Door Tomas Hochstenbach en Willem de Moor

De leukste kasten van Computex 2023

Van modulaire moloch tot kast met laptopscherm

05-06-2023 • 06:00

96

Multipage-opmaak

Kasten op Computex

Op geen enkele beurs ter wereld zie je zo veel pc-kasten als op de Computex. Het aantal fabrikanten van behuizingen voor je computer leek afgelopen week in Taipei bijna oneindig. In dit artikel zetten we een aantal van de tofste kasten die wij hebben gezien, op een rij.

Veel van de nieuwe kasten komen zowel in het geschreven artikel als in de video terug, maar beide bevatten ook enkele exclusieve modellen of fabrikanten. Een opvallende trend is de opkomst van 'flatpacks', behuizingen die worden geleverd als bouwpakket in een platte doos. Dat bespaart verzendvolume en is daarmee goed voor zowel het milieu als je portemonnee. De genormaliseerde kosten van internationaal vrachtvervoer doen deze markt sowieso goed; regelmatig viel de vraagprijs voor een nieuw kastje dat werd gepresenteerd ons eigenlijk wel mee.

Toch kunnen sommige fabrikanten het natuurlijk niet laten om hun fantasie de vrije loop te laten. Cooler Masters conceptbehuizingen gaan tot duizend euro, de door EKWB ontworpen en door InWin geproduceerde waterkoelingkasten moeten zelfs tegen de tweeduizend euro gaan opbrengen. Tot de opvallendste kasten behoren de InWin ModFree, die bestaat uit modulaire kooien waarmee je zelf je kast kunt indelen, en de Zalman Z10 DS, met een voorpaneel waarin een 15,6"-laptopscherm is verwerkt. Dat concept kwamen we ook tegen bij Hyte, maar daar mochten we helaas nog geen foto's van maken. Bovendien toonde SilverStone de eerste kast die is ontworpen voor moederborden met de connectors aan de achterkant, zoals ASUS, Gigabyte en MSI die allemaal toonden op deze Computex.

Be quiet

Dark Base Pro 901

Het topstuk van de booth van be quiet was de nieuwe high-end behuizing van de fabrikant, de Dark Base Pro 901. Net als zijn voorganger ondersteunt deze forse EATX-kast een omgekeerde indeling, maar bij dat proces hoef je nu veel minder te schroeven. Toch blijft hij geschikt voor de pc-bouwer met klassiekere voorkeuren, want je kunt er een 5,25"-drive en met optionele cages zeven 3,5"-harddisks in kwijt. De optische drive wordt dan wel aan het zicht onttrokken door een klepje, onder aan de voorkant.

De Dark Base Pro 901 wordt geleverd met drie Silent Wings 4 140mm-fans en heeft een geïntegreerde draadloze lader voor je telefoon, die een upgrade van 5 naar 15W heeft gekregen. Later deze maand kun je hem kopen voor een adviesprijs van 320 euro. Een los verkrijgbare PCIe 4.0-riser voor het verticaal monteren van de videokaart, ook compatibel met andere be quiet-kasten, gaat 60 euro kosten.

Dark Base 701

Daarnaast had be quiet alvast een prototype van een kleinere versie meegenomen, al duurt het nog wel tot oktober voor die op de markt komt. Ook in deze kast kun je 'inverted' bouwen en hij krijgt drie fans. Prijzen zijn nog niet bekend.

Shadow Base 800

De Shadow Base 800 is in feite een grotere versie van de populaire Pure Base 500-kast. Hij is vooral geoptimaliseerd voor airflow en biedt ruimte aan E-ATX-moederborden en 420mm-radiators voor en boven in de kast. Naast het zwarte standaardmodel komen er een DX-versie met addressable rgb en een FX-versie met Light Wings-fans in plaats van de standaard Pure Wings 3, die allebei in zwart en wit te verkrijgen zijn. Je betaalt er respectievelijk 150, 165 en 200 euro voor.

Cooler Master

Cooler Master pakte groots uit op de Computex, op zijn nieuwe hoofdkantoor in Taipei.

Qube 500 Flatpack

Hoewel de Qube 500 strikt genomen geen kubus is, klopt het tweede deel van de naam wel. De kast wordt volledig in panelen geleverd, waardoor de verpakking dertig procent kleiner uitpakt. Dat is duurzaam en bespaart bovendien op de verzendkosten; er passen immers meer kasten in een container. Het kastje is met een volume van 33 liter relatief compact, maar kan toch EATX-moederborden en twee 280mm-radiators huisvesten. Er komen varianten met panelen in diverse pasteltinten, en omdat de boven- en voorkant hetzelfde type paneel gebruiken, kun je die mixen en matchen. De reguliere versies gaan 79 euro kosten.

MasterBox Q300L V2

Vooral zijn scherpe prijs maakte van de Q300L lange tijd een van de populairste kasten. Die kast krijgt nu een opvolger in de vorm van de Q300L V2. De belangrijkste veranderingen zijn dat het zijpaneel nu niet langer van acryl maar van echt gehard glas is, en dat er een USB-C-aansluiting is toegevoegd aan de front-I/O. Daarnaast is het frontpaneel voorzien van een nieuw patroontje. Belangrijker is dat de prijs met 59 euro praktisch gelijk is gebleven, dankzij de genormaliseerde vrachtprijzen. Als Cooler Master deze kast vorig jaar rond deze tijd had geïntroduceerd, was hij minstens 20 euro duurder geweest, zo vertrouwde een vertegenwoordiger van de fabrikant ons toe.

Ncore 100 Max

Als laatste (vrijwel) definitieve product liet Cooler Master de Ncore 100 Max zien, een kleine maar hoge behuizing waarin praktisch alle grote videokaarten passen. De Max-naam betekent dat voeding en koeling zijn inbegrepen; in dit geval gaat het om een V SFX Gold 850W-voeding die voldoet aan de ATX 3.0-spec en een extra dikke 120mm-radiator. Volgens de fabrikant kan de 38mm dikke radiator een 250W-cpu koelen zonder thermal throttling. Het geheel wordt wel prijzig; reken op een prijs richting de 1000 euro.

Conceptcases

Tot slot liet Cooler Master twee prototypes zien voor toekomstige behuizingen in zijn Max-serie, die bestaat uit kasten inclusief voeding en koeling. De mainstreamkast is gebaseerd op een TD500 Mesh-kast, een GX III Gold ATX 3.0-voeding en een MasterLiquid PL360 Flux-waterkoeler met een extra dikke 30mm-radiator. De opvallendste feature is de 'PSU bridge', een plaat verwerkt in de moederbordtray waaruit alle stroomconnectors voor je componenten komen. Die hoeven daardoor een minder scherpe bocht te maken en bovendien kun je voor het aansluiten nette, korte kabeltjes gebruiken - die had Cooler Master tijdens de demonstratie nog niet gereed.

In de high-end versie van de kast is een 420mm-waterkoeler verwerkt, die maar liefst 38mm dik is. De gebruikte voeding is een V1300 Platinum V2. Je kunt de moederbordtray in hoogte verstellen; in de lage stand passen er achterin twee fans of een dubbele radiator. Het voorpaneel geeft aan de binnenkant licht vergelijkbaar met een softbox. Daarmee wordt je hardware mooi gelijkmatig verlicht. Als Cooler Master dit concept daadwerkelijk op de markt gaan brengen, zou je 400 à 500 euro moeten neertellen voor de midrangeversie, terwijl de high-end behuizing al gauw 1000 euro moet gaan opbrengen.

EKWB

Bij InWin troffen we nog een andere behuizing aan, niet van InWin zelf, maar alleen geproduceerd door het bedrijf. Het ontwerp van deze 977EK is afkomstig van EKWB, uiteraard bekend van de waterkoeling. Het uitgangspunt was een luxe behuizing met dito materialen te ontwerpen. Het 4mm dikke aluminium van de overige vier zijden van de kast, overigens uit een doorlopende plaat gesneden, werd niet op de makkelijkste manier gebogen. In plaats van hoeken van 90 graden koos EKWB voor samengestelde hoeken van 45 graden, wat met zo dik aluminium erg moeilijk is. Er is plaats voor eATX-moederborden, een videokaart tot 350mm lang en 190mm breed en boven- en onderin een 420mm-radiator. De kast is een showcase voor de custom waterloops die erin zitten, maar zal ook in beperkte oplage geproduceerd worden. Dat wordt niet goedkoop; voor veel minder dan 750 euro zou de kast niet te koop komen.

Een tweede EKWB-behuizing troffen we bij G.Skill aan, nadat Dave van EKWB me daarnaartoe meenam. De EK-Quantum Torsion A60 is helemaal een over-the-topbehuizing, met een frontplaat en plaat aan de achterkant van 9mm dik aluminium. De middelste, centrale plaat, waarop onder meer het moederbord is gemonteerd, is met een dikte van maar liefst 12mm aluminium nog gekker. In die plaat zijn ook uitsparingen voor de voedingskabels gefreesd, maar dan niet als gaten, maar als sporen voor elke individuele ader van de kabels. De zijkant is aan de ene kant van glas, met de gaten voor de schroeven zeer dicht op de rand om het uiterlijk geen geweld aan te doen. Dat is lastig te maken, maar lukte uiteindelijk. De andere zijkant is weer een dikke aluminium plaat. De distributieplaat voor de waterkoeling is half in de voorplaat verzonken. Zeker is het nog niet, maar Dave overwoog om een zeer gelimiteerde oplage van 777 stuks (of daaromtrent) van de kast te laten maken. Die zou nog veel minder betaalbaar dan de andere kast worden en waarschijnlijk tussen de 1500 en 2000 euro moeten kosten.

HYTE

HYTE kennen we uiteraard van de Y40- en en Y60-behuizingen en tijdens de Computex toonde het bedrijf een variant op de Y40 en Y60. De Y40 krijgt een Snow White-versie: een veel wittere versie dan de witte versie die van de Y40 nu al beschikbaar is. Bij de Snow White-editie is namelijk alles wit: zowel het exterieur als het interieur. De variant van de Y60 is een versie met een waterkoelingdistributieplaat in het schuine stuk glas, wat in combinatie met ledverlichting een mooi effect oplevert.

HYTE Y40 Snow White (Computex)

Het echte verhaal is echter de H70, die in een andere ruimte waar niet gefotografeerd mocht worden, was opgesteld. De H70 wordt een grotere versie van de H60; de behuizing is extra breed om meer ruimte te geven aan grote videokaarten. Daarmee is ook op de bodem meer plaats voor koeling; die is nu geschikt voor twee 140mm-fans en een 120mm-fan, of drie 120mm-fans. Bij de Y60 is dat beperkt tot twee 120mm- of 140mm-fans. Het kabelmanagement in het rechter compartiment is verbeterd, met nog meer ruimte en meer bevestigingsopties. Het kabelmanagement reikt ook tot de rubberen grommets waar de voedingskabels naar het hoofdcompartiment geleid worden. Die zijn wat handiger uitgevoerd om de kabels makkelijker door te laten en toch het voedingscompartiment uit het oog te houden. Ook de drivecages zijn aangepast: in plaats van rechthoekig zijn die richting de voorkant van de kast afgerond tot halve cirkels. Dat is niet alleen esthetisch, maar helpt consumenten ook in een oogopzicht het verschil tussen de Y60 en Y70 te zien.

HYTE Y60 Distro (Computex)

De Y70 zal met en zonder display op het 45-gradenglas geleverd worden. HYTE was geïnspireerd door de modders die op hun Y60 een smal ips-scherm monteerden en besloot dat fabriekshalve te doen. Het is wel een optie, want wie geen ips-scherm wil, bespaart ongeveer 200 euro. De uitvoering zonder dat scherm krijgt dezelfde introductieprijs als de HYTE Y60, waarschijnlijk 225 euro dus. Helaas mochten we geen foto's maken, maar zodra de behuizing beschikbaar is, maken we dat goed.

InWin

InWin liet uiteraard zijn nog niet zo lang geleden geïntroduceerde POC weer zien, de flatpack-behuizingen die als compact opgevouwen pakketje geleverd worden en die je zelf in elkaar moet zetten. Het bedrijf liet een variant of doorontwikkeling daarvan zien in de vorm van de One. Die lijkt wat bouw betreft op de losse panelen van de POC, maar in plaats van zelf metalen tabjes buigen om de delen in elkaar te zetten, zitten de panelen met nylon banden of leren straps aan elkaar. Zeker in het laatste geval geeft dat de heel eenvoudige kast een iets luxer uiterlijk, helemaal omdat het demomodel gecombineerd werd met houden handvatten en melkglazen (nou ja, plexiglazen) panelen. Het concept is niet wezenlijk veranderd verder; het is een mITX-behuizing die transportkosten moet drukken en je zet het geheel zelf in elkaar.

In Win POC

In Win POCIn Win POCIn Win POCIn Win POC

Een behuizing die je ook zelf in elkaar zet, is de ModFree. Anders dan de naam wellicht doet vermoeden, is de ModFree allesbehalve vrij van modificaties. Het idee is dat je verschillende 'kooien' mixt en matcht. Voor je moederbord is er een grotere module en daaraan bevestig je dan kleinere modules voor je koeling, je gpu (via een riser-cable natuurlijk), je voeding en misschien storage. De onderdelen kun je toolless aan elkaar bevestigen en zo kun je dezelfde kast blijven aanpassen en upgraden om hem aan je wensen te laten voldoen. Er komen twee pakketten, de ModFree Base Edition en een Deluxe Edition op de markt, maar je kunt alles naar wens uitbreiden en aanpassen. Ook de panelen, glas of mesh, kun je zelf kiezen, net als de plaatsing van het frontpanel.

Verder toonde InWin de Dubili, een behuizing die ook als flatpack komt, maar dan wel als luxe uitvoering. De poten zijn grote aluminium beugels die omgedraaid ook als handvat gebruikt kunnen worden. De Dubili (spreek uit: do believe) is modulair en je kunt weer allerlei onderdelen kiezen om de kast te personaliseren. Zo kun je handvatten met leren omslag kopen en ook stukken leer kopen om om de beugels te vouwen. Er zijn verschillende frontjes, bovenkanten en zijkanten verkrijgbaar.

Lian Li

Nieuwe versies van de O11

Lian Li's succesnummer is al jarenlang de O11, een brede glazen kast met veel ruimte voor waterkoeling. Daarvan toonde het op de Computex een aantal nieuwe varianten.

De O11D Evo XL ($ 245) is zoals de naam al zegt een grote EATX-versie.

Lian Li O11D XL
Lian Li O11D Evo XL

De O11 Evo RGB ($ 170) heeft een verwisselbaar voorpaneel - naast glas kun je ook kiezen voor mesh, voor betere luchttoevoer - en via de rechterzijkant uitklapbare modules voor harddrives en kabelmanagement. De videokaartmount naast de moederbordtray kun je ondersteboven monteren, voor als je je videokaart er in die oriëntatie beter uit vindt zien.

O11 Evo RGBO11 Evo RGB

Tot slot is bij de O11 Vision ($ 140) ook het bovenpaneel gemaakt van glas. Dat spiegelt lichtjes van de onderkant, maar met de hoeveelheid licht op de Computex-stand was dat amper zichtbaar. Voor veilig transport wordt een metalen steunpilaar meegeleverd, die de constructie ondersteunt op het punt waar de drie glazen delen bij elkaar komen.

