Door Willem de Moor

Redacteur

Met lego kun je alles typen

Twee bijzondere toetsenborden getest

29-10-2022 • 06:01

68

Multipage-opmaak

Weer eens iets anders

  • Melgeek Pixel
  • Keysme Lunar 01

Samengevat

Met zijn pixelige opdruk op de transparante keycaps en de lego-compatibele afwerking op de behuizing, de USB-kabel en wireless dongel is de Melgeek Pixel een uniek toetsenbord. Je kunt het zelfs onbeperkt nóg unieker maken, want met de meegeleverde of je eigen legoblokjes kun je het keyboard naar hartenlust personaliseren. Als dat nog niet genoeg is, kun je ook nog foto's onder de transparante keycaps plaatsen. Onderhuids is de Pixel een prima toetsenbord met diverse bedrade en draadloze verbindingsopties, gasket-mounted pcb en prima switches. Om serieus op te tikken, zouden we wel andere keycaps aanraden.

Samengevat

Keysme heeft bijna alles uit de kast getrokken om een luxe, stil toetsenbord te produceren. Met zijn dubbele gasketmounting, siliconen demping onder in de behuizing en onder de 'plate' en met lubed switches en stabilizers is het toetsenbord stil en solide. Het ontwerp moet je maar net kunnen waarderen. De transparante behuizing vonden we wel mooi, maar de polycarbonaat-keycaps zouden we niet aanraden. Gelukkig zijn er ook uitvoeringen met diverse soorten en kleuren pbt-keycaps verkrijgbaar.

We reviewen niet vaak producten van kickstarters of andere vrij obscure hardware. Voor de twee toetsenborden die we in deze review bekijken, maken we echter graag een uitzondering. Het ene is namelijk een toetsenbord dat geschikt is voor de bekende legosteentjes en daar deels van gemaakt lijkt, en het andere is stiekem een high-end toetsenbord dat verkleed is als een NASA-bord.

Bij dat tweede toetsenbord moet ons direct iets van het hart; het is niet het toetsenbord dat we wilden en het is niet het toetsenbord dat je, eventueel, zou krijgen. Het betreft hier ten eerste een preproductiemodel en ten tweede zijn de kleur en het materiaal niet wat we met de fabrikant afgesproken hadden. Maar... met je ogen dicht heb je een toetsenbord dat in ieder geval het tweede aspect grotendeels goedmaakt.

We wilden het 'legotoetsenbord' graag nader bekijken, omdat, nou ja, omdat het lego is. Het is eigenlijk pure novelty, maar stiekem zit ergens tussen de noppen en holten ook nog een heus, serieus toetsenbord. Het legotoetsenbord mag natuurlijk niet zo heten, dus fabrikant Melgeek noemt het de Pixel. Je kunt dat toetsenbord alvast reserveren voor 199 dollar, maar de uiteindelijke retailprijs zou 250 dollar worden. Het 'NASA-toetsenbord', de Lunar 01, kost tijdens de kickstarter ongeveer 160 euro, maar zou in de gewone verkoop ongeveer 280 euro kosten.

Melgeek Pixel

Melgeek Pixel (het 'legotoetsenbord')

Tot de dingen die opvallen aan het toetsenbord, behoren de afmetingen. Hoewel de Pixel een tkl-toetsenbord is, en dus geen numeriek toetsenbord heeft, is het formaat behoorlijk. Dat komt door de grote rand aan beide zijkanten en de niet minder grote randen boven en onder. In het kader van lego: de zijranden zijn zes steentjes breed en de boven- en onderrand twee steentjes.

Melgeek Pixel - overzichtMelgeek Pixel - overzicht

De kleuren en en lego-noppen vallen natuurlijk nog veel meer op dan die afmetingen. Standaard wordt het toetsenbord namelijk lekker kleurig geleverd; de alfabetkarakters zijn wit, de cijfers erboven rood, de modifiers zijn blauw en enkele toetsen, zoals de spatiebalk en Enter, zijn geel. De opdruk van die toetsen is blauw of wit, met een soort 8bit-font. De randen zijn allemaal voorzien van doorzichtige legoplaatjes die je eraf kunt halen. Voor de duidelijkheid, we noemen het hier lego en geen LEGO omdat het toetsenbord niet door het Deense bedrijf is geproduceerd en geen licenties houdt. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat het de Pixel heet en niet iets met LEGO in zijn naam.

Alle keycaps bestaan uit twee delen: de gekleurde keycap die op de switch zit, en een doorzichtig 'deksel' erover, zodat je niet met je vingers op de noppen zit te drukken. Je kunt dus op elke toets je eigen legosteentjes drukken, mocht je dat willen. Mocht je nu helemaal niet van die samengestelde keycaps gecharmeerd zijn, dan kun je er nog altijd je eigen keycaps op drukken, want de switches eronder hebben gewoon een kruisje waarop je de meeste setjes kunt bevestigen.

Melgeek Pixel - details
Melgeek Pixel - detailsMelgeek Pixel - detailsMelgeek Pixel - detailsMelgeek Pixel - detailsMelgeek Pixel - detailsMelgeek Pixel - detailsMelgeek Pixel - detailsMelgeek Pixel - detailsMelgeek Pixel - details

De switches zijn geen standaard Cherry MX-switches, maar Melgeek heeft Kailth Box-switches in het toetsenbord geprikt. In ons geval zijn dat rode, of lineaire, switches. Mocht je daar niets mee hebben, dan zijn ook de switches verwisselbaar, zoals bij menig mechanisch toetsenbord.

