Inleiding: De eerste op de Nederlandse markt
Inleiding: eerste op de Nederlandse markt
Samsung heeft op 28 augustus de eerste oled-tv in Nederland geïntroduceerd. Het apparaat heeft een resolutie van 1920x1080 pixels. Dit was eigenlijk een papieren introductie, want hoewel je er nu voor 7999 euro een kunt bestellen, is de leverdatum nog niet bekend. ‘In ieder geval voor het einde van september’, wist Samsung ons te melden. De fabrikant is in elk geval eerder met een oled-tv op de Nederlandse markt dan aartsrivaal LG, dat weer eerder een oled op de belangrijke Amerikaanse markt uitbracht.
Opvallend is dat beide Koreaanse merken ervoor hebben gekozen om hun eerste oled-productiemodel een gebogen scherm te geven. Gebogen oled-televisies waren al eerder op diverse beurzen te bewonderen; op de CES eerder dit jaar vertelde Samsung nog dat het gebogen scherm vooral bedoeld is om te laten zien wat er allemaal mogelijk is met de nog jonge oled-techniek. Blijkbaar hebben de marketeers ingezien dat het opvallende uiterlijk zich ook prima voor marketingdoeleinden laat inzetten en dus besloten ze om de tv in productie te nemen. Het design van de televisie is in ieder geval uniek en dat is natuurlijk een welkome eigenschap voor een tv van achtduizend euro.
Uiterlijk
Samsung heeft het gebogen uiterlijk willen benadrukken door de televisie niet op een conventionele voet te plaatsen, maar te monteren in een gebogen frame met een grotere kromming dan het scherm. Aan de achterkant van het scherm zit een poot die moet voorkomen dat de televisie achterovervalt. Omdat het scherm erg dun is, ongeveer een centimeter, was er nog maar weinig plaats over in de behuizing en dus heeft Samsung ervoor gekozen om de luidsprekers in het frame te huisvesten. Ook is er een webcam in het frame verwerkt. Het scherm is door de kromme vorm en de poot aan de achterkant niet geschikt om aan de muur te hangen, wat we toch wel als een belangrijk nadeel van dit ontwerp zien.
/i/1378417161.jpeg?f=imagenormal)
Alle aansluitingen zitten in een aparte breakout box, waardoor het makkelijker is om alle kabels te verstoppen. Het is wel jammer dat er nog een aparte voedingskabel naar de tv loopt; het was mooier geweest als er slechts één kabel naar de tv nodig was. Bijkomend voordeel van de losse breakout box is dat deze eventueel later vervangen kan worden om zo de hardware van de tv te upgraden. Eerder verkocht Samsung de losse SEK-1000 Evolution Kit, waarmee sommige tv-modellen van een snellere soc konden worden voorzien om zo de smart-tv-functionaliteit te verbeteren.
Opvallend is de door Samsung gebruikte subpixelindeling. Bij de meeste televisies zijn de rode, groene en blauwe subpixels in verticale stroken geplaatst, maar bij deze tv lopen de stroken horizontaal. Waarschijnlijk doet Samsung dit omdat er door de kromming van het scherm anders subtiele kleurverschillen kunnen ontstaan tussen de linker- en de rechterkant van het scherm. De subpixels zijn allemaal even groot. Bij eerdere oled-schermen waren de blauwe subpixels nog wel eens groter uitgevoerd dan de rode en de groene, om te compenseren voor de kortere levensduur van de blauwe subpixels. Het lijkt er dus sterk op dat Samsung de levensduur van de blauwe subpixels op een vergelijkbaar niveau heeft weten te brengen als die van de rode en groene.
Eigenschappen
Het contrast van het scherm is indrukwekkend. Zwart is echt zwart en ook de highlights zijn goed fel. Ook de kleuren zien er geweldig uit. Uiteraard gebruikte Samsung uitsluitend demomateriaal met flink verzadigde kleuren om te laten zien hoe gedetailleerd de kleurweergave is, maar zo op het oog is de door Samsung gebruikte oled-techniek een nieuwe maatstaf voor beeldkwaliteit.
Samsung levert twee actieve 3d-brillen mee, die zijn voorzien van oordopjes. Hierdoor is het mogelijk om twee programma’s tegelijk op de televisie te vertonen. De brillen zorgen ervoor dat twee personen op dezelfde tv elk hun eigen programma kunnen zien en horen. Het unieke aan Samsungs oled-tv is dat dit in 3d kan. Dit is mogelijk omdat de response time van oled zo kort is dat de televisie vier verschillende beelden achter elkaar in hoog tempo kan afwisselen. De glazen van de brillen pikken daar precies de juiste beelden uit voor het linker- en rechteroog van toeschouwer a en b. We hebben de Multiview-feature op de IFA kunen uitproberen en de werking is goed te noemen. Door middel van een knopje aan de linkerkant van de bril kun je schakelen tussen programma a en b. Aan de rechterkant van de bril kan het volume van de oordopjes aangepast worden. Er was bijna geen crosstalk te zien. Alleen als het programma waar je naar kijkt donkere beelden toont en het programma waar je niet naar kijkt heldere, kun je een beetje crosstalk waarnemen. Naar alle waarschijnlijkheid komt dit door de iets te lange response time van de actieve brillen. Deze werken immers gewoon met de conventionele lcd-techniek.
:fill(white)/i/1378417163.jpeg?f=thumb)
Het scherm van Samsungs curved oled is glanzend uitgevoerd en juist omdat het scherm een kromming heeft, heb je sneller last van hinderlijke reflecties. Door de vele lampen op de beursvloer waren er veel hinderlijke reflecties in het beeld te zien. In een thuissituatie zal het vermoedelijk een stuk beter gaan, al blijft het waarschijnlijk zaak om niet al te veel verlichting in de kijkruimte te hebben.
/i/1378417155.jpeg?f=imagenormal)
Tot slot
Met een adviesprijs van 7999 euro is Samsungs curved oled duizend euro onder de prijs gaan zitten van LG’s model, dat sinds 1 september in België te koop is en nog dit jaar ook in Nederland leverbaar zal zijn. De Samsung KE55S9C is niet goedkoop, maar de prijs is toch al weer een flink stuk lager dan de tienduizend euro die ten tijde van de introductie in Korea voor de tv moest worden betaald.
Het is in ieder geval een bijzonder ontwerp, al zien wij de kromming van het beeld toch vooral als een nadeel. De beeldkwaliteit is zonder meer indrukwekkend te noemen. Over de geluidskwaliteit kunnen we nog niet veel zeggen, omdat er te veel omgevingsgeluid aanwezig was op de stand van Samsung om de televisie ook goed te kunnen beluisteren.
De oled-techniek heeft de potentie om, als de prijzen verder gedaald zijn en de televisies zich ook op de langere termijn hebben kunnen bewijzen, de dominante schermtechniek te worden. We hopen binnenkort een exemplaar van Samsung te kunnen lenen om uitgebreid te testen of Samsungs eerste oled-tv het waard is om alvast voor te gaan sparen.