijk mee laat nemen, weinig ruimte in beslag neemt en waarmee prima valt te surfen, kan een afweging tussen de verkrijgbare netbooks gaan maken.

Een voor de hand liggend criterium dat de selectie van een netbook kan beslechten, is uiteraard de prijs. De volgende tabel zou de Acer Aspire One als winnaar aanduiden, gevolgd door de Eee PC 1000H van Asus.

Netbook-prijzen
Acer Aspire One Onbekend
Asus Eee PC 1000H Onbekend
Packard Bell Dot Onbekend
Samsung NC10 Onbekend
Asus Eee PC S101 Onbekend
Gigabyte M912x Onbekend

Daar staat tegenover dat de Aspire One een kleiner scherm heeft, en als de accuduur in ogenschouw wordt genomen, is Acers netbook opeens de grote verliezer.

Battery Eater-ontlaadtijd (minuten)
Asus Eee PC 1000H 302
Packard Bell Dot 297
Samsung NC10 271
Asus Eee PC S101 212
Gigabyte M912x 123
Acer Aspire One 95

Kijken we naar het gewicht, dan ontlopen de kleine notebooks elkaar niet veel:

Gewicht, inclusief accu
Asus Eee PC S101 1,1
Acer Aspire One 1,1
Samsung NC10 1,3
Packard Bell Dot 1,3
Gigabyte M912x 1,3
Asus Eee PC 1000H 1,4

Ditmaal spannen de S101 van Asus en de Acer de kroon. De S101 heeft echter een beeldschermdiagonaal van 10,2" en de accu gaat langer mee, waar wel een bijna zestig procent hogere prijs tegenover staat.

Een vergelijking tussen de netbooks waarbij gewicht, accuduur en prijs zouden meewegen, zou de Dot van Packard Bell en de Samsungs NC10 als de meest interessante kandidaten naar voren laten komen. Beide netbooks bieden een meer dan redelijke accuduur van vierenhalf tot vijf uur en zetten daar een acceptabel prijskaartje tegenover. Wanneer echter ook de features in de afweging betrokken worden, komt Samsungs kandidaat als winnaar uit de bus. Het beeldscherm met een 10,2"-diagonaal en het dientengevolge zeer bruikbare toetsenbord zullen voor de gemiddelde gebruiker interessanter zijn dan de twee ons die de netbooks in gewicht schelen. Enige minpunt is het trackpad, dat bij het reviewexemplaar niet helemaal goed functioneerde.

Wanneer de prijs van minder belang is, heeft Asus met zijn S101 echter de grootste troef in handen. Het design van de netbook is strak, de dikte is onbetwist de minste van de zes bekeken netbooks en de accu gaat vrij lang mee. Ook de Gigabyte M912X is een optie voor wie relatief veel geld uit wil geven: het is een netbook dat weinig anderen hebben en dat ook als tablet dienst kan doen. De kwaliteit van het beeldschermscharnier moet dan wel een stuk beter worden.

Uiteindelijk blijft het een zaak van persoonlijke voorkeuren en smaak om uit te maken welke netbook nu de beste is. Vooralsnog heeft geen enkel exemplaar alle gewenste features, of dat nu performance, batterijduur, design, draagbaarheid of andere eigenschappen zijn, al komen sommige modellen aardig in de buurt.

Netbooks deel 2: Asus Eee PC 1000h Netbooks deel 2: Asus Eee PC 1000h Netbooks deel 2: Asus Eee PC 1000h poorten Netbooks deel 2: Asus S101 closeup Netbooks deel 2: Asus S101 keyboard Netbooks deel 2: Asus S101 lipo-accu Netbooks deel 2: Asus S101 onderkant Netbooks deel 2: Asus S101 front Netbooks deel 2: Asus S101 poorten Netbooks deel 2: Acer Aspire One toetsenbord Netbooks deel 2: Acer Aspire One vooraanzicht Netbooks deel 2: Packard Bell Dot vooraanzicht Netbooks deel 2: Packard Bell Dot 'dot' Netbooks deel 2: Packard Bell Dot poorten Netbooks deel 2: Packard Bell Dot accu Netbooks deel 2: Packard Bell Dot onderkant Netbooks deel 2: Packard Bell Dot gesloten Netbooks deel 2: Packard Bell Dot 'dot' Netbooks deel 2: Gigabyte M912x overzicht Netbooks deel 2: Gigabyte M912x tablet Netbooks deel 2: Gigabyte M912x pen Netbooks deel 2: Gigabyte M912x scharnier Netbooks deel 2: Gigabyte M912x poorten Netbooks deel 2: Gigabyte M912x verschoven beeldscherm

Reacties (83)

83
70
13
12
0
3
Wijzig sortering
Ik zelf was ook al een beetje aan het kijken voor een netbook en ging direct na het lezen van deze test kijken in de MM.