De lego-compatibiliteit houdt niet op bij de bovenkant; ook de onderkant is volledig bedekt met lego-compatibele noppen. Zelfs de indicatieleds voor power, capslock en andere statusleds zijn voorzien van transparante lednoppen. Ook de sliders om het keyboard aan te zetten en om de verbinding te selecteren, zijn van 'lego'. Melgeek levert een flinke set gladde tegels mee waarmee je de bovenkant van het toetsenbord kunt versieren. Dat zijn 1x1-steentjes die je misschien van DOTS kent. Het handige van die onderkant met lego-noppen is dat je het toetsenbord eenvoudig net zo hoog of gekanteld kunt maken als je wilt. Melgeek levert rode, blauwe, witte, oranje en zwarte tiles. Van elke kleur zijn er ongeveer 66 stuks, maar gezamenlijk is het niet genoeg om de bovenkant te bedekken. Er zijn namelijk bovenop ongeveer 412 noppen en achterop 1116, terwijl er pakweg 330 worden geleverd.

Melgeek Pixel - verpakking en accessoires
Melgeek Pixel - verpakking en accessoiresMelgeek Pixel - verpakking en accessoiresMelgeek Pixel - verpakking en accessoiresMelgeek Pixel - verpakking en accessoiresMelgeek Pixel - verpakking en accessoiresMelgeek Pixel - verpakking en accessoires

Los van het uiterlijk is de Pixel stiekem een serieus toetsenbord. De Kailth Box-switches zijn hot-swappable en het pcb is gasket mounted. Dat betekent dat het pcb op gaskets rust in plaats van simpelweg in de behuizing is geschroefd. Dat heeft als voordeel dat het geluid en het aanslaggevoel wat gedempt worden. Gasketmounts zie je steeds meer op high-end toetsenborden, maar de meeste hebben nog een schroefverbinding tussen de behuizing en de plate en/of het pcb.

Je kunt het keyboard met een meegeleverde kabel aansluiten, maar met de legoschuifjes kun je ook een draadloze verbinding opzetten. Dat kan via de meegeleverde dongel, die je in een met legosteentjes afgedekt compartiment opbergt, of via bluetooth. Je kunt in totaal acht apparaten verbinden met de Pixel. Leuke details: niet alleen de dongel, maar ook de USB-kabel is in legostijl uitgevoerd. Dat geldt ook voor de rgb-verlichting aan de zijkant, die via transparant gekleurde legosteentjes naar buiten schijnt.

Om het helemaal af te maken, heeft Melgeek een soort communitywebsite in het leven geroepen, GeekMade, waar je andermans ontwerpen voor de voor- en achterkant van het toetsenbord kunt bekijken en downloaden. Of je kunt daar je eigen creatie kwijt, door gewoon met gekleurde steentjes te spelen of door simpelweg een afbeelding te uploaden en daar automatisch een lay-out van te laten maken. Simpel gezegd kun je zo op de voor- en achterkant pixelart van 56 bij 20 pixels creëren.

Zo zijn er ontwerpen van Nyan Cats, Death Stars, Mona Lisa's en Slava Ukraini te vinden, om er een paar te noemen. En het mooie is, je kunt dat natuurlijk altijd aanpassen. Wil je ook je keycaps aanpassen, dan kan dat met de tiles, maar dankzij de transparante covers kun je ook een afbeelding printen en uitknippen en onder de keycap leggen. Daar kun je individuele afbeeldingen per keycap voor uploaden, of een enkele afbeelding voor alle keycaps.

Lunar 01

De Keysme Lunar 01 greep onze aandacht om twee redenen, enerzijds wegens het bijzondere ontwerp en anderzijds wegens de constructie van het toetsenbord. Om met het visuele aspect te beginnen: wie wil er nou geen toetsenbord dat op een kruising tussen een raket en een NASA-bedieningspaneel lijkt? Dat is waar de Lunar 01 White ons in ieder geval aan doet denken, met zijn kleurstelling en bijzondere opdrukken als de zwart-gele, diagonale waarschuwingsstrepen. De twee 'raketten' zijn een soort fidget-toys die je magnetisch aan de zijkant klikt en waarvan de onderkant lang kan spinnen. Desgewenst kun je er een paar meegeleverde knoopcellen in stoppen om ze te verlichten, hoewel we geen aan-uitknop daarvoor konden vinden. Nuttig is het niet, maar een leuke gimmick is het wel.

Keysme Lunar 01 - foto's
Keysme Lunar 01 - foto'sKeysme Lunar 01 - foto'sKeysme Lunar 01 - foto'sKeysme Lunar 01 - foto's

Aan de bovenkant zit een grote ledbalk die kan oplichten in diverse patronen en verwijderd kan worden, mocht je je telefoon of een tablet daar willen neerzetten. Zo'n apparaat kun je dan via de bluetoothverbinding bedienen of je kunt er een filmpje op bekijken tijdens het werk. Keysme noemt het de 'pickup lamp', wat verwijst naar de microfoon in het losse pcb'tje dat omgevingsgeluid kan opvangen en de strip als een VU-meter kan aansturen. Met de 'rotary encoder' ernaast kun je de effecten aanpassen. Helaas bleek een van de leds van onze strip defect te zijn, waardoor de strip maar tot halverwege functioneerde. Aangezien het pcb met leds en logica een los printplaatje is, dat met pogopinnen contact maakt met de rest van het toetsenbord, hebben we een poging gedaan het te repareren. Maar hoewel de leds sterk lijken op standaard WS2812-leds, zijn ze kleiner dan de 5050-leds die we hadden en konden we de defecte niet vervangen.