Lian Li O11 Vision
Lian Li O11 Vision

Sup 01

Naast teren op het succes van de O11, heeft Lian Li ook een nieuwe kast ontworpen. De Sup 01 is een wat hogere kast met een zo klein mogelijke fysieke voetafdruk. Daartoe heeft Lian Li de videokaart voor in de kast geplaatst; de benodigde PCIe 4.0-riser wordt meegeleverd. Om precies te zijn, meet het kastje 40x21x52cm. Op de voedingcover ligt een spiegel, zodat je je componenten ook van onderen kunt bewonderen. Er passen een ATX-moederbord en een 38cm-videokaart in de Sup 01, maar de maximale hoogte van de cpu-koeler is met 8,3cm wel beperkt. Aan de zijkant past wel een 360mm-waterkoeler. De kast komt eind dit jaar uit en gaat 145 dollar kosten.

Lian Li Sup 01Lian Li Sup 01

Phanteks

Phanteks had in de hotelsuite twee nieuwe varianten van de NV7 staan. Voor wie de NV7 niet kent: dat is een toren met glazen voor- en zijkant, waarbij tussen de twee glazen panelen geen metalen of andere steunen zitten. De bodem is rechts wat hoger dan links, waardoor extra ruimte om lucht aan te zuigen ontstaat. De psu zit in een klein compartiment bovenin. Onderin en aan de zijkant kunnen radiators geplaatst worden. Om de bekabeling naar het moederbord aan het oog te onttrekken, worden magnetisch vastgeklikte covers met rgb-strips meegeleverd, zodat de 24pins- en cpu-voeding niet zichtbaar zijn. Ook aan de achterkant zijn de kabels onzichtbaar, dankzij een scharnierend rooster dat de voedingskabel en kabels uit het i/o-shield afdekt. Kabelgeleiders houden de kabels op hun plek met clips en klittenband. De NV7 kost ongeveer 270 euro.

De kleinere variant van de NV7, toepasselijk de NV5 genaamd, is een midtower waarbij de voeding naar onder verhuisd is en aan de zijkant en bovenin nog ruimte voor koelers is. Standaard wordt een cover om de kabels weg te werken niet meegeleverd, maar die is optioneel wel verkrijgbaar, samen met drie ledstrips en een hub, voor 70 euro. De schuine stand van de bodemplaat om lucht voor de voeding en een eventuele fan ervoor makkelijk aan te zuigen, is behouden gebleven, net als de twee glazen panelen. Er zit geen rooster op de achterkant om de kabels aan het zicht te onttrekken, maar er zitten wel klittenbandjes om de kabels op z'n minst netjes op hun plek te houden. De kast wordt met gpu-beugel geleverd, maar de argb-controller van de NV7 heeft ie niet. Wel heeft de NV5 net als zijn grote broer ingebouwde rgb-strips. De NV5 moet al in augustus op de markt komen en zou dan 130 euro gaan kosten, flink minder dan 220 euro van de NV7.

De grote versie is de NV9 en die is vooral gemaakt om 140mm-fans in plaats van 120mm-fans te huisvesten. Phanteks heeft namelijk erg zijn best gedaan om alle fans keurig uit te laten lijnen. Naast grotere fans kunnen er natuurlijk grotere radiators in: de NV9 heeft ruimte voor 480mm-radiators in de zijkant of drie keer 420mm-rads boven- en onderin en aan de zijkant. De behuizing heeft 3mm extra ruimte voor grote eATX-borden en de gpu kan op zijn speciale bracket onder elke hoek, bijvoorbeeld dezelfde 15 graden van de bodemplaat, gemonteerd worden. Ook de NV9 heeft de covers die de NV7 ook heeft om bekabeling weg te werken. Die worden weer magnetisch vastgeklikt en kunnen bovendien op twee manieren gepositioneerd worden, om zo ATX- of eATX-borden te faciliteren. Net als de NV7 heeft de NV7 een klep of rooster om de achterkant net zo netjes eruit te laten zien als de voorkant en de kabels weg te werken. De NV9 gaat 300 euro kosten en is volgens planning vanaf oktober te koop.

Voor de NV5, NV7 en NV9 is bovendien een ledstripkit verkrijgbaar om de kasten van binnen extra te verlichten. Voor de NV5 krijg je drie strips en de moederbordkabelcover plus een voedingshub voor 70 euro; voor de NV7 en NV9 zijn dat vier ledstrips en een powerhub voor 80 euro.

Sharkoon

Sharkoon bracht een nieuw kastje mee naar de Computex, namelijk de Rebel C50. Deze ATX-kast uit de middenklasse heeft geen echte mesh, maar geperforeerde gaatjes in het staal van de panelen zelf. Er passen videokaarten tot wel 40cm in en op het voorpaneel kom je een USB-C-aansluiting tegen.

De Rebel C50 is per direct verkrijgbaar voor 99 euro, in de variant met een gesloten zijpaneel met twee fans. De Rebel C50 RGB gaat 109 euro kosten, heeft een glazen zijpaneel en komt met vier argb-fans en een daarvoor geschikte controller. Beide varianten zijn in zwart en wit verkrijgbaar.

