De LG C2 uit 2022 biedt een aantal verbeteringen ten opzichte van de C1-serie uit 2021, waaronder een hogere maximale helderheid, licht verbeterde beeldverwerking en kleurnauwkeurigheid en smallere randen rond het scherm. De tv biedt vier HDMI 2.1-poorten met ondersteuning voor 120Hz-weergave, vrr en hdr en heeft een lage inputlag, waardoor de C2 zeer geschikt is voor gamers. De verbeteringen ten opzichte van de C1 zijn echter beperkt, terwijl de meerprijs die je, in mei 2022, betaalt voor het nieuwe model afhankelijk van de beeldmaat oploopt tot meer dan 1000 euro. Dat maakt de C2 een uitstekende televisie, maar op dit moment prijstechnisch niet per definitie de beste keuze.
De LG G2 uit 2022 biedt een aantal verbeteringen ten opzichte van de G1-serie uit 2021, waaronder een hogere maximale helderheid, licht verbeterde beeldverwerking en kleurnauwkeurigheid, en smallere randen rond het scherm. De tv biedt vier HDMI 2.1-poorten met ondersteuning voor 120Hz-weergave, vrr en hdr en heeft een lage inputlag, waardoor de G2 zeer geschikt is voor gamers. Het voordeel van de G2 boven de goedkopere C2 is dat deze tv heel dun is en vlak tegen de wand opgehangen kan worden met de meegeleverde muurbeugel. De LG G2 is bovendien de helderste oledtelevisie die wij tot nu toe hebben getest. Het nadeel is de hoge prijs van deze tv, ook ten opzichte van de G1 van vorig jaar. De uitstekende beeldkwaliteit gecombineerd met de hoge helderheid maken de G2 echter tot een van de beste tv's die je kunt kopen.
LG's nieuwe C2- en G2-oledtelevisies beloven alle features van hun voorgangers, met daarnaast verbeterde beeld- en geluidsverwerking en een hogere helderheid door gebruik van nieuwe panelen en slimmere aansturing, een combinatie die LG 'OLED evo' noemt. De G2 heeft nu voor het eerst ook een heatsink achter het paneel, waardoor dat model nog helderder belooft te zijn dan de G1. Wij testen beide modellen en vergelijken ze met hun voorgangers en concurrerende modellen van andere merken.
C-serie-oledtelevisies zijn in de afgelopen jaren steevast hoog in de populariteitslijstjes van de Pricewatch terug te vinden en dat heeft een goede reden. De C-serie combineert de beste processing die LG te bieden heeft, een relatief gunstige prijsstelling én de nieuwste features die je op een tv verwacht, waaronder bijvoorbeeld HDMI 2.1-poorten, 120Hz- en vrr-ondersteuning. Onder de C-serie heeft LG ook de A- en B-series. Die zijn prijstechnisch nog gunstiger, maar moeten het onder andere met een lagere helderheid, minder goede processing en, in het geval van de A-serie, zonder ondersteuning voor 120Hz-weergave stellen.
Bóven de C-serie is er ook nog een modellijn, de G-serie. Deze Gallery-modellen bieden dezelfde processing als de C-serie, maar zijn bedoeld om heel plat tegen de muur opgehangen te worden en bieden bovendien een hogere maximale helderheid. Voor die voordelen moet je wel in de buidel tasten, want de G-modellen zijn aanzienlijk duurder.
Wij testen de 65”-variant van de C2- en G2-modellen. De C2 is beschikbaar in 42”, 48”, 55”, 65”, 77” en 83”, de G2 in 55”, 65”, 77 en 83”. De nieuwe televisies beloven ten opzichte van de C1 en G1 die vorig jaar op de markt verschenen onder andere een hogere maximale helderheid. Van die voorgaande modellen hebben wij ook de 65”-versies getest, zodat we de claims van LG kunnen controleren. De vraag is wat ons betreft niet alleen of de nieuwe 2022-modellen beter zijn dan hun voorgangers, maar vooral ook of die verbeteringen de veel hogere prijzen waard zijn.
Want net als elk jaar geldt ook in 2022 dat de nieuwe modellen op de markt komen tegen vrijwel adviesprijzen, terwijl de oude modellen nog geruime tijd in de winkelschappen liggen tegen inmiddels veel lagere prijzen. Daar komt bij dat de C2 en G2 bij introductie ook aanzienlijk hogere prijzen hadden dan hun voorgangers. Als we de introductieprijzen van de 65”-C1 vergelijken met de 65”-C2, dan zien wat dat de C1 in eerste instantie 2499 euro kostte, terwijl de C2 voor 3000 euro op de markt kwam. Bij de G1 en G2 zijn die verschillen met respectievelijk 2799 en 3499 euro voor de 65”-versie nog groter. Inmiddels zien we dat ook de C2 en G2 al tegen lagere prijzen te koop zijn, maar de verschillen met de C1 en G1 van vorig jaar blijven erg groot; afhankelijk van de beeldmaat ben je op het moment van schrijven gemiddeld anderhalf tot bijna twee keer zo veel kwijt voor de nieuwste modellen.
Uiterlijk en aansluitingen
Het uiterlijk van televisies wordt al jaren vooral bepaald door de voet: de bezels rond de schermen zijn zo dun dat fabrikanten daar weinig creativiteit meer in kwijt kunnen. Voor zowel de C2 als de G2 geldt dat die bezels weer iets kleiner zijn geworden dan bij hun voorgangers het geval was, de rand aan de zij- en bovenkanten meet nu net geen 7mm, terwijl dat bij de modellen van vorig jaar nog 9mm was. De C2 wordt standaard met voet geleverd en de G2, die bedoeld is om vlak tegen de muur opgehangen te worden, heeft standaard geen voet. LG verkoopt optioneel wel een voet die sterk lijkt op die van de C2. Zet je beide apparaten naast elkaar, dan is van de voorzijde gezien vrijwel geen verschil te ontdekken.
De LG C2 met meegeleverde voet (links) en G2 met optionele voet zien er van voren vrijwel identiek uit.
Uiterlijk LG C2
LG’s C-serie had tot vorig jaar een kenmerkende, brede voet die ruim twee derde van de breedte van de tv besloeg. Dit jaar maakt die brede voet plaats voor een veel smaller model, dat nog steeds schuin aflopend onder het scherm tevoorschijn komt en net als bij voorgaande modellen van geborsteld metaal is gemaakt. De nieuwe voet zorgt ervoor dat de tv zijn kenmerkende look wat verloren heeft. Of dat een voor- of nadeel is, is een kwestie van persoonlijke smaak. Het feit is wel dat de kenmerkende look van de C-serie nu een stuk minder aanwezig is.
De nog smallere bezels zijn fraai. De ‘druppel’ onder het scherm met daarin de statusled en de ontvanger voor IR-signalen vinden wij minder fraai. Deze is fors breder dan bij de C1 het geval was en heeft niet langer glooiend afgeronde, maar harde hoeken. De reden dat de druppel zo fors gegroeid is, zijn twee farfieldmicrofoons die LG aan de C2 heeft toegevoegd voor stembediening op afstand. Deze microfoons zijn links en rechts van de bestaande elektronica aan de druppel toegevoegd.
Aan de achterzijde ziet de C2 er anders uit dan zijn voorganger. Nog steeds geldt dat het bovenste deel van de tv heel dun is en alleen het panel bevat, terwijl alle elektronica aan de onderkant is ondergebracht in een gedeelte dat verder naar achteren uitsteekt. Ten opzichte van de C1 valt niet alleen op dat de achterzijde niet langer wit is, maar ook dat LG er nu voor heeft gekozen om alle aansluitingen aan de zijkant onder te brengen, terwijl bij voorgaande modellen meerdere aansluitingen, waaronder een van de vier HDMI-poorten, de LAN-poort en de tuneraansluitingen, naar achteren gericht waren. Dat laatste is geen probleem wanneer je de tv op de meegeleverde voet opstelt, maar als je de tv strak tegen de muur wilt ophangen zijn naar achteren gerichte aansluitingen minder handig. Bij de C2 kiest LG er nu dus voor om alle aansluitingen aan de zijkant onder te brengen, waardoor deze tv, met een niet-meegeleverde VESA-beugel, strak tegen de muur opgehangen kan worden.
Plaats je de tv gewoon op de bijbehorende voet, dan zorgen drie kabelgeleiders achterop de tv en in de voet ervoor dat je deze netjes uit het zicht naar de achterkant van de voet kunt wegleiden.