De Lunar 01 is in diverse kleurcombinaties te koop: de genoemde opake Lunar White, de semitransparante Hole Black, Nepture Blue en Venus Pink. Die vier versies zijn met 'dye sub'-keycaps, 'doubleshot'-keycaps of 'Icy PC'-keycaps verkrijgbaar. De eerste twee zijn pbt-keycaps, terwijl de laatste set transparante keycaps van polycarbonaat zijn. Dat is de versie die wij hebben ontvangen en los van het gladde gevoel dat die keycaps geven, hebben ze ook zo goed als onleesbare legenda's, zeker als de verlichting ingeschakeld is. We zouden die dus niet aanraden en gewoon pbt-keycaps nemen.

Keysme Lunar 01 - foto's
Keysme Lunar 01 - foto'sKeysme Lunar 01 - foto'sKeysme Lunar 01 - foto'sKeysme Lunar 01 - foto's

De switches die Keysme levert, zijn Gaterons, maar wel aangepaste versies. Drie ervan zijn lineair, de vierde is een bruine, of tactile, variant. De switches zijn G Pro 2.0-switches, die door Gateron ge-lubed worden en daarnaast beter backlight moeten verspreiden. De door ons geteste gele variant heeft een actuatiekracht van 50cN nodig, de rode zijn met 45cN iets lichter en de zilveren zijn een soort speedswitches met een iets hoger actuatiepunt en 43cN actuatiekracht. Als je liever je eigen switches gebruikt, is dat mogelijk, want de Gaterons zitten in hotswapsockets die compatibel zijn met de meeste switches. Ook de stabilizers zijn van Gateron en van het type dat in het pcb geschroefd wordt. Meestal worden ze vastgeklikt, maar geschroefde stabilizers moeten beter vastzitten en minder rammelen.

Net als bij de Pixel is het pcb van de Lunar 01 gemonteerd tussen gaskets, maar Keysme doet daar iets extra's mee. Standaard zijn de veertien aan de onderkant voorgemonteerde gaskets van poron gemaakt, een vrij zacht en flexibel schuim. Desgewenst kun je die verwijderen en de meegeleverde siliconengaskets monteren, die een iets steviger gevoel geven. Om de gaskets te wisselen, is het toetsenbord vrij eenvoudig open te maken. Op de achterkant wordt aangegeven waar de plastic clips zitten die de twee schalen bij elkaar houden; schroeven zijn er dus niet. Dat maakt het makkelijk om het keyboard te openen, maar toch zitten de twee helften stevig in elkaar. De gaskets aan de bovenkant zijn van siliconen gemaakt. Tussen de plate en het pcb zitten een eva-sheet en een siliconen mat om de aanslag te dempen. Ook onder in de behuizing ligt een dikke siliconen mat om het geluid te dempen.

Dat eenvoudige openmaken en natuurlijk het kunnen wisselen van keycaps en switches, maken deel uit van wat Keysme een opensourcetoetsenbord noemt. Het bedrijf belooft afmetingen van alle onderdelen te publiceren, zodat je de 'bouwtekeningen' kunt gebruiken om componenten met andere materialen te maken. Wie een plateless toetsenbord prefereert, kan ook wachten op een ander pcb van Keysme, waarop de switches gesoldeerd kunnen worden voor extra stabiliteit.

De Lunar 01 is bedraad en draadloos te gebruiken. De bedrade optie maakt gebruik van een gekruld USB-A/C-snoer en voor draadloze verbindingen heb je twee opties. Je kunt de meegeleverde 2,4GHz-dongel gebruiken of maximaal drie bluetoothapparaten koppelen. Verder krijg je een metalen tool om de pickup lamp los te maken, een keycap- annex switchpuller en een stickervel voor extra accenten meegeleverd. De software om de functies van de draaiknop en de overige features, zoals mapping, macro's en lichteffecten, aan te passen, was ten tijde van het testen nog niet beschikbaar.

Testmethode en ervaringen

We hebben de Melgeek Pixel en Keysme Lunar 01 getest met onze textureanalyzer. Dat apparaat heeft een druksensor die langzaam naar beneden beweegt en zo van elke toets kan meten hoeveel kracht erop wordt uitgeoefend en hoever de toets beweegt. Daarbij meet de analyzer ook het actuatiepunt, dus het punt waarop een toetsaanslag wordt geregistreerd. We meten voor elke toets de kracht die nodig is om tot het actuatiepunt te komen, de kracht die we uitoefenen tijdens actuatie en de kracht na de actuatie totdat de toets niet verder kan worden ingedrukt. Ook de afstanden tot het actuatiepunt en tot het zogeheten bottom-outpunt worden gemeten. De kracht meten we in centinewtons en de travel in tienden van millimeters.

Texture analyzer voor toetsenbordenTexture analyzer voor toetsenbordenTexture analyzer voor toetsenborden

De resultaten per toets geven we weer in plattegronden van de toetsenborden. Dat doen we op de volgende pagina, met resultaten van de rode Kailh Box-switches in de Pixel en de gele Gateron G Pro 2.0-switches van de Lunar 01. Om te kunnen vergelijken met andere toetsenborden, hebben we ook enkele eigenschappen van de switches in grafieken gevat.

Ervaringen Melgeek Pixel

De Pixel is in beginsel best een fijn toetsenbord, dat dankzij de boxswitches stabiel aanvoelt. De doorzichtige 'deksels' op de switches voelen daarentegen niet geweldig aan en zitten ook niet altijd even goed vast. Het is daarmee een beetje een gekke combinatie. Het keyboard is vrij high-end, met redelijke switches, prima stabilizers en een gasketmounting, maar de keycaps zijn duidelijk form over function. Ook is het een beetje afhankelijk van de houding van je handen of je last hebt van de lego-noppen. Vooral aan de onderkant zouden je handen daar weleens mee in contact kunnen komen en dat is niet 's werelds comfortabelste palmrest. De noveltyfactor van het toetsenbord en de mogelijkheden om het uiterlijk volledig aan te passen, zijn natuurlijk wel ongekend. Misschien maakt een normaal setje pbt-keycaps een fantastisch toetsenbord van de Pixel

Ervaringen Keysme Lunar 01

Ogen dicht, dat is het beste advies dat we onszelf kunnen geven voor het tikken op dit toetsenbord. Op de foto's zag de witte versie er fantastisch uit. De opgestuurde transparant blauwe versie is echter, zeg maar, als een kind waar alleen een moeder van kan houden. Eigenlijk is de behuizing nog niet het probleem, want het is wel leuk om het binnenste van het toetsenbord te kunnen zien. Het probleem zit hem in de keycaps. Natuurlijk, die zijn eenvoudig te vervangen, maar persoonlijk kan ik er met m'n hoofd niet bij dat je een toetsenbord met gladde polycarbonaat-keycaps opstuurt. Het geeft een goedkoop gevoel aan de toetsen en het ziet er wat mij betreft echt niet uit. Het is ook onpraktisch, omdat je de legenda's niet of nauwelijks kunt zien en het ontwerp verdient gewoon veel meer. Maar... als je die keycaps wegdenkt en je ogen dichtdoet, tikt het toetsenbord wel echt heerlijk. De gelubede switches en stabilizers zijn soepel, stabiel en zeer stil.

We kunnen alleen weinig over het toetsenbord zeggen, aangezien Keysme pas na het opsturen bekende dat er een preproductiemodel onderweg was. Het uiteindelijke toetsenbord dat je als consument in handen krijgt, zal op sommige punten verschillen. Zo zou de 'pickup lamp' straks niet boven het toetsenbord uitsteken en zou de demping nog verbeterd worden.

Testresultaten

We zetten de gemiddelden van de testresultaten van alle toetsen die we met de textureanalyzer hebben gemeten, naast elkaar in onderstaande grafieken. We vergelijken de toetsenborden met andere producten die ofwel in het hogere segment zitten, zoals de Mountain Everest 60, Corsair K100 en Shuriko Hanzo, ofwel vergelijkbare switches hebben, zoals de Kailh Red-switches in de Sharkoon.

Ter herinnering, de Kailh Box Red-switches van de Pixel moeten actueren vanaf 1,8mm bij 50cN en een totale travel van 3,6mm hebben, met een bottom-outkracht van 60cN. De Gateron G Pro 2.0 Yellow-switches van de Lunar 01 moeten hun actuatiepunt op 2,0mm hebben bij 50cN en moeten in totaal 4,0mm travel hebben.

De Box-switches van de Pixel actueren gemiddeld genomen aanzienlijk lichter dan volgens de specificatie. De actuatieafstand ligt een fractie van 0,1mm hoger dan opgegeven, op 1,9mm, en de totale travel is ook een tiende millimeter groter. De switches zijn wel heel consistent; de standaarddeviatie is heel laag.

De Gaterons actueren gemiddeld gezien precies op hun opgegeven punt van 2,0 millimeter en de kracht daarbij is ook vrijwel zoals in de specificaties. De totale travel is iets minder ver, maar die tiende millimeter rekenen we ze niet aan. De standaarddeviatie, als maat voor de consistentie van de switches, lijkt wel behoorlijk hoog. De absolute spreiding valt echter mee; de hoogste kracht bij actuatie is 4cN hoger dan opgegeven en de laagste is 3cN lager.

  • Gemiddelde kracht vereist voor actuatie
  • Stdev kracht vereist voor actuatie
  • Hoogste kracht vereist voor acuatie
  • Laagste kracht vereist voor actuatie
Gemiddelde kracht vereist voor actuatie
Toetsenbord Geteste switches Gemiddelde gewicht in cN (hoger is beter)
Keysme Lunar 01 (G Pro 2.0 Yellow) Gateron Yellow
52
Shurikey Hanzo (Varmilo EC Rose V2) Varmilo EC Rose V2
50
Logitech MX Mechanical (Kailh Choc Brown V2) Kailh Choc Brown
48
Mountain Everest 60 (Linear 45, Qwerty US) Mountain Linear
44
Sharkoon PureWriter (Kailh Red) Kaihua Kailh Red
43
Steelseries Apex Pro (Cherry MX red) Omnipoint
41
Melgeek Pixel (Kailh Box Red) Kailh Box Red
36
Corsair K100 RGB (OPX Switch) OPX Switch
34
  • Gemiddelde kracht vereist tijdens actuatie
  • Stdev kracht vereist tijdens actuatie
  • Hoogste kracht vereist tijdens actuatie
  • Laagste kracht vereist tijdens actuatie
Gemiddelde kracht vereist tijdens actuatie
Toetsenbord Geteste switches Gemiddelde gewicht in cN (hoger is beter)
Keysme Lunar 01 (G Pro 2.0 Yellow) Gateron Yellow
51,00
Shurikey Hanzo (Varmilo EC Rose V2) Varmilo EC Rose V2
50,00
Mountain Everest 60 (Linear 45, Qwerty US) Mountain Linear
44,00
Logitech MX Mechanical (Kailh Choc Brown V2) Kailh Choc Brown
44,00
Sharkoon PureWriter (Kailh Red) Kaihua Kailh Red
43,00
Steelseries Apex Pro (Cherry MX red) Omnipoint
41,00
Melgeek Pixel (Kailh Box Red) Kailh Box Red
36,00
Corsair K100 RGB (OPX Switch) OPX Switch
34,00
Hoogste kracht vereist tijdens actuatie
Toetsenbord Gemiddelde gewicht in cN (hoger is beter)
Shurikey Hanzo (Varmilo EC Rose V2)
54,00
Keysme Lunar 01 (G Pro 2.0 Yellow)
54,00
Logitech MX Mechanical (Kailh Choc Brown V2)
49,00
Sharkoon PureWriter (Kailh Red)
48,00
Mountain Everest 60 (Linear 45, Qwerty US)
47,00
Steelseries Apex Pro (Cherry MX red)
45,00
Melgeek Pixel (Kailh Box Red)
40,00
Laagste kracht vereist tijdens actuatie
Toetsenbord Gemiddelde gewicht in cN (hoger is beter)
Keysme Lunar 01 (G Pro 2.0 Yellow)
47,00
Shurikey Hanzo (Varmilo EC Rose V2)
45,00
Sharkoon PureWriter (Kailh Red)
41,00
Mountain Everest 60 (Linear 45, Qwerty US)
41,00
Logitech MX Mechanical (Kailh Choc Brown V2)
41,00
Steelseries Apex Pro (Cherry MX red)
39,00
Melgeek Pixel (Kailh Box Red)
34,00
Corsair K100 RGB (OPX Switch)
31,00
  • Gemiddelde actuatieafstand
  • Hoogste actuatieafstand
  • Laagste actuatieafstand
  • Gemiddelde totale afstand
Gemiddelde actuatieafstand
Toetsenbord Geteste switches Gemiddelde afstand in mm (hoger is beter)
Shurikey Hanzo (Varmilo EC Rose V2) Varmilo EC Rose V2
2,40
Steelseries Apex Pro (Cherry MX red) Omnipoint
2,20
Mountain Everest 60 (Linear 45, Qwerty US) Mountain Linear
2,00
Keysme Lunar 01 (G Pro 2.0 Yellow) Gateron Yellow
2,00
Melgeek Pixel (Kailh Box Red) Kailh Box Red
1,90
Sharkoon PureWriter (Kailh Red) Kaihua Kailh Red
1,60
Logitech MX Mechanical (Kailh Choc Brown V2) Kailh Choc Brown
1,40
Corsair K100 RGB (OPX Switch) OPX Switch
1,30

Ten slotte zetten we alle metingen waarvan bovenstaande grafieken gemiddelden weergeven, nog even op een rij. Zo kun je de actuatietravel en -kracht per toets zien.

  • Melgeek Pixel
  • Keysme Lunar 01
Melgeek Pixel - testresultatenMelgeek Pixel - testresultatenMelgeek Pixel - testresultatenMelgeek Pixel - testresultatenMelgeek Pixel - testresultatenMelgeek Pixel - testresultaten
Keysme Lunar 01 - testresultatenKeysme Lunar 01 - testresultatenKeysme Lunar 01 - testresultatenKeysme Lunar 01 - testresultatenKeysme Lunar 01 - testresultatenKeysme Lunar 01 - testresultaten

Conclusie

Beide toetsenborden zijn meer dan een beetje apart en zijn buitenbeentjes vergeleken met de keyboards die we normaal reviewen. Het zijn, ondanks hun noveltyfactor ook absoluut geen speedgoedtoetsenborden en hun prijs is daar ook naar. Laat dus gezegd zijn dat je flink geld over moet hebben om een van deze toetsenborden te kopen, een verzamelaar bent of gewoon een enorme lego- danwel ruimtevaartfan. Met prijzen van dik boven de 200 euro zijn dit geen impulsaankopen.

Het zijn wel heel goede toetsenborden, zeker de Lunar 01. Er is enorm veel aandacht besteed aan het ontwerp en om het keyboard luxe te laten aanvoelen en stil te maken. De siliconen vulling, de sandwich-structuur met gasketmounting, gelubede switches en stabilizers: alles is gedaan om het keyboard een bevredigende 'thunk' te laten produceren, in plaats van het gekletter dat sommige keyboards ten gehore brengen. Hoe jammer is het dan dat er PC-keycaps zijn meegeleverd die visueel en gevoelsmatig afbreuk doen aan het fijne gevoel, en hoe jammer is het dat er nog geen software voor dit preproductiemodel was. Over preproductie gesproken, we kunnen niet beloven dat het uiteindelijk geleverde toetsenbord overeenkomt met het exemplaar dat we opgestuurd kregen. Keysme belooft uiteraard dat het productiemodel alleen maar beter wordt, maar ik durf daar weinig over te zeggen. Wel is het toetsenbord zoals het nu is, enorm lekker om op te tikken, met je ogen dicht dan. Een setje mooie pbt-keycaps erop en je bent spekkoper.

Het Pixel-toetsenbord is net als de Lunar 01 een gasketmounted toetsenbord, maar het voelt toch anders aan. Dat komt misschien door de samengestelde keycaps, met gekleurde onderkant en losse, doorzichtige bovenkant. Het keyboard is verder van prima kwaliteit, getuige ook de metingen met onze textureanalyzer, maar toch bekruipt ons het gevoel dat dit meer een showkeyboard is dan een 'daily driver'. Het leent zich er uitstekend voor om steeds weer nieuwe patronen op te maken en zo een uniek toetsenbord onder je handen te hebben.

Reacties (68)

68
68
36
0
0
12
Wijzig sortering
De review vermeldt duidelijk dat die Pixel geen 'echte' Lego is, maar ik kan niet terugvinden of wel dezelfde maatvoering is gebruikt, en Lego dus wel past.
In de video wordt verteld dat het patent van Lego is verlopen en iedereen dus de nopjes mag printen. Lijkt me raar dat ze dan een net iets andere maatvoering invoeren..
Dat klopt, echter is de kwaliteit en de toleranties waarbinnen geproduceerd wordt bij Lego (overigens nog steeds een beschermde merknaam) ongeëvenaard.
Inderdaad, velen onderschatten de kunst van het plasticgieten. Is echt niet zo makkelijk om echt goed te doen, en Lego heeft het perfect onder de knie. Ik merk het verschil zeker met de nieuwe 'Chinese' Legomerken, het is echt minder. Passen minder goed, valt sneller uit elkaar en (los van het fabricageaspect) er is bij het design qua opbouw minder goed nagedacht.
IDD, de toleranties van lego zijn zo hoog dat zelfs de eerste lego set zijn onderdelen nog steeds op de huidige sets passen. en visa-versa.
Er zijn enkele fabrikanten die nu net zulke goede blokjes produceren als Lego zoals Cobi.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @EnigmaNL29 oktober 2022 19:29
Nee hoor. Die haalt de lat ook niet. Kleurverschil, niet helemaal vlak etc zijn klachten die je meer dan eens hoort. Daarbij is namaak lego waardeloos zodra je het gekocht hebt terwijl bij Lego sommige sets snel in prijs stijgen.

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 juli 2024 20:47]

Waarom denken veel reviewers dat lego helemaal niet meer het beste steentje is ?
https://youtu.be/T92wBS0uLLA

Ik heb echt geen idee waar die onwaarheden vandaan haalt. De enige met kleur en pas en grote kwaliteit s problemen is Lego zelf en niet de andere merken.

Je hebt zelf geen ervaring wat er is. Maar als Lego goeroe wil ik je wel ludiek uitdagen :9

Jij en anderen mogen bij mij langskomen en dan mag je tussen 10+ merken het Lego steentje halen. De rest is immers heel slecht in jou ogen dus dat moet een eitje zijn :D
Leuke anekdotes, gelukkig al een aantal jaren pertinent onwaar. Cobi maakt zijn eigen kleuren en er is onderling geen kleurverschil, daarnaast is letterlijk elk blokje is gewoon perfect recht en vlak. In tegenstelling tot veel namaak Lego is Cobi niet Chinees, de kwaliteit is daarom ook veel beter.

Koop eens een recent setje en je zult versteld staan van de kwaliteit. Het enige merkbare verschil is dat er geen Lego logo's op de blokjes staan.

Tja en waarde... Het is speelgoed. Geen investering. Ik koop zoiets niet om later weer te verkopen.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @EnigmaNL29 oktober 2022 20:58
Leuke anekdotes? Dit is ervaring uit 1e hand. Ik ken iemand met meerdere sets welke ik uitvoerig heb bekeken. Hoewel Cobi inderdaad niet uit Chine komt (maar uit Polen) is de kwaliteit min of meer gelijk aan de "betere" sets uit China met inderdaad kleurverschil en sub perfecte blokken.

Wat betreft prijs; tja, je koopt doorgaans een ander merk omdat het goedkoper is. Wanneer je dat niet uitmaakt zie ik geen reden om geen originele Lego te kopen. Dat de grotere sets meer waard worden is dan alleen maar mooi meegenomen toch?

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 juli 2024 20:47]

Leuke anekdotes? Dit is ervaring uit 1e hand. Ik ken iemand met meerdere sets welke ik uitvoerig heb bekeken. Hoewel Cobi inderdaad niet uit Chine komt (maar uit Polen) is de kwaliteit min of meer gelijk aan de "betere" sets uit China met inderdaad kleurverschil en sub perfecte blokken.
Je hebt er dus zelf geen. Ik heb zelf een aantal sets en ze uitvoerig vergeleken met Lego. De toleranties zijn nagenoeg hetzelfde (opgemeten met digitale schuifmaat). Cobi is beter dan elk Chinees merk die ik heb gezien en gehad.
Wat betreft prijs; tja, je koopt doorgaans een ander merk omdat het goedkoper is. Wanneer je dat niet uitmaakt zie ik geen reden om geen originele Lego te kopen. Dat de grotere sets meer waard worden is dan alleen maar mooi meegenomen toch?
Cobi is ook veel goedkoper dan Lego. En inderdaad, doorverkopen voor winst is er niet bij. Dat is ook niet waarom ik dit soort dingen koop.

Cobi maakt een ander soort sets die Lego niet wil maken, zoals straaljagers en tanks. Dat doen ze heel erg goed. Daarnaast maken ze blokjes in unieke kleuren die Lego niet heeft. Het enige nadeel van Cobi is dat hun minifiguren enorm lelijk zijn.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @EnigmaNL29 oktober 2022 21:16
Je hebt er dus zelf geen.
Nee, ik koop dergelijke namaak niet. Dat wil niet zeggen dat ik er niet heel goed naar heb gekeken; meerdere malen zelfs. Mijn meest recente ervaring bevestigde mijn eerdere reactie. Dat jij blij mee bent is mooi maar ik wil het echt niet met het echte Lego vergelijken.

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 juli 2024 20:47]

Wat ik veelal zie bij die hard Lego fans is een misplaatst gevoel van loyaliteit aan het merk en daardoor het onvermogen om objectief te kijken naar andere merken bouwsteentjes. Als er geen mooie Lego logo's op staan telt het niet mee.

Meten is weten dus ik heb zelf de proef op de som genomen en de steentjes van Cobi gepast en gemeten (met een Mitutoyo schuifmaat met een maximale afwijking van 2 micrometer) en de toleranties zijn nagenoeg hetzelfde als die van Lego. Onderling verschil (tussen de Cobi blokjes zelf dus) is nog kleiner.

Kort gezegd: het is zeker wel met Lego te vergelijken.
Cobi maakt een ander soort sets die Lego niet wil maken, zoals straaljagers en tanks.
Ja en waarom denk je dat Lego dat niet wil doen? Je geeft zelf het antwoord al, het is oorlogstuig. Iets waar Lego zich begrijpelijkerwijs en terecht niet mee wil associëren. Oprichter Ole Kirk Christiansen heeft beide wereldoorlogen meegemaakt en meneer hier voert tanks en straaljagers aan als argument waarom Cobi beter is dan Lego, het moet niet gekker worden. Oh, en vanwege kleurtjes die Lego niet heeft, ook een sterk argument.

En dan ook nog beledigingen uiten als "een misplaatst gevoel van loyaliteit" en "onvermogen" terwijl je zelf fanatiek trouw zweert aan Cobi en Bor probeert te overtuigen dat het net zo goed is als Lego.

Wat ik overigens op bol zag langskomen vond ik nogal duur, het is echt niet goedkoper.
Ja en waarom denk je dat Lego dat niet wil doen? Je geeft zelf het antwoord al, het is oorlogstuig. Iets waar Lego zich begrijpelijkerwijs en terecht niet mee wil associëren. Oprichter Ole Kirk Christiansen heeft beide wereldoorlogen meegemaakt en meneer hier voert tanks en straaljagers aan als argument waarom Cobi beter is dan Lego, het moet niet gekker worden.
Nergens heb ik gezegd dat Cobi beter is dan Lego.
Oh, en vanwege kleurtjes die Lego niet heeft, ook een sterk argument
Als je creatieve bouwsels wilt maken is het fijn een groot palet aan kleuren te hebben.
En dan ook nog beledigingen uiten als "een misplaatst gevoel van loyaliteit" en "onvermogen" terwijl je zelf fanatiek trouw zweert aan Cobi en Bor probeert te overtuigen dat het net zo goed is als Lego.
Ik ben niet trouw aan Cobi, ik geef gewoon aan dat er andere merken zijn die net zulke goede blokjes maken als Lego, een daarvan is Cobi. Ik koop van allerlei verschillende merken. En ja, merkloyaliteit is altijd misplaatst want het werkt maar 1 kant op. Klanten zijn loyaal aan het merk maar het merk niet aan de klant. Dat is bij Lego wel te zien door de constante prijsverhogingen die ze alsmaar doorvoeren (in veel gevallen veel hoger dan de inflatie).
Wat ik overigens op bol zag langskomen vond ik nogal duur, het is echt niet goedkoper.
Op Bol.com niet nee...
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @EnigmaNL31 oktober 2022 09:30
Klanten zijn loyaal aan het merk maar het merk niet aan de klant. Dat is bij Lego wel te zien door de constante prijsverhogingen die ze alsmaar doorvoeren (in veel gevallen veel hoger dan de inflatie).
Dit vind ik wel een beetje kort door de bocht. Lego zet er o.a. een top notch customer support tegenover; defect steentje; geen probleem. Missend steentje; geen probleem etc. De andere leveranciers willen de prijzen natuurlijk ook verhogen alleen is het lastiger voor namaak om dit daadwerkelijk door te voeren gezien de lagere prijs vrijwel de enige reden is om namaak te kopen (tenzij je wapentuig als modellen wilt bijvoorbeeld want dat levert Lego niet).
Zover ik had gelezen wel. In de kickstarter staat ook een plaatje dat ze een minifiguren op een keycap hadden gezet, dus kan me haast niet voorstellen dat het niet zo is. Het is natuurlijk wel de vraag in hoeverre alles net zo goed past als bij echte lego.
Misschien is het later aangepast, maar ik lees in de conclusie op pagina 1 dat het toetsenbord "lego-compatible" is en dat je "je eigen Lego blokjes kunt gebruiken".
Het is lego-compatibel, dus gewone lego steentjes passen er op.

Maar als ik de video van RacingBrick (best bekende lego youtuber) erover kijk, dan ben ik niet echt overtuigd. Ja het is dezelfde maatvoering dus "het past", maar een van de belangrijkste eigenschappen van lego, het precies fabriceren met hele kleine toleranties van de steentjes zodat elk steentje op precies dezelfde manier in elkaar klikt, is niet iets wat elk bedrijf zomaar (en vooral betaalbaar) kan doen. Het heeft de kloon-producenten zoals CADA of Cobi decennia gekost om ook maar in de buurt te komen maar ze zijn er nog steeds niet helemaal.

Resultaat: de steentjes passen maar op sommige noppen houden ze niet echt goed vast en vallen er gemakkelijk vanaf, of in ieder geval niet zo consistent als echte lego steentjes.
Hier krijg je echt een enorme glimlach van.
Echt heel leuk dat ze blokjes en plaatjes erbij doen voor personaliseren, dat is écht Lego!
Het is alleen niet samen met LEGO ontwikkeld of gemaakt. Het is een 'cloon'. Neemt niet weg dat het gaaf is.
Een mooi toetsenbord. Ik wil het graag hebben, maar voor deze prijs pas ik waarschijnlijk.

Zodra Lego deze review onder ogen komt krijgen jullie trouwens een mooie brief van hun advocaat, want Lego houdt er absoluut niet van als hun merknaam voor dingen die niet echt Lego zijn wordt gebruikt.
In dat kader ben ik heel blij dat Lepin eindelijk de nek is omgedraaid.
Precies dezelfde sets als LEGO, maar dan zonder het uitzoekwerk, en met poepplastic, voor één derde van de prijs. :|
Zomaar een vraag over het Lego-toetsenbord. Is daar ook een AZERTY versie van verkrijgbaar? :p :+
volgens mij kan je die ombouwen... je kan alle caps veranderen... ik dacht er ook aan. maar meer dan 100€ geef ik niet aan een keyboard?
Het mooie van het Lego toetsenbord is dat het helemaal past in de creatieve traditie van Lego waarbij je zelf allerlei ontwerpen kunt maken en wijzigen. Erg leuk idee!
Creatieve traditie? Ja en nee. In de meeste legodoosjes zitten specifieke legostukken voor 1 bepaald ontwerp in en de meeste kinderen krijgen een 100-200 stappenplan voorgeschoteld dat je heel strict moet volgen of het loopt mis.
Ik ben met je eens dat de nieuwere Lego veel specialistischer is geworden met veel verschillende onderdelen en een instructie die erg ver uitgewerkt is.

Voor mij - jeugdsentiment - gaat Lego meer om het zelf iets bouwen met de stenen die je hebt. In de jaren 80 waren er veel minder verschillende steentjes waardoor Lego ook een wat ruwer uiterlijk had en je sneller je creativiteit kon laten werken en iets in elkaar kon zetten. Ik bouwde vaak 1x volgens de instructie en daarna ging alle lego in een grote kist en kon je los gaan.

Ik denk daarom dat de oude Lego veel meer creativiteit bij kinderen op wekte dan de recente Lego.
Terug naar het toetsenbord: Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om dit toetsenbord te personaliseren met steentjes, ik vind het daarmee heel erg passen in mijn beeld van wat Lego moet zijn.

[Reactie gewijzigd door Afas op 22 juli 2024 20:47]

Idd ik herinner me nog (heeel lang geleden dus) dat het eerste ridderkasteel wat we kregen volleldig bouwblokjes waren :

https://www.museumofplay....nd-Castle-Assembled-1.jpg

Daarna waren dat grotere platen :
https://bouwsteentjes.inf...ploads/2018/03/6080-1.jpg

Nu lijkt het wat een combinatie van beide:
https://www.lego.com/nl-b...9782!&cmp=KAC-INI-GOOGEU-
Cool. Zelfs de paarden helemaal van blokjes! :D
Het gaat nu juist weer helemaal de goede kant op. Steeds minder grote single body parts.
Idd als je dat laatste ziet zitten er daar terug minder speefieke/grotere platen in
Als je de set bouwt, heb je meestal de bouwinstructies nodig ja. Dit is niets nieuws vergeleken met 40 jaar geleden. Specifieke onderdelen zijn een ding, maar ik betwijfel of er echt niets anders mee te maken is. En de meeste steentjes zijn nog altijd voor andere dingen te gebruiken.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Coolstart29 oktober 2022 19:38
In de meeste legodoosjes zitten specifieke legostukken voor 1 bepaald ontwerp in en de meeste kinderen krijgen een 100-200 stappenplan voorgeschoteld dat je heel strict moet volgen of het loopt mis.
En vrijwel geen kind laat de modellen in elkaar zitten ;) Het creatieve aspect gaat na het bouwen volgens het boekje verder waarbij eigen modellen worden gemaakt. Kijk de eerste Lego film maar eens. Dat is min of meer het moraal van het verhaal; niet alles vastlijmen of vangen in een vast ontwerp.
Heel makkelijk om de Windows key te vervangen voor de Tux key ;)
Die zouden er van mij helemaal uit mogen. Een van de meest irritante dingen die MS ooit heeft verzonnen. Gelukkig hebben we geen Windows meer die hem vanuit een fullscreen spel in SVGA gooit als je per ongeluk een Windows-toets raakt.
Nog nooit heb ik het structureel gebruikt.
Echt niet? Windows-toets is voor mij dé toets die ik denk ik het meest gebruik (naast spatie etc) om al m'n games en programma's het snel te vinden en te openen. Instellingen vind ik ook het snelste zo. Dat gezoek in het Star Menu op alle icoontjes op m'n desktop duurt te lang.
Is alt niet goed? Daar functioneerden menu's ooit mee.
Er zijn maar weinig mensen die Windows gebruiken zo als het hoort. Helaas.
Een compose key is handig is om letters met accenten te schrijven.
Ik gebruik 'm zeer regelamtig.
Wat mij betreft mag-ie blijven.
Anoniem: 1617016 @blorf31 oktober 2022 03:56
Mee eens, ik vond het sowieso ranzig om een OS-specifieke toets op een keyboard te hebben. Dat hoort niet. En idd, sterven in Counterstrike omdat je naar Windows plopt ipv. bukt.. aargh :Y)

Tot voor kort sloopte ik ze principieel altijd uit mijn toetsenborden..
Inderdaad jammer dat die Pixel zo prijzig is, anders had ik 'm meteen gereserveerd "voor m'n zoontje" 😆
Voor wie een NASA-ish toetsenbord wil, kan ik de M65-A keycaps aanbevelen:

https://www.extremetech.c...hemed-mechanical-keyboard 8-)

Dan heb je veel meer een NASA vibe dan met twee plastic fidget spinner raketjes 8)7 .
Geinig maar niet voor mij, veel te druk ^^
Deed me denken aan deze prachtige commodore 64 lego casemod met werkend toetsenbord.
Hier part 3 met daarin het keyboard deel.

[Reactie gewijzigd door drakiesoft op 22 juli 2024 20:47]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.