LG: G3-oledtelevisie haalt helderheid die tot 70 procent hoger is

LG heeft nieuwe oled-tv's voor 2023 aangekondigd, waaronder de G3, de opvolger van de vorig jaar uitgebrachte G2. Het nieuwe model heeft technologie aan boord die moet leiden tot een aanzienlijk hogere helderheid die tot 70 procent hoger is.

LG spreekt over een significante upgrade voor de G3 in de vorm van de Brightness Booster Max-technologie. Dat is de naam voor een nieuwe vorm van light control architecture en een algoritme dat de helderheid moet opkrikken; deze combinatie moet leiden tot een verhoging van de helderheid tot 70 procent. Waarschijnlijk betreft dit de helderheid als het volledige scherm wit is en dus niet de piekhelderheid waarbij slechts de helderheid op een klein vlak van het scherm wordt gemeten.

De Koreaanse fabrikant zegt niet ten opzichte waarvan deze verbetering geldt, maar de website FlatpanelsHD zegt dat het gaat om een vergelijking met lager gepositioneerde B2- en B3-modellen die voor oled-tv's doorgaans een iets lagere gemiddelde helderheid halen. Deze claim van 70 procent gaat alleen op voor de G3 in 55, 65 en 75 inch; de 83"- en 97"-formaten van de G3 zouden volgens FlatpanelsHD een helderheidsverbetering van 30 tot 40 procent halen.

Los van deze percentages meldt FlatpanelsHD dat een LG-woordvoerder over de G3 heeft gezegd dat dit nieuwe model een helderheid van ongeveer 1800cd/m² kan halen en dat zou misschien nog iets hoger zijn als de specifieke Vivid-beeldmodus wordt ingeschakeld. De website meldt ook dat er in een document over 2100cd/m² wordt gesproken in combinatie met de Vivid-modus en 235cd/m² helderheid voor het volledige scherm. Bij de G2-review mat Tweakers een maximale helderheid van 162cd/m² op een volledige scherm en 891cd/m² op een klein venster van 5 procent van het beeldoppervlak. In vergelijking met deze waarden lijken de claims van de woordvoerder nogal optimistisch.

Hoe hoog de helderheid van de G3 daadwerkelijk is, zal blijken als de eerste reviews uit zijn. De helderheid moet in ieder geval substantieel hoger zijn en vermoedelijk wordt dat vooral mogelijk gemaakt door een micro lens array. Bij die technologie worden er kleine lensjes toegepast die ervoor zorgen dat het licht dat de oleds uitstralen, efficiënter wordt gericht, waarbij licht dat normaal gesproken binnen het paneel heen en weer kaatst, rechtstreeks naar de kijker wordt gestuurd. Zo moet de algehele helderheid flink verbeteren. Ook het stroomverbruik zou dan omlaag kunnen, wat de levensduur van het paneel ten goede komt.

Het is niet zeker of de G3 daadwerkelijk met microlenzen wordt uitgebracht. Het Koreaanse The Elec meldde een maand geleden nog dat LG Electronics en Sony geen oledtelevisies met deze technologie uitbrengen in 2023. Duidelijk is wel dat het verhogen van de helderheid niet onbelangrijk is voor woledpanelen van LG Display, omdat de QD-oledtelevisies van Samsung en Sony het op dit vlak beter doen en dat geldt sowieso voor duurdere lcd-televisies, bijvoorbeeld de wat hoger gepositioneerde modellen met miniledbacklights.

In mei vorig jaar meldde The Elec al dat oledpanelenmaker LG Display overwoog om microlenzen toe te passen voor oledtelevisiepanelen. LG Display zou uitgaan van een helderheidsverbetering van 20 procent ten opzichte van de relatief heldere OLED EX-panelen en 50 procent ten opzichte van oledtelevisies met reguliere oledpanelen. Een oledtelevisie met een normaal paneel haalt grofweg een helderheid van 800cd/m². Dat moet ongeveer 1000cd/m² zijn met een OLED EX-paneel en als op basis van dit paneel microlenzen worden toegepast, zal de helderheid op zo'n 1200cd/m² uitkomen. Deze waarden lijken iets realistischer dan de genoemde 1800cd/m².

LG oled

Door Joris Jansen

Redacteur

02-01-2023 • 13:04

172

Reacties (172)

172
172
103
5
0
58
Wijzig sortering
Als je willekeurige mensen vraagt waarom ze niet voor OLED zouden kiezen is de lagere maximale helderheid vaak hét argument. Dus LG bouwt nu een foefje in de tv om aan te tonen dat de tv's (op papier!) een hoge helderheid kunnen halen. En zo kun je weer wat twijfelaars over de streep trekken.
Of de functie uberhaupt bruikbaar is en/of een goed beeld oplevert doet dan niet terzake.
(Ik ben zelf in het bezit van een C7, dus dit is geen flamebait).
Ben erg benieuwd hoe dit uitpakt in de praktijk en ook wat de besparing op het stroomverbruik daadwerkelijk is. Alleen bij direct zonlicht verwacht ik dat mensen problemen hebben met de huidige panelen, maar dat heb je ook al bij lcd televisies. Vooral als de schermen erg reflecteren.

Ik wilde afgelopen maand een nieuwe tv aanschaffen, maar de OLED's van LG vielen al direct af omdat het blijkbaar niet mogelijk is om de stekker los te koppelen om deze zo door een kabelgoot te voeren in de muur. |:( Ik ben zelf handig genoeg, maar ik ga echt geen tv aanschaffen voor zo'n prijs om er nog zelf aan te moeten knutselen, en waarbij de garantie vervalt.

Ik zie graag dat fabrikanten eens wat meer onderzoek doen naar wat klanten echt belangrijk vinden, want volgens mij hebben de fabrikanten van tv's de verkeerde prioriteiten als het gaat om de afwegingen van nieuwe technieken.
Wat betreft het netsnoer ben ik het met je eens. Mijn oplossing was een grotere pijp door de muur waar de 230, HDMI USB enz. kabels door lopen naar de rest van de electronica achter de muur /in mijn geval staan die in een keukenkastje), maar goed, dat is zeker niet in elke situatie mogelijk of wenselijk.
Snap ook niet dat ze er geen platte euro stekker aan zetten. Geaard is de tv toch niet.
Vanop de Wiki:
De stekker heeft twee pennen van 19 mm lang en laat maximaal 2,5 ampère toe.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Eurostekker

Misschien een stroomlimiet? Verbruikt de C2 meer dan 2.5A op 230V?
Dat zou betekenen dat de tv meer als 575watt kan verbruiken en dat lijkt me sterk.
115W blijkbaar :). Dusja, heb anders geen idee.
Ik wilde afgelopen maand een nieuwe tv aanschaffen, maar de OLED's van LG vielen al direct af omdat het blijkbaar niet mogelijk is om de stekker los te koppelen om deze zo door een kabelgoot te voeren in de muur.
Dat valt gelukkig erg mee hoor in ieder geval bij mijn vorige c8 en huidige cx . Het klopt dat er niet een standaard euro connector oid in de tv zit die je er zo uit trekt. Maar meer als 1 schroef uit n klepje draaien. Stekkertje eruit trekken, er weer ik steken en t klepje weer dicht schroeven is het niet . Achter dat klepje zit “gewoon” een connector. Geen gepruts nodig
Ik heb net een nieuwe c2 en had geen klepje en geen verwijderbare connector. Gelukkig kon mijn goot uit elkaar anders had ik 'm eraf geknipt.
Ik heb met behoud van garantie (in overleg met de winkel) gewoon de stekker eraf mogen knippen voor mn kabelgoot
Maar bij de nieuwe types niet, C2 of G2 Oled tv's van LG. Waarom en waar moet je die oudere modellen gaan aanschaffen in de winkel dan?
Mijn oplossing vereist geen knippen en/of klepje. Verlengsnoer door de muur (eentje met afneembare kop) en daar je tv in prikken. Genoeg ruimte achter de tv om de gehele stekker opgerold kwijt te kunnen.
Prima idd, zo heb ik het ook.

Uiteraard was gewoon een losneembaar snoer een stuk handiger geweest
Heb zelf o.a. De 42 inch c2 en je kan de voedingskabel eraf halen. Zit een klepje die je open kan schroeven en daaronder zit je voedingskabel vast aan een stekkerverbinding/blokje ter grootte van ongeveer 6 x 30mm. Echt handig is het niet, maar het kan wel.
Echt handig is het niet is nogal een understatement, het is gewoon een heel dom ontwerp. Helemaal als je bedenkt dat men dit soort tv's aan de muur wil hangen, helemaal als we praten over het G2 model.
Ja wilde het nog een beetje nuanceren 😉. Maar je hebt helemaal gelijk, dit had zoveel makkelijker gekund.
Nou, ik vind er gewoon een epic fail van LG om dit zo op te lossen.

Volgens mij ook totaal niet nodig. (al moet ik er eerlijk bij zeggen dat ik geen verstand heb van de eisen die gesteld worden aan dit soort aansluitingen).

Ik had een maand omruilgarantie en in die tijd het kabeltje voor de muur laten bungelen. Na die maand heb ik een keer diep gezucht en... Knip!

Kabeltje van mijn g2 is nu keurig in de muur. Net als netwerk en hdmi kabels.
Ik heb een LG OLED, daar zit gewoon een IEC C8 stekker aan bij mij.
Niet bij recente modellen (in ieder geval niet mijn GX).
Idem niet op de LG C2 55" die ik had. Blijkbaar zit er een klepje, dat had ik destijds niet door. Maar dat is alsnog niet ideaal. Als je een tv wil verplaatsen moet het toch niet nodig zijn om een geschikte schroevendraaier te pakken en erachter te kruipen.

[Reactie gewijzigd door xtlauke op 23 juli 2024 03:09]

Tenzij zij aan kunnen tonen dat het vervangen van de stekker de oorzaak van het defect is, behoud je gewoon je garantie hoor.

Het is inderdaad slecht ontwerp, maar ik zou dat niet als enige argument gebruiken om dan toch maar voor een ander model te kiezen, als ik op basis van prijs en specificaties wel bij die modellen uit zou komen. Daar heb je echt alleen jezelf mee.
Hij heeft inderdaad zichzelf ermee, maar door dit soort fratsen scoren fabrikanten bij sommige mensen toch minpunten. Een paar van dit soort grapjes en ik overweeg andere modellen ook een stuk serieuzer.
Oh ze krijgen ook zeker minpunten, maar zo iets wat je zelf makkelijk op kan lossen heb ik een stuk liever dan bijvoorbeeld reclame in menu's, bloatware of aansluitingen op slechte plekken (zoals wanneer een iets dikkere USB stick niet past, of je wanneer twee USB poorten te dicht naast elkaar zitten).

Helaas zullen andere modellen ook onvolkomendheden hebben, ik geloof niet dat er 'perfecte' TV's bestaan waar alle details wel goed uitgedacht en getest zijn.
Lijkt me logisch en helder. En ik juich het toe dat je het zelf oplost. Het is ook niet zo'n big deal eigenlijk. Al heb ik eerlijk gezegd zelf nog nooit een stekker op deze manier vervangen / gemaakt, wist ik niet eens dat dit kon op deze TV, terwijl ik hem nota bene nog testte, en zal het net als mij (iemand die niet bang is om een beetje te tweaken) een beetje afschrikken. Ik vind het alleen al qua signaal wat LG af geeft een super lullige move. Zaken zouden juist gemakkelijker vervangbaar moeten worden, maar LG gaat blijkbaar de andere kant op! En ondanks dat ik de kans inderdaad nog steeds groot acht dat het goed komt qua garantie, indien je daarvan wil/moet gebruiken maken, zou ik me daarover wel zorgen maken als ik die kabel zelf had gewijzigd, en simpelweg al extra tegen het garantieafhandelingsproces opzien omdat ik ook dat nog eens moet gaan uitleggen en je de pech kan hebben om zo de 1e keer afgescheept te worden. En dit werkt volgens mij voor veel mensen zo. Dus ik blijf bij mijn stelling hij niet alleen zichzelf ermee heeft. Dit soort dingen schrikken bepaalde consumenten af. Waarschijnlijk is het niet echt een issue voor LG, omdat het een te klein ding is en mensen er pas na de aankoop achterkomen.
Waarom heb ik daar mezelf mee dan, ik heb nu uiteindelijk geen nieuwe tv gekocht omdat de nieuwe Samsung tv's ook niet de prijs/kwaliteit hebben naar mijn mening. Mijn huidige Samsung tv is iets meer dan 4/5 jaar oud en er is niets mis mee, alleen het formaat is mij aan de kleine kant, het is dus maar een luxe probleem.

Ik wacht wel op de nieuwe modellen van dit jaar, maar ik vertik het gewoon om een tv te kopen waar men zulke simpele zaken niet toevoegd. Als ik de oplossingen zie op internet om bij de nieuwe LG Oled modellen de stroomkabel weg te werken dan moet ik er gewoon om lachen en huilen tegelijk.
Nadat ik mijn GX uit de doos had gehaald, heb ik hem even getest of ie aanging, en daarna ging gewoon de kniptang door de kabel, zodat de kabel door de muur kon...

Heb al wel verhalen gelezen dat monteurs daar echt niet moeilijk over doen. (als er bijvoorbeeld iets met het display is)
Je moet wel echt iets bijzonders doen met de stekker om iets stuk te laten gaan in de tv.. als je het fout doet dan heb je eerder kortsluiting waardoor de stop eruit klapt, of er is geen contact waardoor de tv helemaal niet aangaat.
Ik wilde afgelopen maand een nieuwe tv aanschaffen, maar de OLED's van LG vielen al direct af omdat het blijkbaar niet mogelijk is om de stekker los te koppelen om deze zo door een kabelgoot te voeren in de muur. |:( Ik ben zelf handig genoeg, maar ik ga echt geen tv aanschaffen voor zo'n prijs om er nog zelf aan te moeten knutselen, en waarbij de garantie vervalt.
Ik ben het met je eens dat een losse stekker een stuk praktischer zou zijn geweest, maar een beetje tweaker is toch niet vies van een schroevendraaier? Het is max 5min werk en je hoeft niets door te knippen. Wat betreft de garantie hoef je je ook geen zorgen te maken; niemand die het ziet of hoeft te weten.
Het gaat er niet om of je een Tweaker bent of niet. Ik koop geen product waarbij een fabrikant niet eens de moeite kan nemen om een afneembare stekker te leveren bij een "high end" televisie. Helemaal niet gezien dit bij de C1 ook al voor velen een speerpunt was en waar sommige de bestaande kabel ook aan de korte kant vonden. Bij een afneembare kabel koop je even een langere kabel en je bent klaar. Geen geknutsel en niets. Gewoon te triest voor woorden, dan heb je het als fabrikant gewoon niet begrepen naar mijn mening.
Er zal ongetwijfeld een goede reden voor zijn. Vergeet niet dat LG een B-merk is en zich ook dusdanig positioneert. Ze hebben "toevallig" schermen met de beste beeldtechniek (naast QD-OLED) op de markt. Wil je hetzelfde scherm met een modulaire stekker, betere deinterlacer en upscaler? Dan koop je een Sony. Boeit de deinterlacer je weinig, maar wil je wel dezelfde kwaliteit scherm en een modulaire stekker en ben je gecharmeerd van Ambilight? Dan koop je een Philips (eigenlijk TP Vision) TV. Zelf heb ik een LG C9 omdat ik beslist een OLED wilde, maar er niet de hoofdprijs voor wilde betalen. Daarbij heb ik dus bewust concessies moeten maken.

Dat jij iets niet begrijpt, wil niet zeggen dat er niet over is nagedacht. Ik heb in het verleden nauw samengewerkt met marketing en die mensen weten precies hoe ze een product moeten positioneren en jouw koopgedrag kunnen beïnvloeden. Een SEAT Leon, VW Golf en Audi A3 zijn nagenoeg dezelfde auto's (zelfde onderstel en grotendeels dezelfde technieken), maar als jij graag een motorkap met gasveren wilt, dan zul je de Leon links moeten laten liggen en kom je vanzelf bij de Golf terecht. De productiekosten van een Golf (en A3) liggen nauwelijks hoger dan die van een Leon, maar daar heeft VAG natuurlijk geen boodschap aan. Er zijn genoeg mensen die duizenden euro's meer willen betalen voor een ander embleempje en een chiquer ogend dashboard.
Dat LG een B-merk is ben ik niet met je eens, Philips en Sony positioneren zich anders in de markt en gebruiken soms duurdere componenten in hun televisies, maar dat rechtvaardigd het prijsverschil absoluut niet. Het is meer de naam en de kwaliteit die men daarvoor heeft opgebouwd.

