Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Samsung Galaxy A50 Preview

De betaalbare klasse onder de S10-serie

27-02-2019 • 14:17

134 Linkedin

Preview

De Galaxy A-serie doet al enkele jaren geen slechte zaken. De toestellen die we hebben getest, hadden vaak een degelijke bouwkwaliteit en een eigentijds ontwerp, een prima accuduur, waterdichtheid en de nodige uitbreidingsmogelijkheden. Soms waren ze wat prijzig in relatie tot telefoons met gelijke specificaties en leek er te worden bezuinigd op de camera. Samsung heeft de A-serie nu een soort reboot gegeven en de Galaxy A50 is het toestel uit die serie dat naar de Benelux komt. We konden op het Mobile World Congress 2019 een eerste indruk opdoen.

De A50 is het toestel dat wat prijs betreft direct onder de S10-serie valt. Hij kost minder dan de helft van de S10e, terwijl hij een oledscherm heeft met dezelfde beelddiagonaal als de Galaxy S10+. Best interessant dus, op het eerste gezicht.

Toestel Galaxy A50 Galaxy S10e Galaxy S10+
Lengte 158,5mm 142,2mm 157,6mm
Breedte 74,7mm 69,9mm 74,1mm
Dikte 7,7mm 7,9mm 7,8mm
Schermdiagonaal 6,4" 5,8" 6,4"
Relatieve schermgrootte 84,9% 84,5% 87,5%
Gewicht 160g 150g 175g
Opslag goedkoopste versie 64GB 128GB 128GB
Prijs goedkoopste versie 349 euro 749 euro 999 euro

Natuurlijk lever je daar wel wat voor in, maar 'hoeveel dan' is natuurlijk de hamvraag. Een van de verschillen tussen de S10-serie en de A50 is de behuizing. De Galaxy A50 heeft geen glazen behuizing, maar is opgetrokken uit kunststof. Vermoedelijk is dit een van de dingen waardoor deze telefoon zo licht is en zo licht aanvoelt voor zijn schermgrootte. De telefoon maakt ondanks het plastic omhulsel geen fragiele indruk, maar buigt wel behoorlijk mee als je er kracht op zet. Het materiaal zal ook een stuk sneller krassen dan de glazen behuizing van de S10-serie; de achterkant is natuurlijk niet gemaakt van Gorilla Glass.

De coating die op het toestel zit, is wel interessant. Deze breekt het licht namelijk op een bijzondere manier, zoals je op een van de onderstaande foto's kunt zien. Of je dat mooi vindt, is persoonlijk. Het komt natuurlijk niet heel zakelijk over, zeker niet als je de blauwe of roze variant kiest. Dankzij de regenboogkleuren die ontstaan, is het in elk geval geen dertien-in-een-dozijntelefoon. Bij elke kleur is de breking van het licht net even anders. De roze variant krijgt een gloed die overwegend geel met lila is, terwijl de blauwe het licht weer niet echt brak tijdens onze hands-on.

Iets wat ook voor de behuizing spreekt, is dat de telefoon een ip68-certificering heeft. Dat heeft de S10-serie ook en het betekent dat het toestel een frisse duik in de wc overleeft. De knoppen lijken van plastic te zijn, net als de behuizing, maar voelen verder stevig aan.

Het scherm is een van de paradepaardjes van de A50, want het is een oledscherm en is met 6,4 inch lekker groot, voor als je daarvan houdt dan natuurlijk. De beeldverhouding is iets langwerpiger dan bij de S10-serie, met 19,5:9 ten opzichte van 19:9. Het scherm heeft een resolutie van 1080x2340 pixels en dat komt neer op iets meer dan 400ppi. De kleuren spatten van het scherm en het is erg contrastrijk; we denken dat veel mensen het verschil met een S10-scherm in eerste instantie niet eens zullen merken.

Achter het scherm huist een vingerafdrukscanner. We dachten in eerste instantie dat het om een, doorgaans inferieure, optische variant ging. Dat bleek niet het geval. Volgens de Samsung-medewerker op de stand gaat het wel degelijk om een ultrasonische. Deze techniek werkt beter als je natte vingers hebt bijvoorbeeld. In de S10 is hij erg snel. Helaas was de software op de A50 zo ingesteld dat we hem niet konden testen op de beurs. Vermoedelijk zal hij trager werken dan bij de S10, omdat de snelheid van de soc hierin ook een factor is.

Waaraan je merkt dat het een goedkoper toestel is

Een van de dingen waaraan je kunt merken dat het om een goedkoper toestel gaat, is de snelheid bij het navigeren door Android. De A50 heeft een 10nm-Exynos 9610-soc en dat, in combinatie met de Samsung-software, leidde tot veel framedrops tijdens onze hands-on. Helaas zullen de meesten het verschil in snelheid met een S10-toestel merken.

De haptische feedback is iets anders waaraan je merkt dat je een smartphone uit een lagere kaste vasthebt. De korte, snelle en krachtige tik die een S10 je kan geven, zul je bij dit toestel niet krijgen. Het blijft bij een relatief zwak gezoem. Dan is er nog de audio natuurlijk. De A50 heeft monogeluid en klinkt een stuk minder bassig, ruimtelijk en helder dan een S10, voor zover we dat konden beoordelen op een drukke beursvloer.

De camera wordt vaak gezien als een onderdeel dat verraadt dat je een prijsvechter in handen hebt. Als eerste merken we dat, ook in dit geval, aan de sluitervertraging. Het focussen viel ons mee bij de A50; dat gaat nog behoorlijk vlot, ook al werkt hij slechts met fasedetectie.

Het toestel heeft drie camera's achterop. Een daarvan dient puur om diepte te zien, dus effectief gebruik je er twee. De primaire is een 25-megapixelcamera. Dat zijn al vrij veel megapixels voor een primaire camera, maar de frontcamera heeft er ook 25 en dat is nog uitzonderlijker. Zoals je op de foto van het scherm bovenaan deze preview kunt zien, gaat het om de S5K2X5-sensor van Samsung. Achterop gaat het om de IMX576-sensor van Sony. Dat is dezelfde sensor als de P20 Pro bijvoorbeeld heeft, maar die heeft hem voorop zitten. We hebben met beide camera's een portretfoto genomen, want bij dat soort foto's kunnen we meestal wel iets over de kwaliteit zeggen.

De foto van de frontcamera is een stuk softer dan die van de camera achterop. Die laatste heeft meer detail. Ook representeren de kleuren daarvan de werkelijkheid wat beter. Toch is de frontcamera op het eerste gezicht niet slecht. Hij heeft een grotere beeldhoek dan de camera achterop, zodat je bij selfies meer in een beeld kunt vangen. De portretmodus laat wel iets te wensen over als je goed gaat kijken. De A50 maakt wat kleine foutjes bij het scheiden van voorgrond en achtergrond, en de randen zijn wat te vaag.

De foto's die we hebben gemaakt met de toestellen, zijn desondanks best acceptabel zo op het eerste gezicht. De A50 heeft ook een ultragroothoeklens achterop, om meer op een foto te krijgen. Helaas zien we weer een groot verschil in witbalans tussen beide camera's. De ultragroothoek is wel handig om te hebben, want soms is het lastig om meer afstand te nemen tot een object, zoals een groot gebouw.

De goedkoopste versie van de A50 heeft overigens ook 64GB opslag en niet 128GB, zoals bij de S10e standaard is. Ook dat is natuurlijk iets om rekening mee te houden als je de toestellen vergelijkt.

Wel heeft de A50 net als de S10-serie Android 9, met daar overheen het relatief nieuwe One UI. Samsungs filosofie hierachter is dat je niet te ver naar boven hoeft te reiken bij lange schermen als die van de A50. Ook zit er een 3,5mm-poort op de Galaxy A50 en lijkt de accucapaciteit met 4000mAh groot genoeg, al kunnen we daar niets over zeggen totdat we de telefoon in ons testlab hebben liggen. Snelladen doet hij ook, maar niet zo snel als de Galaxy S10. Hij moet het doen met een met 15W-lader.

Tot slot

We hopen dat we een goed beeld hebben kunnen schetsen van hoeveel je inlevert als je voor een Galaxy A50 kiest in plaats van een toestel uit de S10-serie. Natuurlijk moeten de mindere punten van de A50 je net liggen, maar als we alles zo naast elkaar leggen, kunnen we ons goed voorstellen dat een gemiddelde consument goed uit de voeten kan met dit toestel. Hij heeft immers een mooi en groot scherm, een handige camera met groothoek, ziet er niet goedkoop uit en is waterdicht. Het zal ons niet verbazen als de A50 een verkoophit blijkt.

Reacties (134)

134
129
51
1
0
48
Wijzig sortering
Anoniem: 1031525
27 februari 2019 15:08
Dat "luxe gevoel" van zo'n glazen achterkant kan me echt gestolen worden. Als het breekt kost het een fortuin om het te laten repareren. Mijn Galaxy s3 had destijds zo'n slap plastic achterkantje. Helemaal perfect. Je kon het er afhalen waardoor je later de accu kon vervangen en via AliExpress had ik nog 3 van dit soort achterkantjes voor een habbekrats liggen voor als er eentje kapot ging. Dat glas oogt fragieler dan zo'n plastic achterkant.

Tegenwoordig wordt plastic kennelijk geassocieerd met 'goedkoop' en 'niet luxe'. Ik associeer het vooral met 'praktisch'.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1031525 op 27 februari 2019 15:10]

Dat niet alleen, mijn glazen telefoon is spekglad zonder bumpercase. En mooi plastic kan ook premium ogen.
Zie de Galaxy Note 3; die achterkant van nepleer (wat ook gewoon kunststof was -zeg nooit plastic!) was geweldig. Geen idee of daaropvolgende Notes dat ook hadden maar dat vond ik echt geweldig aan die Note destijds.
Zelfde als de S5 als ik het goed heb, dat was wat mij betreft de fijnste achterkant van alle modellen die ik heb gehad.
De Nexus 5 en n Nexus 5X hadden een rubberachtige achterkant :) ook altijd goed grip. Veel beter dan de glas gebeuren.

Volgens mij had HTC ooit z'n "self-healing" achterkant
(Kan t ook fout hebben)
Dat was volgens mij LG
Dat was de LG G Flex
die kon krassen weer helen en had ook een kromme achterkant voor grip
De S5 (ik heb nog een witte liggen) had een 'kunststof' achterkant (niet nep- of microleder). Deze was echter niet glad en glanzend, maar verruwd en had er 'putjes' in, waardoor hij goed in de hand lag. Tevens was het aan de binnenkant ruim genoeg om nog zo'n wireless charging pad tussen te drukken en je kon gewoon zelf een vervangende accu kopen. Dat is er nu niet meer bij. Het is nog wel mogelijk, maar wat een exercitie is het geworden om zelf wat aan je telefoon te repareren.
Heb je er nog een liggen toevallig ?
Was ‘t maar zo’n feest. Heb ‘m destijds via Marktplaats verkocht..

Android 5 was t hoogste dat Samsung leverde en volgens mij was temasek z’n Android 5.1 de laatste custom ROM. En die was ruk...

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 27 februari 2019 20:42]

Uhm,

Ik heb een Samsung S5 met android 8.1 op hoor (LineageOS custom rom)

Telefoon doet nog alles dat hij moet doen, heeft me 30 euro gekost voor een nieuw scherm (iemand deed hem weg omdat scherm stuk was) en batterij was nog redelijk, maar nieuw batterijtje voor 15 euro, en ik heb geen batterij pack nodig hoor, gewoon klik-klak en ik wissel even met de tweede batterij die ik opgeladen bij heb :)

Laatste goede telefoon die er gemaakt geweest is vind ik :)

daarna zijn ze begonnen met al dat glas, en dichtgeplakte rommel en niet vervangbare batterij , .....
Geen idee of de S5 rond de Note 3 gelanceerd werd. Die Note had volgens mij prima Android 6 kunnen draaien maar het mocht niet baten. Uit m'n hoofd kan het óók zo zijn dat Android 7 de laatste custom versie van temasek was maar die release was zó belabberd en buggy dat je net zo goed géén telefoon kon hebben. Los van het feit dat er geen goeie implementatie van de S-pen voorhanden was.
Die S5 aftermarket batterijen vind ik wel matig. Gaan een halve tot driekwart dag mee.
Gewoon ter info,

heb momenteel Android 9 op mijn Samsung Galaxy S5 staan. (lineageOS)
geen problemen :)


Hans
Heb nu de S8(6.0) rom erop van NXteam.
op ebay (co.uk) een S5 gekocht, refurbished, maar in werkelijke nieuwstaat voor minder dan 100 euro shipped, zit zelfs nog garantie op.
Ja verschrikkelijk vind ik dat op mijn s8. Heb er nu een case omheen omdat ie anders zo uit mijn klauwen flikkert. Zit je dan met je mooie glazen status symbool..
De aloude Samsung Galaxy Note 4 is daar een mooi voorbeeld van. Een combinatie van aluminium met een kunststof achterkant met een luxe uitstraling.
Klopt.
Het is "levensgevaarlijk" om een dun glazen toestel naakt vast te houden. De kans dat deze door je handen glipt is veel groter, vooral als je handen wat droger zijn zoals de mijne... Om mijn S9 en al mijn vorige toestellen zit dan ook altijd een transparante hoes. Safety for all.
Een goed voorbeeld daarvan vind ik mijn Witte One X van HTC dat toestel oogt ondanks zijn leeftijd nog steeds fris en nieuw en best premium https://tweakers.net/i/nN...MBBTfA=/i/1337347248.jpeg
Volledig akkoord. En de meeste mensen doen er toch een hoesje rond dus de achterkant zien ze meestal toch nooit.
Helaas is de tijd van "Praktisch" voorbij als het gaat om smartphones :(
Ik gebruik nu tijdelijk mijn oude S3 weer en kan er mee gooien en doen, maar blijft mooi heel. En heerlijk om gewoon die batterij er uit te kunnen halen.
Een fortuin staat gelijk aan 40 euro?
Voor een heleboel telefoons moet je op minstens het dubbele rekenen.
Als je dit bij de fabrikant zelf gaat doen wel ja. Een third-party repair shop doet dit al voor 4 tientjes, zo ook bij ons.
Waarmee je je recht op garantie verspeelt...
Doorgaans kost het zo'n €70. Dat vind ik veel geld.
Je fabrieksgarantie vervalt volgensmij altijd in dit geval omdat dit onder valschade valt.
Als je het zelf kan dan kost het je zo'n 15 euro.
Daarnaast kan de telefoon IP68 gecertificeerd worden met zo'n glazen achterkant.
Wat natuurlijk onmogelijk is met een plastic achterkant... Oh wacht.
Niet per sé onmogelijk.

Ik heb nog nooit een telefoon gezien met een plastic achterkant (die er af kan) met een IP68 certificering.
De A50 heeft IP68 certificering... ;)
Een van de dingen waaraan je kunt merken dat het om een goedkoper toestel gaat, is de snelheid bij het navigeren door Android.
Misschien ben ik naief, maar waarom maken ze niet gewoon een lichtere versie van Android voor deze toestellen? Of geef tenminste de optie om de meest fancy visuele elementen uit te zetten.
Sowieso geef de optie voor Android One... Als de S10 geen Samsung schil had, dan was het een instant buy voor mij geweest. Ik hoef geen Bixby, dubbele apps, blijven switchen tussen Google en Samsung accounts, ... De S10 heeft een goede camera, 3.5mm jack, mooi scherm, vingerafdrukscanner voorop, snelle SoC, maar helaas Samsung schil. Ik heb nu een S8 en die bevalt redelijk goed, maar ik hoef al die meuk er niet op...
Het hoeft van mij ook niet, maar hoeveel last heb je er nou echt van? Ik heb ook een S8 en er zit me eigenlijk vrij weinig in de weg.
Ik vind vooral het gedoe met Samsung cloud erg vervelend. Die skin zit me nog niet zo heel erg in de weg, maar ik vind het lastig dat mijn foto's bij Google Photos staat, maar ook nog weer in één of andere vage Gallery applicatie van Samsung. Zo ook met Google Fit versus Samsung Health, backups van je telefoon, etc, ...

Een ander nadeel is dat updates gewoon langer duren, omdat Samsung het compatibel moet maken met zijn skin. Anders zou het veel eenvoudiger zijn. Ik vind Samsung Galaxy toestellen best genoeg onderscheiden op hardware, dus dat hoeven ze wat mij betreft niet te doen met software.

[Reactie gewijzigd door BugBoy op 28 februari 2019 09:43]

Voor mij geldt precies hetzelfde. Al die verschillende acocunts voor eigenlijk bijna dezelfde apps is irritant.
Sinds een paar maanden gebruik ik een S9 en al die Samsung meuk en Bixby hoeft van mij niet. Dan nog het Edge scherm waar ik maar niet aan kan wennen. Ik heb hiervoor altijd non-Edge toestellen gehad zoals de S6 en S7, maar de S8 en S9 serie hadden die niet meer. Dus was ik eigenlijk wel verheugd dat met de S10 er weer een non-Edge variant komt. Maar dan zit je nog met die Samsung schil en Bixby en die maken dat mijn volgende toestel hoogstwaarschijnlijk toch geen Samsung meer gaat worden.
Same here, dat edge scherm kan ik nog mee leven. Die bixby moet er gewoon uit.
Spijtig genoeg worden er geen echte goeie cases gemaakt door de grote zoals otterbox enzo voor nokia toestellen. Want de volgende zal most likely een nokia worden
Behoorlijk apart inderdaad.

Hoe kan een 10nm SoC uit 2019 niet genoeg kracht hebben om soepel de interface te renderen? Android draaide al prima op een Moto G uit 2013. Is Samsung's schil zo enorm veel zwaarder?
Complottheorie: ze doen het expres zodat de telefoon traag voelt en mensen eerder de duurdere toestellen kopen.
Dat is natuurlijk makkelijk te testen met een custom rom!
Deden ze toch ook met batterij functie ;)
Waarom wordt tegenwoordig alles als "complottheorie" betiteld? Alsof de politiek en commercie gebaseerd zijn op verheven idealisme? Laten we liever het woord gebruiken in zijn oorspronkelijke betekenis, namelijk een samenzwering om de staat omver te werpen.

Het veronderstellen van zelfzuchtige motieven in een economische systeem dat op hebzucht is gebaseerd, is gewoon in dat verlengde denken en daarmee volkomen logisch. Het zijn eerder de machthebbers die kreten als "complottheorieen", "fake news" verzinnen om critici te ridiculiseren. Het is juist een manier van op de man spelen waarbij ze slim de inhoudelijk discussie vermijden. Het is een variant op "ketter" of "ongelovige" dat de kerk gebruikte om mensen monddood te maken. Net zoals "antisemiet" nu gebruikt wordt om gele hesjes in de verkeerde hoek te zetten.

Het zou me zelfs niet verbazen als een deel van die conspiricy-onzin door veiligheidsdiensten of andere belanghebbenden zelf wordt aangezwengeld. Als ik zie hoe professioneel sommige van die video's op youtube zijn met BBC commentaarstemmen en zeldzame archiefbeelden kan ik niet geloven dat een doorgeslagen loner dat thuis in elkaar heeft gezet. Daar zit organizatie achter.

En ook al zijn veel complottheorieen onjuist, regelmatig zijn ze wel juist. En ook komen er zaken naar buiten die complotbedenkers niet hadden durven uiten. Laten we eerlijk zijn, als je een fractie had geopperd van wat Snowdon naar buiten gebracht heeft, was je als alu-hoedje uitgelachen. Want er heerste bij velen nog een soort heiligenvereing rond de VS, zelfs na de smerige oorlogen in Vietnam en het Midden Oosten. Het zijn onze vrienden! Ze verdedigen de democratie. Maar wel 4 van 6 laatste oorlogen op leugens baseren.

Nee, het is geen complot theorie dat een bedrijf zijn goedkopere producten opzettelijk castreert, dat is gewoon normaal. Er moet voldoende verschil zijn in een line-up van producten anders verkoop je de dure niet. Daarom laat MS Access op maar één core draaien. En natuurlijk moet Android op goedkopere toestellen wat minder vloeiend draaien. Er moet merkbaar verschil zijn.

Wat de Chinezen nu aan het doen zijn door midrange toestellen van high-end prestaties te voorzien zullen andere fabrikanten zien als "de markt kapot maken". Zij waren nu juist bezig in navolging van Apple de marges weer wat op te krikken. Logisch want op Apple en Samsung na werd er niet veel verdiend.

Maar de acties van Trump hebben een tegenovergesteld effect uitgelokt. Door Chinese spullen duurder te maken en weren in de VS, ontbrandt nu een alles of niets prijsstrijd op de andere internationale markten. De effecten zijn al zichtbaar: Apples winst is voor het eerst gedaald. Eerder zouden Chinezen dat niet gedaan hebben om niet van dumping beschuldigd te worden, maar nu de VS de strafmaatregelen al heeft opgelegd, hebben ze weinig te verliezen.

Overigens na deze foto's kan Chris retina-beveiliging wel op zijn buik schrijven.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 27 februari 2019 16:55]

Geplande veroudering bij een nieuw toestel? Enig idee hoe dom dat klinkt :Y)
Hoe dom? Hoe dom voel jij je als je kijkt hoeveel telefoons (of TV's) je hebt aangeschaft afgelopen 10 jaar...

Elk elektronisch apparaat van een techgigant bevat programmed alteration, wil je daar niet in geloven, dan ben je de perfecte klant voor hen. Moet jij weten hoor...
Ja hoe dom inderdaad, we hebben het over een nieuw toestel, wat snap je niet aan dat het nieuw is, geplande veroudering slaat juist per definitie op oude (dus niet nieuwe) toestellen.

Ik ontken toch ook niet het bestaan ervan, alleen je opmerking slaat gewoon geen hout in de context waarin die geplaatst is (op een nieuw toestel)...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 27 februari 2019 22:53]

ik snap niet wat je er niet aan snapt.

geplande veroudering wordt gedaan tijdens de ontwerpfase van een nieuw product, om er voor te zorgen dat het toestel niet te lang meegaat. Bijv. in een nieuwe tv een condensator steken die zo krap bemeten is dat die er met hoge waarschijnlijkheid uitfloept na x aantal uren, daarmee het moederbord meeneemt en ervoor zorgt dat de consument dan weer een nieuw toestel koopt. de truuk is om het niet *te* krap te bemeten, anders krijgt je merk een slechte naam. De meeste tv's zijn erop voorzien om na 7jaar de geest te geven.
Ik kan ook prima Wikipedia lezen knap dat dat je +2 oplevert terwijl je het niet in de juiste context kan plaatsen. Denk dat ik hier ook maar random Wikipedia stukjes ga plaatsten, lekker makkelijk karma verdienen.

Maar nogmaals voor jou en mensen die dat informatief vinden, leer dingen in context te plaatsen/lezen:

Iemand zegt:
Hoe kan een 10nm SoC uit 2019 niet genoeg kracht hebben om soepel de interface te renderen?
Dan zegt een ander dit:
Precies, dat het 'geplande veroudering' om sales te bevorderen.
Dat heeft gewoon niks met geplande veroudering te maken. Werkelijk niks.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 28 februari 2019 07:16]

ik heb het wikipedia artikel niet gelezen, weet gewoon wat het is. Karma is niet iets waar ik mij mee bezig houd.

los van het feit of geplande veroudering al dan niet past in de context van de bovenstaande comments, jij stelt dat geplande veroudering niets met nieuwe toestellen te maken heeft, terwijl het er alles mee te maken heeft.

ik denk dat je de reactie
Precies, dat het 'geplande veroudering' is om sales te bevorderen.
moet lezen als:
Precies, dat het 'geplande veroudering' is om toekomstige sales van later uit te brengen toestellen van ons bedrijf te bevorderen.
geplande veroudering dient inderdaad niet om de sales van het huidige product te bevorderen, maar is een mid-lange termijn strategie
Nee. Planned obsolence begint op de tekentafel.

Dus heeft het per definitie betrekking op nieuwe toestellen.

Niet zo stellig doen, jongen.
Ziet er goed uit. Ik gebruik al even geen android meer (dacht iOS eens te proberen, volgende telefoon wordt weer android) dus ik weet niet of het kan maar is het mogelijk Go erop te zetten zonder te moeten rooten/jailbreaken?
Nee, Android Go kan je alleen krijgen op een toestel dat daar out-of-the-box mee is uitgerust. Animaties kan je overigens op ieder toestel uitzetten zonder root, in de developer options Wil een snel en vloeiende Android ervaring dan raad ik je aan zo dicht mogelijk bij stock Android te blijven. Bijvoorbeeld Android One toestellen zijn relatief goedkoop, hebben goede update ondersteuning en draaien soepel. Samsung is IMO een minder vloeiende ervaring op goedkopere toestellen.
  • Geen hard-press op de drop-down(up?) menu voor instellingen.
  • Volume interface neemt een groot deel van het midden van het scherm in, en je kan niet handmatig kiezen of je media volume of ringtone wilt aanpassen.
  • Bureaublad items drijven automatisch naar boven.
  • Weinig customisation ivm Android.
  • Geen 3.5mm jack.
  • Geen "terug" of "menu" knop die niet binnen de app zit.
  • Face-ID alleen op duur model.
  • Siri nooit werkend gekregen met het maken van berichten.
  • Apps moeten altijd op het bureaublad zijn.
Indien er voor een van deze dingen oplossingen zijn hoor ik het graag (ik ben niet bereid de telefoon te rooten/jailbreaken).

Dingen die ik wel zal missen zijn:
  • De Bedtime functionaliteit van de klok.

[Reactie gewijzigd door Parrotmaster op 28 februari 2019 10:43]

De A50 heeft een 10nm-Exynos 9610-soc en dat, in combinatie met de Samsung-software, leidde tot veel framedrops tijdens onze hands-on
De Exynos 9610 is een serieus krachtige SOC (geen top-end maar zeker vergelijkbaar met een Snapdragon 660)
Ook met Android 9 is het niet nodig dat je dan tijdens het navigeren haperingen krijgt

Ik hoop voor Samsung dat het hier om nog niet volledig geoptimaliseerde versie van de software ging

Maar ik verwacht ook van een Tweakers redacteur is dat hij vragen gaat stellen als hij merkt dat een modern toestel gaat haperen bij recht-toe-recht-aan navigeren in Android
Het lijkt me haast dat dat aan het specifieke toestel moet liggen. Ik heb sinds een week een A8 en die heeft (volgens mij) op papier een mindere processor dan deze A50. En ik moet zeggen dat alles zeer gesmeerd loopt hierop; geen last van haperingen.
Omdat die versie er is, Android Go.
Alleen is die niet gemaakt voor dit soort toestellen.
Android One zo ook kunnen, maar Samsung hangt er nu eenmaal Ome UI overheen.
Ah de non flagship serie van Samsung. Hebben ze al iets geroepen over hun update/upgrade beleid voor deze toestellen?

Door schade en schande wijs geworden koop ik nu alleen nog maar Nokia (HMD) dan weet je ten minste waar je aan toe bent en dat dat alleszins redelijk is. (Nog steeds maar half zo lang als Apple, maar met telefoons die een derde kosten kan je drie keer zo vaak een nieuwe telefoon kopen. Dat is dus een non issue, behalve voor de millieu rakkers ;) )

[Reactie gewijzigd door Omega Supreme op 27 februari 2019 14:53]

Ik heb de A8 (2018). Deze heeft Android 8.0 met de maandelijks de nieuwste Security patches. De uitrol van Android 9.0 begint geloof ik in april 2019. Ik verwacht geen Android 10 in 2020, maar deze telefoon krijg als het goed is zeker nog wel een jaar aan Security patches.

Vergeleken bij mij vorige telefoon, de OnePlus 2, vind ik dit nog zo slecht niet.
Het is niet meer zo slecht als het was. Dat wil niet zeggen dat het goed is.

De nokia 5 uit 2017 heeft inmiddels Pie en heeft nu dus Nougat, Oreo en Pie gehad tijdens zijn bestaan. Dit is een telefoon van ca 140 euro.

De A8 is een iets recenter toestel die straks dus dezelfde versies heeft gekregen, maar alles later. En dat voor een toestel dat los iets van € 100 meer kost.

Ik verwacht op deze Nokia ook geen Android 10, maar als Nokia voor 100 euro minder wel snel kan updaten, dan doen ze bij Samsung echt iets verkeerd.

Wel blij te horen dat ze security patches op orde hebben, dat was toen ik voor het laatst een Samsung had ook een waar drama.
Samsung heeft natuurlijk ook meer werk dan nokia met hun bijna stock Android.
Absoluut en ik heb beide gebruikt, als je het wasted effort hebt dan is dat een mooi voorbeeld. Mijn Samsung telefoon werd flink sneller toen ik een mod installeerde. Zelfde android versie, alles werkte allen niet die slome interface die alles vertraagd, maar stock android.
Sinds de OP3 is het updatebeleid van Oneplus stukken beter. De OP3 krijgt nog dit jaar Android 9 (dus 3 jaar lang updates) en een jaar langer (4) security updates.
Helemaal mee eens, ik doe 1x/2-2,5 jaar een nieuwe telefoon..terwijl je genoeg mensen met een 3-4 jaar oude iPhone 6 rond ziet wandelen
'Vroeger' was de doorlooptijd van de gemiddelde iPhone ook maar 2 jaar. Niet omdat dan de oude telefoons niet meer bruikbaar waren, maar omdat het interessant (verkoop oude toestel) en koop van nieuwste serie interessant was.

Maar sinds de komst van de iPhone 7 zie je een hoop mensen vasthouden aan hun oude iPhones. Ikzelf was ook iemand die iedere versie increase een nieuwe iPhone kocht (iPhone 3G, iPhone 4, iPhone 5 en uiteindelijk iPhone 6). Voor mij en veel andere mensen was de reden: 'De iPhone 7 had kwa uiterlijke kenmerken geen verschillen met de iPhone 6, die toch al minder beviel dan de iPhone 5'. Op wat hardware verschillen dus geen reden om te upgraden.

Toen uiteindelijk de prijzen met de iPhone X en iPhone 8 zo ver omhoog gingen ben ik helemaal van Apple afgestapt. Ze konden zich in mijn optiek niet meer onderscheiden van Android concurrentie wat betreft hardware. Verder maakte iOS niet het verschil voor mij om het prijsverschil te rechtvaarden.
Maar eerlijk iPhone X voelt wel als een upgraden aan dan een 6 VS 7 toch?
Je had een jaar kunnen wachten tot die prijs gezakt is en dan gaan halen.
Niet dat Android toestellen geen voordelen kunnen bieden. :)
Ik had die luxe niet. M'n iPhone 6 accu was zo slecht dat ik moest vervangen. Accu vervangen was de moeite niet waard en dat was nog voor Apple toegaf en goedkoper accu verwisseling aanbood.
Wacht maar tot 5G er is. Dan heeft iedereen weer een nieuw toestel nodig. Dat zijn de upgrades die er toe doen.
Ik geloof er niets van, de grote aanbieders leveren nu al 4g tussen de 200 en 300mbit.

5G is om een aantal redenen beter dan 4G maar ik kan als consument geen use case voor mezelf verzinnen.
Ik heb een iPhone 6. Prima ding, niks mis mee qua performance, maar zou wel naar een Xr willen vanwege het grotere scherm en betere camera..
Is het al bekend wanneer deze telefoon uitkomt? Zou een goede vervanger kunnen zijn van mijn iPhone 6S waarbij de home button, vingerafdrukscanner en de stilte-modus schuif aan de zijkant kapot zijn.

Wat is er offtopic aan de vraag wanneer de telefoon uitkomt? Ffs...

[Reactie gewijzigd door Woask op 27 februari 2019 15:22]

Ik zou eerder de vergelijking met de S9 in de tabel zetten, daarvan is de prijs ongeveer gelijk (afhankelijk van aanbiedingen en/of cashbacks).
En de s9 moet niet eens onderdoen voor de s10. De s9 heeft een iris scanner en stereo speakers (heb ik tot nu toe nog niet ontdekt op de s10)
Dat laatste zit wel op de s10, er zit ook gewoon een speaker bovenin, die bedoeld is om te bellen maar zowel bij de s8/9/10 gebruikt word voor een summier stereo effect (alleen hoge tonen).
Oké nice. Ik had Samsung hierop aangesproken en die gaven me gelijk. Maar die social media teams weten ook maar de helft ofc.
Heeft ie ook draadloos opladen?
Nee.
Geen enkele nieuwe A-serie heeft dat.

Een gemiste kans in mijn ogen.
Ik heb een S8+ en een draadloze lader.
Wat een verademing is dat. Neerleggen op het apparaat en klaar.

Edit
Dus de vraag over draadloos opladen is +1, maar het antwoord hierop -1.

tweakers.net schakel het uit als het zo gaat. Het systeem is gecorrumpeerd door de gebruikers ervan.

[Reactie gewijzigd door jqv op 27 februari 2019 21:44]

Idd, jammer. Ik vind het ook ideaal. Op m'n nachtkastje en in de auto. Geen gepriegel met kabeltjes, maar gewoon neerleggen. Dan wordt deze telefoon het niet voor mij.
Tja, het prijsverschil tussen de A50 en S10+ is natuurlijk wel enorm; € 650!
Liever een A50 dan maar!
Ik dacht even dat ik een review van de Xiaomi Mi 9 aan het lezen was. Ik weet dat gsm's tegenwoordig allemaal op elkaar lijken, maar hier zit toch echt geen verschil meer in. Volgens mij gebruiken ze zelfs hetzelfde OLED paneel.
Voor hetzelfde geld heb je een Xiaomi Pocofone F1. Met Snapdragon 845 en 6 GB RAM. Als je niet met alle geweld een OLED scherm wilt, lijkt mij dat toch een veel betere aanbieding. In ieder geval geen haperingen met de software. De schil om Android is met MIUI wel wat ingrijpender, maar het draait soepel en de updates blijven ook met regelmaat komen.
Ik zou dan toch liever de A50 hebben door de zekerheid die je krijgt dat je bij een groot "betrouwbaar bedrijf" een telefoon hebt. Bij bijvoorbeeld reparaties lijkt het mij bij Samsung veel makkelijker gaan dan bij Xiaomi smartphones.
Wat een interessante smartphone de Galaxy A50! Hij wordt €349,- heb ik gelezen en dat vind ik erg goede aanbod met de specificaties die je erbij krijgt. Ik kijk uit naar een vergelijking met in dezelfde prijsklassen als de Chinese smartphone fabrikanten OneOlus en Huawei en overige smartphones

Ik zie bij S11+ of S12+ verder of mijn huidige Galaxy S8+ aan vervanging toe is.

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 28 februari 2019 10:58]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee