LG OLED M3-televisie met Zero Connect-box kan draadloos 4k120-beelden ontvangen

LG kondigt zijn Signature OLED M3-televisie aan. Deze tv beschikt over een nieuwe Zero Connect-technologie, waarmee het draadloos 4k120-beelden kan ontvangen via een externe box. LG maakt nog geen adviesprijs bekend.

LG toonde de M3 voor het eerst tijdens de CES-beurs in Las Vegas. Anders dan de andere oledtelevisies van het bedrijf, bevat deze tv geen HDMI-aansluitingen. Deze zitten in plaats daarvan verwerkt in een losse Zero Connect-box met drie HDMI 2.1a-poorten, waarop gebruikers hun mediaspelers of andere apparaten kunnen aansluiten. Deze kan het videosignaal vervolgens draadloos naar de M3-televisie sturen, met een bereik tot tien meter. Volgens LG ondersteunt de ZeroConnect-techniek 4k120-beelden zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. Het is echter onduidelijk of er signaalcompressie wordt toegepast of wat de latency is.

De LG OLED Signature M3 toont tijdens de CES alleen een M3-tv met 97"-diagonaal, maar het bedrijf zegt dat er ook 77"- en 83"-varianten komen. De tv krijgt een EX-paneel met resolutie van 3840x2160 pixels. Daarmee heeft de televisie waarschijnlijk geen micro lens array voor een hogere helderheid, zoals de G3 dat wel heeft. LG Display produceert momenteel alleen 4k-panelen met microlenzen van 55", 65" en 77". De M3 krijgt wel, net als de G3, een geïntegreerde mount zodat deze plat tegen de muur gemonteerd kan worden.

LG zegt dat de M3-oledtelevisies in de tweede helft van dit jaar uitkomen, maar de fabrikant deelt nog geen concretere releasedatum. Het bedrijf noemt ook nog geen adviesprijzen, maar zegt dat de tv wordt gepositioneerd tussen de G3-tv en de Z3-tv met 8k-resolutie van 7680x4320 pixels.

LG OLED 97M3

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

05-01-2023 • 11:23

74

Reacties (74)

74
73
40
0
0
7
Wijzig sortering
Ben heel benieuwd naar later dit jaar hoe de kwaliteit is met zo'n draadloze Connect-Box. Vermoed dat er toch echt wel stevig merkbare compressie en delay is voor 4k120 op het beeldscherm..
Ik ben ook erg benieuwd hoe de latency zich ophoud en hoe de tv zich mengt in een huis met veel iot devices. Lijkt me dat nog meer draadloze signalen niet echt ideaal gaan zijn voor je eigen netwerk en vooral smart home apparaten.
Ik ben inderdaad heel benieuwd naar een uitgebreide review door Tweakers op het moment dat ze deze TV onder handen nemen..
Latency, compressie (hoe is het beeld van een UHD player die 4k DV doorstuurt?), gaming op 4k120hz VRR en wat als ik dat samen voeg in een ruimte met veel hue lampen en andere smarthome wifi devices zoals shelly's, sensoren, ip camera, paar telefoons etc.

En niet geheel onbelangrijk bij deze 'zet hem vlak tegen de muur' tv, is de stroomkabel eindelijk los te maken zodat je deze eenvoudig kan vervangen door een langer exemplaar.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 22 juli 2024 21:38]

De prestatie heeft het ook echt over 4k@120hz, maar inderdaad niet over latancy of support voor VRR op 120hz. Maar op 60ghz is natuurlijk wel genoeg brandbreedte beschikbaar om het zonder compressie door te sturen.

Wel denk ik dat we goed moeten kijken naar de doelgroepen die we hebben
-doorsnee gebruikers die alles prima vinden
-gamers en/of andere beeldpuristen
-designliefhebbers
-zakelijk

De tv is dan ook voor deze laatste 2 doelgroepen bedoeld. Mensen die graag iets aan de muur willen hebben zonder een kastje eronder, of bedrijven die een tv aan de muur willen, maar mooi de aansluitingen zeer gemakkelijk in de vergadertafel kunnen inbouwen.

Ik voorzie dus wel degelijk een markt voor deze tv. (al zal ik zelf voor een C of G serie kiezen)
Ik heb nog nooit een draadloze verbinding gebruikt die *altijd* werkt, zonder storing of gedoe. Of het nu Wifi is of bluetooth of Zigbee. Onderhand werken die draadloze verbindingen meestal probleemloos, maar het kan nog steeds gebeuren dat je bluetooth headset even wil niet verbinden, of even hapert, of dat je lampen niet reageren, of dat de wifi opeens traag is.

Als deze verbinding de eerste uitzondering kan zijn die altijd werkt, dan kan het interessant zijn voor bijvoorbeeld 'gemiddelde' consumenten die niet zo kritisch zijn op dingen zoals latency of zakelijke gebruikers. Echter zelfs als deze slechts af en toe problemen vertoont dan is het meteen een onding voor vrijwel elke gebruiker. De zakelijke gebruiker heeft er niks aan als het op een willekeurig moment geen verbinding of een slechte verbinding heeft.

Ik kan me voorstellen dat als de box op een AV meubel onder de tv staat dat de verbinding krachtig en stabiel is. Als het weggewerkt wordt in een vergadertafel twijfel ik daar wel over.

We gaan het zien in de reviews! Totdat de technologie mature is en zichzelf bewezen heeft hou ik het op kabels.
Over latency zegt dat natuurlijk niets, maar het ligt in de lijn der verwachting dat er een 60Ghz signaal gebruikt wordt en dan heb je naar verwachting weinig last van iOT / Wifi / Bluetooth signalen. 60Ghz komt ook niet door muren dus signalen van je buren zouden ook weinig invloed moeten hebben.
Invloed van IOT devices? Want jou zigbee led lampen welke 1* per uur iets zenden gaan ook maar iets van invloed hebben op het draadloos streamen van een tv? Los daarvan is de frequentie nog niet eens bekend, maar om je nou druk te maken om IOT devices lijkt me wel erg ver gezocht
Ik vermoed juist dat LG hier wel over nagedacht heeft. Als je het zodanig ontkoppelt dan moet je wel een waardig alternatief neerzetten. Ook nu is er inputlag, dus als die op hetzelfde niveau via een dedicated eigen signaal gaat, zie ik het probleem nog niet.
LG heeft hier ongetwijfeld goed over nagedacht, maar de vraag is vooral hoe je huisnetwerk in elkaar zit ;)
Kleine (ver)storinkjes liggen overal op de loer. Niet allen in switches en wifiversterkers maar ook een aquarium of een dimmer in je huis kunnen ervoor zorgen dat er 1 pepernoot mist. Staat je beeld stil, blokjes etc.
Draadloos hartstikke leuk, maar voor hoge kwaliteit TV zou ik toch even een UTP kabeltje leggen naar de router.
Ik gok op gebruik van de 60GHz band. Als je hem zo dicht bij de tv plaatst zou dat prima moeten zijn. Alleen moet je er niet voor langs lopen. Anders weet ik niet zo 1-2-3 waar ze die bandbreedte vandaan halen. 8k120 is mét stevige compressie al ~120-200 Mbps (bron: IBC 2014 stond er ergens een demo, zeer indrukwekkend). Of 6Ghz 80+80Mhz en dan flinke compressie erop.
Een TV is best groot, dus langs een persoon een signaal sturen moet niet zo'n probleem zijn
Behalve dat de tv niet een grote antenne is. Mogelijk dat er 2 langs de bezel zitten, dan kan je het wel opvangen denk ik.
Ja of er is ruimte voor meer dan 2 antennes, dan kom je toch al een heel eind met bereik. Met 802.11ay haal je met 4 kanalen MIMO 176Gbit/s, dat is meer dan genoeg voor een ongecomprimeerd 4k120 signaal.

Edit: Het lijkt me ook niet meer dan logisch dat ze de antennes niet achter het beeldpaneel plaatsen dat tegen de muur aan kom, en als ze dat wel doen, ze getest hebben of dat werkbaar is voor zo'n duur scherm.

[Reactie gewijzigd door FLUPSIE op 22 juli 2024 21:38]

Die 176 gigabit is dan wel het theoretisch maximum voor de link speed. Vergeet ook niet dat zoiets met mimo rekent op meerdere chains en reflecties gebruikt. Ik weet niet of dat werkt met zo'n tv. Maar al zou 10% realistisch haalbaar zijn is 4k120 met lossless compressie nog wel eens haalbaar denk ik.
Ik stream met mijn mediaspeler in principe ook draadloos in 4K naar de TV. De speler is weliswaar via HDMI gekoppeld aan de TV, maar de files worden vanaf mijn NAS via WiF naar de TV gestreamd.gaat perfect. De TV ondersteunt helaas geen 5Ghz anders zou de mediadpeler van mijn tv in hoge kwaliteit draadloos kunnen streamen.
Inderdaad benieuwd naar de inputlag voor bij het gamen. Kan eigenlijk niet anders dat het o.a. door compressie sprake is van een langere reactietijd dan met een kabel.
Persoonlijk lig ik eerder wakker van de prijs... wil je hier echt het dubbele viervoudige (meer?) aan uitgeven als de equivalente C modellen?

[Reactie gewijzigd door batteries4ever op 22 juli 2024 21:38]

Ik gebruik een chromacast TV 4K en die geeft zonder enige problemen via wifi prachtig beeld via IPTV 4K films en series. Nooit gezien dat er meer dan 50 Mbits worden gebruikt, werkt prima.
Er zal vast wel een vorm van compressie gebruikt worden, maar draadloos kan je voldoende gegevens doorsturen om de compressie beperkt te houden tot niet of nauwelijks zichtbaar. Als het wel zichtbaar zou zijn is het zonde van het goede paneel.
Draadloos hoeft van mij eigenlijk niet. Er moet toch een stroomkabel naartoe. Een gecombineerde stroom en datakabel lijkt mij net zo handig en minder storingsgevoelig.
Same ja, ben wel benieuwd hoe ze die snelheid gaan waarborgen. Een aantal jaar terug had je ook een videokaart, volgens mij NVIDIA, die draadloos met een monitor kon verbinden. Die deed dat vervolgens met wifi antennes, maar kon maar max 1080i halen volgens mij.

Als ik dan nu Wifi6E zou pakken, dan praat je over een data throughput van ~5,6 Gbps. Terwijl je voor 4k120 toch echt wel meer dan 25 Gbps nodig hebt.
Gewoon ouderwets kabels, blijft het beste. Ik geloof echt niet in draadloos, nog steeds niet :)
Sony had al in 2009 een tv met 1080p draadloze verbinding maar deze sloeg niet aan bij het grote publiek. Ook mede door storingsgevoeligheid.

nieuws: Sony kondigt lcd-tv met draadloze 1080p-verbinding aan

Nvidia probeerde het ook : https://youtu.be/_cLsK2YZwDU

Daarom vind ik het merkwaardig dat LG het eveneens probeert.
LG had een soortgelijke box, maar dat vond ik verschrikkelijk werken. Viel heel vaak weg, maar de technologie is tegenwoordig een stuk beter dus mogelijk werkt het dit keer wel zonder problemen.

uitvoering: LG Wireless Media Box (AN-WL100)
Misschien omdat het nu 2023 is en techniek niet stil staat?
Ben zelf al jaren erg tevreden met draadloos en zo ook voor het streamen naar mijn LG tv.
De lan port is 100mbits waardoor het juist loont om mijn TV draadloos te verbinden via het 5ghz netwerk en een hogere doorvoer te halen.

4K streamen vanaf mijn bedraadde Plex server gaat draadloos perfect, ook in 4K. :)
Draadloos is prima. Kijk naar je GSM, de FM-radio, WiFi enz. alleen betrouwbaar constante latency en bandbreedte is nog wat anders.
Wifi gebruik ik echt alleen als er geen fysieke kabel in het apparaat kan :) De GSM en FM is prima maar kijk eigenlijk naar de vaste lijn van vroeger. Ergens vond ik dat serieus fijner qua gebruik en gehoor. Ik vind mobiele telefoons vaak zo kut klinken :'( helemaal over luidspreker en als je in wat minder gedekt gebied zit of er zitten teveel mensen op een mast, dan is het net alsof iemand in een blikje aan het praten is of helemaal wegvalt.
TV/Film kijken op een groot scherm is een heel andere ervaring dan op een klein scherm van een mobiel of tablet. Juist door de grootte van het scherm en de lagere pixeldichtheid zie je gelijk alle oneffenheden, articacts, screentearing en noem maar op
Lijkt mij nou niet echt de eerste use case voor zo'n televisie; gaming.
Mwah, de One Connect van Samsung is al prima. Jammer dat niet meer merken dat oppakken (Of dat Samsung het op z'n QD-OLED's levert).

Er is niet echt één perfecte TV.

Qua beeldkwaliteit kom je uit bij Sony of Pana, TP Vision heeft nog steeds alleenheerschappij over AmbiLight, Samsung heeft weer een OneConnect als USP.

Ik stap weer een keer over als Philips een microLED met Ambilight, OneConnect en de kwaliteit van Pana heeft.
Inderdaad zonde dat niet meer merken een 'one connect' oplossing bieden. Zijn nu mede vanwege die box een The Frame aan overwegen voor ons nieuwe huis (want minimalistische afwerking), terwijl die toch ook een aantal steken laat vallen mbt beeldkwaliteit.
Wij wilde in ons nieuwe huis ook een minimalistische afwerking en geen ruimte tussen de tv en wand omdat we de tv ook vanaf de zijkant zagen.

Toen hebben we gekozen om een gat in de muur te maken (met 4 stopcontacten) voor de Apple tv en een afvoerbuis naar een plaats verderop voor de (extra lange) HDMI kabels.

Hierna aan de andere kant van de muur weer dicht gemaakt met een plaat en hierover heen gestuct.

Gekozen voor de LG G1 omdat de muurbugel volledig in de TV valt. nu hebben we dus een heel plate tv tegen de muur zonder last van kabels.
Als ik mij niet vergis heeft de 2023 line-up van de QD-OLED een One Connect Box.

nieuws: Samsung introduceert microledtelevisies vanaf 50" en S95C-tv's met QD...

[Reactie gewijzigd door CyberJohn op 22 juli 2024 21:38]

Ah, dus in de nieuwe line-up wel weer. Gekke was dat ze dit jaar dat wel deden met de mini-LED modellen, maar niet met de OLED's.

Helaas weigert Samsung vooralsnog om Dolby Vision te ondersteunen. Anno 2023 is dat voor mij echt een harde pass.
Er moet altijd stroom naar de TV dus ik zie de noodzaak niet zo om de volledige aansturing vervolgens draadloos te doen. Dit klinkt als vragen om storingen. Is het niet via de Zero Connect box dan is het wel je Wifi die een slechter bereik geeft omdat het interfereert met deze box.
dat klopt wel, maar een stroomaansluiting kun je makkelijker eenmalig achter de tv, of in de muur wegwerken.
HDMI aansluitingen wil je makkelijk bij kunnen en je wilt niet de muur openbreken om een extra kabel aan te leggen.
dus ik denk dat er alsnog voordelen kunnen zijn om dit zoveel mogelijk draadloos te doen.

je kunt natuurlijk 1 LG specifieke kabel in de muur trekken die stroom en signalen verstuurt, maar stel nou dat je toch besluit een andere tv te kopen. dan moet je ook weer een andere kabel trekken.

met deze technologie hoeft dat niet.

alleen, waar laat ke dan weer een aansluitingenbox. moet je toch weer iets van een meubeltje of opbergplek hebben, naast dat je de tv aan de muur bevestigd.
Als je zeker weet dat je TV daar gaat hangen dan maak je een ruime leiding in de muur waar je meerdere kabels doorheen kan trekken. Je hebt vaak ook geen stopcontact achter je TV zitten toch? Dus die leiding moet er toch al komen. Maak hem dan gewoon iets groter en je bent overal vanaf. En dat is merk-onafhankelijk. ;)
This is the way,
zeker als je een tv strak op de muur wilt hebben helpt zo een dikke stroomstekker achter de TV ook niet.
Ik heb een d50 riooleiding in mijn muur gevreest (was geen draagmuur) voor de kabels.
Werkt perfect als je een kabel moet wisselen of iets erbij wilt hebben.
Ik een nog grotere door de muur, met de electronica in de ruimte erachter, in mijn geval onderin een keuken kastje
Aan de andere kant als ik moet kiezen om een TV aan een muur te hangen en er alleen een contact doos achter te plaatsen en niets anders of dat ik er ook nog drie HDMI kabels naar moet trekken dan weet ik het wel.

Het is vrij simpel om een contactdoos achter een scherm weg te werken maar al die andere kabels dat is toch wat lastiger. Wat betreft storing op wifi, dat is maar de vraag ik zie hier niet welke frequentie men gebruikt maar gezien de nodige bandbreedte neem ik aan dat men eerder een 60GHz signaal zal gebruiken dan een 2.4 of 5GHz signaal. De afstand van 10m is dan ook een stuk redelijker omdat je zonder een flinke schotel om een straal te vormen en aan de andere kant te ontvangen met 60GHz niet veel verder komt waar 5GHz toch echt een stuk meer bereik heeft dan dat.

Als er geen compressie en dus geen artifacts te zien zijn dan lijkt dit me een erg handige oplossing en zie ik het nut er zeker wel van in.
Off-topic: die qr code van jou ;)
niet alleen vragen om storingen maar ook weer een pak extra straling in huis....
De negatieve effecten van storingen zijn objectief meetbaar. De negatieve effecten van (extra) straling niet.
Vanaf een bepaald niveau ga je die effecten wel merken hoor en dan is temperatuurstijging goed te meten.
Temperatuurstijging door straling is aangetoond (mobiele telefoon op het lichaam, etc.). Negatieve effecten daarvan zijn niet aangetoond.
De slachtoffers zijn dan al dood dus een thermokoppel ergens in steken is niet pijnlijk.
De hoeveelheid straling van waar wij over spreken is nooit voldoende om iets zo ver op te warmen.
Er is een uitstekende reden dat het behoorlijk lastig is om je kind na het douchen op te drogen in de magnetron of dit zelf te doen met je eigen handen na het wassen.
Een magnetron werkt andere straling en hele andere vermogens. Appels en peren.
Een magnetron gebruikt wel degelijke hetzelfde type straling. Wel hele andere vermogens, maar het is dezelfde straling (alleen dan bevat het geen data en is het vermogen een factoor 10.000 ofzo).

Maar hey, de stelling was 'extra' straling. Als je genoeg toevoegt kom je vast wel ergens iets meetbaars tegen :P
Zou ik liever een systeem zien met een externe box waar alle I/O in zit en dan één (lange) kabel naar de TV. Die ene kabel kan je dan heel makkelijk wegwerken. En kan je makkelijk bij de poorten als je bv de TV aan de muur hebt hangen.
En dan elk type/merk/fabrikant z'n eigen proprietary systeem?

Buiten dat ik niet echt weet of je 220volt kabels langs HDMI kan laten lopen op storing, in beetje gemiddeld geval, hoeveel kabels praat je nu echt? 2 HDMI (reciever/setupbox en een console), internet veelal wifi, dan nog een misschien een USB stick, dan zou ik eerder een goeie kabelgoot achter de TV hebben zodat ik altijd elke vorm van kabel kwijt kan, dan een pre-set systeem (kijk maar naar KVM kabels) die zo'n beetje elke 2-3 jaar veranderd.

Van zo'n beetje alle televisies die ik bij mensen thuis heb gezien, is het aantal dat echt 'plat perfect mooi en strak' tegen de muur hangt nog steeds op 1 hand te tellen.
Die bestaan al. Dockingstations of (HDMI) switches bijvoorbeeld.
Eigenlijk vreemd dat fabrikanten niet al lang een Powerline adapter inbouwen. Dat zou al een kabel schelen.
Dream on :z
Powerlineadapters zijn de grootste veroorzakers van diverse (ver)storingen als het gaat om TV kijken.
In dit filmpje zie je hoe een oplader van een IPad een TV totaal kan ontregelen
https://m.youtube.com/wat...200iVGks&feature=youtu.be
Powerline zorgt voor vreselijke storingen en is daarom in veel landen verboden.

Bij mij werkte de AB van garagepoort vrijwel niet als Powerline aan was.
Ik snap het nut van draadloos hier niet. De TV moet toch stroom hebben dus er loopt toch al een kabel naartoe. Samsung oplossing met de aparte box is dan slimmer: een heel dun transparant kabeltje voor voeding en beeld. Glasvezel en koper dus in 1 dun bundeltje.
Geweldige toevoeging.... "Dit" schreeuwen. 8)7
Geweldige toevoeging…. “Geweldige toevoeging…. “Dit” schreeuwen. 8)7 “ schreeuwen. 8)7
Ik heb nu heel netjes de hdmi kabel van mijn Sonos arc naar mijn lg oled g1 geleid, daar zie je niks van. Deze oplossing is voor mij dan niet te gebruiken, want dan zou ik de hdmi kabel naar de externe kast moeten leiden.

Waar ik liever zou zien is dat ze de kabel voor electra niet integreren maar met een standaard connector aan de tv verbinden. Dan kan je zelf een eigen ruimtebesparende kabel gebruiken van 30cm gebruiken ipv de huidige kabel opruimen achter de tv. De ruimte daar is nogal krap bij de G1.
Er zal alsnog 220v naartoe moeten lijkt me ? Dan zie ik liever gewoon een soort multikabel met fiber principe die van de tv naar een connectbox toe loopt.
Hoe zit het eigenlijk met de aankomende nieuwe energielabels in maart 2023? Ik dacht dat ze nog strenger gingen worden dan de nieuwe in 2021. 8K TVs gaan toch niet meer verkocht kunnen worden?
Off-topic

Die man zit er wel heel goed voor op de foto.
grote kijkhoek die tv :+
Dat lukt wel een OLED TV maar het slaat natuurlijk nergens op....
Als hij op de bank zou zitten, dan zou hij niet kunnen genieten van de aanblik van zijn draadloos aangesloten apparatuur, die hij zo prachtig midden in de kamer heeft gezet... waar hij kennelijk ook nog over een stopcontact beschikt. :+
Nee dat is draadloos stroom dan weer, die krijgt die van stopcontact verderop toegezonden :+
Ach de stoel waar hij op zit is duurder dan de TV :D (denk ik... 12k eur... maar 97" model zou best 20k+ kunnen zijn)

[Reactie gewijzigd door Zoijar op 22 juli 2024 21:38]

Zou zo maar eens een goedkope imitatie kunnen zijn. Die TV is al duur genoeg..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.