Silverstone

Silverstone toonde een aantal behuizingen die speciaal geschikt zijn voor de nieuwe moederborden van ASUS, Gigabyte en MSI. Nu is compatibiliteit met moederborden niets bijzonders - daar is de ATX-standaard voor - maar deze kasten zijn geschikt voor de borden met hun powerconnectors aan de achterkant. Daartoe kregen de behuizingen extra uitsparingen voor de 8-pinsconnectors voor de cpu, bovenaan de moederbordtray dus, en een uitsparing voor de 24-pinsconnector richting de voorkant van de kast.

De C-341 is een compacte midtower die met een MSI-bord, de B650M Project Zero, werd getoond. Het frontje is opgedeeld in een mesh met een dichte strip waar ook de frontpaneelconnectors zitten en er lijkt zelfs een optie voor een (slim) optische drive te zijn. De psu-tunnel loopt niet helemaal door tot vooraan en heeft een uitsparing voor de gpu-voedingskabels.

De C541 en C542 werden met respectievelijk de Gigabyte Z690 Aorus Elite Stealth en een ASUS TUF Gaming B760M-BTF WIFI D4 getoond. Beide hebben genoeg ruimte voor een RTX 4080 of RTX 3090 Ti, flinke kaarten, dus met dito tdp. Een glazen zijpaneel geeft zicht op het interieur en achter het meshfrontje passen drie ventilators of een radiator. De onderkant van het front van de C542 loopt een beetje schuin om de kast een uniek uiterlijk te geven. De C541 heeft afgeschuinde hoeken aan de voorkant en is wat strakker.

Silverstone toonde ook een flinke Sugo-behuizing, de Sugo 17, die een gescheiden concept voor het moederbord en de gpu introduceert. Tien fans zorgen voor gescheiden luchtstromen voor het, in de demo, Gigabyte B550M Aorus Pro AX-moederbord en de Palit RTX 3080 Ti-videokaart. Vier 80mm-fans op het moederdbord en zes 120mm-fans, drie van boven om de kaart koel te houden en drie om de warme lucht bij de cpu vandaan te houden, zorgen voor koeling. Daarmee is de Sugo 17 wel de grootste in de Sugo-familie en bijna geen compacte mITX-behuizing meer te noemen.

Lees meer

Reacties (96)

96
96
32
0
0
61
Wijzig sortering
Dit artikel doet me zin krijgen om een nieuw systeem te bouwen.
Wat me opvalt is dat men nog zo zuinig blijft met usb-c op het frontpaneel.
Bij sommige modellen is er zelfs geen usb-c aanwezig.
oprechte vraag: hoeveel randapparatuur met usb-c heb je dan?

meeste computer usb apparatuur gebruikt nog steeds usb-A, externe SSD's zijn de enige uitzondering.

andere apparatuur dat je er mogelijk aan hangt zoals telefoon of tablet zal niet de focus op liggen voor een fabrikant
Ik kan mij dus best voorstellen dat de prioriteit meer op usb-A dan usb-C ligt bij een fabrikant

[Reactie gewijzigd door mschol op 22 juli 2024 22:58]

Thuis toch steeds meer, m'n mobieltje, externe drive, zo heeft m'n vrouw een tablet + pen maar ook qua laden heb ik steeds meer usb-c (keyboard/muis).

Terwijl de oudere usb connectors toch steeds minder worden. Dus het zou wel zo prettig zijn als we inderdaad meer usb-c connectors aan de voorkant zouden zien.

Wat mij betreft mis ik eigenlijk wel de oude Lian Li aluminium behuizingen, simpel maar toch wel mooi.
Aan device zijde heb ik ook steeds meer alleen USB C maar dat wil niet zeggen dat het ook aan pc zijde USB C moet zijn. Mijn keyboard en ik geloof ook soundbar zijn USB C maar hebben gewoon USB A aan de andere kant van de kabel.
Alsnog is het vooral aan de voorkant inderdaad wel fijn om C te hebben. Daar plug je vooral even tijdelijk iets in en dat soort apparaten komen wel steeds vaker met een USB C stekker aan beide kanten.
En de enige manier om over te gaan is toch echt omschakelen vanaf het bord. Je kunt immers omzetten naar A waar nodig, en voor al je apparatuur met nog A aan boord kun je dan even kutten met adapters (of opnieuw besnoeren en dat zal niet voor iedereen weggelegd zijn. Ik denk wel dat je met een enkele A uit je moederbord een USBhub kunt aansturen en dat je daar al het oude iig mee kunt gebruiken.
USB A aansluitingen op een front of top panel vind ik er anno nu echt heel erg lelijk uitzien.
Je zegt het zelf al natuurlijk. Het gaat vooraan om niet permanente zaken en daarvoor kan je een adapter gebruiken als het moet. Dat geniet toch mijn voorkeur boven een lelijke en onhandige USB-A poort vooraan of het werken met A naar C kabels.

Keyboard en soundbar zijn geen issue omdat die permanent aangesloten zijn en vooral omdat ze achteraan zitten. Daar ga je nog lang genoeg voldoende USB-A poorten aantreffen.
Ik heb al een keyboard met usb-c kabel. (Keychron K1 Pro)
Maar sluit je die aan op de voorkant van een kast? ;)
Tot nu toe wel want dat is de enige plek waar mijn kast een usb-c aansluiting heeft ;-)
Als ik heel eerlijk ben zou ik liever zien dat fabrikanten van randapparatuur sneller naar usb-c over zouden overstappen dan dat de fabrikanten van kasten aan usb-a blijven hangen. Op deze manier wordt de overstap natuurlijk nooit gemaakt. Een kast of moederbord heeft nu vaak meerdere usb-a poorten en vaak 1-2 usb-c poorten. Van mij mag dat ook andersom zijn.
Eh... mijn VR bril? Je weet wel, PCVR en zo?
ik speel op mijn PC met een xbox onex controller, en de usb-c op mijn h500 is echt ideaal....
meeste computer usb apparatuur gebruikt nog steeds usb-A
De kast is wel het onderdeel dat het langst kan meegaan aan een PC. Mijn huidige is nu 13 jaar, er scheelt niets aan en omdat ik een strak neutraal design heb gekozen kunnen de looks prima mee met hedendaagse kasten.

Als ik vandaag een nieuwe zou kopen voor de volgende 10-20jaar wil ik geen lelijke verouderde USB-A poort meer zien vooraan. Een USB-C poortje oogt veel strakker en is handiger om aan te sluiten, wat wel van pas komt aan de voorkant.
Voor die eerste jaren dat ik er eens sporadisch een USB-A wil op aansluiten heb ik dan liever een adapter te gebruiken.
Headset
Controller
Battery pack
Smartphone
Portable SSD

Das hetgeen momenteel op mn bureau ligt waarvoor ik C to A kabels nodig heb.

Willen we naar een berpaalde standaard gaan dan moeten leveranciers er mee op springen.
Ik ook erger mij aan de zeer beperkte C aanbod op front panels.
Meeste kabels die ik gebruik zijn type-A naar usb-c dezer dagen. Niet echt een probleem zou ik zeggen.
De Streacom DA2 moet dan zeker iets voor jou zijn! Alleen maar USB-C in het frontplaneel! ;)
Het gebrek aan usb-c op het frontpaneel valt me ook op. Ik heb een controller met usb-c, een telefoon, en aangezien het de nieuwe laad-standaard is, lijkt mij dat een stuk of vier usb-c poortjes op de voorkant geen overbodige luxe is. Je ziet het echter nauwelijks, jammer.
Dat komt vermoedelijk omdat de meeste moederborden niet zoveel USB 5/10Gbps-headers (de 20pins Key-A header) hebben... Meeste borden hebben er maar 1 van, plus nog een 19pin USB 3-header (daar kun je wel verloopjes naar een C-header voor kopen trouwens)
Ongebruikte headers voor snelle USB C-poorten op je moederbord stoppen doen fabrikanten natuurlijk niet graag, da's veel duurder qua routing en aansluiten dan gewone trage USB-headers.... Beetje kip en ei dus: weinig kasten/frontpanels met meer dan 1 C-poort, en weinig moederborden met de headers ervoor :)
Leuk om te zien, ik vraag me echter af hoe het zit met stof. Al die kasten met geperforeerde gaatjes zullen op den duur flinke stofvangers zijn. Lijkt me best irritant om zo nu en dan schoon te blazen.
Ik heb een O11 xl, overal gaten. Als je hem overal behalve op de grond neerzet valt het allemaal wel mee.
Heeft de xl geen stoffilters dan? Mijn gewone O11 heeft magnetische filters voor elke intake... Dat is ook net waarom je wat meer intake dan outtake fans wil, zodat je enige overdruk in de kast creëert en alle gaten zonder filter geen extra lucht (en stof) aanzuigen.
Jazeker wel stoffilters, maar de gehele achterkant en bovenkant niet. Ik heb 9 fans waarvan de verticale achterin ook outtake (dus 6 outtake en 3 intake onderin) wel een goede tip om meer intake te hebben, ga ik eens naar kijken.
De normale O11 heeft wel stoffilters aan de bovenkant, die zitten onder de topcover, de XL heeft dit niet?
mijn xl heeft dit wel. Dus standaard zit het er in, maar het kan zijn dat @jellybrah dit eruit heeft gehaald voor extra airflow. Zijn meer mensen die dat doen bij exhaust.
Hangt ook heel erg af hoe je je systeem opzet. Ik gebruik goede koelers en lage airflow en heb nooit last van stof.
Een mooie open, geperforeerde, voorkant is juist een verademing (pun inrended) in PC kasten. Beter dan dat de voorzijde van de PC niet genoeg toegang heeft tot verse lucht voor koeling, en ook wel fijn dat een groot deel van de stof niet in de PC zelf beland.

[Reactie gewijzigd door Raphire op 22 juli 2024 22:58]

De Fractal Terra wordt hier niet genoemd, maar steekt voor mij met kop en schouders boven de rest uit.
Echt een gaaf ontwerp

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 22:58]

Wellicht zit die in de video? Men heeft daar modellen/merken die niet in het artikel beschreven staan en vice versa.
Dat zou erg jammer zijn voor mij persoonlijk aangezien ik de video's van tweakers niet kijk, maar zou kunnen.
Ik zou het fijner vinden als de video en de geschreven versie exact dezelfde content zouden bevatten.
Ik weet dat ik niet helemaal alleen ben in het feit dat ik op tweakers liever lees dan video's kijk.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 22:58]

Je kijkt de video's niet? Want?
Dat is gewoon mijn persoonlijk voorkeur. De video's van Tweakers vind ik niet leuk om naar te kijken. Ik kan niet tegen de manier van praten/presenteren. Het is niets extreems of persoonlijks, maar ik heb daardoor gewoon nooit de neiging om een tweakers video te kijken. Zeker als het om een video van meer dan 20 minuten gaat, heb ik betere dingen te doen dan kijken naar een video die ik niet leuk vind.

Voor pc videocontent houd ik het persoonlijk bij GamersNexus en HardwareUnboxed.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 22:58]

Ik kijk ook geen video's, veel te veel gelul en dingen die voor mij niet relevant zijn. Dan moet je gaan liggen skippen en zoeken. Als ik een review van videokaart zie ofzo, dan skip ik naar 2 dingen, geluid van de fan(s) en wat stroom verbruikt deze kaart. En dan nog de conclusie. Done daar hoef ik geen 30 minuten video voor te zien.
Ik kijk eerlijk gezegd ook geen video's, die zijn minder diagonaal te "lezen" dan een artikel.
In principe heeft die vorige week een eigen nieuwsartikel gekregen. Misschien dat ze hem daarom weglaten en de rest van de kasten zo in 1 keer allemaal meenemen?
Vind ik ook. Ik krijg de mijne (Jade versie) deze week binnen :)

Had de Lian Li A4 H2O besteld en ontvangen, maar na de aankondiging van de Terra kon ik het niet laten om die meteen te bestellen. Prachtige kast!
Geen Fractal Terra?
Bij die kast kreeg ik inderdaad ook gelijk zin om wat nieuws te bouwen!

https://nl.hardware.info/...-aan-alle-kanten-open-kan
Ik ook! Ze hadden van mij enkel gerust nog 10 centimeter hoger mogen zijn om ruimte te laten voor een AIO.
DE KAST DIE AAN ALLE KANTEN OPEN KANT!

Heb nieuws voor ze, bijna elke kast kan aan alle kanten open, mijn chieftec dragon dx-01 kan enkel aan de bovenzijde niet open... Maar mijn oude antec uit 2002 kan gewoon aan alle kanten open. Mijn HP netserver trouwens ook. Het is sinds de jaren 00 al vrij standaard dat zowel de zijkanten als de boven en voorkant er gewoon uit kunnen.

Enige wat ik nog altijd mis is dat case fabrikanten de hotswappable mobo trays niet meer maken.
mooi, maar dit gaat toch veel stof vangen? Als je huisdieren hebt is dat vooral een probleem om je desktop stofvrij te houden
Ik vraag me af waarom de case van Cooler Master voor de Framework laptop mainboard er niet in zit?
Die kost maar $39 en geeft je "oude" laptop een nieuw leven (als je een Framework laptop hebt)
https://www.coolermaster....mainboard-case/framework/
Ja! Die miste ik ook.
Linus Tech Tips heeft er een leuke video over gedaan op YouTube, is inderdaad wel een supermooie manier om een moederboard van een laptop te recyclen. Je kunt je bestaande laptop voorzien van de nieuwste generatie, en de vorige in een kastje zetten en blijven gebruiken. Sommige modules moet je wel extra aanschaffen, bijvoorbeeld het audio board, want veel dingen blijf je gebruiken in de laptop.
Maar qua concept echt wel een heel nieuwe insteek!
Ben ik nu de enige die niet van zijn sokken geblazen is van de nieuwe generatie cases?
Vooral stof-verzamelende ruimtes waar je niet bij kan zonder iets open te maken hebben ze een gewoonte van gemaakt. Bij die Cooler Master van mij zitten schijven in een apart metalen blok, een dubbele zijwand en een compleet afgezonderd deel onderin voor de voeding. Als ze dat nou eens gewoon proberen te vermijden...
Helemaal mee eens. Het blijft altijd een innovatie en tof om te zien dat er nieuwe kasten worden uitgebracht. Maar ik zie eigenlijk vrijwel geen vernieuwing.
Ik vind zelf alleen de In Win Dubili een beetje de moeite waard. De rest... eh.
Persoonlijk ben ik helemaal niet zo kapot van al dat glas in je pc, een raampje of iets is nog tot daar aan toe. Maar die volledige aquarium looks ben ik niet zo kapot van. Ik snap sowieso de keus niet van glas ten opzichte van acryl.
Men is helemaal lyrisch over gehard glas maar in werkelijkheid is acryl een stuk veiliger.

Tevens snap ik trouwens die flat box concepten niet zo als ik eerlijk ben.
Ik heb in de verpakkings industrie gewerkt voor jaren, en ik kan je vertellen dat als iets milieu belastend is dan is het wel die "lade" verpakkingen. Daar gaat zoveel meer karton in zitten dan een traditionele kartonnen doos. Dat doet het hele "we kunnen er wel 10 meer in een container kwijt!" idee teniet. Want zo heel veel kleiner worden die dozen er niet van. Plus nog alle bijkomende zaken van extra machines en handelingen om de verpakkingen te maken ipv 1 stans machine en een vouw-lijm installatie.
Ik ben ook niet van de aquarium stijl. RGB, liever niet.
Het liefst heb ik gewoon een bescheiden kast met een natuurlijke (houten) uitstraling. Verpakken als flatpack is prima, maar doe gewoon een simpel kartonnetje tussen de componenten ipv een heel lade-systeem. Een verpakking zie ik nog altijd het liefst met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal.
Veiliger? Ja, misschien, maar het krast gewoon niet zo snel en is en blijft over het algemeen helderder. Zo'n plaat is nog niet makkelijk stuk te krijgen hoor. Ik heb een douchecabine van gehard glas, niet stuk te krijgen (zolang je het niet met gereedschap te lijf gaat natuurlijk) en makkelijk schoon te krijgen.
Tja.
Toen ik mijn douchecabine installeerde, brak deze zonder enige verdraaiing of stoten.
Gewoon in de hand, we hangen de wieltjes aan de rails en nog voor we losgelaten hebben... Bam 1000+ ikea-douchewand in reverse.

Dus YMMV...

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 22 juli 2024 22:58]

Mja, kan best zijn dat het alleen goedkoper te versturen is en misschien beter te configureren. Of het beter voor het milieu is: hopelijk is er een student die er een master-thesis in ziet ofzo.
Daar hoeft gelukkig niet iemand een studie van te maken, aangezien wij dat al hebben gedaan.

De "lade" verpakking heeft minimaal 40% meer karton nodig dan een traditionele verpakking. Dat opzichzelf is al milieu belastend genoeg. Daar komt bij dat er meer werk in zit en een extra machine lijn op gezet moet worden om dit te produceren.

Al met al lopen er tal van extra kosten mee en belastende effecten die er voor zorgen dat de "lade" doos geen beslissend alternatief is voor de traditionele doos.

Nu gaat men zeggen ja maar we reduceren nu wel het gebruik van piepschuim en ander plastic. Maar hier zijn prima alternatieven voor die minder belastend zijn.
Ik snap niet helemaal wat je bedoelt met een "lade" verpakking, heb je daar een voorbeeld van?

Mijn fantasie gaat naar een heel ingewikkelde doos met letterlijke lades waar de verschillende onderdelen dan in zitten. Dat klinkt inderdaad niet als een besparing haha.

Maar als ik het artikel en de foto's zie dan lijkt het mij dat het meer gaat om nog steeds een simpele doos, maar dan plat met losse onderdelen. Daar is IKEA groot mee geworden, dus dat lijkt me zo gek nog niet.
De flat pack lijkt op een lade, of cassette.
En op het pallet is het inderdaad net een ladekast met daarin de onderdelen.

De industrie heeft nu eenmaal gewoon eigen benamingen voor producten, zo werk ik tegenwoordig met planos.
Wat niet meer of minder is dan een ongevouwen doosje, in platte vorm
Een plano, voornamelijk een uitspraak voor een ongevouwen stuk papier of karton....

Dat hoor je niet heel vaak meer
Ik heb een Dark Base Pro 900 dus ik ben lichtelijk bevooroordeeld als het gaat om Be Quiet. Ik wist daarvoor niet dat kasten zo goed ontworpen konden zijn.

Vind de Lian Li wel echt heel prachtig. Echter, wat ik graag zou willen zien zijn kasten die je onder je bureau schroeft. Met een systeem dat je de kast kan laten kantelen om bij de binnenkant te komen, zodat je geen zichtbare computerkast hebt in je kamer. Dat word mijn volgende kast. Ben bang dat ik het zelf moet maken. Niet het meest lastige klusje, maar kopen was makkelijker geweest.
Het zal wel aan mij of mijn leeftijd liggen, maar waarom lijken bijna alle kasten steeds meer op een flipperkast? Ik hoef echt niet de hele tijd mijn hardware te zien met al die doorzichtige panelen en lichtshow.
Ik vond juist dat veel van de huidige kasten die je hier zag een zeer hoog aquarium gehalte hebben met overal glas (ook absoluut niet mijn ding).
Dat bedoel ik inderdaad: aquarium, flipperkast, kermisattractie, all the same to me.
Omdat zowat alle onderdelen in RGB te krijgen zijn. Op een processor na (die zie je neit) kan alles in RGB.
Dus moeten de kasten ook zoveel mogelijk RGB laten zien. Blijkbaar is de markt voor RGB onderdelen groter dan zonder, want anders brengen ze niet zoveel kasten van glas uit.

Ik vind het wel mooi, glas overal en vol met RGB. Alleen heb altijd het gevoel dat het niet heel veilig is. Mocht de kast omvallen, heb je overal glas tussen je onderdeeltjes.
Wel degenen die op de show staan en op video gezet worden natuurlijk. De bouwpakket kasten met flat-packs laten zien dat lang niet alles doorzichtig is. Dit zijn de blikvangers.
Die bouwpakket kasten vind ik dan wel weer een leuk idee.
Weinig innovatie en veel aquarium looks, zou wel weer eens een kast willen zien met bv een hot swappable hd/sdd tray.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.