Je hele reactie is leuk bedacht, maar ik zeg ook nergens dat er niet over nagedacht is. Als je mijn reactie leest dan zeg ik letterlijk dat men de verkeerde prioriteiten heeft. Daar bedoel ik natuurlijk mee dat men de nieuwe beeldtechnieken en overige functies blijkbaar allemaal interessanter vinden dan een gemakkelijke installatie voor de klant.

Daarbij snap ik niet wat jou nauwe samenwerking met marketing er toe zou doen. Ik ben zelf Ingeneur en werk ook samen met marketing mensen en ontwikkel zelf producten. Ik snap heel goed dat elk ontwerp een nauwe samenhang heeft met met prijs/kwaliteit en dat er afwegingen gedaan moeten worden. Vandaar dat ik zeg dat men de prioriteiten verkeerd heeft liggen, installatiegemak is veel te veel ondergewaardeerd naar mijn mening.

[Reactie gewijzigd door Andyk125 op 23 juli 2024 03:09]

Met het auto voorbeeld wilde ik benadrukken dat het veelal bewuste keuzes zijn. Natuurlijk begrijpt VAG wel dat gasveren meer gemak bieden (net zoals LG begrijpt dat een modulaire stekker praktischer is), maar producten worden ontworpen met een prijssegment in het achterhoofd. LG verdient een aardige duit aan de levering van panelen aan derden, misschien nog wel meer dan aan hun eigen producten. De kostenbesparing in de vorm van een vaste stekker lijkt misschien gering, maar bij grote volumes kan dat best verdienstelijk zijn. Iemand die per se een OLED wil met losse stekker, komt vanzelf uit bij de "concurrent". Het zou mij echter niets verbazen als de aangekondigde C3 wél een modulaire stekker heeft, aangezien ze nu ook moeten concurreren met QD-OLED schermen van Samsung, die onder meer door Sony worden gebruikt. De verdeling van de taart bepaalt welke keuzes er worden gemaakt.
Ik snap je redenatie wel, maar dat wil niet zeggen dat het de juiste beslissing is. Dat is wat ik in mijn reactie zeg. De vraag is hoeveel klanten mis je door misschien een kostenbesparing van misschien nog geen 50 cent, een bedrag wat op de productiekosten van zo'n tv gewoon echt nihil is. Waarschijnlijk als je de kosten gaat berekenen met het verschepen van een vaste en losse stekker en de montage ervan dan kan het zelfs wel eens goedkoper zijn om een afneembare stekker te gebruiken. Wat jij dus nu als een kostenbesparing ziet hoeft dus helemaal niet zo te zijn.
Ja helaas heeft het overgrote deel niet hetzelfde probleem als jou, maar een losse stekker was praktischer geweest
Mijne heeft een klepje met schroefje, die maak je open connector er uit en je kunt hem door de muur halen. Dit staat zelfs in het boekje bij mij. Bij de eerste modellen was het inderdaad niet mogelijk, maar daarna naar mijn weten wel. Heb het bij mijn ouders gedaan die hebben een G2 en mijn C9.

Edit: sommige aanbieders bieden niet benelux modellen aan en daar blijkt het niet te kunnen!.

Over de helderheid daar ervaar ik zelf geen problemen mee, maar dit komt omdat mijn tv bewust niet in de zon hangt. Mijne staat zelfs vrij laag (bevorderlijk voor je energie verbruik ;-) ) maar dit is in elke user case natuurlijk anders. Ik ben er blij mee en ken ook geen ingebrande pixels.

[Reactie gewijzigd door prakkie87 op 23 juli 2024 03:09]

Dit snap ik niet, je kan toch de stekker gwn uit de tv trekken? Of kan dat tegenwoordig niet meer? Mijn LG in iedergeval wel. En anders knip je m toch gwn door? Ik zou niet een mooie tv om zoiets laten schieten…. Die garantie verhaal geloof ik echt niet met een doorgeknipte kabel, doen ze echt niet moeilijk over.
Snoer doorknippen en er een stukje tussenzetten of inkorten indien noodzakelijk. Ik doe dat al jaren, want ik hou van strak.
Ik begrijp er niets van, wat moet je met zoveel helderheid behalve een hoge energierekening? Mijn OLED LG staat in de medium tot hoge energie besparing stand en dat is meer dan fel genoeg in de woonkamer. Ik schrok juist in het begin toen ik 'm binnenkreeg en het op vivid stond, veel te fel!
Hier hangt de LG G1 77" aan de muur. Ook onder zonnige omstandigheden is het scherm meer dan helder genoeg. Bij vrienden en familie zie ik wel eens schermen die zo veel licht uitstralen, dat het pijn aan je ogen doet. Ik zeg daar niets meer van, ze vinden dat mooi.
Voor HDR is het wel fijner toch?
E9 hier, en doe hetzelfde als Mifuki; energiebesparingsstand op medium tot max. Alleen bij HDR filmpje kijken gaat deze er af.
Verbaast mij ook echt. De huidige oleds zijn al heel helder
Tsja, er is altijd wel wat. Wat moet je met echt echt zwart van een oled als de Samsung Neo qled al prima zwart op het scherm tovert imo. Het hoofdargument van bijna iedere oled gebruiker.

Als je de argumenten tegenover elkaar zet van waarom oled beter is dan qled en vice versa, dan speelt dit alleen als je beide tv's naast elkaar zet, anders merk je er niets van. Vandaar die discussie altijd met de helderheid van oled.

Ik ben uiteindelijk voor de Samsung Neo qled gegaan puur omdat mijn vorige dure lg tv kapot is gegaan. Het ging mij niet om de helderheid. En betreft de kleuren, die zien er nagenoeg hetzelfde uit. Beetje instellingen aanpassen en voila.
ik zat dus net idd te denken, wanneer is dit überhaupt nog fijn? Ik heb een G2 en die wil ik niet op maximale helderheid zetten omdat het soms gewoon pijn aan je ogen doet hoe fel het al is. Waarom dan nog een 70% erbij, als het argument zou zijn dat het daarmee veel meer mogelijkheden heeft op nog beter beeld dan voel ik daar wel wat voor, maar al met al lijken er belangrijkere zaken die verbetert kunnen worden dan maar door blijven blasten op helderheid!
Lager stroomverbruik dan bij dezelfde helderheid als het vorige model. Dat wordt tegenwoordig wel gewaardeerd.
Precies dit.
Zelf heb ik een paar maanden terug een Sony XR-55A90J OLED tv gekocht.
Hierin zit een LG paneel (dezelfde als de G2 geloof ik) die ook iets heldere kan omdat sony extra koeling heeft aangebracht.
Maar als ik TV kijk in een donkere kamer en dan een HDR film kijk, branden je ogen er echt uit in sommige scenes.
Dus al die super felle tv's zijn alleen leuk als je in een kamer kijkt die normaal verlicht is. Maar wie dat doet wil sowieso niet een mooie belevenis hebben. Want wil je optimaal genieten van een film moet dat toch in een donkere kamer.
Kortom, de huidige generatie OLED's zijn prima fel genoeg. Investeer vooral in het donkerder krijgen van je kamer. En wil je toch overdag in een fel verlichte kamer iets kijken, kopen dan een normale LCD tv. Die zijn ook steeds beter.
Best “grappig” dat je eerst zegt dat de Huidige OLED’s fel genoeg zijn, om vervolgens te zeggen dat je in een fel verlichte kamer beter voor een LCD kan gaan. Blijkbaar zijn de huidige OLED tv’s niet fel genoeg.
(Zegt iemand die een LG G2 heeft)

[Reactie gewijzigd door crobo op 23 juli 2024 03:09]

Denk dat hij eerder bedoelt dat het gebrek aan contrast in een verlichte kamer toch niet opvalt en je dus beter wat centjes kan besparen door een LCD TV te nemen.
Meer dan fel genoeg, bijna pijnlijk bij hdr films zonder aanpassing
Dan schaal je de helderheid toch omlaag? Of zet je de "auto-helderheid" functie aan, waarbij de tv in een verlichte kamer helderder is en in een donkere kamer minder helder is.

Ik snap je punt. Als ik 's avonds op de zolder ben (waar mijn LG g2 staat) en ik alle lichten uit heb staan dan is het bij bepaalde content zeker niet prettig voor de ogen. Maar naar mijn mening kan het bijna niet "fel genoeg", juist voor de situaties waarbij er veel direct zonlicht in de kamer en op de tv aanwezig is.

Voor nu koop ik bewust geen OLED voor in de woonkamer, puur vanwege de helderheid, maar hopelijk is dat over een jaartje of ±3 anders. Dan is het na circa 8 jaar ook eeb mooie tijd om mijn LCD tv te vervangen.

Lang verhaal kort, je kan de helderheid altijd terugschalen maar je kan niet meer helderheid hebben dan de max. helderheid van de tv, wat in mijn woonkamer vaak genoeg geval is.
Sorry, maar dan begrijp je mijn punt niet. Je koopt een OLED omdat je perfecte kleuren en contrast wil hebben. Dus echt de optimale beleving van een film. En mijn punt is dat je dat enkel goed kan krijgen in een donkere kamer. En dan zijn de huidige OLED tv's fel genoeg.
Wil je in ongunstige omstandigheden (fel licht, vaak overdag etc.) een felle tv hebben, kan je beter een LCD tv kopen die vele malen feller kan.
Kortom, kies de TV die het beste past bij de manier hoe je een tv gebruikt.
De perfecte TV bestaat nog niet al komen de nieuwe QD-OLED tv's zeker in de buurt.
Ben het ook met je eens hoor. Zoals je zelf zegt komt een OLED tv het best tot zijn recht in een donkere kamer. Maar wat ik probeer te zeggen is dat ik niet kan wachten (ok beetje overdreven) totdat de OLED televisies fel genoeg zijn om ook in (ver)lichte kamers goed tot hun recht komen. De QD-OLEDs zijn goed op weg. Ik denk dat dat een kwestie van tijd is (hopelijk binnen enkele jaren).
de gemiddelde oled is zelf overdag helder genoeg om uw ogen er uit te laseren met de brightness op 100% in een verlichte kamer.... zeker het wit van ondertitels. Ik heb een 6 jaar oude oled en die doet prima dienst om overdag tv te te kijken en te gamen. hij staat aan een muur in het westen en heeft lichtinval van alle drie de andere gevels.

dat zwart dat grijs is op een lcd dat valt WEL altijd op.
Ik heb net de G2 laten liggen vanwege het verschrikkelijke spiegelende scherm. Alle TVs hebben tegenwoordig glossy schermen, behalve the frame van Samsung. Die is het geworden dus, ben er erg blij mee, je ziet echt geen storende reflecties!
Nogal appels met peren vergelijken. The frame is wel een heel ander type tv

[Reactie gewijzigd door thisisjazz op 23 juli 2024 03:09]

Ik heb een C8 en het eerste dat ik heb gedaan na ophangen, is de helderheid verminderen. Ik snap die drang naar meer helderheid niet. Het is ontzettend vermoeiend voor je ogen.
Ik heb zelf een CX en vind het flink helder. Ik weet nog dat in mass effect een stuk zat met zo’n flitsende orb en dat was zo fel dat ik mijn ogen echt dicht moest knijpen.
Het is natuurlijk minder als een LCD maar het is flink helder en het hoge contrast maakt meer dan op voor het verschil.
Ja, dat is dan gemeten in de Vivid beeldmodus - een afschuwelijk lelijke beeldmodus waarbij je ogen eruit branden door het felle licht en de oververzadigde kleuren. Het is dan ook nog eens de peak brightness op zéér klein oppervlak onder de meest optimale (test)omstandigheden.

We wachten de objectieve reviews wel even af. Hopelijk naast de OLED EX beeldkwaliteit verbeteringen nog een aantal andere verbeteringen:

- Netsnoer makkelijker los te halen
- Kabelmanagement clips achterop die daadwerkelijk bruikbaar zijn
- Verbeteringen in LG WebOS (sneller, meer te customizen, home scherm niet meer beeldvullend met meuk)
- Meer (customize) apps (kans acht ik zeer klein, het is geen Android).
- 1 Gbps LAN poort (niet per sé nodig, maar 100 Mbps is anno 2023 droevig)
- Afstandsbediening met meer programmeerbare knoppen, niet meer die Rakuten, Disney, Alexa en Google Assistant onzin (gaat nooit gebeuren, hier verdient LG lekker op).

Ja je kan sommige pijnpunten oplossen met een HTPC, Nvidia Shield, andere afstandsbediening, wifi gebruiken of een 1 Gbps USB 3.0 naar ethernet adapter. Maar zolang ik geen dom, groot OLED scherm kán kopen en overgeleverd ben aan een 'Smart OS', dan mag het OS wel echt wat smarter worden. Ik ontwijk waar mogelijk alle trage menus op de G1 en C2 door sneltoetsen.

Het zal vooral spannend worden versus QD-OLED in 2023: de productie daarvan zal steeds volwassener en goedkoper worden, bij gelijke prijs en beschikbaarheid krijgt LG's WOLED het zwaar.

[Reactie gewijzigd door stin00 op 23 juli 2024 03:09]

Ik loop regelmatig tegen het issue van 100mbit aan op mijn tv inderdaad. Meestal als er echt veel veranderingen in t beeld zijn hangt het soms eventjes. En dat zonder transcoding, gewone direct play.

@WiXX een apparaat van 1000 a 2000 euro mag best een euro meer uitgeven aan een 1gigabit poort. Ik loop er wel eens tegen aan, laatste wat mij bij staat is de matrix reloaded (film) en bad blood (serie). Ik heb dat ding gekocht voor t bekijken voor content, als er een ding is wat bits verstookt is het wel video, belachelijk dat dat maar 100 mbit is.

[Reactie gewijzigd door jaenster op 23 juli 2024 03:09]

Lijkt mij een ander probleem (packet loss?) 100 mbit is namelijk meer dan zat. Er is geen enkele streaming dienst die streams aanbied die meer dan 100 mbit zijn.

Edit: Als je btw echt specialistische content kijkt (geen streaming diensten) zal ik sowieso naar een Nvidia shield gaan

@jaenster Ben het met je eens qua gigabit poort, alleen als het op een streamingdienst is gaat dit je probleem niet oplossen. Dan zit het namelijk ergens anders. Als je echt specialistische content kijkt (blu-ray zonder compressie etc.) dan zou ik sowieso naar een Nvidia Shield kijken. De processors in een TV zijn niet gemaakt om dit soort dingen te doen.

[Reactie gewijzigd door WiXX op 23 juli 2024 03:09]

Inderdaad. Ik heb ook weleens Blu-Ray 4K zonder compressie gedaan over die 100Mbit. Geen enkel probleem.
Volgens mij zijn er maar een handje vol aan films die over die 100mbit gaan en dan vaak maar in enkele scenes. Kan zijn dat ik ernaast zit, maar welke films zijn dat dan?
King of New York 4K blu-ray zit gemiddeld op 80Mbit en piekt soms over de 100. En zo zijn er wel meer.
Ik gebruik WiFi op mijn C7, nog steeds een brakke chip maar constant zo'n 150Mbps en dan heb ik geen last van haperingen.
Draadloos gaat wel sneller. Tenminste wel bij de lgcx.
Blu-Ray is toch per definitie compressie?? Dat is met AVC gecomprimeerd. Als het echt om uncompressed beeldmateriaal zou gaan(denk aan dpx) dan is dat onmogelijk door 100Mbit te jassen met 25 of 50fps.

[Reactie gewijzigd door j4ck1nth3b0x op 23 juli 2024 03:09]

Ik denk dat ie bedoelt dat een bluray heeft geript en ‘em dan zonder extra compressie van z’n NAS streamt
Intern blu-ray rips streamen via Plex/Emby/Jellyfin/SMB kan prima boven de 100mbit uitkomen
Dat zou daar niet overheen mogen gaan. Bluray zelf is immers maar tot 30-50mbit, maar liggen gemiddeld veel lager. UHD's zullen gemiddeld rond de 80mbit uitkomen. Het is niet zo dat Plex de decode doet en uncompressed doorstuurt. Plex zorgt alleen dat de compressed stream van de bluray bij de TV uitkomt.
Eventueel transcode die, maar dan is het nog steeds compressed en ga je normaal niet over die 100mbit heen.
UHD blu-rays gaan tot 128Mb/s als ik me niet vergis. Daarnaast is 100Mb/s de linksnelheid, maar in de praktijk ligt vanwege overhead en dergelijke de daadwerkelijke snelheid toch vaak wat lager. Je zit nogal op het randje met een 100Mbit nic in ieder geval, en het aansluiten van een gigabit nic via USB helpt op veel televisies wel degelijk om het probleem op te lossen
Dit gaat via Plex en daar kun je bij complete bluray bestanden zeker wel tegen het limiet aanlopen.
Ik heb in iedere geval geen gestotter meer sinds dat ik een gigabyte dongel gebruik op mijn LG tv.

En als je het zonder transcoding bekijkt dan hoeft je tv weinig te doen, dus daar heb je geen shield voor nodig.
Edit: Als je btw echt specialistische content kijkt (geen streaming diensten) zal ik sowieso naar een Nvidia shield gaan
Het hele punt van zo'n "slimme" TV is juist dat je niet al die extra kastjes nodig hebt. Ik heb voor mijn eigen LG CX een gigabit ethernet naar USB adapter gekocht om fatsoenlijke 4K UHD content af te kunnen spelen. Menig blueray gaat geregeld over de 100Mbit, dus het is belachelijk dat dit soort adapters nodig zijn om de content te bekijken waar deze televisies juist zo in uitblinken. Voor je gemiddelde Netflix serie kun je net zo goed een normale LCD halen, want de compressie doet veel van het OLED-effect teniet.
Je kan ook bv een usb naar lan ethernet adapter kopen op bv AliExpress voor een tientje. Dan heb je gewoon 1000mbit bedraad. Vincent Teoh van HDTV test heeft daarover een keer een aflevering over gemaakt.
Maar eerlijk gezegd loopt ik ook niet tegen de beperking aan van die 100mbit. Stream genoeg 4K content in m’n eigen netwerk. Een echte Blue-Ray stream kan weleens haperen met vooruit spoelen..
Ik heb zelf een usb 1Gbit utp dongle aan de TV (C1) hangen en het streamen werkt perfect. Rond de 850Mbit/s.

Helemaal met jullie eens dat er een 1Gb poort op had moeten zitten. Maar er bestaat dus een workaround.

Het enige nadeel is dat de LG software denkt dat er geen bedrade verbinding is en om een of andere reden de apps niet laat updaten.
Hiervoor kan je dan tijdelijk wifi gebruiken of even tijdelijk de utp kabel van de dongle naar de utp poort van de tv verplaatsen.

[Reactie gewijzigd door etimm op 23 juli 2024 03:09]

Dan gaat er iets niet goed… met 100 mbit heb ik 0 last hier van. Tenet laatst nog gekeken en dat was een file van 60 gb+ ging perfect via plex
Zucht: de wens naar een betere UI en hardware begrijp ik maar die vraag naar domme TVs begint me de keel uit te hangen: die zijn er namelijk al lang - maar dan met ingebouwd smart deel dat je dus met een Shield o.i.d. prima kunt verbeteren. Losse domme TVs waar het smart deel is weggelaten zouden waarschijnlijk eerder duurder worden als hun (half)smarte broertjes vanwege de kleine oplage - het maakt weinig zin die dingen op de markt te gooien!
Het is als een pc zonder Windows he ... het zijn maar een paar mensen die dit willen
Voor de vrouw bijvoorbeeld (helemaal geen technische aanleg) is het gemakkelijk. Voor mij hoeft het niet
Wij hebben gewoon een harmony die de versterker etc allemaal goed zet, zo is het gemakkelijk voor iedereen. Alleen spijtig genoeg is deze aan vervanging toe, en ze maken dat dus niet meer. Maar voor mij mag een domme tv gerust. Een tv moet voor mij alleen beeld geven. Audio hoeft ook niet, want dat is vaak niet om aan te horen, maar kom kan nog handig zijn. Nuja ieder zijn ding, maar voor mij hoeft het ook niet. Ik koop om de +- 10 jaar een nieuwe tv. Tegen dan is het smart gedeelte al lang niet meer werkende. Dus daarom hoeft dit voor mij ook niet. Het is handig, daar niet van, maar ik wil eens zien als op mijn sony (top model lcd) van 2018 ik binnen 3-4 jaar nog iets van al het smart gebeuren zal kunnen gebruiken. En dat zal hier niet anders zijn
Dat is nu net de pijn inderdaad. Dé reden voor mij om een dumb oled te willen is om niet te betalen voor matige features die ik niet gebruik. Probleem is alleen dat ik wel wil kunnen profiteren van een mooie bulk prijs...

Het liefst ook omdat een monitor in de regel toch sneller opstart dan een tv. Ik snap dat het echt een non issue is en dat moderne tv's best vlot opstarten, maar ik zou het oprecht heel prettig vinden als mijn tv gewoon aan zou flitsen zoals een pc monitor dat kan. Even snel een youtube video casten -> scherm springt aan -> cast beeindigen -> scherm gaat weer uit.
Nu moet je eerst wachten tot hij opstart en heb je aan de hand van wat voor tv het is nog het probleem dat hij initieel niet op de juiste hdmi poort opstart en je moet wachten tot hij ver genoeg is in het opstarten voordat hij op de source knop reageert. Ik heb een sony tv die gelukkig als hij door de chromecast wordt gewekt ook gelijk op die hdmi poort wakker wordt, maar bijvoorbeeld philips tv's zijn in mijn ervaring iets lomper daarin.
Helaas toont die sony alsnog een splash screen ondanks dat hij gewoon in dumb mode zou mogen opstarten

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 23 juli 2024 03:09]

Ik heb een C9 met WebOS bar. Ik snap echt niet waarom ze voor nieuwere versies hebben gekozen voor volledig fullscreen WebOS. Je wit gewoon kunnen switchen terwijl het beeld niet helemaal weg is. Progressie is niet altijd beter, helaas.
Mee eens, de software kan stukken beter. Ik heb een LG TV met satelliet module en regelmatig verschijnen er weer zenders (van de honderden) die ik op "overslaan" had gezet. Moet ik die weer opzoeken en aanvinken. Is dat ding dement?
Mijn Samsung monitor kan ook zoiets. Maar die gebruikt het voor een feature om op een hele hoge kijkhoek van onder het beeld nog zichtbaar te maken (Het werkt best goed als ik mijn monitor op de rand van de tafel zet en dan op de grond ga liggen en praktisch recht omhoog kijk, toch... but why?)

Brightness is voor mij al jaren hoog zat, ik word nu al verblind met al die witte achtergronden op een goedkoop (nep)HDR scherm.
En DTS(-HD) support, natuurlijk.
Hoezo druk maken over 100Mbs Lan verbinding?

De serie heeft WiFI 6 on board !
Grappig, je laatste 4 punten zijn wat mij betreft compleet nutteloos, gebruik mijn lg c1 alleen maar via de Apple TV. Afstandsbediening ligt ergens ongebruikt in een hoekje, Webos zie ik nooit, netwerkkabel gaat in de Apple TV, en meer apps dan je nodig hebt. Jammer dat er niet meer 55 inch monitors verkocht worden, rest is overbodig.
Dat is onzinnig, want de helderheid van huidige schermen is al enorm goed.
Meer helderheid voegt niks toe aan betere beleving.

Beter kan LG haar energie steken in het maken van betere anti-reflectie coatings met behoudt van zwartheid, zodat de donkere gebieden in beeldmateriaal echt donker blijven zonder dat het meteen een spiegel wordt.
Ze zouden zoiets als ClearBlack van Nokia kunnen gebruiken. De (oude) Lumia's waren buiten in de volle zon goed leesbaar. Die techniek zorgde er voor dat dat LCD displaytje in mijn Lumia 920, de AMOLED's kon bijbenen met energieverbruik en zwartwaardes.
Ja, de reflectie kan wel wat minder.

Linkje naar een foto uit m'n review van de CX:
https://tweakers.net/i/SZ...bBOQbTXkoal4YCLcasbw.jpeg

Meestal geen last van omdat de tv in een nogal donkere kant van de kamer staat maar als je in de goede (of verkeerde) hoek naar het scherm kijkt dan kan het hinderlijk zijn. Meestal kunnen je hersens het verschil in afstand goed inzetten om toch de reflectie weg te filteren.
Ik denk dat het voor BFI (Black Frame Insertion) een uitkomst kan zijn. Op dit moment experimenteer ik met BFI (Oled Motion Pro genoemd bij LG) op mijn G1, en je ziet grote verschillen in de vloeiendheid van beweging. Met sommige spellen/films zet ik het nu standaard aan (niet de "high" setting, want die flikkert te veel), één groot nadeel: het wordt een stuk donkerder (afhankelijk van het niveau worden er afwisselend zwarte/half-doorzichtige frames toegevoegd).

Die grotere algemene helderheid zou daar mijn inziens flink in kunnen bijdragen.
Ik snap die drang naar hogere helderheid echt totaal niet, waarom??

Ik heb een 2019 C9 en in de tussentijd is die piekhelderheid bij elk opeenvolgend model omhoog gegaan. Zowel overdag als in de avond, zet ik de tv bij lange na niet op maximale helderheid, dat doet serieus pijn aan mijn ogen ('s avonds)..

Ach ja, innovatie om maar te innoveren zullen we dan maar zeggen...
In het vroege tijdperk van OLED was een van de problemen dat de schermen niet echt helder te noemen waren.
Dat is ook de reden waarom ik zelf nooit een OLED televisie heb gekocht.
Bij mij schijnt de hele dag de zon door de woonkamer en met tv kijken moeten zelfs op een goed heldere LCD de gordijnen dicht om overdag de content goed te kunnen zien.

Een goede helderheid is voor mij dus echt belangrijk bij aanschaf en kan mij voorstellen dat dit voor sommige mensen (zoals ik die in dezelfde situatie zitten) nu eindelijk de doorslag kan geven om een OLED model te kiezen.

Er is dus echt wel een markt voor. ;)
Daarmee hebben wij vorig jaar besloten om een Neo Qled te kopen, hoe graag ik ook een oled wouw.
Onze tv staat naast een groot schuifraam waar de zon nog eens opkomt via de kant van dat schuifraam.
Neo Qleds kunnen tot 2000 nits gaan en in intelligence mode past hij zen eigen helderheid aan door de belichting in de kamer te meten.
En het is op basis van miniled technologie, Super content van!
Ik ben in het bezit geweest van een Neo QLED 55QN95A van vorig jaar en heb deze een paar maanden geleden gewisseld voor een LG 55C16LA. Mijn reden was ook wegens de lichtinval om de QLED te kiezen boven een OLED. Echter na vervangen merk ik op dat er toch weinig verschil is betreft weerkaatsing op het beeld en hoe goed het beeld nog leesbaar is op het moment dat er een lichtbron op schijnt. Dat zal met de nieuwere modellen alweer verbeterd zijn. Ik ben een stuk meer tevreden met de LG die er nu staat dan met de Samsung die er stond.
klopt, de nieuwe modellen streven naar hogere nits, de nieuwe Samsung Oled tv's kunnen dan ook alweer tot 1500 nits gaan.

het zelfde voor LG in deze artikel, wij hadden echt wel veel last van licht inval zowel bij zonsopgang en zonsondergang (alsof on huis perfect staat voor extreme lichtinval), en kijken graag eens naar een goeie serie / film of gamen als we eens niks te doen hebben overdag.
Precies dit dus inderdaad. Het is puur voor het kijken naar de tv in een ruimte met veel (natuurlijke) licht. Daarin delft een OLED momenteel echt nog het onderspit. En het komt ook HDR weergave enorm ten goede.
Maar hoe vaak kijken mensen nu werkelijk overdag TV?
Niet iedereen werkt in een standaard 9-5. Mensen die met een vaste nacht shift staan zullen volgens mij al eens graag overdag tv kijken. Of als je verlof hebt, mensen die thuis zijn wegens ziekte, mensen die op pensioen zijn...

Er zijn dus genoeg mensen die overdag tv kijken.
Potje gamen in het weekend
idem!

Ik heb een B9 uit 2019, niks bijzonders volgens mij, maar als ik het 'OLED lampje' (ja, zo heet ie echt in het menu) op 100% zet moet ik m'n raybans op wil ik normaal TV kunnen blijven kijken.
Meer helderheid is nergens voor nodig, tenzij je de hele dag de zon recht op je scherm hebt staan. (maar dan zou ik toch de gordijnen dicht doen?)
Hahaha ja ik dus ook! Dan hebben we denk ik beiden geluk met zonlichtinval, want overdag kan ik zelfs mijn RayBan op knallen als ik het Oled lampje op 100 zet met die schuif 8-)
Zoals @JDL15 al aangeeft, heb je volgens mij dik "geluk", want OLED staat er (nu nog) helaas gewoon bekend om dat het (NOG) niet zo helder is zoals een LCD. Dat het in jou 'specifieke' geval niet echt nodig is, geloof ik direct maar om te zeggen dat het nergens voor nodig is, is in mijn optiek dikke onzin. Voor zover ik binnen mijn kring weet, heeft ook nooit iemand geklaagd over een te helder LCD scherm. Meer helder is op zich altijd welkom, zolang het geen nadelig effect heeft op de rest, want je kan het dan altijd minder helder maken in het menu. En als ik het goed heb hebben zowat alle moderne tv's zo een lichtsensor ding, waarbij je tv dus 's avonds minder helder is dan overdag.

In de woonkamer heb ik een LCD tv staan, naast een schuifpui richting de tuin. Zelfs op mijn "heldere LCD" kan ik op een zonnige dag met de luxaflex dicht niet normaal tv kijken. Grimmige/Donkere series en films zijn op dat moment gewoon bijna niet te kijken. Ozark moest ik dan ook zowat noodgedwongen in de avonden kijken. Dus als het aan mij ligt (en zo te zien denken de fabrikanten er ook zo over) mag het zeker nog 2x zo helder, al gaat dat nog wel een poos duren.

Heb trouwens zelf een LG G2 boven op zolder waar het een stuk donkerder is. S avonds is de LG G2 heer en meester maar overdag prefereer ik mijn Samsung LCD, al is die zelfs niet helder genoeg op een zonnige dag.

[Reactie gewijzigd door crobo op 23 juli 2024 03:09]

Het behalen van de HDR standaarden lukt alleen maar met een hogere helderheidsopbrengst.
Yes, dat begrijp ik :)

Maar ik dacht dat je minimaal 400 nits moest hebben voor HDR brightness standaarden. De C9 zit al op max. 780 nits.
HDR 400 kan je nauwelijks HDR noemen.
Klopt, een beetje HDR begint op 600 en dat is al minimaal. Maar dat verschil zit hem er al in of delen van t scherm helderder kunnen geloof ik.

Snap niet waarom 400 überhaupt tot laagste HDR standaard is benoemd.
Ook gelijk waarom windows zo verguisd word om HDR terwijl het probleem in de schermen zit.
Had een Samsung Oddessey G9 en HDR was dramatisch.
Nu met een OLED tv scherm als monitor is echt de WoW factor terug bij HDR.
is het ook niet zo dat W10 HDR minder goed aankan dan W11?
Ik heb nog zitten kijken naar de Oddessey G9 maar besloten t even te laten. Als ik dit zo lees verstandig dus.

Oled gaat wel een hoop veranderingen brengen ja, zeker nu de helderheid steeds beter wordt.
Dat ligt complexer bij OLED schermen. 400 nits op een normaal scherm met een backlight is heel slecht, omdat de minimum helderheid vrij hoog ligt. OLED schermen kunnen elke pixel apart uitzetten, waardoor je zelfs met 400 nits al een zeer hoog contrast kan maken. Vandaar dat er dus ook een DisplayHDR "TrueBlack" 400 bestaat, om dat verschil duidelijk te maken.

Dat gezegd zijnde, als je overdag naar een film wilt kijken en iets van de HDR wilt zien, dan ben je nu niet zo veel met OLED. Door reflecties ben je je minimum helderheid voordeel kwijt, en door OLED zit je maximum helderheid vrij laag. Dat scenario lost de hogere helderheid op. In donkere kamers kan de HDR dan ook nog net iets meer tot uiting komen, maar daar zit niet iedereen op te wachten want dat kan ook gewoon pijn doen aan de ogen.

Nog een ander puntje waar ik zelden iets over zie: wat is de minimum helderheid van een OLED paneel van net-niet-zwart. Op mijn LG C9 is zwart inderdaad zwart, maar vanaf dat het zwart net niet volledig zwart is zit je toch ineens met een veel lichter grijs dan ik zou hopen. Ik zweer absoluut bij OLED, maar juist omdat LCD altijd een beetje grijs is, valt die overgang minder op.
Bwa ik zit hier overdag met redelijk wat zonlicht en heb dan toch echt geen last. Het contrast zorgt al voor zeer mooi beeld.

En een actie-scifi kijk ik natuurlijk pas 's avonds in het donker, doe ik wel de lichten uit die voor reflectie kunnen zorgen
400 nits is de allerlaagste HDR-standaard voor monitors, niet TVs. DisplayHDR 400 is haast meer een marketingtrucje dat de fabrikant er HDR op kan zetten dan dat je echt van een goede HDR-ervaring kan praten, zowel qua helderheid als kleurweergave.
Het idee van HDR is dat felle delen van het scherm ook echt fel zijn: dat er bijvoorbeeld ook echt verschil is tussen een donkere scene en een bij daglicht. Of dat een lamp in een donkere scene er ook meer uitziet als echt een felle lamp. En daarnaast dat kleuren verzadigder kunnen zijn dan je met sRGB kan. Om dat te bereiken heb je hogere helderheden nodig. Met oled kan het voor hetzelfde effect wat minder fel zijn omdat zwart ook echt zwart is, maar met 400 nits werkt dat alleen in een goed donkere kamer. Vandaar dus de steeds hogere helderheden.

Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon een marketing-ding: kijk, ons scherm kan helderder, dus is ie beter.
Thanks :)


400 is dus overduidelijk aan de lage kant. Dacht al dat dit voor OLED anders lag, omdat zwart inderdaad ook echt zwart is!

Ga dus vooral mee in je laatste stukje van het marketing ding :)

Denk zoals anderen hier roepen dat de plaatsing van de tv tov de zon hier ook mee te maken heeft dat het verbetert kan worden, daar heb ik inderdaad geen last van overdag, niet bij stil gestaan :X
Volgens mij heb je meer nits nodig wil je aan een betere HDR standaard voldoen.
Ik heb die standaards ook gezien... maar begrijpen die ik het niet. Wat je wilt is een beeld dat een heel groot verschil heeft tussen maximale helderheid en minimale helderheid, b.v. een kampvuur in de nacht. Aangezien een OLED in principe op volledig zwart kan is de verhouding helderst-donkerst in principe oneindig. In de praktijk valt dat overigens vaak tegen der reflecties van omgevingslicht op de TV en het probleem dat veel OLED TVs problemen hebben met near black maar in de praktijk kan je daarmee hele goede contrasten halen. De maximale helderheid op de HDR labels is eigenlijk alleen belangrijk als je in lichte omgevingen TV wilt kijken, maar omdat de VESA organisatie niet alleen de maxima omhoog gooit voor hogere standards, maar tegelijk ook de minima voor de donkerste gebieden naar beneden is het wel zo dat HRD1000 beter is dan HDR 400. https://displayhdr.org/
Het slechte aan de VESA normen is dat je soortgelijke contrasten als voor de HDR 1000 norm kunt halen bij een maximale helderheid van 400 cd/m2, mits je donkere gebieden dan maar echt zwart is en er weinig omgevingslicht is.
Misschien omdat dit het enige is wat LCD's momenteel nog beter kunnen? Het zijn makkelijke marketing termen.

Maar ik zit met hetzelfde. Heb een nog oudere C7 uit 2017 en in scenes waar het beeld helemaal wit wordt, moet ik gewoon met m'n ogen knijpen.
Omdat je in goed verlichte ruimtes nu eenmaal hoge helderheid nodig hebt, en daar is een OLED TV standaard niet goed in waardoor niet-OLED TV's op dit moment geschikter zijn voor goed verlichte ruimtes. Lijkt me logisch dat een fabrikant dat gat wilt dichten.
Als reactie op de QLED (-reclame) denk ik. Die worden vooral geprezen vanwege hun grote lichtopbrengst volgens mij.
Dan heb jij weinig spiegelingen of direct zonlicht op het scherm?
In de herfst, zomer en lente kan ik op mijn 2020 model niet met de gordijnen open kijken.
Het is bij OLED een belangrijk gegeven omdat A: OLEDs in het algemeen minder fel kunnen en B: helderheid bij OLED bijna per definitie samenhangt met contrast. Al heeft de hoogste helderheid (bij LGs implementatie) zeker ook nadelen zoals mindere kleurverzadiging en grotere kans op burn-in.
Verder komt HDR beter uit de verf bij een hogere piekhelderheid.
Ik geef je trouwens wel gelijk dat het voor veel content niet veel uitmaakt, al hangt dat ook van de hoeveelheid omgevingslicht af.

[Reactie gewijzigd door PhWolf op 23 juli 2024 03:09]

Ik snap en begrijp je mening erg goed. Toch maakt de plaatsing van de televisie in the ruimte veel uit; natuurlijk de ruimte zelf ook. Zelf heb ik de woonkamer op het zuiden (de ramen). Zo komt het bijna elke dag in de zomer voor, dat de zon recht op de televisie schijnt. Waardoor vervolgens het scherm beeld slecht leesbaar zichtbaar is, als gevolg hiervan moet ik de rolgordijnen (deels) naar beneden moet doen; niet gewenst.

Een nieuw OLED scherm met een hogere (piek) helderheid is hier wel een van de potentiele oplossingen. Een andere oplossing welke ik al gebruik, is het consumeren van (meer) HDR content, waarbij de TV standaard (in de meeste gevallen), al een hogere piek helderheid haalt.

[Reactie gewijzigd door yefox op 23 juli 2024 03:09]

Ik ben het wel eens met je stelling. Ik denk dat LG veel grotere voordelen voor hun klanten kan behalen door zich te focussen op andere zaken dan een nog hogere helderheid. Ik heb een 65" G1 hangen en zit regelmatig met mijn ogen te knijpen omdat er teveel licht vanaf komt.
Ik stoor me veel harder aan het waardeloze menu van de TV. Ik krijg regelmatig advertenties in het scherm dat ik wat met Apple tv oid moet gaan doen, en het menu performed als een natte vaatdoek. Langzaam, stotterend en vervelend in gebruik. Het oude menu van mijn B6 was veel prettiger.
Ik heb zelf een C2 en daarvoor heb ik een KS7500 gehad (samsung). De samsung kon 1500 nits aan en mijn C2 nu rond de 1000.

De samsung had ik niet op full brightness staan omdat ik dan gewoon pijn aan mijn ogen kreeg. De C2 heb ik wel vol open staan maar het moet ook niet meer zijn. Voor mij is 1000 nits dus prima en meer dan goed.

De race naar meer nits dan 1000 snap ik persoonlijk zelf ook niet. Ik hoef niet zo'n ultra realistische zon waarbij ik met een zonnebril tv moet kijken.

Ben dan ook erg benieuwd wat deze G3 en C3 in de praktijk gaan doen. Ik moet zeggen dat ik het absolute zwart level van een OLED veel indrukwekkender vind dan de peak brightness. Bij mijn vorige LCD kreeg ik een grijze waas in donkere scenes (vooral in scenes met ondertiteling). Dit stoorde mij enorm en ben ook van mening dat LCD niet geschikt is om films te kijken.
Wel knap dat jou C2 1000 nits haalt en bij rtings 800 en op 2% en op 100% maar 170 nits https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c2-oled 😁😜

[Reactie gewijzigd door guidow1980 op 23 juli 2024 03:09]

Er zit een verschil tussen peak brightness en full screen brightness. Volgens mij zit de C2 rond de 1000, kan ook ietsjes minder zijn. Als je recht de zon inkijkt die linksboven in de hoek staat dan is dat echt wel helderder dan 400 nits.

Edit: https://www.digitaltrends...c2-oled-4k-hdr-tv-review/ (820 nits dus, zat in de buurt ;))

Edit 2: Jouw bron van rtings trouwens ook rond de 800, wel even bij HDR kijken he ;).

[Reactie gewijzigd door WiXX op 23 juli 2024 03:09]

Ja ik had verkeerd gekeken en al aangepast. 😄 Ik heb zelf een Samsung Qn90a en gekocht omdat ik verblind wil worden 😁 en je zoekt dan toch redenen waarom ie beter is dan OLED, want heb ze nooit naast elkaar gezien, dus je weet het nooit. Maar ik ben erg tevreden over het beeld, is echt mooi.
Ik vermoed dat LG dat mede doet vanwege een marketingtechnische reden: Samsungs QLED-tv’s worden al jaren aangeprezen om hun helderdere weergave – vooral relevant bij direct invallend zonlicht – dan LG’s OLED-tv’s. Als LG eveneens meer helderheid weet te bereiken, valt daarmee de belangrijkste reden weg om voor een tv van LG’s grootste concurrent te kiezen.
Omdat beelden er dan realistischer uit zien.
Echter moeten content makers er wel rekening mee houden dat de overgangen van donkere scènes naa rlichte ook natuur getrouw zijn en daar gaat het nog wel eens mis met de moderne end scene cut mentaliteit en dan van een hele donkere scene door springen naar een scène in vol daglicht en dat is erg vervelend.

Maar bij films en series die dat goed doen is het resultaat verbluffend mooi en net weer wat dichter bij de werkelijkheid. Als je maar een beetje bewolking hebt en je meet buiten de licht intensiteit op Bv ene plant zit je snel tussen de 300-600 nits en dan hebben we het dus niet over een zomerdag met strak blauwe lucht.
Ik heb zelfs een Samsung aangeschaft omdat mijn tv tegenover een groot raam staat, OLED werkte daar totaal niet.
Misschien heb je gevoelige ogen? Ik bedoel dit niet als onaardige opmerking, maar oprecht. Alle huidige OLEDs laten veel te wensen over wat betreft helderheid. Ik heb er twee en ze zijn prachtig, maar zeker niet perfect.

Vooral bij HDR programma’s en scènes met veel daglicht (hoge gemiddelde helderheid) valt op dat de OLEDs niet zo fel worden. Ik kom toch nog erg vaak tegen op HDR shows op Netflix bijvoorbeeld dat ik het scherm nogal donker vind, en dat zelfs met de helderheid op het max ingesteld.

Het valt dan vooral op dat daglicht niet echt fel is. Je hebt dan bijvoorbeeld een scène buiten, overdag - maar het beeld is nog iets donker. De witte lucht buiten is dan niet echt fel.
Ben je ook al in weer geweest om bv de eco modus uit te zetten? Kan weleens gebeuren als een scènes onder een bepaalde nits waarde zit, het oled scherm spontaan gaat dimmen.
En anders wat filmpjes kijken van HDTV Test als je daar niet bekend mee bent, die heeft nog weleens handige tips wat betreft instellingen e.d.
Omdat directe concurrenten zich onderscheiden met andere technologie die hogere helderheid mogelijk maakt. Dus duh. Vrij logisch.
Precies mijn gedachte, ik zet mijn 2019 (Sony OLED) tv op hooguit 10% helderheid of iets dergelijks (mijn LG lcd monitor zelfs op 1%).
Ik hoor niemand hier praten over BFI (Oled Motion Pro). Maar BFI is vaak nu onwerkbaar omdat het te donker wordt op de LG OLED (ik heb het niet over de "high" setting, want die is voor de meeste mensen niet te doen met al dat geflikker). En een hogere helderheid kan daar enorm bij helpen. Ik zie echt grote verschillen in de vloeiendheid van bewegen. Gisteren GTA5 op de PS5, zonder BFI wordt het gewoon een "zweem" als je rondkijkt, met BFI kan je individuele objecten veel beter tracken.
Ik vraag mij af of het issue wat ik met mijn inmiddels 5 jaar oude C7 heb hier nog speelt. Bij langdurige donkere scenes springt de tv in een soort spaarstand en maakt deze het beeld nóg donkerder. Als er dan weer een lichtere scene komt dan leeft het beeld weer op. Echt super irritant, en ik heb er ook geen oplossing voor kunnen vinden nog. Houde of the Dragon was op die manier bijna niet te kijken.
Als ze dit probleem niet aanpakken dan wordt mijn volgende toestel geen (LG) OLED.
Ja, precies dat, om gek van te worden. Ik heb het in het service menu dan ook maar uitgeschakeld, want ik stoorde mij er mateloos aan, dat je hiermee je garantie vergooit boeit me geen bips.
P.S. Je hebt geen dure/speciale afstandsbediening nodig om in het service menu te komen, dan kun je heel simpel activeren via een URL in de browser van je TV

[Reactie gewijzigd door Roko op 23 juli 2024 03:09]

Doet me denken aan een probleem van eerder met lcd televisies, daar dimde de hele backlight bij donkere scènes en met ondertiteling sprong het weer helder, dat bleef af en aan gaan. Super irritant. Nu met local dimming weer wat opgelost, maar let OLED dus weer terug.

Agressieve inbrand beveiliging, is trouwens wel in het service menu uit te zetten, maar daarmee vervalt de garantie.
Kijk even of je tv niet op eco modus staat. En anders HDR uitzetten. Vincent van HDTV heeft daar een uitleg over in een van zijn filmpjes en dan ook met name over de serie House of The Dragon.
Geen ECO stand. Ik ben er al tig keer doorheen gelopen.
Maar: dankzij de tip hierboven heb ik de tool ColorControl gebruikt om in het Service Menu te komen en zo heb ik die irritante functie uitgezet!
Heb jij een (automatische) screensaver op je C7? Die van mij is ingebrand, pixel refresher heeft niet geholpen, viel me op dat de CX van vrienden snel op screensaver springt, mijn C7 heeft dat nog nooit gedaan...
Is dat niet de ECO setting welke langdurige beelden automatisch dimt?
Mocht dat het zijn, kan je alvorens LG de schuld te geven, eerst even daarnaar kijken...
https://www.youtube.com/watch?v=AiL6ZJXta4U
Te hopen is dat het energie verbruik binnen de perken blijft. Met de nieuwe Europese energie labels voor televisies moet het verbruik (teminste in een eco modus out of the box) aanmerkelijk minder worden.

Lijkt mij dat Europese consumenten dit dit anno 2023 toch meer gaan afwegen in het koopproces.
Een hogere piekhelderheid kan betekenen dat het scherm efficiënter is geworden en dus op de helderheid waarop je normaal kijkt (wellicht de ecomodus) zuiniger is. Ik zou me hierover niet zoveel zorgen maken.
Ik heb zelf een G2 83", wat een ongelooflijke bak licht heb je dan regelmatig in de kamer. Ik kan me niet voorstellen dat op zo'n oppervlak het veel fijner is als de helderheid nog hoger kan.

Voor Ziggo televisie, heb ik de helderheid enorm teruggeschroefd. Voor overdag gamen is het beeld in een kamer met veel zonlicht ook prima. Bij HDR in een verduisterde kamer(Netflix, Prim, HBO, Disney, Blu-Ray) staat helderheid vol open. Voor mij fel genoeg bij scenes met zonlicht, explosies etc. Natuurlijk was de 7e aflevering van House of the Dragon op HBO echt heel donker, maar dit was zo bedoeld (filmmaker modus) en was vast niet mooier op een scherm met hogere helderheid

Heeft iemand voorbeelden van scenes, waarbij het voordeel van een nog helderder scherm goed zichtbaar is/wordt?
Als het hoogzomer is en de zon schijnt in de woonkamer als je dan überhaupt nog tv kijkt..
Heb in de woonkamer een 65 inch oled en de beleving is perfect. Het enige wat ik kan bedenken is een situatie zoals bovenstaand. Aan de andere kant ik, in die periode leven we meer buiten als binnen en anders de gordijnen even dicht?
Waar komt de obsessie met helderheid vandaan? Pioneer PRO-151FD en Kuro KRP-600 - voor OLED de "gold standard" - hadden hooguit 200 nits.
Dat snap ik dus ook niet. Heb precies hetzelfde met achterlijke grote contrasten.

Pioneer Kuros zijn dan ook, zelfs bij huidige standaarden, nog steeds erg goede televisies!
Dat was voor de tijd van HDR. Als je een film hebt met details van meer dan 2000 nits dan wil je die ook wel zien. Als je natuurgetrouw iets wilt laten zien (de heilige graag van TV makers?) dan heb je soms heel veel nits nodig.
Oke leuk maar waar is de LG 27GR95QE? Het wordt tijd dat OLED monitors meer mainstream gaat worden en ook meer betaalbaarder. De UltraFine OLED bestaat uit JOLED welke niet meer geproduceerd zal worden mochten de geruchten kloppen.
Vorig jaar deden ze een soortgelijke bewering voor het nieuwe model. Dat bleek in de praktijk ook erg tegen te vallen, in veel gevallen ging het om enkele procenten. Dus vergeef me mijn pessimisme maar I'll believe it when I see it.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.