Inleiding
Het heeft even geduurd, maar eindelijk is het zover. Na jarenlang verschillende tabletround-ups te hebben geschreven, vonden we het hoog tijd om een heuse Best Buy Guide speciaal voor tablets op te richten. Ons plan is om twee keer per jaar de nieuwste tablets intensief te testen en je te vertellen welke de beste zijn die je kunt kopen. In deze eerste BBG pakken we ook tablets mee die we eerder hebben getest voor oudere reviews, head-to-heads en round-ups. Uiteraard doen we dat alleen met de apparaten die nog nieuw genoeg zijn en nog (softwarematig) worden ondersteund door de fabrikant. We hebben voor deze BBG ook een aantal nieuwe tablets ontvangen die we meteen op de pijnbank hebben gelegd.
Lenovo heeft ons maar liefst drie tablets gestuurd: de Tab P11 Plus, Tab P11 Pro en Tab P12 Pro. Deze apparaten lijken de strijd aan te willen gaan met de nieuwste drie S-tablets van Samsung. Ook Nokia heeft ons deze keer iets weten te sturen. Bij onze laatste round-up van budgettablets lukte het Nokia niet om ons de T20 te sturen en ook voor deze BBG kreeg het bedrijf het niet voor elkaar. Gelukkig had het wel een T10 voor ons. Deze nieuwe budgettablet is wat kleiner dan de gemiddelde tablet en we zijn benieuwd naar het resultaat. TCL stuurde ons de NXTPaper 10s, een tablet met een bijzondere schermtechnologie die zich kan meten met e-paper. Het scherm heeft speciale filters die minder blauw licht doorlaten en een matte toplaag die reflecties moet tegengaan. De tablet is volgens het bedrijf goed te gebruiken in de volle zon.
Voor de rest is deze eerste Tablet Best Buy Guide dus vooral gevuld met tablets die we eerder al hebben ontvangen en getest. We richten ons in deze BBG alleen op tablets met een mobiel besturingssysteem. We realiseren ons dat dit een vage grens is omdat er ook Windows- en ChromeOS-apparaten zijn die je zou kunnen classificeren als tablet. Deze apparaten scharen wij echter eerder onder laptop(achtigen). We hebben alle toestellen opnieuw beoordeeld en de prijsontwikkeling daarbij meegenomen om te bepalen welke tablets per categorie de grootste aanraders van dit moment zijn.
:strip_exif()/i/2005377084.jpeg?f=imagenormal)
100-250 euro
Vergeleken met smartphones is het aantal tablets dat uitkomt, een stuk kleiner. Dat valt meteen op als je naar de grafieken kijkt. In de categorie van 100 tot 250 euro komen nog de meeste apparaten uit en is het aantal fabrikanten dat een apparaat aanbiedt, het grootst. Net als bij smartphones zijn de tablets in deze categorie gek genoeg het compleetst. Het overgrote deel heeft nog een koptelefoonaansluiting en een geheugenkaartlezer aan boord. Bij sommige tablets die de 3,5mm-jack missen, wordt een dongel meegeleverd om toch je bedrade headset te kunnen gebruiken. Verder hebben alle tablets in deze categorie een lcd. De resolutie is meestal full hd, maar er zijn hier en daar uitschieters naar boven en beneden. De achterzijde van de apparaten is in de meeste gevallen van plastic, maar er zijn ook genoeg exemplaren met een metalen behuizing.
Wat ons verder opvalt, is dat er steeds meer goedkope tablets zijn die ondersteuning bieden voor een actieve stylus. Deze functie was in het verleden vooral te vinden op dure, high-end tablets. In sommige gevallen wordt de stylus zelfs meegeleverd.
Hoewel we een handvol nieuwe tablets hebben binnengekregen voor deze prijscategorie, zijn de apparaten die we aanraden, stuk voor stuk tablets die we al wat langer in ons bezit hebben. De realme Pad scoorde in onze round-up al erg goed en het is dan ook geen verrassing dat deze tablet het tot aanrader heeft geschopt in onze BBG. Wel een verrassing is dat de Lenovo Tab M10 Plus in het lijstje met aanraders staat. De tablet werd in eerste instantie niet goed ontvangen. Het apparaat had wel het beste scherm en de beste camera van de round-up, maar de software gooide destijds veel roet in het eten. Lenovo heeft deze fouten stuk voor stuk aangepakt en na een aantal updates werkt de Tab M10 Plus nu zo goed dat we hem van harte kunnen aanraden.
We weten dat de gemiddelde tablet in deze prijscategorie vooral gebruikt wordt voor het consumeren van media en webbrowsing. Als je dat zo lang mogelijk wilt doen, kun je kijken naar de Nokia T10 als alternatief. Die is een stuk kleiner dan de rest en heeft daarom ook een scherm met een lagere resolutie. Dat zie je terug in het energiegebruik; de T10 houdt het het langst uit op een lading.
:fill(white):strip_exif()/i/2005369690.jpeg?f=thumbmedium)
Budgettablets staan erom bekend dat ze vaak vol zitten met bloatware, en beschikken over slechte camera’s en trage hardware. Dat geldt gelukkig niet voor de realme Pad. De Android-versie is schoon, snel en licht. Er is amper bloatware te herkennen. De camera presteert bovengemiddeld en de luidsprekers produceren een goed geluid. De behuizing oogt luxe en voelt ook zo aan. Deze tablet leent zich uitstekend voor het consumeren van media, maar vooral om mee te internetten. De lcd heeft een zeer goed contrast. De accu gaat misschien niet zo lang mee als die van andere budgettablets, maar de snellaadtechnologie maakt dat ruimschoots goed. Het apparaat hoeft maar een halfuurtje aan de lader te hangen om voor meer dan de helft te worden opgeladen. De softwareondersteuning is helaas aan de matige kant. De tablet wordt geleverd met Android 11 en krijgt slechts een update naar Android 12, terwijl versie 13 inmiddels al uit is. Gelukkig krijgt de tablet wel beveiligingsupdates tot 2025.
(0 reviews)
Uitgebreide review
Wil je naast het consumeren van media ook nog productief zijn, dan is de Lenovo Tab M10 Plus een echte aanrader. Het scherm van de tablet scoort bovengemiddeld en het apparaat heeft een goede camera. Ook de accu scoort bovengemiddeld en zelfs uitstekend als je het apparaat gebruikt om video’s te bekijken. De tablet houdt het dan bijna twaalf uur vol. De Tab M10 Plus heeft ondersteuning voor een stylus en een toetsenbordhoes. Bovendien kan de tablet switchen naar een speciale desktopmodus, wat handig is als er wat werk verzet moet worden. Helaas wordt hij geleverd met een aardige bak bloatware. Hij is voorzien van Android 12 en krijgt later nog Android 13. Daarna wordt het apparaat tot 2025 voorzien van beveiligingsupdates.
3 van 5 sterren
(0 reviews)
Uitgebreide review
Testdata
Hieronder zie je een selectie van onze testdata voor alle toestellen die we voor deze categorie van de BBG hebben meegenomen. Zoals gebruikelijk hebben we de tablets die we hebben aangemerkt als aanraders, in de onderstaande grafieken uitgelicht met een aparte kleur.
- Piekhelderheid wit (100% schermoppervlakte)
- Contrast
- Minimale helderheid
- Kleurtemperatuur
- Gemiddelde grijswaardenfout
- Gemiddelde kleurfout
Zoals we al eerder schreven, heeft elke tablet in deze categorie een lcd. De meeste tablets hebben een full-hd-resolutie of iets wat daar heel dicht bij in de buurt komt. Alleen de iPads en de T10 van Nokia zijn uitzonderingen.
Als we kijken naar het contrast, dan is de realme Pad de grote winnaar, op de voet gevolgd door de Samsung Galaxy Tab A8 en Lenovo Tab M10 Plus. De Nokia T10 scoort ongeveer gemiddeld. Als je veel waarde hecht aan kleurechtheid, heb je weinig te zoeken in deze categorie.
- Browsetest Wifi
- Videotest
Tablets in deze categorie hebben meestal een accu met een capaciteit tussen de 7000 en 8000mAh. De grootste accu garandeert echter niet dat de tablet ook het langst meegaat. De energie-efficiëntie van de processor, de grootte van het scherm en de resolutie spelen een grote rol bij hoelang een tablet het uithoudt op een lading.
Dat blijkt ook weer als we kijken naar de bovenstaande grafiek. De Nokia T10 heeft veruit de kleinste accu, maar houdt het het langst vol. Dat komt door het kleine scherm en de lage resolutie. De accu van de Lenovo Tab M10 Plus is nog groter, maar die tablet houdt het een stuk korter uit en eindigt samen met de realme Pad in het midden van de grafiek. De Tab A7 en A8 van Samsung houden het nog minder lang vol.
- Procent vol na 30 minuten
- Browsetijd na halfuur laden
- Laadtijd
Fabrikanten doen er steeds meer aan om smartphones sneller te laten laden. Dit lijkt bij tablets echter geen prioriteit te zijn. De snellaadtechnieken hebben hun weg naar tablets nog nauwelijks gevonden en dat is te zien als je naar de laadtestgrafiek kijkt. Alleen realme lijkt gebruik te maken van het sneller kunnen laden, waarbij het alle andere tablets ver achter zich laat. De Tab M10 Plus van Lenovo moet bijna vier uur aan de lader hangen en de tablets van Samsung iets meer dan vijf uur.
250-500 euro
In deze prijscategorie wordt de spoeling al wat dunner. De tablets van Apple komen nu om de hoek kijken en het aantal apparaten van Lenovo neemt aardig toe. Ook Huawei passeert de revue. Tablets in deze categorie hebben wat grotere schermen met soms een hogere resolutie. Daarnaast zijn er meer apparaten die de 3,5mm-koptelefoonaansluiting missen, evenals de geheugenkaartlezer.
De iPad is al een wat ouder beestje, maar werkt nog steeds uitstekend. Bovendien kun je dit apparaat dankzij de lange softwareondersteuning van Apple zelfs nu nog zonder zorgen aanschaffen. De kans is groot dat deze tablet nog langer zal worden voorzien van updates dan de andere tablets in deze lijst.
Mocht je toch nog wat werk willen doen op een midrangetablet, dan zijn er diverse kandidaten waaruit je kunt kiezen. De Lenovo Tab M10 Plus heeft extra functies aan boord die gebruikt kunnen worden voor productiviteit en ook de TCL Nxtpaper 10S is een tablet die zich daar goed voor leent. Het apparaat heeft zelfs ondersteuning voor een desktopmodus die veel weg heeft van Samsungs DeX en Motorola’s Ready For. TCL claimt verder dat de Nxtpaper 10S een speciaal scherm heeft, dat rustgevend is voor de ogen en zich kan meten met e-paperapparaten. Het scherm heeft verschillende filters om blauw licht tegen te houden en een matte toplaag om spiegeling en vingerafdrukken te voorkomen. Bovendien moet de coating aanvoelen als papier om je het gevoel te geven een notitieblok in je handen te hebben. Daarnaast zegt het bedrijf nog dat het scherm reflectief is en makkelijk in de volle zon te lezen. De tablet wordt dan ook standaard geleverd met verschillende notitie- en tekenapps, evenals e-readersoftware.
Helaas zijn bijna alle claims schromelijk overdreven. Het apparaat heeft gewoon een niet-reflectieve ips-lcd aan boord en voelt niet echt aan als papier. Een e-papervervanger kunnen we dit zeker niet noemen. Desondanks is het scherm goed af te lezen en is de beeldweergave rustig. De leesmodus laat het scherm wisselen naar een zwart-witmodus, wat rustgevender overkomt als je e-books leest. Ook als er veel omgevingslicht is, is het beter af te lezen dan concurrerende schermen en dat is best een prestatie, zeker als je kijkt naar de helderheid. Wij denken dat dit vooral te danken is aan de filters. De soc in deze tablet is helaas aan de trage kant. Dat merk je nu en dan als je aan het webbrowsen bent of door menu’s heenscrolt. De traagheid komt helaas het sterkst naar voren als je de stylus gebruikt. Als je snel schrijft, merk je dat de tablet moeite heeft om je bij te houden.
In deze categorie hebben we op dit moment één aanrader: de Apple iPad. De Huawei Matepad Pro is een mooi alternatief die hardwarematig zo goed is dat deze het ook makkelijk tot aanrader zou kunnen schoppen. Helaas is de afwezigheid van Google Services en de Google Play store iets dat deze tablet in de weg zit. Het is mogelijk deze diensten achteraf gewoon te installeren en het is ook geen probleem om deze tablet zonder deze onderdelen te gebruiken, het zijn alleen wel extra stappen die je uit moet voeren. Het is in elk geval iets waarvan wij denken dat de gemiddelde tweaker zijn handen niet voor omdraait.
:fill(white):strip_exif()/i/2004610336.jpeg?f=thumbmedium)
De iPad uit 2021 is een zeer fijne tablet om te gebruiken en in deze prijscategorie zeker een goed apparaat om te overwegen. De krachtige A13 Bionic laat je niet alleen productief bezig zijn met het apparaat, ook is de tablet ideaal voor mediaconsumptie. Het scherm van de iPad geeft de concurrerende tablets in deze prijscategorie het nakijken, vooral op het gebied van kleurechtheid. Bovendien houdt de accu het ook nog eens behoorlijk lang vol op een lading en is het in vergelijking met andere tablets uit deze prijscategorie snel weer vol. Daarnaast heeft de iPad nog gewoon een koptelefoonaansluiting, iets wat zelfs in deze prijscategorie niet meer voor alle tablets geldt. Het apparaat heeft stylus-ondersteuning, maar deze moet wel apart worden aangeschaft. Apple doet altijd een beetje vaag als er gesproken moet worden over softwareondersteuning. Apple kennende zal dat ergens tussen de 5 en 7 jaar zijn, dus in het ergste geval 2026 en anders 2028.
4.5 van 5 sterren
(7 reviews)
Uitgebreide review
Testdata
- Piekhelderheid wit (100% schermoppervlakte)
- Contrast
- Minimale helderheid
- Kleurtemperatuur
- Gemiddelde grijswaardenfout
- Gemiddelde kleurfout
Ook in deze categorie heeft elke tablet nog steeds een lcd en de meeste apparaten hebben een full-hd-resolutie of iets wat daar heel dicht bij in de buurt komt. Alleen de tablets van Apple en Huawei hebben een hogere resolutie. Het zijn ook de tablets van deze twee fabrikanten die het beste scoren. Als we kijken naar de piekhelderheid, dan is de MatePad Pro van Huawei de winnaar. De tablets van Apple volgen op de voet. De TCL Nxtpaper 10S scoort met slechts 106cd/m² opvallend laag. Toch is dat in de praktijk niet te zien. Het scherm is ook in goed verlichte ruimten nog goed te lezen. Of dat nou komt door de vele filters die op het scherm zitten of door een ander trucje dat TCL uithaalt, is niet duidelijk. In het echte leven valt het in elk geval best mee.
Als we kijken naar het contrast scoort de MatePad erg goed en volgen de tablets van Apple. De Tab M10 FHD Plus van Lenovo doet het echter beter dan de rest. Alleen wat realistische kleurweergave betreft doet de iPad (2021) het beter dan de rest, maar deze wordt dan weer op de hielen gezeten door de tablets van Huawei.
- Browsetest Wifi
- Videotest
De tablets van Apple halen goede scores bij zowel het internetten als bij het kijken van video's. De TCL Nxtpaper 10S leent zich uitstekend voor het kijken van video's en houdt het nog wat langer vol dan de tablets van Apple. Als je vooral een fervent internetter bent, dan is het de MediaPad van Huawei die het bijna 12 uur lang volhoudt op één lading. De Tab M10 FHD van Lenovo houdt het een stuk minder lang vol, dat komt waarschijnlijk door de kleine accu.
- Procent vol na 30 minuten
- Browsetijd na halfuur laden
- Laadtijd
Waar in de goedkopere prijsklasse er hier en daar nog een Chinese tablet te vinden is die snellaadmogelijkheden aan boord heeft, is dat in deze categorie niet het geval. De iPad (2021) doet het met een laadtijd van 2 uur en 11 minuten nog het snelst, gevolgd door de apparaten van Huawei. Zowel de TCL als de Lenovo hebben 3 en een half uur nodig om volledig te zijn voorzien van energie.
500-750 euro
In deze categorie vind je wat meer uiteenlopende maten en (oled)schermen met hogere resoluties. De koptelefoonaansluiting moet in deze categorie al wat vaker het veld ruimen en opslaguitbreiding is niet mogelijk. Waar het in de budgetcategorie een redelijke verzameling was van tablets van verschillende fabrikanten, wordt het vanaf nu vooral een Apple-, Samsung- en Lenovo-feestje. Het lijkt wel alsof andere fabrikanten het niet aandurven om met deze bedrijven te concurreren, of ze zien gewoon geen brood in midrange- tot high-end tablets. We weten wel dat ze bestaan, maar ze zijn obscuur en lastig(er) te krijgen.
Het is dus vooral de vraag welke Galaxy Tab, iPad en Lenovo-tab de beste zijn. Voordat we daarnaar kijken, staan we nog even stil bij eventuele alternatieven. In dit geval komen we niet verder dan de iPad mini en de Samsung Galaxy Tab S8+. De iPad is al wat ouder, maar omdat Apple zijn hardware lang ondersteunt, is dat geen probleem. De iPad mini (2021) is een absolute aanrader voor wie een kleine tablet zoekt, want kleine Android-tablets zijn dungezaaid en over het algemeen basaal uitgevoerd. Het nieuwe ontwerp maakt een groter scherm in een kleinere behuizing mogelijk en biedt ook wat andere vernieuwingen, zoals USB-C en stereoluidsprekers. Daarmee is het misschien wel de beste midrange-iPad van dit moment.
Als je juist op zoek bent naar een grotere tablet, kun je weer kijken naar de Samsung Galaxy Tab S8+. 12,4 inch is een fijne maat oledscherm om mee te werken en de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 maakt van de tablet een echte snelheidsduivel. Werken op deze tablet is ook geen enkel probleem. Het apparaat kan worden uitgebreid met een toetsenbordcover en er is ondersteuning voor een stylus. Daarnaast kun je gebruikmaken van de desktopmodus, DeX. Dat kan zowel op de tablet zelf als op een extern scherm.
Deze tablet is een ware krachtpatser. Het apparaat is uitgerust met de M1-processor. Dat is dezelfde chip als die in de krachtige MacBooks van het bedrijf. Daarnaast heeft deze tablet goede camera’s. Dat maakt het verschil tussen de iPad Air (2022) en de iPad Pro, die een prijscategorie hoger ligt, wel erg klein. Ook het feit dat je dezelfde accessoires kunt gebruiken op deze tablet, zoals de Apple Pencil 2 en het Magic Keyboard, is een mooie bijkomstigheid. Als je je niet stoort aan de iets mindere kleurafstelling van het scherm, de erg dunne behuizing en de zwakke accu, is dit een dikke aanrader, zeker gezien de prijs. Zoals bekend zegt Apple niets over softwareondersteuning, maar op basis van eerdere ervaringen kunnen we zeggen dat de tablet waarschijnlijk wordt ondersteund tot 2027 en misschien zelfs 2029.
3 van 5 sterren
(0 reviews)
Uitgebreide review
Mocht je geen fan zijn van Apples ecosysteem, dan is de Samsung Galaxy Tab S8 de ultieme tegenhanger, die de tablets van Apple op sommige fronten zelfs voorbijstreeft. Zo is de lcd van deze tablet het helderst en houdt de tablet het een stuk langer uit op een acculading. Voor de rest is deze tablet bloedsnel dankzij de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1. Het apparaat leent zich uitstekend voor videoconsumptie, maar ook als er gewerkt moet worden, is dit een fijne tablet. Dankzij DeX is het mogelijk het apparaat als desktop te gebruiken. De meegeleverde stylus is daar een mooie toevoeging voor. Verder is er ondersteuning voor een toetsenbordhoes. Ook Samsung staat inmiddels bekend om zijn goede softwareondersteuning. De Tab S8 wordt voorzien van updates tot 2027.
4.5 van 5 sterren
(2 reviews)
Uitgebreide review
Lenovo lijkt nog meer soorten tablets uit te brengen dan Samsung. Hoewel de meeste apparaten vooral voor de midrange- en budgetmarkt zijn, heeft het bedrijf ook in deze prijscategorie wat in de melk te brokkelen. De Tab P12 Pro kan zich meten met de Galaxy Tab S8 en is speciaal voor mensen die een maatje groter willen gaan. Het 12,6"-oledscherm is nog net iets groter dan het scherm van de Galaxy Tab S8+ en produceert realistischere kleuren. Wat helderheid betreft verliest het wel dik van de andere tablets. De processor is misschien niet zo krachtig als die van de Samsungs, maar is zeker geen slome duikelaar. Ook deze tablet heeft ondersteuning voor een toetsenbordcover en een stylus. Die laatste wordt ook meegeleverd. Wat softwareondersteuning betreft delft Lenovo wel weer het onderspit. De Tab P12 Pro wordt tot november 2023 voorzien van beveiligingsupdates.
4 van 5 sterren
(1 reviews)
Testdata
- Piekhelderheid wit (100% schermoppervlakte)
- Contrast
- Minimale helderheid
- Kleurtemperatuur
- Gemiddelde grijswaardenfout
- Gemiddelde kleurfout
De resolutie van de schermen is in deze categorie iets hoger. Ook zien we hier wat tablets met een oledscherm langskomen, maar de lcd's zijn helderder. De tablets van Samsung staan bovenaan, maar worden op de hielen gezeten door de apparaten van Apple. De Pro-tablets van Lenovo zijn de hekkensluiters. Als we kijken naar het contrast, zijn de rollen omgedraaid. Tenminste, wat de tablets van Samsung en Apple betreft. De toestellen van Lenovo staan niet in deze lijst, omdat ze een oledscherm hebben. Oledschermen hebben een perfect contrast, omdat de zwarte pixels geen licht uitstralen. Bij lcd's schijnt er altijd nog wat licht doorheen. Gelukkig is het contrast van de meeste lcd's lang niet slecht, zoals uit de grafiek blijkt.
Mocht je je tablet graag in het donker willen gebruiken, let dan op dat de Tab S8 van Samsung zich daar niet voor leent. Je zult flink met je ogen moeten knijpen, aangezien de minimale helderheid behoorlijk hoog is. Op het gebied van kleurweergave scoren tablets in deze categorie een stuk beter.
- Browsetest Wifi
- Videotest
In deze prijscategorie zijn tablets voorzien van een wat grotere accu. De meeste apparaten hebben een capaciteit tussen de 8000 en 10.000mAh. De Samsung Galaxy Tab S7 en S8 voeren de boventoon en werken het langst op een enkele lading. De S8+ doet het met zijn flink grotere accu dan weer een stuk minder en eindigt steevast onderaan. Als het om het consumeren van media gaat, zijn het de tablets van Lenovo die bovenaan eindigen.
- Procent vol na 30 minuten
- Browsetijd na half uur laden
- Laadtijd
Aangezien realme geen tablet in deze groep heeft, is het Apple dat bovenaan staat. De iPad Air (2022) is na anderhalf uur alweer helemaal opgeladen. Zo snel als de S8+ leeg is, zo snel is hij ook weer opgeladen. De veel grotere accu van deze tablet is bijna net zo snel opgeladen als de iPad Air (2022). De Gewone S8 heeft een iets kleinere accu en heeft ongeveer 10 minuten langer nodig om volledig van energie te zijn voorzien. De Lenovo Tab P12 Pro moet weer 10 minuten langer aan de lader hangen dan de Tab S8 van Samsung.
Boven 750 euro
De spoeling wordt wel heel dun als we in de hoogste prijscategorie gaan zitten. Alleen Apple en Samsung zijn hier nog te vinden en de keuze is beperkt. We vragen ons af of dat ooit nog gaat veranderen. In deze categorie vind je dus vooral de snelste krachtpatsers. Je kunt je afvragen of je niet voldoende hebt aan een tablet uit de vorige categorie. Deze zijn voor de meeste mensen namelijk al krachtig genoeg. Alleen voor het allerzwaarste werk als video editing gaat, bieden deze tablets meerwaarde. Je zou voor de bedragen in deze categorie ook kunnen gaan voor een laptop. Mocht je toch liever voor een tablet willen gaan, hebben wij hieronder de aanraders voor je. Op dit moment valt er niet veel te vertellen over alternatieven, dus dat doen we ook niet.
De iPad Pro (2021) heeft niet alleen de snelle M1-processor die ook te vinden is in moderne MacBooks, ook het scherm is iets waarmee deze tablet de show steelt. Het scherm is zeer helder en de resolutie is hoog. Daarnaast heeft het apparaat zeer goede luidsprekers en microfoons, waardoor het consumeren van media een fantastische ervaring is. Ook werken op de tablet is geen enkel probleem dankzij de ondersteuning voor het Magic toetsenbord en de Apple Pencil. De tablet laadt misschien niet zo snel op als de concurrentie, maar voor de rest zit je met dit apparaat gebakken. Wat updates betreft kun je flink vooruit, hoewel het apparaat al ruim een jaar op de markt is. Apple geeft daarvoor geen harde garantie, maar op basis van ervaringen uit het verleden verwachten we ondersteuning tot medio 2027 of 2028.
3.5 van 5 sterren
(2 reviews)
Uitgebreide review
De gigantische Samsung Galaxy Tab S8 Ultra is voorzien van een 14,6"-oledscherm. Ook deze tablet heeft de krachtige Snapdragon 8 Gen 1 aan boord. Het apparaat is krachtig genoeg om alles mee te doen en het scherm laat de kleuren ervan afspatten. Ook werken is geen enkel probleem op deze tablet, dankzij DeX in combinatie met ondersteuning voor de meegeleverde stylus en de apart verkrijgbare toetsenbordcover. De Tab S8 Ultra wordt voorzien van updates tot 2027.
4.5 van 5 sterren
(0 reviews)
Uitgebreide review
Testdata
- Piekhelderheid wit (100% schermoppervlakte)
- Contrast
- Minimale helderheid
- Kleurtemperatuur
- Gemiddelde grijswaardenfout
- Gemiddelde kleurfout
Hier kunnen we kort over zijn, het is stuivertje wisselen tussen de tablets van Apple en Samsung. Het apparaat van Apple is wat helderder dan de Samsung. Wat kleurweergave betreft neigen de schermen van Samsung de blauwe kant op, terwijl die van Apple juist meer de rode kant op neigen.
- Browsetest Wifi
- Browsetest 4G
- Videotest
Als je van plan bent de tablets te gebruiken om te internetten, zul je dat met de iPad Pro’s een stuk langer kunnen doen dan met de tablet van Samsung voordat ze weer aan het stopcontact moeten hangen. Als je echter video’s gaat bekijken, is het verschil stukken kleiner en heeft de iPad een uurtje voordeel.
- Procent vol na 30 minuten
- Browsetijd na half uur laden
- Laadtijd
Opladen is dan weer flink in het voordeel van Samsung. De iPad Pro heeft ruim een uur langer nodig om volledig te zijn opgeladen. Ook hier is de S8+ sneller dan alle andere tablets.
Tot slot: alle aanraders
Hieronder vind je de aanraders in een overzichtje. Ze zijn gesorteerd per prijsklasse en in die prijsklasse zijn ze gerangschikt van goedkoper naar duurder op basis van de prijs op het moment van schrijven. De prijzen kunnen uiteraard veranderen na publicatie, waardoor de volgorde wellicht niet meer klopt.
Aanraders |
|
|
|
100-250 euro |
Lenovo Tab M10 Plus Onbekend Pbp: € 169,- |
realme Pad Onbekend Pbp: € 176,- |
|
250-500 euro |
Apple iPad (2021) € 282,- Pbp: € 339,- |
|
|
500-750 euro |
Samsung Galaxy Tab S8 € 678,95 Pbp: € 599,- |
Apple iPad Air (2022) € 603,95 Pbp: € 647,- |
Lenovo Tab P12 Pro Onbekend Pbp: € 699,- |
Boven 750 euro |
Samsung Galaxy Tab S8 Ultra € 1.059,95 Pbp: € 849,- |
Apple iPad Pro (2021) € 919,95 Pbp: € 1139,- |
|
We hebben in de bovenstaande tabel zowel de actuele prijzen als de prijzen bij publicatie vermeld. Toestellen kunnen in prijs omhooggaan en dan zijn het soms geen aanraders meer. Zo kun je dit gemakkelijk spotten.
Het overzicht toont in een oogopslag de tablets die wat ons betreft het meest de moeite waard zijn. Doe er je voordeel mee. We hopen dat je hiermee een weloverwogen keuze kunt maken bij de aankoop van je nieuwe tablet.