Aansluitingen LG C2
Alle aansluitingen zijn dus aan de linkerzijkant van de tv ondergebracht, met uitzondering van het slot voor een CI+-module, die aan de bovenkant van de elektronicamodule is geplaatst. Aan de zijkant van die module vinden we van boven naar onder gezien eerst drie USB-poorten en vervolgens vier HDMI 2.1-aansluitingen, die allemaal geschikt zijn voor 4K120Hz-signalen. De tweede HDMI-connector is voorzien van een (enhanced) Audio Return Channel, waarmee geluid met de hoogste kwaliteit naar een soundbar of AV-receiver te sturen is. Onder de HDMI-aansluitingen zien we een RJ45-LAN-poort, een optisch digitale uitgang, aansluitingen voor de ingebouwde DVB-C-, DVB-T- en DVB-S-tuners en een IR-blasterpoort. De 3,5mm-hoofdtelefoonuitgang die op de C1 nog wel aanwezig was, is bij de C2 helaas verdwenen. Er is dus geen mogelijkheid meer om audio analoog uit te sturen.
Uiterlijk LG G2
De G2 is bedoeld om vlak tegen de wand opgehangen te worden en wordt daarom geleverd met een speciale muurbeugel, maar zonder voet. De tv ziet er aan de voorzijde verder identiek uit aan de C2. De G2 heeft dezelfde ultradunne bezels en, helaas, ook dezelfde grotere druppel onder het scherm met daarin de statusled, IR-ontvanger en farfieldmicrofoons.
Als we beide schermen van schuin opzij bekijken, dan zien we meteen verschillen. De C2 oogt extreem dun, omdat aan de zijkanten alleen het panel zichtbaar is: het dikkere deel met alle aansluitingen wordt pas zichtbaar als je de de tv helemaal van opzij bekijkt. De schermrand van de G2 is een stuk dikker en dat komt omdat LG het panel van deze tv heeft voorzien van een heatsink, een metalen koelplaat die moet helpen om het oledpaneel te koelen, waardoor het mogelijk wordt het panel harder aan te sturen en een hogere helderheid te behalen.
Ook aan de achterzijde ziet de G2 er anders uit dan de C2. Terwijl de C2 aan de boven- en zijkanten flinterdun is, heeft de tv een relatief dikke module voor alle elektronica die midden tegen de onderste helft van het scherm is aangebracht. Bij de G2 heeft LG alle elektronica over vrijwel het gehele oppervlakte van het scherm uitgespreid, met als resultaat dat de maximale diepte kleiner is dan die van de C2: terwijl de C2 op het dikste punt 4,5cm diep is, meet de G2 nergens meer dan 2,5cm. Dat maakt het, in combinatie met de meegeleverde beugel die in de achterzijde van het scherm wegvalt, mogelijk de G2 helemaal vlak tegen de wand op te hangen.
Wil je de G2 toch op een voet plaatsen, dan levert LG optioneel een voet die sterk lijkt op die van de C2. Het eerste dat opvalt als we de G2 op die voet plaatsen, is dat het scherm er niet verticaal op staat, maar licht naar achteren helt. Als de tv op een laag meubel geplaatst wordt, is dit geen probleem, maar het is optisch even wennen. Een ander verschil met de voet van de C2 is dat die van de G2 voorzien is van wieltjes, waardoor de tv gedraaid kan worden, waarbij de voet dus met het scherm meedraait.
Aansluitingen LG G2
De G2 beschikt over exact dezelfde aansluitingen als de C2, waaronder dus vier HDMI 2.1-poorten die allen geschikt zijn voor 4K120Hz-signalen. De poorten zijn bij de G2 opzij en naar onder gericht en vallen weg in de achterzijde van de elektronicamodule. Een groot afdekpaneel zorgt ervoor dat de kabels centraal naar de optionele voet of naar een gat in de wand achter het scherm worden geleid.
WebOS en afstandsbediening
Vorig jaar gooide LG het homescreen van zijn webOS-smart-tv-systeem drastisch op de schop. De lage menubalk met ‘tegels’ aan de onderkant van het scherm als overlay op de beelden die je op dat moment aan het bekijken was, maakte daarbij plaats voor een echt homescreen dat heel het beeldscherm beslaat. Bij de 2022-modellen, waaronder de C2 en G2, maakt LG gebruik van dezelfde opzet als vorig jaar. Het enige wat opvalt, is dat de interface sneller lijkt te werken en apps ook sneller opstarten. Dat komt deels doordat LG in de C2 en G2 een snellere soc toepast, maar heeft ook te maken met slimmere caching van eerder gedownloade elementen, iets dat bij de modellen uit 2021 niet altijd goed gebeurde.
Bij onze review van de C1 van vorig jaar merkten we op dat het nieuwe homescreen veel meer ruimte bood aan (betaalde) aanbevelingen, app-overzichten en functies, maar dat we deze opzet niet bepaald een vooruitgang vonden. Het lijkt helaas de richting te zijn waarin alle aanbieders van smart-tv-platforms zich begeven en waarbij je als gebruiker in toenemende mate ook reclames of in ieder geval contentsuggesties te zien krijgt die door de fabrikant bepaald worden.
LG biedt, goed verstopt, nog altijd de mogelijkheid om echte reclames uit te schakelen. Je moet daarvoor diep het menu in: onder Algemeen > Systeem > Aanvullende Instellingen > Startpagina-instelling vind je de optie ‘Home-promotie’. Zet je die optie uit, dan zouden echte advertenties niet getoond moeten worden.
Ook zonder advertenties blijft het homescreen helaas gevuld worden met ‘Nu trending’-aanbevelingen. Toen wij de tv’s testten, was deze balk gevuld met content van Disney+, zelfs wanneer we geen Disney+-account geactiveerd hadden op de tv’s. Je kunt de volgorde van de verschillende startpaginadelen instellen, maar onderdelen verwijderen is geen optie.
Voor de 2022-modellen heeft LG ook de vorig jaar vernieuwde instellingenmenu’s vrijwel geheel overgenomen. Als je op de knop met het tandwieltje op de afstandsbediening drukt, kom je in een snelmenu. Van daaruit kun je navigeren naar het volledige instellingenmenu. Als alternatief kun je de toets lang vasthouden om in één keer naar het uitgebreide menu te komen met daarin vier categorieën: Beeld, Geluid, Algemeen en Ondersteuning. Onder deze categorieën zijn alle (geavanceerde) opties terug te vinden.
Nieuwe functies
De opzet en lay-out van WebOS22, zoals LG de nieuwste versie noemt, is gelijk aan die van vorige jaar, maar er zijn wel een aantal nieuwe functies toegevoegd. Eén daarvan is de mogelijkheid om meerdere gebruikersprofielen aan te maken, waarbij je per gebruiker gepersonaliseerde contentsuggesties krijgt. Gekoppeld aan de nieuwe Family Settings is het zo ook mogelijk om per gebruiker limieten in te stellen voor gebruikstijd en maximaal geluidsvolume. Ook kan je ervoor kiezen om per gebruiker de hoeveelheid blauw licht te verminderen, om zo kinderen voor het slapengaan minder aan licht bloot te stellen dat hen wakker houdt.
Een andere toevoeging voor 2022 is Multi View, waarmee twee beeldbronnen naast elkaar of via picture-in-picture over elkaar weergegeven kunnen worden. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld beelden van de ingebouwde tuners en HDMI-ingangen te combineren met het beeld van een USB-webcam, YouTube of de ingebouwde webbrowser. Nieuw is ook de Always Ready-modus, waarbij de tv door de ingebouwde farfieldmicrofoons continu luistert naar spraakcommando’s.
Afstandsbediening
Ook de vorig jaar vernieuwde Magic Remote heeft zijn weg gevonden naar de C2 en G2 van dit jaar. Het oude model dat tot 2021 gebruikt werd, had een nogal ronde en ergonomische vorm, waardoor het lekker in je hand lag, maar het er niet mooi uitzag. De nieuwe versie is wat platter, maar heeft nog altijd erg ronde vormen. Hierdoor is het ontwerp nog altijd niet het strakst, maar voelt het nog steeds prettig aan in je hand. Doordat de meeste knoppen nu wat groter zijn uitgevoerd, voelen ze nog wat prettiger aan. Dat geld voornamelijk voor de zap- en volumetoetsen.
Ook het scrollwieltje is dit jaar wat breder en ook dat levert een wat prettiger contact met je duim op. Er zijn naast vier gesponsorde knoppen voor videodiensten twee knoppen voor spraakassistenten aanwezig. Hierdoor komt het totale aantal knoppen met een logo erop uit op zes. Naar ons idee doen al deze knoppen flink afbreuk aan het design. Bovendien zijn al je favoriete (video)apps onder de cijfertoetsen te programmeren, waardoor ze voor het gebruiksgemak niet veel toevoegen.
Het weglaten van de play- en pauzeknoppen is wat ons betreft de grootste misser. Die waren juist bij het gebruik van video-on-demanddiensten van de gesponsorde knoppen erg handig. Verder vinden we de Magic Remote nog altijd prettig werken. Door de aanwijsfunctie kan iedereen direct met webOS overweg en door het relatief grote aantal toetsen kunnen powerusers de meestgebruikte functies direct benaderen zonder de menu's in te hoeven.
Gaming en hfr
Gaming wordt door vrijwel alle televisiefabrikanten steeds serieuzer genomen. Dat zien we onder andere aan ondersteuning voor HDMI 2.1-functies als high framerate en adaptive framerate, maar ook aan steeds meer gamespecifieke functies en menu's waar je als gebruiker relevante instellingen snel kunt aanpassen en informatie krijgt over de status van het huidige signaal en de weergave.
LG's high-end televisies bieden al sinds 2019 ondersteuning voor 4k120Hz-weergave en ook HDMI VRR, AMD FreeSync Premium en Nvidia G-Sync worden door LG's duurdere tv's ondersteund. Vorig jaar introduceerde LG het 'Game Dashboard', een overlaymenu dat onder in het beeld verschijnt. Hier kun je de huidige framerate zien, kijken hoe het zwartniveau is ingesteld en controleren of de lowlatencymodus aanstaat. Ook vind je hier een shortcut naar het Game Optimizer-menu met daarin meer opties. De vormgeving van deze schermen doet denken aan die van gamemonitors.
Bij de 2022-modellen heeft LG het Game Dashboard licht aangepast met als extra opties 'Dark Mode', dat het beeld instelt voor gebruik in een donkere ruimte, en 'Multiview', dat gebruik maakt van de nieuwe picture-by-picture- en picture-in-picturemogelijkheden van LG's nieuwe 2022-modellen.
Inputlag
De inputlag van LG's high-end televisies was de afgelopen jaren al goed en dat geldt gelukkig ook weer voor de C2- en G2-oleds van dit jaar. Bij het weergeven van 60fps-beelden bedraagt de vertraging, gemeten met onze Leo Bodnar-lagtester, 9 tot 10ms. Daarbij maakt het niet uit of het 1080p- of 2160p-beelden zijn en ook hdr-beelden leveren geen hogere inputlag op. Met een framerate van 120fps bedraagt de inputlag nog slechts 5ms.
Naast een lage inputlag is ook de ondersteuning voor variabele refreshrates dik in orde. Zowel AMD FreeSync Premium Pro als Nvidia G-Sync wordt ondersteund. Hiermee zijn variabele framerates tussen de 20 en 120fps mogelijk en zijn de C2 en G2 uitstekende tv's voor gamers.
Chromasubsampling
Er is veel bandbreedte nodig om uhd-beelden met 60fps of hoger te verwerken. De meeste uhd-tv's gebruiken dan ook een truc die chromasubsampling heet, om bandbreedte te besparen bij de interne verwerking van beelden die via HDMI binnenkomen. Helaas kost dit wat beeldkwaliteit, doordat de resolutie van kleur in het beeld afneemt. Bij het weergeven van videobeelden is dat niet erg, omdat alle codecs die voor videodistributie worden gebruikt, dezelfde truc toepassen om bandbreedte te besparen. Bij beelden die door een computer gegenereerd zijn, kunnen echter kleurartefacten in beeld zichtbaar worden. Dit is bijvoorbeeld goed te zien bij kleine, zwarte letters op een witte achtergrond.
Met de standaardinstellingen passen de C2 en G2 chromasubsampling toe op 2160p60-beelden die met 60fps worden aangeboden. Hier is in het instellingenmenu eenvoudig wat aan te doen door te navigeren naar Algemeen > Apparaten > HDMI-instellingen. Daar kun je er namelijk voor kiezen om HDMI Deep Colour aan te zetten. Dat kan voor alle vier de HDMI-ingangen. Als je dit hebt gedaan, worden alle beelden keurig op de volledige kleurresolutie weergegeven en zijn er geen artefacten meer zichtbaar.
Energiegebruik en geluid
Het energiegebruik van oledtelevisies hangt sterk af van de content die op het scherm wordt getoond, omdat alle pixels zelf oplichten. Een scene met een donkere sterrenhemel levert zo een veel lager energiegebruik op dan wintersportbeelden van een witte skipiste. Wij testen het energiegebruik van televisies bij weergave van een zwart-witschaakbordpatroon.
Afgesteld op een gemiddelde helderheid van 120cd/m², een helderheid die bij weinig licht nog een goed beeld oplevert, laten de C2 en G2 een vrijwel identiek verbruik van ongeveer 95W noteren. Dat is aanzienlijk minder dan wat de C1 en G1 van vorig jaar nodig hadden voor diezelfde helderheid, bij die schermen maten we ongeveer 155W.
Bij daglicht is meer helderheid nodig en gaat het verbruik uiteraard omhoog. Afgesteld op 250cd/m² loopt het verbruik op tot 154W in het geval van de 65"-C2, terwijl de G2 160W nodig heeft. Dit is voor beide modellen weer minder dan wat hun voorgangers nodig hadden. Als we het verbruik vergelijken met andere high-end televisies, dan zien we dat de C2 en G2 zuiniger zijn dan andere 65"-oledtelevisies die we de afgelopen periode getest hebben, maar dat high-end lcd-televisies efficiënter met energie omgaan. Beide televisies zijn voorzien van een omgevingslichtsensor waarmee de helderheid automatisch aan het omgevingslicht kan worden aangepast. Zo heb je onder alle omstandigheden een mooi beeld zonder dat de tv onnodig veel energie gebruikt.
Geluid LG C2
Het geluidssysteem van de C2 is grotendeels onveranderd ten opzichte van de C1. Het opgegeven totaalvermogen bedraagt nog altijd 40W en er is gebruikgemaakt van een tweewegluidsprekersysteem. De luidsprekers zijn aan de onderkant in de behuizing gemonteerd en stralen het geluid naar beneden uit. Anders dan bij voorgaande modellen zorgt de smallere voet van de C2 er nu niet meer voor dat deze het geluid schuin naar voren weerkaats, wat zorgt voor een iets minder fraai stereobeeld.
Helaas heeft LG een aantal jaar geleden besloten om licentiekosten te besparen en de ondersteuning voor DTS-geluid komen te laten vervallen. Samsung en Panasonic waren al eerder gestopt met DTS-geluid. Wie vooral naar video-on-demanddiensten kijkt, heeft hier geen last van, maar als je graag films in hoge kwaliteit vanaf schijfjes of bestanden afspeelt, kun je hier wel tegenaan lopen. Dan ben je dus verplicht om een extern audiosysteem met DTS-ondersteuning te gebruiken.
LG heeft ook dit jaar weer verbeteringen doorgevoerd aan zijn digitale audioverwerking en 'AI Sound Pro' belooft dit jaar virtuele upmixing naar 7.1.2-surround. Hoe dat precies moet werken met in totaal twee luidsprekers is ons niet helemaal duidelijk geworden en tijdens onze luistersessies gaven we over het algemeen de voorkeur aan de neutrale geluidsinstelling zonder virtueel surroundsausje. Voor een platte tv is de geluidskwaliteit van de C2 onder de streep in orde, maar niet spectaculair. Het stereobeeld is zoals gezegd iets minder dan bij zijn voorganger en van een diepe bas is geen sprake. Als je geluid wil dat wat kwaliteit betreft aansluit bij het beeld, dan ben je aangewezen op het gebruik van een goede soundbar of een receiver met losse luidsprekers.
Geluid LG G2
Doordat de G1 erg plat is, passen er natuurlijk geen grote luidsprekers in. Dat maakt het lastig om een audiosysteem te ontwikkelen dat goed klinkt. Vorig jaar liet LG met de G1 zien dat het daar toch goed in slaagde. Zeker op niet al te hoog volume was het geluid prima en klonk de platte G1 een flink stuk beter dan je zou verwachten. Het goede nieuws is dat LG er met de nieuwe G2 in geslaagd is weer geluid te produceren dat beter klinkt dan we zouden verwachten. We hebben de G1 en G2 niet naast elkaar kunnen beluisteren, maar in vergelijking met de C2 die we wel tegelijkertijd hebben getest, doet de G2 eigenlijk niet onder.
Oledpaneel en processor
We schreven het al in de inleiding van dit artikel: LG Electronics prijst de C2 en G2 aan als 'OLED evo' en claimt dat deze modellen respectievelijk tot 20 procent en tot 30 procent helderder zijn dan reguliere oledtelevisies. OLED evo is een term die LG vorig jaar introduceerde bij de G1, de eerste tv die een significant hogere piekhelderheid had dan andere LG-oledtelevisies. Over de manier waarop de hogere helderheid van de C2 en G2 precies tot stand komt, hult LG zich in vaagheden. Termen als 'Brightness Booster' en 'Brightness Booster Max' worden niet uitgelegd.
De C2 en G2 beloven meer helderheid dan ooit, maar uitleg op LG's website laat aan duidelijkheid te wensen over.
Een deel van de hogere helderheid zou toe te schrijven zijn aan de nieuwe α9 Gen5 AI-processor die de panelen slimmer laat aansturen, waardoor er plaatselijk meer energie beschikbaar is om de pixels feller te laten oplichten. In het geval van de G2 is het oledpaneel bovendien aan de achterkant voorzien van een heatsink, een dunne metalen laag die helpt om warmte van het paneel af te voeren. Hierdoor is het mogelijk het paneel harder aan te sturen zonder dat het oververhit raakt.
OLED EX-panelen
LG Electronics, het bedrijfsonderdeel van LG dat de televisies bouwt, rept met geen woord over het type oledpaneel dat in de nieuwe C2 en G2 gebruikt wordt. En dat lijkt apart, want eind vorig jaar maakte LG Display, het zusterbedrijf dat de oledpanelen maakt en die aan LG Electronics en andere fabrikanten als Sony, Philips en Panasonic verkoopt, bekend met nieuwe OLED EX-panelen op de markt te komen. Deze nieuwe panelen beloofden 20 procent efficiënter te zijn dan reguliere oledpanelen en bovendien tot 30 procent hogere helderheden te bieden. Volgens de berichtgeving van december vorig jaar zouden deze nieuwe panelen vanaf het tweede kwartaal van 2022 geproduceerd worden.
Of LG Electronics voor de C2 en G2 daadwerkelijk gebruikmaakt van deze nieuwe OLED EX-panelen is onduidelijk en desgevraagd laat LG Electronics alleen weten dat het de ‘nieuwste generatie’ oledpanelen toepast. Als wij de subpixelstructuur van onze 65”-testmodellen van de C2 en G2 met een macrolens fotograferen, zien we een patroon dat licht verschilt met dat van de panelen van vorig jaar en ook het spectrale gedrag van de panelen is iets anders, wat erop duidt dat onze testmodellen inderdaad over een nieuw paneltype beschikken. Ook het lagere energieverbruik van de C2 en G2 ten opzichte van hun voorgangers bij een gelijke helderheidsinstelling duidt erop dat de nieuwe televisies gebruikmaken van de nieuwe, efficiëntere panelen. Een blik in de servicemenu’s van onze testmodellen leert bovendien dat de panelen worden aangeduid als ‘WBE’, terwijl dat bij oudere modellen ‘WBC’ was.
Dat LG Electronics geen uitspraken doet over de gebruikte panelen heeft er mogelijk mee te maken dat het (nog) niet voor alle beeldmaten gebruik kan maken van deze WBE-modellen, de 42”- en mogelijk ook de 48”-versies van de C2 zouden in eerste instantie nog met WBC-panelen geleverd worden. LG Electronics meldt dat de C2- en G2-modellen over een Brigtness Booster en Brightness Booster Max beschikken, maar de kleine lettertjes geven aan dat dit niet geldt voor de 42”- en 48”-versies van de C2. Uitgebreide meetwaarden voor onder meer de helderheid van de C2 en G2 vind je op de volgende pagina terug. In het kort komt het erop neer dat vooral de G2 inderdaad duidelijk helderder is dan andere oledtelevisies, terwijl we de hogere helderheid bij de C2 in veel mindere mate terugzien.
α9 Gen5 AI-processor
Een deel van die hogere helderheid van de nieuwe televisies wordt toegeschreven aan de nieuwe α9 Gen5 AI-processor die LG Electronics in de C2 en G2 gebruikt, maar deze vernieuwde audio- en videoprocessor claimt nog een aantal verbeteringen te bieden, verbeteringen die wij in de praktijk deels wel en deels niet terug zien en horen.
Wat beeldverwerking betreft claimt LG dat de nieuwe chip betere upscaling van hd naar 4K biedt, dat dynamische tonemapping bij hdr-weergave verbeterd is en dat de gebruikte algoritmes beter in staat zijn om objecten te herkennen en de voor- en achtergrond in scènes zo los van elkaar te optimaliseren. Om met dat laatste te beginnen: wij zien het in de praktijk niet terug of in ieder geval niet als een verbetering. Het kunstmatig lostrekken van de voor- en achtergrond en het los van elkaar optimaliseren van de helderheid en het contrast zou zoals wij begrijpen vooral in de beeldmodus 'Dynamisch' gebeuren en in die beeldmodus wordt zoveel bewerking op het beeld losgelaten dat het vermeende effect hiervan lastig te zien is.
AI-beeldverwerking met objectherkenning volgens LG
De tweede claim van LG is dat het zijn protocol voor dynamische tonemapping heeft verbeterd. Oledtelevisies zijn wat helderheid betreft nog altijd beperkt als grote delen van het het beeld fel moeten oplichten en dus moet de processor er vooral bij hdr-weergave voor zorgen dat het aangeleverde signaal binnen de technische mogelijkheden van tv zo goed mogelijk wordt weergegeven. Bij de 2021-modellen verdeelde de processor het beeld volgens LG Electronics in 576 blokken waarvan het de minimale en maximale helderheid bekeek en vervolgens dynamisch bepaalde hoe het paneel aangestuurd moest worden. Voor de 2022-modellen met de α9 Gen5 AI-processor zou het beeld in meer dan 5000 zones opgedeeld worden. Het resultaat is dat de C2 en G2 ten opzichte van hun voorgangers iets meer detail tonen in highlights van hdr-signalen, vooral bij hdr-beelden die gemasterd zijn met een maximale helderheid van meer dan 1000 nits, maar de verschillen zijn klein.
Wat ook opvalt is dat de C2 en G2 details in donkere delen van het beeld iets beter weergeven dan LG’s oleds van vorig jaar. De nieuwe processor lijkt een verbeterd ditheringalgoritme te gebruiken wat samen met de verbeterde tonemapping zorgt voor verbeterde detaillering in donkere schaduwpartijen. Ook de ‘soepele gradatie’-functie die colourbanding moet verhelpen, lijkt licht verbeterd: er gaan minder kleine details verloren wanneer deze functie wordt gebruikt.
Het laatste punt waarop LG verbetering belooft, is op het punt van upscaling van hd- naar 4K-content. Wij hebben ons best gedaan om hier verbetering te ontdekken, maar durven niet te stellen dat dit het geval is. De mate van verscherping hangt sowieso af van de gekozen beeldpreset en van de scherpte-instelling, en net zoals we van elke televisie gewend zijn, zorgt het opschroeven van de scherpte voor ontsierende artefacten.
Wij hebben de verschillende presets bekeken en komen, zoals altijd, tot de conclusie dat je als beeldliefhebber het best af bent met een modus waarin zo min mogelijk ‘optimalisaties’ op het beeld worden toegepast. In het geval van de C2 en G2 is dat de Filmmaker-modus, die het beeld zo natuurgetrouw mogelijk weergeeft.
Beeldinterpolatie
Met een beeldinterpolatiealgoritme wordt de framerate effectief verhoogd door tussenliggende beelden te berekenen. Bij LG heet deze functie TruMotion en het effect ervan is een soepeler en scherper beeld bij veel beweging. Helaas is het onmogelijk om in real time perfecte beelden te berekenen en dus leveren dit soort algoritmen bij gecompliceerdere beweging altijd artefacten in beeld op. TruMotion van LG is een van de betere algoritmen, maar vooral als een object op het scherm zich voor een bewegende achtergrond langs verplaatst gaat het mis en verschijnen er storende artefacten.
Als je TruMotion op Gebruiker zet, kun je OLED Motion inschakelen. Deze feature is ook te vinden in het Game Optimizer-menu. Het is LG's marketingnaam voor black frame insertion, waarbij na elk beeld een zwart beeld wordt vertoond. Hierdoor wordt beweging duidelijk scherper weergegeven. Dit komt doordat de afzonderlijke beelden korter zichtbaar zijn, waardoor er, als je ogen bewegen om een object op het scherm te volgen, minder bewegingsonscherpte op je netvlies ontstaat. Dit effect is dus vergelijkbaar met het gebruik van korte sluitertijden bij fotografie. In tegenstelling tot bij de C1 en G1 van vorig jaar is OLED Motion nu alleen aan of uit te schakelen, terwijl het bij de C1 en G1 in verschillende gradaties beschikbaar was. Die stap terug is jammer, want ingeschakeld levert de implementatie bij de nieuwe modellen een duidelijk donkerder en zichtbaar flikkerend beeld op. OLED Motion is bovendien niet langer beschikbaar bij weergave van 120Hz-signalen, terwijl dat bij de C1 en G1 wel een optie was.
Metingen en hdr
Het contrast is een van de belangrijkste eigenschappen als het op waargenomen beeldkwaliteit aankomt en op dit vlak blinken oleds uit, dankzij hun perfecte zwartweergave. Doordat er bij het weergeven van zwart geen licht uit het scherm komt, is de contrastverhouding in principe oneindig groot, als je tenminste in een volledig verduisterde ruimte kijkt. Kijk je in een verlichte kamer, dan kunnen reflecties de zwartweergave negatief beïnvloeden. De C2 en G2 zijn voorzien van een antireflectielaag, maar deze is niet zo effectief als die van sommige lcd-televisies. Dit is een bewuste keuze geweest, want een betere antireflectielaag gaat ten koste van het lokale contrast, waardoor het beeld er minder scherp gaat uitzien. Het is dus zaak om al te felle lichtbronnen in de kijkruimte te vermijden.
We hebben de beeldkwaliteit van de C2 en G2 gemeten met Portrait Displays Calman Color Calibration-software in combinatie met onze SpectraCal C6-colorimeter en X-Rite i1Pro 2-spectrometer. We voeren hierbij zowel met sdr- als met hdr-signalen een serie grijs- en kleurmetingen uit om zo kleurtemperatuur, grijs- en kleurfouten, helderheid en contrast te bepalen. We testen bij elke tv welke beeldmodus de meest nauwkeurige weergave oplevert, wat in het geval van de C2 en G2 de Filmmaker-modus is.
Sdr
De sdr-weergave van de C2 en G2 is uitstekend. Sdr-beelden vormen nog altijd de overgrote meerderheid van alles wat we aan beeld consumeren. De gemiddelde grijs- en kleurafwijking van beide televisies is uitstekend. Als vuistregel mag je aanhouden dat Delta E-waardes van drie of kleiner niet zichtbaar zijn en beide tv's slagen hier met vlag en wimpel.
Sdr-meetresultaten LG C2
Sdr-meetresultaten LG C2
Grayscale - gemiddelde grijsafwijking
Gemiddelde Delta E Colorspace
Gemiddeld Delta E colorchecker
Gemiddelde grijsafwijking
Televisie
Paneeltype
Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Bovenstaande grafiek toont de gemiddelde grijsafwijking, kleurafwijking en de gemiddelde fout bij de uitgebreidere colorcheckertest van de nieuwe C2 en G2 ten opzichte van hun voorgangers en in vergelijking met andere high-end lcd- en oledtelevisies die we de afgelopen maanden getest hebben.
Hdr
Wat hdr-formaten betreft is er ondersteuning voor Dolby Vision, Hybrid Log-Gamma en HDR10. Er is dus geen ondersteuning voor HDR10+, een uitbreiding bij HDR10 die dynamische metadata toevoegt en die voornamelijk bij Amazon Prime Video is te vinden. Dat is natuurlijk jammer, maar geen onoverkomelijk probleem, aangezien alle HDR10+-content ook prima zonder de dynamische metadata kan worden weergegeven.
Net als de sdr-weergave is ook de hdr-weergave van beide televisies erg goed als we naar de grijs- en kleurnauwkeurigheid kijken. Het grijsverloop van beide modellen is uitzonderlijk netjes, wat resulteert in zeer lage afwijkingen van de gewenste kleurtemperatuur en van de eotf-curve, het equivalent van de gamma-curve bij hdr-signalen.
LG C2 hdr-grijsverloop
LG G2 hdr-grijsverloop
Gemiddelde ΔE ICtCp grayscale zonder luminance
Gemiddelde ΔE ICtCp color checker zonder luminance
Gemiddelde ΔE ICtCp grayscale zonder luminance
Televisie
Gemiddelde grijsafwijking in ΔE ICtCp (lager is beter)
De nieuwe WBE-oledpanelen die LG gebruikt in de C2- en G2-modellen hebben een licht aangepast spectraal gedrag ten opzichte van de oudere WBC-modellen, wat resulteert in een marginaal groter kleurbereik. Onderstaande grafiek laat zien dat de C2 en G2 beide 99 procent van het DCI-P3-kleurbereik afdekken, net als de G1 van vorig jaar.
We hebben de hamvraag tot het eind bewaard: zijn die nieuwe C2 OLED evo- en G2 OLED evo-televisies met hun Brightness Booster-technologie daadwerkelijk helderder dan andere oledtelevisies? Dat kun je op meerdere manieren meten. Wij testen de maximale helderheid van televisies altijd in de modus waarin de tv de meest nauwkeurige kleurweergave levert, wat bij de C2 en G2 dus de Filmmaker-modus is. Dat is niet per definitie de stand waarin de tv zijn maximale helderheid levert, dat is doorgaans de (veel blauwere) beeldmodus 'Dynamisch'. Dat gezegd hebbende, geldt dit voor alle televisies die we testen, dus het speelveld is gelijk.
Een ander aspect dat de maximale helderheid bepaalt, is het deel van het beeld dat helder moet oplichten, zeker bij oledtelevisies. Hierbij geldt dat de helderheid sterk afneemt naar mate een groter deel van het scherm fel moet oplichten. Lcd-televisies hebben hier, afhankelijk van het model, minder of zelfs totaal geen last van.
Bovenstaande grafieken tonen de helderheid van de C2 en G2 bij weergave van een volledig wit scherm en bij weergave een wit vlak dat vijf procent van een zwarte achtergrond beslaat. Het slechte nieuws is dat de fullscreenwitweergave ook bij de nieuwe oledtelevisies niet (sterk) verbeterd is. De grafiek laat een overduidelijke scheiding zien tussen de high-end lcd-televisies en de oledmodellen.
Het beeld verandert echter bij de vijfprocentmeting. De helderste oled die wij tot nu toe getest hadden, was de JZW2004 van Panasonic, het topmodel van de Japanse fabrikant dat voorzien was van een heatsink achter het paneel om zo een hogere helderheid mogelijk te maken. De nieuwe G2 die ook over een dergelijke heatstink én een nieuw WBC-paneel beschikt, weet de JZW2005 nipt voorbij te streven en tikt bijna 900cd/m² aan. De C2 weet op zijn beurt in de buurt te komen van de G1 van vorig jaar, maar blijft ruim 100cd/m² onder de G2 steken. Let wel: het menselijk oog en brein is niet lineair gevoelig voor toename van helderheid, waardoor we een tv die 1500cd/m² aantikt niet als tweemaal zo helder ervaren als een model dat op 750cd/m² blijft steken. Dat gezegd hebbende, is het verschil in piekhelderheid tussen de C2 en G2 wel degelijk zichtbaar, en is de C2 ook zichtbaar iets helderder dan zijn voorganger.
Conclusie
Met de nieuwe C2- en G2-oledtelevisies weet LG dit jaar weer een stap te zetten. Het is geen enorme stap, maar toch is de G2 duidelijk helderder dan zijn voorganger. Daarmee is de G2 de helderste oledtelevisie die we tot nu toe gereviewd hebben, iets wat overigens alleen in de highlights bij hdr-weergave echt tot uiting komt. Een kleine kanttekening daarbij is dat we de 55"-versie van Sony's nieuwe A95K-QD-oled-tv inmiddels in ons testlab hebben en die laat tijdens onze eerste tests nog iets hogere helderheidswaarden noteren, vooral bij fullscreenweergave.
Niet alleen wat helderheid betreft, maar ook op het vlak van beeldverwerking heeft LG een aantal verbeteringen doorgevoerd, met nog nauwkeurigere kleurweergave en vooral iets betere weergave van schaduwdetails tot gevolg. Dat maakt dat de C2 en G2 onder de streep uitstekende beeldkwaliteit laten zien en tot de beste televisies behoren die we ooit hebben getest. Wat beeldkwaliteit betreft is er bovendien geen enkel verschil tussen de C2 en G2: beide modellen beschikken over dezelfde beeldverwerking en over hetzelfde type oledpaneel.
Wat uiterlijk betreft lijken beide televisies van voren bekeken ook als twee druppels water op elkaar, tenminste: als we de voet buiten beschouwing laten. De goedkopere C2 wordt met voet geleverd en kan met een optioneel verkrijgbare beugel ook worden opgehangen, terwijl de ultradunne G2 zonder voet, maar juist met ophangbeugel wordt geleverd.
De prijs van beide tv's is sowieso een punt waar we niet omheen kunnen. Of het aan inflatie, onderdelentekorten of hogere marges ligt, de nieuwe C2 en G2 zijn tegen een hogere prijs in de markt gezet dan hun voorgangers op het moment dat die vorig jaar uitkwamen. De C1 en G1 zijn inmiddels sterk in prijs gezakt en nog altijd goed leverbaar. Ben je van plan om in mei 2022 een nieuwe LG-oledtelevisie te kopen, dan is het lastig om de meerprijs van de nieuwe 2022-modellen ten opzichte van hun voorgangers te verantwoorden. In de Pricewatch vinden we de 65"-C1 op dit moment terug vanaf ongeveer 1400 euro, voor de nieuwe 65"-C2 betaal je nu minimaal 2400 euro. De 65"-G1 is verkrijgbaar vanaf 1800 euro, voor de 65"-G2 moet je minimaal 3000 euro neerleggen. Dat zijn zeer forse verschillen die het, de verbeteringen van de nieuwe modellen ten spijt, op dit moment lastig maken om de C2 en G2 als absolute aanraders te bestempelen. Uiteraard zal het prijsverschil tussen de oude en de nieuwe modellen de komende periode kleiner worden en op een gegeven moment zullen de C1 en G1 van de markt verdwijnen.
Voor nu concluderen we dat de C2 en G2 uitstekende oledtelevisies zijn die tot de beste behoren die we ooit hebben getest, waarbij de G2 dankzij zijn hogere helderheid een extra streepje voor heeft. Reden om ze respectievelijk met een Excellent en Ultimate award te bekronen. Tegelijkertijd tekenen we aan dat de meerprijs ten opzichte van hun eveneens uitstekende voorlopers, die voorgangers voorlopig tot een logischere keuze maakt.
Grappig, Rtings heeft ondanks die software toch een poging gedaan. Inmiddels is vrij duidelijk hoe je software makkelijk kan omzeilen en de werkelijke resultaten kan krijgen.
Rtings is een gerespecteerde reviewsite die echt wel weet wat er speelt rondom de Q95B. Lees dit stukje van de review:
"Overall, the Samsung S95B OLED is about as bright in 'Game' Mode as it is in 'Movie' Mode, but real scenes are slightly dimmer. It doesn't track the PQ EOTF well, though, as most scenes are terribly over-brightened. Setting ST.2084 to '-3' helps a lot, as the EOTF is much closer to the target brightness, but it's still a bit too bright.
These measurements are with the exact same settings as 'Movie' Mode, but in 'Game' Mode."
Vincent is de top of the calibrateurs en weet echt wel waar hij over praat.
Vooral deze uitspraak en bevindingen over deze tv zegt genoeg voor mij, vooral wat Samsung de koper laat geloven over de instellingen van de filmmaker modus die de "beste "zijn, wat dus totaal misleidend is volgens Vincent.
Samsung is een bedrijf wat de nummer 1 positie wil hebben in tv land, dat doen ze altijd om de settings zo hoog mogelijk te zetten dat ze altijd op het gevoel het mooiste beeld hebben voor de koper wat niet overeenkomt met een beeld wat niet altijd de werkelijkheid is.
Sony en Panasonic, zijn wat "eerlijker" in de kalibratie van hun tv's wat meer gewaardeerd door puristen.
Lees nog eens mijn reactie. Ik heb het filmpje van Vincent Theo ook gezien en het probleem waar hij het over heeft wordt precies door rtings beschreven in hun review in het stukje wat ik je net gequote heb. Door een enkele setting naar -3 te zetten zit je al veel dichter bij een normale PQ EOTF curve.
Ik heb ooit in 2012 een samsung tv gekocht en daar blijft het bij. Ik hoef verder ook niks van Samsung omdat zij zich op een frauderende manier de markt inzetten en daar hou ik echt niet van.
De OLED-schermen in telefoons zijn niet hetzelfde als die van tvs. Verder had mijn telefoon na 5 jaar ook last van burn in, maar dat was geen Samsung overigens.
Wij hopen de S95B inderdaad ook snel in ons testlab te ontvangen. We zijn op de hoogte van mogelijk 'vreemd gedrag' van dit model en andere Samsung-toestellen, en zullen hier zeker ook naar kijken. Zoals in de conclusie geschreven hebben we Sony's K95A QD-OLED inmiddels ook in het testlab, een review daarvan volgt sowieso binnenkort.
Zoals in de conclusie geschreven hebben we Sony's K95A QD-OLED inmiddels ook in het testlab, een review daarvan volgt sowieso binnenkort.
Dat is goed nieuws! Juist naar de Sony enorm benieuwd en de Samsung een stuk minder.
De A90J van vorig jaar was al een fantasatisch scherm. Het is jammer dat Sony aan de gamer zijde nog een paar stappen moet maken om op het niveau van LG te komen. Maar de beeldkwaliteit van zowel Sony als Panasonic met WOLEDs is al indrukwekkend, dan ben ik helemaal benieuwd wat ze uit QD-O's persen. En de prijzen werden vele malen hoger verwacht.
En dan is het nog wachten op grotere formaten. Samsung krijgt wel een 77" meen gelezen te hebben? Maar wederom, niet zo geinteresseerd in het Samsung eindproduct.
Kijk uit naar de review!
[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 22 juli 2024 13:38]
Zo ver ik kan zien was de C1 @ launch ook 2500 euro, de C2 nu 2400 euro. Dat lijkt mij toch vergelijkbaar.
Het is altijd zo dat als nieuwe modellen uit komen de modellen van het jaar er voor altijd veel betere prijs prestatie verhoudingen hebben omdat die inmiddels in de uitverkoop zijn.
Gezien de kleine verbeteringen is de C1 duidelijk een betere keuze dan de C2 qua prijs prestatie. Maar eind dit jaar is dat mogelijk weer een ander verhaal (tenzij inflatie en de huidige economie roet in het eten gooit en ze nu niet zo veel afprijzen als normaal).
De 65" C2 is met 3000 euro in eerste instantie hoger in de markt gezet dan de introductieprijs van de 65" C1 vorig jaar (zie de prijsgrafiek), al is de laagste prijs inmiddels inderdaad een stuk lager. Desonkdanks beiden meerdere winkelketens de tv nog altijd voor 3000 euro aan.
Ditzelfde beeld zien we bij alle beeldmaten van de C2 en G2, in de video hebben we een tabel opgenomen waarin dit duidelijk zichtbaar is.
Bij andere merken zijn de prijzen van de high-end 2022 modellen nog niet helemaal duidelijk, maar bij Samsung zien we dat de prijsverschillen tussen bijvoorbeeld de Q95A en Q95B een stuk kleiner zijn.
[Reactie gewijzigd door Eric van Ballegoie op 22 juli 2024 13:38]
Toevallig maandag de 65C2 voor een collega besteld voor € 1999 excl. € 150 cashback, dus € 1849 netto.
Is volgens mij goedkoper dan de C1 in de maand van z'n introductie was.
Ik zie wat je bedoelt maar in tegenstelling tot de C1 zat deze meteen al weer lager.
Maar goed wellicht is het inderdaad wel beter om naar de adviesprijzen van LG te kijken als die inderdaad hoger zijn zegt dat genoeg.
De prijs in de markt in de maand april / mei is in ieder geval vergelijkbaar met de C1 destijds.
Klopt! Voor zowel adviesprijs, gemiddelde winkelprijs als laagste winkelprijs valt wat te zeggen, en we weten bovendien dat je voor de beste prijs van een oled-televisie in de meeste gevallen sowieso het best even met een paar winkels kunt bellen . Dat gezegd hebbende zijn het momenteel voornamelijk kleinere / minder bekende winkels die de prijzen van de nieuwe C2 en G2 al verlaagd hebben, bij grotere shops staan de nieuwe modellen vooralsnog op de hogere adviesprijzen. De gemiddelde prijs van de 65" C6 ligt daardoor ook zo'n 400 euro hoger dan wat de C1 vorig jaar rond deze tijd kostte.
[Reactie gewijzigd door Eric van Ballegoie op 22 juli 2024 13:38]
Ja dat is zeker waar.
Toen ik belde kreeg ik voor mijn A90J ook een veel betere prijs dan wat er op de PW stond. Zeker voor de hogere modellen is dat de moeite waard.
En altijd even wachten tot +- Nov - Feb dat is de afgelopen jaren de beste periode geweest om een TV te kopen.
De meeste mensen hoeven niet perse het nieuwste van het nieuwste. De verschillen zijn meestal maar klein van het een naar het andere jaar. Eens in de zoveel jaar willen de stappen wel eens wat groter zijn maar ook dan blijft geduld een schone zaak (tenzij je oude TV net kapot is en je wilt 5-10 jaar met de nieuwe doen en geen dag zonder zitten.).
Dit is precies waar ik ook over viel toen de C1 als opvolger van de CX dik 1000 euro duurder werd geintroceerd, en vervolgens binnen 6 maanden met honderden euros omlaag ging. Ter tijde van de overstap was voetbal een belangrijke reden om het alsnog te doen, maar met het WK in Qatar in November pas zou dit in je voordeel werken
Ik twijfelde vorig jaar over de CX en de nieuwe c1, uiteindelijk de c1 gekocht na contact met 1 van de webshops. Uiteindelijk was ik voor de c1 minder kwijt dan de prijs voor de cx op dat moment omdat ik 399 euro korting kreeg op de c1 na een telefoontje. Zeker de moeite waard om eens te proberen!
Ik heb in februari een G1 aangeschaft en ik was WebOS21 eerlijk gezegd de eerste dag al beu. In tegenstelling tot wat in de winkel, PlatteTV, werd beweerd is de interface zeker niet 'de snelste interface van alle tv's'. Dat was het verkooppunt om mij te adviseren 100 euro meer uit te geven voor een G1 ipv de GX. Wellicht dat de G2 wel soepel is?
Los daarvan heeft WebOS nog wel wat nadelen. Zo ontbreken er belangrijke apps waaronder F1tv en Kodi. Verder staat je startscherm vol met geadviseerde content via streamingdiensten waar ik geen abonnement af neem (Disney+). Daarnaast hapert in NLziet de stream de eerste 5-10 seconde ook mist die app profielen. Gevolg hiervan is dat ik dezelfde dag nog mijn oude Mibox 4K heb aangesloten. Daar werkt alles wel zoals je mag verwachten anno 2022. Het WebOs gebruik ik nu eigenlijk alleen om van input te wisselen en om de brightness te wijzigen.
De TV zelf geeft overigens wel prima beeld en in combinatie met een Xbox kijk je bijvoorbeeld in Forza Horizon 5 je ogen uit. Verder speelt het dankzij 120 Hz/VRR net zo prettig als op mijn (gaming) pc .
[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 13:38]
Ik heb de C1 vorig jaar gehaald, en vond deze WebOS een stuk minder dan mijn vorige LG (die had die ribbon aan de onderkant, ipv fullscreen alles weer te geven...
Daarbij heb ik de 65inch gekocht voor 1700 euro geloof ik, dus lijkt me dat een veel beter deal dan deze C2.. ?
Je kunt deze prijzen niet vergelijken met de C1 prijs van nu / vorig jaar (tenzij je de maand van introductie bedoelt, maar toen was de C1 geen 1700 euro).
De prijs daalt hard tot ongeveer November en dan stabiliseert hij. Dit gebeurt eigenijk elk jaar opnieuw bij de introductie van een nieuwe LG generatie. Ik ben van plan de C2 65" te kopen maar dan wel pas in Q4 2022.
Ik hoop tegen het einde van het jaar een 65 inch C1 te kunnen kopen, geen interesse in de C2 voor de prijs die ze nu vragen. De C1 heeft alles wat ik zoek in een tv.
Als die tegen die tijd nog wel fatsoenlijk te krijgen is? En dan heb ik het niet over modellen voor de oost-europese markt maar echt de c16LA (6la is het benelux model) Mijn ouders hebben laatst het 48 inch model gekocht, maar hij was al niet meer overal verkrijgbaar!
Ik heb zelf de 65 inch c16la en ben er super tevreden mee!
[Reactie gewijzigd door storchaveli op 22 juli 2024 13:38]
Stoor me ook aan al die reclame op het home screen bij een tv van ver in de duizend euro, het ontbreken DTS en apps als Crunchyroll. Daarnaast is het inderdaad niet soepel.
Mis ook de media en verlichte knoppen die mijn shield afstandsbediening wel heeft. Ipv daarvan zetten ze er 6 reclame knoppen op.
Je kan een paar van die reclame balken verwijderen door adressen te blokkeren als je piholen of adguard hebt. Als je het niet erg vind om de microfoon onbruikbaar te maken kan je zelfs alle reclame en reccomended blokkeren.
[Reactie gewijzigd door Meessen op 22 juli 2024 13:38]
Ok dank, had niet verwacht dat stem commando's eerst naar een server gingen. Dacht altijd dat de tv dat intern afhandelde. Dus tv offline en stem commando's werken niet meer hmm that sucks.
Ik ben ook flink teleurgesteld in WebOS op de C1. Ook irritant dat bijvoorbeeld de web API geen nuttige informatie geeft of een app iets aan het afspelen is of juist gepauzeerd is. Nu kan ik er niet echt mijn domotica op aansturen met Home assistant.
De NLZiet app heeft bij mij onlangs een grote update gehad en ondersteund nu profielen. Het ziet er ook eindelijk een stuk beter uit en werkt soepeler.
Ben het verder wel met je eens dat het het toch allemaal net niet is, twijfel ook om er een extern ding aan te hangen.
Ik kan me volledig vinden in je mening. Ik heb sinds iets meer dan een jaar een 65"G1 hangen. Het scherm ziet er geweldig uit, hangt strak aan de muur. Het beeld is geweldig. 4k (en vooral HDR) content zowel op streamingdiensten als op 4K blurays is hemels. Ook gamen met de xbox series X is een verademing. Maar het menu is zo traag als maar zijn kan door alle reclame die in beeld komt. Ik had voorheen een B6 (ouder beestje dus) met enkel de ribbon en die liep VEEL soepeler. DTS zie ik ook wel als een minpunt. Ik stream nogal wat via Plex en als er DTS bij zit moet dit wel via de xbox.
Ik vind het vreemd dat LG daar stug mee doorgaat. DTS wil ik ze nog wel vergeven, maar het menu kan echt niet als je het mij vraagt. Verschillende malen over geklaagd (en ik ben niet de enige) maar hier wordt niks aan gedaan.
Ik heb ook de g1, maar gebruik webos niet, ik gebruik ook de ingebouwde speakers niet.
Als je goede kwaliteit wilt, kan je best gespecialiseerde toestellen kopen.
Dat gezegd zijnde, heb ik wel goed gevloekt toen mijn shield werd "geüpdate" naar een reclame banner 1/3 vh scherm.
Heb de C1 en die bevalt me goed. Wat me bij een volgende tv bij LG weghoud is de onmogelijkheid om fatsoenlijk een soundbar aan te kunnen sluiten die probleemloos werkt en blijft werken. Ik heb op internet naar oplossingen gezocht en het werd mij al snel duidelijk dat het een serieus issue is bij LG.
Hier het zelfde hoor. Had een lg c7 65 inch icm LG SK9Y dit werkte altijd 100% vlekkeloos. Nu met de lg 77b16la schakelt deze eigenlijk nooit meer automatisch mee. Beide draaien op de laatste firmware en ook netjes aangesloten op de juiste hdmi poort. Heel af en toe doet die het wel. Vaak als je de tv kort nadat die uit is geschakeld weer wordt in geschakeld. Uitschakelen met de tv mee gaat altijd foutloos.
Hier een C9, dus alweer 3 generaties terug. Als ik die review bekijk, is er maar weinig verbeterd in de helderheid op 100% en 5%, getalsmatig in elk geval.
WebOS en zeker de magic remote is wel de beste bediening die ik ken. Het is erg snel en gebruiksvriendelijk.
In de praktijk gebruik ik alleen Netflix (top app op WebOS) en af en toe NPO start. Icm losse versterker wordt alles via passthrough naar decoder gestuurd, dus ook evt DTS (alhoewel ik nu geen bronnen meer heb die dat bieden).
Andere TV heeft Android TV, wat duidelijk minder fijn werkt. De traagheid was destijds al niet best en is er niet beter op geworden. Ook brengt LG veel meer updates uit.
[Reactie gewijzigd door The__Virus op 22 juli 2024 13:38]
Klopt, de C9 is nog steeds een topper uit de hele serie.
Ik durf ook wel te stellen dat gebruikers veel blijer zouden zijn met de WebOS versie uit 2019 in hun C1/C2 of G modellen.
Gaat alleen niet gebeuren vrees ik.
LG zal gezichtsverlies niet graag toegeven.
Ik gebruik juist AndroidTV icm een LG G1. In mijn ervaring zijn de Sony AndroidtTV's van de afgelopen 2-3 jaar prima. De eerste generatie was wel traag (2015).
Hoe gebruik je precies AndroidTV op een LG G1? Heb zelf een C1 en heb er ondertussen een chromecast aanhangen om fatsoenlijk te kunnen casten en F1 te kunnen kijken
Ik heb zelf nog een C8 (2018), ieder jaar lees je weer dat er kleine stappen zijn gemaakt. Ben wel benieuwd of al die kleine stappen bij elkaar nu een grote stap zijn als ik van m'n C8 naar een C2 ga overstappen.
In overeenstemming met de review van de LG OLED G1 van vorig jaar wordt ook dit jaar in de geschreven review niet ingegaan op het wel of niet aanwezig zijn van een afneembaar netsnoer. Ter illustratie: Als je de G1 (als gallery-model niet ongebruikelijk) strak, zonder zichtbare kabels, tegen de muur wil hangen zal je het netsnoer door een in de muur geplaatste kabelgoot moeten leiden. Het probleem met de G1, die ik heb, is dat er sprake is van een niet-afneembaar netsnoer met een haakse kop: Onmogelijk door een 40mm kabelgoot te trekken. Kortom, dan is het een kwestie van de kabel afknippen en aan de andere kant van de goot weer de kop erop solderen. Ik vond die keuze van LG onbegrijpelijk. Geldt dit nog steeds voor de G2?
[Reactie gewijzigd door Straat_Joekel op 22 juli 2024 13:38]
Ik vrees dat dit nog steeds niet veranderd is terwijl dit technisch zo simpel uit te voeren is.
Ik denk dat dit wel ergernis nummer “1” is.
Ergernis 2 is dat er geen 1Gbit in zit.
Ergernis 3 is het ontbreken van DTS.
Ergernis 4 het nieuwere WebOS met reclames en andere overbodige meuk,
Dit alles is zonder hoge kosten voor LG op te lossen.
Dit soort zaken zijn tientallen/honderden keren gemeld en aan LG als feedback doorgeven.
Hier een tevreden eigenaar sinds december van een C1 65 inch model.
Zit het voedingsstekker bij de nieuwe televisies ook vast? In mijn ogen is dit een minpunt.
Het lagere energieverbruik is zeker een pluspunt.
Geen 3.5mm jack is voor mij een dealbreaker, ik gebruik namelijk twee analoge studio monitoren (Yamaha HS80) dus ik weet geen eens hoe de interne speakers klinken
Ik ben ook wel benieuwd naar de voedingsstekker, ik heb nog niet kunnen vinden hoe dit zit bij de 77” of 83” g2.
Voor mijn vorige tv heb ik een sleuf laten frezen in de muur en de hdmi en voedingskabel lopen via een pvc buis naar het meubel eronder.
Ik zou de G2 graag ophangen met alle kabels uit het zicht, maar dan moeten de kabels wel naar het midden van de tv kunnen leiden, zonder grote voedingsstekker eraan.
Had hetzelfde probleem bij mijn C9/C1: vaste netsnoer die te kort was om via de PVC buis in de muur naar de stekkerdoos te leiden.
Oplossing? Voedingskabel+ stekker bij de dichtstbijzijnde bouwmarkt gekocht en deze door de buis laten lopen; de netsnoer rust nu op de achterzijde van de televisie en verder is er geen kabel of snoer te zien.
Geen DTS support? Dat kan ik me bij goedkope modellen wel voorstellen, maar voor deze prijs?! Een optionele licentie die door de consument zelf gekocht en geactiveerd kan worden zou erg op prijs gesteld worden. (Net zoals de video-codecs op de Pi) Het grote probleem is dat de interne mediaplayer meestal een onbekende audiostream niet naar een versterker kan sturen die er wel mee overweg kan. En daarmee wordt deze functionaliteit toch een stuk minder bruikbaar.
Technisch niet nee, maar licentietechnies wel.
Mijn LG CX doet ook geen DTS passthrough. Het is exact de reden dat het hele smart gebeuren op de tv uit staat en er een nvidia shield ligt die via de versterker is aangesloten.
Maar DTS lijkt nogal uit de gratie te zijn de laatste jaren bij tv bouwers, terwijl je het wel heel veel ziet als soundtrack bij films. Beetje rare tweespalt. En behoorlijk vervelend.
Je hoeft geen licenties te nemen om bits van de ene naar de andere poort te sturen. Ik zie dit als een politieke beslissing: LG wil dat DTS uitgefaseerd wordt, op deze manier dwingt men de amusementsindustrie om andere codecs te gaan ondersteunen.
Zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Je moet het signaal kunnen interpreteren om beeld en geluid sync te kunnen laten lopen. Ten minste dat verwacht ik.
De standaardoptie voor alle spelers zou moeten zijn dat als het formaat niet herkend wordt, het dan as-is over HDMI wordt verstuurd. Ben je meteen future-proof.
M920x spelers (oppo clonen) en Oppos hebben gewoon 2x HDMI. Eén voor video&audio en één voor audio. Dat is tot nu toe beste oplossing in mijn ogen zonder consessies te doen. Dus receiver handelt de formaten af en receiver zit niet in videochain. En als je het beeld gezien hebt WOOOW. En 100% lipsync
Dat is allemaal prachtig en heeft niets met deze discussie te maken. Ik heb het over de interne spelers in TV's dus het zogenaamde smart gedeelte. Wat mij betreft worden het beter allemaal domme schermen met slechts een HDMI of andere ingang. Aparte TV-tuner, aparte mediaspeler, aparte versterker, ... Lijkt me ook nog eens duurzamer.
Ik begrijp wat je zegt, alleen slaat het technisch geen hout. Om iets sync te krijgen (beeld en geluid) moet je de data interpreteren. Een bitstream is natuurlijk iets anders dan analoge tape. Het issue is niet technisch, maar politiek/financieel.
Waarom maak je zelf niet een hdmi splitter en lost het op die manier op......Dus signaal uit speler gaat naar TV en receiver. Wellicht gaat dat niet werken ivm HDCP
Aangaande duurzaam. Dat is lastig op te lossen in fiat geldsysteem. Het sneller afschrijven van systemen loont namelijk voor bedrijven. En doordat de geldpersen blijven draaien hebben consumenten ook steeds meer geld, dat steeds minder waarde vertegenwoordigd. Maak geld schaarser en consumenten kunnen minder besteden en kopen automatisch producten die langer meegaan. Net als voor 1970
[Reactie gewijzigd door gepebril op 22 juli 2024 13:38]
Het grote probleem is dat de interne mediaplayer meestal een onbekende audiostream niet naar een versterker kan sturen die er wel mee overweg kan. En daarmee wordt deze functionaliteit toch een stuk minder bruikbaar.
Het ligt er uiteraard aan hoe je set-up is, op de tv zelf hoor je sowieso geen verschil tussen DTS of een andere digitale audio stream.
Op mijn Mediaspeler zit een aparte hdmi output die naar mijn versterker gaat, dus wel of geen licentie voor een tv, ik heb het liefst een tv zonder deze licenties (en tuner) die de tv alleen maar duurder maken.
En hoe bevalt hij? Zit ook over aanschaf Oppo clone te denken. Vooral non 23.97fps vind ik op Shield niet super lopen. Ik kijk nogal concerten en zie dan Frame drops, micro jutter etc. Ben daar heel gevoelig voor. Dure TV en dure versterker, speakers gekocht alleen merk dat stabiele mediaplayer toch wel must is voor goede ervaring. Op mijn popcornhour en later xstreamer met Kodi had ik eigenlijk. Jammer dat je niet ergens zo'n apparaat in praktijk kan zien.
[Reactie gewijzigd door gepebril op 22 juli 2024 13:38]
Het grootste deel van de streamingdiensten zend in Dolby Atmos uit.
De mediaplayer van LG is niet echt om over naar huis te schrijven, dus kan mij niet voorstellen dat mensen die gebruiken. Als je een versterker hebt kun je beter een googleTV ofzo daar aan hangen voor de keren dat je wel een DTS stream te pakken hebt.
Moet zeggen dat ik zelfs op disc vrijwel geen DTS streams meer gebruik. Alle nieuwe discen hebben wel een Atmos stream.
De LG mediaplayer is qua beeld kwaliteit en timing/framedrops superieur aan Nshield. Het support alleen weinig audioformaten. Bij mij gaat Nshield nog enkel voor Netflix etc gebruikt worden. Er gaat Oppo clone voor films en concerten komen. Wil weer een rustig beeld en geen update disasters. Een dedicated speler voor goed beeld is toch een must voor mij. Zeg maar Popcornhour 2.0. Elke frame op juiste moment, geluid altijd 100% sync en upscaling door TV processor. Had LG 65C1 OLED voor ultieme ervaring gekocht en Shield. En in rijtje Marantz SR5015, LG OLED laat Shield icm Kodi duidelijk zien de zwakste schakel te zijn.
[Reactie gewijzigd door gepebril op 22 juli 2024 13:38]