Sony kondigt lcd-tv met draadloze 1080p-verbinding aan

Sony heeft de opvolger van zijn ZX1-lcd-tv aangekondigd. De high-end ZX5 maakt gebruik van verbeterde Motion Flow-technologie en ontvangt de beeldsignalen net als zijn voorganger draadloos via een extern kastje.

De ZX5 maakt gebruik van Motion Flow 200Hz - in Japan en Amerika bedraagt deze frequentie 240Hz - waar de ZX1, zijn voorganger, het nog met de helft van die snelheid moest stellen. Het meegeleverde externe kastje met de videoaansluitingen kan het beeldsignaal met een resolutie van 1080p draadloos naar de tv versturen. Het vorige model kon maximaal de 1080i-resolutie aan.

De nieuwe high-end lijn van Sony is wel iets dikker geworden. Zo is de 46"-versie van de ZX5 op het dunste punt 15,8mm dik, tegenover 9,9mm voor de ZX1. De 52"-ZX5 heeft een diepte van 16,6mm. De ZX1 is echter alleen verkrijgbaar in een 40"-uitvoering.

Sony heeft de ZX5, net als de ZX1, voorzien van een edge-lit led-backlight en voor de beeldverwerking is een Bravia Engine 3 gemonteerd. De ZX5 ondersteunt dlna en heeft onder andere vier hdmi-aansluitingen, een s-video-aansluiting, een 100Mpbs-ethernetpoort, een usb-ingang en een vga-poort. De 46"-versie verbruikt gemiddeld 198W, terwijl de 52"-variant 218W uit het stopcontact trekt. De kleinste ZX5 kost naar verwachting ongeveer 4100 euro, terwijl aan de 52"-versie een prijskaartje van bijna 4900 euro hangt. Het is nog niet bekend of de ZX5-toestellen ook in Nederland worden uitgebracht.

Video (player.swf)

Door Pieter Molenaar

09-09-2009 • 12:53

33 Linkedin

Reacties (33)

33
33
27
1
0
0
Wijzig sortering
Nutteloze vinding waarbij geen rekening gehouden wordt met interactieve toepassingen zoals games en computer gebruik op de TV.

Philips heeft ook een draadloos systeem en de lag is gewoon veel te hoog. Bij PC gebruik beweegt de muis gewoon een halve seconde later als de daadwerkelijke beweging.

Zolang het niet realtime kan hoeft het voor mij niet. De processing delay bij bedrade HDMI-verbindingen is doorgaans al dramatisch. Dat moet we niet nog erger maken met draadloze HDMI-verbindingen.
Zo nutteloos vind ik dat niet, zulke vindingen staan vaak garant voor het innoveren van de technologie. Zodra dit soort producten op de markt komen duurt het vaak niet lang voordat er weer verbeterde versies verschijnen. Bijvoorbeeld even een makkelijk voorbeeld: De interne CD speler. Eerst waren er prototypes, na zorgvuldig getest te zijn kwamen deze op de markt. Een poos later kwam de brander op de markt. Eerst met schrijfsnelheden van bijvoorbeeld 2x en 4x. Maar op het moment de consument aan het branden sloeg ging de snelheid snel omhoog: 8x. 16x, 32x en nog sneller.

TFT displays kan men ook aan denken, eerst met een respons tijd nog dik in de 2 nummers, nu al sneller dan ik met mijn ogen kan knipperen.

Nu is het een draadloze tv, nu nog met lag en de veelzijdigheid van een oude schoen maar op den duur zal het vrijwel een hoop tv systemen kunnen vervangen, lagere prijs, veelzijdigheid en snelheid zullen hier aan bijdragen maar daarvoor is de techniek bij tijd van dit schrijven te jong. :)
ik blijf het nutteloos vinden, je blijft toch nog steeds met je voedingskabel zitten ? Dan kan die ene HDMI kabel er ook wel bij, goede receiver ertussen, en je hebt ook niet meer nodig dan die 2 kabels.

Naar mijn gevoel blijft video over kabel toch echt beter dan via een draadloze verbinding.

[Reactie gewijzigd door -Markster- op 9 september 2009 13:02]

Nou....ik heb (toevallig) mijn wandcontactdoos achter mijn tv zitten....dit betekend dus dat er alleen een HDMI kabel van me tv naar me avr255 loopt...Daarnaast is het een kleine moeite een stroompuntje te laten maken op een zekere plaats. Voor een HDMI kabel moet je een aparte goot leggen.
Gewoon bij het verhuizen/verbouwen direct 30mm PVC vanaf kast met apparatuur naar een installatiedoos achter de TV leggen. Zo moeilijk is dat niet.
En dan kan je tenminste ook de TV gewoon aansluiten op een onweerveilige stekkerdoos, netfilter of UPS, wat je voorkeur ook moge zijn.

En dan heb je tenminste wel een stabiele verbinding ipv een draadloze verbinding die verstoord kan worden en voor storing kan zorgen.
je blijft toch nog steeds met je voedingskabel zitten
Ja, maar die kun je mooi wegwerken en hoef je nooit meer aan te komen. Ik steek zelf nog weleens wat nieuws achterin m'n tv, maar da's gewoon een ramp. Elke keer weer die TV naar voren, etc. Gelukkig heeft hij aan de zijkant ook een HDMI en een composiet aansluiting, maar helaas geen VGA die ik nog weleens gebruik. Een extern kastje voor dat soort dingen is dan enorm handig. En of dat dan draadloos is of niet maakt dan eigenlijk niet zoveel meer uit, maar dan is draadloos toch weer niet ietsjes praktischer. Overigens doe ik hierbij geen uitspraak over de kwaliteit van de verbinding, geen idee of draadloos net zo'n goed beeld geeft als bedraad, en dat blijft natuurlijk wel een belangrijk punt.

Maar idd, het voordeel is ook weer weg als er een receiver tussen zit (want dan wil je het typisch daar in steken, en niet in je TV zelf), maar niet iedereen heeft dat.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 9 september 2009 13:10]

klopt, niet iedereen heeft dat, maar met zo een prijsklasse TV, zal de meerderheid dat toch wel hebben :?

Voor de mensen met een wandcontactdoos achter hun tv, die hebben geluk, maar volgens mij heb je dat niet zo heel vaak :)

Ik heb gewoon gekozen voor een TVkast, waar hij in hangt, en alle kabels hangen netjes achter de kast, ik zie echt alleen me tv en me middenspeaker, geen kabels niets.
Ook goed opgelost, en zo kan ik mijn interieur nog eens veranderen, dit in tegenstelling tot infrezen of een wandcontactdoos achter je tv .
Ik moet je gelijk geven ik moet bij draadloze TV overdracht nog steeds denken aan hoe mijn draadloze KPN ontvanger altijd stoorde als de buurman zijn motor weer eens startte. Altijd als hij zijn leren jasje aan deed en richting de garage liep wist ik dat ik binnen de komende paar minuten even geen TV meer had omdat zijn motor schijnbaar precies de juiste frequentie wist te produceren om mijn beeld te verstoren.

Persoonlijk ben ik een groot fan van draadloze verbindingen en zou ik het liefst helemaal geen draden zien of gebruiken maar dankzij de ervaring zo als hier boven beschreven ben ik toch wat voorzichtiger met het gebruik van dat soort dingen zeker voor beeld en geluid kon het nog wel eens erg vervelend zijn als er even een storing optreed, om maar niet te spreken over de mogelijke problemen bij draadloze energie toevoer.
@Rob Coops
<offtopic>
Dit fenomeen heet impulsive noise. Het is een breedbandige storing, dus niet alleen op de frequentie van jouw tv-signaal; een radio zou er ook last van moeten hebben, ware het niet dat jouw Digitenne signaal veel foutgevoeliger is vanwege de hoge bitrate. Je kunt dit mogelijk oplossen/compenseren door je antenne precies uit te richten. Op deze website kun je precies zien waar alle Digitenne masten in NL staan, deze site legt uit hoe je je antenne moet uitrichten. Succes ermee!
</offtopic>
Misschien niet beter, maar wel minder storingsgevoelig.
Op zich kun je natuurlijk een stopcontact achter de tv hebben (in de muur). Dan lopen er geen kabel heen (zichtbaar) .
Het is dan wel mooi om de rest van de apparatuur uit zicht te kunnen plaatsen.
Zelf ben ik niet iemand die dat doet....alle externe apparatuur is zeer zichtbaar, inclusief de kabelbende :/
Zoals andere al gemeld hebben kan een stopcontact achter of dichtbij zijn, nou kan dat op kleine afstanden inderdaad niet zoveel uitmaken, maar wat dacht je van een TV in een andere kamer, dan is een HDMI kabel trekken niet zo heel eenvoudig meer.

Ik ben ook meer een fan van een kabel, maar ach, als het werkt dan werkt het.
wat is dit meer/minder tozv philips techniekje? Of is het zo dat de frame-rate behouden blijft (iets wat dat philips ding niet doet) waardoor het geschikt is voor gamen?

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 9 september 2009 12:56]

Dat ding van Philips haalt 30fps en deze haalt 60fps. En het is geintegreerd in de tv, dus geen los kastje.

Maargoed, ik snap dit hele gedoe niet zo. Je hebt toch een kabel nodig om de tv van stroom te voorzien, dan kan je net zo goed een hdmi kabeltje erbij trekken lijkt me.
Anoniem: 236438
@Vorlon9 september 2009 17:35
Hoe minder kabels weg te werken, hoe beter :) Die hdmi-kabels zijn ook een stukje dikker dan stroomkabels, dus et scheelt gewoon een stuk

gemak dient de mens 8-)
Moet je het filmpje even kijken, dan wordt alles duidelijk :)
Ik moest het filmpje nog een keer kijken, maar inderdaad, 1080p wireless! ;)
Verder mooie tv... Maar ook flink wat geld
In dit soort situaties, ik heb het al heel vaak geroepen, ga ik toch voor de philips PES serie met HUB, waardoor je ook maar 1 kabel vanuit de tv hebt lopen.

Of, zoals anderen al aangaven moet je een stroompunt achter je tv hebben. Maar als dit er nog niet zit is het ook een gedoe om dit zonder zichtbare schade achter je stuckwerk te krijgen ;)
1 kabel is onzin. Het zijn er 2, ze hebben bij philips bedacht dat als je 2 kabels in een krimpkous stopt dat het dan dus 1 kabel wordt 8)7
Klopt, voor het oog is het dan 1 kabel he, die niet dikker is dan een reguliere stroomkabel ;-)

Daar hebben we het toch over, looks, niet wat er in de kabel zit. Voor het zelfde geld hadden ze een meeraderige kabel genomen en daar alles doorheen gestuurd, zelfde idee.
N draadjes koper in een rubberen/whatever sleeve is een kabel, hoe die ook is opgebouwd ;)
Dan rest bij mij alleen nog de vraag tot hoever het kastje van de tv af kan staan en of het kwaliteit van het beeld niet drastisch verlaagd word.

Er bestaan al langer dan vandaag draadloze aansluitingen, alleen is het bij mij nog altijd wel opgevallen dat de kwaliteit van het beeld minder is dan rechtstreeks via de (hdmi) kabel.
Tja als deze verbinding doet wat het belooft dan is dat ook verleden tijd.
Uiteindelijk zullen we met de ontwikkelingen zeker alles draadloos kunnen later mét behoud van snelheid en kwaliteit.
Voeg daar nog aan toe de vraag hoe en of het allemaal nog werkt indien er gebruik wordt gemaakt van GSM, UMTS, WiFi (B/G/N/??), magnetron (!)

Dan is een valse wand of verdekte goot een veel goedkoper alternatief lijkt mij.
Waarom is het nou nog steeds 60Hz voor US en Japan, en 50Hz voor europese landen?
is het PAL systeem niet een beetje achterhaalt? Mijn TV loopt altijd op 60Hz, mn andere schermen ook. Video bestaat niet meer, en als ik dat nog wel zou doen, klokt het beeldscherm terug naar 50..
60 Hz is beter dan 50, dus waarom blijven wij zitten met die 50Hz? Ik snap het niet hoor :S
tsja, zo werkt het PAL systeem nou eenmaal. Je hebt ook PAL-60 trouwens, maar dan moeten zenders wel op die frequentie uitzenden. Als iedereen nou digitaal kijkt en een redelijk recentelijke TV heeft kunnen ze net zo goed 60Hz gebruiken ja (of eigenlijk 59.94Hz (60/1.001) in het geval van NTSC, en dan hebben we het over -fields- in plaats van frames, oftewel eerst de even en dan de oneven lijnen)
Nu nog, praktische, draadloze elektriciteit zodat een voedingskabel ook voor de mensen zonder contact direct achter de TV niet meer nodig is en ik ben tevreden :P :+
Waarom moet het perse draadloos? Een TV heeft altijd stroom nodig. Waarom zou je dan niet gebruik maken van een netwerk verbinding via de stroomkabel, zoals het bij computers http://www.devolo.nl/. Als de TV een ingebouwde AVplug heeft kun je op die manier naar de TV streamen.
omdat we in de (nabije) toekomst ook draadloos stroom kunnen versturen :Y)
en in combinatie met draadloos stroom, heb je niets meer nodig! :*)
Jammer van die edge-lit backlight...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee