€ 69,90 bij Megekko

Cooler Master Qube 500 Flatpack Zwart Review

qlum
24 februari 2024, laatste update op 29 februari 2024, 229 views

Cooler Master Qube 500 Flatpack Zwart

De Cooler Master Qube 500 is een fraaie compacte behuizing leuk voor als je graag aan je hardware zit te sleutelen. Zeker met als je een 3D-printer tot je beschikking hebt. Dat de Qube 500 als een flatpack binnenkomt verandert het bouwproces wat, maar is niet veel moeilijker om mee te werken.

Voor wie gewoon een behuizing met de standaard fanconfiguratie wil zonder verdere mods gebruiken, is de Qube 500 misschien wat minder geschikt. De standaard fanopstelling zuigt lucht van buiten aan. Verder is de behuizing qua koelprestaties niet geweldig.

Voor wie HDD's gebruikt, de standaard montagepunten in deze behuizing ondersteunen geen moderne grote HDD's (bijvoorbeeld 6 TB Toshiba schijven uit 2020)

De prijs bij publicatie was € 88, in deze prijsklasse zijn er genoeg andere opties, maar de Qube 500 is dan toch weer een redelijk unieke optie.

Pluspunten

• Fexibel in gebruik
  • Ziet er goed uit
  • Voelt stevig aan
  • Goed modbaar, zeker met een 3D-printer
  • Voldoende bevestigingsmateriaal megeleverd
  • Veel ruimte voor kabelmanagmenet

Minpunten

• Koelprestaties kunnen beter
  • Geen resetknop
  • Niet geschikt voor moderne 6TB+ HDD's
  • Standaardopstelling zuigt lucht aan buiten het stoffilter om

Inleiding

Met dank aan Cooler Master voor het sturen van de Qube 500 Flatpack.

In deze review deel ik mijn ervaring met de Qube 500. Ik zal deze review schrijven naar hand van een build met mijn huidige server / NAS. Dit maakt het zo dat niet alles wat ik hier schrijf, toepasbaar is voor een gemiddelde gaming pc. Dit betekent ook dat ik bepaalde onderdelen niet zal behandelen, zoals de videokaart. Ik gebruik voor deze build vrij standaard onderdelen voor een gaming pc, minus dus de videokaart en met 3 HDD's.

Ik zal hier geen vergelijking maken met eerdere builds, dit omdat de vorige behuizing van dit systeem een meer dan 10 jaar oude full tower is, en geen nuttige vergelijking maakt.

Productomschrijving
De Qube 500 komt als een flatpack en moet door de gebruiker zelf in elkaar gezet worden. De behuizing is compact, maar zou voor de meeste GPU's / standaard ATX-moederborden voldoende ruimte moeten bieden. Er zouden maximaal 4 3.5 inch HDD's in moeten passen, dus dit zou op papier voor mijn NAS build prima moeten zijn. De focus ligt bij deze behuizing verder op zijn aanpasbaarheid.
Varianten
De Qube 500 komt in 3 kleuren / 2 versies.
De standaard Witte / Zwarte versie en een Macaron editie.
De laatste komt met 3 sets panelen voor de voor en bovenkant in verschillende kleuren.
Verder zit daar een 2e handvat en 2 haakjes bij, en is de meegeleverde fan een RGB-versie.

De prijs van de Qube 500 is op het moment van schrijven € 90 voor de zwarte en witte versie en € 100 voor de Macaron Editie.

Mijn reviewexemplaar is de zwarte versie.

Installatie

Nu op naar het bouwen van mijn Systeem.

Gebruikte relevante componenten
MoederbordGigabyte Z370 Gaming 7
CPU Intel i7 8700K
GPU -
CPU Cooler Scythe Mugen 2 Rev B met 2 Arctic P12 Fans
Voeding XFX TS, 650W (Niet modulair)
Opslag
1x Crucial 500 GB SSD
2x 6 TB Toshiba N300
1x 2 TB Seagate Barracuda
Het bouwen zelf
Dit is omdat de behuizing als een flatpack komt anders dan bij anderen behuizingen. Gezien ik ook gaandeweg wat andere keuzes gemaakt heb. De volgorde hieronder is dus niet precies mijn volgorde.

Ik heb bij het bouwen van het systeem de geschreven instructies gebruikt. Er zijn ook op YouTube-video tutorials beschikbaar, maar mijn voorkeur gaat toch echt uit naar papieren instructies met afbeeldingen. De meegeleverde instructies bestaan uit vooral een stel simpele diagrammen. Deze zijn wat mij betreft voldoende, als je weet wat je moet doen wijst bij mij de hoe de weg vanzelf. Het jammeren is wel dat de geschreven instructies niet goed online lijken te staan.

Of dit voor een minder ervaren bouwer ook geld weet ik niet.
Moederbord en panelen

Moederbord gaat er lekker makkelijk in zonder behuizing er omheen. Er worden voldoende stand-offs meegeleverd om bijvoorbeeld ook Asrock moederborden te plaatsen, welke met een extra schroefgat komen. Wel is er erg weinig ruimte onderaan een ATX-moederbord voor kabels. Dit is natuurlijk een nadeel met een compacte behuizing. Het kan dus zo, maar zijn dat wanneer je de kabels netjes achterlangs wilt leiden hiervoor het moederbord even los moet.

Daarna het achterpaneel er in, deze wordt met 4 schroefjes vastgezet, de behuizing gebruikt bijna overal dezelfde soort schroefjes. Dit is lekker handig hier voor. De andere panelen zitten op een vergelijkbare manier vast. Dit is iets wat je even op moet zoeken in de handleiding, maar verder niet heel spannend.
HDD's
Voor het monteren van HDD's zijn er een aantal vaste locaties in deze behuizing. Helaas passen deze bij mij voor mijn twee Toshiba-schijven niet.

3.5 Inch HDDs kunnen aan de onderkant namelijk op twee verschillende plekken schroefgaten hebben. Zie mijn foto hieronder:

De Qube 500 ondersteund alleen de locatie van mijn Seagate-schijf (links afgebeeld). In het verleden was dit de standaardlocatie voor schroefgaten op HDD's. Dit was in het verleden de enige locatie voor de schroefgaten, alleen is dit nu niet meer het geval. Western Digital heeft in 2016 al aangegeven de alternatieve locatie te gebruiken voor nieuwe HDD's dit omdat deze locatie meer ruimte bied voor grotere schijven.

Mijn 6 TB Toshiba schijven uit 2020 gebruiken deze nieuwe locatie in ieder geval. Dus als je van plan bent grotere / nieuwe HDD's te gebruiken in deze behuizing, houd hier rekening mee.

Ik heb hier gelukkig zelf een oplossing voor gevonden, door een HDD-kooi uit een oude behuizing te gebruiken. Deze past er in, ik heb hem op een dusdanige manier geplaatst zodat er ruimte blijft voor bijvoorbeeld een kleine netwerkkaart, mocht dat nodig zijn. Verder raad ik deze opstelling niet per se aan, maar het tekent wel dat de behuizing aardig flexibel is.

Voeding
De voeding moet eerst op een bracket geschroefd worden, om deze vervolgens in de behuizing te hangen en vast te maken.

Bij mij was het schroefgat om de voeding aan de behuizing te maken te klein / met verf gevuld. Dit is natuurlijk slordig en niet de bedoeling. Ik heb dit kunnen oplossen door er eerst met moeite een kleiner schroefje doorheen te schroeven en daarna de juiste schroef met moeite.

De voeding heb ik onderin geplaatst, de standaard plek hier voor is aan de voorkant, maar deze kan ook onder of bovenin. Bij het plaatsen van de voeding onderin, is er met een ATX-behuizing wel krap, maar goed, dit is niet de standaard en is niet iets wat je met een GPU er in wilt doen.

Ik heb de voeding ook geprobeerd voorin te plaatsen, alleen kwam dat met mijn HDD-kooi niet uit. Hierbij is dit een compacte behuizing dus dit soort beperkingen zijn te verwachten. Dit kan ook een probleem vormen met grote Videokaarten gecombineerd met een waterkoeler, zeker als je uitgaat van de maximale 280 mm.

Kabelmanagement

De ruimte voor kabelmanagement aan de achterkant is zeer ruim, dit omdat hier bij ook nog een volledige 3.5 inch HDD tussen moet passen, wat automatisch voor genoeg ruimte zorgt met een plat paneel. Bovenin is er zonder radiator ook voldoende ruimte, met radiator kan het allemaal wat krapper worden. Verder omdat de panelen los kunnen, is het ook een makkelijke optie om even een paneel los te schroeven om zo weer ergens bij te kunnen.

Verder zijn er voldoende punten om kabels vast te maken achterin, er worden bij de behuizing Tie wraps meegeleverd, maar persoonlijk heeft klittenband het voordeel dat heb ik dan ook gebruikt.

Het enige is dat het met een ATX-moederbord lastig is om de kabels onderin te leiden. Je moet eigenlijk het moederbord los schroeven om er bij te komen, zelfs als je de bodem er uit haalt, Niet ideaal, maar niet onverwacht voor een behuizing van dit formaat.

Overig
Verder ook nog even te vermelden dat er een bracket bij zit om aan het zijpaneel maximaal 2 fans en een radiator te plaatsen, of een HDD. Ik vraag me alleen af hoe nuttig dit is, leuk voor die HDD, maar voor iets wat lucht moet verplaatsen is dit alleen nuttig wanneer je het glazen zijpaneel aan de andere kant gebruikt. Toevallig heb ik dit gedaan, maar de meeste mensen tonen liever hun componenten. Ik vermoed ook niet dat deze veel gebruikt zal worden.

Prestaties

Ik heb geprobeerd de koelprestaties van deze behuizing te meten, alleen blijkt dit toch vrij lastig. Zeker omdat zonder GPU en met een niet super energie vretende CPU de verschillen allemaal vrij klein worden. Dit zegt denk ik wel dat voor een zuiniger systeem het allemaal wat minder uitmaakt en de koelprestaties in ieder geval niet dramatisch zijn.
Meegeleverde fan
Om maar eens te beginnen met de fans, hierbij heb ik de meegeleverde fan vergeleken met een Arctic P12 fan, welke over het algemeen redelijk presteert. Ik heb dit als volgt gemeten. Voor de rotatiesnelheid heb ik de moederbordsensors gebruikt. Deze sensors zijn niet super betrouwbaar maar beter dan niets.

Voor de geluidsproductie heb ik mijn telefoon in de buurt van de behuizing gehouden op dezelfde plek, en heb hiervoor de app decibel X gebruikt om te meten. Naar meerdere tests is deze meting precies, maar niet accuraat. Bij lagere snelheden kom ik tot de geluidsdrempel van de microfoon / ruimte en heb ik niet kunnen meten, deze zijn aangeduid met een streepje.

Hierbij kwam ik tot de volgende data:

PWMArctic P12 RPMStock fan RPMArctic P12 dB(A)Stock fan dB(A)[/td]
0%140 RPM650 RPM--
10%150 RPM650 RPM--
20%400 RPM650 RPM--
30%630 RPM800 RPM--
40%860 RPM950 RPM -23.4 dB(A)
50%1090 RPM1100 RPM -23.7 dB(A)
60%1250 RPM1250 RPM23.6 dB(A)24.0 dB(A)
70%1420 RPM1410 RPM24.0 dB(A)24.6 dB(A)
80%1590 RPM1540 RPM24.7 dB(A)25.4 dB(A)
90%1730 RPM1690 RPM25.9 dB(A)27.0 dB(A)
100%1830 RPM1810 RPM26.5 dB(A)28.3 dB(A)

Hierin, is te zien dat de stock fans duidelijk luider zijn. Dit betekent niet per se dat ze bij dezelfde geluidsproductie ook echt minder koelen. Zo heb ik ze op 25 dB(A) naast elkaar genomen, hierbij draaiden de stock fans op 73% en de Arctic fans op 84%, qua koelprestaties kon ik geen verschil meten, dus deze info is misschien niet heel nuttig.

Uiteindelijke opstelling

Waar wel iets van een verschil meetbaar is met of zonder de voor / bovenpanelen en met of zonder stoffilters.

Voor de temperatuur heb ik het volgende gedaan. Ik heb de processor een overklok naar 4.6 GHz gegeven de CPU-fans op 75% gezet. En het volgende script gedraaid:
# stress-ng --cpu 0 --cpu-method fft -v --ignite-cpu
dit komt qua temperatuur ietsje lager uit dan prime 95 small fft's, maar is vooral erg consistent op Linux, zonder grote schommelingen. Deze test heb ik voor 30 minuten gedraaid waarna ik voor 10 minuten de temperatuur gemeten heb en daar heb ik geen gemiddelde van genomen, gewogen tegen de kamertemperatuur aan het einde van de 10 minuten.

Dit heb ik gemeten naar hand van mijn eindopstelling hierbij heb ik voor en bovenin in totaal 4 Arctic P14's als intake geplaatst en achterin 1 Arctic P12 als exhaust. Hierbij heb ik het geluidsniveau van de fans getuned tot ongeveer 25 dB(A) waarbij de CPU en exhaust fan wat sneller draaien. Het idee is hier om een positieve druk te houden in de behuizing, zodat er geen stof door kieren naar binnen gezogen wordt.
De fansnelheden waren als volgt:
CPUAchterBovenVoor
55%50%40%40%

Als ik dan de temperatuur normaliseer naar 20c kom ik op de volgende de waarde ± 0,5C
StandaardZonder panelenzonder stoffilter
70.53c67.73c68.83c

Hierbij is duidelijk te zien dat zowel de stoffilters als de panelen zelf best wel lucht tegenhouden. Dit heeft er ook mee te maken dat onder de panelen ook maar wat beperktere openingen zitten. En de panelen zelf ook best wat tegenhouden. De stoffilters zijn ook van metaal en dit soort metalen filters laten nu eenmaal minder lucht door dan bijvoorbeeld een nylon filter. Dit is ook door andere reviewers aangegeven.

In deze close-up kun je het verschil goed zien.

Het eindresultaat is in ieder geval een behuizing die relatief veel lucht tegenhoud. Dit verklaart ook de slechte koelprestaties die andere reviews zoals die van Tweakers aangaven.

Ook zouden de panelen van de behuizing zelf gaten op dezelfde plek als de panelen aan de buitenkant kunnen hebben, al is dat laatste waarschijnlijk lastig om in de tooling van de behuizing aan te passen.

Modbaarheid

Wat wel de focus is, is modbaarheid.
Configuraties
De Qube 500 kan op verschillende manieren geconfigureerd worden. Zo kan de voeding op 3 plekken geplaatst worden, bovenin, voorin en onderin. De voetjes kunnen ook op meerdere plekken geplaatst worden om hem op zijn kop te zetten of op zijn zijkant. Ik verwacht alleen niet dat deze opties veel gebruikt gaan worden, zeker op zijn kop zetten, klink op papier leuk, maar dan zit het voorpaneel aan de onderkant. Wat niet super praktisch is.

Hetzelfde zou je kunnen zeggen van de behuizing plat neerleggen, want dan mis je een paneel voor waar normaal de onderkant zit, (de macaron editie zou dat wel kunnen) met extra voor / bovenpanelen. Tot slot is er ook nog een test-bench opstelling. Deze heb ik zelf niet geprobeerd, maar kan een nuttige toevoeging zijn aan het einde van het leven van de behuizing.

Er is geen optie om het moederbord te spiegelen (zonder dat de front io aan de onderkant komt), dit is ook niet iets wat ik verwacht voor een behuizing van deze prijsklasse, maar zou wel een mooie toevoeging zijn. Beter dan de behuizing op zijn kop zetten in ieder geval.

De videokaart kan ook verticaal geplaatst worden, dit is voor mij alleen niet heel relevant (want geen videokaart in dit systeem). Hier is dan wel zoals meestal een riser kabel nodig.

Er is dus best wel wat mogelijk op dit gebied, maar het kent zijn beperkingen / nadelen.
3D Prints

Er zijn voor de Qube 500 redelijk veel 3d printbare mods / toevoegingen beschikbaar. Dit is vooral te danken aan een competitie die Cooler Master had uitgeschreven op Printables. Verder zijn er standaardmodellen beschikbaar voor bevestigingspunten en het gatenpatroon maakt het makkelijk om hier iets voor te maken.

Het is natuurlijk wel zo dat de kwaliteit en nut van deze modellen varieert. Als je bijvoorbeeld een haak voor je koptelefoon wilt of de behuizing aan je bureau wilt schroeven, dan zijn daar modellen voor. Handig als je zelf een 3D-printer hebt of een mod graag genoeg wilt om het uit te besteden.

Gezien ik zelf een 3D-printer heb, heb ik hiervan gebruik gemaakt. Ik heb een plaatje voor de PCI-e bracket geprint, zonder verdere problemen.
Link naar model: https://www.printables.co...over-plate-for-pcie-slots
Natuurlijk varieert het per model.

Verder heb ik zelf ook een model gemaakt, hierbij waren de standaard modellen van Cooler Master een handige hulp om het model sneller te maken. Natuurlijk het blijft klooien om een goed model te maken, maar dat heeft dan vooral met mijn eigen vaardigheid te maken.
Het model is om wieltjes van de Action onder de behuizing te bevestigen, zie hier de link:

Tot slot

Om nog even terug te komen op het hele flatpack concept van deze behuizing. Ik denk dat het concept best kan slagen, voor het bouwen zelf is het niet heel moeilijk. Wel maakt het de panelen nu dikker. Maar de doos is wel weer een stuk kleiner en het is met verwijderbare panelen ook weer makkelijker om overal bij te kunnen. Het heeft dus zijn plussen en minnen. Ik vermoed dat met verdere optimalisatie de panelen dunner kunnen zijn, er misschien nog flexibelere lay-outs mogelijk zijn en de koelprestaties beter kunnen worden. Als dat zo is denk ik dat flatpacks voor compactere behuizingen zeker de toekomst kunnen zijn.

Of dit echt gebeurt tijd en toekomstige transportkosten zullen het leren. De Qube 500 is in ieder geval een leuke behuizing om mee te werken, maar is niet voor iedereen de beste optie.

Heb jij ook een Cooler Master Qube 500 Flatpack Zwart?