Zoals al gezegd kwa duidelijke winnaar is er niet echt 1 aan te duiden.
Ik begon toen al wat te twijfelen onderweg naar de MM omdat gezien de prijzen en prestaties het toch niet gemakkelijk voor me was.

Echter zag ik bij de MM een aanbieding van een packard bell notebook van de lijn easynote, en mijn hollandse verstand kwam toen weer op zetten, ja het is groter en zwaarder dacht ik echter ik vond dat ik er meer voor terug kreeg zeker kwa prestaties.

Koste me na korte onderhandeling 460 euro wat mij een zeer schappelijke prijs leek en dit zijn de belangrijkste specificaties:

3 GB DDR2 intern geheugen
Intel® Pentium® dual-core processor T3200
15"4 breedbeeld TFT
160 GB vaste schijf
Legitieme Windows Vista® Home Premium
DVD dual DVD+R/-R/RW/+R9 dual layer
Graphics Media Accelerator (GMA) X3100


Het gewicht is wel een 2.5kg schoon aan de haak volgens de weegschaal, dat is dus niet te min vergeleken met de netbooks van 1 tot max 1.4kg.
Dit is voor mij wel een nadeel maar dat had ik er dan wel voor over gezien prijs/prestatie verhouding.

Tevens is hij wel groter dus je neemt hem niet zo gemakkelijk mee als een netbook, echter met een notebook tas is hij gemakkelijk te verplaatsen.

De accu gaat ongeveer gemiddeld zo'n 120 minuten bij intensief gebruik mee als je dus films kijkt of als ik een spelletje RA2 oid doe.
Bij normaal gebruik als ik surf gaat hij tot nu toe wel 40 a 50 min langer mee.

Al met al dacht ik voor dit artikel gelezen te hebben voor een net book te gaan echter dat werd na dit artikel lezende uiteindelijk toch een goedkope notebook die op elk vlak beter presteert alleen zwaarder is in gewicht en mobiliteit minder is ook door de grote.

Deze 2 nadelen heb ik dus voor lief genomen, maar anderen zullen dat misschien weer niet doen.

Tevens het design ziet er goedkoop uit echt budget achtig, daar hoef je het al niet voor te doen.
Maar ik ben altijd meer van wat er onder de kap ligt geweest, en voor welk geld je dat krijgt dan puur design

[Reactie gewijzigd door pino85 op 20 december 2008 01:04]

Mensen kopen een netbook juist voor de mobiliteit, een netbook werkt perfect voor een verslag schrijven, internetten en af en toe een keer een filmpje kijken.
Ik heb zelf de nc10 en als ik films ga kijken gaat hij volgens mij zo wel een uur of 4 mee.
Als ik ga internetten en tekst bewerken gaat hij zo wel zo'n 6-7 uur mee, dat is wel wat meer dan jouw 2 uur als je gamed of 3 uur als je internet.
Dat is dus nog een reden om voor zo'n netbook te gaan.
Het gaat bij zoiets niet om de performance...

Wat ik niet begrijp aan deze accu test, ik heb een nc10 en ik haal wel zo'n 6-7uur als ik aan het internetten ben, en op andere review sites prijzen ze de nc10 ook omdat hij de beste accuduur heeft, waarom hier bij tweakers niet dan?
Ik ben sinds kort in het bezit van de Samsung NC10, en ben nog meer dan tevreden.
Ik gebruik hem vooral voor "onderweg" en in het buitenland (werk). Toepassingen: voornamelijk internet, mail en office toepassingen. Dat is waar hij voor bedoeld is, maar films en wat games zijn geen probleem. Voor zware grafische applicaties is hij niet gemaakt, en heb hem daar ook nog niet voor gebruikt. Weet dus niet hoe hij daar mee om gaat.
Mensen die een netbook kopen zijn volgens mij niet op zoek naar een laptop die een gewoon werkstation kan vervangen, maar naar een portable laptop voor "erbij". Onderweg, of ff snel op de bank iets opzoeken.

Met gewoon gebruik, dus internet en wat typen gaat m'n accu rond de 5.5-6 uur mee. Zie dit overigens niet terug in de test.....
Dat, samen met het feit dat de NC10 een vrij groot toetsenbord heeft voor een netbook, waren voor mij de voornaamste redenen om voor deze netbook te kiezen. En zoals gezegd; nog geen spijt.

[Reactie gewijzigd door Oboemel op 19 december 2008 16:27]

Ik ben inderdaad ook erg tevreden met de nc-10, jammer en raar eigenlijk dat de accuduur van 6+ uur bij normaal gebruik (met wifi aan! ), niet goed naar voren komt in de review. juist deze lange accuduur maakt dit apparaatje bij uitstek geschikt voor op reis/ in de trein/ als portable mediaplayer.

Het is zelfs de voornaamste reden dat ik deze gekocht heb. Bijna alle features + superlange accuduur (en mooier) = winner.

Ik heb best lang gezocht en reviews gelezen en keer op keer kwam de nc-10 in deze prijsklasse als winnaar uit de bus. Gek eigenlijk dat hier bij tweakers dat niet zo is. naja, ik ben iig blij met m'n 'kindje' :-)
Wat die accuduur betreft, het hangt er natuurlijk van af hoe battery eater ingesteld is.
Battery Eater is a testing tool intended to reveal the potential of a notebook battery pack. Battery Eater can measure the minimum operation time of a notebook (when all power-saving options are disabled) under conditions close to the maximum workload (Classic mode). You should be aware, though, that such conditions rarely occur during an ordinary use of a notebook and should be regarded as reflecting the minimum time the notebook can work on its battery. Battery Eater will show a result closest to the maximum possible in the "Idle" and in the "Reader's Test" mode (when all power-saving options are fully enabled).
Dus als hier de minimum operation time weergegeven is dan kan dat best kloppen en zullen de netbookjes bij werkelijk gebruik veelal een stuk langer met hun accu doen.
Het is niet zo raar dat de Acer en de Packard Bell het zelfde zijn.. was Packard Bell niet overgenomen door Acer :?

- edit: zie hier: http://www.packardbell.nl/cross/company/company.html (laatste regel)

[Reactie gewijzigd door tricky_il op 19 december 2008 21:42]

waarom is het altijd zo moeilijk om de capaciteit van de accu's in een vergelijkbare eenheid uit te drukken. Mij lijkt het veel logischer om de capaciteit in energie uit te drukken. Dan zou de eenheid of wel Joules worden of bijvoorbeeld WH (Wattuur).

Een capaciteit in AH kun je alleen met elkaar vergelijken als de spanning van de accus hetzelfde is, en dat is zeer waarschijnlijk niet het geval, omdat niet alle accu's evenveel cellen hebben.


Bijvoorbeeld, de accu van mijn laptop heeft een capaciteit van 55WH geen idee hoeveel cellen dat is, maar dat is ook niet relevant mi.
Mee eens ja. Accu zou eigenlijk in WH moeten worden uitgedrukt.
Anoniem: 259669
19 december 2008 16:41
Zelfs na deze review zit ik nogsteeds met de vraag S101 of 1000H.

Mijn doel is het kunnen surfen en het kunnen draaien van Secondlife, een virtuele wereld game die in theorie al voldoende zou moeten hebben met een intel 945 chipset, een 800Mhz processor, en 512mb RAM.

Momenteel is het een touwtrekkerij tussen de S101, en de 1000H.

De 16Gb SSD vs. 160GB HDD is een lastige afweging.
16gb is beroerd klein, zeker als je een dot films mee wil nemen op vakantie.

Kwa uitterlijk is de 1000H weer een varken vergeleken met de slanke glimmende S101,
want de 1000H is een stuk ruwer en fors dikker naast zijn jongere broertje.

Maar als ik dan de accuduur van dit asus duo naast elkaar leg, wint de 1000H weer wat grond terug, omdat die het zelfs met battery eater nog anderhalf uur langer uithoud dan het bronze boekje.

Volgens de review presteerd de S101 toch net weer een tandje beter, dus ook dat weegt weer mee.

Dus Uiterlijk + Formaat + Prestaties + SSD vs. Accuduur + Opslagcapaciteit + Prijs.
Ik weet et niet. |:(
Ik heb exact dezelfde twijfel, hoewel ik met enigszins andere criteria zit.

Ook ik twijfel tussen de 1000H en de S101, met als belangrijkste twistpunten:
- Ga ik voor de goedkopere of de (fors) duurdere
- Ga ik voor de harde schijf die ik makkelijk kan upgraden naar SSD of de netbook met gelijk een prima SSD
- Ga ik voor de lelijke (of in ieder geval duidelijk minder mooie) waarvan het niet heel erg is als er een kras op komt of voor de mooie dunne die ik slechts zeer voorzichtig met mij mee ga nemen

Waar ik dus mee zit is: is de betere schijf en het design mij een forse sprong in prijs waard? :?

Ik weet het niet. Zoals ik op GoT al vroeg gisteren: is er ergens in Utrecht een winkel die de S101 al heeft staan? Als ik een review lees zoals die van Jilke dan heb ik iedere keer toch veel moeite om niet gelijk te bestellen... :X

En ik twijfel ook een beetje over de kristallen in het scharnier... :/
Ik heb zelf de 1000H en hoewel ik de S101 mooier vind, zou ik als ik opnieuw moest kiezen, alsnog voor de 1000H gaan. Niet alleen de prijs is een stuk aantrekkelijker, maar met name de batterij duur van de 1000H is gewoonweg geweldig te noemen. Een verschil van anderhalf uur, is wat mij betreft een hoop en al kan ik niet zeggen dat ik heel vaak zo lang zonder stroom zit, ben ik toch al een aantal keer zeer blij geweest met deze lange gebruiksduur.

Overigens wordt in het artikel gesproken over de handige plaatsing van het scroll gedeelte op de samsung, maar bij de 1000H is het gewoon mogelijk om met twee vingers te scrollen en is het aangeven van een scroll gedeelte dus geheel overbodig (persoonlijk vind ik dit ook een stuk fijner op zo'n kleine pad)
Kijk hier maar eens na voor je dat n00bnetbook van een Eee 1000H neemt :)

Ik zou een S101 gewoon overwegen omdat.... *klik*
Zie echt totaal het nu niet van zo'n netbook. Vind een 12" scherm voor een 'normale' laptop eigenlijk al te klein, dus zie het werken op een 10" scherm al helemaal niet zitten. Tuurlijk is het allemaal wel lekker portable, maar gebruiksgemak is ver te zoeken naar mijn idee.
Ik ben zelf in het bezit van een Acer Aspire One XP 120GB, en moet zeggen dat het mij erg meevalt. Alles op het scherm is iets kleiner als normaal waarmee je waarschijnlijk hetzelfde oppervlakte haalt als normaal met een 12" die jij opperde. Daarbij is het erg makkelijk om hem mee te nemen en weegt ook op schoot heel weinig. Icm met mijn internetabonnement op mijn telefoon kan ik niet meer zonder, en is het gebruiksgemak toch veel hoger dan dat ik van tevoren had verwacht. Want ook ik was sceptisch namelijk. Kortom, valt reuze mee.

Nou moet ik ook zeggen dat de Acer imo veel optimaler gebruik maakt van de klep van de laptop tov de grote van het scherm. De asus heeft een grotere klep, maar een even groot scherm. De randen zijn wat dikker. Ook voelt het toetsenbord beter aan, is mijn mening. Wat trouwens ook reuze meevalt is het typen, wil je hier fatsoenlijk op kunnen werken.

Het zou niet mijn 'hoofd-laptop' moeten zijn, maar gewoon voor erbij en voor het portable willen zijn is het ideaal.
mijn Medion Akoya E1210 (een 10" Wind kloon) is mijn main PC nu voor de beneden verdieping. Het is een geweldig stukje hardwre waarop surfen en tikken geen probleem is. Wel jammer dat somige spellen niet goed werken maar HalfLife 1 werkt prima. Helaas is Left for Dead onspeelbaar, maar world of goo is goed speelbaar evenals Peggle. Dus het zijn geweldige minilaptops voor kleine en middengrote opdrachtjes en ze zijn niet echt absurt duur.
Prijs is natuurlijk een grote factor.
Ook weegt het gadget gehalte aardig mee.

Ik heb er geen, maar het lijkt me voor werk ook niet optimaal
Voor bijvoorbeeld een beetje surfen en e-mailen lijken ze wel ideaal.
En precies daarom zal ik er ook 1 aanschaffen. Een Asus EEE PC 1000H om precies te zijn.
Ik zie het zelf als de tussenstap tussen een smartphone / pda en een laptop - groter scherm en toetsenbord maakt het geschikter voor internetten, en het feit dat er Windows of Linux op staat geeft een bredere keuze in software.

Daartegenover staat de handzaamheid, die iets lager is dan die van een smartphone, maar met een grote binnenzak zou dat ook geen probleem moeten zijn.
zelf beschik ik over de 1000H van Asus, maar puur als ik op klus ga naar klanten.
Dan is het IDEAAL ... snel aan, klein *(handig voor in de meterkast etc ;)* en dan is het zeker interessant. (denk aan testen van wifi, instellen modems etc)

ik had eerst een 15" notebook bij mij, ik sjouwde me een kromme rug en dat ding bood niets meer dan de Asus, dus dan is klein zeer fijn!

dan gebruik ik hem thuis wel eens, om even snel wat te zoeken etc. (weer voordeel: snel aan itt de normale notebooks)
Zelf hebben we hier sinds kort een acer one, maar om eerlijk te zijn zie ik niet in waarom een 10" scherm een voordeel zou zijn....Wij hebben ze juist gekocht om klein te zijn en nog wel een acceptable resolutie te hebben. Hoe groter het word, hoe minder voordeel ten opzichte van een 'gewoon' notebook.
Dit is natuurlijk voor iedereen anders, maar waarom een 10" netbook als je ook een 12" notebook kan kopen? (Ok, hier op het werk speelt de prijs iets minder mee als thuis waarschijnlijk)
Je beantwoord zelf je vraag. Puur om prijs. Een 12" kost minstens € 500, en met een mooie aanbieding kan je voor € 350 een mooie 10" kopen.

En dan moeten we het natuurlijk niet over de specs gaan hebben, want bijvoorbeeld een Packerd Bell BG45 12" heeft een dual core met 3 Gb intern. Maar m.i. ook weer toegespits op een ander markt segement.

Maar je kan je dan ook afvragen of netbooks op de zakelijke markt zijn gericht.

Ik persoonlijk denk het niet.
Jammer dat er niet wordt ingegaan over een express card slot... met name voor 3G functionaliteit is het toch handig om te weten welke het wel of niet heeft.
De Gigabyte M912 heeft in elk geval een ExpressCard34 slot. Daarnaast ook nog es een extra (leeg) intern mini-PCIe slot.
Bij Vodafone kreeg ik een USB modem voor 3g internet. Hierdoor zou het nut voor een express card alweer wat afnemen. Misschien wil je het nog voor een andere reden gebruiken, maar ik zelf mis het gebrek aan een dergelijk slot dan weer niet als macbook gebruiker :)

Wel vind ik de Asus Eee PC S101 een enorm mooi design hebben. Als dat onder mijn figuurlijke kerstboom zou liggen dan dank ik die kerstman enorm :)
In eerste instantie dacht ik ook dat een USB dongle het nut van een ExpressCard teniet zou doen. Mijn visie hierop is alleen veranderd!
Als je namelijk relaxed wil werken en je zit op een locatie waar geen mooi bureau voorhanden is, kan zo een USB uitsteeksel best onhandig kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een drukke trein of achter het stuur op een parkeerplaats.
Dus een ExpressCard heeft zeker voordelen tov een USB gevalletje.
Alleen aan de prijs moeten ze nog iets doen....
Anoniem: 76287
@Tootoo24 december 2008 16:28
Nee hoor, juist bij mobiele toepassingen zijn externe apparaten vreselijk qua kwijtraken en stukgaan.
Heb zelf een NC10 en kan zeggen dat deze zijn verwachtingen ruimschoots waar maakt! Zoals in de review besproken is het toetsenbord van prima omvang om goed en snel te kunnen typen. De touchpad is inderdaad wat aan de kleine kant maar dit is eenvoudig te verhelpen met een gepast bluetooth muisje.
Helemaal mee eens heb ook de zwarte NC10 van Samsung. De degelijkheid van het toetsenbord en de logica van de plaatsing van de toetsen is ook prima. Ook ziet er er stuk mooier uit dan de 1000H. van Asus. En het voornaamste plusje van de Samsung is toch echt de langste accuduur van de hele rits aan netbooks uit deze test. Jammer dat dat niet goed getest is. Enige nadelen van Samsung zijn: kleine trackpad (reageert prima bij mij) en het slechte geluid van de stereo speakers die aan de onderkant zitten ;)
Ik heb zelf een Aspire One 150 (dezelfde als in deze test) met een 6-cels accu. Vrij zwaar maar gaat zeker wel een paar uurtjes mee!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee