Zijn er nog plannen voor de nabije toekomst, zoals uitbreiding en aanverwante projecten?
Pat-juh: "Ik ga verder met het verbeteren van mijn woning, zoals een Arctica Solar Air-heater voor op de zuidgevel bijvoorbeeld. Die zou ervoor kunnen zorgen dat ik in de minder warme maanden minder vaak mijn airco hoef te draaien om te verwarmen. Ik ga de kruipruimte verder isoleren zodat de warmte dan ook beter binnenblijft. Er komen ook nog wat extra panelen op een DC-DC-regelaar bij. Verder wil ik in de komende wintermaanden mijn systeem beter automatiseren en finetunen met behulp van Home Assistant en Node-RED."
Domba wil nog meer zonnepanelen plaatsen. "Ik heb al 126m2, maar wil daar nog 72m2 aan toevoegen. Tegen die tijd zal er een tweede Deye SUN-12k-omvormer nodig zijn. Verder ben ik bezig met een zandbuffer van ongeveer 30m3 voor 10MWh seizoenswarmteopslag met ongeveer 20 procent warmteverlies over de opslagperiode. Die moet ervoor zorgen dat een waterwarmtebuffer van 600 liter op peil blijft, die nu al de warmtepomp ondersteunt. Door in de zomer die extra 72m2 PV-opwek in deze zandbuffer te stoppen, hebben we in de winter minder elektriciteit nodig voor de verwarming."
PCJR: "Ik overweeg nog een paar extra panelen op het tuinhuis en eventueel nog op een klein stuk plat dak, beide in combinatie met micro-omvormers. Voor de toekomst ben ik me al aan het oriënteren hoe een toekomstige slimme warmtepomp en een EV met een slimme laadpaal aangestuurd kunnen worden. Verder wil ik mijn stand-byverbruik van 250 tot 300W wat verder terugdringen. Dat is het nadeel van een tweaker zijn met veel hardware en domotica."
Jazsie wacht de resultaten dit jaar even af en overweegt eventueel een tweede accupack als het erop lijkt dat dit terugverdiend kan worden. KC27 wil de software in de toekomst onderbrengen in een Home Assistant-add-on. "Die kan met twee muisklikken worden geïnstalleerd, maar dan moet je nog wel alle instellingen goed zetten."
Zou je het anderen aanraden om zelf een thuisaccu te maken of kopen? Zijn er dingen die je, met de kennis van nu, anders zou doen?
Volgens PCJR is het allemaal zeker te doen als je je een beetje verdiept in de materie. "Net zoals zonnepanelen aanleggen op een plat dak ook geen rocketscience is. Maar je moet het willen, er zin in hebben en er tijd voor willen vrijmaken. Als ik het over zou doen, was ik meteen voor driefase gegaan. Je hoort steeds meer problemen met afschakelende omvormers omdat de netspanning boven de 253V komt. Als iedereen driefase zou hebben, zou het net beter in balans zijn, denk ik. Gebruik ook dikke 4mm2- of 6mm2-kabels tussen meterkast en omvormer, en denk vooral vooruit naar de toekomst. Bijvoorbeeld met upgrades in huis en een elektrische auto. Je kunt nu misschien prima met een 5kW-accu uit de voeten, maar als je over twee of drie jaar een EV wilt laden met 11kW is het zuur als je dan alsnog 6kW uit het net moet trekken."
Domba zou nu niet meer kiezen voor serverracks. "Ze werken prima, maar onderhoud is lastig en eventuele reparatie is extreem ingewikkeld, al verschilt dat per merk. Let ook op het bms, want soms is er erg weinig support en heb je daarvoor een lokale dealer nodig die lang niet altijd in de Benelux gevestigd is. Ik raad aan een standaloneaccu zonder omvormer te kopen. Houd er rekening mee dat zelfbouw tijd en kennis kost, maar in combinatie met een hybrideomvormer is het goed te doen. Kits met lege kasten zijn een uitkomst, op voorwaarde dat deze te vinden zijn met het bms voor de gekozen hybrideomvormer. Wat je zeker niet moet vergeten, is dat er voor de installatie ook veel kennis nodig is: het is meer dan een stekker in het stopcontact steken. Als je het laat doen, kies dan niet voor de eerste de beste installateur en controleer of deze een veilig en uitgewerkt plan heeft. Als je een stopcontacttester met aardlektest koopt, kun je nagaan of deze geen blunders heeft begaan. In eilandbedrijf is de aardlekschakelaar je enige persoonsbescherming, want je energiebron is te beperkt om de magnetische beveiliging van installatieautomaat aan te spreken. Als alles werkt, kost de huisautomatisering ook nog veel tijd, want alleen met een thuisaccu en dynamisch contract ben je er niet.
Jazsie stelt dat je het niet moet doen als investering. "Maar wel om minder energieafhankelijk te zijn van de grote energieleveranciers. Een lagere energierekening was voor mij de voornaamste reden. Een zelfbouwsysteem vereist wel enige kennis, dus als je er niet veel tijd in wilt stoppen, is een kant-en-klaar systeem toch zeker de betere keus."
Pat-juh zou een thuisaccu zeker aanraden. "Je hebt zo altijd een back-up tegen stroomuitval, al is het maar voor de koelkast en verlichting. Daarnaast kan je het net ontlasten door minder of pas na de piek terug te leveren. Een grote accu is niet per se nodig. Zelfbouw is mogelijk, maar realiseer je dat het veel uitzoekwerk is en dat veilig werken belangrijk is. Twijfel je? Laat het dan doen."
KC27 sluit af: "Als je een beetje handig bent, genoeg weet van elektrotechniek en elektronica en met software kunt omgaan, is het zeker aan te raden om het zelf te maken. Het scheelt je minimaal de helft in de kosten en het is een leuke hobby."
Let op!
Let op dat er risico's kleven aan het zelf bouwen van een eigen thuisaccu. Lees je voldoende in en wees je bewust van veiligheidsrisico's zoals brandgevaar, de kans op een elektrische schok en schade door een onjuist uitgevoerde installatie of configuratie.
Enkele relevante topics op het forum:
Duurzame energie en installaties
Thuisaccu: al interessant (voor mij)?
Zelf een powerwall bouwen
Het grote Deye inverter (en accu) topic