Door Donovan Kerssenberg

Redacteur

Samsung Galaxy A54 en A34 Review

Luxere toestellen, hogere prijzen

15-04-2023 • 06:01

167

Singlepage-opmaak

Conclusie

De Samsung Galaxy A54 en A34 zijn waardige opvolgers van de A53 en A33. Daarnaast heeft Samsung het ontwerp van de midrangesmartphones gelijkgetrokken met dat van de duurdere S23-lijn. Hierdoor zien en voelen de toestellen ook nog eens luxer aan, ook al is het frame van beide telefoons van mat plastic en in het geval van de A34 ook de achterkant. De Exynos 1380-soc van de A54 en de MediaTek 1080 van de A34 zijn krachtig genoeg om standaardtaken zonder horten of stoten uit te kunnen voeren. Het is zelfs mogelijk om zware games op hoge instellingen te spelen. Alleen bij het verwerken en bewerken van media merk je nog met een midrangetoestel van doen te hebben. En de toestellen kunnen aardig warm worden als de chip hard moet werken. De smartphones hebben een accu met dezelfde capaciteit als hun voorgangers, 5000mAh, maar de apparaten gaan toch langer mee op een lading. Blijkbaar is de nieuwe soc in deze telefoon een stuk efficiënter, terwijl deze ook op 5nm wordt gebakken, net als zijn voorloper.

Op softwaregebied liggen de twee toestellen ook dichter bij de high-end smartphones van Samsung. Bijna alle functies zijn ook te gebruiken op de midrangesmartphones van het bedrijf. Alleen DeX blijft exclusief voor Samsungs high-end toestellen. Het is wel jammer dat de toestellen standaard worden uitgerust met meer bloatware dan normaal, maar je kunt deze extra apps gelukkig achteraf verwijderen. Daarnaast is het fijn dat Samsung de toestellen vijf jaar lang voorziet van softwareondersteuning, waardoor je tot het eerste kwartaal van 2028 updates kunt ontvangen.

De camera’s van de A54 zijn verrassend goed en vooral de hoofdcamera maakt mooie, scherpe foto’s, ook als er minder licht voorhanden is. De groothoekcamera doet het iets minder, maar is voor socialemedia-uitingen nog steeds goed genoeg. De camera’s op de A34 hebben wat meer moeite om strakke plaatjes te schieten, maar dit is niet zo gek voor een toestel dat een prijscategorie lager zit. Voor de prijscategorie waarin de A34 zich bevindt, komt het toestel goed mee met de rest.

Als we kijken naar de introductieprijs, zien we dat beide smartphones 50 euro duurder zijn geworden. Hoewel de toestellen er dit jaar luxer uitzien en de softwarefuncties wat dichter bij de high-end Samsungs zijn, denken wij niet dat het de prijsverhoging waard is. Als we echter rekening houden met de inflatie, hogere lonen en gestegen energiekosten, kunnen we beter begrijpen waarom Samsung de prijs heeft verhoogd. Gelukkig dalen smartphones uit de A-serie snel in prijs, dus als je geen zin hebt om meer te betalen, wacht dan een paar maanden.

  • Samsung Galaxy A54
  • Samsung Galaxy A34

Reacties (167)

167
166
72
10
0
69
Wijzig sortering
Anoniem: 238040 15 april 2023 09:50
Wat ik niet begrijp is waarom de midrange toestellen van Samsung altijd groter moeten zijn dan de high end modellen. Is er iemand die deze logica begrijpt? Ik wil een toestel van max. 6 inch. De S23 is te duur en de A serie weer te groot.
Ik geloof dat er meerdere redenen voor zijn. Hoewel het logisch zou lijken dat kleiner goedkoper is, is dat volgens mij niet zo. Ik heb meermals de volgende redeneringen gehoord:

1. Het is makkelijker om een grotere telefoon te fabriceren. Meer ruimte voor de hardware waardoor er minder geld besteed hoeft te worden aan ontwerp/fabricage van compacte moederborden (of oplossingen zoals stacked motherboards die Apple gebruikt).
2. Door een grotere telefoon hoeft er ook niet een dure heatsink voor ontworpen/gefabriceerd te worden.
3. Er zijn meer mensen die een grotere telefoon willen dan een kleine, ongeacht de specs of kwaliteit. De vraag naar grotere telefoons is gewoon groter waardoor het voor meer omzet zal zorgen.

[Reactie gewijzigd door Ebbez op 22 juli 2024 15:36]

Dan komt de Pixel 6a in beeld, nietwaar?
Anoniem: 238040 @eivissa10015 april 2023 10:03
Dat is inderdaad een mooie kandidaat. Ik vroeg mij alleen af waarom Samsung dit zo doet. Het liefst zou ik bij dit merk blijven. Ik heb nu een A40 maar die komt inmiddels echt te kort.
Het kleiner maken van zaken is duur. Een kleiner formaat batterij die dezelfde hoeveelheid watt levert, kost meer geld. Of omgekeerd, als je op de kosten moet letten, maak je bepaalde zaken ietsjes groter.
Wat ik nog wel een goede toevoeging aan reviews zou vinden, is te noemen welke Bluetooth codecs de chip gebruikt. Zo heeft Apple alleen AAC en hebben Qualcomm chips vaak aptx HD.

Ik heb zelf laatst een paar dagen een Fairphone 4 gebruikt, in plaats van mijn iPhone 12 en het viel me direct op dat mijn Sony wh-1000XM3 veel beter klonk via de Fairphone. Het blijkt dus dat, in dit geval, aptxHD beter klinkt dan AAC. En dat terwijl Apple zich altijd uitlaat als high end audiomerk. Maar dat krijg je dus alleen als je dure Apple koptelefoons gebruikt die verbinden via AirPlay oid. ‘Gewone’ koptelefoons krijgen de inferieure audioversie. En letterlijk niemand praat hierover. Niet een fijn gevoel als je weet dat je koptelefoon van 350 euro lang niet het volledige potentieel gebruikt op een Apple apparaat, maar wel op een Fairphone van minder dan de helft van de prijs.

Het verbaasde mij nogal en had dit eerlijk gezegd niet van Apple verwacht. Misschien leuk om dan toch iets over de gebruikte codecs te schrijven, gezien het nogal een verschil in audiokwaliteit uit kan maken.

En voor de mensen die nu zeggen dat AAC in theorie beter dan aptxHD kan zijn (wat ik betwijfel): in praktijk is AAC dus echt merkbaar slechter.

[Reactie gewijzigd door marhalm op 22 juli 2024 15:36]

Je had dat niet van Apple verwacht?

Je zou kunnen kijken of uw Apple device niet per ongeluk SBC ipv. AAC heeft aangezet voor je headset.
Via de Sony app kun je zien welke codec wordt aangesproken. Dat is bij mijn iPhone 12 AAC en bij de Fairphone was het dus AptxHD. Maar daar heb je zelfs nog LDAC boven, zoals een andere Tweaker aangeeft. Maar Fairphone heeft op dit moment wat bugs wat codecs betreft en dus spreekt hij automatisch geen LDAC aan, maar AptxHD.

Edit: nee had het niet van Apple verwacht. Als ze weer eens schermen met hun music-lifestyle moet je altijd in je achterhoofd houden dat een Androidtelefoon met qualcommchip (en die heb je al vanaf een 200 euro?) met een goede koptelefoon gewoon beter klinkt.

[Reactie gewijzigd door marhalm op 22 juli 2024 15:36]

Dat imago had Apple inderdaad maar dat is geleden sinds de jaren 90, begin 2000. Hun audio klinkt al jaren niet geweldig meer naar mijn mening.
Sony heeft LDAC gedoneerd aan Android sinds, ik dacht, Android 8 en is dus standaard beschikbaar op ongeveer ieder Android toestel. Sommige Samsung telefoons moet je daarvoor wel in developer modus zetten, maar op mijn S22 werkte het meteen.
LDAC is m.i. de go-to codec bluetooth. Die aptX dingen bestaan in te veel varianten en alleen de laatste versies zijn de moeite waard. Het verschil tussen LDAC en bedraad is voor mij onhoorbaar.
Moet je nagaan, want LDAC is inderdaad beter dan aptxHD. Dan blijft AAC echt nergens..
Het probleem zijn de oortjes. De meeste ondersteunen geen LDAC of Aptx(HD).
Hier heeft Tweakers twee jaar geleden een mooi artikel over geschreven: https://tweakers.net/revi...t-moeras-gedraineerd.html
Eens dat het een goede toevoeging zou zijn om ook de ondersteunde audio codecs te noemen. Fabrikanten, ook Samsung, zetten dat helaas vaak ook niet bij de specs.
Even een kleine correctie: ook Apple AirPods en de hoofdtelefoon AirPods max verbinden via bluetooth, niet via Airplay. Vwb Apple die zich uitlaat als high-end audiomerk, dat beeld heb ik niet. Denk bij hifi of high-end audio aan hele andere merken, die in hifizaken verkocht worden. En ook niet echt aan bluetooth hoofdtelefoons, eerder aan bekabelde.

Nog wat interessante artikelen over audiocodecs: https://www.androidauthority.com/bluetooth-codecs-997074/, en wat technischer https://habr.com/en/articles/456182/ en als vervolg https://habr.com/en/articles/456476/.

[Reactie gewijzigd door musicfreak op 22 juli 2024 15:36]

Bedankt voor de info! Geen idee dat ook AirPods alleen via AAC gaan. Dan zou qualcomm of Sony iets voor de betere codecs betalen Apple niet misstaan.

En ik had Apple een high end lifestylemerk moeten noemen, geen audiomerk inderdaad. Maar een fatsoenlijke codec gebruiken vind ik nog steeds iets dat Apple zou moeten doen, gezien hun focus op prijzige Bluetooth koptelefoons.
Je Android telefoon ondersteunt sowieso LDAC. En je oortjes ondersteunen dat ook. LDAC is lossless.
Voor zover ik weet is er nog geen echte bluetooth losless standaard, simpelweg omdat bluetooth de bitrate van losless niet aan kan.
Naar het schijnt kan het met Apt-X Lossless, alleen ondersteund op de nieuwste qualcomm chipsets. Ik kan mij al problemen ivm bereik herinneren op sommige razer headsets voor low latency toepassingen, dus ik denk dat het bereik voor dit soort toepassingen ook weer problematisch gaat zijn.
Het veldje bestaat reeds in de technische specificaties op deze website (!), maar het wordt zelden correct opgevuld. Dat is uiteraard erg jammer. Zo zal je zien dat bij deze 2 telefoons enkel AAC ingevuld staat, terwijl er meer codecs ondersteund worden. De info extra gaan vermelden in een review heeft m.i. weinig meerwaarde. Het is een opsomming van droge informatie die in een specsheet thuishoort.

Verder ben ik toch altijd heel achterdochtig over het soort claims dat je maakt. AAC @ 256kbps is al meerdere malen transparant gebleken (de iOS encoder alleszins, de ingebakken android variant blijkt het minder goed te doen). Zelfs als je uitstekende oren zou hebben, zou het verschil minimaal moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door vix-ducis op 22 juli 2024 15:36]

30% minder verkopen, en dan deze prijzen. 8)7

Mijn 6 jaar oude telefoontje belt en appt nog prima, ik ga hem helemaal opgebruiken :)
Ik heb het gevoel dat ik in herhaling val onder Samsung reviews. Maar adviesprijzen van Samsung mid-range telefoons staan in geen relatie tot de werkelijke prijzen. Je moet voor de grap even de grafiek bekijken van de A53. Die ging binnen 3 maanden van 449 naar 339. Moet je nu de grafiek van de A54 er eens bij pakken. Die is sinds introductie een maand geleden van 499 naar 429 gegaan. Alleen de S serie houdt zijn prijzen een beetje vast.

Zo heb ik 2 jaar geleden mijn A71, advies prijs 469, voor 333 gekocht... Je moet wel gek zijn op deze telefoons voor de adviesprijs te kopen.

Als de A54 naar <399 gaat is het een uitstekende telefoon, gezien de 5 jaar support.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 22 juli 2024 15:36]

Bij preorder zijn er vaak interessante cashback acties en kortingen. Dat was bij de S23 serie ook het geval. Ik denk dat ik dezelfde prijs betaald heb als iemand die 6 maanden zou wachten na release.
Vorig jaar bij een abbo een S22 256GB voor €350,- gekocht. Je moet er wel even voor zoeken maar het kan. Dan moeten deze twee toesturen nog veel goedkoper kunnen.

Edit: verkeerde toestelnaam + typo

[Reactie gewijzigd door CAD_Allard op 22 juli 2024 15:36]

Er was vorig jaar nog geen S23
Ik vermoed dat ie abbo(nement) zal bedoelen. Ik moest ook even denken maar het kwartje viel na een reactie van Ruw ER die het over een verlenging had.
Tja , de B zit naast de N. Tenminste op de meeste toetsenborden, bij mijn ergo-bordje zit er redelijk wat ruimte tussen (en gebruik je natuurlijk ook je andere hand).
En met wat voor abbonement ?
We introduceren een goedkopere lijn toestellen, om die lijn vervolgens al weer behoorlijk aan de prijs te maken door het gebruik van duurdere materialen, zodat de bang for buck veel minder wordt. Ik begrijp dat Samsung geld wil verdienen, maar dit gaat wel een beetje in tegen de vraag van de consument die er ligt, namelijk een range betaalbare toestellen met een redelijke performance. Voor dit geld liggen er betere toestellen in de winkel en voor minder kun je vergelijkbare toestellen oppikken en vaak veel betere.

Edit: in het artikel staat dat de achterkant van de A54 van plastic is, maar Android Planet zegt dat de achterkant van glas is.

[Reactie gewijzigd door Frituurman op 22 juli 2024 15:36]

Vergeet ook niet dat budget toestellen doorgaans een minder massa product is dan hun vlaggenschip toestellen waardoor ook niet raar is dat je minder voor je geld krijgt. Sowieso snap ik ook niet de vraag naar budget toestellen. Doorgaans is een flaggenschip van 2 a 3 jaar net zo goed/beter, en doordat toestel echt een massa product is geworden en uitontwikkeld hebben ze doorgaans de beste prijs kwaliteit verhouding.
Vergeet ook niet dat budget toestellen doorgaans een minder massa product is dan hun vlaggenschip toestellen waardoor ...
Waar maak je dat uit op?
De cijfers vertellen een ander verhaal:

"Galaxy A-series phones made up 58% of Samsung’s smartphone sales in 2021"

Bron, Android Central en al die andere sites die artikelen schrijven op basis van de (Q/jaar) cijfers van Samsung zelf.
Bestaat toch uit veel meer smaken die A-serie! Per model zegt het dus nog niks!

Al ben ik het niet perse met hem eens, ik denk dat de A5x serie echt wel het merendeel van de A-serie vertegenwoordigd.
Vergeet ook niet dat budget toestellen doorgaans een minder massa product is dan hun vlaggenschip toestellen waardoor ook niet raar is dat je minder voor je geld krijgt
Waar is dat op gebaseerd?
Aannames, oftewel; helemaal niks...
In mijn andere reactie staan de cijfers van Samsung over 2021, 58% van hun smartphone verkopen was de A-serie.

[Reactie gewijzigd door HuisRocker op 22 juli 2024 15:36]

Maar met een flagship van 3 jaar geleden heb je over het algemeen ook minder updates die je nog mag verwachten. Ook betaal je nu voor een s21 minimaal 350 euro, wat voor veel mensen ook een brug te ver is. Daarnaast heb je dan een telefoon die qua design 3 jaar oud is. Niet iedereen heeft een diepe portemonnee. Kijk ook naar kinderen van een jaar of 12 waarvan de papa en mama niet al te vermogend zijn; die willen ook een telefoon die er netjes uitziet met een modern ontwerp, nieuw is en die nog even mee kan. En dat kan in de budgethoek. Voor tussen de 150 en 300 euro kun je prima telefoons krijgen.
In een budget toestel zit 'proven technology', is minder diefstalgevoelig en sommige mensen gebruiken een telefoon vooral voor bellen.
Flagship toestellen zijn in mijn opinie simpelweg niet beter. Die krengen zijn zowaar een vaste lijn met hoe vaak ze opgeladen dienen te worden.

Heb momenteel een Oppo Find X2 Lite en hoewel die inmiddels wat traag is, kan ik de dag beginnen met 23% batterij en het eind van de dag redden.
Dan doe je ook niks met de telefoon? Ik red amper de hele dag met een s22 plus..
Als ik het scherm 6 uur aan heb dan houd ik over, zelfde telefoon als jou. Sinds ik Wireless AA gebruik gaat het wel harder.
Dat is dus mijn punt. Ik gebruik mijn telefoon best veel, ook voor mn werk. Maar ik hou het met gemak 2 dagen vol.

Ik wil nooit neer terug naar dat gestress om opladen telkens.
Niet met 23%.. hou ik misschien 2 uur mee vol
Is dat wel zo? Ik denk dat er juist meer mid-range wordt verkocht dat flagship. Tegenwoordig zijn dit mid-range telefoons zo goed dat er voor heel veel mensen helemaal geen reden meer is om voor de duurste toestellen te gaan. Zelfs gamen gaat tegenwoordig prima op dit soort telefoons.

Dus mijn argument is juist andersom: waarom zou je voor een flag ship telefoon gaan? Ik snap ook wel dat je het mannetje bent op school als je een S23 of iPhone 14 Pro hebt. Maar vervolgens zitten ze alleen maar op TikTok en Snap. Die Qualcomms hebben een heerlijk rustig leventje.

Er zijn natuurlijk ook echte power users maar das echt een puntje van de ijsberg.
Ik denk dat de telefoon definities opgeschoven zijn in de loop van de tijd. Budget was vroeger praktisch onbruikbaar, mid range wel ok, en flagship kon je even mee doen. Maar de huidige midrange is zoveel beter en duurder geworden dat dat praktisch high end telefoons zijn van vroeger. De huidige high end telefoons bestonden vroeger simpelweg niet. In feite is er een laag boven gekomen van telefoons van 1000+ euro.
Een A54 is geen budget toestel, het is een midrange toestel en dergelijke toestellen zijn juist de bulk van wat Samsung verkoopt. De meeste mensen hebben helemaal geen flagship toestel nodig en hoeven dus ook niet het geld eraan uit te geven... als men al het geld (er voor over) heeft voor een toestel van rond de 1000 euro. En een flagship heeft juist niet de beste prijs/kwaliteit verhouding, je betaald een hoop meer voor een toestel wat doorgaans op de meeste vlakken maar marginaal beter is.
Ja maar niet de beste update verhouding als je een toestel koopt die al drie jaar op de markt is. Dat is ook wel een dingetje.
Geen "ja maar", het klopt gewoon niet. ;)

[Reactie gewijzigd door HuisRocker op 22 juli 2024 15:36]

Het is glas, heb van de week nog een A54 ingesteld... persoonlijk had ik liever plastic gezien, glas mag dan luxer aanvoelen en eruit zien, het maakt het toestel ook kwestbaarder en om die reden ben ik nog nooit fan geweest van glazen behuizingen op telefoons.
Iedereen zegt dat, maar niemand ziet het verschil van het 'luxe glas' wanneer 9vd10 keer de telefoon in een hoesje zit. Ik snap de ontwerpkeuze voor de doelgroep NIET. 8)7
Glas krast veel minder als er zooi tussen je hoesje en de telefoon komt, daarom is het beter.
Ja, die krassen zijn ook erg zichtbaar als ze het in een hoes zit. Glas is problematischer omdat er scherven vanaf komen als het stuk valt.
In 15 jaar smartphone gebruik, nog nooit gehad, kan/ga me daar dan ook geen zorgen om maken
Je hebt ook transparante hoesjes, die gebruik ik altijd als mijn telefoon een mooie achterkant heeft (zoals de Interstellar glow OnePlus 8).

Die ziet er nog steeds als nieuw uit. Met een plastic achterkant was dat echt niet het geval geweest.
Niet alleen met Samsung, het viel mij laatst ook op dat merken zoals Xiaomi ook de prijzen hebben verhoogd, terwijl de telefoons marginaal “beter” zijn geworden (gaat hier om de goedkopere modellen, niet hun high end serie}
De software ondersteuning van Samsung krijg je niet bij de Chinese concurrentie.
Tja, eigenlijk al meteen klaar toen ik las dat er nog meer bloatware op staat. Dat is namelijk de belangrijkste reden waarom ik van Samsung ben afgestapt.
Heb ik er gewoon afgehaald met ADB, dat vind ik nu juist het mooie van op Android te zijn overgestapt. Toch 1 van de betere telefoons qua hardware and bloat halen we er gewoon af.
Als ik op ADB zoek in de playstore krijg ik volgens mij niet de juiste app. Welke is het wel?
Het is een programma voor je pc; https://adbappcontrol.com/en/
Zorg er wel voor dat je weet wat je doet. ;)
Dank je wel, ik zal eens voorzichtig lezen en mischien dan proberen.
Het is vrij veilig, het programma vraagt telkens of je een back up wilt maken. Ook kan je via instellingen altijd een fabrieksinstellingen reset doen, en dan staat alles er weer op, inclusief bloatware.

Hier staat een lijst van spullen die je kan verwijderen:
https://www.google.com/am...safe-to-remove.html%3Famp

En gewoon een beetje je verstand gebruiken. Je kan bixby in de zoekbalk invoeren, krijg je alles van bixby, kan eraf. Foto bewerk stickers, gewoon verwijderen. Je kan wel aardig discrimineren tussen system en bloatware. Alles waar je over twijfelt gewoon niet doen!

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 22 juli 2024 15:36]

Ja de bloatware is bizar. Zelf heb ik een Samsung, en dan alle bloatware verwijderd met adb app control. Ook bixby, knox, alles wat facebook heet, etc etc etc.

Nu een toptelefoon. Accuduur ging ook merkbaar vooruit. Wel ontzettend zielig dat ik dit moet doen om een fijn werkend product te krijgen, maarja, 300 euro ofzo voor een s21FE, dat is dan wel weer spotgoedkoop.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 22 juli 2024 15:36]

Fijn proggie dat adb app control. Werkt out of the box. Geen gezeur meer met drivers, adb installen en noem maar op. Goeie Tip
Helaas bij mijn S22 blijft de melding 'connect your android device staan'. Debug enabled, verschillende usb verbindingsopties geprobeerd, verschillende usb kabels, maar niets lijkt te werken. In windows kan ik overigens wel gewoon de bestanden van de telefoon zien.
300 euro ofzo voor een s21FE
Waar kost die dan 300 euro?

Vergeet alleen niet dat je daarmee nog maar 2-3 jaar support over hebt. Niettemin is het idd een heel goede prijs.
10 of 11 maanden geleden gekocht, via een verlenging kreeg ik dikke korting, en een jbl speaker die ik weer heb verkocht.
Ik heb van de week nog een A53 en een A54 ingesteld voor collegas... zelfde hoeveelheid 'bloatware' en 75% is eenvoudig te deinstalleren, alleen een aantal van de Samsung eigen diensten zoals AR en Free zijn niet te verwijderen. Uiteindelijk hou je dus een vrij schoon toestel over na deinstallatie van deze apps.
Uiteindelijk hou je dus een vrij schoon toestel over na deinstallatie van deze apps.
Maar is dat jouw ideale eerste ervaring met zo'n toestel?
Ideaal is een utopie, ben nog nooit het ideale toestel tegengekomen... maar het aanwezig zijn van dergelijke apps doet ook wat met de prijs, zonder deze 'bloatware' worden toestellen nog duurder want de fabrikanten krijgen geld om ze erop te zetten... als dat wegvalt = hoger toestelprijs.

Zolang het er allemaal vanaf te halen is zonder door allerlei hoepels te hoeven springen heb ik er weinig moeite mee. Zo even uit het hoofd wat er over blijft aan niet verwijderbare apps die overblijven welke niet in een stock Android ervaring zitten: Samsung AR, Samsung Gaming, Galaxy Store, Samsung Free, OneDrive... dat was het volgens mij, al het andere is verwijderbaar.
zonder deze 'bloatware' worden toestellen nog duurder want de fabrikanten krijgen geld om ze erop te zetten... als dat wegvalt = hoger toestelprijs.
Waar is dat op gebaseerd en hoeveel scheelt dat dan echt?
Nu klinkt het een beetje als https://en.wikipedia.org/wiki/Fear,_uncertainty,_and_doubt
Kom op hoor, wat je nu linked gaat echt nergens over... nogal flauw. Denk je dat Samsung dergelijke apps van derden gratis op hun toestellen zet? En uiteraard zal het geen enorme bedragen schelen, maar het scheelt. Je reageert verder ook totaal niet op mijn antwoord op jouw reactie en hengelt er nu een ander invalshoek bij.

Punt is dat of er nou wel of niet voor apps van derded op het apparaat wordt verdiend door Samsung, waar je nog niet zo lang geleden een hoop van die rommel niet (makkelijk) kon verwijdere, het gros nu gewoon te deinstalleren is.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 22 juli 2024 15:36]

Kom op hoor, wat je nu linked gaat echt nergens over... nogal flauw.
Het gaat precies over wat je schrijft:
als dat wegvalt = hoger toestelprijs.
1. Hoeveel hoger?
2. Is dat een probleem?
Zolang het er allemaal vanaf te halen is zonder door allerlei hoepels te hoeven springen heb ik er weinig moeite mee
Je moet door steeds meer hoepels springen.. en het is er dus ook niet allemaal vanaf te halen.
Doe je een reset dan begint het hoepelspringen weer opnieuw.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 22 juli 2024 15:36]

Doe je een reset dan begint het hoepelspringen weer opnieuw.
Misschien is een tochscreen voor jou een lastige ervaring, voor de meeste valt het gelukkig allemaal wel mee.

Gewoon in je launcher alle apps selecteren en in 1 keer op uninstalled klikken, en apps die niet deinstallen maar enkel disablen (zoals alle bloatware apps van Apple maar een klein deel van Samsung) doe je dat nog een keer maar druk je op disable.

Wil je wat grondiger gaan (niet nodig voor 99%) zijn er ook nog apps beschikbaar om via ADB bepaalde services te verwijderen en/of de disabled apps te verwijderen (dat kan bij Apple beide niet).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 15:36]

Je hebt gelijk, ik heb geen ervaring met tochscreens.
Als ik voor hem mag spreken, nee. Maar als ik rondkijk in Android land dan is er niet aan te ontkomen. Wil ik een echt goed gebouwd toestel, dan hou je maar weinig opties over. En om dan relatief eenvoudig het redelijk open systeem wat Android is te gebruiken in je eigen voordeel, vind ik dan wel een voordeel. Liever niet natuurlijk.
Ik moet eerlijk zeggen dat ook Apple met een hele dikke bak bloatware komt hoor. Enige verschil is dat het allemaal Apple apps zijn. Maar als je een iPhone voor het eerst opstart, kun je zo 10 tot 15 apps wegsmijten die ik zou scharen onder onnodige bloat.
Ik heb dan toch liever 'bloatware' van Apple dan apps van Meta / Facebook, Netflix en Tiktok.
Het zou mij niet zoveel uitmaken eerlijk gezegd: het gaat er toch direct af ;)
...wat bij Apple sowieso niet kan. En anders hoor ik het graag.
Nou je verwijderd dus het icoon. Verder gaat het niet nee. Maar goed, uit het oog is uit het hart ;)
Precies dat. Ik vind het bizar dat je tools moet gebruiken om een redelijk schone installatie te kunnen krijgen. Ook sommige laptops zijn wat dat betreft gewoon bizar. Voor ons tweakers relatief makkelijk te fixen, maar wat een gewoon iemand met al die rommel?
maar wat een gewoon iemand met al die rommel?
Wat moeten die dan? Je gaat er van uit dat iedereen dat wilt maar ik kan je verklappen, bijna niemand boeit het, de mensen die het wel boeit snappen ook vaker hoe je er mee om gaat.

Je bedenkt vooral een probleem voor een groep die er zelf geen probleem mee heeft.
Sprekend voor mijn A53 zeker, helemaal als je kijkt wat hij kostte. Handjevol apps disablen, eigen launcher en je hebt eigenlijk nergens last van. Gebruik niet eens adb daarvoor.
Echter zijn ze niet de enige die bloatware meeleveren.

Pixels terzijde, als ik het mij goed herinner viel Motorola mee op dat vlak, maar dat kan inmiddels anders zijn.
Dat de 3.5mm jack het weer moet ontgelden is voor mij een reden om het te laten gaan. Ik gebruik dat dagelijks. Ik wil gewoon geen Bluetooth oortjes gebruiken. Ronduit irritant en op de meest ongelegen momenten moet je ze weer opladen. En dan nog maar te zwijgen over de merkbare latency tussen de afgespeelde video en het geluid.

Die bloatware is ook rampzalig, alleen daar is tenminste nog wat aan te doen door het zelf eraf te gooien.
Ik heb ook een Galaxy A54 en een hekel aan bluettooth oortjes. Je hoeft echter geen bluetooth oortjes te gebruiken, er zijn ook oortjes met een USB-c aansluiting en verlooppluggen van 3.5mm jack naar USB C; kun je je oude oortjes blijven gebruiken :)
Ja, ik vond 3.5 jack ook altijd een must totdat ik erachter kwam dat je via USB-C ook gewoon met draad kan luisteren. Nu snap ik die ophef niet zo.
De ophef zit in twee dingen:
- tegelijk opladen en luisteren gaat niet meer, of in elk geval veel moeilijker
- koptelefoons en headsets gaan veel langer mee dan de telefoon waarvoor ze gebruikt worden. Wanneer je dan weer een (soms) flink bedrag aan een nieuwe koptelefoon moet uitgeven bij de aanschaf van een nieuwe telefoon, dan wordt je daar best zuur van. En al helemaal in he begin toen USB nog geen standaard poort had. Soms was het USB-C, soms micro USB, en Apple had Lightning. En draadloos is weer niet lossless, dus dan krijg je die discussie weer. Kortom: velen zien hierin een manier om extra geld binnen te harken terwijl er geen duidelijk voordeel voor veel eindgebruikers is.
Er zijn wel degelijk voordelen voor eindgebruikers om geen 3.5mm poort te hebben, naast de nadelen die het niet hebben brengt voor een groep eindegebruikers.

Voordelen om het niet te hebben zijn de uitdagingen rond waterdicht maken, viezigheid, en zoals elk component prijs van onderdeel, het inbouwen, testen, onderhouden, software updates, wat allemaal ook in de eindprijs terecht komt.

Nadelen om het niet te hebben zijn er voornamelijk voor de groep mensen die via de 3.5mm poort luisteren, of dat nu een koptelefoon is of zelfs gekoppeld aan een stereo systeem, waarbij de digitale muziek naar analoog omgezet wordt.

Hoewel beide kanten gelijk hebben zie je toch steeds meer dat mensen kiezen voor draadloze koptelefoon oplossingen, waar vroeger draadjes liepen zie je nu in de trein een soort lelijke oorbellen. Dit zie je ook terug bij de telefoons en de 3.5mm poort begint steeds meer een niche product te worden.

Voor de liefhebber een mooie uitleg over de 3.5mm connector en allerlei conversie stukjes hier: https://www.the-home-cinema-guide.com/mini-stereo-jack.html
Ik heb telefoons gehad die waterdicht waren met een 3.5mm aansluiting die goedkoper waren dan waterdichte telefoons zonder die aansluiting. Stop drinking the Apple juice.

Het grote nadeel is de gedwongen conversie (planned obsolesence) zonder dat daar een duidelijk voordeel tegenover staat voor de eindgebruiker. Al jou argumenten zijn voordelen voor de fabrikant, niet voor de eindgebruiker. Ik ben er als eindgebruiker niet beter van geworden. Telefoons zijn niet goedkoper geworden, de geluidskwaliteit is niet toegenomen, en de keuze is afgenomen. Ik had één set oortjes en nu heb ik er drie. Een voor mijn iPad die nog wel een 3.5mm poort heeft, een andere voor mijn telefoon en een bluetooth set waar ik maar mee gestopt ben, omdat ik dat ding steeds moet opladen. Waar zit mijn winst?

Kijk, het is niet tegen te houden natuurlijk, maar niet elke verandering is vooruitgang. En dat wordt niet erkent in dit geval.
Dit. Het feit dat de A52s waterdicht is en €250 kostte laat zien dat het "3.5mm kan niet want duur & niet waterdicht" argument complete lulkoek is.
Exactly!

Verder plugt de 3,5mm steviger in dan wel is de poort beter bestendig tegen veelvuldig gebruik dan een usb-c.

Hopelijk komt Samsung nog een keertje met een waardige opvolger van dit toestel met nog steeds de 3,5mm...
Dat maakt de discussie ook zo moeilijk, want is het voordeel kwantificeerbaar? Toestellen zijn zeker niet goedkoper geworden, maar bijvoorbeeld de software ondersteuning is wel enorm verbeterd van vroeger bijna geen tot nu minimaal 5 jaar bij Samsung.

Ik had altijd ruzie met de draadjes die ik dan kapot kreeg tussen de rits van mijn jas of op een andere manier en gebruik al lange tijd bluetooth koptelefoons, waar ik voor de rest overal zweer bij draad, van netwerk tot muis en toetsenbord. Maar andere zweren bij de bedrade koptelefoon en ergeren zich aan het verdwijnen van de 3.5mm poort, de verplichting tot koppelstukjes of over tot draadloos. Voor die groep zijn er 2 oplossingen, koop toestellen die het wel hebben en specifiek bijvoorbeeld een merk als Sony, want dan is er een duidelijke niche markt om dit voor te blijven produceren, en bij allerlei enquetes doe mee en reden dat je dan kiest voor het merk is de 3.5mm poort. Of accepteer het en pas je aan / werk er omheen.
Dit argument is heel onzinnig. Je bent niet verplicht om de jack te gebruiken. Ik heb jarenlang bluetooth oortjes gebruikt met mijn telefoon die wel een jack had en dat werkt exact even goed als bij mijn huidige.

Als je een sportwagen koopt, dan ga je toch ook niet overal 200 rijden "omdat ie daarvoor ontworpen is"?
We werken erom heen. Koppelen aan de Windows laptop en dan kun je met één headset zowel je Zoom meetings doen als je telefoontjes plegen. :) En in de auto gaat ie over handsfree oplossing in de autoradio.
software updates, wat allemaal ook in de eindprijs terecht komt.
Software updates voor een 3,5 mm output?
Ja, dat klinkt misschien gek want het is toch een stukje hardware, maar de telefoon moet wel het geluid converteren in de audio app, en die 3.5mm jack moet wel aangestuurd worden. Dus doe je dan elke maand een software update, moet je die 3.5mm jack wel meenemen in je regressietesten, en de aansturing repareren als die kapot gaat.
Anoniem: 627482 @pepsiblik15 april 2023 10:06
Dit geldt denk ik alleen voor audiofielen? Mijn oortjes zijn een tientje. Maar ik hou dan ook niet van muziek.
Ik ben zo iemand... Ik heb een hele muur vol koptelefoons en 2 losse headphone versterkers... thuis. Maar onderweg, in de trein, of op werk?

Ik gebruik gewoon BT headsets voor onderweg. Ik heb een PXC550II en Galaxy bud pro's voor mijn telefoon. Het ding is namelijk dat zonder externe DAC ook nauwelijks fatsoenlijk geluid uit een echt goede bedrage bedrade koptelefoon krijgt. LG heeft ooit een poging gedaan die wel aardig was, maar uiteindelijk is er wat mij betreft toch geen handzame combinatie die werkt. Plus muziek is ook heel erg aan de setting waarin je luistert gebonden. Ik ga echt geen open back 300ohm koptelefoon meenemen naar werk of in de trein...

Maar goed, dit is onder audiofielen een behoorlijk controversiële opmerking. Een zeer aanzienlijk deel gaat stuiteren als je durft te suggereren dat een 3mm uitgang op een telefoon eigenlijk altijd kwalitatief matig geluid geeft.

Het enige waar ik me wel aan stoor is al die onzin redenen die fabrikanten gaven waarom die 3mm jack weg moest. "Het kost accu ruimte", "waterdicht maken is moeilijk", "zo kan een telefoon goedkoper!". Daar hebben we natuurlijk nooit wat van terug gezien. En ik miste tot vorig jaar wel degelijk een 3mm aangezien mijn Auto geen bluetooth audio had.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 22 juli 2024 15:36]

En als je onderweg bent heb je omgevingsgeluid genoeg om het verschil met een dure hoofdtelefoon teniet te doen. Dus tsja. Die ophef is inderdaad wel wat overdreven..
Het enige waar ik me wel aan stoor is al die onzin redenen die fabrikanten gaven waarom die 3mm jack weg moest. "Het kost accu ruimte", "waterdicht maken is moeilijk", "zo kan een telefoon goedkoper!". Daar hebben we natuurlijk nooit wat van terug gezien.
Behalve 'kan goedkoper' is dat toch gewoon allemaal waar?
En ik miste tot vorig jaar wel degelijk een 3mm aangezien mijn Auto geen bluetooth audio had.
BT -> 3,5 mm ontvanger?
Ik koop goede oortjes omdat anders de microfoon ruk is (de ander hoort de achtergrond beter dan jouw stem en je stem wordt vervormd) en je de ander niet goed hoort. Heeft niks met muziek te maken.
Niet eens per se met muziek en ik ben zelf geen audiofiel.

Mijn zus heeft een origineel Samsungverloopje voor haar nieuwe s23 ultra, maar wij merken een negatief verschil bij het bellen t.o.v. de s9 plus. Overigens eerst niet bewust op gelet, maar dat bleek het enige dat was veranderd in onze gesprek set-up.

Ik had verder een, weliswaar goedkoop setje, Bluetooth-oortjes, maar oplaaddoosje al weer stuk. Daarnaast vaak jeukende oren dan wel oorontsteking gehad.

Met Jabra-headset van werk werkt het voor mij tenminste een stuk relaxer allemaal en klinkt het gesprek merkbaar beter: voller en realistischer geluid over en weer, alsof je f2f praat. Daarmee een natuurlijker en rustiger gesprek, waarbij omgevingsgeluiden (vanaf mijn kant dan) niet zo doorklinken.

Maar goed, ieder se ding.

[Reactie gewijzigd door SidFTW op 22 juli 2024 15:36]

Je hoeft dan natuurlijk nooit een nieuwe koptelefoon te kopen, hoogstens een nieuws verloopje naar 3.5mm als je telefoon bijvoorbeeld van Micro USB naar USB-C ging. Kosten misschien een tientje ofzo, dus dat hele verdien model dat je meent te zien zie ik dan bijvoorbeeld weer niet echt.

Volgens mij is lossless inmiddels ook mogelijk via bluetooth, maar dat zal vast nog niet door alle toestellen geïmplementeerd zijn, aangezien de groep die lossless wil luisteren natuurlijk een zeer kleine niche in de markt is.
Dan zit je dus met weer een extra onderdeel wat je mee moet dragen, kwijt kunt raken en waardoor je toestel niet meer in een houder past omdat ie ineens een lange staart heeft gekregen.

Lossless is wel mogelijk via bluetooth, maar alleen voor specifieke bluetooth formaten. En niet alle telefoons en niet alle oortjes ondersteunen die formaten, omdat daar licenties voor moeten worden betaald. Als voorbeeld, LDAC is waarschijnlijk het beste en wordt op alle Android toestellen ondersteunt (maar niet op Apple). Maar alleen Sony oortjes ondersteunen het, want Sony ontwikkelt LDAC. En dus doen Samsung, Apple, JBL en al die anderen, niet mee. Het is dus een lekkere uitzoek wirwar voor de consument.

En mijn punt gaat helemaal niet over lossless. De kwaliteit van de microfoon en van de speaker in oortjes van een tientje is gewoon compleet ruk. En dat is logisch. Kwaliteit heeft een prijs. Maar waarom moet ik nu nieuwe oortjes kopen voor 50-60 euro, terwijl met mijn oude oortjes niks mis is? Waar is het voordeel voor de consument? Ik heb geen beter product gekregen door het weglaten van de 3.5mm poort.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 22 juli 2024 15:36]

Dan zit je dus met weer een extra onderdeel wat je mee moet dragen, kwijt kunt raken en waardoor je toestel niet meer in een houder past omdat ie ineens een lange staart heeft gekregen.
Dan haal je die 'staart' er op dat moment toch even af? Of neem je een houder die daar rekening mee houdt, ik kom eigenlijk maar weinig houders tegen in het wild die het gebruik van accessoires verhinderen. Lijkt me nu ook weer niet echt onoverkomelijk, nu weet ik natuurlijk niet waar jij allemaal houders gebruikt voor je telefoon, maar ik alleen in beperkte gevallen in de auto en daar is het al helemaal geen issue (tenzij je echt een steenoude auto hebt), mijn inmiddels 17 jaar oude barrel heeft immers als bluetooth, en dat was destijds al geen heel luxe model. Ik probeer tegenwoordig mijn telefoon ook zoveel mogelijk in de zak te houden tijdens het rijden bijvoorbeeld, omdat het ook al zit het anders in een houder, het toch weer voor afleiding zorgt als er weer eens een appje of mailtje binnenkomt.
En mijn punt gaat helemaal niet over lossless.
Als je punt niet over lossless gaat / audio kwaliteit gaat, waarom benoem je dit dan expliciet in de post waar ik op reageer met het volgende argument dat je maakt:
En draadloos is weer niet lossless, dus dan krijg je die discussie weer. Kortom: velen zien hierin een manier om extra geld binnen te harken terwijl er geen duidelijk voordeel voor veel eindgebruikers is.
Het beste argument dat je daar maakt over het gebruik van verloopjes in combinatie met een 3.5mm headset is:
tegelijk opladen en luisteren gaat niet meer, of in elk geval veel moeilijker
Het volgende ben ik dan wel weer deels met je eens:
De kwaliteit van de microfoon en van de speaker in oortjes van een tientje is gewoon compleet ruk. En dat is logisch. Kwaliteit heeft een prijs. Maar waarom moet ik nu nieuwe oortjes kopen voor 50-60 euro, terwijl met mijn oude oortjes niks mis is? Waar is het voordeel voor de consument? Ik heb geen beter product gekregen door het weglaten van de 3.5mm poort.
Ik zie het voordeel voor mijzelf als consument ook niet echt, ondanks dat ik de 3.5mm poort al jaren niet meer gebruik en gewoon high end bluetooth oortjes (denk aan Sony WF1000-MX3 en nu de WF1000-MX4) gebruik puur vanwege het gebruiksgemak en de kwaliteit. Waar ik altijd tegenaan liep was dat bij bekabelde oortjes ofwel de microfoon ruk was, of er geen microfoon aanwezig was (vaak high end oortjes die goed scoorden op audio gebied) of het vaak aan beide kanten een compromis was, betere tot goede microfoon, maar dan weer niet de audiokwaliteit van goede oordopjes.

Er zijn echter genoeg pragmatische oplossingen voor dit probleem dat tot in den treure klagen over het verdwijnen van de 3.5mm aansluiting tegenwoordig ook niet echt zinnig meer lijkt.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 22 juli 2024 15:36]

Er zijn echter genoeg pragmatische oplossingen voor dit probleem dat tot in den treure klagen over het verdwijnen van de 3.5mm aansluiting tegenwoordig ook niet echt zinnig meer lijkt.
Ik klaag er niet over, ik beantwoord ten eerste een vraag en ten tweede kom ik tot de conclusie dat we er als consument niet op vooruit zijn gegaan. Ik zie hier en op andere plekken heel veel klachten dat die 3.5mm poort niet meer op een telefoon zit, maar ik heb nooit een protest gezien van mensen die hem eraf wilde hebben.

Overigens ben ik het wel he-le-maal eens met je keuze voor oortjes. Die zijn goed! Maar die koop je ook niet voor €50,00 :)

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 22 juli 2024 15:36]

Wanneer je dan weer een (soms) flink bedrag aan een nieuwe koptelefoon moet uitgeven bij de aanschaf van een nieuwe telefoon,
Een USB-C -> 3,5 mm adapter is iets anders dan een nieuwe koptelefoon.. en die oude koptelefoon is ook nog bruikbaar met apparaten die wel een 3,5 mm output hebben.
Zolang ze de usb-c aan de onderkant blijven plaatsen is voor mij audio via die poort geen optie. Als ik op de bank hang, of in bed lig, zou er continue druk en frictie staan op de usb-c poort.

Die poort begeeft het binnen een jaar en ik kan om de haverklap een nieuwe usb-c - audiojack adapter kopen, vanwege draadbreuk.
De connector is lang niet zo stevig. De 3.5 zit op een apart chassisdeel in bijna elke telefoon. De USB-C niet. Dardoor kan die beschadigen door continu druk terwijl je ermee loopt.

En USB-C oordopjes zijn een stuk duurder dan die met 3,5mm. Die heb je voor 5 euro van prima kwaliteit (Sony MDR-EX15AP bijv).

Met verloopjes heb ik ook niks want die heb ik nooit bij me wanneer ik ze nodig heb. Bluetooth gebruik ik ook wel eens maar het voordeel van 3,5mm is juist dat het zo nuttig is op de momenten dat je niks anders bij je hebt. Bovendien is een bluetooth oortje vaak net leeg als ik hem nodig heb.

Hier in Spanje (lage lonen land) zie je trouwens nog steeds heel weinig bluetooth, ondanks de lage prijs daarvan van sommige merken zoals Xiaomi. Maar de verbindingskwaliteit van de goedkope soorten is vaak ook niet om over naar huis te schrijven.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 15:36]

Hoe verhoudt dit zich tot de high end van vorig jaar, de Galaxy S22? Fotokwaliteit vind ik het belangrijkst.
Toestel kost hetzelfde als een Galaxy S21 FE. Misschien is het ook een goede vraag hoe dit toestel zich verhoudt tot de Galaxy S21 FE.
Precies dit mis ik in deze review.
Mijn ervaring is wel dat doorgaans dat flagschippen van 2 a 3 jaar oud doorgaans beter presteren dan de nieuwe budget toestellen die net zoveel kosten. Wel gemiste kans dat deze vergelijking in reviews niet wordt gemaakt. Terwijl ze deze toestellen met een druk op de knop aan de vergelijking hadden kunnen toevoegen.
Echter heb je dan nog maar 2-3 jaar software updates en bij deze nieuwe telefoon 5 jaar.
Als je bij andere merken na twee jaar een top model koopt heb je soms geen of nog maar 1 jaar support en dat wil je eigenlijk ook niet.

5 jaar begint toch wel een beetje het minimum voor mij te worden een telefoon gaat makkelijk langer dan 3 jaar mee. De ontwikkelingen gaan niet zo snel meer ieder jaar upgraden is niet meer de moeite. Vroeger waren ze dan 50% sneller tegenwoordig moet je blij zijn met een paar % en iets andere looks. Camera setups worden ook niet ieder jaar volledig vernieuwd soms maar een van de 3 cam's soms helemaal niet.
Anoniem: 91634 @Astennu29 april 2023 11:06
Mijn Samsung galaxy s5 heeft desondanks laast nog een update gekregen van Samsung ;)
Yeh! heel blij met mijn A52s, een half jaar geleden gekocht voor €250 bij de Mediamarkt Duitsland.
En bloatware? Zou het niet weten is best wel sneller dan gemiddeld met bloatware denk ik. Maar nooit in debugging mode gaan met onbekende developers/apps connected voelt iets beter.
Die 'oude' Snapdragon 778G SoC is dan ook nog steeds heel sterk in de midrange!
Sterker nog, de Exynos 1380 is in niks significant beter en heeft, volgens meerdere andere serieus te nemen reviews, hier en daar performance problemen.

De A54 is ten opzichte van de A52s v.w.b. SoC en gebruikservaring geen vooruitgang, ook als er geen performance problemen zijn zoals bij deze review, en dat is bijna 2 jaar verder toch wel teleurstellend te noemen.
Ik lees
Als je gaat internetten op de smartphones via 4G of wifi, zie je dat de A54 het gemiddeld gezien ongeveer twee uur langer volhoudt op één lading dan de A34.
maar de diagrammen laten juist zien dat de A34 het langer volhoudt? Wat klopt er hier niet?
Relatief langzaam laden? Tja, de Chineze fabrikanten pushed heel hard met het steeds sneller laden, maar 25w laden is prima toch? Een Galaxy S23 doet ook 25w, een iPhone doet zelfs maar 20w en de Pro's 27w. Ik zie hier geen minpunt in.

Tevens heeft de A54 niets meer aan bloatware dan de voorganger(s) en is 75% eenvoudig te deinstalleren, alleen een aantal Samsung eigen apps zoals AR en Free kan je niet verwijderen, de rest wel.
Anoniem: 91634 @MicGlou15 april 2023 10:06
Snel laden is vooral uitvinding om de accu sneller te laten slijten met de hoop dat de consument korter met zijn telefoon doet.
Helemaal mee eens. 90 procent van de mensen zit met een lader van de Action of een oude die ze nog in la hadden liggen. Die halen vaak niet eens 25watt dus laat staan sneller.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.