Door Joris Jansen

Redacteur

Oled, woled… QD-oled-tv's

Zal Samsung productieachterstand inlopen?

12-10-2022 • 06:00

51

Samsungs QD-oled

Oled, dat was geruime tijd toch een beetje een vies woord voor Samsung. De wispelturige verhouding tussen het Zuid-Koreaanse bedrijf en deze beeldschermtechnologie voor grote panelen is een soort knipperlichtrelatie. Een kleine tien jaar geleden bracht Samsung, net als aartsrivaal LG, een oledtelevisie met een full-hd-resolutie op de markt. Die kostte toen 8000 euro. Het bedrijf toonde toen ook al conceptoledtelevisies met 4k-resolutie.

Het leek een succesvol huwelijk te worden tussen de oleds en Samsung, maar in 2015 zette het bedrijf een punt achter de relatie. Inzetten op lcd's voor de televisieproductie leek een winstgevender pad te worden. De markt zou nog niet klaar zijn geweest voor oled, dat zich nog onvoldoende had bewezen, dus zette Samsung zich af tegen de oude liefde. Ook vanuit marketingperspectief werd oled 'bestreden'.

QD-oledtelevisies
Twee QD-oledtelevisies: de Samsung S95B en rechts de Sony A95K

Aan die ontkenningsfase is een einde gekomen. Volgens nogal wat berichten van Koreaanse media was Samsung dicht bij een deal voor het afnemen van een behoorlijk grote hoeveelheid oledpanelen van LG Display, al zijn die onderhandelingen in de zomer gestopt en is dit plan waarschijnlijk definitief van de baan. De interesse van Samsung in de oledpanelen van LG Display vond zijn basis wellicht eerder in het opvoeren van de marges, en dus in financieel pragmatisme, dan in een vurig geloof in de technologie van zijn aartsrivaal, maar het was een duidelijke kentering.

En dit jaar kwam de belangrijkste ommezwaai; de eerste QD-oledtelevisies van Samsung en Sony kwamen op de markt, met panelen van Samsung Display als basis. Daarmee valt er nu wat de technologie betreft echt wat te kiezen op de markt voor oledtelevisies: de bekende panelen van LG Display op basis van witte oled in combinatie met kleurenfilters, of de blauwe oledtechnologie van Samsung Display, waarbij quantumdots een deel van dat blauwe licht omzetten in rood en groen.

qd-oled pixelstructuur
Pixelstructuur van QD-oledpaneel van Samsung Display.

LG Display werd, met dank aan het overnemen van Kodak-patenten rondom oledtechnologie, in 2009 de dominante speler op de oledtelevisiemarkt als het gaat om de panelen waarvan alle oled-tv-fabrikanten gebruikmaken. De QD-oledpanelen moeten daar veranderingen in gaan brengen. Samsung Display lijkt aardig op weg, maar heeft nog een eind te gaan. We kijken in dit artikel kort naar de yields, de productiekant, de prijsniveaus en welke ontwikkelingen een rol zullen spelen bij het opvoeren van de aantallen in 2023.

LG Displays aantallen

Voordat we inzoomen op de QD-oledpanelen, schetsen we voor de volledigheid de situatie bij de marktleider. Samsung moet opboksen tegen LG Displays oledpanelen, die tot 2022 exclusief in alle oledtelevisies zaten. Deze panelentak van LG heeft een aardige voorsprong op productieniveau en nog altijd met afstand het grootste marktaandeel als het gaat om oled-tv's. Het bedrijf produceert de voor oled-tv's bedoelde grote glassubstraten in twee verschillende fabrieken: in Paju (Zuid-Korea) en Guangzhou (China).

LG oled panelen

De productiecapaciteit van LG Display is mede dankzij deze twee fabrieken aanzienlijk. In juli 2020, toen de belangrijke fabriek in Guangzhou begon met de massaproductie, liet het bedrijf al weten dat het in staat was om jaarlijks meer dan 10 miljoen oled-tv-panelen te produceren, uitgaande van het maximaliseren van de productiecapaciteit voor 55"-panelen.

De 'traditionele' 55"- en 65"-formaten blijven nog altijd het populairst, maar de vraag naar grotere formaten neemt toe. Daardoor zal het aantal van ruim 10 miljoen panelen in een jaar niet eenvoudig gehaald worden. Meer productie van grotere formaten betekent immers dat er minder panelen uit de glassubstraten kunnen worden gesneden.

Die toenemende vraag naar grote tv's komt bijvoorbeeld naar voren in een Koreaans rapport van vorig jaar. Daaruit bleek dat tv's van 77" of groter goed waren voor 1/5 van de verkochte oled-tv's van 2021. Tv's van deze formaten waren goed voor 17,8 procent van de omzet in de eerste helft van 2021, terwijl dat in 2020 op 13,7 procent bleef steken en in 2019 slechts 6,3 procent bedroeg.

LG rgbw oled
LG Display-oledscherm met witte pixels en kleurfilters bij rood, groen en blauw

Daar staat tegenover dat LG Display nog dit jaar begint met de productie van 27"- en 32"-panelen bedoeld voor monitors. Bovendien zitten oled-tv's van 42" en zeker 48" behoorlijk in de lift en gaat LG Display specifiek ook inzetten op het opvoeren van de productie van 42"-panelen.

Voor volgend jaar verwacht LG Display 9,2 miljoen panelen voor televisies te produceren, maar dat kan nog meer worden als er onverwacht toch nog leveranties aan Samsung Electronics plaatsvinden, schreef The Elec. Van die 9,2 miljoen stuks komen er 5,4 miljoen uit Guangzhou en de rest uit Paju. LG Display hoopte dit jaar al 7,8 miljoen panelen te leveren, maar door de gestopte onderhandelingen met Samsung - LG Display hoopte ongeveer twee miljoen panelen aan Samsung Electronics te leveren - en de huidige inflatie zal dit aantal niet gehaald worden. Onderzoeksbureau Omdia voorspelde vorig jaar al dat het aantal voor 2022 op 6,1 zou blijven steken, wat nog altijd beduidend meer is dan de 3,65 miljoen oledpanelen die in 2020 zijn verkocht.

Samsung Displays aantallen

Over de verkopen en productieaantallen van QD-oledpanelen van Samsung Display kunnen we iets korter zijn, omdat deze pas dit jaar zijn verschenen. Het bedrijf kondigde in 2019 aan om tot 2025 omgerekend 9,4 miljard euro te investeren in 'de eerste massaproductielijn voor QD-schermen ter wereld'. Samsung Display liet het woord 'oled' zorgvuldig uit die berichtgeving weg, maar er werd gewoon gedoeld op de productie van QD-oledpanelen. Het gaat hier om de zogeheten Q1 line. Deze bevindt zich in op de Asan Campus in de westelijke Zuid-Koreaanse provincie Chungcheongnam-do. Het is de enige locatie waar QD-oledpanelen worden geproduceerd.

Samsung Display

Samsung Display zei in 2019 al dat deze productielijn in eerste instantie een aantal van 30.000 glassubstraten per maand zou opleveren en dat is ook het aantal dat momenteel nog altijd wordt aangehouden. Dit is op basis van 8.5G-moederglas met een diagonaal van ongeveer 131". Dat formaat is heel geschikt om er zes 55"-panelen uit te snijden, maar voor 65"-tv's is 8.5G niet optimaal, omdat er daarvan slechts drie uit te snijden zijn. Puur uitgaande van 55" en 65", de enige formaten waarin de QD-oled-tv's dit jaar zijn verschenen, is de voorspelling dat op basis van de maandelijkse 30.000 sheets dit jaar een miljoen QD-oled-tv's geproduceerd kunnen worden.

Dat aantal had hoger kunnen liggen, maar het bedrijf gebruikt een deel van de capaciteit ook voor 34"-QD-oledmonitors, zoals de Dell Alienware AW3423DW. Het aantal is verder afhankelijk van factoren als de belangrijke yield rate. Die lag in november vorig jaar nog op 50 procent, maar groeide in april van dit jaar naar 75 procent en ligt sinds juli op 85 procent. Hij moet nog dit jaar verder groeien naar 90 procent.

Over de huidige verkoopcijfers van QD-oledpanelen is nog weinig naar buiten gekomen. Eind vorig jaar schreef The Elec dat Samsung mikt op de verkoop van 500.000 QD-oled-tv's. In juli van dit jaar schreef brancheanalist DSCC dat Sony en Samsung Electronics dit jaar gezamenlijk 'meer dan 500.000 QD-oled-tv's' leveren, wat moet groeien naar meer dan 1,1 miljoen stuks volgend jaar en 1,5 miljoen tv's in 2026.

Vernieuwingen bij de productie van QD-oledpanelen

Nu de QD-oledpanelen hun intrede hebben gedaan, is het vooral interessant om vooruit te kijken naar de ontwikkelingen die we kunnen verwachten op productieniveau. In elk geval zal de yield rate nog wat verder omhooggaan, naar 90 procent later dit jaar, maar hij zit al op de 85 procent, dus daar valt relatief gezien geen enorme winst meer te halen.

The Elec schreef eind augustus dat het had vernomen dat Samsung Display van plan is de productiecapaciteit van de panelen met 30 procent uit te breiden tegen het einde van dit jaar. Dit wil het bedrijf bereiken door wat in industriejargon de takt time heet, te beperken. Als dit gehaald wordt, zou de maandelijkse capaciteit stijgen van 30.000 naar iets minder dan 40.000 glassubstraten per maand. Dat moet gebeuren zonder grote extra investeringen. Dat lijkt wat vreemd, maar LG Display slaagde daar ook in in zijn Chinese Guangzhou-fabriek; de maandelijkse productieaantallen zijn daar sinds het begin flink opgevoerd zonder grote extra financiële injecties.

QD oledpanelen dunner
Afbeelding van de Koreaanse website The Elec over de methode van het dunner maken van de QD-oledpanelen

Samsung Display heeft nog een troef in handen. Het bedrijf onderzoekt namelijk met het Koreaanse Electronics and Telecommunications Research Institute hoe het de panelen dunner kan maken. Het idee is om niet langer twee glaslagen of substraten te gebruiken, maar één. In de huidige panelen wordt het onderste glassubstraat gebruikt voor de thin-filmtransistors en de oleds, en de bovenste voor de laag met de QD-kleurconversie om een deel van het blauwe licht om te zetten in groen en rood. Het idee is dat dit bovenste substraat wordt weggelaten en de QD-conversielaag op het onderste wordt gelamineerd via een inkjetprintmethode. Het is nog niet zeker of dit een succes wordt, maar als de methode slaagt en geschikt wordt voor massaproductie, worden de materiaalkosten lager, wordt het fabricageproces eenvoudiger en zijn de panelen gemakkelijk buigbaar. Als het een succes wordt, wordt het naar verwachting pas na 2024 rendabel.

Op kortere termijn is er een andere vernieuwing op komst die volgens Display Supply Chain Consultants een bijdrage zal leveren aan lagere kosten en hogere aantallen: de multi-model glass-methode. Dit is een methode die het mogelijk maakt om panelen met afwijkende formaten of oriëntaties uit een enkel moederglassubstraat te snijden. Zodoende kan het beschikbare glas van zo'n substraat efficiënter worden gebruikt en hoeft er minder te worden weggegooid. Het maakt meer flexibiliteit mogelijk, wat het ook aantrekkelijker en goedkoper maakt om met andere, afwijkende formaten te komen. Dat laatste staat ook te gebeuren; de komst van 49"- en 77"-QD-oledtelevisies werd al voorspeld voor volgend jaar en Samsung heeft de eerste 77"-QD-oled-tv vorige maand al getoond.

Samsung QD oled 77 inch

De mmg-methode is niet nieuw; Samsung heeft er al ervaring mee en concurrent LG Display past haar ook toe. De toepassing hiervan is zeker met de komst van grotere 77"-panelen van belang. Voor nu lijkt het erop dat Samsung Display nog geen grote uitbreidingen van de productielijn doorvoert en nog vasthoudt aan het 8.5G-moederglas van 2200x2500mm, of ongeveer 131". Dit formaat is heel geschikt om zes 55"-panelen uit te snijden, want dan is er een minimaal verlies. Voor 65"-tv's is 8.5G niet optimaal, omdat er daarvan slechts drie uit te snijden zijn, en bij 77" blijft er nog minder ruimte en flexibiliteit over. Idealiter wordt voor de productie van dergelijke grote panelen overgestapt op groter moederglas, maar vooralsnog lijkt dat niet te gebeuren.

8.5G 65" oled

De schematische weergave van het bovenstaande plaatje gaat uit van de situatie zonder mmg. Mét deze methode zijn er drie 65"-panelen en twee 55"-panelen uit een 8.5G-glassubstraat te snijden. Uitgaande van deze vijf panelen per moederglas en 30.000 substraten per maand kan Samsung Display komen tot 1,8 miljoen panelen voor televisies per jaar. Dan moet de yield rate wel op 100 procent zitten en dan hebben we de capaciteit voor monitorpanelen even weggedacht. Het zal dan eerder uitkomen op 1,3 of 1,4 miljoen panelen voor 55"- en 65"-televisies, en de rest voor monitors, weer uitgaande van een yield rate van 100 procent. Dit is echter allemaal theoretisch, want volgend jaar zien we dus weer nieuwe, afwijkende formaten en de yield rate is nog niet zo hoog. Daarbij weten we niet op welke formaten Samsung Display meer of minder gaat inzetten.

2023 wordt een interessant jaar voor Samsung Display en de oled-tv-markt in zijn geheel. Het bedrijf zal de productieaantallen behoorlijk weten op te voeren, de productiekosten kunnen wellicht met 20 tot 25 procent dalen en de yield rate gaat ook nog wat omhoog. Die is nu al enige tijd op een veel acceptabeler niveau dan een halfjaar geleden. Met de nieuwe paneelformaten kan het assortiment verder worden uitgebreid en wie weet welke klanten Samsung Display nog meer mag verwelkomen naast Samsung Electronics, Sony, Dell en MSI.

QD-oled en de consument

Een minstens zo belangrijke vraag is of er aan de consumentenkant genoeg klanten warmlopen voor de QD-oledproducten. Feit is dat de technologie van Samsung Display leidt tot oled-tv's die helderder zijn dan oled-tv's op basis van LG Display-panelen, hun kleurverzadiging in stand houden bij hogere helderheden en nog iets betere kijkhoeken hebben. Daardoor hebben QD-oledtelevisies op papier de potentie om de oled-tv's op basis van witte oleds verder achter zich te laten en zich echt te onderscheiden als dé premiumtelevisietechnologie.

Samsung lijkt zelf echter nog niet helemaal overtuigd. Althans, het bedrijf heeft wat marketing betreft nog niet heel stevig ingezet op de term 'QD-oled'. Het Koreaanse medium The Bell bezocht een dag voor de officiële opening, waarop de media al toegang kregen, het Samsung Electronics-gedeelte op de IFA-beurs in Berlijn. Het constateerde met enige verbazing dat woorden als 'oled' en 'QD-display' nergens waren te bekennen. Pas op de dag erna werd 'QD-display' haastig toegevoegd. The Bell vond dat de Neo QLED-merknaam van Samsung veel meer werd benadrukt. Het medium vroeg zich ook af waarom Samsung betrekkelijk stil was rondom QD-oled op een Europese beurs, wetende dat 50 procent van Samsungs oled-tv's in Europa worden verkocht.

Wellicht was dit omdat Samsung de markt en de aantallen nog te klein vond om de pr-machine vol te laten draaien. Wellicht hielp het ook niet mee dat Han Jong-hee, vicevoorzitter van Samsungs Device Experience-divisie, een positief beeld schetste van oled-tv's, terwijl het bedrijf in het verleden juist had laten weten: "Oled gaan we nooit doen."

Het is in ieder geval duidelijk dat Samsung Electronics nog niet staat te springen bij het flink opvoeren van het aandeel van QD-oled-tv's op zijn totale televisieverkopen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de niet al te hoge marktprijzen en daarmee de lage marges bij oled-tv-panelen. Een insider uit de industrie zei eerder tegen Business Korea dat het hierdoor lastig is winst te maken met QD-oledpanelen.

Mede hierdoor zal Samsung Display hier waarschijnlijk ook niet extra in investeren. Wat de productieaantallen betreft ligt Samsung Display logischerwijs ver achter bij LG Display, dat een ruime voorsprong heeft en de markt jaren voor zichzelf heeft gehad. Of daar verandering in komt, hangt mede af van de interesse van Samsung Electronics.

Samsung S95B 65"
Prijsverloop van de 65"-versie van de Samsung S95B

Dat de marges onder druk staan en de prijzen niet al te hoog zijn, blijkt uit de prijzen van Samsungs S95B-oled-tv's. Momenteel is de 55"-versie voor grofweg 1400 euro te krijgen en de 65"-versie voor ongeveer 1800 euro. Bij beide modellen is de prijs in betrekkelijk korte tijd flink gezakt, relatief gezien zeker bij de 65"-versie. Nu is een dergelijk prijsdalingspatroon niet ongewoon bij oled-tv's, maar voor een nieuwe beeldschermtechnologie waarvoor de productie nog niet uitgebreid of gestroomlijnd is, zijn dergelijke prijzen waarschijnlijk lager dan gewenst. De Samsung S95B is hiermee zelfs competitief geprijsd ten opzichte van woledtelevisies. In een markt waarin Samsung moet opboksen tegen alle andere oled-tv's, kan het zich geen al te hoge prijzen permitteren. De Sony A95K, de enige andere QD-oled-tv, is beduidend duurder dan de S95B. Dat is niet heel verrassend; bij oled-tv's op basis van LG Displays panelen behoort het Japanse bedrijf ook tot de duurdere opties.

Er is nog een andere factor die van belang is voor het succes van de QD-oledtechnologie: het beperken of wegwerken van minpunten en kinderziektes. Zo ogen de panelen enigszins grijs in plaats van zwart bij invallend licht, wat vooral overdag een nadeel kan zijn. Daar komt bij dat vooral bij QD-oledmonitors geklaagd wordt over color fringing, die wordt toegeschreven aan de afwijkende driehoekige-pixelstructuur van QD-oledpanelen. Hierdoor zijn bepaalde kleurrepresentaties niet altijd even accuraat. Dit zou bij televisies echter veel minder een probleem zijn, mede door de afstand die gebruikers tot de schermen hebben.

Tot slot

Mede door de relatief beperkte productieaantallen vindt Samsung Electronics het naar verluidt nog te vroeg om QD-oled-tv's meteen als het vlaggenschipproduct op de markt te zetten en de hierboven kort beschreven technische problemen spelen daar ook een rol bij. Voor consumenten is het in ieder geval te hopen dat de consumententak van het Koreaanse bedrijf meer interesse krijgt en dat Samsung Display flinke stappen kan zetten op productievlak. Bij zowel monitors als televisies is het goed nieuws dat er een vernieuwende technologie bij komt en dat er op basis daarvan meer onderscheidende keuzes zullen zijn. Zeker als Samsung Display ook de kwaliteit en capaciteiten van zijn QD-oledpanelen snel weet te verbeteren en de genoemde problemen kan beperken, kunnen de inherente voordelen van deze beeldschermtechnologie weleens meer gaan contrasteren met de capaciteiten van woledtelevisies. LG Display zal nu nog niet wakker liggen van wat zijn aartsrivaal te berde brengt, maar wat Samsung Display met zijn eerstegeneratieproduct heeft neergezet, biedt meer dan voldoende basis om de strijd aan te gaan en op de langere termijn wellicht zelfs winst te ruiken.

Reacties (51)

51
51
16
4
0
28
Wijzig sortering
Ik heb de S95B nu 2 weken in mijn bezit. Kwam van een LG CX, en wilde upgraden omdat ik ook een maatje groter ging (van 55 naar 65).

Pluspunten:
+ De TV kan een stuk helderder mooie volle kleuren weergeven. Ik heb nog nooit zoiets gezien op traditionele OLED. Dit is met name tijdens het gamen heel tof. Cyberpunk neon ziet er zeer gaaf uit.
+ De Filmmaker modus levert een natuurgetrouw beeld op in HDR (en SDR) films en series. The Rings of Power en House Of Dragons ziet er echt waanzinnig uit, met name door de peak brightness.
+ In het algemeen is de kijkervaring gewoonweg beter dan op OLED. Maargoed, ik ben dan ook flink biased omdat ik deze gigantische prijs naar me zelf moet verantwoorden ;)

Minpunten:
- Tizen OS is echt ontzettend brak. Het loopt traag, heeft onlogische indeling, en irriteert mij erg vaak. Is wel mee te leven overigens, en wellicht wordt dit beter in de toekomst.
- Geen Dolby Vision. Al is dit voor mij een non-issue. Dynamische data versus statische data maakt weinig verschil, in theorie alleen in specifieke scenes echt op te merken als 2 dezelfde schermen naast elkaar zet en 1 in HDR 10 weergeeft en de andere in Dolby Vision. Wat overigens wél verschil maakt is de helderheid en peak brightness van een scherm. Omdat de QD-OLED daar een streepje voor heeft op OLED heb ik Dolby Vision nog niet gemist.
- Wat horrorverhalen op het internet. Mensen die klagen over scheve gedeukte panelen... Wat een onzin allemaal. Je hebt gewoon garantie. Bevalt iets niet? Ruilen die hap.
Ik zit de prijs ook al een tijdje in de gaten te houden, om deze ook als opvolger van mijn Oled aan te schaffen. De Nvidia Shield zal ik koppelen, zodat ik geen Tizen hoef te gebruiken, dus dat minpunt valt bij gelukkig weg. Wel zit ik nog met Dolby Vision, maar goed om te horen dat je dat niet als minpunt ervaart.

Hopelijk zien we snel een leuke daling, misschien nu wel tijdens de Prime dagen.
Wat vooral interessant is om te zien; een moderne LG OLED in Dolby Vision naast de S95B in HDR10 (niet eens HDR10+). Je ziet dan gewoon heel duidelijk dat de LG minder helderheid heeft, waardoor de contrastwaarde aanzienlijk lager is dan bij de S95B. Natuurlijk valt er ook genoeg te zeggen voor de LG OLED; de OOTB kleurweergave is beter, veel smoother UX met WebOS.

Wat betreft je Nvidia Shield; je kunt het gebruik van Tizen niet volledig elimineren. Met name de eerste weken met beeld instellingen etc, zul je Tizen wel moeten gebruiken. Voor het streamen van zaken werkt het overigens behoorlijk goed; zodra je een app opent (HBO, Apple TV, Prime Video, Videoland, Netflix) is het allemaal smooth sailing. Het homescreen van Tizen is gewoon super brak. Achja.

Ik heb mijn voor 1950 bij HelloTV aangeschaft met 300 cashback; 1650. Best een degelijke prijs.
Nu bieden ze hem bij HelloTV aan voor 2050 (inflatie, zeggen ze) en krijg je een 33 inch The Frame (2022) cadeau t.w.v. 599. Die kan je verpatsen sealed voor 400 -> 1650. Dat blijft ongeveer de prijs ben ik bang.

Succes
die S95B staat voor € 1419 in de price watch en heeft HDR10+? Ah is 55" en € 1800 65"

[Reactie gewijzigd door TobyP op 23 juli 2024 04:49]

Fijn dat ie bevalt. Ik vind het alleen zo bijzonder dat ie veel goedkoper is dan Sony's variant van dit paneel. Iemand bij de MediaMarkt (die vond dat ie er verstand van had) had het over de koeling en dat dit bij Sony beter geregeld was dan bij Samsung. Met een langere levensduur tot gevolg, heb jij een idee hoe dat zit?
De 'koeling' op sommige OLED en QD-OLED panelen is niet veel meer dan een metalen plaat achter het scherm. Het zorgt ervoor dat het scherm iets langer op vol vermogen kan zonder dat de kans op inbranden ontstaat. Een minimaal verschil met schermen zonder koeling, over het algemeen gezien. Daarnaast is dus de technologie zelf bepalender; de S95B kan feller dan bijv. een G2, ook al heeft de G2 koeling.

Het heeft naar mijn idee veel te maken met marketing. Een koeling zorgt ervoor dat mensen zoals jij en ik weer gaan twijfelen. En het zorgt ervoor dat de ene fabricant zijn product weer wat hoger in de markt kan zetten. Verbeteringen zijn incrementeel en verwaarloosbaar. Alle OLED schermen van de afgelopen jaren zijn fantastisch.

Je moet vooral gewoon iets kopen wat je op dat moment gelukkig maakt. Niet te lang tobben, overwegen. Gewoon genieten. Een heatsink / koeling zorgt niet voor een langere levensduur. En Sony heeft de beste TV gemaakt omdat er OOTB een goeie calibratie op het scherm zit. Heatsinkje erbij, mooi Bravia marketing, toffe stands in winkels... Dan zit je zo boven de 3K ^^

Sorry mijn laatste alinea is wat frivool geschreven.
Ik snap je punt.
Maar ik ben zelf juist een tobber en overweeg juist elke aankoop die ik doe. Daarnaast vervang ik uit principe niets dat nog werkt. Tsja, dus dan moet ik het nog even doen met een 42" CCFL Philips tv. Het is wat het is. Gelukkig geeft dat wat meer tijd om de Sony in prijs te laten zakken. 😉
Ik verbaas me wel over dat je tizen als traag ervaart. Ik heb een qled miniled tv en hier werkt tizen ontzettend vlot.
Heb met twee Samsung TVs ervaring (die Tizen hebben).
De 2018 UE40NU7190 (40"): Ontzettend traag interface. Apps doen echt heel lang om te laden (zelfs de gewone instellingen pop-up). Plex werkt gewoon niet, video's blijven laden en als het wel werkt dan is het na 5 minuten ook weer genoeg voor de TV (geen enkel probleem als ik Plex stream via m'n pc-browser bijv.).

De 2021 The Frame (55"): UX is een stuk vlotter (eindelijk), maar er zitten toch hier en daar wat vertragingen in (net alsof je pc even bevriest). Helaas is de UX hetzelfde bagger, maar het doet wat het moet doen. Starten van apps is niet megasnel, duurt alsnog een seconde of 5-6 om YouTube te starten.
Fijn dat er een dedicaded HDMI poort is voor consoles, maar kom op Samsung.. de UI van de game mode is echt oerlelijk (oké, heel subjectief hier). UI ziet er vrijwel hetzelfde uit als de Xiaomi game mode op mijn Mi 9T Pro telefoon.
Nou, da's toch niet zo makkelijk bij LG.
Alweer gaat ook daar alles schuil achter een ticket wall. Alsof het tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld is. 1/12 jaar geleden een dure 55 " van LG gekocht maar die is nu al defect. Oke kan. Maar als ie uitgaat met een gillende power-supply (wat helaas een veelvoorkomend euvel is bij LG) dan voel je je besodemietert, zeker wanneer de aftersale slecht is en je ondanks een carry in toch van de spreekwoordelijke kassie naar de muur wordt gestuurd.

Inderdaad Mooi beeld, ik denk dan Samsung er net niet bij in de buurt komt, maar goed smaak is persoonlijk. Toch Koos ik maar voor een nieuwe, waar ik ook al spijt van heb, want Echt wat een gedoe om alles aan de praat te krijgen. Blijk ik ook nog eens een Duits model te hebben en dus werkt de benodigde CI-module niet, en ik wil geen extra setup box, Ik heb net alle kabel in de muur weg gewerkt.
Om het dan maar af te kappen, Het is overal wat Met name de fabrikanten, zouden eens wat beter naar hun klanten moeten luisteren...
Ik koop mijn gear altijd bij gerenommeerde bedrijven. Betaal graag ietsje meer voor goede service. Coolblue en HelloTV zijn voor mij echt voorbeelden van klant-eerst mentaliteit.
Ik vraag me af in hoeverre de MicroLED ontwikkeling het investeren in QD-OLED beinvloedt. Is dat opzettelijk buiten dit artiekel gelaten?
Er is geen enkel vooruitzicht dat microled op afzienbare termijn televisies kan opleveren die met OLED-televisies kunnen concurreren. Samsung weet dat drommels goed en zal daarom niet afzien van OLED-investeringen vanwege microled.

Er wordt genoeg in OLED geïnversteerd, dat is het probleem niet. De kwestie is gewoon de voorsprong van LG. Uiteraard ging Samsung eerst met één fabriek beginnen en wil voordat de tweede komt eerst zien of de eerste slaagt. Nu de ingenieurs bewezen hebben dat ze het kunnen en de markt positief is over QD-OLED gaat die tweede fabriek er echt wel komen, maar dat heeft tijd nodig. In de tussentijd de capaciteit van de eerste fabriek opvoeren is volkomen logisch.
Ik vraag me hetzelfde af. Op de achtergrond is de MiniLED en MicroLED technologie ook in opkomst. In tegenstelling tot OLED, waar de leds "opgedampt" worden, worden Mini/MicroLED's fysiek geplaatst. Een van de grote uitdagingen is om in korte tijd de vele LED's te plaatsen om een scherm te produceren. Met traditionele Pick&Place machines zou het produceren van een 4K MiniLED tv minstens een etmaal duren om alle leds te plaatsen, dat is veel te lang. Maar er zijn bedrijven die met nieuwe technieken individuele leds op hun plek schieten dmv lasers. Daarmee wordt het ineens haalbaar om in minder dan een uurtje zo'n scherm vol met leds te leggen. Uitgaande van 4K dus ongeveer 8 miljoen pixels, 4 leds per pixel, 10000 plaatsingen/sec.
Bron, Bron
By the way, deze ontwikkeling gebeurt gewoon in ons eigen kikkerlandje :*)

[Reactie gewijzigd door babananana op 23 juli 2024 04:49]

Ik vind de nieuwe Qd-Oled tv echt heel mooi en heb er al naar gekeken om er eentje te kopen. Aangezien ik eind dit jaar een nieuwe tv wil. Alleen ben ik bang, als ik lees hoeveel problemen er zijn met deze tv. Voor een oled tv ben ik dan weer bang voor inbranden.. Ik speel veel cod, waardoor die statische elementen in gaan branden.
Bij film kijken ervaar ik nog geen inbranden op mijn Oled806 van bijna 1 jaar oud. Maar je laatste zin geeft aan dat je wilt gamen op een TV, daar kan ik niet over oordelen.

Verder gebruik ik Kodi voor het afspelen van Netflix, Disney, en Prime. Met Kodi kan ik inzoomen zodat de zwarte balken volledig wegkunnen. Kan me namelijk bedenken dat iemand die film kijkt met de bekende zwarte balken van de 21:9 formaten op een 16:9 TV ook inbranden zou kunnen hebben binnen het gebied wat buiten de zwarte balken valt. Kodi is daarvoor bij mij de oplossing.

Ook heb ik de Oled TV niet op heftigste contrast afgesteld. Weet verder ook dat veel mensen een TV langer aan hebben staan dan ik overdag.

In de avond gewone TV van de COAX.
Hier al de tweede OLED inmiddels als primair woonkamer pc scherm, gedeeld gebruik van tekstverwerking, webbrowsing, media streaming en gaming. Geen problemen met inbranden, ingestapt met de LG C7 generatie, nu een Panasonic voor al de HDR standaarden in één TV. Wel de Pixel orbiter, of soortgelijke LG functie voor het kunnen optimaliseren van pixel levensduur aan laten staan, zie je normaal verder niets van, tijdens het gamen al helemaal niet. En de TV wel ook normaal laten uitgaan, niet met een stekkerblok dat automatisch schakelt als de PC uitgaat bijvoorbeeld, dan kan de TV die paar minuten optimalisatiewerk niet eens doen, en kan het alsnog foutgaan. Maar bij OLED tech, is dat volgens mij ook dan echt nog het enige wat je fout kan doen, naast een controller tegen het scherm aan kwakken ;)
De stap van een LCD (VA/IPS) naar OLED is heel groot, de stap naar OLED naar QD-OLED is dat niet. Daarbij zijn de OLED's nu zeer scherp geprijsd. QD-OLED is alleen interessant voor de puristen en liefhebbers. Persoonlijk vind ik WebOS (veel problemen met Apps (Videoland) en Tizen (onlogische indeling) geen fijne TV OS'en, Google TV/Android is een stuk beter mijn inziens, ook omdat er veel meer Apps beschikbaar zijn. Dus dan kom je op Sony die weer met het meest prijzig is. Of je kiest één van de andere met een Chromecast Google TV 4K.

[Reactie gewijzigd door Jumpman op 23 juli 2024 04:49]

De overstap van LG 55" Led naar Samsung 85" neo Qled was voor mij echt een enorme overstap. Laatst de QD-OLED gezien in de winkel maar wat een beeld! Er draaide Tizen op en dat is en blijft RUK!! Traag en 2022 gaat gewoon niet samen.
Waarom dan niet overgestapt op LG OLED? Je kan natuurlijk naar de SONY kijken, maar ja €€€....
Deze was echt veel duurder. De LG OLED heeft echt een waanzinnig beeld. Maar de 80+ inch OLED's van LG zijn mij te duur. Deze Samsung Qned 86" voor net over de 2k kunnen aanschaffen en een hele mooie deal erbij kunnen scoren met de Q9550a Dolby Atmos systeem.
Oh, OK, omdat je ook naar de Samsung QD-OLED keek dacht ik dat je daarvoor misschien in de markt was, en die zijn natuurlijk nog duurder voor dezelfde breedte :) - voor ze sowieso beschikbaar zijn natuurlijk...

Gelukkig vond ik 55" wel voldoende.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 23 juli 2024 04:49]

Ik had hiervoor ook 55", inmiddels in een ander huis grotere woonkamer. En de bank - tv afstand is ruim 6.3 meter. Had bijna een verrekijker nodig voor de kleine lettertjes.
Logisch dat ze van QD-OLED geen vlaggenschip maken, er zijn geen 77 inch en 83 inch varianten leverbaar. Je vlaggenschip wil je ook in de grootste formaten kunnen leveren.
Kostte me nogal wat moeite, maar na veel zoeken kwam ik erachter dat de Samsung Quantum Dots van Indium zijn gemaakt. Ik was even bang dat ze nog Cadmium zouden bevatten, omdat ze hier vroeger een uitzonderingspositie voor hadden. Klaarblijkelijk is dit juist het belangrijkste verschil met andere QD methoden.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 23 juli 2024 04:49]

btw QD OLED heet nu ''OLED QD''.

Samsung zit eigenlijk op een traject waar QD OLED een tussenfase is met als einddoel Samsung QNED (Selfemissive LED) . Een belangrijke reden waarom ze niks van OLED moeten hebben is dat ze perse geen of beperkte burn-in problemen willen hebben. Er zijn natuurlijk mensen die zeggen dat OLED geen burn-in problemen hebben maar als je bijvoorbeeld alleen maar films kijkt (95% zwarte balken) reduceer je de levensduur van de TV met 90% omdat je tegen de 10,000 uur zeer zeker zichtbare uneven wear en andere problemen zal hebben waarmee de TV eigenlijk verpest is(op 2016 OLEDs zijn eerste problemen zichtbaar op testpatronen tegen de 4,000/5,000 uur).
Beetje warrig verhaal, heb je bronnen? Je gooit bepaalde termen erdoorheen terwijl deze niet echt kloppen.

Volgens jou is het volgende een feit:
- Zwarte balken zorgen voor een levensduur daling van 90%
- Oled problemen zijn pas zichtbaar (eerste problemen) op 2016 OLED's

Ja in theorie is het zo dat zwarte balken en dus de pixels van die zwarte balken uit blijven. Daardoor kan het over een langere tijd voorkomen dat de top en bottom pixels (balken) in verhouding nieuwer en dus minder verourderd zijn.

Daarnaast gaan veel testen over 24/7 loops net zoals het uneaven pixel verhoudering. Meeste mensen die alleen maar films kijken doen dat niet 24/7 maar hooguit 2 tot 3 films max per dag. Zodra je al series of tv kijkt kom je nooit op die problemen waar jij het over hebt.

Je gebruikt nu een uiterste test (24/7 zwarte balk films) en vervolgens het zo brengen dat daarom Oled in de basis slecht is.

Dat is hetzelfde als een pan 24/7 op het vuur zetten en dan als conclusie hebben dat pannen slecht zijn omdat ze niet tegen vuur (opwarmen) kunnen.

Veel tests zijn daarom altijd gebasseerd op worse case scenario's, kijk je naar normaal gebruik (wat 99% van het geval is) dan zie je al die problemen en burn in niet vooral niet met nieuwe modellen.

[Reactie gewijzigd door marco-ruijter op 23 juli 2024 04:49]

Iedere keer als je een film met zwarte balken kijkt is dat slecht voor je OLED TV. Als je alleen maar films kijkt..zoals ik dat doe..dan verkort je je levensduur van een OLED met 90%. Daar zal iedereen die veel films op een OLED (of Plasma) kijkt mee te maken hebben. En zo werkt dat ook met bepaalde andere statische elementen in content op een OLED TV. Het komt erop neer dat als je veel content met statische elementen kijkt dat je dan beter geen OLED kan kopen tenzij je regelmatig een nieuwe TV koopt.

Ook bij de nieuwste OLED modellen is dat zo...er wordt zelfs bij Rtings overwogen om een nieuwe burn-in test te doen mede vanwege de launch van QD OLED TV technologie. Bij 2016 OLED modellen waren de eerste zwarte balken problemen zichtbaar na 4,000/5,000 uur...dat zal met een paar duizend uur verbeterd zijn in het gustigste geval (De zwarte balken waren 1/3e van de loop..dus niet constant zwarte balken content). Problemen zijn uneven wear en wellicht ook rand burn-in (buitenste rand van de zwarte balk) zoals je dat op Plasma ziet. Dat is allemaal niet theoretisch..dat is getest en er is ook gebruikers ervaring.

Rtings OLED burn-in test:
''Black letterbox bars were displayed for almost 5,000 hours (equivalent to 208 days of continuous letterboxing). Some letterboxing is starting to become noticeable on full-screen slides, but not in normal content. As a result, we don't expect letterbox bars to cause any issues for people. It's due to the uneven aging of the screen. The black portions of the screen haven't aged as much as the rest, so those dark areas appear brighter in regular content.''
https://www.rtings.com/tv...etention-burn-in-lcd-oled
Kijk en daar is precies wat veel mensen maar simpelweg overnemen.

''Black letterbox bars were displayed for almost 5,000 hours (equivalent to 208 days of continuous letterboxing)"

Er staat LETTERLIJK het volgende bij:

Extreme case, where TVs are running 20 hours a day with the same 5.5 hours loop. You will get a better lifespan at home if you use the TV less and with more varied content.

Dus ja de testen zijn leuk echter geven deze testen totaal onrealistische testresultaten. Oleds hebben zaken ingebouwd en bij het uitzetten van de tv doet deze vanaf (minimaal 4 uur uptime) een pixel refresh. Dus ja zodra je een test gaat doen waarbij er constant een loop afgespeeld wordt krijg je hele andere resultaten dan 99% van het normale gebruik. 99% van de gebruikers kijken toch geen 20 uur ondoorbroken naar de TV?

Ik gebruik zelfs een 48 inch OLED als monitor. Daar werk ik op (visual studio code / DevOps) daar kijk ik films/youtube op en speel er games mee (zelfs met een custom resolutie zodat ik 21:9 heb). Ik heb de tv al nu 2 jaar en gebruik hem dagelijks gerust 8-14 uur.

Echter ondanks dat ik de tv veel gebruik heb ik ook dat ik bijvoorbeeld pauze heb of sowieso even weg ben van de computer en dus screensaver/standby aan gaat. Onlangs nog een burn in test gedaan en heb serieus 0 burn in signalen en zit dus met een gemiddelde van 10 uur per dag a 730 dagen (2 jaar) op 7300 uur.

En dat is wat mij altijd zo geirriteerd maakt is dat mensen extreme tests gaan gebruiken als baseline voor een product. Alcohol drinken op zijn tijd kan prima, echter iedere dag 20 uur lang bier drinken is ook schadelijk. Roepen we dan nu ook dat niemand bier moet drinken omdat volgens een extreme test het schadelijk blijkt te zijn?
r zijn natuurlijk mensen die zeggen dat OLED geen burn-in problemen hebben maar als je bijvoorbeeld alleen maar films kijkt (95% zwarte balken) reduceer je de levensduur van de TV met 90% omdat je tegen de 10,000 uur zeer zeker zichtbare uneven wear en andere problemen zal hebben
Dus terugkomend op wat je daar aangeeft is het alsnog geen probleem dat mensen alleen maar films kijken welke ook niet altijd 21:9 zijn en daarbij 20 uur per dag films bekijken. Ik heb een redelijk grote groep mensen om mij heen met een Oled en echt niemand ervaart de zaken die voorkomen uit de extreme tests. Met extreme tests is ieder product wel om te buigen naar iets wat snel kapot gaat.

Ik ken daarbij echt persoonlijk weinig mensen die een TV hebben en echt alleen maar 21:9 films kijken. Ik vind dat zelfs een onrealistische groep gebruikers. Gerust dat er Netflix, Youtube of andere video bronnen op de tv getoond worden. Dus nogmaals 99% van de OLED eigenaren maken gebruik van mixed content en kijken geen 20 uur non-stop naar de TV.
quote: marco-ruijter
Dus ja de testen zijn leuk echter geven deze testen totaal onrealistische testresultaten
Er zijn LG engineers komen kijken bij Rtings..(die mensen die deze OLED panelen maken!). Die testen hebben problemen aan het licht gebracht op basis waarvan men Bij LG actie heeft ondernomen. .dus dat de tests van Rtings niet realistisch zou zijn is onzin.
quote: marco-ruijter
Ik gebruik zelfs een 48 inch OLED als monitor
Een van de redenen waarom filmsstudios van 30,000 euro OLEDs zijn afgestapt, nu gebruiken ze €30,000 Dual Layer LCDs, is burn-in problemen.
quote: marco-ruijter
en zit dus met een gemiddelde van 10 uur per dag a 730 dagen (2 jaar) op 7300 uur.
Die statische elementen zijn culumatief. Dat stapelt zich op en er komt geheid een punt waarop dat zichtbaar zal zijn op een OLED.
quote: marco-ruijter
films kijken welke ook niet altijd 21:9 zijn
95% van blu-ray films heeft zwarte balken.
quote: marco-ruijter
Ik ken daarbij echt persoonlijk weinig mensen die een TV hebben en echt alleen maar 21:9 films kijken
Zoals gezegd 95% van blu-ray films heeft zwarte balken. Het is ook nog eens zo dat veel filmfans een projector hebben. Dus er zijn een hoop mensen die veel films met zwarte balken kijken..alleen kijken ze ht niet allemaal op een TV,
Er zijn LG engineers komen kijken bij Rtings..(die mensen die deze OLED panelen maken!). Die testen hebben problemen aan het licht gebracht op basis waarvan men Bij LG actie heeft ondernomen. .dus dat de tests van Rtings niet realistisch zou zijn is onzin.
Ze zijn onzin omdat dit extreme cases betreft. Ze geven het letterlijk aan in hun disclaimers. Daarnaast dat LG engineers langskomen betekend dat niet gelijk dat extreme cases ineens voor regulier gebruik ook geld. Daarom komen ze langs om te kijken naar de bevindingen en R&D te doen op toekomstige panelen.
Een van de redenen waarom filmsstudios van 30,000 euro OLEDs zijn afgestapt, nu gebruiken ze €30,000 Dual Layer LCDs, is burn-in problemen.
Volgens mij begrijpen we elkaar niet. Je geeft zelf aan dat mensen die veel films kijken geen OLED moet kopen. Om vervolgens argumenten erbij te halen dat film studio's of andere professionals van OLED afstappen. Nogmaals, mijn buurman en ik zijn geen TV Studio maar CONSUMENTEN.
Die statische elementen zijn culumatief. Dat stapelt zich op en er komt geheid een punt waarop dat zichtbaar zal zijn op een OLED.
Ja en alsnog zit er een verschil tussen een 20 uur daily uptime en een 4 uur daily uptime. De test is alleen gebasseerd op alle schermen met dezelfde daily uptime. Als ze het echt realistisch willen maken voor consumenten maken ze ook een 4-5 hour loop en dat dus 19/20 uur de tv gewoon uit/stand-by staat.
Zoals gezegd 95% van blu-ray films heeft zwarte balken. Het is ook nog eens zo dat veel filmfans een projector hebben. Dus er zijn een hoop mensen die veel films met zwarte balken kijken..alleen kijken ze ht niet allemaal op een TV,
95% van blu-ray films ja, maar alsnog zijn er geen 95% van de OLED gebruikers die alleen maar net zoals jou 21:9 (blu-ray films kijken)

En dat bedoel ik samen te vatten. Dat je dus extreme cases en keuzes van TV studio's gaan mixen in het gebruik van producten door consumenten. Je begint daarbij aan te geven dat veel mensen aangeven dat Oleds niet inbranden bij normaal gebruik. RTINGS geeft zelfs aan dat het extreme test betreft en dat mixed (normal) usage minder impact heeft op levensduur. Vervolgens roep je wel dat door alleen maar blu-ray films te kijken de levensduur met 90% verkort wordt.

Daarbij gebruik ik mijn Oled als monitor en heb dus gerust een daily loop van 8+ uur. Waarom ervaar ik dan totaal maar dan totaal geen burn in na 2 jaar intensief gebruik? Als het culumatief.zou zijn had ik nu toch ook al iets ook al is het maar minimaal signalen moeten zien van burn in? Er zijn dagen dat ik non stop in visual studio code werk, en geloof me dat is me toch een bak aan statische elementen :)

[Reactie gewijzigd door marco-ruijter op 23 juli 2024 04:49]

Er zijn threads op Forums die vol staan met ingebrande OLEDs van normale gebruikers. Ik denk dat je een beetje los van de realiteit bent hier.,
Er zijn ook zat forums waarbij zodra ik aangeef hoofdpijn te hebben dat ik een ernstige aandoening heb en waarschijnlijk direct doodga.

Genoeg mensen op me heen met een oled en die horror verhalen komt hij niemand voor.

Daarnaast vergeet je dat mensen sneller een post plaatsen op een forum zodra ze problemen hebben of boos zijn. Dus dat geeft zeker een vertekend beeld.

En ik heb het vermoeden dat je zelf geen ervaring hebt met Oled en dus alleen qua forums die over Oled gaan. Zelf heb ik meerdere oleds in huis dus in die zin kan ik wat meer uit ervaring spreken.

Ik zeg niet dat burnout niet bestaat. Maar ik zeg wel dat het overdreven gedoe en paniek zaaien zonder zelf ervaring te hebben gewoon trol gedrag is. En heb vaak het idee dat mensen steeds maar terugvallen op inderdaad de eerste modellen. Inmiddels is er sinds de C8 al zoveel ingebouwd qua oled bescherming dat je echt niet meer druk hoeft te maken over burn in bij normaal consumenten gebruik.

[Reactie gewijzigd door marco-ruijter op 23 juli 2024 04:49]

Jij hebt geen oled tv dus je hebt zero ervaring en weet niks. De gene die geheel los van de realiteit zit ben jij dus. Dat je in forums leest dat sonige problemen hebben zal best. Andere hebben weer problemen met Samsung qled tv. Maar om op basis daarvan te concluderen dat beide tv's slecht zijn en na 5 jaar bij het grofvuil kunnen is natuurlijk onzin.
Voor de zwarte balken heb ik Kodi geinstalleerd. Met Kodi kan ik namelijk inzoomen totdat de zwarte balken er niet meer zijn. Dat is meestal 1.35 keer inzoomen bij 21:9 materiaal of 4:3 materiaal. De zwarte balken vind ik namelijk jammer vanwege onbenut schermoppervlak. Wel is het zo dat sommige films beter werken tot 1.15 keer inzoomen.

Automatische Pan&Scan bestaat nog niet in Kodi, maar dat is wat ze (handmatig?) doen met filmmateriaal voordat die wordt uitgezonden op 16:9 televisie-zenders. De belangrijkste content wordt dan in beeld gehouden, denk handmatig door iemand in een studio van een 21:9 bioscoop doorlopen om belangrijke dingen in beeld te houden.
Als je alleen maar films kijkt met zwartebalken dan heb je ook geen last van aging. Je kijkt namelijk geen tv zonder die zwarte balken en daardoor hen je er ook geen last van.
Levens duur met 90 % procent verkort ???
Dus een oled met een levens duur van 10 jaar is naar 1 jaar films kijken niet meer bruikbaar?
5000/4 uur=1250 dagen is bijna 4 jaar elke dag 2 films kijken met balken. Meeste mensen zitten misschien nog niet op de helft kijk tijd. Dan zitten we al op 7 tot 8 jaar.
Dus eigenlijk een nul issue voor bijna iedereen.
quote: trisje
Als je alleen maar films kijkt met zwartebalken dan heb je ook geen last van aging. Je kijkt namelijk geen tv zonder die zwarte balken en daardoor hen je er ook geen last van.
Als je op een OLED of Plasma veel content met zwarte balken kijkt dan krijg je uneven wear. Dat betekent op den duur dat die plekken waar de zwarte balken zijn op een zwart vol beeld lichter zijn dan de rest van het zwarte beeld.

Daar komt na een tijd nog uneven wear bij bij lichte content..zoiets als blauwe lucht wordt dan zichtbaar lichter waar die zwarte balken hebben gezeten. En de rand van de zwarte balk, vergelijkbaar met de buitenste rand van een logo..de reden waarom er pixel verschuiving optie is op een PLasma en OLED...
brand in.
quote: trisje
Dus een oled met een levens duur van 10 jaar is naar 1 jaar films kijken niet meer bruikbaar?
Dit alles maakt dat een zo'n TV bij films na 10,000 uur niet meer echt bruikbaar zijn. En dan is or ook nog andere statische content dan zwarte balken wat vergelijkbare schade aanricht.
quote: trisje
4 jaar elke dag 2 films kijken met balken. Meeste mensen zitten misschien nog niet op de helft kijk tijd. Dan zitten we al op 7 tot 8 jaar.
Dus eigenlijk een nul issue voor bijna iedereen.
Het is idioot dat een TV binnen 10,000 uur bij het grofvuil kan. Een TV zou toch gewoon minimaal 10 jaar bij 5 uur per dag normaal moeten werken..wat 20,000 uur is. Het is ook niet voor niks dat Samsung QD OLED als tijdelijk ziet en wil vervangen door self emissive LED wat veel minder burn-in problemen heeft.
quote: trisje
Dus eigenlijk een nul issue voor bijna iedereen.
Het is gewoon zo dat een hoop mensen die veel films kijkne een projector hebben wat de reden is dat het wat TVs betreft niet echt een probleem is.

[Reactie gewijzigd door 8mile13 op 23 juli 2024 04:49]

Als je op een OLED of Plasma veel content met zwarte balken kijkt dan krijg je uneven wear. Dat betekent op den duur dat die plekken waar de zwarte balken zijn op een zwart vol beeld lichter zijn dan de rest van het zwarte beeld
.
Ja dat is een herhaling wat je eerder zei. Maar ik zeg iets anders.
Maar die eventuele weer onstaat na 7 jaar lang 4 uur persag films met balken bekijken. De vraag hier is. Wie doet dat nu echt ? Antwoord: de grote meerderheid doet dat niet behalve jij en een je vrienden.
Het is idioot dat een TV binnen 10,000 uur bij het grofvuil kan. Een TV zou toch gewoon minimaal 10 jaar bij 5 uur per dag normaal moeten werken..wat 20,000 uur is. Het is ook niet voor niks dat Samsung QD OLED als tijdelijk ziet en wil vervangen door self emissive LED wat veel minder burn-in problemen heeft.
Weer een onzin opmerking, de oled tv doet het nog prima na 10.000 levens duur is 30.000 uur. Bovendien vervangt het gross de tv naar 6 tot 7 jaar ook lcd en leds houden er wel is mee op naar 7 jaar. Er zitten meer onderdelen in een tv dan leds en oleds . Je bent gewoon overdreven aan het bashen. Micro led duurt nog wel even en niet alleen samsung is daar mee bezig.
De conclusie van ratethings is ook duidelijk de normale kijker zal geen issue hebben. Er onstaan in bepaalde omstandig heden soms problemen.
Het is gewoon zo dat een hoop mensen die veel films kijkne een projector hebben wat de reden is dat het wat TVs betreft niet echt een probleem is.
Begrijp niet wat je nu wilt zeggen ?
We hebben het over Oled tv en gebruik. Als je iets niet gebruikt. dan slijt het ook niet.
Er zullen een aantal mensen zijn die projectors hebben ja.
Je snapt helemaal niet waarover ik het heb. Dat is het verschil tussen iemand die 15 jaar iedere dag tussen TV experts verblijft en iemand die maar wat kletst.
Moederglas van 2200x2500cm lijkt me nogal groot ;)
Hoe mooi ik Qd-oled ook vind, van het niveau: dit zal mijn C7 zowaar als upgrade beschouwen, hoe slecht, tot nu toe, ik de TVs er mee eigenlijk vindt. Wat dat betreft ben ik blij dat jullie een onderscheid maken tussen Samsung Display, en Samsung electronics.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.